2.501 visninger | Oprettet:  FølgFølg ikke 55 Svar

At sætte sig i respekt At sætte sig i respekt

Jeg har part en dejlig dreng.
Nogle dage er han sød og venlig, flytter sig for mig og gør, hvad der bliver sagt.
Andre dage napper han, puffer, maser mig, trækker af med mig, vil ikke stå stille og går hvor det passer ham.

Jeg har følelsen af, at det er rigtig meget på hans præmisser. Bevares - træning på hestens præmisser går jeg ind for, men jeg gider ikke, at han kun respekterer mig, når det passer Hans Højhed. Jeg gider ikke være opmærksom på, om jeg står i vejen for ham eller indbyder min arm til nap.

Jeg er hos ham cirka 5 ud af ugens 7 dage, men oftest rider jeg kun 2-3 gange om ugen. Jeg bruger enormt meget tid på at strigle og nusse i stalden samt på at hygge med ham fra jorden. - Men det er ikke hyggeligt, når han er så "ligeglad". Men når så han har de dage, hvor han virker til at være i harmoni med sig selv og gide mig, så er han den dejligste og mest tillidsfulde hest.

Jeg mangler råd... Råd til at sætte mig i respekt, men hvor det styrker lysten til at være sammen med mig og ikke hvor det avler frygt. Samt mangler jeg råd til, hvad jeg kan lave med ham fra jorden.

Jeg er meget åben for bud og gode råd smiley


 
Belugahval forskrækker lille dreng
Belugahval forskrækker lille dreng
Slå lyden til
00:00
/
00:37
LIVE

Belugahval forskrækker lille dreng

NOW PLAYING

Drone fanger hidtil uset adfærd hos de sky arktiske narhvaler

NOW PLAYING

Redder reveunge i net

NOW PLAYING

Alligator sneg sig ind i hus

NOW PLAYING

Hval forfølger kajak

NOW PLAYING

Redder babyelefant fra dyb brønd

NOW PLAYING

Dette Vidste Du Måske Ikke Om Elefanter

NOW PLAYING

Disse fem lande har flest hunde som kæledyr

NOW PLAYING

Her Er De 5 Sødeste Dyr I Verden

NOW PLAYING

Fem Facts Om Hunde

NOW PLAYING

Verdens fem farligste dyr

NOW PLAYING

Det skal du overveje før du anskaffer hunde

NOW PLAYING
Handyhand

Få billig hjælp fra private

Beskriv din opgave og modtag gratis bud fra lokale med Handyhand.

Seneste udførte opgaver

  • Kitchen clogged 750 kr.
  • Flyt tørretumbler 450 kr.
  • Reparation af kabelfejl på robotplæneklipper 1.300 kr.
  • Furniture Assembly 2.200 kr.
  • Hente to døre i bauhaus Roskilde Montere døre og dørhåndtag i Jyllinge 2.100 kr.
  • rep. af hul i vandrør 1.500 kr.

Opret en opgave

Kommentarer på:  At sætte sig i respekt
  • #1   16. jun 2017 Nu kan det godt være jeg får et par på hovedet, men den adfærd havde jeg bare ikke fundet mig i, det er potentielt livsfarligt for dig. Bider og napper, et klap og et "NEJ". Maser den, så hold øje og tag det i opløbet hvis du kan, skub tilbage og giv evt et fast klap. Når du ikke dette eller reagere din hest en, så havde jeg klappet den sådan en, så den aldrig glemmer at den slags gør man bare ikke. Fat i hovedet på den hvis den løber af med dig, stå stille og gør dig stor, bak den HVER gang den løber. Tiggeri nap og puf skal bare ignoreres 100%, får han ikke opmærksomhed er det ikke sjovt længere.

  • #2   16. jun 2017 Meget respekt ligger i dit sind og udstråling. Signalere du her til og ikke længere eller er din udstråling forsigtig.

    Er Dine grænser 120% de samme hverdag også de dage han er sød.

    Har du bedt ham om at stå, ja så skal han blive stående. Også selvom du kun har fat i den anden af træktovet, flytter han sig, flytter du han tilbage til den første position. - sådan en diskution kan godt tage lidt tid, men den er det værd. Du bliver bare ved, til han står.


  • #3   16. jun 2017 Min mor og jeg har haft samme problem. Vi har altid kunne hæve stemmen, hvorefter hesten stille og roligt forstår det. Hvis ikke det hjælper er du nødt til at puste dig op overfor ham

  • #4   16. jun 2017 Han har ingen respekt for dit personlige rum. Det kan blive MEGET farligt så se at komme igang med at sætte grænser. Han skal aldrig gå ind i dit personlige rum medmindre han er inviteret. Gør han så bak ham, vift med ærmerne og hav et træktov til at slå rundt om dig selv. Kommer han for tæt på får han sig en af træktovet og så er det hans valg. Bider en hest så får den simpelthen en så der siger spar to! Bid og spark er NO GO! Og så det samme som Dorthe siger. Konsekvens HVER GANG. Og din udstråling har rigtig meget at sige smiley

    Mvh TT


  • #5   16. jun 2017 Ignorer uønsket adfærd. Når den løber fra dig så hold fast.

    Min hest napper også, det ignorerer jeg pænt. Den anden dag da jeg skulle kravle på ryggen af den, bed den min veninde på jorden. Havde det været smart at slå den der? Nej, nok ikke.

    Få en underviser ud, der kan hjælpe dig med det. Evt. Find en fra blue berry Hill. De kan udføre mirakler uden at din hest ender med at blive træt af dig.


  • #6   16. jun 2017 Tusinde tak for jeres respons!

    Nej, det er bare IKKE i orden, det han gør.

    Mht. det med godbider og tiggeri: Han starter "sødt" og søger på overfladen (håndflade, arm, lår, nakke, ryg ...) med overlæben. Når så han ignoreres her, så napper han ofte.
    Fx når jeg skal rense forhove har han det med at nappe mig i bagdelen fx. Det lyder sjovt, men det er det virkelig ikke!

    Når jeg fx skal lægge hovedtøj på eller tage det af, er han også bare så strid... Lige ved siden af striglepladsen ligger der altid en bunke hø, og han er bare nærmest umulig at holde! Han vil bare nærmest gøre alt for at få det hø... Så han hiver og slider i træktorvet for at få hø, og det er nærmest umuligt at få hans hoved op fra bunden for fx at putte trense på. SÅ irriterende!

    Og jeg forsøger virkelig at skubbe igen, men så nemt er det bare ikke at flytte 450 kg hest!

    Jeg aner ikke mine levende råd. Jeg bryder mig overhovedet ikke om tanken om at slå ham og skubbe hårdt, men måske det er den eneste mulighed........


  • #7   16. jun 2017 Jeg får sikkert en på hovedet:
    Hesten skal IKKE sættes på plads. Jeg har endnu aldrig mødt en hest, der skal tæmmes med frygt. Det gør man "når du sættes den på plads". Det er alfa-adfærd og hvis man vil have en underkastende hest, der aldrig nogensinde tager initiativ, så er det helt sikkert måden at gøre det på. Ønsker man derimod en hest, der samarbejder, så skal man lede gennem det gode eksempel.

    Det betyder naturligvis ikke, at man skal finde sig i hvad som helst men rolige, vedvarende korrektioner og at være grounded både fysisk og mental er den bedste måde at håndtere heste " der over det hele".

    Jeg ville finde en underviser, der ved, hvad man har med at gøre. Det er som i er på vej ned af en sti, der kun fører til endnu flere konflikter.


  • #8   16. jun 2017 "Jeg mangler råd... Råd til at sætte mig i respekt, men hvor det styrker lysten til at være sammen med mig og ikke hvor det avler frygt." - Dette skriver jeg i mit opslag. Jeg har absolut ikke lyst til, at han skal være bange for mig. Men... Hvordan leder jeg gennem et godt eksempel? Sådan mere konkret?

    Det er kun tilladt at modtage undervisning af én der hvor han står. Og hende har jeg absolut ikke lyst til at have noget som helst med at gøre, så en underviser er desværre ikke en mulighed.


  • #9   16. jun 2017 Jeg ønsker virkelig virkelig en hest i harmoni, der nyder at tilbringe tid med mig og som søger mig. Jeg ønsker ikke en hest der makker ret, fordi han ikke tør andet.
    Jeg skal selvfølgelig ikke finde mig i hans unoder, men hvordan bærer jeg mig ad mere konkret?


  • #10   16. jun 2017 Det er ufattelig svært at forklare på skrift.
    Uthe Lehmann har også lidt fat i den lange ende. Hun har skrevet 2 bøger, som jeg kan anbefale dig at læse "Ridning Uden Bid" og "I Harmoni Med Hesten". Begge bøger kan garanteret lånes på biblioteket, men jeg anbefaler dig på det kraftigste at anskaffe dig dem, hvis du har råd.

    Det at forklare princippet bag "Passive Leadership" på skrift er som nævnt tidligere i mit indlæg en meget svær opgave. Men jeg ved ikke om du kan forestille dig, hvilken leder du helst vil følge. Den der tryner dig til blods, eller den der roser og anerkender dine evner?
    Det er sådan lidt forskellen på de 2 måder at håndtere det på.

    Det handler rigtig meget om intention, indlevelse og at være til stede - og det er ting, der er virkelig svære at forklare med ord.
    Jeg ved, at hvis du har interesse i den tilgang så er der et onlineforløb, der hedder Horsefulness Liberty Training af en meget dygtig hollandsk hestepige, der gør tingene markant anderledes. Uden tvivl har hun hentet stor inspiration hos Mark Rashid og lignende, for det er samme filosofi, som træningen bygger på.

    Mark Rashid har også skrevet et utalt af bøger og jeg forstår hans tankegang, men jeg synes virkelig, at det er meget nemmere, når man ser det udført i praksis fordi det er så baseret på dit mindset som det er.


  • #11   16. jun 2017 Nu skal det ikke fremstå som at jeg siger hun skal tæske hendes hest så den bliver bange for hende, og det er kanon fint hvis man kan træne det på en måde der foregår på hestens præmisser og dit og dat. Men hendes helbred er altså det vigtigste og når først man er mast op af en væg af en hest der IKKE gider flytte sig, så må man altså gøre hvad man kan for at få den væk.

  • AMT
    AMT Tilmeldt:
    maj 2007

    Følgere: 41 Emner: 131 Svar: 8.680
    #12   16. jun 2017 jeg er en af dem som ikke tror på at heste skal have respekt for sin ejer - men at det hele bunder i opdragelse og hvad hesten lærer/for besked på at gøre.

    Hvis vi nu antager at en perfekt opdraget hest er 100%, så er din måske 60% opdraget - hvis du har dage hvor du måske ikke er 110% tilstede under håndteringen med din hest, jamen så vil ting glippe, og der vil opstå situationer som f.eks. at hesten skubber, eller lign - simpelthen fordi at det ikke er indlært godt nok, og at du ikke er så obs som du måske var dagen før, hvor håndteringen bare kørte på skinder.

    Jeg tror på at heste gør hvad det kan betale sig, og ikke en dyt mere, derfor skal man altid være et skidt foran, og om man vil det eller ej, så foregår 99% af al vores omgang med hesten på vores ordre, og ud fra hvad vi forlanger og forventer.

    så vær på, lad være med at sov - eller heller ikke selvom at i bare står og nusser. smiley


  • #13   16. jun 2017 Selvfølgelig skal man ikke tæske løs på sin hest. Men bid/spark er uacceptabelt og der skal man svare promte igen. Jeg går rigtig meget op i at lytte til hesten og at det foregår på hestens præmisser. At man samarbejder. Men der er bare ting (bid/spark) man skal reagere kraftig på så de forstår at det overhovedet ikke er acceptabelt. Jo hurtigere de forstår det, jo bedre bliver forholdet da der ikke er nogen tvivl hvor mennesket står. Jo mere utydelige og inkonsekvente vi er, jo mere usikre gør vi hestene.

    Mvh TT


  • #14   16. jun 2017 Team Tindur:
    Tænk hellere overfor HVORFOR hesten ender med at bide/sparke.
    Det er noget, som de fleste heste gør i ren og skær desperation. De nærmest råber og skriger når de vælger at bruge den kommunikationsvej. Det er absolut sidste udvej.

    Min egen bider, hvis han har ondt.
    Det erfarede jeg sidste år. Det samme har min kiropraktor erfaret. Han bed efter hende sidste år under en behandling så mange gange, at det virkede som han skreg af smerte.
    Aldrig i mit liv har jeg set så mange flyvende forben, bagben og tænder som sidste år, da hun behandlede ham og han var meget hårdt angrebet af bændelorm.

    I går havde jeg så besøg af samme kiropraktor igen. Jeg var 100% sikker på at hesten havde ondt. Netop fordi han havde bidt efter mig et par gange. Det viste sig så, at han havde været styrtet. Og skal have ro i 8 uger.
    Desuden havde han både bændelorm og en grim tandspids.

    Jeg ville aldrig slå efter en hest, der bider.
    Jeg ville derimod begynde at overveje, hvad i alverden, der gør, at den vælger at bruge så dratistiske metoder.


  • AMT
    AMT Tilmeldt:
    maj 2007

    Følgere: 41 Emner: 131 Svar: 8.680
    #15   16. jun 2017 Hessten bider, sparker, stejler mm. af en grund - det er dens sprog.
    skal den bevidst straffes for at vi som ansvarlig, har drevet den så langt ud at der ikke har været en anden udvej?

    - en ting er at slå hesten som en reaktion, det kan på sin vis godt forsvares, men bevidst at opfordre eller anbefale at vappe hesten en, er i bund og grund dybt uacceptabelt.

    hesten har med stor sandsynlighed prøvet at "forklare" 5000 gange inden at noget gør ondt, at den er forvirret osv osv.


  • #16   16. jun 2017 Det kan godt være den har ondt. Men den skal stadig ikke bide mig. Rocky sparket mig i maven for en uge siden da jeg snublede fordi han trådte på mig. Han blev bange, sparket og løb. Da jeg fik tilbage vejret og kunne hente ham så var jeg overhovedet ikke vred. For han blev forskrækket. Men hvis han havde bidt eller sparket mig med vilje så ville det ikke accepteres. Jeg var rigtig heldig over at jeg ikke fik indre skader.

    Mvh TT


  • AMT
    AMT Tilmeldt:
    maj 2007

    Følgere: 41 Emner: 131 Svar: 8.680
    #17   16. jun 2017 og tro at forholdet mellem hest og rytter bliver godt fordi at man klapper hesten en så den lærer - det er dybt godnat

  • #18   16. jun 2017 Og heste bider også efter feks godbidder. Så I mener at det skal de bare have lov til?

    Mvh TT


  • AMT
    AMT Tilmeldt:
    maj 2007

    Følgere: 41 Emner: 131 Svar: 8.680
    #19   16. jun 2017 jeg har aldrig oplevet en hest bide efter godbider smiley

  • #20   16. jun 2017 AMT - forholdet bliver ikke godt. Det har jeg aldrig skrevet. Men bid/spark med overlæg er ikke okay. Og hvis man ellers lytter til hesten, respekterer den og at ens forhold bygger på samarbejde, respekt og tillid. Så ændrer ikke det sig hvis man klapper hesten en ved sådan en uacceptabel opførsel.

    Mvh TT


  • AMT
    AMT Tilmeldt:
    maj 2007

    Følgere: 41 Emner: 131 Svar: 8.680
    #21   16. jun 2017 sorry - "forholdet bliver bedre". Ja det bliver måske bedre for mennesket, men bestemt ikke for hesten.

    men stop med at tal om respekt, samarbejde og tillid når du med fuld overlæg vil slå din hest når den "taler". man respektere jo netop ikke hesten ved at straffe den fysisk, for dens sprog.

    jeg kan slet ikke forstå pointen i at straffe hesten for at man ikke formår at forstå den, eller se de signaler den sender..



  • #22   16. jun 2017 Du glemmer den vigtigste del af sætningen. Du kan ikke bare kutte sætningen for så får du jo ikke helheden med! Forholdet bliver bedre med klare retningslinjer og konsekvens. Når mine heste prøver grænser så bakker jeg de. HVER GANG. Bider de (det har Tindur gjort en gang som lille) så fik han et rap. Og siden har han ikke gjort det. Jeg har heste jeg overhovedet ikke behøver at bekymre mig over da de kender grænserne. Jeg kan trygt lade mine børn gå ind til hestene og give godbidder osv.
    Du får det til at fremstå som at jeg mener forholdet bliver bedre med tesk... smiley Og du "kender" mig bedre end som så!

    Mvh TT


  • #23   16. jun 2017 Da jeg som 14 årig fik min første pony, skulle han da forkæles efter ALLE foreskrifter, hvilket inkluderede godbidder i hopetal. Hvilket resulterede i at han konstant søgte efter godbidder og bed mig indtil han fik dem - så jo, at heste bider efter godbidder det sker.

    Vi har en pony på rideskolen som også gerne placere tandsættet i den som trækker den.

    I de tilfælde vil jeg også prompte aflevere en lige højre.

    Men det er helt klart en mulighed at undgå den adfærd, ingen af mine heste har bidt mig siden de første måneder jeg havde min første pony, det er 27 år siden.

    Man kan komme virkelig langt med 120% konsekvens og en bestem attitude. Men i dit tilfælde vil jeg også inkludere dissideret magt, 450 kg. Hest kan blive en halv farlig fornøjelse, hvis ikke du er i føretrøjen.

    Men magt uden 120 % konsekvens og bestemt attitude er dømt til at mislykkes, og kan gøre situationen mere farlig. Så overvej dine handlinger.


  • #24   16. jun 2017 Hoooold da op en diskussion...

    Jeg tror, der er nogle ting, der er misforstået: Han bider ikke, fordi han har ondt. Han bider fordi han vil have godbidder. Og det er ikke acceptabelt!


  • #25   16. jun 2017 Min hoppe gør lidt det samme - spørger pænt om godbidder, men napper eller bider gerne, hvis jeg ignorere hende. Jeg skubber som regel hendes hoved væk, og busser derefter. Hun får derfor opmærksomhed væk fra min komme.

    Vift med torvet når han kommer for tæt på. Ville ikke klappe ham en, men bruge torvet og dit kropssprog.

    Håber i finder ud af det!


  • #26   16. jun 2017 Hvis hesten bider efter godbidder, så er det fordi du ikke har sat klare nok rammer i træningen ift hvornår hesten får godbidder og hvornår den ikke gør. Det har ikke noget med mangel på respekt at gøre, men er fejlindlæring, som man som træner må tage ansvar for smiley

  • #27   16. jun 2017 Aah, jeg synes fu er en kende hurtig Sandra smiley
    Det er ikke min hest. Det er en hest, jeg har part på, og dette har jeg ikke haft mere end en måneds tid. Så det er ikke mig, der har lært ham at man får belønning ved at nappe. Derudover er det en rideskolehest, og jeg kan derfor ikke tage ansvar for, hvad de andre lærer ham. Jeg vil blot, at han har respekt over for MIG.


  • #28   16. jun 2017 At det er en rideskole hest gør jo så sagen helt anderledes - så kan du desværre se langt efter dine ønsker. Super at du gør noget, men det er desværre spildt når andre ikke vedligeholder det og sætter de samme grænser.

  • #29   16. jun 2017 Men så er der andre der har lært ham det. Min pointe er, at det ikke har noget at gøre med, at han ikke respekterer dig, men at det er indlært adfærd, som han har oplevet belønning for tidligere.

    Det har intet med respekt eller mangel på samme at gøre.

    Det eneste du kan gøre er at forsøge at træne ham i ikke at gøre det, men det kan være svært hvis andre ikke gør det samme.


  • #30   16. jun 2017 Sandra - men mener du så at den anden adfærd ikke bunder i mangel på respekt? (vader bare ind i en osv)

    Mvh TT


  • #31   16. jun 2017 Jeg bryder mig ikke om ordet respekt i sammenhæng med hestetræning, da det ikke er min oplevelse at heste tænker på den måde.

    Jeg oplever til gengæld mange heste der er forvirrede og frustrerende i deres samarbejde med mennesker, bl.a grundet manglende grænsesætning fra menneskets side.

    Jeg tænker ikke, at heste opererer med termet 'respekt'. Jeg tror til gengæld de kan være forvirrende og frustrerede. Ligesom de også kan overskride vores grænser og regler, fordi de ikke ved bedre. Men jeg tænker ikke de gør det pga mangel på respekt smiley


  • #32   16. jun 2017 Jeg kan som Kia bestemt også anbefale Ute Lehman og Mark Rashids bøger til netop dette emne!

    Når det er sagt så ville jeg helt konkret sørge for, at nogle grundelementer er iorden fra jord signalmæssigt: stop, bak, flyt skulder og flyt bagpart. Især BAK ville jeg i dit tilfælde sørge for er aldeles godt (pisk foran bringe evt.), især hvis han maser dig engang imellem, så du har nemt ved at rette ham, for det er en rigtig god vej ud af uønsket adfærd: ret den! Nødvendigvis ikke med klap eller skæld ud, men bevægelse i benene på ham - og vær opmærksom på, at du ikke flytter og bakker for ham. Stå som en statue og vær sikker på du kan bakke ham væk og flytte ham udenom dig smiley

    (PS. hvis det hjælper at få det SUPER konkret, så har jeg video af dette, så du evt. kan få det visuelt fremfor skrift - foretrækker jeg selv..)


  • #33   16. jun 2017 PPS. jeg tror ikke dit arbejde vil være spildt, hvis du har ham i hænder 5 ud af 7 dage, som du skriver, tror det er MEGET realistiskt, at du kan rette hans adfærd, hvis du er vedholdende smiley

  • #34   17. jun 2017 Har du overvejet klikkertræning?
    Det hjælper en del hest, hvis de napper, fordi de vil have godbidder, da det er en bestem lyd, der udløser godbidder.

    Så KUN giv godbidder ved klik, da hesten ellers kan blive forvirret over, hvornår den får godbidder.


  • #35   17. jun 2017
    Når du nu har en der er så godbidsglad, så handler det om at time hvornår man giver godbidder. Hesten har lært at det betaler sig og bide - den gør det kun fordi den har lært at det er giver noget godt.

    Klikkertræning er en ganske glimerende ting til de madmotiverede heste fordi man let kan lære dem ting og være præcis i sine signaler og timing.

    Dermed kan du belønne ham for adfærd du gerne vil se og ignorer den du ikke vil se. Hvis man har styr på tingene så kan man hurtigt aflære eller indlære ting.

    Fx aflæres her på videoklippet, en hest der bidder efter godbidderne relativt let.
    https://www.youtube.com/watch?v=sNlRS4bhtuM


  • #37   17. jun 2017 Sandra - selvfølgelig har ikke hestene termen respekt smiley men de vader ej heller bare ind i andre heste uden at det er kommer en konsekvens i form af biden, buk, eller spark. Jeg vil da ej heller slå en hest der vader ind i mig. Jeg vil bakke den eller lege kylling. Tindur havde ikke lært "respekt" for det personlige rum så jeg måtte lære ham det. Dette gjorde jeg ved at hver gang han bumpet ind i mig så hoppet jeg op og ned og kom med en fuglelyd. Da han flyttede sig så stoppede jeg og stod stille. Kom han for tæt på ude på fold bakket jeg ham, og hvis jeg gik med ham bag mig så brugte jeg tovet til at slå mig selv over skuldrene. Rocky er heldigvis ikke en så hård negl som Tindur, så ham ryster jeg bare lidt på ærmerne med smiley

    Mvh TT


  • #38   17. jun 2017 Med min første pony, skar jeg gevaldigt ned på antalet af godbidder. Det hjalp.

    Min den nye, er også utrolig madfikseret, og han ved at han får en efter endt ridning. Så han begynder at søge efter den, hans mule søger konstant min hånd, lige så snart vi kommer i stalden. Men han får den først efter afsadlingen og massagen/grubning.

    Jeg ignorere alle hans forsøg, satser på han lære på et tidspunkt, at godbidden er til sidst, og vil tage det mere afslappet.

    Basse tigger aldrig, men hvis jeg glemmer det og vil lukke ham ud uden, så stritter han svagt imod og giver mig du-har-hvis-glemt-noget blikket. Hvilket er helt ok, også for han godbidden.

    Bare du er konsekvens og arbejder målrettet, så kan du godt vænne ham af med det. Men det er meget vigtigt det er præcis de samme regler ligemeget han den dag er verdens bedste hest / den største botnak i verden.


  • #39   17. jun 2017 Hvis det er specifikt i forhold til godbidder, så giver jeg altså Sandra ret.
    Den video der er lagt op med Stine Joy Langkilde er også super god. Der ligger også en video på Epona.TV hvor Alexander Kurland lærer en hest ikke at tigge - med godbidder.

    Jeg har en hest, der er klikkertrænet. Han er været klikkertrænet i 8 år.
    Min gamle pony på 29 er faktisk værre end min store varmblodsvallak på 600 kilo. Hun står bogstavlig talt oveni en - og det gør det så heller ikke nemmere, at den store er så fuldstændig ligeglad med, at hun er der, at man nærmest står med 2 heste i lommen.
    Men jeg plejer at grine af det. De 2 er simpelthen de bedste venner.

    Jeg kan faktisk gå rundt med en taske, der er fuld af hans foder/godbidder uden at han på noget tidspunkt er i den. Jo hvis jeg åbner den er det liiige fristende nok men ellers, så ved han godt, at klik = godbid.
    Til gengæld så kan han så lave sliding stop fra galop, hvis jeg klikker ham der, fordi jeg klikker ham det sekund adfærden sker.


  • #40   17. jun 2017 Uden at have læst alle kommentarer helt igennem, kan jeg fornemme at især godbidder er et problem?
    Jeg har en pony som meget let bliver aggressiv omkring fodring (herunder også godbidder), og har både sparket og bidt. Han har godt nok også nogle dybe ar på sjælen som ændrer situationen en del i forhold til en "normal" hest. Jeg har desværre straffet ham for det af ren refleks i starten for at beskytte mig selv. Men af min egne gode vilje har jeg aldrig straffet ham for det, og han er stoppet med det. Det er godt nok ikke helt det samme som din, men min pointe er at man godt kan aflære sådanne ting uden at skulle sætte hesten på plads.
    Mht. at den bider vil jeg prøve at aflære det med tålmodighed og masser af belønninger! Står den pænt og roligt i bare et par sekunder, belønning! Begynder den at nappe så ignorerer du den (så vidt det er muligt), evt. træder et skridt væk eller flytter din arm, eller hvad den bider i, og holder den op venter du et par sekunder igen inden du belønner den. Får den en godbid med det samme den stopper med at bide, kan den godt koble det på dét at bide - så det hedder "bide og stoppe = godbid". Her vil biddet altså være med i det at få en godbid!
    Venter du nogle sekunder kan du komme ud over det problem, for så belønner du ham for at stå pænt i "længere" tid smiley Så kan du efterhånden øge tiden, og til sidst burde det slet ikke være nødvendigt at bruge godbidder, om ikke andet kun et par stykker. Sådan ville jeg i hvertfald gøre, jeg synes den metode virker på rigtig mange heste, også selvom de alle er forskellige. smiley


  • #41   17. jun 2017 - Mht at han nogle gange er helt opmærksom på dig og andre gange ikke er, synes jeg du skal overveje hvordan du selv er de dage han er "dårlig". Er dj træt, stresset, ikke til stede etc. i forhold til jeres gode dage! Mærk efter i dog selv når det går godt og sammenlign det med når det går dårligt. Jeg er næsten sikker på at der er en sammenhæng her!

  • #42   17. jun 2017 Frida:

    Jeg kæmper med psykisk sygdom, så der er bestemt dage, hvor jeg er mindre oplagt end andre. Når han er "dum" disse dage, kommer vi nemt "op at toppes", hvilket jo giver fin mening. Jeg ville bare sådan ønske at stalden og min omgang med ham kunne være fristed, hvor jeg netop kunne koble af. Jeg har intet imod en livlig og initiativrig hest, men på de dårlige dage kan jeg næsten bare kaste håndklædet i ringen, hvis han fx går ind i mig, puffer, maser og bider... Og det påvirker desværre min lyst til at komme tilbage dagen efter. Og han mærker selvfølgelig hvor jeg er "svag", men er det hestens natur at udnytte dette? Er det sådan noget med, at lederen af flokken ryger af pinden til fordel for et stærkere individ, hvis der er tegn på svaghed?

    Jeg er godt i gang med at forsøge at sætte mig grundigt ind i hestens natur og hvordan den virker. Men jeg er der ikke helt endnu.


  • #43   17. jun 2017 Jeg foreslår, at du arbejder med dig selv. Din hest reflekterer ofte dig.
    Jeg kender nok din situation bedre end du selv tror, men jeg kan garantere, at det virker, hvis man gør det.

    Hesten er dit spejl. Og lyt til rådene her - og find en dygtig underviser, hvis du må med din part. Det er det mest effektive der findes.
    Jeg har haft med heste at gøre i 20 år og jeg har altid arbejdet med undervisere.


  • #44   17. jun 2017 Jeg kan desværre ikke finde en underviser. Der er kun 1 underviser på stedet, og hende vil jeg intet have med at gøre. Det er ikke tilladt at medbringe en.

    Jeg er i fuld gang med at arbejde med mig selv. Men hvad så nu? Betyder det så jeg ikke kan have med heste at gøre før jeg er rask? For det har lange udsigter


  • #45   17. jun 2017 Nej. De er fantastiske terapeuter.
    Men hestene spejler ofte en. Så når man har udfordringer, så kan man ofte se det i hesten. I hvert fald på et eller andet plan. Jeg bliver heller aldrig rask. Men jeg kan lære at leve med det.

    Du er ikke alene.


  • AMT
    AMT Tilmeldt:
    maj 2007

    Følgere: 41 Emner: 131 Svar: 8.680
    #46   17. jun 2017 Laura: hvis du har dage hvor du ikke er oplagt, så lad være med at arbejd med hesten - det hverken gavner dig eller din hest.

    en hest prøver ikke på at dominere mennesker, derfor prøver den heller ikke at vippe dig af pinden, fordi at du har en dårlig dag smiley
    - højst sandsynligt er du bare ikke obs, og nærværende på samme måde.


  • #47   17. jun 2017 Det giver god mening dét med, at jeg nok bare ikke er særlig opmærksom på de dårlige dage. Og måske han teer sig åndssvagt, fordi han så gerne vil have min opmærksom. Bare en tanke...

    Jeg var ude ved ham i dag, og det gik faktisk rigtig godt! Jeg afprøvede helt generelt at skære ned på godbidder. Han fik 2 gulerødder, da jeg hentede ham på folden og så igen da jeg slap ham ud på folden igen. Jeg forsøgte at rose ved berøringer frem for med godbidder, og dette reagerede han faktisk helt okay på. Og så enooooormt meget med stemmen. Heldigvis var jeg alene både i stalden og i ridehallen, så andre var ikke generede af mig "Du er så dyyyyyyyyyygtig!" smiley smiley
    Og derudover foregik alt bare meget langsomt, hvilket han virkede til at nyde. Det er som om, han laver flere unoder, hvis jeg har sat mig noget bestemt i hovedet og går direkte efter dén plan. Han er meget mere medgørlig, hvis jeg tager mig tid til rigtig at hygge og bare tulle rundt. Desværre er det jo ikke altid, at det er en mulighed, og når det ikke er, skal han stadigvæk opføre sig pænt, men vi lærer jo stille og roligt hinanden at kende smiley


  • #48   17. jun 2017 Brug hesten som spejl. Hestene er utrolig dygtige til at læse os. Jeg øver mig dagligt i at mit sind er roligt. Jo mere stabilt mit sind er, jo mere stabil, rolig og tryg er mine heste.

    Det er en færdighed jeg også bruger i mange andre sammenhænge, det at være i ro og signalere stabilitet, selvom mine følelser er lettere kaotisk.

    Hvor har jeg hørt mange gange, "du er også bare så rolig" eller " hvor ville jeg ønske jeg havde din ro"

    At jeg er lige så nervøs eller presset som de andre i situationen, har de svært ved at tro.

    Øv dig i det, det giver, udover en rolig og stabil hest, også valgfriheden om hvilke af ens følelser omverden skal informeres om.


  • #49   17. jun 2017 Laura - Læs dette http://www.hestegalleri.dk/blog/taler-i-samme-sprog/486
    Denne er rigtig god og man får nogle rigtig gode øjenåbnere. smiley

    Mvh TT


  • #51   18. jun 2017 Lisette: det er din oplevelse, min erfaring er en anden.

    Jo bedre jeg er til at styre mit sind og mine signaler, jo mere stabil hest har jeg.

    Jeg kan kun sige, prøv at træne det og observere selv.


  • #53   19. jun 2017 Med at træne sit sind, mener jeg, at jeg er afklaret når jeg går i stalden, jeg har styr på min hjernes arousal, mit indre er i ro. mv. Jeg er obs på hvordan min sindsindstilling påvirker mit kropssprog. Jeg VED hvordan jeg agere i situationen, jeg VED i hvilke situationer, jeg ikke kan kontrollere mit sind. Jeg er meget opmærksom som på, at hele min kropsholdning/udstråling er rolig og stabil, jeg trækker vejret roligt. Slapper af, således spændingsudstråling undgås. Udstråler ro.

    Ved at jeg er den samme rent sindsmæssig hver dag, ved mine heste præcist hvor de har mig, de scanner mit sind. Dette gør også at jeg bare skal blive sur i sindet, så ved de godt, at deres adfærd er uønsket.

    Der er jo også de dage, hvor dette ikke lykkes, og det kan jeg mærke på mine heste øjeblikkelig, fordi de er vandt til jeg er stabil og præcis den samme. Dette er jeg også opmærksom på, og tager mine forholdsregler.

    Den anden fordel ved disse, er at de signaler mine heste udsender, som min hjerne opfanger intuitivt, også er mere åbne, og jeg lettere kan aflæse mine heste.

    Det hele handler om at være bevidst om sit eget sind, og se spejlet i hestens adfærd. Jo mere bevidst jeg er om min egen reaktioner og signaler, jo bedre kan jeg forfine disse i samværet med hestene. Og min erfaring er, at det giver rolige og stabile heste, der er meget nemme at håndtere.

    Jeg er ikke en anden end den jeg er, det eneste jeg gør, er at jeg er præcis den samme HVER dag. INGEN humør svingninger, og hestene ved præcis hvor de har mig. Og jeg er meget opmærksom på det.


  • #54   19. jun 2017 Bevares - Det ER vigtigt at være stabil i humør og væremåde, således at hesten stoler på en og føler, den kan regne med en, fordi intet ændrer sig fra dag til fag.
    Men sandheden er, at dette er umuligt for mig. Jeg svinger en del i humør. Jeg lader det aldrig nogensinde bevidst gå ud over hesten, men hvis han opfører sig dumt på en af mine dårlige dage, avler det jo simpelthen bare, at vi modarbejder hinanden, for så bliver jeg jo også ked af det og frustreret - mere end jeg er i forvejen på den pågældende dag.

    Jeg kender godt vigtigheden af at udstråle ro, når man færdes blandt heste. Jeg kender også vigtigheden af at trække vejret roligt og tungt, samt at er man selv nervøs, bliver hesten det med stor sandsynlighed også. Men uanset hvor vigtige aaaaaaalle de her ting er, ændrer det desværre bare ikke den kendsgerning, at jeg svinger ret meget.

    Jeg ved derfor også, at det er ganske urimeligt at forlange af ham, at han altid er stabil. Jeg har heller intet imod, at han også har dårlige dage - det er et levende dyr, vi snakker om - men jeg synes også selv, der er grænser. Min grænse går fx ved, at han går ind i mig og bider. - Det vil jeg ikke finde mig i, uanset hvor dårlig en dag den ene eller den anden af os har.

    Jeg tænker, det er nemt at opsummere vigtigheden af at udstråle ro... Men hvad så med de dage, hvor mit sind er i kaos? Bør jeg her helt holde mig fra stalden? I så fald synes jeg måske, at den terapeutiske virkning, heste har, går af. Men omvendt så sker dette jo også, hvis jeg tager ked af det hjem fra stalden, fordi jeg føler, jeg har været luft for ham den pågældende dag.


  • #55   19. jun 2017 LauraKK
    På sådan en dag så er det bedste bare at gøre så lidt som muligt. Man skal ikke nødvendigvis gøre en masse. Bare være sammen.
    Man kan også lære at meditere. Det kan hjælpe rigtig meget på balancen. Men det er svært uden at have nogen til at guide dig. Jeg har en vis erfaring i at meditere - og er samtidig psykisk udfordret.

    Det vigtigste for mig p åen dag, hvor hovedet bare er alle mulige steder er at komme ned i kroppen igen. Stille og roligt. Det virker sådan lidt paradoksalt men det beroliger. Også mere end man tror.


  • #56   19. jun 2017 Jeg tror det er vigtigt at sætte dine forventninger ned de dage, hvor det ikke er så godt når hesten nu virker til at reagerer tydeligt på det.

    Jeg har en vallak der er lidt på samme måde, med at der er dage hvor han er DRØMMEN og dage hvor jeg står forvirret og klør mig i håret og ikke aner, hvor min søde babymule har skjult sig henne.
    Det hænger 9/10 gange sammen med at jeg er træt eller stresset de dage hvor han opfører sig som en lortekrikke. For når jeg ikke kan give mig 100% og han får den fokus og den opmærksomhed, hvorfor skulle han så give mig noget som helst igen?

    Så de dage træner vi bare ikke noget der kræver forventninger. Vi går en tur sammen, vi står og strigler, sådan noget. Nogle dage bliver det bare at han får sin mad, og det er OK.
    Det har jeg lært at acceptere.

    Gentager adfærden sig, dage hvor jeg er på og frisk også, så er det jeg beder massøren komme en tur ud forbi og tjekke ham igennem.

    Jeg vil foreslå meditiation eller åndedrætsøvelser til dig og klikkertræning til hesten.
    Det tager noget tid, men min, der normalt er aggressiv omkring godbidder, kan nu finde ud af træning mens jeg har lommen fuld. Der er tidspunkter hvor han glemmer at man kun får godbid når der har været et klik, men bare med 2-3 ganges træning synes jeg der var væsentlig bedring.


  • #58   19. jun 2017 TS: Er helt enig, det er bestemt ikke nemt, det vil jeg gerne skrive under på. Jeg svingede også meget da jeg var yngre, (kom ikke så heldigt gennem min barndom). Men heldigvis havde jeg som barn/ung, den mest stabile pony i verden. Det var INTET der kunne sætte ham ud af kurs. Han var det stabile element i mit liv, ham der altid var der, og har lagt ryg/hals til ret mange tude turer.

    Den pony lærte mig også meget, bl.a. at en rolig udstråling var den jeg kom længst med. Det samtidig med at jeg som barn havde lært, hvor uhensigtsmæssigt en humørsvingende adfærd er for ens omgivelser (min stedfar, kunne slå en hver præmenstruel teenager i humørsvingerne med mange længder). Besluttede jeg at ændre på det. At få ryddet op i alt det rod jeg havde på "1 sal" og bevidst øve mig på at skabe ro i hovedet og ro på min udstråling. De to ting følges gerne af.

    Ja, det har været et hårdt arbejde, og taget mange år. Og let har det bestemt heller ikke været. Men uden den færdighed jeg har nu, havde jeg aldrig fået en så stabil pony, ud af Basse som jeg har i dag. Han var ret skadet i psyken, da jeg fik ham.

    Men jeg vil give Lisette ret, hvis ikke den hest du har part på nu, kan håndtere dine svingninger, vil jeg anbefale dig, at finde en type lige som min den første. En total stabil hest, er bare mere end guld værd, når ens psyke driller.

    De dage hvor min psyke driller, det gør den stadigvæk, selvom der heldigvis er langt imellem, så skridter jeg en tur på nogle få km. For lange tøjler. For at få den psykiske healing som hestene giver mig.




  • Dorthe T
    Dorthe T Tilmeldt:
    jan 2016

    Følger: 1 Følgere: 1 Svar: 6
    #59   24. jun 2017 Min hest skal arbejde for godbidder. Han kan slet ikke styre det, hvis han får godbidder ad libitum. Til gengæld laver vi masser af øvelser på staldgangen, som kræver godbidder. Jeg tror, han kan lære alt, hvis blot der er en smule "betaling" for det. Men hvis han bare får dem uden forventninger og forudgående krav bliver han "træls". Han kan ikke finde ud af hvornår kommer der en godbid, og beder så selv om dem.
    Mit råd er, at du skal gøre op med dig selv, hvordan det skal fungere for jer, og så gøre det ens hver gang. Så ved han hvad han må og ikke må, og hvad han skal forholde sig til.
    En elevhest er i mange hænder i løbet af en uge, men de er sjældent dummere, end de godt ved hvem, der stiller hvilke krav. Og når du har ham så ofte, har du masser af mulighed for at have indflydelse på hans opdragelse.
    Gå væk fra ham, vend ryggen til ham når han opfører sig uønsket. Bak ham hvis han ikke hører efter og sørg for, at han ikke er i tvivl om, at hvis han bider eller sparker så svarer du igen, og du mener det. Og det er selvfølgelig undtagelsen at du reagerer eks. med at klappe ham én, men han skal kende dine grænser, og hvis det bliver farligt (eks. bid eller spark) vil jeg ikke tøve med at klappe til. Måske forsøger han at finde dine grænser?


Kommentér på:
At sætte sig i respekt

Annonce