{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.039 visninger | Oprettet:

Debat: At rose for meget (Positiv) {{forumTopicSubject}}

!!! Bemærk: Denne debat handler om positiv forstærkning !!!

Jeg er kommet til at tænke over om hvorvidt man kan rose sin hest FOR meget, så nu skal vi lige have gang i en god debat her, hvad mener I?

Til dem der ikke ved det:
Positiv forstærkning er når man roser hesten verbalt, nusser eller giver en godbid osv.

Jeg mener på et eller andet punkt godt at man kan rose hesten for meget, man har jo kun 2-3 sekunder at til at rose hesten i, hvis man bliver ved med at rose den uden at den gør noget, så vil jeg mene at det er overflødigt?

Men hvad mener I ? (:


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Debat: At rose for meget (Positiv)
  • #1   25. maj 2010 enig, man hesten må da også blive forvirret hvis den bliver rost for ingenting. Jeg er også godt træt af at min mor, HELE TIDEN giver Príns godbidder smiley hvis han får dem hele tiden, så ved han jo ikke hvornår han har gjort noget godt, og hvornår han bare får en godbid smiley

  • #2   25. maj 2010 Tror ikke man kan rose for meget.. men man kan nok rose for længe.. der er jo ingen ide i at stå og rode i 5 min hver gang hesten gør noget korrekt.. og træner man med godbidder skal den have 1 godbid på det rette tidspunlt.. giver man for mange eller forkert så er det at det giver problemer..

  • #3   25. maj 2010 Soffe - hesten glemmer det ikke nej. Det er det omvendte, den husker jo netop hvad den har gjort godt ;o))

  • #4   25. maj 2010 Jeg syntes du skal rose så snart din hest er på sporet at den ønskede respons:) Så på det punkt kan du ikke rose for emget:) Man skal nok bare tænke over, den tid der er fra hesten respondere til du roser, ksla ikke være for lang, for så glemmer hetsen hvad den rosos for, og så er der jo ikke blevet forstærket. Hvis du roser for længer, bliver det også lidt overflødigt, eller også forstæker du det forkerte. Sådan ser jeg det:)

  • #5   25. maj 2010 Jeg blev bl.a. fortalt på Ute lehmanns kurus, at ros og pisitiv forstækning med godbidder er lidt overflødigt i mange situationer. Som forklarede så beder du hesten om noget, og inden at du har noget at finde godbidden og give den til hesten, så har dne glemt hvad det er den for det for, og så er det bare en godbid ud af ingenting. Og nogle heste har svært ved at håndtere ros med godbidder...

    Jeg foretrækker ros i form at kropskontakt, kløen og aen eller rosende ord:)


  • #6   25. maj 2010 Jeg roser min hest lige bagefter hun har gjort noget godt, men jeg kan sagtens stå og klø hende i flere minutter bagefter. Det kan godt være at det virker overflødigt, men det er jeg sikker på at det ikke er, for hesten får ligesom lært at det den gør er rigtigt og så står den og slapper af og nyder det bagefter. Jeg mener det er lige så vigtigt med ordentlig ros, somd et er med udførelsen af øvelsen. smiley

  • #7   25. maj 2010 MC - Der kan jeg godt følge dig:)

  • #8   25. maj 2010 Annika B • ACS • : Derfor kræver brug af godbidder også god timing og en klikker er en god ide fordi hesten ved at klikkeren betyder godbid og giver en lidt længere tid til at give godbidden.. men slet ikke enig i at godbidder er unødvendige.. det er bevist at hesten lære hurtigere, husker bedre og er mindre stresset når man bruger godbidder som ros..


  • #9   25. maj 2010 Jeg mener som udgangspunkt ikke, man kan rose for meget. Men jeg tror, man kan rose forkert, og jeg tror også, man kan rose for meget. smiley Timing er mindst lige så vigtig ved positiv forstærkning, som ved negativ forstærkning. smiley

    Jeg er også begyndt at få øjnene op for godbidder. Har tidligere været meget imod denne form for ros/belønning, men har sidenhen opdaget, at godbidder faktisk KAN være en enorm motivationsfaktor for hesten, og at - såfremt godbidderne gives på de rigtige tidspunkter - de uønskede adfærdsmønstre som napperi, skubben og puffen osv. ikke opstår, hvis man netop er omhyggelig med timing og KUN giver godbidder f.eks. i forbindelse med belønning under træning. smiley


  • #10   26. maj 2010 Signe: jeg er ikke uenig:)
    Men tror at det er forkselligt fra hest til hest, for min bliver en værre tiggeprins af godbidder, da han kommer til at fokusere for meget på dem. Selvom jeg nøje fik givet dem i rette tid. Dette er dog længe siden, så det kan være anderledes nu.
    Men nogle ting er nemmest at lære hesten med godbidder, mens der er andre ting hvor godbidden er unødvendig, altså hvor hesten godt kan få positiv nok respons igennem nusseri og rosende ord:)


  • #11   26. maj 2010 Annika: Enhver hest kan trænes med godbidder, men med nogle heste kræver det ekstra god timing og somme tider indlæring af ikke at måtte tigge.. min egen er selv sådan en hvor man skal tænke sig om, og som nok ville have godt af lidt træning i ikke at tigge.. hvorimod min tidligere hest kunne trænes med godbidder hele tiden uden at tænke videre over det..

  • #12   26. maj 2010 Signe: Så meget er jeg ikke studeret det, lagde bare mærke til at min kun kunne fokusere på at få en godbid, så der faktisk ikke rigtig var nogen koncentration. Så tænkte jeg ikke meget videre over dedt og droppede det, og nu fungere han overraskende godt med beøring og rosende ord:) men når vi skal lidt videre kan det måske blive nødvendigt med godbidderne:)

  • #13   27. maj 2010 Hovsa, det er lige gået op for mig, at jeg da har skrevet noget volapyk ovenfor... Der skal selvfølgelig stå: "Jeg mener som udgangspunkt ikke, man kan rose for meget. Men jeg tror, man kan rose forkert, og jeg tror også, man kan rose for <b>længe</b>."

  • #14   27. maj 2010 godbidder er i mine øjne en overdrevet ros. Jeg får jo heller ikke slik for at rydde op på værelset..
    ja kan være de kun ser rosen i de 3-4 sekunder, men så er de andre minutter bare hygge i mine øjne


  • #15   27. maj 2010 NHG - et minde i mit hjerte. nobi : Nu er der jo også stor forskel på dig og en hest.. jeres motiverings grundlag og forståelse for tingene.. derfor kan du ikke sammenligne at bruge godbidder med at give børn slik hver gang de gør noget..


  • #16   27. maj 2010 Altså der sker jo ikke noget ved du roser for meget.. Det der kan ske er vel at hesten er .. ligeglad ? til sidst .. Men selvfølgelig er det hyggeligt! smiley

  • #17   27. maj 2010 Men men skal selvfølgelig kende den hest man roser, hvis man vil have noget ud af sin ros.. Det er ikke alle heste der fx. ser det at nusse som ros.. Så skal det være et "godt nusse sted" eller et sted hvor hesten fx giver udtryk for at det klør smiley

  • #18   27. maj 2010 Men når I siger godbidder, så mener I det i ledtog med klikkertræning eller hvad ?? smiley

  • #19   27. maj 2010 For nogle heste er ros jo også bare at få fred.. slippe for stimulans og unøddig nussen (Hvis hesten ikke er "fan" af det!) .. Men så er det jo self negativ forstærkning ... sorry xD

    - *Soffe&Mickey*< 3 : Jeg er uenig i at klappe hesten er ros smiley


  • #20   27. maj 2010 okay, men nu var det jo også bare et eksempel. Jeg er i den tro og i alt hvad jeg har set, at godbidder fjerner alt fra hvad der hedder samarbejde og fokus MED DIG! Jeg kan ikke se noget smukt ved en træning hvor godbidder er midlet til dette. En god træning er hvor hesten har en lyst af fri vilje uden nogen lokkemad. Og ja det er hurtigere, man hvis man virkelig brænder for at få det samarbejde der er så ekstra specielt i jordarbejde er den tid det værd .

  • #21   27. maj 2010 NHG: Ja det synes jeg så er noget værre pjat og lyder meget "wendy" agtig.. hesten gør ikke tingene for dine blå øjne eller jeres vendskabs skyld.. det er simpelthen ikke motivations faktore for hesten.. hesten gør hvad der er nemmest for den og det den får mest ud af..
    Og om man roser med "kys og kram" eller godbidder ændre ikke ens samarbejde med hesten eller den måde hesten ser dig på.. eneste forskel er (og det er altså bevist flere gange) at hestene lære hurtigere og med mindre stress når man bruger godbidder, samt de husker øvelserne bedre..
    Synes den der indstilling med at hesten skal gøre det for ens skyld og "fordi den vil" er meget wendy agtig og viser manglende forståelse for hestes natur..
    Men det får jeg jo sikker hug for at mene..


  • #22   27. maj 2010 jeg syntes bestemt ikke det er mangel på forståelse for hestens natur. Jeg syntes at du bruger det med at det går hurtigere er noget er det værste, du burde nyde et samarbejde. Hesten i dens natur får da intet for at gøre hvad fx føreflokken beder om, den eneste "bekræftelse" de kan få er at de må "være i flokken" eller når de står og klør hinanden. Ville da grine hvis hesten stod og gav den anden hest græs.. Så det ordvalg er da ihvertfald ikke korrekt. At den bliver mindre stresset har jeg i min vildeste fantasi så svært ved at tro ! og så må alle mennesker jeg har set brugt godbidder forkert åbenbart, og jeg mener alle! for jeg ser IKKE en hest der er afslappet og pænt venter på dit næste træk, men en hest der står og glugger på hænder og ligne indtil du gør dit næste vink . Det er ikke heste forståelse og træning i mine øjne, men cirkus træning. Og så kan du kalde mig så meget wendy agtig som du vil

  • #23   27. maj 2010 NHG: Så bør du måske sætte dig ind i det og læse de undersøgelser der er lavet.. og ja selvfølgelig skal godbidder bruges korrekt for at virke optimalt..
    Du misforstår.. det handler ikke om at det skal gå hurtigt.. men hestens indlæring er nu engang bedre.. hvilket du vel ikke kan mene er negativt..
    At sammenligne med en heste flok holder ingen steder.. du er ikke en hest, og bliver det aldrig og hesten ved godt du ikke er en hest.. og desuden lære heste slet ikke hinanden tricks..


  • #24   28. maj 2010 Er 110% enig med Maya ..

  • #25   28. maj 2010 Tror altså dette emne er umuligt at svare endegyldigt på, for der er lige så mange forskellige slags heste, som der er forskellige slags mennesker og folk og heste motiveres af forskellige ting.

    Jeg bruger ikke godbider, ikke fordi jeg mener der er noget galt i det, men fordi jeg for det første synes det er for dyrt (min hest får ikke hestebolsjer, kun grønt) og for beværligt at stå og skære 20 gulerødder hver gang jeg skal træne. Doven måske haha, men min heste motiveres allligevel primært af ros. Og så gider jeg heller ikke risikoen ved at han bliver til en tiggeprins. Så det har jeg valgt fra.

    Min hest motiveres af leg. Han elsker at fjolle rundt sammen med mig og har utroligt nok 100% fokus på mig størstedelen af tiden, når vi træner, hvorfor må guderne vide, men jeg må jo være interessant i hans mening haha.

    Og så motiveres han af ros, for han er typen, som nemt domineres og derfor er det enormt vigtigt for ham at få at vide at han gør det han gør godt, altså klar accept fra flokken. Jeg roser han en del under træning primært med ord (dygtiiiig) og efter en god træning giver jeg ham en ordenligt klø tur på halsen, hvor jeg også siger at han er dygtig og det tager gerne nogle minutter og man kan nærmest se stoltheden lyse ud af ham bagefter "ala hey, det der kunne jeg sgu godt og flokken er tilfreds med mig".

    Så at sige at heste skal trænes med godbider, eller heste skal trænes med ros, er ligesom at sige at "mennesker motiveres af penge" for jo man kan til en vis grad generalisere, men husk heste er individer og skal trænes derefter smiley


  • #26   28. maj 2010 Signe B: Jeg siger skam heller ikke at heste skal trænes med godbidder.. bruger det ikke selv hver gang, kommer lidt an på hvad jeg skal træne.. skal jeg træne noget nyt eller svært eller noget hvor hestens opmærksomhed er svær at holde, så bruger jeg godbidder.. til hverdag da er hun glad nok for ros.. og jeg synes også det er svært at slæbe rundt på.. dog har jeg næsten altid et par godbidder i lommen hvis hesten gør noget specielt godt..
    Jeg forklare blot at der er lavet mange undersøgelser, som beviser at hestene forstår hurtigere og bliver mindre stresset hvis der bruges godbidder.. samt at heste trænet med godbidder husker det indlærte bedre hvis det ikke bruges længe..
    Og så bliver jeg irriteret når folk skriver at man så intet forhold har med sin hest.. synes det er et meget snævert syn på tingene samt tillægger hestens evner og tanker den ikke er istand til at have..
    Jeg tror ikke på at hesten tænker "Når jeg får godbid så er jeg ligeglad med mennesket, jeg gør det kun for godbidden".. da det jo er mennesket der giver godbidden er jeg ret sikker på at hesten kæder menneske og godbid sammen eller ser dem som 2 forskellige ting..
    Med hensyn til du ikke vil have din tigger, så er det nu ganske nemt at undgå med korrekt timing og evt lidt træning..


  • #27   28. maj 2010 Nu vil jeg så også lige blande et par ord ind.

    Jeg ser godbidden som sticken. De er begge to hjælpemidler, som er tilegnet at hesten lærer hurtigere. (og jo, det er sticken også til. Som marianne fra PG siger; vi bruger stick fordi det går hurtigere, og holder derfor folks motivation oppe.)
    Jeg bruger elv godbidder med IKKE til hverken jordtræning eller tricks. Når jeg jordtræner har jeg overhovedet ingen godbidder på mig, når jeg trickser har jeg altid nogle på mig. Jeg beder hende så udføre en øvelse hvorefter jeg roser hende. Når jeg har rost hende, får hun NOGLE GANGE en godbid. Denne godbid skal ikke være fordi hun udføre tricket (det er rosen) det er bare en godbid som man kunne finde på at give normalt.

    Jeg er imod godbidder, som misbruges. Altså at hesten bestikkes til at udføre en øvelse. En hest kan godt have tillid til en rytter pårods af godbidderne, jeg har bare (ligesom NHG) kun oplevet at hesten fokuserer mindre på mennesket og mere på godbidden. De kan også udvikle en aggresiv adfærd pga. dette. Derfor synes jeg virkelig det er vigtigt hvornår og hvordan man bruger godbidden.

    Ros er klart den sikre måde, og jeg har kun oplevet dårligt med at folk giver hesten godbidder under selve jordtræningen. Folk som sætter i løb og hesten løber efter bare fordi de har godbidder. BAH.... - det kan jeg ikke lide. det er som at snyde.

    Men JEG MENER (og jeg har lov til at have min mening) at både godbidderne og sticken er et middel, som skal få træningen til at gå hurtigere. At godbidder så har den bevirkning at de gør heten aggresive er et klart minus.. en mener også at sticken har en masse negative bevirkninger. Synes den ligger et unødigt pres på hesten. Men det jo smag og behag. smiley


  • #28   28. maj 2010 Enig Med | MC - Chanel&Des | ang godbidderne.

    Idag fik min godbidder for at lave strækøvelser, hvilket massøren sagde, jeg skulle. Og der lokkes min hest rundt med en godbid, hvilket jeg på ingen måde bruger i træning eller andet. Og efter de 2 strækøvelser, en på hver side, var han ikke til at holde ud. Han snappede efter mig, rodede i min lomme og glemte ligeepludselig alting fordi han var fuldstændig godbidsfikseret. Det er en af grundene til at jeg ikke gidder at bruge godbidder til min hest. Og min anden gidder slet ikke have dem. I det her tilfælde er det hestebolcher.


  • #29   28. maj 2010 Til dem der mener hesten mister koncentrationen og/eller blive masende/agressiv af godbidder det er altså fordi i bruger godbidderne forkert.. når i ser professionelt trænede dyr trænes de næsten altid med godbidder uden problemer (hvis dyrene blev som i siger kunne de jo ikke bruges i cirkus og film).. jeg har trænet flere heste med godbidder ude at have de problemer..
    Hende jeg har nu er fjordhest, og derved både madglad og stærk (både fysisk og psykisk) hun kan blive lidt pågående og madfikseret.. men det var noget jeg let kunne træne væk hvis jeg havde planer om at bruge godbidderne meget i min træning..
    Så det er altså ukorrekt at de behøver få alverdens dårlige vaner af det.. men det kræver at ens timing er god og evt at man træner nogle "problemer" væk ved nogle heste..


  • #30   28. maj 2010 Honza - J.Pington(husker ikke hvad Jean hedder til efternavn) Nevrozov, ute, og mange flere tja .. De meget proff og bruger ikke godbidder på nogen måder!

  • #31   28. maj 2010 Signe: Jeg siger heller ikke at det at bruge godbidder er forkert. Jeg fortæller hvordna min bliver træls af dem, og at man sagtens kan klre sig uden.
    Jeg mener ibare ikke at godbidderne er en nødvendig faktor. Og min har altid, også lige da jeg fik ham, været sådan omkring godbidder.
    Han er så også lidt fodergal, eller rettere var meget fodergal;)
    Men der er ikk noget galt med dem, men syntes bare ikk de er nødvendige. Ihvertfald ikk i min træning.


  • #32   28. maj 2010 Drømmepigen - When my tears are falling it hurts. : Med professionelle mener jeg ikke diverse selvbestaltede guruer og hestehviskere.. men folk der træner dyr til fx film og cirkus, hvor fx skuespilleres liv afhænger af hestens træning..
    De fleste du nævner træner desuden hovedsageligt med negativ forstærkning..
    Og sådan en som Nevzerov kan jeg ikke se skulle være et forbillede for nogen, med hans super spændte og agressive heste..

    Annika: Det er skam heller ikke en nødvendighed.. det er der jo intet der er.. det der irritere mig er dem der mener at bruger man godbidder så har man et dårlige forhold til sin hest..




  • #33   28. maj 2010 Signe: sådan ser jegdet heller ikke. Jeg har bare opdaget at min bliver virkelig irriterende, og det vil jeg helst bare undgå. Han kan, og det kan godt være pga. tidligere erfaringer, bare ikke kontrollere det. Men jeg mener ikke at det er skadelig hvis det bliver brugt korrekt.

  • #34   29. maj 2010 Signe - hans heste er overhovedet ikke agressive. Jeg har set et par af hans eneste hverdags træningsvideor, hvor alt foregår på en helt anden måde. Og hestene er bestemt ikke agressive, men utrolig koncentreret.

    Ute er en ven af familien, hvad hun bruger ved jeg ikke, men hun er skide dygtig til heste, og gør det på den bedste måde for dem.

    Men jeg mener at ros burde være mere end nok for hesten.

    Jeg synes at i mange tilfælde der er godbidder altså bare et "fake" venskab. F.eks betto, trænte jeg med godbidder i starten. Og jeg troede ikke på vores tillid og vores bånd ville holde til hinanden hvis jeg kun brugte ros, men det gjorde det. Og dét er et ægte venskab. Fordi hesten bare nyder at være sammen med DIG og ikke få godbidder.

    Nu er zenta på godbidder til en lille test - gu ej om hun skal bare SE på mig eller snakke med mig hvis jeg ikke giver hende godbidder for det. DÉT er et fake venskab. Den holder ikke.

    Jeg mener at godbidder simpelhen er for meget ..


  • #35   29. maj 2010 Drømmepigen - When my tears are falling it hurts.: Så fordi du ikke kan finde ud af at bruge godbidder korrekt, så kan andre ikke bruge det og samtidigt have et ægte forhold med deres hest ?? det er da det platteste jeg nogensinde har hørt.. så ingen der bruger klikker træning har et ordentligt forhold til deres hest ??
    Jeg har også set mange af Nevzorovs videoer og på flere af dem er hestenen ekstremt aggresive og gør ligefrem udfald imod ham.. og som sagt er de altid utro spændte .. ikke noget at se op til.. men han holder dem jo også væk fra andre heste fordi de kun må koncentrere sig om ham..


  • #36   29. maj 2010 LÆS DOG !!!

    Jeg siger at jeg mener bestemt ikke at hvis hesten ikke også er villig til lige pludselig kun at få ros og nus fra den ene dag pludselig for at gøre ting - så synes jeg ikke at det er et ægte venskab.

    Jeg synes at et ægte venskab er noget hvor hesten både kan trænes med godbidder og uden og er tilfreds, fordi den gerne vil arbejde sammen med dig, og ikke sammen eller for godbidderne.

    Hvor kom klikker træning ind i dette? Jeg kender folk der bruger klikkertræning men så er det ROS bagefter.. aldrig godbidder.

    Og som maya siger, så må jeg da også kende en hel del som bruger godbidderne FULDSTÆNDIG forkert.

    Men hvis du snakker om klikkertræning med godbidder - jo det kan de jo sagtens. Det har jeg jo også skrevet før?! Men så er det jo også meningen at hesten også skal ofre sig fra den ene dag pludselig at nu foregår det på ros og ikke godbidder mere, og den acceptere det fordi den gerne vil arbejde sammen med dig, og ikke sammen med godbidderne, så er det et ægte forhold.

    Og som MC skrev. Så er der SÅ mange der træner hestene med godbidder og mange oplever pludselig at hesten ikke vil noget når godbidderne ikke er der. Netop fordi den kun løber efter dig for godbiddernes skyld.

    Betto fattede ikke rigtig hvad det med ros pludselig betød, men hun gik med på den og lærte nu var det roset der galdte, ikke godbidderne, og hun ville gerne arbejde sammen med mig, så godbidderne betød jo intet efter hendes mening.

    Derimod Zenta gør kun ting for mig fordi hun ved så får hun slik.

    Nevrozov's heste må da gerne gå sammen? smiley Det har jeg da set i de eneste træningsvideoer fra hans helt normale hverdage. Og ikke i de som er blevet "proff optaget".


  • #37   29. maj 2010 Drømmepigen: Jeg har aldrig haft problemer med at hestene ikke gad fordi der ikke var godbidder.. og det er meget forskellige heste jeg har brugt dem til..
    Jeg synes bare i udligger det som om det er forkert og man ikke har et rigtig forhold med godbidder.. og det mener jeg er forkert..
    Der er vel intet galt i at gøre det så nemt som muligt for hesten, når man nu ved at godbidder øger indlæringen..
    Har snakket med flere der har været medlem af Nevzorovs skole, og hans heste må ikke komme på fold eller lege med andre heste (han har nogle gange flere med i træning sammen) da de ikke må knytte sig til hinanden men kun til ham.. og der er også det han lærer sine elever at heste har bedst af at gå alene, så de er fokuseret på træningen og ham..


  • #38   29. maj 2010 Og for mig er klikker træning med godbidder.. har brugt det både til hest og hund.. nogle vælger så at gøre det uden fordi man jo fx her inde konstant får at vide at man ikke har et forhold med sin hest hvis man bruger godbidder.. men korrekt klikker træning er med godbidder..

  • #39   29. maj 2010 Jeg må altså tilslutte mig Signe i denne her. Godbidder kan sagtens bruges uden at det går galt.

    Og egentligt mener jeg at de fleste såkaldte guruer er bindegalde smiley Generelt er jeg ikke meget for fanatisme, og jeg har endnu kun set 2 personer hvor jeg har tænkt, wau der er bare et eller andet helt helt specielt ved de mennesker, uden at jeg bagefter fandt ud af at der stak noget ufint eller tosset under smiley
    Jeg holder ved min påstand, at folk skal træne sin hest som det passer bedst til hesten.
    For ærllig talt, der findes et utal af fine metoder at træne heste på og den ene er ikke nødvendigvis mere rigtig end den anden.

    Og jeg synes det er uhyggeligt at se at folk prøver på at efterligne guruer til punkt og prikke. For sådan virker det altså bare ikke. Man kan ikke læse en bog eller se en video og så gå ud og overføre det præcis samme til sin egen hest, for det er IKKE maskiner vi arbejder med.

    Og der kan det være rigtig fint at have forskellige træningsmetoder baghovedet, jeg bruger selv meget tid på at læse om heste og træning, men jeg bruger lidt fra hist og lidt fra pist og så finder jeg også på lidt selv undervejs.
    Og jeg tror ærlig talt det er irellevant om man bruger negativ eller positiv forstærkning og hvad man lægger i ordet. Det der er vigtigt i træning er at man forstår at læse situationen og forstår at læse hesten og den signal. Heste taler faktisk meget, de bruger bare et andet sprog end os smiley men heldigvis er de fleste heste ret flinke til at lære os at forstå deres sprog, hvis bare man bruger tid til at lytte efter.
    Det lyder totalt hippieagtigt hahah, men synes det er vigtigere at læse hesten end hvilken metode man bruger.
    For jeg kan få min hest til at stoppe ved at enten sætte mig dybt i sædet og markere let på tøjle (negativ), eller jeg kan få ham til at stoppe ved at sige wooo og sige dyygtig (positiv). Og jeg kan for den sags skyld gøre begge dele, tage i tøjlen og sætte mig i sædet, sige woo og rose hesten eller give den en godbid, når den standser. Jeg opnår akkurat det samme, hesten standser så potato potato, man kan træne på mange fornuftige måder.
    Men her er det så at man skal lytte til hesten. Fx træner jeg normalt mest med lyd for det fungerer bedst til min hest for så bliver han stolt og glad. Men i visse situationer bruger jeg andre metoder, fx den anden dag nægtede min hest at gå frem (han er ung og under tilridning), så der gjorde jeg noget som jeg ellers kun gør hver 5 år og det var at jeg tog en pisk med og duppede ham enkelte gange bagi meget blidt, så han gik frem.
    Og bagefter skiftede jeg til positiv forstærkning igen så jeg endte træningen med en dejlig kæletur og en masse ros og en meget stolt hest, fordi han havde bevist at han godt kunne. I stedet for at jeg blev sur og sagde skide krikke, vil ikke gå frem, så var jeg blevet vred, hesten frustreret og det hele var endt i noget gøjl. Så hver gang jeg træner og noget ikke kører tænker jeg hmm, hvad kan få det her til at virke, i stedet for at hellige mig en bestem metode.


  • #40   29. maj 2010 Jeg siger IKKE, at bare fordi man træner med godbidder er det et falskt venskab smiley

    Men i mange tilfælde er det fordi hesten kun er efter godbidden og er fuldstændig ligeglad med personen smiley

    Men jeg træner jo selv med godbidder af og til med betto .. og hun løbe både efter mig selv når jeg træner med og uden godbidder smiley

    Men hun er jo ligeglad med godbidderne, det er jo mig hun vil arbejde sammen med.


  • #41   29. maj 2010 Nu er det jo langt fra alle heste der er "egnede" til at træne med godbidder i forbindelse med fx. klikkertræning, da de bliver det man kalder Maniske.. Det vil sige de KUN fokusere på at få godbidder og som der nævnes ovenfor ikke fokusere på personen der træner smiley
    Hesten vil gøre alt for at få klikket.. Og så gør det jo også lidt svært at "få et ord indført" xD !

    ...Og når det er tilfældet så skal man jo ikke træne med godbidder


  • #42   29. maj 2010 Men jeg synes det er lidt modsigende (misforstået) det med at "hesten kun fokusere på godbidden" (hvis vi nu i tilfældet siger den IKKe er manisk anlagt) For hesten er jo nødt til at "lytte" til mennesket, for at finde ud af hvad den skal gøre for at FÅ godbidden smiley !

  • #43   29. maj 2010 Signe B: Vi er vist ret enige her smiley

    Ellen&Baunty * Horses lend us the wings we lack *: Nogle heste er sværere at træne med godbidder.. men at de bliver maniske eller tigger kan trænes væk.. men hvis man kan gøre det uden (nogle heste mister motivationen hvis de ikke får noget) så er det jo ikke noget folk gider bruge tiden på det kræver og det er nemmere bare at sige at godbidder ikke fungere.. men er det ikke noget man har brug for så er det somme tider nemmere at lade være..

    Drømmepigen: Det lød bare sådan, især når de giver NHG ret, for hun mener jo at godbidder = intet rigtig venskab




  • #44   31. maj 2010 Signe *spider-pig* Nu som Jesus L:

    Hvordan vil du træne det med at hesten tigger væk?
    Det har en del med enmet at gære nemlig, for hvis det skal trænes væk, skal godbiderne gives på det rigtige tidspunkt jo (hvornår er det?) og så er der KUN godbid der = ingen "overrosen", som emnet i bund og grund handler om.

    Btw, er enig med dig og Signe B (;
    Mener bare ikke at man skal bruge godbider HVER gang, kan ikke huske om I har nævn noget af det (;


  • #45   31. maj 2010 Ida * Team GG *: Det vigtigste er jo ens timing, dvs at hesten får godbidden med det samme (og her er en klikker ret god) og kun når den har gjort det rigtige.. allerede der undgår man meget tiggeri, fordi hesten hurtigt forstår at der kun kommer godbid der..
    Mange der bruger klikker giver altid godbidden inde ved bringen (altså ikke helt inde, men sådan at hesten skal stå med let bukket nakke for at tage den) for når hesten lære det er der godbidden kommer, så vil den stille sig sådan hvis den vil tigge..
    I starten giver man normalt godbid blot for at forsøg.. og langsomt kræver man så mere og mere inden det udløser en godbid.. når en øvelse først sidder godt fast ville jeg kun give godbidder når det blev gjort specielt godt og ellers rose alm..jeg ville dog aldrig stoppe godbidderne helt, men give en en gang imellem for at holde hestens motivation..


  • #46   1. jun 2010 Signe *Spider-pig*
    Når du så skriver "med det samme" vil det så sige, nærmest inden hesten har sat benet på jorden (hvis nu der bliver øver spanske skridt?)


  • #47   1. jun 2010 Ida: Ja heste har en meget kort korttidshukommelse (3-9 sek) derfor skal rosen (eller straffen hvis man bruger dette) falde med det samme, ellers aner hesten ikke hvorfor.. så ved spanske skridt, ja der ville jeg i starten give hesten rosen når benet var i vejret allerede, når den så var mere sikker i det så snart det var i jorden..

  • #48   3. mar 2011 jeg har den erfaring at man nogengange slet ike behøver at rose med en godbid eller klap. det handler om at slippe presses korrekt, og så gå videre til et andet "emne" så hesten på den måde ikke skal gentage og gentage om og om igen. smiley

  • #49   3. mar 2011 Jeg har nu siddet og læst det hele i gennem og kan ikke lade vær at se på en af de påstand som kommer af Honza, Ute og andre stor hestemennesker ikke bruger/har brugt godbider. det kan jeg så fortælle jer alle, at det har de. ikke til distro mindre til tricks. faktsik gør de det sådan at de lære hesten fx. at neje, med en gullrod ligesom mange andre ville gøre. når det så er på plads kommer der nye baner til hestens hjerne og det vil derfor blive til en vane at gøre dette. da hesten ikke kan tænke over dens handlinger inden de udføres. så næste gang du får hesten til at gøre dette, og den ikke får godbiden ved den hvad den ligesom skal, og det bliver derfor ikke "glemt" eller dårligere så længe vi ikke sjusker os afsted, og fastholder ticket som, det ville være hvis den, var med godbiden.

    godbiden har den, effekt du gør det til, det er klart at hvis du selv føler din hest selv kun føler ros ved at få godbiden så bliver det sådan - og omvent. det var bare lidt af mine tanker til jer.


Kommentér på:
Debat: At rose for meget (Positiv)

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce