{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.504 visninger | Oprettet:

At skridte af {{forumTopicSubject}}

Min børnelærdom fortæller mig at man bør skridte af, til hestens vejrtrækning er i ro.

Men Basse kan da ikke se formålet med at daske rundt for lange tøjet, der er ret tåbeligt synes han.

Så vi skridter kun af en 3-5 omgange, så stopper han, også er turen ikke længere, jeg står af, det er det kompromi vi er kommet frem til.

Og jeg har aldrig en stiv hest, han er smidig og lægger ryggen op fra første skridt, og han er trods alt 22. Og han får intet tilskud af nogen art, ikke engang seniorfoder. Kun sit fuldfoder + mineraler og grovfoder.

Som løber skridter jeg jo heller ikke af til mit åndedrag er i ro, men går kun de sidste 150 m.

Mit spørgsmål: er der nogen videnskabelig belæg for skridte rundt til åndedraget er i ro, som min børnelærdom foreskriver, eller er det som jeg har erfaret nu, ikke så vigtigt, og 3-5 omgange er nok?


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  At skridte af
  • #1   14. sep 2017 Jeg følger lige med på sidelinjen - har en part der enten slet ikke pruster ellers pruster han som en sindssyg i en evighed
    De fleste gange jeg har bemærket sidstnævnte er når han er stresset og/eller er i uvante situationer (fx stævne) så der skridter jeg ham ganske enkelt ikke til han stopper med at pruste
    Omvendt så tvinger jeg ham gerne nogle ekstra runder rundt når han slet ikke pruster "bare for at være sikker"


  • #2   14. sep 2017 Jeg skridter altid minimum 10 minutter(ofte mere ved hårdere træning) ellers til temperatur og åndedræt er faldet betragteligt. Det er også lidt børne lærdom, har ærligtalt ikke sat mig ind i forskning omkring det. Jeg har arbejdet ud fra at afskridtning er for at nedbringe mælkesyreniveauet i musklerne, men hvor meget og hvor lidt der skal til ved jeg faktisk ikke helt.

  • #3   14. sep 2017 Jeg skridter ikke voldsomt meget af. Hesten puster sjældent og er hun svedig, bliver hun ikke tør af at jeg skridter 10 min.

    Til gengæld ryger hun stort set altid på fold efter ridning, så hun får bevæget musklerne og ikke bare står og ophober mælkesyre.


  • #6   14. sep 2017 Jeg mindes at have læst nogen undersøgelser ift. mælkesyre og at skridte af, men det er efterhånden en del år siden (konklusionen var dog, at ja, man bør skridte af).

    Ift. til din sammenligning med løb, så ved jeg naturligvis ikke hvad du gør - men de fleste løbere jeg kender, går rundt/bevæger sig roligt, strækker ud eller hvad de nu gør, når de har løbet... de sætter sig ikke direkte ind i sofaen (og bevæger sig da i øvrigt oftest også rundt i løbet af resten af dagen). Vores heste derimod, vil oftest "sætte sig i sofaen", så snart vi stiger af - først står de på staldgangen til vi er færdige og så kommer de i boksen eller evt. ud at stå ved en høstak på marken... i hvert fald er der for rigtigt mange heste meget begrænset bevægelse når ridningen er overstået.

    Måske det også er værd at tage i betragtning, hvor hårdt hesten rides - hvis hesten blot "luftes lidt" så vil den formentligt heller ikke få stive muskler uanset om man skridter af eller ej - der har jo formentligt ikke ophobet sig syr i musklerne.
    Har hesten været redet hårdt - måske også på grænsen af, hvad der er for hårdt - så vil det sikkert være sund at geare langsomt ned og altså skridte godt af...
    Måske man mere skal se det ssom en sikring, for det tilfælde at det har været lidt rigeligt hårdt, og ikke så meget som en streng nødvendighed, når det ikke har været det?

    Uanset, så skridtes min/vores heste altid grundigt af - og ganske ofte hopper jeg af/hesten spændes fra, og så går jeg med den, til den er afslappet, har pulset ned (typisk ved konditionstræning) osv.
    - udover eventuelle fysiske fordele, så er det også en hyggestund, som hestene og jeg nyder og sammen smiley


  • #7   14. sep 2017 Lige i vores situation er mine heste nok mere aktive end jeg er efter træning. Da de går i løsdrift og jeg smider mig på sofaen. - men det er en anden historie.

    Det jeg efterlyser er faglige undersøgelser. For som ovenstående indlæg viser er vi mange som er opvokset med at skridte længe af. Men er det realt nødvendigt??? Jeg har som sagt aldrig en stiv hest dvs en mælkesyre ramt hest, hvor stor er problemet egentlig med mælkesyre?

    Selvfølgelig skal hesten skridtes af, men er 3-5 omgange nok, når jeg løber er 150 meter afskridtning nok, til at holde mine ben i orden.


  • #8   14. sep 2017 Jamen hvor stort problemet med tilsyrede muskler er, afhænger jo af, hvordan du bruger hesten smiley

    Men jeg lærte altså også som barn, at man ikke skulle stå stille, når man lige havde løbet en tur... mindes faktisk, at vi fik at vide temmeligt mange gange i idrætstimerne i folkeskolen, at vi skulle bevæge os (altså efter hårdere aktivitet).

    Nå, men jeg har som sagt læst en undersøgelse for år tilbage, så de findes, og nu om stunder burde det være muligt at genfinde vi google.
    Men lur mig om ikke det er undersøgt hos mennesker, og det vil sikkert være lettere at finde


  • #9   14. sep 2017 Jeg har også som barn lært at man både skal skridte 20 minutter varm og 20 minutter af. Og jeg har også på et tidspunkt i de senere år læst noget om ophobning af mælkesyre. Men jeg er dog ikke så bekymret da mine går i løsdrift, men alligevel skridter jeg af i de 20 minutter Ca. smiley

    Mvh TT


  • #10   14. sep 2017 På min gamle dreng kan jeg sagtens se forskel, både på om der er skridtet tilstrækkeligt varm, men også om der er skridtet tilstrækkeligt af. Han er så en ældre herre og ikke i vanvittig god form, har lidt slidgigt hist og her osv. Så for ham handler det lige så meget om knogler/led som om muskler.

    På den unge tænker jeg, at der skulle trænes ret hårdt, før man evt. kunne spotte en forskel (men om der er skridtet godt varm er til gengæld nemt at spotte).


  • #11   14. sep 2017 Hvis jeg ikke skridter af efter løb for jeg ondt i mine ben dagen efter.

    Så når jeg løbetræner plejer jeg at varme op 10 minutter og skridte af 10 minutter.

    Mine heste får ikke altid helt 10 minutter, men forsøger at komme der op af, da jeg tror på at det er godt for dem at gå mælkesyreren ud af benene.

    Det er fint din hest stadigvæk prestere fint dagen efter. Jeg kan også godt løbe uden problemer dagen efter, selvom jeg har ondt i benene. Det er bare ikke behageligt smiley


  • #12   14. sep 2017 TT:
    Sjovt i har lært 20 minutter.
    Hos os var det kun 10 i hver ende smiley


  • AMT
    AMT Tilmeldt:
    maj 2007

    Følgere: 41 Emner: 131 Svar: 8.703
    #13   14. sep 2017 (med udgangspunkt i mennesket) Når muskler bruges, så dannes der mælkesyre, og denne mælkesyre transporteres væk ved hjælp af den ilt som der optages i blodet.

    Når man øger intensiviteten til over normalen, vil der ikke være nok ilt, og derfor vil der ophobe sig mælkesyre som pga. den manglende mængde ilt, ikke kan transporteres væk fra musklerne og blodet. (det er mælkesyren som giver den sviende "smerte").

    For at man kan fjerne mælkesyren, skal kroppen have ro. Dette ved enten hvile eller let aktivitet. DOG, fjernes mælkesyren markant hurtigere, faktisk på halvtid, ved fysisk aktivitet efterfølgende med et iltoptage på omkring 55%.

    Højt sandsynligt så skridter man af, for at hjælpe kroppen til at fjerne mælkesyren, ved at opretholde en ilt produktion.

    Om dette kan kørers over på hestens fysiologi ved jeg ikke, men det giver god mening, at man skridter af for at maksimere ilt tilførelsen, og derved hurtigere fjerne mælkesyren smiley


  • #14   14. sep 2017 AMT: interessant. Lad os sige det kan overføres 100% på heste......er mælkesyren overhovedet et problem såfremt hesten stilles direkte i boksen (ved foldaktivering er den lette aktivitet der jo som regel)? Teoretisk burde det vel ikke betyde andet end at hesten har mere mælkesyre og lavere iltoptag i lidt længere tid end ved afskridtning.
    Jeg skridtercaltid selv af i mindst 10 min - også selvom jeg kun har travet 5 minutter og galopperet 2 på hele turen smiley børnelærdom sidder dybt i en smiley


  • AMT
    AMT Tilmeldt:
    maj 2007

    Følgere: 41 Emner: 131 Svar: 8.703
    #15   14. sep 2017 Camilla: hestens kan sagtens stilles hen, i teorien også bundet - det vil bare øge varigheden på mælkeyre i benene.
    Men nej, mælkesyre er ikke et problem, men kan forekomme som en smerte. smiley


  • #16   14. sep 2017 Tænkte det nok - alligevel er min teori at ikke en eneste af os ændrer praksis fordi det er blevet tæsket ind i os at "det skal man gøre". Ligesom den gamle ammestuesnak om at man ikke må bade efter man har spist. Det er interessant så stærkt det kan sidde i een. Til gengæld vil jeg aldrig stoppe med at skridte varm, men den er også understøttet af empiri ift led og muskler smiley

  • #17   14. sep 2017 selv varmer jeg altid godt op inden træning (min krops træning) omkring 20 minutter mindst, og strækker ud 20-30 minutter efter (strækker alle muskelgrupper i kroppen)

    derfor skridtes santos altid varm forløse tøjler i 10 min før vi yderligere tager 5-10 min skridt bare hvor vi arbejder med kroppen, bøjninger og samling etc. samt traves for løse tøjler de sidste 2 rundter på HVER volte, for til sidst at skridte af 10-15 min, hvis han stadig har højere puls, trækker vejret hurtigere eller sveden (hvis der er noget) stadig er varm, skridtes han yderligere.

    Jeg ønsker at have santos ben i mage år endnu, så uanset om det er videnskabligt bevist så mener jeg at det er god kammerat skab at varme ham op og køle ham ned, Han er jo den største atlet af ham og mig, og bør passes godt på.

    Som hovedregel da jeg var lille fik jeg afvide at man aldrig kunne varme for meget op eller skridte af, kun for lidt.

    Og ærligt, hvorfor have så travlt med at kaste hesten ud i træning, har man så travlt i dag at man ikke har tid til at tage hele rideturen med?
    Ser desværre nogen tilfælde hvor hesten ikke skridtes hverken specielt meget varm eller skridtes af, med nogen piger der ligner de har så travlt at det kun kan gå for langsomt.

    Bare lidt tanker jeg gør mig når jeg færdes på ridebanen og stalden.


  • #18   15. sep 2017 Man skridter af for at få mælkesyren ud af kroppen, derudover, at få styrket sener, led og muskler så de ikke bliver stive.

    Hvis en varm hest som fx puster lidt ikke skridtes af og sættes direkte ind og fx drikker, så ender den med kolik.

    Jeg skridter mindst af 10 min og gerne på hårdt underlag.


  • #19   15. sep 2017 Her er lidt om mælkesyre i benene, hvis det kan overføres til hesten, vores system er jo nok i det store hele ret ens.

    Så fjerner nyrerne lige meget mælkesyre som vi er i bevægelse eller stilstand, leveren derimod, fjerner mindre mælkesyre, når vi er i bevægelse.

    http://videnskab.dk/krop-sundhed/derfor-syrer-dine-ben-til


  • #20   15. sep 2017 Skridter af 10 min. for at undgå ophobning af mælkesyre i musklerne.


  • #21   16. sep 2017 Muskler fungerer på nøjagtig samme måde, om de sidder på en hest eller menneske. Det er samme slags væv. Der kan højst være tale om en smule afvigelse i tolerancegrænserne. Dette skyldes at hesten er herbivor hvor vi er omnivor hvilket kan give nogle organiske variationer. Det kan derfor være muligt at hestens lever har nogle andre grænseværdier for hvornår den kan fjerne mælkesyre. Jeg ved ikke om der er lavet undersøgelser af det, så her hos os bliver hestene stadig skridtet af.
    Det er stadig et faktum at hestens store muskelgrupper i bagparten dårligt tåler en hurtig afkøling når de er varme, og det er derfor ikke anbefalelsesværdigt at lukke en varm hest ud på fold uden beskyttelse når det er koldt eller regnvejr, og heller ikke at afkøle disse muskelgrupper med koldt vand efter hårdt arbejde. Ligesådan kan man også give hestens system et kuldechok, hvis man lader en varm hest drikke store mængder koldt vand og dermed forårsage kolik.
    Rent anatomisk er det værd at vide at hesten ingen muskler har under forknæ og haser, så her kan den ikke syre til. Det sker højere oppe i kroppen hvor musklerne sidder. Af samme årsag har den heller ikke veneklapper i benene, for veneklapper har ingen funktion uden muskler.


  • #22   16. sep 2017 Elsker bare når du deler ud af din viden Gitte B.

    Ja, hestene skal skridtes af, spørgsmålet gik på længen af denne afskridtning.

    (Og i vinter perioden står mine også inde med dækken til de er tørre ( de går i løsdrift med fuld vinter pels), hvorefter de for dækkenet af og kommer ud. Ligesom de store muskelgrupper for en omgang massage efter hver træning. Så kuldeshok får de ikke)


  • #23   16. sep 2017 Tak Dorthe smiley

    Så længe det du gør fungerer så godt, så ville jeg ikke ændre noget.
    Din hest trives tydeligvis med den mængde afskridtning han får nu. Så længe du bare er obs på at han bliver ældre og at det dermed kan ændre sig, så ser jeg ingen problemer smiley


  • #24   16. sep 2017 Gitte B: Du skriver, at man ikke skal afkøle musklerne med koldt vand... Gælder den også en varm sommerdag, hvor hesten sveder? smiley

  • #25   16. sep 2017 Maja- man skal aldrig afkøle en varm hest med koldt vand på lænden og krydset da det kan give nyreslag. Så jeg afkøler mine heste om sommeren med koldt vand på benene, mellem benene, siden og halsen. Hvis de skal vaskes så varmer jeg op vand til det område så vandet ikke føles så koldt smiley

    Mvh TT


  • #26   16. sep 2017 TT - tak for svar smiley

    Jeg kunne aldrig finde på at gøre det over lænden og krydset netop pga. nyreslag... Men jeg plejer at gøre det, der hvor den sveder - som regel i gjord - og sadellejet, på halsen, mellem benene.... Og benene får også en tur, selvom de ikke sveder - da jeg har hørt, at det er godt at få dem afkølet, da varme ben ikke skulle være sundt... derfor man skal bruge åndbare gamacher....
    Så selvom jeg bruger det, og de sjældent sveder og er varme, så får de som regel også en tur for en sikkerheds skyld smiley Men er det usundt skylle hesten i koldt vand, så længe man undgår krydset og lænden? smiley


  • #27   16. sep 2017 Når puls og åndedræt er faldet til ro, er mælkesyrebalancen også ved at være genoprettet. Derfor kan hesten godt svede en varm sommerdag.
    Her bliver de skyllet fri for sved hvis vi skønner det er forsvarligt i forhold til temperatur og omgivende forhold. Når de bliver skyllet med koldt vand starter man altid nedefra på benene, fordi her er størst blodgennemstrømning, hvilket giver en mere gradvis afkøling af hele kroppen, så hesten ikke får kuldechok. Og alt efter temperatur arbejder man sig op til de større muskler.
    Det sidste sted jeg vælger er netop på krydset, for at undgå nyreslag, men er temperaturen udenfor på den gode side af 20 grader og skal den ud og gå i solen om et øjeblik, ja så kan den også få en hurtig duche her. Der når kulden næppe rigtig ned i musklerne og det har aldrig givet problemer.
    Skal den til gengæld rigtig vaskes, så bliver den vasket i lunkent vand på disse steder.


  • #28   19. sep 2017 Jeg skridter altid for og af i 15 min. - både ved let og hårdt arbejde.
    Hvorfor gør jeg det, ja pas. Jeg har bare fundet ud af, at det fungere godt for os begge.

    Jeg er stiv i kroppen og skal lige have den i gang før jeg kan ride ordentlig. Min hest er ret sensitiv og spænder nemt op, så han har også godt af at få startet kroppen/hovedet ordentligt.
    Vi skridter altid (ud over hvis det regner for meget og andet vejr forhindre det) varm og af udenfor - rundt om foldene, grusvej, i skov, asfalt osv.

    Det fungere for os smiley


Kommentér på:
At skridte af

Annonce