{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.281 visninger | Oprettet:

Erfaring med godbidder under ridning? {{forumTopicSubject}}


Min underviser foreslog at man involverede godbidder for at motivere min kære part til at gå frem.
Fik rådet at han skulle lære at en " klik klik " lyden med munden betød frem, så man ikke skulle bruge benene.
Dette indlæres ved at man tapper på numsen med en pisk, irritere hesten - bortset fra at Zolo ikke bliver irriteret.
Imens man gør det, siger man klik lyden, hesten går på et tidspunkt frem, den får godbid.
Så den til sidst forbinder klik lyd med at gå frem.

Men har hørt og læst noget om at benytte godbidder i træning ellers fx. at den får en godbid efter at have travet en hel lang side, efter at have lavet et galop anspring.
Er der nogen der har erfaring med det og kan beskrive hvordan det gøres?


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Erfaring med godbidder under ridning?
  • #1   18. jan 2012 Du bruger jo bare godbidderne til at belønne ønsket adfærd. For min unghest (under tilridning) skulle jeg især belønne ham for at stoppe. Så når jeg tog i tøjlen holdt jeg presset til han stod stille, slap presset og belønnede med godbid. Når han lavede et korrekt galopanspring lod jeg ham gå et par skridt og tog ham så ned i parade og godbid. I selve anspringet sagde jeg selvfølgelig 'dygtig' hvilket han forbinder med godbidden ala. klikkertræning.
    Jeg kan ikke undvære mine godbidder smiley


  • #2   18. jan 2012
    Hvad så hvis hesten ikke ved hvad "dygtig" er? smiley
    Vil den så ikke bare tro at den får ros for at stoppe og ikke for at sætte i galop?


  • #3   18. jan 2012 så kan du jo indlærer ordet dygtig som noget godt. Ved at give en godbid mens du siger dygtig, tænk på det som klikketræning

  • #4   18. jan 2012 Jeg bruger godbidder med min vallak, han er omskolet til western, dog springer vi stadig, samt rider dressur, bare på western principper.
    Han havde ikke sp meget selvtillid i spring, og har brug for en rytter, der er med ham hele vejen.
    Når han så har sprunget de spring / det spring man ønsker, sænker man tempoet, og tilsidst stopper ham (dog ikke lige efter springet) og belønner smiley
    Han får også godbidder, hvis han udføre en øvelse korrekt, og nye øvelser, er det bare han gør hvad man beder ham om smiley


  • #5   18. jan 2012
    Men, hvordan ved jeg om hesten har forstået det?
    Der kommer jo ikke noget udbrud fra hesten i glæde, hvis man skal overdrive...


  • #6   18. jan 2012
    Josefine&Merlin<3 * - Men hvis du stopper hesten op, for at give den en godbid, så belønner man den jo for at stoppe og ikke for fx. at lave et anspring?


  • #7   18. jan 2012 Ikke hvis den forstår at dygtig bruges i øjeblikket hvor den gør det rette.
    I starten vil hesten bremse for at få sin godbid, men når den så fx er sikker i anspringet så skruer du lidt ned for rosen og venter en langside eller en rundte før du stopper og belønner.


  • #8   18. jan 2012
    Og ordet dygtig indlæres hvordan?
    Hesten gør noget man siger dygtig og propper godbid i munden?

    Men igen, hvordan ved man så om hesten har forstået den er dygtig og har fået ros for fx. anspring og ikke at stoppe?


  • #9   18. jan 2012 Hesten forstår vel ikk som sådan ordet dygtig. De lærer at ordet betyder "du gjorde det du skulle for at jeg giver dig en godbid". Jeg bruger altid ordet "dygtig" og min hoppe stopper med ca alt hvad hun gør når jeg bruger ordet = hun forstår det som "det var rigtig det du gjorde, så nu må du gerne stoppe og få en godbid". Jeg stopper IKKE hesten, for ja så får man netop en ros på stop-signalet og ikke det man bad hesten om.

  • #10   18. jan 2012 Nu tror jeg ikke at det bliver et problem med Zolo, fordi han måske ikke er så motiveret og energisk som Coda eller Sietse, men de små bæster lærer hurtigt, at ros = godbid og stopper derfor hele øvelsen for at få sin belønning.

    Nu er Coda også ekstremt lærenem nogle gange, men jeg longerede ham og på et tidspunkt gik han perfekt, jeg sagde "DYGTIG!", stoppede ham og gav ham en godbid. Det gjorde jeg kun 2 gange, tredje gang jeg sagde "dygtig", stoppede han midt i bevægelsen (trav vel at mærke) og ventede på sin godbid. Den kom så ikke, for jeg havde jo ikke selv bedt ham stoppe og mener ikke han bør forvente en godbid. 3 gange i træk gjorde han dette, uden godbid, og så fattede han at han ikke skulle stoppe og forvente godbid smiley
    Det samme gjorde jeg med Sietse når jeg red. Prikkede ham på halsen som hint til at han skulle vende hovedet så han kunne få en godbid. Nogle gange når man roste ham, stod han og drejede halsen om på sig selv i forventning smiley

    Nå men pointen er bare, at husk at når han lidt har forstået princippet, så spar lidt på godterne.


  • #11   18. jan 2012 Btw synes jeg du skal kombinere godbid og fremsignal for lyd, schenkler og måske sæde - ikke pisk, det ødelægger fuldstændig din videre ridning.

  • #12   18. jan 2012 Haha, kan se at vi er meget enige i dette forum xD

  • #13   18. jan 2012
    Så.... Du satte i trav, sagde dygtig, hesten stoppede og du gav godbid?

    Hvorfor ødelægger pisken den videre ridning?
    Pisken bruges pt. for at forstærke fordi han er komplet ligeglad med ben og der skal tjattes godt til før han reagere.

    Så søger lidt alternative metoder, til at motivere ham, til at gå frem.


  • #14   18. jan 2012 Det var nu ikke overgangen, men fordi han gik rigtig godt (løftet ryg og hele lortet) og det var lige i det sekund han gjorde det jeg roste, men princippet er det samme.

    Du kan evt indlære "dygtig" ved nogle ting der er "nemmere at styre" - fx rose en parade, at han flytter sig for pres, at han løfter sit ben osv osv. I sådan nogle tilfælde er det væsentligt nemmere at give en godbid end mens hesten er i trav smiley

    Mht videre ridning. Du skulle jo gerne lære ham at gå frem for schenklen (eller noget mindre), ikke? Så hvorfor starte med pisken?
    Desuden ville det ville dumt at ligge sit fremsignal på hestens røv, så man skal have en ekstra hjælper med hver gang man rider. Men fremadrettet vil du ikke blot være afhængig af pisken for at få hesten frem, men du kan ikke udnytte pisken til dens egentlig formål som er (forskelligt fra person til person hvad folk mener det er) mere samling, mere fremdrift, flytte bagpart og straf.


  • #15   18. jan 2012 Synes godbid for fremad virker sådan lidt som som joken med en gulerod på en pind smiley

    Hvis hesten er LIGEGLAD med ben og dårligt reagerer på pisk, hvordan vil du så ride?


  • #16   18. jan 2012
    Natasja P . - Hesten er ikke komplet ligeglad, men den er ikke den følsomme type og man skal derfor tjatte godt til før han reagere.
    Især på banen. Men det afhænger alt af hans humør, nogle dage er der overhovedet ingen energi eller motivation til noget, heller ikke i naturen.
    Jeg har prøvet negativ forstærkning ( lægge pres med ben, tjatte til hvis han ikke reagere ) og han bliver bare ikke lettere for benene, på de dage.
    Derfor søger jeg alternative måder.

    ©AM . - Pisken er ikke fremmadsignalet i sig selv, den er en forstærkning af at hesten ikke reagere på ben. Der lægges et større pres, når det andet pres ikke reagers på. smiley
    Hvor heste normalt meget hurtigt lære når man lægger ben til, de ikke reagere, så tjatter man med pisk, de går frem og man slipper alt pres.
    Efter 3-4-5 gange med dette så forstår hesten at hvis den går frem for ben, så undgår den at blive tjattet til også er pisken unødvendig.




  • #17   18. jan 2012 Tror du har misforstået begrebet "negativ forstærkning". Det har ikke noget at gøre med at man forstærker sit signal, men derimod at man <i>forstærker</i> en ønsket reaktion ved at fjerne (du ved ligesom matematik; <i>negativ</i>=trække fra=fjerne) presset .


    Lad være med at brug pisken hele tiden, du gør bare hesten signaldøv - især hvis du ikke er præcis.
    Jeg tror virkelig ikke på at du har fået fat i en hjernedød hest, men bare at du simpelthen ikke er præcis nok. Især med heste der er tunge at danse med, er det vigtigt at være ULTRA præcis.


  • #18   18. jan 2012
    Tjae, det har virket på alle de andre heste jeg har brugt det på - også Maja, hun var tung at danse med, men ikke SÅ tung.

    Hvis hesten stiller sig oven på min fod så prikker jeg ikke bare til den og håber den flytter sig, flytter den sig ikke, så kommer der et stærkere signal.

    Hvad vil du så gøre, når du kan sidde de næste 20 rundter og klemme alt du vil med ben, der er ingen reaktion?
    For mig og se, så handler det om konsekvens, reageres der ikke, så er man konsekvent og giver et andet signal, et stærkere signal fordi jeg vil have en promte reaktion og ikke om 10 rundter.

    Muligt jeg blander rundt i begreberne, men har så forklaret hvad jeg mener smiley


  • #19   18. jan 2012 Du skal først og fremmest lære at "dygtig", "prut", "klik" "ckokofant" eller hvad du nu finder på er lig med godbidder..

    Det gøres ved at sige ordet også give godbid.. Ligesom klikker træning..
    Efter noget tid, så vil du begynde ikke at bruge helt sååå mange godbidder, men ordet er stadig lig med godt og det skal stadig holdes ved lige med godbidder engang imellem...

    Jeg bruger godbidder, i sadlen hvis vi skal træne noget svært, lige så snart han høre "dygtig" eller "gooood boy" så ved han det er ros... Jeg roser for den øvelser vi laver og har godbidden parat, (hånden ud) han er ikke i tvivl om, hvornår han skal have godbid og stopper automatisk smiley Men han ved også hvornår vi skal forsætte og jeg bare roser ham uden at vi skal stoppe...


  • #20   18. jan 2012 eller du skal ikke lære det... Hesten skal lære det smiley

  • #21   18. jan 2012 Enig med AM.
    Lidt bedre formulering end min, men samme pointe smiley


  • #23   18. jan 2012 Vil lige sige, at jeg endnu ikke har læst alle indlæg, da jeg skriver dette under lidt tidspres. smiley
    Men ja, jeg bruger godbidder under ridningen. Jeg bruger klikkertræning på nøjagtig samme måde, som jeg gør fra jorden - og jeg har enorm succes med det, på en hest som normalt ikke er særlig glad for træning fra ryggen. Men når jeg klikkertræner, så er det en helt anden snak og jeg får en arbejdsvillig og glad hest.

    Selvom jeg er enormt glad for at træne på den måde, er der selvfølgelig visse ulemper.
    Først og fremmest synes jeg ikke, at det fungerer (og er hensigtsmæssigt) at ride med bid, når man bruger godbidder - det bliver simpelthen noget bøvl for hesten at tygge godbidderne samtidig med at de har bid i munden - det kan min ihvertfald ikke rigtigt finde ud af. Jeg rider derfor med en sidepull. Det fungerer super for os dog, da jeg alligevel ikke rider med stor tøjlekontakt.
    Desuden fungerer klikkertræning jo på den måde, at når man klikker - så stopper hesten med øvelsen den er i gang med, det kan selvfølgelig være ret problematisk, hvis man gerne vil klikke for et galopanspring - for så risikerer man altså en hest der stopper promte (mens man selv flyver videre uden hest) for at få en godbid.
    Indtil videre har jeg ikke selv haft problemer med dette, da jeg kun træner skridt og trav, og derfor er farten begrænset. For at være ærlig, er jeg ikke helt sikker på, hvordan jeg grejer den, når jeg kommer til galoppen - men jeg er helt sikker på, at jeg nok skal finde en løsning.
    Bruger man klikkertræning, tager det også noget tid, at vænne sig til at styre både tøjler, klikker og godbidder. Det er mange ting at jonglere med samtidig med, at man koncentrere sig om mere eller mindre svære dressurøvelser (eller hvad man nu ellers laver). Men man kan altså god vænne sig til det. Jeg overvejer at begynde at klikke med munden, istedet for en klikker, da jeg så slipper for at skulle håndtere klikkeren.


    Men selvom der er en del ulemper, vil jeg virkelig rose klikkertræningen fra ryg. Jeg har en hest som jeg før i tiden netop ikke har kunnet få frem, og som absolut ikke har været samarbejdsvillig. Hun har på intet tidspunkt før nydt ridningen, og jeg har tydeligt kunnet mærke, at hun sådan set ville gøre meget for at slippe (bortset fra turridning).
    Jeg havde faktisk prøver alt - også den gode gammeldagse "en-i-røven" - den gang jeg fik hende, ville hun nemlig absolut heller intet og efter at have fået hende og sadlen undersøgt på alle tænkelige måder, konstaterede min (meget dygtige) dyrlæge/kiropraktor) at det var noget psykisk. Den gang havde jeg intet andet lært, end at når hesten var "fræk" eller "dum" - så skulle den bare straffes og sættes i respekt. Men heldigvis har jeg verdens stædigste hest, som (gud ske tak og lov) ikke lod sig overbevise af disse "metoder" - så jeg måtte jo prøve noget andet - og måtte også genoverveje alt hvad jeg tidligere havde lært og mit hestesyn.
    Siden jeg er begyndt på klikkertræning fra ryg, har min hest forvandlet sig og vil nu gerne ridningen - ja faktisk nyder hun at arbejde på denne måde. Det er fantastisk...!

    Sikke en smørre, på trods af tidspres.. smiley


  • #24   18. jan 2012 Mette - super spændende indlæg :o)
    Når du ikke er under tidspres, kunne jeg godt tænke mig at lære/vide hvordan du bruger det i skridt og trav? Fx. har lært hesten at skridte fremmad, sætte i trav eller øge farten i trav.
    Da det er de ting jeg leder efter.

    Zolo er nemlig også pænt ligeglad med at han bliver tjattet til, har han en ZzZzz dag, så kunne han ikke være meget ligeglad.
    Men generelt, så mangler han noget motivation for at gå frem.

    Men kom til at tænke på, at det måske er en ulempe, når jeg ikke er den eneste der rider på ham, at indlære noget med godbidder og en forventning om dem?


  • #25   18. jan 2012 Min lærte at trave ved at jeg havde indlært en verbal kommando (trav) fra jorden. Lærte ham det når han var frisk = på tur, for på banen var han også temmelig sløv i starten.
    Så ud hvor han vågner (evt. fordi det er liiiidt farligt og spændende) og så få rost ham en masse for tempo smiley


  • #26   18. jan 2012 Det kan godt være at jeg har misforstået noget her smiley

    Men hvorfor ikke lære den det fra jorden først. Og så overføre det til ryggen bagefter? smiley


  • #27   18. jan 2012
    Katrine P - Men hvordan koblede du det sammen ( altså fx. sæt i trav eller trav en lang side i godt tempo ) ? Det er det jeg søger smiley
    Desværre er jeg ofte der ude for sent, til at jeg kan ride på tur og han er til tider også uenergisk på tur :s. Han vågner ikke voldsomt op på tur, øger tempoet lidt, men syntes det er farligt, nej.

    Trioen<3 (HYOR) . - Lære hesten hvad fra jorden? At sætte i trav? Men hvordan smiley



  • #28   18. jan 2012 Forstår ikke helt dit spørgsmål? Hesten skal jo holde det tempo og den retning man har angivet. Når du sætter den i trav skal den jo blive i traven. Hvis den ikke gør må du bede den sætte i trav igen.
    Det vigtige er bare at du holder/slipper presset korrekt + at hesten forstår at den gør det rigtigt.


  • #29   18. jan 2012
    Jeg tænker på hvordan du har indlært den verbale komando til trav? Longe, løbe ved siden af? Og hvordan?

    Hesten her, den har det med pludselig at stoppe op og gå ned i skridt, når man traver, men han er efterhånden vænnet af med det.

    Men hans sæt i trav signal, det virker ikke altid lige godt, afhænger af humøret om man skal tjatte godt til med pisk eller bare lægge ben til.
    Samt hans gå frem i skridt signal/øge skridt, er også til tider sløvt.


  • #30   18. jan 2012 Jeg løb ved siden af da han ikke fattede at gå i longe da jeg fik ham..
    Udnyttede 100 % hans egne lyster, altså hvis han var lige ved at falde i trav eller gik godt fremad, så jeg vidste at jeg bare skulle lokke lidt, så gav jeg kommandoen trav, slog med tungen og løb ved siden af ham.


  • #31   18. jan 2012
    Kære Zolo her vil desværre ikke rigtigt løbe for hånd :s
    Kan slf prøve på tur, men han er generelt typen der laver mindst muligt...


  • #32   18. jan 2012 Krikken
    Ja det er da et godt spørgsmål xD Ved faktisk ikke lige hvad jeg mente? Oo...
    Sorry smiley


  • #33   18. jan 2012 Jeg ville indlære det fra jorden, det med at gå frem.. Træk fremad, brug evt. en dually halter (har en selv, de er fantastiske!!!), når han går frem, sig "dygtig", og giv en godbid. Gentag, gentag, gentag.

    En god idé til at kvikke sløve heste op er at øve parader og langsom ridning. Ligesom hvis du prøver at ride langsomt og lave parader med en superfrisk hest, vil den løbe stærkere.

    Fra ryggen af ville jeg aldrig bruge godbidder, netop som folk skriver, kan hesten stoppe op med det hele. Jeg bruger rigtig meget stemmen fra ryggen af, da min hest ikke kan se mit kropssprog der - og så duer det ikke at afbryde træningen hele tiden fordi hesti skal være sikker på at der ikke kommer en godbid.

    Fra ryggen af, få en fra jorden til at hjælpe dig, kombinér det træk du lige har lært hesten fra jorden med et klem med schenklen og et skub i sædet. STOP OMGÅENDE når han går fremad og sig "dygtig", også selvom han kun gå 5 meter, så begynd igen.

    Vh. Bianca


  • #34   18. jan 2012
    Mange stops motivere ham IKKE til at gå mere fremmad, han er den type der helst laver mindst og ikke bevæger sig 10 centimeter uden at blive bedt om det. smiley

    men jo, vil prøve at få nogle godbidder med ind over.


  • #35   18. jan 2012 Jamen du kender din hest bedst selv smiley

    Men jeg mener at hvis den ene metode ikke virker, så prøv en anden..


  • #36   18. jan 2012
    Det var også derfor jeg oprettede dette indlæg smiley


  • #37   18. jan 2012 Aha, fandt ud af mig selv igen xD

    Mente bare at du skulle få styr på trav signalet fra jorden med en stemme kommando... Og så overføre det til ryggen...

    Du ved i longen osv... Du kunne evt. Binde en hvid pose på enden af pisken så den er nemmere for hesten at se smiley


  • #38   19. jan 2012
    Det ville være super, hvis han var til at drive frem i longen, men det er han ikke... Poser, plastic osv. - liiiiigeglad. ;).

    Prøver i første omgang at gøre det i skridt.


  • #39   19. jan 2012 Haha, okay :b Han lyder som en MEGET rolig hest xD
    En anden hest foran måske? smiley


  • #40   19. jan 2012 Mente at du evt kunne prøve at have en anden hest foran ham... Ved self ikke om det virker på din?... (:

  • #41   19. jan 2012
    Han er MEGET rolig ja. Der skal meget til at gøre ham bange og irritere ham.
    Dog kan han ikke klare travheste med en sulky efter sig, damn, de er farlige, så løber man alt hvad benene kan magte!

    Han gør gladeligt en masse med en hest foran, sætter i galop promte, trav osv. - men det er jo snyyyyyd -.-

    Sucess mål er i første omgang bare at forsøge noget med godbidder, i skridt og se hvordan han tager det til sig :b


  • #42   19. jan 2012 Jamen sådan nogen er jo også livsfarlige smiley

    Altså ved ikke om jeg ville kalde det mere snyd end så meget andet... Men kan godt se hvad du mener...

    Nå, men syntes dit valg lyder som en ind metode smiley
    Held og lykke med det smiley


  • #43   19. jan 2012 *God

  • #44   19. jan 2012 <b>Krikken ( nu som fuldendt hippie ) .</b>
    Jeg forstår ikke helt hvad du mener med "Hvis hesten stiller sig oven på min fod så prikker jeg ikke bare til den og håber den flytter sig, flytter den sig ikke, så kommer der et stærkere signal."
    - Så du venter på at den flytter sig af sig selv eller giver et stærkt signal? Jeg er ikke helt med :s

    Igen; væsentlig forskel på at være konsekvent og at der kommer en konsekvens.
    Du skal være konsekvent, ikke altid bruge konsekvenser. Det er meget demotiverende konstant at få straf - der skal mere gulerod til smiley
    Du skriver han godt kan lide at stå stille, jamen så udnyt det som en form for ros. Sietse og Coda kan godt lide at gå frem, så det udnytter jeg som en ros, når Coda fx har lavet en god versade eller hvad ved jeg, jamen så retter jeg ham ud og giver ham lov til at trave, for det kan han godt lide. Sietse kunne godt hidse sig op på tur og så stoppede jeg ham og fik ham til at tage sit hoved ned, når han havde gjort det, så fik han lov til at gå igen, som han gerne ville.
    Med Zolo kan du (nok nemmest fra jorden) træne en overgang fra parade til skridt og rose ham helt vildt når han laver overgangen. Nus, godbid, verbalt - giv ham hele omgangen, måske endda stoppe ham, for det kan han også godt lide.
    Efterhånden bliver han mere motiveret til at lystre dine kommandoer, fordi han får ros og behagelig ting ud af det.

    Jeg kan godt se hvad du mener med, at det er snyd med en hest foran, men hvis det er så slemt, som du får det til at lyde som, så er det en smart måde at få hesten til at forstå signalet uden at det bliver en kamp.
    Men det er mest en ting, jeg syne man bør bruge med uudannede heste (ungheste).


  • #45   19. jan 2012 * men hvis han er så slem, som du får det til at lyde,

  • #46   19. jan 2012 Du kan jo bruge godbidder sammen med en klikker? Så er det da 100, at hesten forstår, hvad den belønnes for. smiley

  • #47   23. jan 2012 Undskyld det meget sene svar - jeg har kun lige sporadisk været på HG de sidste dage.. smiley
    Det skal lige siges, at jeg også denne gang er lidt i tidspres, så jeg har ikke læst de seneste indlæg - så der kommer måske nogle gentagelser, hvis andre også har kommet med indput til dette.

    Først og fremmest tager det lidt tid at vænne hesten til, at man nu også bruger klikkertræningen fra ryggen.
    Min hest kunne allerede de verbale kommandoer til skridt og trav fra jorden, men var dog ikke helt overbevist om, at disse også galte fra ryg. Derfor startede jeg en lille smule forfra med at indlære de verbale kommandoer fra ryggen.
    Det krævede lidt overbevisning og en del godbidder til start, da min hest laver mindst muligt! Men jeg startede med at indlære klikkertræningen fra ryg i en parade, hvor jeg så lærte hesten at "kysse bøjlen" - altså strække halsen om til min fod til hver side. Dette gjorde jeg ved at tage foden frem og et let tøjletag til siden. Når hun så drejede hovedet om mod foden bare lidt, klikkede jeg og gav godbid. Hun fattede hurtigt pointen med at røre min fod, og kort tid efter, rørte hun foden blot ved at jeg strak den lidt frem og rystede med den. Jeg bruger stadig øvelsen jævnligt, hvis hun har koncentrationsproblemer eller stresser op.
    Så var første skridt taget, og hun kunne nu se, at arbejde fra ryg også betaler sig (godbidder). Derfor var hun allerede en del mere samarbejdsvillig, end hun tidligere har været fra ryg - og vi kunne begynde arbejdet i skridt. Jeg giver de almindelige fremad signaler - og har man en hest som ikke rigtigt har lyst til at gå, vil jeg mene at man starter med at rose, blot ved få skridt frem - nogle gange kan det måske være nødvendigt allerede at klikke ved det første skridt frem - så hesten forstår at schenkelpresset betyder frem - hvis man har en unghest eller en "stillestående" hest. Efterhånden som det går fremad klikker man så mindre og mindre.
    Når skridten er på plads og man skal over i trav, kan man starte med at øve øgningerne allerede i skridt - mere schenkelpres - mere fart. Når hesten så reagerer ordentligt på dette, kan man blive ved med at øge schenkelpresset og sætte den verbale kommande på, til den slår over i trav.
    Jeg klikkede allerede lige i overgangen i starten, så hesten forstod at jeg ønskede trav - og derefter brugte jeg sådan set bare samme fremgangsmåde som i skridten - mange klik og godbidder i starten og efterhånden som hesten så er med på den, kan man nøjes med færre og færre klik og godbidder.

    Jeg vil iøvrigt mene, at det er vigtigt at øve parader allerede i starten af "skridt-fasen". Dette startede jeg på, ved at blokere mit bækken, løfte i tøjlen og tage let i tøjlen - jeg bruger den verbale kommande kort "wow" (jeg bruger et mere langt woooow, når jeg kun ønsker hun sænker farten). Da hun sænkede farten, klikkede jeg. Igen der fattede hun relativt hurtigt pointen, og nu skal jeg blot blokere hoften/bækkenet og give den verbale kommande, så stopper hun promte (i faktisk ret fine parader) - også i traven. Har hun en dag, hvor koncentrationen er i bund, kan jeg tilføje et løft i tøjlen.

    Ligesom jeg vil mene det er det vigtigste under jordtræning og generelt når man har med heste at gøre, er det vigtigste, at du lige meget hvad, ikke bliver frustreret og utålmodig. For nogle heste, tager det bare rigtig lang tid - andre er med på den med det samme..
    Men jeg mener, at lige så snart man bliver frustreret og utålmodig, så ryger al ens arbejde på jorden. Så er det bedre at stoppe træningen i god tid - og evt. finde alternative fremgangsmåder..

    Jeg håber det kunne bruges. smiley


  • #48   23. jan 2012
    Det kunne bruges :o)

    Jeg forsøgte mig med godbidder i trav forleden, hvor han fik godbidder for at sætte i trav, forsøgte at koble en lyd med munden på. Det lykkeds ganske godt. Troede at han ville opfatte det at få ros for paraden, men gjorde han ikke.
    Trods ingen klikker og ingen anelse om han forstod " dygtig ".


  • #49   23. jan 2012 <b>Mette *kødæder og pelsbedårer *</b>
    Man må sige, at du gør det godt under pres xD


  • #50   23. jan 2012 Hahaha, tak AM.. smiley

  • #51   27. jan 2012 Til jer der har adgang til Epona.tv kan jeg anbefale dette link. (link fjernet)
    Bemærk især snakken om hvor klikkeren bliver registreret i hjernen. Nu ved jeg selvfølgelig ikke hvor meget forskning der er på området, men hende her er dyrlæge, så hun må da have gjort sit forarbejde inden hun stillede sig op til dette interview. Men have selvfølgelig kritiske øjne...


Kommentér på:
Erfaring med godbidder under ridning?

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce