Holdning i galop {{forumTopicSubject}}
Hej HG
Jeg har et simpelt spørgsmål: Hvordan sidder I i overgangen fra trav til galop og omvendt, når hesten løber i gang/ikke går samlet?
Jeg rider ikke så forfærdeligt meget for tiden og når jeg gør, så vil jeg gerne have noget ud af det, især mht. at træne overgangen fra trav til galop og omvendt.
(Jeg har underviser, men jeg har ikke min part så mange dage pt. og så er jeg lige startet på et privat hold i dag)
Jeg ved godt alt det med at sidde tilbage og at hesten nok bør vente på rytteren, men den ene er rideskolehest/kørehest og jeg red den for første gang i dag og den anden er ude af form, så det behøves I ikke at kommentere på, hvis I ikke har noget brugbart. Jeg vil såmænd bare høre, om I har nogen råd råd/tricks, til at få bedre overgange, så jeg rent faktisk kan ligne en, der ved hvordan man rider
På forhånd taK!
nov 2011
Følger: 22 Følgere: 144 Heste: 3 Emner: 124 Svar: 5.762
Spøg til side, men det er faktisk ikke ret meget sværere for mig. Jeg sidder enten ned så tungt som jeg kan, og hvis den er meget længe om det, så rejser jeg mig en smule i sadlen, så jeg ikke bumper hesten i ryggen
sep 2013
Følger: 16 Følgere: 23 Heste: 3 Emner: 8 Svar: 282
har hesten ikke musklerne/balancen har jeg erfaret at det er bedst at ligge galoppen lidt på hylden, og så øve samling i skridt og trav, og simpelt hen træne din hest stærkere så den kan udøve en overgang ordenligt.
og mht forberedelse så kan det være en ide at koble en lyd til galop overgang eller sidde og give små 'mini-spark' og evt vrikke lidt på tøjlen så hesten forstår at der sker noget nyt om lidt. ved ikke hvor 'korrekt' det er, men det virker for mig og min hest, specielt i vores skridt/galop overgange. pas også på at hesten hverken går for langsomt eller for hurtigt, da det også gør overgangen svære for hesten
nå så overgangen er bedre på plads, så er det faktisk vigtig ikke at læne sig alt for godt tilbage, men istedet at vrikke lidt frem når hesten hopper 'op' i galop. Du skal ikke desideret læne dig frem ad, men bare følge hestens bevægelse frem/op ved anspringet.
okt 2013
Følger: 47 Følgere: 29 Heste: 3 Emner: 42 Svar: 167
Ida H - Tak! Noget af det du nævnte, er også det jeg har tænkt at gøre med hesten ude af form. Men det er svært med en rideskolehest. Hun forstår signalerne og har egentligt okay balance, men jeg ved ikke om jeg mangler teknik til at sidde i nedsidningen når det bumler, for at kunne hjælpe hesten. Især når det er en rideskolehest, er det svært at træne balance og muskler på samme måde
nov 2011
Følger: 22 Følgere: 144 Heste: 3 Emner: 124 Svar: 5.762
Jeg red engang på en hest, som gjorde mig tryg ved at gallopere i skoven igen. For den satte ikke i gallop, medmindre man specifikt bad den om det. Ellers løb den bare lidt hurtigere i trav. Så dér lærte jeg at sidde i hurtig trav. Det handler bare om øvelse
okt 2013
Følger: 47 Følgere: 29 Heste: 3 Emner: 42 Svar: 167
aug 2016
Følger: 20 Følgere: 28 Emner: 30 Svar: 3.500
Hvis det er rytters balance, som driller, så er der ingen skam i at tage en tanterem på sadlen.
Altså en læderrem eller en stump snor igennem øjerne foran på sadlen - hvis man har noget hænderne må støtte ved at holde i, så er det med balance meget, meget nemmere.
Som menneske kan man også bare målrettet træne sin balance, det er naturligvis det mest noble på lang sigt.
-er balancen rusten er en tanterem en meget hestevenlig ide.
Hvis hesten ikke kan signalet fra ryggen, så kan du træne det fx ved at lære den galopanspring i galop på mundtlig kommando.
Og når det sidder, lære den galopanspring fra ryggen og hjælpe hesten ved at bruge mundtlig kommando samtidig.
Jeg er ikke fan af at løbe hesten i galop.
aug 2020
Følger: 10 Følgere: 106 Heste: 3 Emner: 50 Svar: 246
okt 2013
Følger: 47 Følgere: 29 Heste: 3 Emner: 42 Svar: 167
okt 2013
Følger: 47 Følgere: 29 Heste: 3 Emner: 42 Svar: 167
jan 2015
Følger: 3 Følgere: 26 Heste: 3 Emner: 85 Svar: 2.122
Derfor er det godt at vælge et sted, hvor du og banen hjælper hesten mest muligt - nemlig ud af hjørnet på en kort side når du skal ud på langsiden.
Hjørnet er med til at samle hesten for dig, fordi den automatisk vil træde indvendig bagben mere ind under sig.
Hvis du så også kobler fx et lydsignal på dit ben/sæde signal, så kan det også hjælpe. Og så brug det samme hjørne igen og igen, så ved hesten at det er her det skal ske.
På en unghest har jeg let sæde - dvs jeg sidder ikke tungt ned på dem. Jeg lader dem ikke løbe i galop, men bruger kortsiden af banen på at få minimal samling, og så må de godt rulle over i galop, men ikke spæne afsted - hvis det giver mening.
Op i let sæde med det vuns hesten galopere - masser af ros - og så gerne overgang før hesten selv vælger det. I starten kan den måske kun en langside af gangen, sidenhen kommer den måske ridehuset rundt. Men før det bliver svært for den, skal du tage den ned i trav - fx før kortsiden, så den fungerer som en “stopper” hvorved hesten naturligt vil samle sig lidt.
Jeg vil så altid lave overgangen i let ridning.
Jeg vil rent faktisk bruge fx halvt eller et helt år kun med let sæde/letridning i trav, da det ikke fremmer hestens fremadsøgning at man blokerer den i ryggen ved at sidde tungt og evt bumle rundt.
Husk masser af ros - både til dig og hesten Det er svært for både hest og rytter, for det er det grundlæggende arbejde som er svært - når først en hest kender signal til galop og har styrken, så er det jo nemt
Mvh Charlotte
jul 2015
Følger: 4 Følgere: 10 Emner: 92 Svar: 1.643
I galop får man (hvis man er heldig, altså hvis hesten ikke bare stiver og skubber af sted bag fra) noget bæring forærende, da hesten må bruge ryg og bækken anderledes for at løfte begge forben af jorden samtidig - dette kan give lidt ekstra gymnastik til bevægelsesfriheden og løftet bag fra. - også i det øjeblik hesten går ned i trav, så skal rytteren sætte sig tungt ned på hestens ryg. Fordi når man gør det, altså presser hele sin kampvægt ned i ryggen på hesten, så skulle det nemlig give hesten en helt ubeskrivelig lyst til at forsætte med at løfte op i ryggen…… or not…????? Var det mig som fik presset en del kg ind i ryggen, ville jeg nok have en kraftig lyst til at sveje alt hvad jeg kunne.
Så derfor laver jeg altid denne overgang i letridning, så jeg netop ikke sidder med hele min kampvægt ned på de rygmuskler, som lige har løftet sig en smugle. - Det er først når hesten kan denne overgang, og kan holde bæringen i trav efterfølgende, jeg vil begynde at sidde ned i overgangen, men jeg sidder let, ALDRIG tungt ned i sadlen.
Den anden grund til at denne overgang er så svær er, at når hesten skal overføre fart, så stiver den brystkasse og ryg, også skubber den afsted med alle kræfter bag fra, dette er en ret effektiv måde at få fart på. Dette sker også i galop, (med mindre hesten har lære noget andet) og i det øjeblik som hesten går ned i trav, så er hele brystkassen og ryggen stiv. Og når så hesten fortsætter med at skubbe kraftigt af, så går dette afskub lige op i den stive ryg, og giver en katapult-agtig trav, som sender rytteren på himmelflugt. - det er det samme når hestens løbes i gang, at der det også kapatult-afskubnings-trav som er dagsordnen, - og det er bare umuligt at sidde ned i sådan en trav.
Så mit råd er at lave overgangen i let-ridning, og i stedet for have fokus på at hesten kan lave overgangen mens den samtidig slapper af i brystkasse og ryg. - da det er første skridt på vejen, til den bløde overgang.
dec 2008
Følger: 15 Følgere: 22 Heste: 1 Emner: 54 Svar: 1.777
Lav anspring fra letridning, der har du bedre balance og kontrol end når du sidder og bumler, springer den ikke an, men sætter farten op, så korter du ned, finder takten igen og nyt anspring, den må aldrig nå at tro at løbe igang er en mulighed. Det tager meget tid og træning at få det på plads, især når man ikke er den eneste der rider hesten!
Hold let sæde i galop, så den har lidt mere frihed i ryggen.
Når du laver overgang fra galop til trav, gør du det med sædet og en dyb vejrtrækning og lander i letridning i traven, find takten og hold den.
Husk at slutte på en god overgang, hellere en gang for lidt end en for meget.
Men vigtigst, få din underviser til at hjælpe dig.
maj 2004
Følger: 100 Følgere: 94 Heste: 4 Emner: 17 Svar: 500
Den der vi nok alle har lært med udvendige ben tilbage bringer bar mere ubalance for rytteren specielt på de unge heste der løber lidt igang
okt 2013
Følger: 47 Følgere: 29 Heste: 3 Emner: 42 Svar: 167
Holdning i galop