{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
4.997 visninger | Oprettet:

Så indrøm dog, du bruger den tøjle! {{forumTopicSubject}}

Ja, jeg undskylder den provokerende overskrift smiley Og undskylder på forhånd et MEGET langt emne, håber i bærer over med mig, der er altså en sammenhæng og en pointe med det hele til sidst, det lover jeg smiley

Nu har jeg efterhånden læst mange emner om at man skal kunne stoppe hesten for sædet, man skal kunne ride den til bidet for benene, man skal kunne vende og dreje den for vægten, ja altså helst så skal man vel egentligt sidde, let som et fjer, og bare tænke tanken - og så skal hesten gå korrekt, nærmest helt af sig selv.

Jeg startede først med at ride da jeg var voksen, og har derfor altid tænkt meget over min ridning. Jeg har fået masser af undervisning, af forskellige undervisere på forskellige heste, og har altid forsøgt at efterleve hvad jeg blev bedt om at gøre.

Og jeg har taget tingene meget bogstaveligt. Og har, selvfølgeligt, tit og ofte fået at vide, at hænderne bare skal holdes i ro, og så skal hesten nok gå i holdning af sig selv, når den får bagparten med, jeg skal absolut ikke gøre noooget som helst med mine hænder.
Og som sagt, jeg tager tingene bogstaveligt, og sidder bomstille, prøver virkeligt at gøre mine hænder uafhængige af kroppen så godt jeg nu kan, og jeg hverken piller eller nykker eller noget.
Så red jeg rundt sådan i 2 år, med heste der bestemt ikke så kønne ud, men nårh ja, jeg skulle jo også selv have min balance i alle tre gangarter på plads, så det tænkte jeg ikke så meget over.

Så fik jeg styr på det grundlæggende efter disse 2 år, og fik part på en hest, der kunne gå noget dressur.
Så siger ejeren til mig, at jeg skal lave halve parader på indvendige hånd, for at få hesten til at give efter. Jeg tænker jo øøh what, var det ikke noget med hænderene i ro osv., men da jeg jo er part, og hun ejer, gør jeg som hun siger.
Og ganske rigtigt, giver hesten efter for en let halv parade, jeg oplever for første gang en hest der går i holdning, og er blød og ligger let i mine hænder.
Jeg får undervisning af hendes træner (som også har trænet det danske military landshold) - og han underviser efter samme principper, så jeg lærer at lave anholdninger på indvendige, og støtte for udvendige, og selvfølgeligt slippe presset når hesten reagerer, og drive frem for schenklerne. Og det fungerer sådan set fint.

Jeg kommer så med ud til et par forskellige dressurstævner, hvoraf nogle af dem, er ponydressurstævner. Og der ser jeg så noget helt andet ( i min verden ), nemlig ryttere der sidder og hiver og flår og saver hesten i munden osv. Selvfølgeligt ikke alle, men mange, langt flere end jeg havde forventet.

Så jeg går og er sådan lidt halvforvirret, mellem de ting jeg tidligere har lært, de ting jeg læser, og de ting jeg rent faktisk ser ude i den virkelige verden. Men altså, min ridning med min part fungerer, det er en glad og velfungerende hest, og vi kommer ud og rider til nogle fine procenter i dressur, så jeg rider jo bare sådan som jeg bliver undervist og tingene fungerer for os.

Desværre beslutter ejeren sig for ikke længere at have part på hesten, og jeg skal jo så ud og lede efter en anden hest.

Se, her bliver det virkeligt spændende. Jeg kommer ud til mange forskellige heste, bl.a. heste hvor ejeren påstår de er stabile i alle tre gangarter, men hvor de rent faktisk virkeligt bare bliver savet i munden,men også heste hvor der står de bliver redet for "sæde og ben".

Og så tænker jeg, så bogstavelig og perfektionistisk som jeg er, ok, hvad fanden betyder det her sæde og ben noget... Men jeg sender en video af hvor jeg selv rider til ejerene, og de fleste vil gerne have mig ud.
Jeg prøver lidt forskelligt, og kommer til sidst ud til denne skønne vallak, hvor ejeren gør meget ud af at forklare at hendes underviser underviser ud fra at den skal rides for sæde og ben, og at hænderne skal være rolige, osv. Jeg tænker "Ok, jeg må få undervisning, og se om jeg kan lære det, og lære noget nyt ift. hvad jeg har lært indtil videre."

Så, jeg kommer op og får noget undervisning.

Jeg gør som de beder mig om, sidder bomstille med hænderne, driver med schenklerne, ophører med at drive når hesten går frem, gør mig virkeligt umage, og forventer heller ikke jeg bare lige kan finde ud af det sådan uden videre.
Så siger de til mig, at hesten fint har bagparten med, men den er simpelthen SÅ tung i mine hænder. Altså, jeg får seriøst ondt i armene.
Så siger de jeg skal drive lidt mere, og selvfølgelig holde den fra at løbe hurtigere, men ligesom få den til at give efter og ikke ligge sig så tungt i min hånd, ved brug af schenklen.

Efter noget tid, sætter underviseren sig så selv op. Det første! hun gør, er at stille hesten til indvendige med TØJLEN, støtte op på udvendige, og naturligvis drive frem.
NØJ, hvor blev jeg gal!! Altså for h. da, du sidder og siger til mig "bare sid stille med hænderne" og det absolut første hun selv gør, er at bruge indvendige tøjle, på samme måde, som jeg har brugt den på min tidligere part! Og så hamrede hun ellers sporene i den stakkels hest, og drev på, så han lagde ørene tilbage og småbukkede med hende.

Så sagde jeg "fint", bad hende stige af, og lade mig prøve igen. Den har aldrig lagt ørene ned når jeg rider den, og slet ikke bukket!
Men jeg gør så, som jeg pænt har lært ved min første part, driver den frem, støtter den på udvendige, beder den give efter på indvendige, slipper så selvfølgeligt, og BUM, så går hesten der! Helt uden bukspring eller noget smiley

Og vi fik den flotteste trav ud af det! Jeg kunne virkeligt mærke at hesten kom OP med ryggen, svingede gennem hele overlinjen, og var IKKE tung i mine hænder.
Og jeg sad ikke og savede, men tog i indvendige, hvis han begyndte at gå og støtte i mine hænder, samtidigt med en hjælp fra indvendige schenkel.

Såe ja, den ridetime sluttede godt, fordi hesten og jeg fik fundet hinanden. smiley (det er bare ik sjovt når man holder 100kg i hænderne!)

Men, får så at komme til pointen af mit emne.... Hvorfor er folk SÅ bange for at indrømme, at de altså bruger den tøjle til noget?!?!?!?
Jeg er i hvert fald ikke idiot, og kan se andre rytters hænder bevæge sig, om end de bare bevæger sig en SMULE!, men de bevæger sig! Hvorfor påstår sådanne ryttere at de "rider for sæde og ben", når de også bruger tøjlen????

Jeg har endnu ikke set en hest gå i korrekt dressur holdning, uden brug af en tøjle. Jo måske nogle få videoer på nettet, men ikke ude i "den virkelige verden" i Danmark.

Og lad mig understrege, jeg synes bestemt ikke at en hest skal saves til bidet og bare bukke nakken og have en hul ryg og bagparten et eller andet sted i langbortistand, NEJ, det er IKKE det jeg siger!
Men jeg kunne jo selv mærke hvordan ryggen kom op på den hest jeg red, når jeg fik den til at slippe fortil og komme med frem bagfra.

Og hvis jeg skulle have redet efter underviserens instrukser (som hun så IKKE selv efterlever!!!) - så havde jeg jo rendt rundt med en halv hest i hænderne stadigvæk.

Så nej, jeg forstår ikke det slemme ved at bruge tøjlerne i sin ridning, og jeg forstår ikke hvorfor det er blevet så "tabu" at indrømme det. Ikke at MISbruge dem, men at bruge dem som en hjælp, ligesåvel som ben, sæde, vægt ol.

Håber inderligt at folk ikke vil være for hellige til at komme med deres ærlige mening her, for er sq blevet ret træt af folk i rideverdenen der siger det ene, og så gør det andet smiley

Og hold meget gerne tonen, og respekterer at alle har lov til at have deres holdninger smiley

PS. Jeg søger ikke råd til min egen ridning, da jeg har part og indordner mig ejerens ønsker og underviser, men ønsker at folk er ærlige omkring deres egen ridning, og vi får en god, konstruktiv debat smiley


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Så indrøm dog, du bruger den tøjle!
  • #2   5. nov 2013 Jeg gør på samme måde som dig, men vil da også kalde det at ride for ben og sæde - men med en støtte på bidet.

  • #4   5. nov 2013 Fuldstændig enig... mere er der ikke at sige smiley

  • #7   5. nov 2013 TAK Caroline, Team Grafik, Katt og Donnaerne! smiley Ja undskyld, jeg blev bare lidt frustreret over det, efter den undervisning der, så det hjælper at høre at man ikke er helt gak-gak og den eneste der tænker sådan smiley
    Men det er nok bare mig der tager tingene FOR bogstaveligt så, fordi hvis man siger til mig "rid for benene" jamen så nærmest "fryser" jeg i resten af kroppen, af bare frygt for at gøre noget forkert.
    Måske kalder folk det så bare for noget forskelligt, men mener i virkeligheden det samme smiley Ja, det er altså ikke nemt, når man overanalyser alt smiley


  • #8   5. nov 2013 Donnaerne, jamen det er jo netop det første der kommer ud af folks mund, så snart man bare nævner at man bruger tøjlen til andet end pynt! Synes jeg i hvert fald jeg har oplevet rigtigt meget....

  • #9   5. nov 2013 Jeg vil mene at folk der mener at man skal ride for ben og sæde mener det i samme forstand som dig - at støtten kun skal gives når det er nødvendigt, og hesten ellers skal bære sig selv :)! Jeg har en af de 'sjældne' heste der i skridt rent faktisk samler sig selv kun for sædet og benene - så kan tøjlen hænge og slaske lige så meget som det skab være, han går pænt så længe man har kontakten med ham i sadlen. I traven og galoppen kræver han dog størtte - og også hvis man skal ride øvelser i skridt :P! Men ja... Jeg forstår heller ikke det der med 'ingen tøjle, rid uden tøjle, bla, bla, bla... Right... Og hvordan lærer man nogensinde hesten at gå på lod hvis man ikke først viser den hvor hovedet skal være placeret.. I don't get it xD

  • #11   5. nov 2013 Jeg har ALDRIG sagt jeg ikke bruger tøjlerne.. Men jeg bestræber mig på at få hesten at reagere hovedsagligt på ben og jeg sidder rolig med hænderne men bruger selvfølgelig tøjlen og har en meget blød hånd... Min underviser siger dog jeg nogle gange er for afslappet i hånden(at jeg holder for løst i tøjlen).
    Jeg har dog personligt holdt op med at bruge sædet for nogle måneder siden da jeg engang har lært noget der ødelægger hesten...
    Jeg lærte jo at drive med sædet og holde op med at drive når tempoet var rigtig og sætte mig tungt ned når hesten skulle ned i tempo.. Når vi driver på hesten med sædet så modarbejder vi hestens muskler og giver de rygproblemer.. Så jeg har startet op på nyt og har holdt op med at bruge sædet for en stund til jeg er sikker på at jeg har lagt fra mig den forfærdelige uvane! Godt med en dygtig underviser smiley


  • #13   5. nov 2013 mmh tænker jeg så.. jeg rider rundt i cordeo. uden en tøjle.. hvordan kan jeg så ride? jeg rider dressur. springer baner. rider stævne. osv. uden tøjler. det går ganske udmærket for mig. en hest skal selv kunne bære sig. og ja rider da nogen gange med bidløst hovedtøj med tøjler. men der bruger jeg kun tøjlen til at dreje. og nogen gange til at bremse. men først tanke, stemme og krop og til sidst tøjlen.
    smiley


  • #14   5. nov 2013 Jeps jeg bruger tøjlen. Der er en grund til at den er der.

  • #15   5. nov 2013 Min tøjlelængde bestemmer hvilken ramme hesten skal gå i. Et tag i udvendig betyder at nakken skal sænkes. Indvendige tøjle kan bruges til at forstærke bøjning til indvendig. Hvis vægt og indvendige ben ikke er nok kan tøjlen tages i brug - der skal selvfølgelig stiles efter at vægt på indvendige sædeben og god fremdrift er nok til at få afskub på indvendige bagben så nakke, ganache (staves???) og skulder giver bøjning og holdning.

    Selvfølgelig må man bruge sin tøjle og have signaler liggende i bidet. Det man skal huske, som også gælder for alle andre signaler, er at få givet efter og stoppe signalet når hesten har reageret på det. Dermed ikke sagt at man skal slippe tøjlerne helt for de skal stadig være med til at bestemme rammen, men at man vender tilbage til det x antal gram man rider med i hænderne.


  • #16   5. nov 2013 Godt sagt, Moe smiley

  • #17   5. nov 2013 ''At holde hænderne i ro'' er i min verden at hænderne ikke skal sidde og hoppe op og ned, eller arbejde i overdreven form. Man må gerne arbejde på tøjlen, men ikke tage overdrevent eller ''mangle balancen'' i hænderne. Måske dét kan hjælpe dig i forståelsen? :-).

    Jeg indrømmer gerne at jeg bruger tøjlen, men i samarbejde med alle mine andre hjælpemidler, for det er sådan jeg har lært at ride. At det hele skal være et samarbjede.. :-).


  • #18   5. nov 2013 Enig med dig, Karoline smiley

  • #19   5. nov 2013 Tasha! Hvor er det sjovt du skriver det her! Jeg har også gået til undervisning, på min gamle part, hvor vi trænede holdning fra skridt. Jeg kom INGEN vegne med det hun bad mig gøre. Men så snart hun selv sad der, lå hænderne nede langs siden på sadlen, næsten nede ved knæpuderne, og brugte tøjlerne. Jeg tænkte bare WHAT, og hvordan kan hun lære fra sig om korrekt håndstilling, når hun selv har sine hænder placeret der nede?
    Det gad jeg simpelthen ikke, og stoppede. Tænkte at det var MIG der var underlig.


  • #22   5. nov 2013 Jeg bruger da også tøjlen - Biddet er jo et hjælpemiddel som ben og sæde er.
    Så jeg er fuldstændig enig med dig smiley


  • #23   5. nov 2013 Jeg bruger også min tøjle, på den måde hvor jeg lige nykker i den et par gange for at få hesten derned og så plejer ryg og bagpart at komme af sig selv (: nu har jeg også en gammel fjordhest der kan være lidt stiv i det smiley

  • #24   5. nov 2013 Nu må i hakke hvad i vil på det jeg siger her men ser i jeg fik undervisning i lørdags på min unghest og jeg fik besked på at ride i en volte i nedsidning.
    Så gjorde jeg det og tog min indvendige hånd ind mod midten og lavede halvparader med udvendige og resten af kroppen men med en passiv invendinge og bum hesten gik der da jeg drev nok. Så det bare med små halve parader.
    Så igår prøvede jeg det på min måske kommende DV og bum hun gik der så flot så flot

    Og ja jeg bruger tøjlen men ikke mere end nødvendigt


  • #25   5. nov 2013 1. Hvad er forskellen på indvendig og udvendig tøjle?? - Har ikke hørt der før, og har dog været aktiv i sporten i 2-2½ år

    2. Rider mere eller mindre med hele kroppen - Da det er det jeg har fået af vide jeg skal...
    F.eks. når jeg skal dreje, så trækker jeg let og blidt i tøjlen, og trykker mest på ventre side af hesten mave (hvis det er den side jeg vil til)

    P.S. Rider ikke med sporer DET SYND! Skrev nogenlunde samme kommentar til et nogenlunde samme emne, og fik af vide jeg var en svin da personen gik ud fra jeg red med sporer - Dog også en beklagelig undskyldning da jeg forklarede det smiley


  • #26   5. nov 2013 Tøjle/bid er min sekundær hjælper smiley

  • #28   5. nov 2013 Jeg bruger ligeledes tøjlen. Min unge skal guides en hel del, når vi rider, så det er lidt et "must" smiley

  • #29   5. nov 2013 Hvad er at save egentlig?

  • #31   5. nov 2013 Jesper, indvendige= den ind mod midten. Udvendige= Den ud mod barrieren. Har du virkelig aldrig hørt det før? smiley

  • #32   5. nov 2013 Miniberrideren: Det smag og behag smiley - Kommer til at lyde mærkelidt dette: Men har sat mig lidt i hesten sted, og vil 10 gange hellere have en støvle/sko "trykket" i siden, en en metal spis eller et metal hjul - Nu er men part dog også MEGET følsom

  • #33   5. nov 2013 Nicoline: Nej det har jeg ikke, men så rider jeg med udvendig (hvis jeg antager det rigtigt, at udvendig er på siden af hestens hals, sådan ca.)

  • #34   5. nov 2013 Og hvis du spørger nogen vil de sige, den side hesten er bøjet til. Altså lad os sige du laver en schenkelvigning, så skifter det, fordi du til dels skifter volte, til dels pga du bøjer hesten den anden vej. Men det hænger godt sammen med ovenstående any way.

  • #35   5. nov 2013 Jeg mener så også at støtten på bidet bestemmer hvilken ramme hesten skal være i, altså giver jeg længere tøjle ønsker jeg at hesten strækker sig frem og søger støtten på bidet.

  • #37   5. nov 2013 Jesper, ligesom indvendige og udvendige ben, er der også en indvendig og undvendig tøjle.

    PS. så synes jeg ikke det er synd at ride med sporer. Er ved at vænne min egen til dem ;).

    Ja, jeg bruger da selv tøjlen, men stræber efter at bruge den så lidt som muligt. Jeg har jo så en utrænet hest som meget godt kan lide at gå og putte sig - hvilket jeg virkelig prøver at forhindre - men dén har jeg også hørt meget for. Tøjle er en hjælper ligesom alt andet, og så længe den ikke misbruges, ser jeg intet problem i det.


  • #38   5. nov 2013 Man bruger sporer for at forfine sine signaler.

  • #39   5. nov 2013 Signe - Det er når du bruger tøjlerne og sidder og trækker i de frem og tilbage på skift eller nogen bruger kun tommelfingeren til at "lirke" hesten ned i holding (falsk) Så saver man hesten i munden smiley Har selv lært at bruge denne metode engang men heldigvis blev jeg klogere med årene!

  • #41   5. nov 2013 Hvor er jeg dog glad for at så mange gerne vil dele deres holdninger og fortælle åbent og ærligt om deres ridning, tak I skønne mennesker!
    Synes bare at HG rigtigt ofte kan blive sådan et "moralprædiken" sted, hvor mange bare forsøger at "sige det rigtige", af frygt for ikke at få "høvl" - og det synes jeg er rigtigt ærgerligt, så det glæder mig at folk åbent fortæller om deres ridning smiley

    Jesper:
    1. Indvendige tøjle er den tøjle der er inde mod midten af ridehuset, når du rider rundt (enten på hovslaget, eller på en volte). Det samme gælder for indvendige schenkel, indvendige sædeben osv. Det er IND mod midten. Udvendige, siger sig selv, er det modsatte smiley
    2. At ride med sporer er ikke synd i sig selv. Det er ment som en forfinende hjælp, og skal, som alt andet, ikke misbruges, men bruges til at give hesten finere, mere præcise, og faktisk også lettere hjælpere. Jeg foretrækker til enhver tid at min hest reagerer fremad for en LET hjælp, end at jeg skal sidde og drive på med schenklerne som en eller anden sumobryder, og "ponyspark" kan jeg slet ikke have. Så hellere en præcis og let hjælp fra en spore.

    Louise: Ja, er det ikke bare rigtigt ærgerligt når det er sådan! Og når man måske ikke selv har redet hele sit liv, så tror man jo bare blindt på sin underviser, og det er bare MØGærgerligt at man skal tæske rundt i det samme uden at komme videre, fordi underviseren ikke kan/vil forklare hvad de rent faktisk SELV gør!
    Jeg overvejer også meget hvad jeg skal gøre med denne underviser, men nu har jeg heldgivis selv viden nok til at kunne vurdere hvad der gavner min ridning og hvad der ikke gør, så må prøve hende et par gange mere og se. Fordi det jo er hende ejeren af hesten foretrækker jeg bruger. Så håber jeg får det til at fungere smiley


  • #42   5. nov 2013 Ada - For at "forfine" signalerne fra schenklerne! Jeg mener dog at dette ikke burde være nødvendig medmindre man har gjort hesten schenkel døv! smiley

  • #43   5. nov 2013 mange siger de ikke bruger tøjlen, da de ikke vil have det til at lyde som om de kun bruger den. Jeg ville ikke sige at jeg ikke bruger tøjlen, men jeg rider hovedsagligt for sæde og ben, og runder hesten om benene, så er der tøjlen som en guide, så hesten ved hvad schenklen betyder (er pt igang med tilridning) og så længe hesten får fremaddrift og man liiiige hjælpe ved at støtte et op i tøjlen, så den ved hvor meget den skal runde sin krop, så fungerer det helt fint for mig.
    Der er så de ryttere som laver robot-heste.
    De heste som nikker fra side til side for at følge rytteren urolige hånd, hvilket er forfærdeligt, men det viser også at tøjlen fortæller altså hesten hvor den skal holde hovedet, og den prøver bare at få så lidt smerte som muligt. Ikke at jeg påfører smerte på mine heste, men der er da mange gange hvor at hvis min hest går og kigger ud af volten, skyder skulderen og svajer ryggen at jeg må presse hårdt med min schenkel og så langsomt i en mild bevægelse (ikke et ryk, men bevægelse) tage lidt i indvendige tøjle.
    Dog vil jeg sige at i anspring til galop stiller jeg ikke med tøjlen, selvom jeg får det at vide. Når min hest er så ung som han er, så har han ikke balance til at sætte an i galop med rundet krop OG bøjet nakke osv. Så han får lov at gå i naturlig holdning lige i anspringet og så kan man arbejde ned derfra.

    Men godt emne! Det er helt rigtigt


  • #45   5. nov 2013 Team tindur, hvis man kun har brug for sporer når man har gjort hesten schenkel døv, hvornår har man så brug for en pisk? smiley

  • #47   5. nov 2013 Mange siger de ikke bruger tøjlen, osv osv. Men du har ret, alle bruger tøjlen på et eller andet tidspunkt. Jeg kan sagtens indrømme, at jeg bruger tøjlen, for ellers tror min altså nogle gange vi er i et galopløb..
    For slet ikke at sige når man springer, vil gerne se en der springer, som slet ikke bruger tøjlen. Det er lidt overvurderet meget af det. Altså selvfølgelig skal man bruge sædet og sådan, og man skal selvfølgelig ikke save hesten i munden. Men tøjlen bliver brugt, hvordan vil du ellers stille hesten? smiley


  • #48   5. nov 2013 Har ikke læst det hele.. Det magtede jeg ikke.


    Men jeg bruger ikke tøjlen til at samle min pony eller noget. Min tøjle hænger i et stort 'smil'.
    Selv mener jeg ikke man bør gøre det, og jeg fraråder også folk at bruge tøjlen hvis de spørger om råd til et eller andet, men jeg kalder ikke folk mishandlere.

    Men det kan lade sig gøre at få hesten i holdning og samling uden brug af tøjlen. Og jeg rider altså med hovedtøj.


  • #50   5. nov 2013 Ada - Hvorfor ikke? Har den som en nødbremse, til hvis min pony bliver bange og stikker af.

    Igen, jeg bruger den ikke. Den er der bare.


  • #52   5. nov 2013 Super godt skrevet! smiley Kunne ikke være mere enig! smiley

  • #53   5. nov 2013 Tasha: så forstår jeg smiley

  • #54   5. nov 2013 Rikke - Det siger jo faktisk sig selv... Jeg har ikke ærmer til at nå de steder pisken kan nå da jeg bruger mine hænder/ærmer til at støtte hesten smiley

  • #55   5. nov 2013 Jeg er lidt splittet, men vil se om jeg kan redegøre for min mening, uden at få det til at lyde åndssvagt, og uden at få aaalt for mange hug smiley

    Jeg er selv bidløs rytter, og jeg bestræber mig også på ikke at bruge tøjlen for meget, samt jeg synes det er rigtig fedt, dem der kan ride deres heste uden udstyr, og kunne også godt tænke mig selv at kunne det..

    MEN, der er forskel på at kunne samle sin hest, eller styre den i fx cordeo, samt kunne lave dressurøvelser. Jeg ser rigtig mange heste uden udstyr, som går på forparten. Så nok er de styrbare for sæde og ben, men ikke samlet - hvilket er ret vigtigt, hvis du vil noget indenfor dressuren.
    Derudover kan du ikke få den samme bøjning på hesten, uden en hjælp fra tøjlen - ergo har man brug for tøjlen. Den er ikke SÅ farlig igen, hvis blot den bruges korrekt, som TS også påpeger.

    Så jeg tror egentlig at man bør lære sig selv at kombinere det bedste fra alle de forskellige "verdener" indenfor ridesporten, og så vil man få en god sport.

    Jeg vil nemlig give TS ret. HG er på nogle områder blevet en hellig verden, hvor man, hvis ikke man uden sadel og trense er "ond".
    Selv jeg kan føle mig ond, selvom jeg både har barfodsheste, er bid- og bomløs - netop grundet nogle udtalelser om at tøjlen er så frygtelig fx.


  • #56   5. nov 2013 Ada - Helt ok smiley Jeg udhævet jeg da det er min holdning til sporer smiley Spørg alt du orker smiley

  • #57   5. nov 2013 Jeg prøver selv at være så blød som muligt, men ærligt så bruger jeg tit tøjlerne som en "normal" dressur rytter på mit niveau vil gøre smiley smiley

  • #58   5. nov 2013 Synes KUN det er fedt at folk siger deres ærlige mening smiley Og ja, vi er ikke alle helt enige omkring alt, men det er heller ikke nogen der siger vi skal være - men synes det er dejligt at se at der er plads til alle og at man frit kan tale om sin ridestil, uden at blive set ned på. Virkeligt....forfriskende smiley

  • #59   5. nov 2013 Kan godt ske man skal kunne ride hesten i en sytråd men du bruger alligevel tøjlen selvom det meget lidt

  • #60   5. nov 2013 Grundreglen er vel bare; alt med måde

  • #62   5. nov 2013 Alt med måde, i er vel enige i sidste ende alle sammen men kan bare ikke finde ud af at formulere det smiley

    Det er hvertfald mit synspunkt smiley


  • #63   5. nov 2013 Så enig Jeanette smiley

  • #64   5. nov 2013 Tindur, se dét kan jeg så ikke helt se forskellen på.. Sporer til at forfine signalerne kan være lige så godt som en pisk for at få en længere arm - Selvom begge ting kan misbruges iiih så grusomt!
    Jeg vil langt hellere bruge sporer end jeg vil bruge pisk :o).


  • #65   5. nov 2013 Jeg indrømmer; jeg bruger tøjlen smiley
    Og jeg skammer mig ikke engang over det, slemme slemme mig smiley
    Som med signalet fra schenkler, stemme og sæde bestræber jeg mig på at bruge så blide signaler som muligt (dvs. jeg råber ikke af hesten, sparker ikke til den, og sidder ikke og "parrer" mig med sadlen smiley ), og ligeledes giver jeg signal med tøjlen til f.eks. drej, men det er et minimalt træk.
    Jeg har også studset over det samme som dig, TS, at ingen andre tilsyneladende bruger tøjlen, men gik ud fra jeg bare var en elendig rytter smiley


  • #66   6. nov 2013 Tra la la la laaaa! Endelig! Endelig en der tør sige det vi andre har tænkt smiley

    Har ikke andet at sige end.. Enig! Er også selv startet med seriøs ridning som voksen selvom jeg har redet hele mit ungdomsliv.
    Ja, tøjlen bliver brugt, det samme gør alle mine andre signaler smiley


  • #67   6. nov 2013 Man skal altid tage indlæg på et (anonymt) internetforum med et lille gran salt smiley
    Det er meget let at sidde og være "frelst" et sted som her, hvor man ikke behøver at stå til ansvar for det man hælder ud i cyberspace - og så kan man jo frit teoretisere alt hvad man vil (uden at læserne af de gode råd ved, om man har kopieret det et andet sted fra, eller om man virkelig KAN ride)

    Jeg forsøger at ride efter Kyra Kyrklunds princip om hjælperne:
    80% sæde
    15% ben
    5% tøjle

    Nogen gange lykkes det bedre end andre smiley - men i det store hele er mine heste faktisk ret lydige for sædet.
    Min svage side er, at jeg ikke er helt konsekvent nok med benene, så jeg kommer let til at drive med underschenklen uden egentlig at ville det. Heldigvis har jeg en dygtig underviser, som er ret skrap på det område, så jeg håber at jeg en skønne dag får det lært.


  • #69   6. nov 2013 Birkelund, jeg synes ikke det handler om forskellige metoder, når folk gang på gang siger de ikke bruger tøjlen, når underviseren siger jeg skal sidde stille med hænderne, og så selv sætter sig op og tager i tøjlen. Jeg er hverken blind eller dum.
    Så er det i min verden ikke at ville indrømme det, og ikke bare "forskellige metoder".

    Og heldigvis er der vist ret mange her i emnet der forstår mit synspunkt, så synes ikke rigtigt nogen af os har "forstærket de hellige i at blive mere hellige".

    Jeg kan bare generelt ikke lide folk der ikke er åbne og ærlige, men siger én ting - og gør så noget andet. Det bryder jeg mig ikke om, hverken i rideverdenen, eller i "resten af verden".


  • #71   6. nov 2013 Dette her er jo et glimrende eksempel på, hvor vigtigt det er at kunne udtrykke sig fuldstændig præcist omkring kroppens og hjælpernes indvirkning i en ekvipage, når man underviser eller videreformidler viden.

    Det kunne umiddelbart godt lyde, som om du er kommet til at tolke dine underviseres formuleringer mere bogstaveligt, end de faktisk var ment - dog kan det selvfølgelig ikke udelukkes, at de selv er inkompetente og ikke har deres begrebsdefinition i orden, når de smider om sig med udtryk som "at holde hænderne i ro," "at ride bagfra og frem, "at ride for sæde og ben," osv.

    Personligt er jeg også en af dem, der ivrigt advokerer for ridning for sæde og ben - men for at få noget som helst ud af den formulering, er det selvfølgelig en klar forudsætning at man forstår, hvad den indebærer. Og det er ikke, at tøjlen ikke må bruges, at hænderne skal holdes stille eller at der ikke må være kontakt fortil - en korrekt tøjlekontakt og støtte fortil er derimod en forudsætning for korrekt samling. Tøjlen er et ekstremt dyrebart redskab, som er altafgørende i processer som at vejlede, stille, bøje, holde skulderen på plads og eventuelt også markere i den halve parade. Problemet opstår først, når tøjlen går over og bliver det bærende eller eneste redskab til at få hesten i holdning, frem for at fungere som støtte i samspil med de øvrige hjælpere. Som bekendt er dette et udbredt problem hos mange ekvipager, og når det sker, kan man vide sig sikker på en hest, der smider ryggen - det fungerer jo sådan, at du via tryk i tøjlen aflaster vægt til fortil, hvorimod du igennem sæde og ben manøvrerer vægt over på bagparten, hvilket jo er altafgørende for korrekt bæring, afskub, rygsving og vinkling i hofte-knæ-has.

    Derfor er det også en god idé at stile efter, at vægten fortil (tøjlekontakten) matcher vægten bagtil (sæde og ben), når hesten bevæger sig under rytter. Af natur hviler hesten gennemsnitligt 20% mere vægt fortil, hvilket meget gerne skal forsøges udlignet under ridning, når hesten udover sig selv også skal bære vægten af rytter og udstyr. En ligevægt er efterstræbelsesværdig, og eftersom den ikke er naturlig for hesten, er det nødvendigt som rytter at handle på problemet og hele tiden være opmærksom på at aktivere hesten bagtil - frem for at file og overforbruge tøjlen, som mange desværre lære.

    Men når først den grundlæggende bæring er automatiseret, er der selvfølgelig intet til hinder for at øge kontakten og støtten fortil - rigtig ofte vil det ligefrem være nødvendigt for, at hesten kan bevæge sig korrekt inde under hjælperne.

    Udover det biomekaniske, er der også en anden væsentlig fordel ved, at få møbleret nogle gode, stærke signaler ind i sæde og ben - det er jo faktisk afgørende for en del dressurrelateret arbejde, at man har en hest der kan flytte sig for schenklen, men samtidig være ligeudrettet grundet signal fra sædet - eller at man som rytter hele tiden kan have sin hest ordentligt nede under sig, eller overflytte lidt vægt bagtil i en halv parade, temporegulere også i øvelser, hvor tøjlen har en anden funktion, holde bagparten på plads i schenkelvigning osv. osv. osv. Rigtig ofte ser man dressurryttere på højt plan, der ikke har forundt sig selv den fordel det er, at prioritere styrken fra sæde og ben i grundarbejdet - og derfor ikke formår at gennemføre diverse øvelser helt fuldendt, med alle kriterierne på plads.

    Jeg beklager, at jeg som sædvanlig ikke har formået at fatte mig i korthed, og håber at det har lykkedes mig at formulere en nogenlunde forståelig redegørelse af, hvad jeg forstår ved at ride for sæde og ben.





  • #73   6. nov 2013 Johanne: Og sådan skal den ged barberes! smiley Godt skrevet, selv en amatør som jeg forstod det smiley

  • #74   6. nov 2013 Selvfølgelig bruger jeg tøjlen. Bestræber mig dog på at det bliver mindre og mindre smiley
    Ligesom jeg bruger spore og ikke er bange for at forstærke mine signaler hvis jeg bliver ignoreret, og pisk til at holde bagparten på plads.

    Alligevel kan jeg tydeligt mærke når jeg har formået at ride hesten korrekt til biddet, frem for at tvinge den smiley


  • #75   6. nov 2013 Helt enig med Johanne.
    Nu er normalt ikke emne/forum deltager, men det undre mig, at der ikke er flere, der notere vedr. Hestens tilstand (alder, styrke, brug mm.).

    Jeg ville aldrig sætte mig op på en unghest og "ride" den.
    Jeg ville følge med som passager, hvilket i min verden er, at sidde så uforstyrrende som muligt - ingen indv. Tøjle kontakt - ingen udv. Tøjlekontakt, men tænke på fremad drift for schenkler og vende for guide med indv. Tøjle og vægt.

    Anden eksempel er, at sætte sig op på en hest der er bange for dens mund - ville aldrig skabe en kontakt på tøjle, men tilbyde den min hånd, netop ved at sidde stille med mine hænder.

    Som Johanne skriver, sker det ofte at al ridning kommer til at foregå ved tøjleridning og derved er de andre hjælpere manglende, som skaber mangler i øvelserne - fx. At holde hestens bagpart på plads ved en versade, hesten taber bagpart i schenkelvigning - hest går hele tiden bøjet i halsen til indv. Osv.

    Jeg synes ingen er perfekte hvad angår ridning og jeg mener, at vi alle hele tiden kan lære nyt - særligt ifb. Skiftning af hest/heste.
    Som min træner inden for western siger, så tager det ca. 5 liv, at blive en dygtig rytter og lad os være ærlige - hvem lever i 5 LIV ???


  • #76   6. nov 2013 Ja, man kan tydeligt mærke det, fordi ryggen kommer op (og det kan altså bare mærkes! wruuum, siger det bare, og man står ligepludseligt med meget hest mellem benene smiley ) - og man har ikke nærmest ikke vægt i hænderne længere.
    Det har jeg dog endnu ikke formået at mærke, ved at holde hænderne 100% i ro, som jeg stadig kan se at nogen påstår man skal.

    Og mht. at ride helt uden kontakt, som også har været nævnt herinde... Når man rider dressur (altså dressur ifl. DRF, dressur som på de store internationale stævner osv. - dén slags dressur) så rider man altså med tøjlekontakt. Og den holdning dressuren forlanger - og det er lige fra LD klasserne og op - kræver tøjlekontakt.

    Man kan sikkert sagtens ride fint uden, og har da set masser af heste uden tøjle kontakt og i cordeo ol. gå fint afslappet - med de går ikke i "dressur holdning" (ved ikke hvad jeg ellers skal kalde det, håber i forstår hvad jeg mener). Og jeg siger IKKE det er dårligt, eller "mindre værd" eller noget som helst i den retning, OVERHOVEDET, synes det er sejt at folk tør ride kun i cordeo og satse på at der ikke sker noget hvor de ikke kan stoppe hesten - det ville jeg aldrig selv turde.

    Jeg kan godt lide at ride dressur og starte DRF stævner, og selvom jeg da ikke altid er enig i dommernes kritiker, så ved jeg da at der bliver slået ned på manglende bæring og afskub ligeså vel som der bliver slået ned på at hovedet ikke er i lod - tingene hænger jo ligesom sammen. Der bliver også slået ned på hoveder der svinger fra side til side (fordi en rytter sidder og hiver i hesten). For det er jo ikke det der er meningen.

    Men det lader nu til de fleste i denne tråd er ret enige alligevel, for sådan som jeg læser det, har de fleste skrevet forskellige variationer af det jeg selv lagde ud med. Og det er jeg glad for, så ved jeg da, at jeg ikke er den eneste der tænker sådan smiley

    Vil dog overveje kraftigt hvad jeg skal gøre med den underviser... Det er bare ærgerligt, for jeg kan godt lide hesten, ejeren, stedet osv... Men ved ikke helt om jeg har lyst til at få undervisning af sådan en person. Men ejeren kan jo godt lide hende?
    Hvad havde i gjort?
    Jeg tænker at give den en chance et par gange, og hvis det så ikke går, så snakke med ejeren om det?


  • #77   6. nov 2013 Og er, ligesom jer andre, også enig med Johannes formulering, men hun siger heller ikke at man ikke må have fat i tøjlen, og at hænderne skal holdes fuldstændigt i ro.
    Det hun siger, var jo netop det jeg erfarede med min part. FØRST da jeg OGSÅ fik ham til at SLIPPE vægten fortil, ved brug af TØJLEN - gik han korrekt med resten af kroppen. Og nej, det betyder ikke man bare skal glemme benarbejdet, for det er et samspil, så synes det er rigtigt ærgerligt ikke at få begge dele med, og som jeg har erfaret, og som Johanne også siger - man kan ikke ride en hest korrekt i holdning uden både forpart og bagpart.
    Og det synes jeg er vigtigt, at en underviser formår at forklare og få med, for hvad f...betaler man ellers en underviser for?
    Og jeg blev især gal, da denne underviser sagde én ting, men gik op og gjorde noget andet. Dét synes jeg ikke er i orden!
    Jeg har haft andre undervisere der også har været oppe på de heste jeg red, og de gjorde også som de sagde, frem for at fortælle mig noget - og så gøre noget andet.
    Måske tænkte hun bare at vi lige skulle have styr på benene først, og så gå videre til hænderne bagefter, men føler lidt det er at "lede mig bag lyset" og ikke være ærlig. Så foretrak jeg hellere at hun havde sagt "nu træner vi dette i dén her time, og så snakker vi om hænderne næste gang" eller om tre gange, eller whatever, og så havde sat sig op på hesten og selv holdt hænderne i ro og bare vist mig hvad hun mente med benarbejdet - men ja, jeg har vist nok gange påpeget at jeg ikke bryder mig om falskhed smiley


  • #78   6. nov 2013 Og mht. fx. at smide bagparten i en schenkelvigning, synes jeg det hjælper hvis man støtter godt op på.... udvendige tøjle, må det så blive.
    Hvis man fx. rider mod venstre, dvs. hesten viger for højre schenkel, og jeg kan mærke den smider bagparten mod højre, og jeg så sørger for at støtte godt på venstre tøjle, synes jeg at den får bagparten på plads igen. En pisk kan selvfølgelig også være en god hjælp, men synes ikke det har hjulpet fx. at have schenklen lidt længere tilbage.

    Og dette er ikke noget nogen underviser har fortalt mig, så ved ikke om det er helt korrekt, med det har virket på de heste jeg har redet. Og selvfølgeligt er det ikke altid lige kønt, men Rom blev heller ikke bygget på en dag - man må jo bare prøve det bedste man nu kan smiley


  • #80   6. nov 2013 Nej altså uden tøjle kontakt har jeg kun oplevet på pony dyret når han bliver hidsig og selv går der ned sådan smiley

    Men på den store har jeg oplevet at når han først kom igang med ryggen osv, så skulle jeg intet andet gøre end at holde stille og evt stille de sider jeg vil have. Piller jeg for meget igen, ryger hovedet op. Men kontakt har jo dog stadig, kan jo mærke ham i mine hænder smiley


  • #81   6. nov 2013 Når ja og tilgengæld for jeg ham ikke engang ned i mine drømme uden at bruge mine ben, så det...

  • #83   6. nov 2013
    JA! Jeg bruger tøjlen - jeg bruger det bare ikke, til det 90% af dressurrytterne gør.

    Jeg bruger tøjlen til at stoppe, dreje og styre skulderen/bøjningen/stille hesten - hvilket man ikke må sige højt. Folk tror at fordi man gør det, så sidder man og hiver krikken i kæften en halv time for at stoppe den. Selvom man nu godt kan stoppe en hest for tøjlen, stille og roligt.

    Men nej, jeg bruger IKKE tøjlen til at støtte, nykke, pille, lege, tage og give osv. - det kommer jeg aldrig til at gøre. Det er der jeg bliver uenig med de fleste dressurryttere, at jeg ikke har noget imod at man har kontakt og ikke noget imod at give hesten signaler med tøjlen.
    Men kæden hopper af, når man begynder og placere hestens hoved med den.

    Jeg kan godt følge det med, at folk siger de rider for ben og sæde også sidder hånden og kører frem og tilbage og er ret aktiv. Det er ikke ben og sæde i min verden. Så sig det da som det er.
    Og min oplevelse er det samme med undervisere; " Jamen jeg placere ikke hestens hoved med tøjlen og bruger ben og sæde " så ser man dem undervise, ride mm. og tænker at det var godt at man ikke fik undervisning af dem.

    Jeg tror også det kommer an på hvad man er vant til at se på - for nogen er at tage og give en alt for aktiv hånd, men er man vant til at se på det og gør det selv - så er det jo helt normalt og ikke noget galt i det.


  • #84   6. nov 2013 Ada S, er nu reeet sikker på at en hest der ligepludselig paniker ikke kan stoppes i en cordeo. Også derfor jeg synes det er DYBT uansvarligt hvis folk bruger den andre steder end på banen. For en hest der løber er da røv ligeglad med alle signlaer den hidtil har lært, og ja, så nytter det heller ikke noget at hive i tøjlen, MEN, tøjlen kan i denne situation trods alt bruges til at dreje hestens hoved til en side og simpelthen styre den ind på en lille volte på den måde, eller i nødstilfælde (hvis den er på vej mod en trafikkeret vej, fx.) så simpelthen styre kræet på et træ, eller lignende.
    Nej, det er ikke noget der sker særligt tit, men jeg ville aldrig turde løbe risikoen.


  • #85   6. nov 2013 Tøjlekontakten har jeg heller ikke noget imod. Kommer jeg selv til at skulle have, hvis jeg vil starte dressur på min pony.
    Men jeg rider hende ikke ned med tøjlen. Jeg kan ikke se, hvorfor man skal sidde og nykke/pille osv.

    Jeg er helt enig med Krikken. Selvom jeg ikke selv bruger tøjlen. Kommer jeg først til, når/hvis jeg skal starte dressur :). Hvilket jeg ikke gør pt. Det er kun springning. Og det vil kun være for tøjlekontakten smiley


  • #87   6. nov 2013 Jeg er heller ikke bange for at sige, at jeg bruger tøjlen. Holder støtte på udvendige tøjle og når hesten skal stoppes, så bliver der også taget en smule i tøjlen, samtidig med brug af sæde.

    Det er sgu ikke noget jeg ikke vil indrømme, for jeg kan sagtens stå inde for hvad jeg laver, jeg hverken river, saver eller piller, men jeg støtter op på tøjlen.


  • #88   6. nov 2013 Så han panikkede rundt på marken i et kvarter smiley ??? Eller?

  • #89   6. nov 2013 Jeg rider med sæde, ben og med støtte i tøjle.
    Mange med cordeo mener at de rider deres hest i holdning. De rider deres heste frem og ned og jeg har aldrig set en hest som går i konkurrenceholdning hvor de ikke har tøjlestøtte.


  • #90   6. nov 2013 Helt enig, Julie

  • #93   6. nov 2013 Ada, du er vel godt klar over at det faktisk ikke er lovligt at ride tur kun i cordeo? Der SKAL være noget på hovedet at krampen. Desuden vil jeg give tasha ret. Hvis en hest panikker, er chancen for at styre den da størst med noget på hovedet? Når en hest med et hårdt bid ikke engang kan styres når den er løbsk, ja undskyld mig men så kan den da SLET IKKE styres i cordeo!

    Emma, enten så forstår jeg ikke hvad du mener med sadelrytter og tøjlerytter.. For sådan som du beskriver du rider, rider jeg også selv, og umiddelbart vil jeg mene at det er en blanding mellem begge to? Når du siger sadelrytter tager jeg det meget bogstaveligt, og ryttere der aldrig bruger nogen form for tøjle, ses sjældent. Forklar mig det venligst, for jeg er slet ikke med på hvad du mener? smiley


  • #94   6. nov 2013 Tøjle skal kun bruges til bremse og dreje signal, alt andet man bruger tøjlen til er forkert, og har ikke en dise med korrekt ridning at gøre, bum, og den er ikke længere!
    Jeg vil sige at det I beskriver, er ligeså forket som såkaldt savning. "Jeg tager kun i den ene tøjle, så går den rigtigt." Tro selv på det.


  • #95   6. nov 2013 Og jeg er ligeglad med om folk kalder det, saving, nykke, rykke, give efter, støtte, hive the same shit.

  • #96   6. nov 2013 Laura: Alt det du skriver er forkert. Man stopper hesten ved at klemme med bene og man drejer den ved tryk fra schenklerne. Man kan dog stille den let med tøjlen.

    Det er da noget vås du skriver. Bum.


  • #97   6. nov 2013 Laura - Hvis du mener at støtte på tøjlen og at save er det samme, så er du vidst ikke klar over hvad der menes, når der bliver sagt støtte på tøjlen. Sorry to say.

  • #98   6. nov 2013
    Jeg elsker, at man ikke må bruge tøjlen til at stoppe og dreje for - det er det der med, at hvis man gør det så tror folk man sidder med 10 kg i hver hånd og hiver til i en time :o)

    Om folk siger gulerod for at hesten så stopper, eller rækker en hånd i vejret for at den drejer. Jeg er ret ligeglad, det er ikke signalet der er essensen det er HVORDAN det gives - om det er et blidt signal og om det passer ind i resten af ridningen og derved ikke giver modsigende signaler.


  • #99   6. nov 2013 Endnu en ting jeg ikke forstår er, vi rider jo alle med en eller anden form for signaler. Oftes ved negativ forstærkning.

    Fx. et pres for schenklerne betyder "gå". Eller frem, eller bøj, eller drej, eller.. hvad f... Men det er et PRES, som fjernes, når hesten giver korrekt efter for presset.

    Hvorfor er det i orden at give og slippe pres med sine ben, men det er ikke i orden at gøre det med tøjlerne (ifl. nogen altså) ?

    Håber nogen kan svare, for jeg har virkeligt siddet og tænkt over det


  • #100   7. nov 2013 jeg vil gerne life kommentere på det med at bruge tøjlen til at stoppe en skræmt hest, og at den bliver bange for tryk.
    Nu vil de fleste nok hate ret meget, men jeg ville mene at når man rider en hest, og den pludselig sætter i løb, så er det en instinktiv reaktion at hive i tøjlerne, jeg prøver selv at vænne mig til at lade være, men engang imellem kommer jeg alligevel til det. Så vil jeg give dette eksempel.
    Jeg rider på min 4års op tur, og han bliver tit kåd og uartig når vi laver anspring til galop og han ike lige er forrest. Nu er han meget hidsig og kommer med bukkespring uden lige, og måske et lille hvin eller vrinsk samtidig (ofte hvis vi kun er 2 på tur og han føler flokken er splittet) jeg oplever så at han sætter i galop og bukker uhæmmet, hvis ikke jeg har fat i tøjlen. Jeg kan klemme nok så meget med benene og han er ligeglad, når han er tændt må jeg have kontakt.
    Er der virkelig nogen son mener at en kåd unghest i galop kan stoppes med sædet? Igenreference til den kommentar om hestens alder, type og omstændigheder.

    Jeg indrømmer, engang han blev bange for noget bag en busk og sprang ud foran en bil, der ville jeg skam skide på at jeg tog fat i den ene tøjle for at få ham ud i marken hurtigst muligt, der handlede det om sikkerhed, og så kan jeg sige at min unghest har det helt fint med tøjlen og han ved godt hvornår han laver ballade og jeg lige må lukke skulderen lidt med indvendige tøjle.


  • #102   7. nov 2013 Ja jeg får undervisning af en BBH underviser.. Her lærer man at ride med begge dele. Man bruger tøjlerne til at give hesten anvisninger til retning, stoppe og evt nedsættelse af tempo i samarbejde med benene... Når hesten har det ønskede tempo, retning eller stopper giver man altid efter på tøjlen.. Nu er hesten jeg rider ikke særlig langt i sin uddannelse så jeg lærer også meget om hvordan jeg skal lære hesten diverse ting i henhold til hestens indlæring og biomekanik så det er en heste venlig måde, og i min verden er det det, det hele handler om og ikke ens egne ambitioner om at ride stævner og vise sig frem så det går ud over hestens krop og psyke. Ja jeg bruger BÅDE TØJLE og ben...

  • #103   7. nov 2013
    Det er ikke i orden at bruge negativ forstærkning, til at få hesten til at bukke nakken fordi det at hesten går i holdning/til biddet hvad end man kalder det gerne skulle være et resultat af en afslappet hest der har bagparten med.

    Det er det IKKE, hvis hesten bare bukker nakken fordi man sidder og irritere den i munden. Så har det intet med bagpart og gøre, men bare en hest der tager hovedet ned pga. negativ forstærkning.

    Er det et signal vi giver med benet, har det til formål at få hesten til fx. at gå frem men ikke en genvej til at få den til at bukke nakken. Det er der det hele ligger - at der er forskel på hvad vi beder hesten om, hvad signalet skal få hesten til og hvad der ligger bag.


  • #104   7. nov 2013 Krikken - SÅ enig! smiley En hest skal komme naturlig i holdning fordi den er stærk nok til at bære sig selv på den måde... Rytteren skal på ingen måde tvinge den der ved at nykke,pille osv med hænderne.. Bliver ret forarget over de der ikke giver hesten tid til at blive stærke på en naturlig måde uden præs og pillen..

  • #105   7. nov 2013 Man bruger tøjlen og benene og sædet til at stoppe og dreje, ikke til at tvinge hesten i en ukorrekt holdning. Det kan ingen bilde mig ind.
    Det kan tage år før hesten selv slapper af, og går i korrekt holdning.
    Det fint nok at I ikke gider at vente på jeres hest.


  • #107   7. nov 2013 Laura: Det er sådan set også det alle skriver; at tøjlen ikke bruges til at få hesten kunstigt i "holdning"....det emnet handler om er at mange folk benægter at de overhovedet bruger tøjlen, og det er det TS opponerer imod smiley


  • #108   7. nov 2013 Jeg bruger min tøjle når den er der til at holde min hest i form og kan lave nogle fine halve parader. Jeg kan godt ride min hest i rebgrime eller cordeo igennem både dressur og spring timer. Men jeg foretrækker tøjle da du kan ligge finner pres.

    En hest jeg rider hænger i bidet ikke tager hovedt ned men bare hænger den bruger jeg tøjlen på den måde at den er en længte og det er den bare. Selvf. Ikke så kort at hesten er presset ind men bare så der er kontakt.

    Jeg mener det er bedre at bruge tøjlen let i stedet for at være hård i en grim eller cordeo eller hvad i nu bruger.


  • #109   7. nov 2013 Enig med Krikken og Tindur, tøjlen må gerne bruges blidt og forsigtigt, men ikke til at pladsere hestens hoved..

    Tasha: I princippet må du jo give og tage så meget i tøjlen du vil, men det er uhensigtsmæssigt af 2 grunde, 1: Du får en hest der blot bukker nakken pga negativ forstærkning og det føles desværre ofte godt for rytteren (som om den går godt) men er det ikke for hesten og 2: Du lære hesten at gå videre selv om der tages i tøjlen, så den bliver sværere at stoppe..

    Isabella: Måske du skulle lære lidt mere om grundridning inden du kalder andres indlæg vås, grundsignalet for stop og drej gives med tøjlen, disse forfines så senere med hovedsageligt vægt signaler


  • #110   7. nov 2013 Jeg bruger tøjlen, men ikke til at placere hovedet med. Jeg kan lave fejl, det kan alle, og et par gange er tøjlerne blevet misbrugt, men jeg arbejder på at være en rytter, der rider primært for sæde og ben, og tøjlen er for at støtte, stille den osv.

  • #112   7. nov 2013 Krikken: Jeg kan sagtens se din pointe, og naturligvis behøver stop for tøjlen ikke, at være ensbetydende med hiv og slid. Dog vil jeg nu også tilslutte mig, at et samspil af sæde, ben og markering på tøjle er det mest optimale bud på den ideelle parade - og det har ikke noget at gøre med hestens mund, men derimod den enorme vægtbelastning du automatisk vil påføre forparten, idét du forholder de øvrige hjælpere passive. For mig er det ønskeligt, at min hest beholder bagpart og ryg, og forbliver samlet under mine hjælpere - også i paraden. Og det er jo en umulighed, såfremt du slipper din kontakt med sæde og ben (og dermed bagpart) og via tøjlen overflytter al vægt fortil. Hvis man til gengæld anvender sit sæde til at få bagdel og ryg med ind under, vil hesten forblive samlet, eftergiven og ligevægtig - også når du endnu engang giver signal til start.

    Blot for at give mit besyv med, angående din undren over folk, der opponerer imod stop udelukkende for tøjlen.

    Laura: Tøjle skal kun bruges til bremse og dreje signal, alt andet man bruger tøjlen til er forkert, og har ikke en dise med korrekt ridning at gøre, bum, og den er ikke længere!

    Det er en meget forenklet gengivelse af tøjlens komplekse funktion. Jeg er helt enig med dig i, at den aldrig bør bruges til at lægge negativt pres således at hesten bøjer nakken - men den er et meget vigtigt redskab til at justere, stille, bøje, lave halve parader og støtte op i diverse dressurøvelser. Og du må radikalt misforstå hvad der menes med at støtte op, hvis du tror at et er lig med at pille hesten ned fortil. For at give et eksempel; hvis du rider på et bøjet spor, er det nødvendigt at støtte op på udvendige, således at skulderen holdes på plads. Dette er blot et spørgsmål om at bevare kontakten og en lige tøjlelængde, til trods for at hesten er stillet indad - men har intet til fælles med at nykke fortil, eller generelt lægge nogen form for pres i hestens mund.

    Selvom tøjlen ikke bør anvendes som redskab til at bestemme hovedet placering, er den stadig uundværlig i en hel masse andre processer, udover stop og drej.

    Spændende debat!


  • #113   8. nov 2013 Okay nu er der jo ret mange kommentare så min bliver sikkert ikke læst men, jeg bruger tøjlern så støtte for noget heste skal søge frem til når energi skal komme bag fra og hvis min kære krikke lægger sig tungt på biddet så løfter jeg hænderne lidt og driver lidt ekstra smiley

  • #114   8. nov 2013 Jeg har i hvert fald læst din kommentar PonyDreamers smiley Tak for dit input, synes det lyder fornuftigt i mine ører smiley

  • #115   8. nov 2013 Uha - det tog lang tid at læse hele tråden - meget underholdende smiley Synes det er forfriskende at folk indrømmer, de rider dressur med de hjælpere det kræver - hvis man ønsker pæne procenter til stævner. Nu bliver jeg sikkert slagtet for det synspunkt. Men jeg er faktisk rigtig glad for min hest og vise versa. Og han er en meget (selv)glad, samarbejdsvillig, sund og tillidsfuld hest - på trods af bid og tøjler

  • #116   9. nov 2013 Ja Oluva, det synes jeg nemlig også, super rart med lidt ærlighed smiley

  • #117   9. nov 2013 Men hvis man ikke rigtigt bruger tøjlen?:'D

  • #118   9. nov 2013 Dem der ikke bruger tøjlen....vil I ikke være søde at lægge en video ind hvor I rider et 8-tal i galop - uden tøjler smiley
    Jeg siger ikke det ikke kan lade sig gøre, men det er de færreste der træner så målrettet imod det, da tøjlen jo netop er et hjælpemiddel der er lige ved hånden (pun intended smiley ), og derfor er det da oplagt at bruge den. Det betyder absolut ikke at den skal misbruges, og jeg indrømmer gerne at jeg synes det meste dressur ser meget ubehageligt ud for hesten, og derfor ser jeg det ikke særlig tit, men derfra og så til at sige at tøjlen slet ikke må bruges, der er alligevel et stykke smiley


  • #119   9. nov 2013 Kan lige hilse og sige at jeg prøvede en hest i dag, hvor ejeren pænt "indrømmede" at den var redet med støtte på udvendige og halve parader på indvendige. Den var blød som smør, og monster lækker at ride! Og nu har jeg efterhånden prøvet rigtigt mange heste (har ledt efter part i lang tid) - og hver gang en hest er blevet trænet udfra denne metode, har den været blød i munden. Hver gang.

    Derimod, hvis ejerne af hestene har påstået at "den bliver redet for sæde og ben", har jeg gang på gang kommet ud til heste der er pisse hårde i munden! Altså "jeg får ondt i mine hænder og arme"-hårde.

    Såe.... Indtil nogen rent faktisk formår at fortælle mig HVAD der menes med alle disse fine begreber, så som "hesten skal rides bagfra", "den skal rides for vægten" "den skal rides for benene" osv osv.... og ikke desto mindre, indtil nogen rent faktisk får VIST mig en hest der bliver redet sådan (og går i korrekt dressur holdning!!), hvor jeg kan SE med mine egne øjne at de ikke bruger tøjlen - så fortsætter jeg i hvertfald med at ride som jeg selv har fundet ud af fungerer!

    Også fordi, folk der rider som beskrevet, rent faktisk kan fortælle hvad de gør. Folk der ævler løs om ben og sæde, kan hverken forklare eller vise hvad de mener, og ofte hører man "det er forskelligt fra hest til hest", "det kan jeg ik sådan liige forklare dig" "det kommer helt af sig selv".

    Jeg har endnu ikke stødt på nogen der har sagt, fx. når du mærker at hesten løber fordi du driver på, så lav en anholdning i sædet ved at trække lænden an - eller noget KONKRET og BRUGBART.

    Derudover er jeg begyndt at tro at folk der siger at der skal rides for "ben og sæde" og hænderne skal holdes i ro, simpelthen bare driver på det stakkels dyr, og så møder hesten en mur fortil, fordi rytteren ikke er eftergiven i hånden - og så er det jo klart at sådan en hest går hen og bliver mere og mere hård i munden.

    Såe, ja... Mine overbevisninger bygger i høj grad på egne erfaringer, og de bliver ikke ændret før jeg ser noget der er bedre smiley


  • #120   10. nov 2013 Tasha: Jeg er faktisk stadig i tvivl om hvad du helt præcis mener med at bruge tøjlen ?? Mener du om den hænger løst og slet ikke bruges til noget Vs bruges til noget eller mener du roligt, støttende men ikke pillende/tagende hånd vs rytter pladsere hoved via tøjlen (enten ved konstante anholdning på en eller begge tøjler som du beskriver eller anden måde)..
    For som sagt er jeg enig i at alle bruger tøjlen, de færreste har den hængende løs uanset hvad.. men er ikke enig i at en hest skal "pilles" i munden for at pladsere hoved og jeg har den modsatte erfaring af dig gennem mine 30 år med heste, at heste der får hoved pladseret med tøjlen enten er døde i munden eller så bange for deres mund at de går bag bidet (hvilket jo så kan føles blødt da du ingen modstand har)..
    Jeg ville egentligt vildt gerne se billeder af disse hesten som du skriver går "perfekt" når du rider dem, ikke for at kritisere eller andet, men jo svært at forholde sig til situationen når vi faktisk ikke ved om hestene også går korrekt..


  • #121   10. nov 2013 mange, mange kan da ride i cordeo.
    jeg indrømmer gerne at jeg hvis min hest løber løbsk at jeg så tager lidt i tøjlen aller hvis han ikke forstår at han skal dreje helt, men det er fordi at han er ved at blive lært op self, når min hest er 100'rr % sikker på mine signaler fra ben og sæde og skuldre vil jeg da nok næppe komme til at bruge tøjlen særlig meget! smiley
    (det skal sige at jeg ridder bidløst)..


  • #122   10. nov 2013 Laura, har lige været inde på din øverste hesteprofil, omg, jeg ser da stortset ingen ride billeder hvor du ikke har nok fat.. xD

    (ps. mine billeder med bid er gamle, jeg har ændret mig for længst..) smiley


  • #123   10. nov 2013 Signe, du er velkommen til at se både video længere oppe i tråden, og min tidligere part herinde, Selina.
    Det er ikke perfekt nej, men Selina går IKKE bag lod, og hun er heller ikke hård i munden.
    Jeg har også prøvet heste der går og putter sig, og det er en helt anden følelse.

    Hvis det at lave halve parader for indvendige er at nykke for dig, jamen så må det være det. Det bliver ikke lavet om, før nogen giver mig et BRUGBART alternativ, så du kan godt spare dine kræfter med at prøve at komme med en moralprædiken for mig, hvis det var det du havde tænkt dig.


  • #124   10. nov 2013 En hest der går frem til hånden suger på biddet - der vil være "noget" i hånden, ellers går den bag lod (ikke frem til hånden/suger ikke på biddet) - netop for at undgå og derved kan den som Signe skriver - føles blød i munden.

    Der hvor biddet ligger i hesten mund er jo utroligt følsomt, og passer biddet ikke hesten eller sidder rytteren med hårde/urolig hænder samtidig med korte tøjler, så vil jeg klart anbefale rytter at ride med løsere tøjler indtil der er ro på hænder, da det andet kan fremkalde en hest der løber ved tøjle kontakt, går skævt med hovedet, ikke vil gå på mindre volter osv.

    Synes dette emne er meget svært at diskutere, da som signe skriver - der er ingen videoer der viser, hvad der menes, når folk kommentere


  • #125   10. nov 2013 Hov, kan godt se det ikke er i dette emne jeg har lagt video ind. Det var i emnet omkring dårlig uddannelse af salgsheste jeg gjorde det.

    Jeg er desværre på telefonen og kan ikke linke lige nu, men Signe du er velkommen til at gå ind på Selinas profil herinde.

    Jeg har i hvert fald fundet en metode der virker for mig, og de heste jeg rider går hverken under lod eller lider nogen overlast grundet min ridning.

    Den eneste gang jeg oplevede en hest putte sig og gå under lod var da jeg red et par avlshopper der ikke var blevet redet i nogle år.
    Men der er stor forskel på at man kan mærke en hest, og at have 100kg i armen som jeg har oplevet gang på gang ved heste hvor folk siger at de bliver redet for "ben og sæde". Måske lyver folk, jeg ved det ikke.

    Ingen af os rider perfekt, og jeg påstår ikke jeg selv gør det, men jeg kan godt mærke forskel på noget der er godt, og noget der bestemt ikke er det.


  • #126   10. nov 2013 Faktisk har jeg en video af hvad jeg mener. Mine fingrebevægelser kan ses i starten af denne video:

    http://www.youtube.com/watch?v=Aw4oRA0rwpo

    Nu er det ikke sjovt at ligge video ind, og så blive høvlet ned, så håber folk vil holde det i en ordenlig tone. Det var mit første stævne nogensinde, og hestens andet, og vi havde kun redet sammen i en måned inden da. Jeg ved godt der er meget der kunne forbedre sig, og meget har også forbedret sig siden den blev taget (min nedsidning fx, min benopstilling ol.) - men når jeg snakker halve parader på tøjlen, så er det sådan CA. det der bliver vist i starten af videoen som JEG mener er korrekt.

    Og alle dem der ikke mener der er korrekt, har endnu ikke formået at FORKLARE hvad der så er korrekt, synes kun folk kommer med "korekte" sætninger, som de ikke formår at forklare praktisk og brugbart.


  • #127   10. nov 2013 Og bare lige for at vise et lidt nyere klip end det ovenfor, så fx. nedsidningen i traven sådan her ud efter en måned fra ovenstående klip:

    http://www.youtube.com/watch?v=zLwHRpD4bR0

    Der er stadig noget vej, men alle der har set klippet ville gerne have mig ud og ride deres heste, fordi de synes jeg har rolige hænder. Jeg prøver i hvert fald så meget som jeg kan at holde dem i ro, og synes bestemt ikke man kan sige at jeg sidder og saver hesten i munden, hverken på det ene klip eller det andet. Og den går heller ikke under lod.
    Selvfølgeligt er der stadig meget der kunne være bedre, det ved jeg godt, men det var også bare for at give et billede af hvad jeg mener med at "bruge tøjlerne".


  • #128   10. nov 2013
    Hvad er det du leder efter? Du lyder meget vred og sur samt frustreret, i dine sidste par svar. Men jeg kan ikke helt finde ud af hvad du helt konkret søger et svar på og hvem du er sur på, hvem beskederne er henvendt til?

    Vil da super gerne prøve at komme med et svar, fra hvad jeg mener - men jeg er som sagt bare i tvivl om hvad jeg skal svare på og hvem dine beskeder er henvendt til.





  • #129   10. nov 2013 Nå, er ikke sur, og søger ikke svar, det var egentligt bare svar til Signes spørgsmål omkring at "se hvad jeg mener". Mere er der ikke i det.

  • #130   10. nov 2013 Men bortset fra det, så har jeg aldrig nogensinde på nogetsom helst tidpunkt sagt at nogen heste går "perfekt" når jeg rider dem - aldrig. Men de går IKKE under lod.
    Igen, bare svar på det Signe skrev smiley (som jeg lige gik tilbage og læste en gang til, for lige at huske hvad det egentligt var jeg havde svaret på smiley )


  • #131   10. nov 2013
    " Og alle dem der ikke mener der er korrekt, har endnu ikke formået at FORKLARE hvad der så er korrekt, synes kun folk kommer med "korekte" sætninger, som de ikke formår at forklare praktisk og brugbart. "

    Så søger du vel svar? Men så ikke fra mig af?

    Har heller ikke sagt du eller nogen rider perfekt? Er forvirret.


  • #132   10. nov 2013 Nej, det ved jeg godt du ikke har, citerede bare lige Signes kommentar, hvori hun siger at hun gerne vil se "de heste jeg rider som jeg mener går perfekt" - og jeg kan da højt og helligt love at INGEN af de heste jeg rider går perfekt, da jeg bestemt ikke mener jeg rider perfekt.

    Det del du har citeret der, var ment til alle, som skulle få lyst til at kommentere. For jeg har ikke lyst til at høre flere fraser så som "hesten skal rides bagfra" eller "det kan ikke sådan lige forklares" eller "det kommer helt af sig selv" eller lignende.

    Synes at, hvis folk har lyst til at kommentere at noget er forkert, så må de helt konkret sige hvad der er rigtigt. Og med helt konkret mener jeg noget som man kan gå hjem og bruge i sin ridning. For jeg personligt kan ikke bruge det til en skid, når folk siger at en "hest skal rides bagfra". Jeg kan bruge det til noget hvis fx. folk siger sådan her: "Jeg rider min hest ved at ligge schenklerne til den, og får den til bidet ved at trykke ned i indvendige sædeben i en volte, samtidigt med at jeg sidder lidt imod i sædet, og min hænder er eftergivne og følger hestens bevægelser" <----- KONKRETE eksempler, ikke ligegyldige fraser, som alle kaster omkring sig.

    Men det har jeg aldrig nogensinde erfaret at folk kommer med. Nej, de siger tværtimod "det kan ikke forklares" "det er forskelligt fra hest til hest" "få dig en underviser". Og ja, der har du nok ret i, at jeg bliver lidt frustreret.
    Fordi, jeg forstår ikke HVORFOR folk er så bange for at sige hvordan DE rider??? Frem for bare at sige at alle andre gør det forkert??

    Som jeg skrev i starten af mit indlæg, jeg søger IKKE råd til hvordan jeg skal ride, jeg har parter på heste, så jeg bliver nødt til at indordne mig ejernes ønsker. Derfor nytter det ikke noget at nogen siger til mig, FX "prøv et tredelt bid", hvis ejeren udlukkende vil at hesten rides på todelt. Eller noget som helst andet som folk kan komme med af råd til mig personligt.

    Og jeg lagde heller ikke videoerne ud, for at få personligt kritik, men blot for at illustrere hvad jeg mener med det jeg siger.
    Grunden til jeg alligevel "beskytter" mig mod den kritik jeg kan forestille mig vil komme, er at jeg ved at folk er gode til at gå personligt til angreb.

    Det der var meningen med denne tråd var at folk forklarer hvordan DE rider. Åbent og ærligt og konkret. Så vi alle kan lære noget af hinanden.
    Og ja, det kan sagtens være at det der virker på min hest, ikke virker på en eller anden andens hest, men derfor synes jeg stadigvæk godt at man kan forsøge at forklare hvad man selv gør.

    Signe efterspurgte noget mere håndgribeligt omkring hvad det var jeg mente, og hvad det er jeg gør, og det prøvede jeg at illustrere.

    Jeg rider ved at drive med schenklerne, ophøre med at drive når jeg får en reaktion, jeg støtter på udvendige tøjle, bruger også tøjlen til at støtte med, og når jeg skal lave halve parader laver jeg dem som regel for invendige tøjle.
    Fx. jeg driver hesten frem, men vil ikke have den går hurtigere, men at den sætter sig mere bagtil. Så driver jeg frem, og giver en halv parade i indvendige tøjle. Bruger udvendige ben og tøjle til at holde hestens skulder på plads i fx en volte, bøjer hesten om indvendige schenkel, og hvis jeg kan mærke at den fx bider sig fast i indvendige tøjle, frem for at være eftergiven, laver jeg en halv parade på indvendige hånd. Og det er ikke mere voldsomt end det man kan se i mine videoer.

    Det er sådan JEG rider, og jeg respekterer fuldt ud at andre gør det på en anden måde. Men jeg ville også sætte pris på hvis de, ligesom jeg, kunne forklare helt og holdent konkret hvad de gør, frem for bare at sige "det er forkert at pille, nykke" osv. Det har jeg ikke respekt for. Men jeg har respekt for hvis folk siger "Jeg rider, sådan og sådan og sådan" - eller, kommer med et par eksempler på et par heste de har redet.

    Fx. de heste jeg red som gik og puttede sig, der brugte jeg tilgengæld ikke tøjlen, fordi jeg ikke ville have de gik og puttede sig. Der drev jeg dem bare frem for schenklerne.

    Så ja....

    Tråden var ment som en forklaring af ens egen ridning, så vi alle kunne lære af hinanden, og var ikke tiltænkt som kritik af den ene eller anden eller femte ridemetode.

    Blev jeg mere klar på mine hensigter nu smiley ?


  • #133   10. nov 2013
    Jeg forstår bedre nu ja :o)

    Men jeg tror faktisk ikke, at ikke vil sige hvordan de rider og være ærlige. Men fordi meget ridning ER føling. Jeg har nok ret svært ved at forklare hvad jeg gør på klippet herunder, fordi det meget er føling. Og fordi jeg tror en del gør ting de ikke er bevist om.

    Fx i en indridningsparade der piller mange lige i tøjlen, for at få hestens hoved ned igen. De ligger ikke mærke til det, fordi det bare er en del af måden man rider på. Derfor er der også så mange uenigheder og variationer. Fordi hvad jeg mener er for meget vægt, mener en anden ikke. Vi kan jo ikke føle hvad den anden mærker, når de rider.

    https://www.youtube.com/watch?v=RmuuJOc4_R4

    Den ridning på videoen, vil for nogen give nada mening. For dem burde jeg tage kontakt, drive på og lave nogle halve parader også burde den sidde i skabet.
    Men jeg har valgt den vej på videoen, fordi det for mig giver mening end og sidde og nykke, pille eller bruge tøjlen på den ene eller anden måde.

    På videoen bruger jeg tøjlen til at guide til drej, fordi Fleur ikke kan dreje for ben pt. Og ellers til at rette skulderen.

    Så hvad JEG mener man skal gøre, er at lade hesten klare den med at søge frem og ned selv for løse tøjler. Det starter man med som opvarmning - kan den ikke det, som Fleur på klippet så er der fokus på det hele " timen" så og sige.
    Og for at få hesten til at strække sig frem og ned, handler det om at få den afslappet - dvs. et roligt tempo. Så kan man når den kan strække sig frem og ned selv, drive lidt på - uden hesten slår fra og begynde og få en kortere hals, mere samlet hest og mere kontakt.

    Det giver fint mening for mig, hvis folk ikke forstår det overnævnte - fordi det er en følelse. Jeg rider meget på følelse, fordi det for mig handler meget om at føle om hesten skal bremse lidt, føle om skulderen skal rettes, kunne føle om hesten falder på næsen - det kan man ikke forklare på skrift, at det skal man nu.
    Og nej, overstående ridemetode virker ikke hvis man ikke lige ved hvornår tempoet skal ned e.l - det jeg har skrevet er en umiddelbar guide.


  • #134   10. nov 2013 Okay, så forstår vi i det mindste hinanden smiley

    Og jeg tror godt jeg forstår hvad du mener, jeg rider på samme måde når jeg varmer op, og når jeg traver/skridter af.
    Jeg samler så bare op, som vist på videoen, imellemtiden smiley

    Og jeg kan godt forstå det er en føling, og at man gør mange ting pr automatik. Men jeg sætter pris på at man lige sætter sig ned og prøver at tænke lidt over hvad man selv gør, og forsøge at forklare det, frem for bare at sige "det der er forkert".
    Synes det er rigtigt spændende og lærerigt at høre om hvordan andre mennesker rider deres heste, om man selv gør det på samme måde, eller man bruger en anden måde, kan man jo stadig lære noget.


  • #135   10. nov 2013
    Jeg samler også op - men først når hesten er afslappet frem og ned og undervejs korrigeres hesten så ikke hvis den slår fra, med at blive pillet ned igen som fx. beskrevet med indridningsparaden.



  • #136   10. nov 2013 Tasha: Ingen grund til at blive sur smiley din formulering gør bare at du faktisk lidt kommer til at lyde som du kritisere andre for, som om du har fundet de vises sten og alle andre derfor tager fejl fordi du har oplevet nogen der ikke red som de sagde de gjorde..
    Samtidigt kritisere du andre for ikke at forklare hvad de mener, men du skriver jo også bare selv at du rider med at støtte på udvendige og lave halve parader på indvendige, for mig siger det lige så lidt som "hesten skal rides bagfra" derfor spurgte jeg, for tager du en halvparade for at hesten skal stoppe op og vente og derved sætte sig bagtil eller fordi den skal tage hoved ned i ønsket pladsering eller af en helt anden grund ? håber det giver mening..
    Med nykke der mener jeg alt brug af tøjlen for at pladsere hestens hoved, det behøver slet ikke være hårdt eller grimt, lige som save ikke behøver være stræk senariet med at hive fra side til side, enhver skiftevis brug af tøjlerne er save, da det er fra side til side effekten det dækker..
    Med hensyn til billeder og video, så ser jeg intet grimt eller "stakkels" hest eller lignende overhoved smiley
    Jeg kan godt forklare hvad jeg fx mener hvis jeg skriver at hesten skal rides bagfra (for det mener jeg alle heste skal, at ride forfra er at fokusere på hestens hoved).. at ride hesten bagfra er at starte med at fokusere på at hesten træder ind under sig og hvinkler i baghaserne så den bære mest muligt bagtil..
    Som sagt kommer brug af tøjle an på hvad der menes, for jeg bruger bestemt tøjlen, faktisk ja så oplever jeg også at folk straks tror det handler om at hive og flå og andet grimt når man forklare at man fx bruger tøjlen ved stop.. jeg bruger den bare ikke uden grund (som nogle der bevæger den for hvert skridt) eller bruger den til at pladsere hoved (hvilket jeg stadig ikke helt forstår om du gør)..
    Jeg rider ved at jeg først sørger for at hesten er afslappet.. jeg rider i starten for løse tøjler (ikke slaske, da jeg ikke vil skulle sidde og samle dem op for at give et signal).. hesten rides langsomt (men uden at slæbe sig) så den har en chanse for at bære sig.. når den går afslappet og strækker halsen ud af kroppen (og det gør de af sig selv når de er afslappet og går lige i kroppen) så driver man lidt efter lidt mere på, så de bliver mere aktive og tager indvendige ben længere ind under sig, kipper i bækkenet og hvikler mere i baghaserne, derved løftes de fortil og halsen kommer op, når halsen kommer op falder et afslappet hoved af sig selv tættere på lod.. sådan fortsættes efterhånden som hestens styrke opbygges.. kontakt tages når hesten strækker halsen ud af kroppen og selv søger kontakten, men den skal bære sig selv og man bør aldrig have stor vægt i hånden, kun lige fornæmmelsen af at hesten er der (dvs den må heller ikke forsvinde) er hesten for blød/væk så er den bag bidet (og det behøver den ikke være bag lod for, lød som om du troede jeg skrev bag lod) ..
    For mig bruges bidet til stop (mest i starten, overtages mere og mere af vægten), drej (igen mest i starten).. nedsætning af tempo/"hør efter nu sker der noget nyt signal" hvilket i bund og grund er en halv parade.. tøjlen styre hestens forben, så med mindre den render hurtigere med det ene eller skal dreje, så ville jeg fx ikke bruge ensidig tøjlehjælp, da jeg ønsker at begge forben stopper lige meget..
    Håber det giver mening.. ellers må du meget gerne spørge, så forklare jeg gerne nærmere smiley


  • #137   10. nov 2013 Tak Signe, og jeg blev heller ik rigtigt sur, måske fremstod det sådan fordi jeg i forvejen forventede at du ville "angribe" mig, uden at du egentligt havde gjort det, så det beklager jeg.
    Tror godt jeg forstår hvad du mener, og tak for en dybdegående forklaring. Mht dit spørgsmål om jeg bruger tøjlen til at stille hovedet, så ja det gør jeg vel, hvis jeg fx skal ride en sidebevægelse hvor hesten skal være stillet, så bruger jeg tøjlen til at stille hovedet, eller rettere sagt mulen. De halve parader bruger jeg ikke til at stille hovedet, men for at få hesten til at sætte sig bagtil, frem for bare at reagere frem(mere fart) for min schenkel, da jeg jo ikke ønsker mere fart, men mere energi bagfra.

    Det der gør mig frustreret er heste der bare tager bidet og hænger i tøjlerne, hvor hverken fremaddrift eller parader virker efter hensigten. Det er ofte at ejerne til disse heste siger at de er redet med "sæde og ben" men uden at de egentlig kan forklare mig hvad de mener med det. Det er derfor det er spændende for mig at læse hvad i andre gør, så jeg måske kan få en idé om hvad der er værd at prøve, næste gang jeg kommer op på sådan en hest. For nogen heste fungerer den metode jeg har forsøgt at forklare fint på, andre heste låser sig fast på bidet og hænger i tøjlerne.


  • #138   10. nov 2013 Tasha: Helt ok.. desværre misforståes skriftsprog jo let da man ikke kan se folks udtryk og kropssprog smiley
    Lyder som om du har været ude for nogle ret fejlredne heste smiley har selv prøvet det dengang jeg ledte efter part efter længere ridepause og faktisk var det gryunden til at jeg købte hest selv igen, for de fleste jeg prøvede kostede en bondegård og så skulle jeg lære dem helt alm ting fx at gå på en bane eller at galopere..
    Jeg tænkte mere på om den halve parade var for at få hoved i holdning (egentlig ikke en halv parade, men folk skriver ofte at de laver halve parader og når man så ser dem så er det de gør at pladsere hestens hoved i lod eller bag med tøjlen) eller som du så skriver for at få den til at vente og sætte sig smiley faktisk bruger vi jo den halve parade ens.. jeg sørger så altid for ikke at drive mens jeg laver den halve parade, men enten lige før eller lige efter .. mange gør begge dele på en gang (ved ikke om du gør) men føler at det lidt er at sige "stop/gå# oven i hinanden.. vil heller sige "mere energi, men bliv her" eller vent lige, men kom lidt frem bagtil" hvis det giver mening smiley


  • #139   10. nov 2013 Ja, lige præcis, det er det jeg mener smiley Bruger det nok mest efter at jeg har drevet, men nogen gange kommer det jo også lige efter hinanden, og så er det svært at sige om det egentligt var før eller efter. Når jeg så kan mærke at hesten har fået ryggen og bagparten med, ophører jeg med at give hjælpen, til jeg mærker at den er ved at falde ud af det.

    Jeg tror at højt uddannede heste kan nøjes med en halv parade for sædet, og at det er det der menes med at "ride for ben og sæde" - men indtil de lærer det for sædet, er de jo nødt til at lære det for tøjlen først.
    Meningen er jo naturligvis at signalerne skal blive lettere og lettere, men det kræver jo også bare at hesten LÆRER signalerne til at starte med overhovedet, før man kan forfine dem smiley


  • #140   10. nov 2013 Tasha: Helt enig, stop, drej og halve parader starter med hovedsageligt at være et tøjle signal, hvor sæde og vægt overtager mere og mere efterhånden som hesten bliver mere velreden smiley

  • Andrea B
    Andrea B Tilmeldt:
    sep 2013

    Heste: 1 Emner: 3 Svar: 4
    #142   14. nov 2013 Jeg bruger selfølgelig tøjlen!!! Jeg kunne ikke finde på at misbruge den, men i min verden er halve parader og et let tag på tøjlen sådan man får hesten til at til bidet!!!

  • #144   16. nov 2013 Jeg bruger tøjlen og kan hellere ikke se at der er noget galt ved at give signaler ved hjælp af tøjlen smiley Men som jeg ser det (har ikke læst hele indlægget) så er alle kommentere om hvordan man gør i dressur og da jeg ikke selv er den store dressur rytter tænker jeg om det virkelig kun er dressur ryttere der svare herinde og om der er forskel på hvordan man bruger tøjle, ben og sæde alt efter om det er dressur eller andet man rider? smiley og så tænker jeg at når man rider med cordeo kvæler man så ikke hesten? smiley

  • #145   16. nov 2013 Der er jo forskel på hvordan man bruger tøjlen, alt efter om det er dressur eller "andet" man rider, og der er for den sags skyld også forskel på hvordan forskellige dressur ryttere bruger tøjlen, så jo, der er forskel smiley

  • #146   16. nov 2013 Team Kirk: Jeg rider aldrig dressur, men bruger tøjlen til basissignaler alligevel. Jeg har aldrig konstant kontakt, da tøjlen bl.a. er mit stopsignal, og det skal ikke udvandes, så på den måde er der forskel ift. den meste dressur, da der der ofte rides med kontakt.
    Cordeo kan ikke kvæle hesten, men man kan i en cordeo give mere eller mindre kraftige signaler....ligesom med tøjlen, og ligesom med tøjlen synes jeg det går ud på at bruge så fine/små signaler som muligt smiley


  • #148   18. nov 2013 Self. Bruger man tøjlen.
    Tøjlen er en hjælp, og kontakt til hesten.
    Jeg har lært at sidde roligt med hænderne, men sidde og arbejde stille med hesten, altså bare bevæge fingrene lidt.
    Ride med sædet, og benene. (-:


  • #149   18. nov 2013 Der findes forskellige niv i læring med hest og rytter.. Ligemeget hvilket niv har man sug på tøjlen..

  • #150   18. nov 2013 Ps jeg har set mange der først tager i den ene tøjle og så den anden, frem og tilbage og det er bare så forkert.. Istedet for at ride frem til tøjlen og tage let i udvendig tøjle.. Synes mange glemmer at man skal ride frem for at hesten kan komme ned i temp og ind for at skude ryggen og istedet for ned.. Tror måske det er derfor folk siger at man ikke må bruge tøjle??

Kommentér på:
Så indrøm dog, du bruger den tøjle!

Annonce