Muligvis mavesår? {{forumTopicSubject}}
Hej :o)
Jeg ville høre om I måske kunne hjælpe mig lidt. Jeg står med en pony der konstant har dårlig mave og det startede allerede en uges tid efter jeg fik hende. Jeg har selvfølgelig søgt råd fra dyrlæger af igennem tiden da jeg ikke kunne forstå at hvorfor hun blev ved med at døje med maven. Der blev så lavet en håndprøve i 09 hvor dyrlægen mente at årsagen til hendes dårlig mave skyldtes at tidligere ejer ikke havde passet hende med ormekur og at hun derfor havde gået alt for længe med ubehandlede orm, at de havde ædt noget af hendes tarmvæv og derfor ødelagt mavens balance. Hun sagde dog at det ikke generede hende, og rådede mig til at prøve forskellige foderproduktier osv. for at finde ud af hvad der virkede bedst på hendes mave.
Dette har jeg så troede var rigtig, og har efterfølgende haft andre dyrlæger, hvor de bare har giver mig nogle produkter som jeg kunne forsøge mig med, men det har desværre ikke virket. I nogle perioder er maven bedre end andre, men generelt og konstant har hun dårlig mave i mere eller mindre grad.
Nu er hun så begyndt at have ondt i maven (hun står og spænder i maven under strigling og ejer af stalden har foresprugt hendes dyrlæge om hvad jeg kunne prøve for at afhjælpe hendes maveproblem og det første vedkommende sagde, det var at tidligere dyrlæges dianose ikke var korrekt, da hun ellers ville have lagt død efter at have fået orme behandling, hvilket hun ofte har fået.
Der skal selvfølgelig gøres noget og derfor vil jeg nu have en dyrlæge ud for at tage blodprøve og se om der evt. kunne være tegn på mavesår og derefter tage hende ind til ydeligere undersøgelse, hvis det viser sig at være noget.
Men jeg ville høre om I har prøvet noget ligende og evt. har bud på hvad det ellers kan være og om jeg kan undersøge hende for andre ting der kan foreårsager disse symtomer?
Jeg har selvfølgelig fået lavet en udvidet sygeforsikring på hende i sin tid, i tilfælde af at der skulle komme noget, men jeg kan ikke finde ud af at læse i mine papire om de dække sådan nogle undersøgelser og evt. behandling af mavesår hvis det er det, hun døjer med. Jeg har hende forsikret ved Dansk hesteforsikring og ved de dækker op til 80% men har mine tvivl om, hvilke undersøgelser de reelt understøtter. Håber I evt. kan være lidt behjælpelige :o)
Jeg øsnker så mange input som muligt og vil gerne høre fra andre der har erfaringer med mavesår eller andre ligende maveproblemer, så jeg kan få undersøgt hende så grundigt som muligt og efterhånden forhåbelig få udelukket nogle ting og finde årsagen til hendes maveproblemer.
apr 2006
Følger: 78 Følgere: 85 Heste: 2 Emner: 17 Svar: 124
sep 2007
Følger: 44 Følgere: 420 Heste: 2 Emner: 85 Svar: 946
apr 2006
Følger: 78 Følgere: 85 Heste: 2 Emner: 17 Svar: 124
jan 2005
Følger: 23 Følgere: 54 Heste: 4 Emner: 45 Svar: 996
Hvis det er mavesår så.
Symptomer: Ingen appetit, kedelig pels, hesten afmagres, flehmen, smasken, spyt, tænderskæren, let kolik, træg i ridning, krynnebidning.
Årsager: Skylden for mavesår ligger først og fremmest hos forkert foder og stress. Typiske fodringsfejl, som irriterer maven, er for meget kraftfoder og for lidt grovfoder.
Diagnose:
Mavesår lader sig kun med sikkerhed diagnosticere ved en gastropi, da symptomerne ikke er helt enstydige. Hesten sederes ved undersøgelsen.
Behandling:
Gastrogard er det eneste medikament til at behandle hestens mavesår, som er tilladt i Danmark.
Selvheling:
Maveslimhindebetændelse og sår- kan også hele selv inden for tre til seks måneder, når årsagen, som for eksempel er dårlig fodring eller stress ved staldskifte eller sygdom, fjernes. VIGTIG! Reducering af kraftfoderet og tilbyd om muligt hø døgnet rundt og lad hesten meget på fold. Giv den herimellem diætfoder, som beskytter slimhinden. Man kan godt ride hesten, men den må ikke blive ophidset eller anstrenge sig meget.
Alternativ behandling:
Kamille, peppermynte, røllike og lakridsrod virker psykoterapeutisk mod mave irritation.
jan 2005
Følger: 23 Følgere: 54 Heste: 4 Emner: 45 Svar: 996
Meget grovfoder og lidt havre: Hø og græs er den bedste skånekost til hestemaven. Kraftfoder skal uddeles i mange små portioner, og hø gives altid først. Undgå pludselige foderskift.
*Alt med ro. Stress skal undgåes om muligt.
*Kig i munden. Årlig tandkontrol er vigtig
*Målrettet ormekur. Disse forhindre bremselarverne i at bore sig ned i slimhinden.
*Ingen tricks. Undgå diætfoder og medicin, som kunstigt forhøjer pH-værdien i maven
*Skånsom behandling. Der bør udvises forsigtighed ved administration af maveirriterende stoffer, navnlig ved truede dyr, som føl og meget stressede heste.
sep 2007
Følger: 44 Følgere: 420 Heste: 2 Emner: 85 Svar: 946
Kan man ikke også fastslå det via en blodprøve?
jan 2005
Følger: 23 Følgere: 54 Heste: 4 Emner: 45 Svar: 996
Muligvis mavesår?
Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside