{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
4.252 visninger | Oprettet:

Guide til køb af hest {{forumTopicSubject}}

Jeg har, med inspiration fra en anden bruger herinde, lavet denne KOMPLETTE guide til køb af sin første hest.
Jeg lavede den fordi jeg har en veninde, der skal til at købe sin første hest, og hun er dygtig nok til at ride, men som de fleste rideskoleelever, ved hun ikke ret meget om alt det andet.
Jeg tænkte at andre måske også kunne få glæde af den, og derudover vil jeg gerne vide om der er noget i synes der mangler eller skal ændres??


Her er den:

At vælge den rette hest
Inden du overhoved begynder at lede efter din drømmehest,
så skal du have gjort op med dig selv:
" Hvad skal jeg bruge hesten til? "
Du kan evt. starte med at skrive ned på et stykke papir, hvad det er du gerne vil bruge din nye hest til.
Hvis det er skovture er højde og drøjde måske ikke så vigtigt, men det du skal gå efter er en hest med det rigtige sind/temperament.
Hvis du vil springe eller ride dressur indenfor DRF (Dansk rideforbund) er det vigtigt at hesten har den rigtige højde til at du må starte, men husk at den også kan blive for stor til dig. Den må heller ikke være af for tung type. Du skal også her sørge for at hestens temperament passer til dit. Det er også vigtigt at du kigger på hvor meget potentiale hesten har i forhold til hvor langt du er nået og forventer at komme indenfor den periode du forventer at have hesten.
Hvis du går mere op i træningen og samarbejdet med hesten frem for stævner kan du sagtens vælge en lille hest, her er det vigtige bare at den kan bære din vægt. Her kan du vælge den type og race der falder bedst i din smag, for der er ingen der ikke passer til dette. Bemærk at der også er andre forbund og klubber man kan deltage i konkurrencer i som ikke samarbejder med DRF og derfor ikke har samme regelsæt.
Til langt de fleste er en ganske almindelig blandings pony/hest et udmærket valg, men der kan være flere gode grunde til at vælge en racehest. Måske har du oplevet en hest af en bestemt race et sted og forelsket dig i dens kvaliteter, måske ønsker du at deltage i en bestemt slags stævner som kræver en bestemt race eller type. Men det vigtigste er at du undersøger racen grundigt og sætter dig ind i dens egenskaber og behov. Fordi du har mødt ét eksemplar af en race er det ikke sikkert at den nødvendigvis er et typisk eksemplar og der kan være stor forskel på heste.

Alderen har også meget at sige! En unghest på under 6 år er oftest ikke en begynderhest og er nok mest forbeholdt dem der har mere erfaring.
En god begynderhest har alderen ca. 9 år og opefter. Husk dog at en hest på 18 år og opefter, muligvis ikke holder så længe og til så meget. Dog kan de også sagtens blive op til 40 og stadig være lige friske og brugbare til hyggeridning/skovtur. Bare husk at den ikke må overbelastes.
Der kan være fordele ved at købe et føl eller en ung utilredet hest; Den er billigere og man kan helt selv forme den som man vil have den. Man skal dog tænke sig om, for en føl eller en unghest kræver en hel del opdragelse, og den kan hurtigt gå hen og blive farlig hvis man ikke er konsekvent eller ved hvad man laver. Tilridning af en hest bør også kun gøres af øvede og erfarne ryttere, men selv hvis man køber en unghest og sender den i tilridning hos professionelle er der ingen garanti for at hesten kommer til at passe til dine behov.
Søgning på nettet
På nettet skal man virkelig se sig rigtig godt for når man handler. Det er desværre ikke alle sælgere der lige ærlige.
Ser du at sælger har været ærlig omkring at hesten måske har sommereksem, spat, kissing spines, ringfod, dårlig ryg, senestader osv. Så gå en stor bue uden om, eller tag i hvert fald først dyrlægen med på råd!
Sommereksem, er en slags overfølsomhed for nogle små mygge-lignende insekter og har intet med hestens ridning at gøre. Hesten kan have det i forskellige grader, men hvis som regel have behov for behandling i form af smørelse i de plagede områder, medicin i fodret og eksemdækken som den skal gå med meget af tiden. Så er det her du skal gøre op med dig selv om du magter den ekstra pasning, der kan være tidskrævende, kostbart og besværligt.
Det skal dog siges at hvis man har sin eksemhest tæt ved havet, vil den være mindre eller slet ikke plaget, og i det tilfælde har du jo mulighed for at få dig en eller rigtig god hest til billigere penge.

Er der ligeledes nævnt i teksten at der ikke er 100 % chance for at hesten kommer sig helt efter en skade, så den kan bruges til ridning igen, så gå uden om den. Risikoen er for stor til at du bør spilde din tid på den.

Du skal også overveje den enkelte hests behov.
Går hesten fx med eller uden sko, og hvor tit bliver den beskåret. Det skal du også medregne i dit mrd. Budget. Også sådan noget som foderforbrug. Om hesten kan gå ude hele året rundt eller om den skal ind på boks om natten og når det bliver koldt. De fleste heste vil kunne klare sig med et dækken, men det betyder også at du skal bruge tid på at lægge det på når det er nødvendigt, og tage det af igen når det ikke er. Hvis hesten går med dækken døgnet rundt får de nogle gange skav-sår og det kan derfor være nødvendigt at skifte dækken tit eller ligge noget under.

Det er vigtigt at du har forhold til den hest du finder. Alle heste har selvfølgelig behov for at gå på fold og jo mere de kan komme til det, jo bedre. Men det er også vigtigt at du har mulighed for at tage hesten ind på boks i fald den bliver syg, kommer til skade eller bare ikke kan holde varmen.
Husk også at heste er flokdyr og ikke har godt af at gå alene.
Har du ikke selv de rette forhold til hesten, kan du få den opstaldet på en rideskole eller hos andre private, dette er ofte nemmere da man slipper for meget af arbejdet med at holde foldene og måske noget af pasningen, men det koster så også derefter.
Links til hjemmesider med slag af heste:
www.heste-nettet.dk
www.dba.dk
www.Guloggratis.dk
www.hestegalleri.dk
www.hesteindex.dk

Når du er ude og prøve
Hvis det er første gang at du skal ud og kigge på hest, er det mest klogt at tage din ridelære eller anden hestekyndig person med, som ved hvad man skal kigge efter for at undgå at blive snydt eller bare gøre en dårlig handel.

Du bør ALTID se hesten under rytter INDEN du selv stiger op.
Se den blive reddet på begge volter i alle gangarter. Dette er for din egen sikkerhed. Ikke alle sælgere er lige ærlige i deres annoncer og nogle kan godt finde på at skrive at hesten er tilredet selvom den ikke er det.

Bed om at du selv får lov at trække den til og fra folden, strigle og sadle op for evt. at tjekke om den har nogle uvaner eller problemer i den forbindelse. Rør den over hele kroppen og løft alle fire ben.
Inden du sidder op på hesten for at prøve den selv, kan det være en fordel at forsøge sig med lidt simple øvelser fra jorden for at tjekke hestens følsomhed og respekt for rytter. Prøv at få hesten til at bakke og flytte bagparten. Selv en utrænet hest bør kunne klare disse opgaver uden større besvær.
Hvor meget du ønsker at prøve hesten når du er i sadlen er op til dig selv. Det er en fordel hvis du prøver alle gangarter, samt de dressurøvelser den kan, men det er ikke sikkert du selv har modet til det og det er ikke hensigtsmæssigt at gøre det hvis man er meget bange eller nervøs. Her kan man måske have en anden, mere modig eller erfaren person med til at prøve dette af. Det er dog vigtigt at du også selv kommer i sadlen.
Hvis du ønsker at bruge hesten til springning bør du også prøve et par spring, men ellers er det ikke så vigtigt.
Prøv gerne hesten flere gange inden du tager en beslutning. Lad dig ikke presse af at sælger siger at de har andre købere der står i kø, dette er måske bare et salgstrick og du risikere at komme til at forhaste din beslutning og ende op med den forkerte hest.
Prøv gerne hesten i naturen. Hvis det er muligt, både sammen med andre og alene. Test om muligt, om hesten er trafiksikker, men husk også at tænke på din egen sikkerhed.
Køb aldrig en hest der ser syg ud. Står hesten i lort til halsen, er udsultet og har lange ubeskårede hove, så lad være med at købe den selvom du har medlidenhed for den. Du vil i et sådan tilfælde næsten altid komme til at stå med en stor dyrlæge regning og en ubrugelig hest, da det ikke er sikkert at man kan redde en så misrøgtet hest. Meld i stedet ejeren til dyrenes værn og lad myndighederne tage sig af sagen.

Når du har valgt din nye hest
Få ALTID hesten handelsundersøgt inden det endelige køb. Hvis hesten er meget dyr, evt. også i røntgen for at se om der "skjulte fejl og mangler" for disse vil muligvis havde betydning for hestens brug samt ve og vel.
Du skal også huske din returret. Hvis en alvorlig fejl opstår indenfor de første 6 måneder, har du mulighed for at lave handlen gå tilbage og det bør man næsten altid benytte sig af. Det kan være svært fordi man knytter sig hurtigt til hesten, men man kan ende med en meget stor dyrlægeregning, og en i sidste ende, ubrugelig hest.
Hvis der opstår et problem efter de første 6 måneder efter købet, er det op til DIG at bevise at hesten havde problemet da du købte den, og selvom det måske er tilfældet, kan det være meget svært. Derfor er det en god ide at lave handelsundersøgelse, da den i de fleste tilfælde vil afsløre fejlene.
Efter købet
Måske følger der noget udstyr med til hesten, men derfor er det ikke sikkert at det passer til hesten. Få en sadelmager ud og tjekke/tilpasse sadlen så du er sikker på den ikke trykker hesten og påfører den smerte.
Hvis der ikke følger sadel med kan sadelmageren også hjælpe dig med at finde en passende sadel indenfor dit budget.
Sadlen skal selvfølgelig passe til den type ridning du ønsker, og leve op til pågældende regler hvis du vil starte konkurrencer. Hvis du er skovtursrytter Har du stort set frit valg på alle hylder og her kommer det an på din hest og dig selv hvad der er det bedste.

Du skal også have trense/hovedtøj og bid som passer til hestens mund og jeres ridning.
det kan du få hjælp til, af en hestekyndig person som ser hesten, det kan måske være en veninde, eller din kommende underviser/ridelærer. Dog vil et almindeligt tre- eller to- delt muffebid ofte være det bedste valg til at begynde med. Det skal dog nævnes at nogle få heste ikke egner sig til at blive redet med bid, men der findes selvfølgelig andre anordninger til disse. Dog ikke nogen som er tilladt i konkurrencer indenfor DRF.

Strigler vælger du helt selv. Det er fint bare at starte med at købe en blød strigle, en hård strigle og en hovrenser.
Du skal også have en grime med trækketov, foderspande, og hvis hesten er vandt til at gå med dækken, så skal du selvfølgelig have anskaffet dig sådan et, eller måske flere. Det er desuden altid en god ide at have et fleecedækken hesten kan få på efter rideturen i efteråret/vinteren hvis den har svedt meget.
Andre ting du bør sætte dig ind i
Der er masser af ting du skal lære når du har egen hest. Ridningen er nemlig kun en lille del af det at have hest.

Fodring – Der er mange forskellige fodertyper på markedet og du kan købe færdige blandinger designet til forskellige typer. Heste spiser nemlig ikke bare havre, faktisk er der nogle racer som slet ikke har godt af havre. Du skal også sørge for at den er dækket godt ind med vitaminer. Derfor skal man sætte sig ind i hvilke behov din hest har. Du kan dog altid spørge til råds der hvor du køber dit hestefoder eller snakke med din dyrlæge over det.
Giftige planter – Mange planter der vokser vildt i den danske natur og haveblomster kan være giftige for hesten, og der er derfor en god ide at undersøge dette. Især hvis du selv står for pleje af den fold/mark hesten går på. Hestene vil som regel gå udenom giftige planter, men hvis de breder sig for meget kan hesten komme til at spise dem ved et uheld.
Helbred – Hvilke tegn er der på at hesten er syg og hvad gør man hvis uheldet er ude? Hvor tit skal hesten have raspet tænder og have vaccinationer samt ormekure? Disse er spørgsmål du bør kunne besvare inden du får hesten hjem.
Lovgivning – Regler for hestehold, herunder mål på boksen mm. Regler for færden i trafik og natur.
Regler i forbindelse med konkurrence – Hvis du ønsker at ride stævne har de forskellige klubber hver især nogle regelsæt i forbindelse med fx udstyr, påklædning, selve ridningen, størrelse på hest kontra alder på rytter, skoning og beskæring, opførsel på stævnepladsen, sikkerhed osv. Hvis konkurrencer ikke er så vigtigt for dig, så kan dette naturligvis vente til det bliver aktuelt.


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Guide til køb af hest
  • #1   24. sep 2012 godt lavet ! smiley skønt at se.

    -jeg syns også at ting som at smide en genjakke over hovedet på den er vigtigt, er den bange for noget?
    - evt prøve den af i så mange forskellige situationer som muligt.
    - hvis man kan aftale med ejer, så tag den med på din egen rideskole for at få en dressur/springtime og se hvordan den reagere i nye omgivelser.
    - hvis hesten i fremtiden skal bruges til konkurrencer er det vigtigt at hesten går i trailer, så prøv selv at trække den op i ejeres trailer smiley

    det var lige lidt ekstra


  • #2   24. sep 2012 regnjakke*

  • #3   24. sep 2012 < Julie Erbs> E
    Min hest ville nok blive forskrækket hvis man smed en regnfrakke overhovedet på den, men den er nu en god ridehest alligevel, der sjældent bliver bange for ting på turen. Tror sælgeren bliver sur hvis man gør sådan noget. Det ville jeg i hvert fald selv.

    Som førstegangs køber tror jeg nu det er de færreste der har egen trailer og bare sådan kan låne hesten med hjem. Igen tror jeg også de fleste sælgere vil sige fra.
    Det er jo heller ikke sikkert at sælger har det.

    Det er ikke ligefrem dårlige forslag, men jeg tror den bliver for lang hvis man skal have så mange forslag med. Jeg synes kun det skal være det aller vigtigste.


  • #4   24. sep 2012 HN har altså også køb og salgs guider lavet af de samme advokater som har lavet deres kontrakter.. Har i kigget på dem?
    http://www.heste-nettet.dk/markedspladsen/hest/foerduhandler.php


  • #5   24. sep 2012 Cawani, nej det havde jeg faktisk ikke smiley Det gør jeg lige, kan jo være de har noget jeg ikke harfået med smiley

  • #6   24. sep 2012 jeg har da smidt regnjakke rundt omkring ørerne på cirka de 15 heste jeg har haft! smiley det ser jeg som vigtigt da jeg er stævnerytter og det ikke nytter at hesten inde på stævnepladsen glor på plastik rundtomkring sig.

    nej alle kan da låne hesten med til deres egen trailer, hvis man vil sikre sig at købe en god ridehest er det intet problem at sælger kører den op til købers træne, for at køber kan prøve den der. det har jeg da både gjort når jeg har købt og solgt heste og ponyer smiley det er bare ekstra service for at være sikker på det rette match.

    smiley


  • #7   24. sep 2012 trailer = træner*

  • #8   24. sep 2012 Julie, det er i hvert fald ikke standard så jeg synes ikke det skal med.

Kommentér på:
Guide til køb af hest

Annonce