{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.466 visninger | Oprettet:

Burde jeg rette min lederhoppe? Jeg er bange. {{forumTopicSubject}}

Jeg må indrømme, for 2 gang er jeg faktisk bange for Jasmin. Og det har bare sat sig i mig.

Vi kender alle det, at bliver man sparket, så føler vi en frygt for bagbenene som er svær at komme af med?

Jasmin har i 3 år kun gået med hendes føllebølle. Så der er ingen tvivl om at her findes ingen hieraki. Mor bestemmer og sådan er det bare. Jeg ved intet om de resterende 5 år i hendes liv.

Da Jasmin ankom til Vasehus og blev min havde hun i starten meget svært med hesteadfærd. Hun var knyttet til én hest og ellers gik hun meget alene... Efterhånden blev hun mere hesteagtig, begyndte at løbe frivilligt ned til de andre og fik et par venner til - men gik stadig en del alene. Her for kort tid siden, inden hendes venner flyttede, var hun gode venner med alle, galopperede ned til dem, hyggede med dem og kunne finde ud af at sige fra. Det var så skønt at se.

Hendes venner er flyttet nu og på det sidste er der jo kun flyttet nye ind. Hun er så den eneste tilbage af "de gamle" så hun valgte at tage chancen og blev en lederhoppe. I starten var hun da en kælling, men skønt at se hun var kommet så godt ind i hesteadfærd og omgivelser at hun nu kunne tage et ansvar.

Sådan er det desværre ikke længere. Igår da jeg ville rense hove på Jasmin tager jeg hoven ned igen da jeg kan se hun står forkert, så hun får lov til at stå rigtigt... Da jeg så beslutter mig for at tage hoven op igen sparker hun ud efter mig ved at svinge benet, så der klapper jeg hende en i numsen, ikke engang særlig hårdt da jeg ikke rigtig når at reagere hurtigt nok til at klappe hende ordentligt. Heldigvis er jeg glad for jeg lige pt. ikke gjorde det, for hun vælter at svinge røv og sparke med begge bagben ud på mig. Jeg når lige at komme væk, men snitter mig på hoften. Min mor skælder så ud med høj stemme og tager fat i torvet og "rykker ned af". Dette hjalp, for hun løftede fint bagben bagefter uden problemer.

Lige siden derfra har jeg været bange for hendes bagben for endnu engang i dag vælger hun at smide røven mod mig og truer når jeg ber hende om at flytte sig så der er plads til mig(dette er på den anden side end igår.). Skælder ud med stemme og tov og prøver igen og så er der intet.

Problemet er jo at hun næsten lige er blevet førerhoppe på folden og jeg kan se det er et alt for stort ansvar for hende. Det rummer for meget og hun kan ikke have overblik over det, og derfor er det bedst bare at slå ud igen og igen ude på folden og skælde alle ud, så alle holder sig fra hende, undtagen hendes bedsteveninde... Dette påvirker jo også hende i håndteringen, for hun er blevet rigtig træls at have med at gøre når man trækker med hende, når hun skal strigles og sadles op, hun har travlt konstant og vælger at overhøre alt og alle.

Jeg er ikke i tvivl om at hvis der var en som tog ansvaret ude på folden så ville Jasmin falde til ro - et sted hun hører til og kan slappe af. For man ser jo ikke den store forskel når man er der hver dag, men når jeg tænker tilbage til juni/juli, så var hun så rolig og så konehest og fredfyldt. Hun var i det hieraki hun hører til i.

Jeg har overvejet at høre udlejer om næste hest, uden sko, hvis den er "mand nok" til at tage ansvaret kunne komme ind i flokken, så vi kunne få et roligt område igen. Alle på folden frygter hende og flytter sig for hende konstant.

Men hvad havde I gjort?

Vi har fået tjekket for om hun har ondt - og det er hun, i nakken, hun er øm efter en ny position i ridning fordi hun bruger nye muskler - dette har dog intet med bagbenene at gøre, og hun har intet dårligt haft med dem. Det var et "slår du, slår jeg" og meget det som det ligner på folden, at hvis en vælger at sige fra, tæsker hun tilbage. Er så øv, for jeg har ikke råd til at være bange for hende. Jeg vil ikke være bange for hende.. Jeg vil have hende som hun var igen smiley


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Burde jeg rette min lederhoppe? Jeg er bange.
  • #1   3. sep 2012 Ja, havde en hest vendt røven mod mig og sparket efter mig med begge bagben, så kan jeg garantere dig, at den havde fået sit livs røvfuld!! Det er simpelthen toppen af mangel på respekt og flabethed. Det ville jeg under ingen omstændigheder finde mig i! Uanset hvad....

  • #2   3. sep 2012 Desværre er det sådan at jeg klappede hende hårdt - bare ikke så hårdt som normalt, men der resulterede hun i at sparke mig. Det eneste der hjalp her var at skælde MEGET højt ud med stemme og tov.(Resultat = min hund er bange for stalden nu pga. den har haft dårlig oplevelse med skældud :/).

    Men jeg har også tænkt mig at næste gang bakker jeg til hende hoved og klapper hende en hård en lige på bringen/skulderen så hun forstår det - for det er SLET ikke okay, overhovedet, men jeg tænker på - jeg vil jo helst løse problemet - og hvis problemet er at finde en ny leder til folden - er det så en god idé eller vil hun med tiden lære at have overblik over sit ansvar i flokken? Eller vil det bare blive ved med at være for meget?


  • #3   3. sep 2012 Jeg må nok indrømme hvis det var min hest havde det fået verdens største skideballle og så havde den fået lov til at flytte bagparten ud gennem vægen væk fra mig..

  • #4   3. sep 2012 Jeg tror, du skal være meget mere tydelig. Jeg havde i hvert fald valgt en meget kraftigere irettesættelse, hvis en hest havde valgt at "svare igen" ved at vende røven til og sparke.

    Løsningen på problemet er ganske simpelt - fører hest eller ej, så skal ingen hest sparke, når der er mennesker omkring den - og skulle den være så flabet at prøve det, så vil jeg sørge for, at det var sidste gang.


  • #5   3. sep 2012 Må indrømme at min også havde fået en på lampen hvis den havde tilladt sig det, det er bare ikke tilladt i min verden.

    Jeg har selv en lederhoppe, som ikke kan håndtere det, hvilket har resulteret i at jeg er blevet klemt op i hjørner af store heste som hun har forsøgt at trænge op i en krog, fordi hun ville først ind fra fold.
    Hun jager de andre væk når det er dem jeg vil snakke med og lign andre situationer.

    Eller nu skal jeg jo så sige hun var sådan. Jeg fik i juni- min fjordvallak, og siden han kom er hun faldet til ro. Han har overtaget lederrollen, uden at hun helt har mistet sin plads. men nu kan jeg tage mine børn med på folden og snakke uden at skulle være bange, kan nøjes med at holde øje med hendes øre, og stadig være klar til at afrette hende.

    Hun ved jeg bestemmer, jeg skal bare brumme når jeg kan se ørene ligger sig, og hun laver ikke ballade mere, når jeg er der, for hun ved der falder brænde ned.
    Hun er mors pony, jeg har taget mine bid og spark gennem de tre år jeg har haft hende, men hun har også fået svar på tiltale, og nu har vi en god tillid til hinanden, og også gensidig respekt.

    Men ja, din hoppe ville nok have godt af en hest på folden som kan sætte hende lidt ned i hiraki.
    Men du er simpelthen nød til at sætte hende på plads, for den opførsel er bare ikke ok.


  • #6   3. sep 2012 Jeg synes ærlig talt det lyder som noget du ikke selv kan klare. Når først du er blevet bange for hesten, så kan hun mærke det lige med det samme. Når du er bange, så siger du automatisk til hesten, jeg er svag, derfor må du være lederen her, og på den måde bygger du faktisk hendes lederrolle endnu mere op.

    At kæmpe hårdt mod hårdt som de andre beskriver, virker måske i nogle tilfælde, men hvis jeg gjorde det mod min Emma, som også er flokkens leder, og ikke finder sig i noget, så tror jeg ærlig talt også godt hun kunne have fundet på at losse mig en.
    Det handler ikke direkte om lederrollen her, men om gensidig respekt, hun skal respektere at du ikke vil have hun sparker, men samtidig skal du også respektere hende nok til at vide der er en grund til hun gør det.

    Der er virkelig svært for os at sidde her og sige hvad du skal gøre, især når du nu er blevet utryg ved hende, så synes virkelig du skal søge noget prof hjælp. Det behøver jo ikke være det vilde, bare en der kan se situation og kan give dig nogle fif til hvad du skal gøre smiley

    held og lykke med det:D


  • #7   3. sep 2012 Der er ingen tvivl om at både du og hesten lider over denne her situation.. Og der er ingen tvivl om at din hest er i psykisk ubalance.. Det har hun været alt den tid du har haft hende, for for det første er det unormal affærd at en hest helst vil gå alene eller sammen med en bestemt og kun den. De er sociale dyr hvor de små socialisere sig ved at små snakke med alle engang imellem..
    For din hoppe handler det om selv værd, faste rammer, kærlighed, konsekvens.. En hoppe sparker ikke sin elskede menneske hvis selvværdret, faste rammer, kærlighed og konsekvens er indblandet.. Det du selv kan gøre er at tage alt i små skridt så du ikke selv bliver skræmt.. Prøv om dit kropssporg kan virke roligt, bestemt, trygt og rart på en gang.. Du kan øve dig foran spejlet:) prøv så at tage hende ind.. Hav godbidder på dig hele tiden.. Gå roligt og bestemt så hun føler der er ingen vej udenom end at gå med dig, men det er også trygt og rart og hun får en godbid når hun gør tingene rigtigt.. Konsekvens udfra hendes egen hårdhed hver gang det er forkert eller noget farligt.. Det er ikke nemt at have en hest man er blevet bange for, og som skal have opbygget psyken og klare spilleregler.. Men jeg håber du har fået en sund mening ud af det jeg har skrevet her fra min telefon af.. Og så håber jeg alt vel i samarbejdet med dig og hesten så både du og hesten kan få ro i sindet


  • #8   3. sep 2012 nu lyder jeg vist meget hård.... Men det skal lige siges at jeg ikke ligger hånd på mine heste uden de virkelig laver noget hvor jeg føler det kommer til fare for mig, eller i sjældne tilfælde mine børn.

    vi har hestene hjemme, og mine børn er af og til med i stalden. Mine piger rider ponyerne, så mine heste skal stå pænt og roligt på staldgangen. Jeg lære mine børn at passe på, og at når de er rolige så er hestene det også.

    Ville bare lige pointere at jeg ikke mishandler eller slår mine heste. Kun i meget særlige situationer.


  • #9   3. sep 2012 Min havde en periode hvor den stejlet rigtig meget. Til sidst smækkede den begge ben over vores barrigere og efter fulds af den smed om i træ med hoved først. Der fik den sådan et klap mellem ørene. Efter fuldt at hun begyndte at sparke ud efter mig.. Den fik nogle klap og en høj men klar tone om det ikke var okay, men det har hjulpet at være hård. smiley

    Vær hård og ha' en fast tone over for hende når hun gør noget der ikke er okay. Men husk at man altid skal rose når den så gør noget godt. Også selvom man stadig er stik tosset på den smiley


  • #10   3. sep 2012 Ninna - jeg har ikke været bange omkring Jasmin sådan før. Én gang i brunstperioden, ellers ikke. Hun får en masse kærlighed og kender rammerne, at det er forbudt at bide, sparke, skubbe og sådanne ting. Så faste rammer og kærlighed har hun altid haft. Ja hun har sikkert være ubalanceret, men her i juli måned/start af august stortrives hun. Hun var i midten af hierarkiet, havde alle sine venner og var så glad for dem at hun knap nok ville med mig uanset hvor mange godbidder jeg havde. At klø sin ven var et hit hos hende. Det hele der er ændret nu. Og jeg ved ikke om det er fordi hun er førerhoppe eller det er fordi alle hendes venner er væk nu og hun savner dem. Det drejer sig om TRE heste hun blev super gode venner med - ingen af dem er der desværre længere...
    Men nej det er det bestemt ikke, at være bange smiley .. Har ingen problemer når hun går, og når jeg strigler, men der slår knuder i min mave når jeg er ved bagparten og benene. Jeg er så bange for den del af hendes krop og jeg har ridehjelm på og holder mig godt "langt" væk fra hendes ben.. Jeg er normalt den som står med hovedet under maven og står pakket ind om hendes ben.. Det er jeg ikke længere med bagbenene.. smiley Og det er træls - for sådanne ting må bare ikke ske. Hvad er det næste mon jeg bliver bange for? at gå med hende? Så er det dømt og så må jeg skille mig af med hende, for jeg tør ikke at have en balladebølle igen. Ikke en som er dobbelt så høj som min gamle og 450 kg tungere... smiley


  • #11   4. sep 2012 Jeg synes bare hesten lyder til at være uopdragen og har fundet ud af at du er bange for den. Du bliver sgu nødt til at mande dig op og sætte dig i respekt og begynde at arbejde med den hest fra jorden af.

    At en hest er førerhest på fold har intet at gøre med når mennesker håndterer dem. Man kan sagtens have en hest der er en kælling på folden og blid som et lam når den er i menneskehænder. Det er et spørgsmål om respekt og hvordan de er opdraget.


  • #12   4. sep 2012 Min palomino gjorde det samme da han var 4, jeg endte med at have en lille pisk med - nå han så begyndte at masse røven mod mig så fik han et lille rap. Pisken gjorde jeg kunne irettesætte ham på en mere sikker afstand.

    Men kan din hest ikke evt skifte fold for et stykke tid indtil der er kommet en ny førehoppe på den anden fold?


  • #13   4. sep 2012 Jeg fik engang hjælp af en, der kunne en masse horsemanship. Jeg ved godt der bliver gjort meget grin med det, men jeg fik rent faktisk en masse gode værktøjer til både at aflæse hesten og hvordan jeg skulle gøre. Jeg har brugt det lige siden og har kunnet klare mange besværlige heste derefter smiley
    Det er ikke altid det er nok bare at "give dem en på lampen". Irettesættelser skal falde prompte og fair ved heste og man skal være sikker, på det man gør.

    Held og lykke med det


  • #14   4. sep 2012 Hør her ven.. En hest der skaber ballade har minus respekt.. Den har altså minus respekt overfor dig siden den bare vil vende røven imod dig og vil sparke ud efter dig.. Bare det at den gør det en enkelt gang er nok til at sige det jeg gør.. Du fortæller jo at du er bange for hende, også i dit sidste indlæg hvorfor må jeg ikke bruge ordret bange??
    Somsumarum så føler hesten ikke konkvens, kærlighed, faste rammer og spilleregler for hvis den havde, havde den ikke klappet til dig..


  • #15   4. sep 2012 Ps det har ikke en dyt med at hun er fører hoppe at gøre.. Det bør du forstå..

  • #16   4. sep 2012 det har det lige præcis jo. har ikke skrevet du ikke må bruge ordet bange, og jeg er ingen lille ven. smiley

  • #17   4. sep 2012 Som en anden skrev,hvad med at tage hende ud af flokken indtil at der er dannet nyt hiaki? Hvis hun trives dårligt med at bestemme så burde hun ik tage kampen op hvis en anden hest viser at nu bestemmer jeg

  • #19   4. sep 2012 Uanset hvilken hest man omgås - leder eller ej - så skal de håndteres ens. Man skal altid fremstå som leder, så de ikke er i tvivl. Selv leder heste nyder, at man tager den opgave fra dem, så de kan slappe af. Man kan ligefrem se, når man henter leder hoppen ind fra fold, hvordan gassen går af ballonen, når man sætter træktovet på. Det går fra den vagtsomme BOSS til en rolig følge hest, der nyder at blive nusset.

    Derfor lær noget omkring kropssprog, at du kan sende de rigtige signaler til hestene.
    Så bliver det nemt at være hest og når noget er nemt, så kan man slappe af.


  • #20   4. sep 2012 Jeg har ikke læst alle andre indlæg.
    Jeg kan godt forstå du er lidt bange for hende. Jeg tror det er lidt maglende respekt.
    Hvis din hoppe havde sparket ud efter en hest og ikke dig hvad ville hesten så gøre der blev sparket ud efter?
    Den vil selvfølgelig sparke igen!
    Du skal gøre det samme. Opfør dig som en hest. Hesten forstå ikke skældud kun hvis du har kombineret det med noget dårligt. Så du skal faktisk sparke igen. Du skal lade som om du er dobbelt størelse. Tag en vest og ridehjelm på så ikke ddr sker noget med dig. Hvis hun presser dig og du tager et lille skridt tilbage har hun vundet. Det du så skal gøre er at presse igen du skal tage armene op og baske lidt med dem og når din hest rykker sig tage du armene ned og står stille. så vil den sikkert så og gumle dvs tænke.
    skriv pb hvis du ikke forstå mig smiley


  • #21   4. sep 2012 Det er ikke alle heste der egner sig til at være føre. Men det er noget de selv skal finde ud af i flokken, hun har nok taget pladsen da hun ikke følte at de andre var stærke nok. Når det er sagt skal du stadig være hendes føre. Og det at hun sparker er i min bog ikke noget der er tilladt opførsel. Når det går hen og bliver farligt ast være omkring dem, skal de have afvide hvem der bestemmer. Så bestemt din hoppe skal respektere dig og det gør hun ikke når hun sparker. Hun behandler dig som de andre i flokken og ser dig ikke som ledere.
    Så noget ren HMS træning ville jeg bruge til at få hende på plads igen.

    Og ja hvis en hest forsøger at sparke mig, vil den klart også få svar på tiltale. Du kan når du løfter bagben vælge at bruge et tov, så du kommer længere væk fra din hoppe, til hun er på plads og fu føler dig tryk igen.

    Ang folden kan det være at dele folden op til der kommer en der er menalt stærk nok til at tage føringen ville være en mulighed?


  • #22   4. sep 2012 Team Soulmates:
    Jeg kan kun sige, at din ide er fuldstændig tåbelig og ekstrem farlig. Du opfordre hesten til kamp - hvad vil du så gøre, hvis du taber den kamp?
    Hvad skal hjelm og vest bruges til? Du tror/frygter altså at hesten sparker igen.

    Fuldstændig uacceptabel trænings metode med mindre man ønsker en brat afslutning på sit hesteliv....


  • #23   4. sep 2012 Det der med at losse en hest en i røven gør jeg altså også hvis en hest sparker ud efter mig.
    Det hjælper altså hver gang, har aldrig oplevet nogle heste tage det som en opfordring til kamp, heste er dyr som hellere flygter end kæmper.


  • #24   4. sep 2012 Min unghest Justin startede ud med at ville sparke mig da jeg skulle ride ham, og han er tjekket og han fejler intet...
    Jeg gjorde det at hver gang han vendte bagparten mod mig, så gav jeg ham et klask bagi, for det er mangel på respekt og det er livsfarligt!!!!!! Men du skal også sætte dig i respekt på andre punkter, gå nogle ture efter du har redet og så lær hende det basale. Respekten skal komme fra jorden før den kommer oppefra, det har jeg lært på den hårde måde. Justin er simpelthen den SØDESTE hest idag og kunne ALDRIG finde på at sparke mig med vilje.


  • #25   4. sep 2012 Nu skal man huske, at respekt kommer ikke fordi man slår, klapser, sparker sin hest. Det giver kun frygt.

    Respekt kommer, når man håndtere sin hest korrekt og har det rigtige kropssprog.


  • #27   4. sep 2012 Jeg er i gruppen af meget 'rolige' mennesker der helst ikke slår på dyr.
    Men den ene gang min velopdragne og fornuftige hest lige langede ud med et bagben der fik han altså et klap i røven. Slog ikke ret hårdt, men i og med at det var uvant for ham blev han overrasket og har ikke prøvet at sparke siden.

    Det er et stort dyr og det må IKKE være farligt for dig at håndtere det!


  • #28   4. sep 2012 Enig med Katrine P

  • #29   4. sep 2012 Selvfølgelig må en hest ikke sparke, bide eller løbe personer ned.
    Det sjove er, at hvis de er velopdraget, så gør de det heller ikke.


  • #31   4. sep 2012 Ved ikke om jeg har været heldig i de 30 år jeg har haft med heste at gøre efterhånden.
    Har heller ikke oplevet at hestene er blevet bange for mig af at få et los i røven. De ved bare godt at de ikke skal gøre det igen. Der er forskel på frygt og respekt og en hest bliver ikke bange af at blive svaret igen på samme måde som den opfører sig overfor mig på.
    Hvis et føl/plag losser dens mor en så får den dælme også en tilbage med det samme hvilket den lærer af.


  • #32   4. sep 2012 Noget helt andet, en lederhoppe er ikke den der deler tæsk ud på folden, det er kun en usikker hoppe længere nede i hirakiet der gør sådan noget.
    Min fjordhoppe kom ind at gå sammen med to andre og lederhoppen tog faktisk godt imod den, men den hoppe under lederhoppen var en ren kælling og kunne sågar finde på at gå på min hoppe mens jeg trak den.
    Den hoppe var usikker og måske lidt jaloux. Nu er den faldet meget mere til ro fordi de har fundet deres pladser i hirakiet.

    Måske din hoppe i virkeligheden er usikker sammen med de andre heste?


  • #33   4. sep 2012 Katrine P:
    du kunne da aldrig finde på at slå på dyr i nogensom helst situationen, husker jeg i en anden debat:) anyway og fuck det smiley dejligt at se du ikke var hellig smiley


  • #34   4. sep 2012 Sys det lyder som om hun ikk ser dig som lederen og derfor skider lidt på dig.. det nok på tide du viser hene du er lederen og ikk det som er det overfor dig.

  • #36   4. sep 2012 lisette K: Nina har jo lidt ret i det hun siger.. det er kun en usikker hest der uddeler tæsk.. om så den er leder eller ej smiley en hest i psykisk balance uddeler ikke bare tæsk ud.. min hoppe fx er født af en leder hoppe, avlet af en leder af et menneske.. hun er den yngste hoppe på folden hvor hun er nu og har overtaget leder rollen.. normalt er det en ældre hoppe der leder flokken, men min unghest har overtaget rollen så let som ingenting.. der er dog en i flokken hun ikke kan håndtere 100procent pågrund af hendes manglede erfaring og unge alder.. så når den kommer hen imod mig for at snakke får den tæsk.. ene og alene fordi hun ikke kan magte denne her vallak helt til fulde.. Min hoppe er altså i ubalance i forhold til alder og det at magte leder opgaven da denne her vallak får tæsk hvis den kommer hen imod mig.. det er ikke sådan med de andre i folden.. det er kun denne her vallak det drejer sig om.. Hun føler altså ikke tillid til vallakken og vil beskytte mig fra den.. det er meget tydeligt.. og hvis du er interesset har jeg en video af det så du kan se det.. min hest er i ubalance i forhold til den og hendes unge erfaring som leder og langer tæsk ud til vallakken hvis den nærmer sig mig og kærsten.. det skal dog siges at det kun er når vi er derude hun går amok på den.. de mennesker hun ikke rigtig kender er ligemeget og der må vallakken gøre som den vil! men jeg er dens, og hun er min, mener hun.. ubalancen kommer i tilliden til hendes fold kammerater smiley

Kommentér på:
Burde jeg rette min lederhoppe? Jeg er bange.

Annonce