{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
3.879 visninger | Oprettet:

Ned af bakke for islænderen {{forumTopicSubject}}

Jeg fik en bog i julegave som hedder " den fantastiske historie om islænderen i danmark" og det er intressant og ikke mindst skræmmende og tankevækkende læsning.

For hold da op hvor er det bare gået ned af bakke ned islænderen siden den kom til danmark for 40-50 år siden.

Jeg begyndte selv at ride islænder for 10 år siden og bare på de 10 år er der sket meget. Jeg lærte at den islandske heste var en robust og sejlivet hest der sjælden var syg, som alle kunne ride, uanset mod, erfaring og bagdels størrelse. Den blev betegenet som en rolig og stabil hest, god til både begynder og nervøse rytter.

Dengang den kom til danmark så man sjælden en islænder over 135 cm. I dag er de mere firkantet end de er lange, de har fået meget langt ben og meget kort ryg, hvilket gør det rigtig svært for mange med en bag over str 38 at ride en islænder.

51 % af alle islænder der kommer fra island til danmark for sommereksem inden for de første 2 år.

Hver 3. islandske heste har spat i begge bagben inden de er fyldt 12 år og det er både dem på island og i danmark.

I dag går de islandske heste med dækkner, står i boks, er lige så tempremenst fulde og svære at ride som mange andre hesteracer. Ikke længere en børne og begynder hest. Flere er ivrige, flyske og nervøse anlagte. Mange islandske heste er fra 140 cm og op efter. Enkelte endda 150 og få derover. Engang var der ingen selvrisiko på en forsikring på en islandsk hest, ligesom den var meget billigere end på andre hesteracer. Sådan er det ikke længere. Flere og flere bliver avlet spinkle og høje og kortrygget. Den gammeldags race, den der oprindelig kom til danmark, den på mellem 125 og 135 som var god som dagen var lang, gik ude hele året, sjælden var syg og som bar en gennem tykt og tyndt i tærrenet uden svinggerninger og krumspring, er ved at være fortid.


Hold op hvor synes jeg bare det er ærgeligt. Hvor er det godt nok bare gået ned af bakke de sidste år. Engang var det lidt sejt at ride islænder, man følte man havde noget særlig, en lille sej hest som alle kunne ride. Man var stolt af sine uldtotter. Sådan har jeg det personligt slet ikke længere. Jeg savner VIRKELIG den lille nøjsomme hest. Den er druknet i avlen.




Hvad tænker i andre ?


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Ned af bakke for islænderen
  • #1   27. dec 2011 JB, det er jeg klar over, men det er fåtal efterhånden og de få der er, er der stor efterspørgelse på.

  • #2   27. dec 2011 Jeg syntes personligt, ligesom dig, at det er enskam at der ikke længere er så mange robuste islændere.. Men vis man er heldig, og studere stamtavlerne lidt, kan det faktisk godt lade sig gøre at avle et godt, solidt føl smiley Stjarni for eksempel, er ikke ligeså spinkel som de plejer at være ....... heldigvis! smiley Men tilgængel er han altså også ret høj, af sin alder at være.. Og kan godt lide tanken om at han bliver 143-150 ca smiley Da det også giver muligheder inden for stævner osv.. Så lidt blandet herfra smiley

    - Mvh Louise & Stjarni,


  • #3   27. dec 2011 Nu er avls målet jo blevet rykket til den mere sporty type som er dem der er over 140. dem der under er ikke populær. Jeg har en lille robust en på 134.

    Men at alle islæn der var af samme sinde da de kom til DK vil jeg ikke skrive under på, da de er af forskellige sind.

    at de bliver mere syge osv. er fordi de bliver behandlet som alm heste. Det er min tro. men også uvidenhed. Det var nemlig DET der gjorde min hun blev syg ofte. Men hun har ikke haft noget alvorlig (7-9-13) de sidste 2 år. Det har kun været i små tings afdelingen.

    Plus vi mere higer til at ringe til doktor dyr end før hen.

    Min egen står inde om natten og hun går med dækken. hun går inde da stald lejen bare er billigere (utroligt nok!) Dækken er fordi hun er klippet, ellers ville jeg stå med en svedt hest 24/7 og uden energi.


  • #4   27. dec 2011 Mal Corvin: Kunne ikke være mere enig!

  • #5   27. dec 2011 Mette- nej selvfølgelig var alle islænder ikke at samme sind da de kom til danmark. Men GENERELT set var de mere rolige og blide. I dag bliver de netop avlet som små sportsponyer og for at de skal kunne begå sig godt på stævnebanen, skal de jo have et meget mere ilteret temprement, mere flyske og en ængstelig hest går højere med hovedet og tripper, og det ser åbenbart bedre ud i dommerens øjne, end en lille hest der står og bevarer roen fuldstændig. Det er bare så ærgeligt.

    Som der også står i bogen har dommere og stævnefolk aldrig ( uanset race ) beundret en rolig og godmodig hest der bevare roen. Nej de ivrige og fyrige, flyske og smånervøse trippende heste er det man først får øje på og det der bliver mest beundret på stævnepladsen fordi man mener de har en " gnist".




  • #6   27. dec 2011 Louise og stjarni- noget af det du skriver er netop min pointe. Du skriver bla at du gerne ville have at din islænder er 143-150 fordi du gerne ville bruge den til stævner. Engang var det næsten utænkeligt at man brugte islænder til andre stævner end de islandske. I dag ser man mange islænder både på dressur og springbanen. Det synes jeg også er en skam.

  • #7   27. dec 2011 Jeg får nok nogle hak over fingrene for at skrive dette, men det tager jeg så med. Jeg er også imod den nye trent inden for de islandske heste. Jeg har redet islænder i fem år, og kender en del der har disse dejlige dyr. Flere af disse har problem med ryg og ben. Min veninde har en ung hest og hun har efter en fald under ridning ødelagt sit ben. Spat selvfølgelig. Heste er fra 2007. Jeg havde selv part på en lille islandsk hoppe. Hun var ikke sat godt sammen og så ikke ud af meget. Men mere dejlig hest skal man lede længe efter. Hun var af den gamle slags. Og flere blev vilde ned hende når de havde redet hende. Hun var en hest med hjerte af guld... Så fortrækker også den gamle slags. Selv om det ikke er vel set imellem de fine islænder krese

  • #8   27. dec 2011 Mal- jeg er også til de gammeldags typer heste. Elsker de gode gammel dags haflinger som havde en god bred bagdel og solid ryg og stærke ben til at gå i bjergene, gerne omkring 135 lige til at hoppe og ned af. Det ser man næsten ikke længere. MIn egen haflinger var sådan en type. 132 og god i hovedet. I dag er det de færrste haflinger der er under 140 og de er næsten alle sammen høje og spinkle og ligesom islænderen med et helt andet temprement, da man gerne ville bruge haflingeren på stævnebanen.

  • #9   27. dec 2011
    Er der noget galt i at en stævnehest eller hest der bliver redet hver dag kommer ind i boks, bliver klippet og får dækken på ?

    Anyways - det er hvad der sker med avl. Udbud og efterspørgsel.
    Samme sker jo med fjordhesten, mere sporty, slankere, mere spinkel og større gang.
    Men på den anden side, med måden de bliver redet på ofte, så er det nok bedst for dem selv at de ikke har en kort, tyk hals i så stor grad som før.

    Ligesom jeg heller intet har noget imod at mere end en strl 38mås kan have svært ved at sidde på ponyer. De har en kortere ryg = mindre at bære med og de skal altså ikke rende rundt med folk på 100+ kg.


  • #10   27. dec 2011 Ane- ja desværre er spat og sommereksem de islandske hestes værste fjende.

  • #11   27. dec 2011 Frejafin: Hvor ikke deltage i alm stævner med en islænder? Jeg syntes ikke sådan noget med LA stævner og sådan, men bare eks mindre dressur & Springstævner sker der jo ingenting ved, det holder dem jo bare i form smiley

  • #12   27. dec 2011 Krikken: Tjaeh, syntes du det lyder som et værdigt heste liv? De fleste steder, som rideskoler mm, kommer hestene ikke engang ud vis det regner... Tænk på dengang hvor frieseren var en stolt, robust type, med prægtige muskler, stærke ben osv, og nu er den... Tjaeh.. En barbiehest! Ligesom man heller ikke gider avle sådan noget som Clydesdale, Shire, Jyder osv da hestene er for store og 'klodsede' ... Og ja, som Mal Corvin nævnte, frederiksborgeren er den rene kopi af DV hesten, som sikkert brækker benene ved at gallopere over en ujævn stubmark...

  • #13   27. dec 2011 Krikken. man behøver ikke veje 100 plus for at bruge over en str 38 i bukser, langt fra. Jeg synes der er noget galt. Det er synd at man dårligt kan bruge over str 38 i bukser, FORDI hesten er blevet avlet kortrygget, spinkel og langbenet. Det er ikke sket naturligt. En gang var islænderen langt mere rektangel formet, i dag er den snart helt firkantet.

    Jeg tror ikke du forstår min pointe. Min pointe er jo netop at en islandsk ikke IKKE er en pony, den skal ikke i boks, ikke gå med dækken og ikke gå stævner. Man bevægere sig længere og længere væk fra det den oprindelig var og den ridestil den kom med. Den var oprindelig en sej lille HEST, den havde oprindeligt en helt særlig gruppe af folk den red den og den var oprindelig en hest der kom fra meget nøjsomme vilkår og havde indrettet sig derefter. Sådan er det jo slet ikke længere. Desværre.


  • #14   27. dec 2011 Louise- personligt er jeg ligeglad med hvad folk gør med deres heste, islænder eller ej. Det skal jeg ikke blande mig i og jeg tror næppe det er noget der skader hesten. Men det var ikke det den egentlig kom med til danmark. Den lille seje hest med sit helt eget milijø og helt eget folk er ved at være forbi. Mange storhesterytter og ponyrytter køber en islænder og behandler den helt som deres andre heste og derved går det specielle og særlige ved islænderen af og bliver glemt.

  • #15   27. dec 2011 Frejafin: Enig! Ser også mange islændere som bliver klippet, får dækken på, og står i boks 24/7. Desværre.

  • #16   27. dec 2011
    Louise & Stjarni * *Team Horse in Harmony!* - Hvor har jeg sagt at hesten ikke må komme ud? Gu røv er det da et værdigt liv at gå med dækken og være i boks, bare hesten kommer ud smiley

    DV'en har øgetnavnet "Dyrlægens velfærd" og det er vist ikke helt for sjov..
    Frieseren er og bliver en trækhest, kig på måden dens ryg er, en hængekøje og lang, bagbenene skubber bag ud = meget svær hest at få til at løfte ryggen, ikke skubbe bagud osv.
    Ja, den er blevet mere spinkel - det er alle heste.

    Frejafin . - Nej, det ved jeg smiley Men mener ikke at 100+ kg hører til på pony heste, eller ryttere der ikke kan være i en sadel der passer deres korte ryg, en kort ryg er trods alt = mindre at bære med.

    Hvorfor skal den ikke være i boks, ikke have dækken på og ikke deltage i stævner? Skal fjordhesten så tilbage for vogn oppe i skovene? Frederiksborgeren det samme og Jyden skal uddø fordi ingen pløjer mark mere?
    Argh, hesten lider altså ingen nød af at komme i boks og få dækken på - må man ikke forandre sig? Skal vi mennesker også leve i stenalderen?
    Nej. Forandring fryder og forandring er ikke farligt, at hænge fast i det gamle duer ikke altid. Fint nok at man syntes racen ikke længere er hvad den var, de er de færreste, men vi lever i en anden tid, vi lever ikke i en tid hvor hesten er et transport middel og hvor vi skal bruge den for at komme hjem til hinanden.
    Selvom hesten stod ude og ingen dækken eller boks, så ville den ved ridning hver dag svede så det ville være uansvarligt at sætte den tilbage på fold.



  • #17   27. dec 2011 Krikken- jeg tror desværre slet ikke du forstår hvor jeg ville hen. Det har intet at gøre med at vi skal tilbage til stenalderen.



  • #18   27. dec 2011 Jeg er helt enig, det er sådan en skam. Ligesom med frieseren, de nye typer er bare ikke pæne og er skruet helt forkert sammen.

    Mine tre islændere er af den gamle lille type, de er aldrig syge. Men de får også lov til at være heste, ude 24/7 osv.



  • #19   27. dec 2011 Når man tager den islandske heste ind i boks, klipper den, giver den dækken på, lade den deltage i dressur og springstæver, fjerner man meget af dens historie. Det særlige ved islandske heste. Det der gjorde at den islandske hest var en sej lille robust hest og meget nøjsom, alt det forsvinder når man begynder at behandle dem som en stor hest eller som en ponyl

  • #20   27. dec 2011
    Hvad så? smiley
    Hvorfor må man ikke starte stævner, ligge dækken på eller sætte en islænder i boks?

    Hvad vil du gøre med en drivvåd hest, en hest der er drivvåd af sved efter en ridetur? Den skal direkte på døgnfold, fordi den må jo ikke stå i boks.

    Det er for mig, at gå tilbage til stenalderen, hvis vi skal blive ved med at holde fast i fortiden.

    Fjordhesten var en gang en sublim trækhest, efterspørgselen på en allround hest der kan springe, gå dressur mm. er blevet større, derfor har racen også ændret sig.
    Og det er ganske okay. Den ligner stadig en fjordhest og de gamle typer findes også, hvis det er det man vil.


  • #21   27. dec 2011
    Du fjerner fjordhestens historie ved at bruge den til dressur - skal man stoppe med det? Samme med haflingeren, frederiksborger, shetlænder osv,.

    Det særlige ved den islandske hest er for mig at den har 2 ekstra gangarter også har den et genkendeligt udseende, det specielle er ikke at hesten ikke kommer i boks, ikke rider stævner mm. - for det er meget lang tid siden man ikke gjorde det.


  • #22   27. dec 2011 Om det er en islænder eller dv er lidt ligegyldigt. Ingen heste bør stå i en lille boks de fleste af døgnets timer.



  • #23   27. dec 2011 Krikken- kig mit overstående svar.



  • #24   27. dec 2011 Krikken- det er tydeligt at du ikke kender til historne om den islandske hest, altså hvorfor og hvordan de kom hertil og hvilket folk de havde og om oprøret mod de finere heste og ridestile, om deres liv på island . Alt det der gjorde den islandske hest til den islandske hest og ikke en pony eller andet hest.



  • #25   27. dec 2011 Hvis det eneste der er anderledes for dig omkring den islandske hest er udsennet og de 2 gangarter, kan jeg godt forstå du ikke er med på hvad jeg snakker om.

  • #26   27. dec 2011
    Historie er da dejligt, men historie er også fortid.
    Og jeg må indrømme jeg ikke forstår hvorfor du mener man skal blive ved med at hænge sig i fortiden smiley Udbud og efterspørgsel, samt hvad folk gerne vil og hvad vores samfund er blevet til.

    Igen, hvad vil du gøre efter en skovtur hvor hesten er drivvåd over det hele? Den må ikke få fleecetæppe på, den må ikke komme i boks, den skal direkte ud på folden.

    Igen, jeg har altid set at det er gjorde en islænder til en islænder var de 2 ekstra gangarter, reglerne om at heste ikke må komme tilbage til island osv.
    Ikke at de en gang for 100år siden ikke gik i boks, med dækken osv. ( som de fleste andre heste på det tidspunkt ).
    Og igen, skal vi også holde alle andres heste til fortiden? For hvis vi går langt nok tilbage, så gik ingen heste jo inden for, ingen fik dækken på osv.
    Og igen blev redet i dressur.


  • #27   27. dec 2011
    Tror ikke jeg er den eneste der ser det specielle ved islænderen som udseendet og 2 ekstra gangarter, det er vist de fleste smiley
    Da det er det der får islænderen til at skille sig ud og derfor man ikke lige anskaffer sig sådan en når man vil ride dressur.


  • #28   27. dec 2011 Feks er er jeg overbevist om at det var islænderne der åbnene øjenene op for at heste feks kan gå i løsdrift. Det gjorde man jo da de kom hertil, hvor det i danmark ansås som fint at stå på boks og islænderen blev anset for at være en sjusket lille pony af de finere folk.

    Men i takt med at vi behandler dem mere og mere som store heste og ponyer, glider deres robuste helbred og sind i baggrunden. Man fjerner dem mere og mere fra deres naturlige levestil og gør dem skrøbligere og svagere.


  • #29   27. dec 2011 Krikken- det er jo ikke 100 år siden, det er faktisk kun små 40 år siden de første islandske heste kom til danmark.

    Historien om den islandske hest er jo ret speciel, og det har meget lidt med de 2 gangarter at gøre.

    Det er folket omkring islænderen, stemningen, det særlige osv, det er ved at gå tabt. Desværre.

    Men jeg tror jeg opgiver at diskutere det med dig, for jeg føler overhovedet ikke du forstå min pointe. Men blot fokusere på dækken og boks og stenalderen.


  • #30   27. dec 2011 Er der ikke andre der ville komme på banene, så det ikke bare bliver en diskuiton mellem to brugere ??

    Er der ikke nogle islænder folk derude der ville give deres mening til kende ?


  • #31   27. dec 2011 Arghh.... Islænderen har altså været i landet NOGET længer end 40 år den blev bare morderne for de der 40/50 år siden og det har så bare givet bagslag i dag da islænderen er i overtal, og folk avler løs til højer og venstre. Men de kan ikke komme af med afkommet da markedet er ret smadret af dette smiley

    Problemet på islænderens problemer er det samme som man ser ved hunde. der bliver avlet problemere idag istedet for at der bliver lagt nyt blod ind. Når jeg ser på mins stamtavle ser jeg en masse "linieavl" som indavl så pænt hedder. Og det kan ikke være sundt på nogen måder.


  • #32   27. dec 2011
    FrejaFin - nej jeg forstår ikke din pointe, da jeg ikke kan se hvorfor man skal holde fast i fortiden smiley For igen, vil gerne vide hvad du vil gøre med en gennemsvedt hest der skal ud på fold.

    Og jeg vil gerne vide om du vil have at alle andre racer - der også har deres egen specielle historie, skal blive det de var og behandles som den gang.


  • #33   27. dec 2011 Mette- så vidt jeg kan finde oplysninger og har læst mig til gennem tiden har den blot været i danmark i 40-50 år, det var der de første kom til landet. Har læst at de første kom i starten af 60èrne og i forbindelse og var en del af en oprør her i danmark.

  • #34   27. dec 2011 Krikken- de svedige islænderne jeg har redet, har jeg givet et fleece dækken på og sat ud på folden og ca 3 timer efter taget fleece dæknet af dem igen når de var tørre. Der hvor jeg red og havde islænder var der ingen bokse overhovedet.

  • #35   27. dec 2011 og andre gange har jeg ikke redet dem til de svedte, og hvis de gjorde handlede det blot om at skridte dem af i lang tid nok og give dem noget at æde inde i løsdriften indtil de var tørre.

  • #36   27. dec 2011 hvad vil du gøre ved en hest der sveder bare af at stå på fold? Det gjorde min skulle jeg bare lade hende være? og netop riskiere at hun bliver syg. desværre er det et forældet synspunkt på islænderen.

    Og islænderen stammer jo her fra de nordiske lande/England. så den har skam været her hele tiden. Men det var jo netop i 60'erne at den blev populær. Og shows fra vikinger tiden er jo netop med den lille ismule.


  • #37   27. dec 2011 Taz, jeg giver dig til dels ret, men synes også racen skal holdes ren, ellers går den da helt tabt. Den skal ikke blandes. Den skal bare avles sundere.

    Der findes alt for mange billige islænder med vanskeligt eller nervøst sind, på markedet i dag.

    Så en hingst for nogen tid siden som var en meget fin hingst og skulle til at bruges til hopper og bedække. Jeg var rystet over så kort ryg den havde. Selv en str 36 bagdel ville være svær at sætte op på den hest. Den havde lange ben og højt benløft. Det er jo den helt gale vej det går.



  • #38   27. dec 2011 Jamen hør nu lige her, jeg har intet i mod at man bruger dækken til sin svedige hest. Den skal jo ikke stå og blive syg. Men man skal også huske at meget af det med giver hesten på og gør med den, er behov man selv skaber.

  • #39   27. dec 2011
    Frejafin . - Det kan man desværre ikke i regnvejr, snevejr og hvis det blæser ville jeg ikke turde sætte en så våd hest der ud.
    Ej heller sætte en hest på fold med tæppe på - hvis den ruller sig bliver den våd og kold, hvis de andre piller tæppet af den osv.
    Og det er jo stadig unaturligt

    Derudover så er det de færreste der har tid til at vente 3 timer på at hesten tørre, eller kører også komme tilbage pga. tid og afstand.

    Og ja, nogle heste sveder bare af at stå på fold imens andre fryser uden dækken.


  • #40   27. dec 2011 I bund og grund synes jeg bare den udvikling den islandske hest har taget er gået meget hurtig og er skræmmende. og i mine øjne er det gået stærkt ned af bakke for den.

  • #41   27. dec 2011
    En hest der sveder på fold skal jo ikke have dækken på, den skal klippes smiley


  • #42   27. dec 2011 Krikken. årh bliver virkelig sådan små irreteret nu, du ville gerne ud i ekstremerne. alt skal jo ikke bare være naturligt, ville ikke tilbage til stenalderen, til dengang hesten levede af græs og boede på en sten. Det er SLET IKKE det mine indlæg handler om, selvom du gerne ville derhen af.

    Jeg giver op. Synes ikke mit indlæg er kommet ud på den måde jeg mener og som jeg ønskede. Synes det er blevet opfattet uheldig.


  • #43   27. dec 2011 Jeg vil sige i de 5½ år jeg har haft ismule er det først iår jeg blev nød til at klippe og ligge dækken på. Da vejret ikke er med os. Hvis det avr sne og frost som de sidste par år så kunne hun beholde pelsen. Men jeg syntes bare ikke det er ok når hesten sveder af ingen ting og ingen energi har under ridning. fordi den sveder.

    Hvordan folk gør med deres heste er jo deres sag. Men derimod syntes jeg at avlen er løbet løbsk.

    Personligt overvejer jeg at få en aigeberger (staves) på Röste for at få noget andet blod ind. Ellers overvejer jeg om jeg skal gå over og blive tinker ejer istedet for hvis Röste dør i utide.


  • #44   27. dec 2011 Hvad i alverden er der galt i at man klipper sin stævnehest? En hest som er svedt er jo blevet våd indefra og ud, og ikke omvendt. Det er meget nemmere for hesten at blive syg når den er svedig.

    Og i øvrigt kan den jo altså også godt svede grundet træning til islandsk stævne.

    Hvis vi skulle stå alle traditioner hævdt, jamen så måtte vi heller ikke ride frederiksborgere, fjordheste, frisere osv. til alm. stævner, vi skulle faktisk slet ikke ride dem!

    Er i øvrigt enig med Taz.. tror ikke på der kommer noget godt ud af at avle rent kun for at avle rent. Nogen gange skal forandringer altså bare til.

    Og lang ryg eller ej, så mener jeg ikke at en mand på over 80 kg har noget at skulle gøre på en hest under 145. Bum.


  • #45   27. dec 2011 Had angår sindet så tror jeg det er miljø præget. Jeg tror virkelig det har noget at gøre med at vi mennesker pylre om dem, hvorimod man i gamle dage havde en helt anden tilgang til hesten.

  • #46   27. dec 2011
    Frejafin . - Nej, jeg vil ikke tilbage til stenalderen smiley
    Men finder det problematisk at du mener at hesten ikke må blive klippet hvis den sveder på folden, at man skal have tid til at stå og kigge på hesten imens den går med et fleecetæppe i 3 timer osv.
    Eller at man ikke må ride stævner osv. - stævner var der vist ikke særligt mange der red tilbage i tiden, men de gør mange nu.
    Ligesom træning og ridning ikke var det samme som det er nu - derfor er behovet for at klippe osv. først kommet nu.

    Trine K - thumbs up.


  • #47   27. dec 2011 Krikken - pænt tak smiley

  • #48   27. dec 2011 Taz- korret og tanken om at den gamle islænder snart er fortid er utrolig trist.

  • #49   27. dec 2011 Jeg kan godt følge dem i at man ikke kan sende andre dyr til island. forbuddet er jo grundet sygedom. en af grundene til at de "rigtig" islænder får sommer eksem da de ikke er vant til baktullererne og derved bliver syge af det. Og det vil man jo ikke have at det sker på island. da de jo har været isoleret i 800år.

  • #50   27. dec 2011 Krikken- du må hjertens gerne klippe din hest og ligge et dækken på. Det har jeg ingen steder skrevet at man ikke må.

  • #51   27. dec 2011 Mette , sommereksem har ikke noget med bakterier at gøre. Den er jo allergi og allergisk reaktion over for mitten.

  • #52   27. dec 2011 NETOP det er jo størst delen af hestene der får det er netop dem fra island. Da de ikke er vant til mitterne. Man har jo forsket meget om det er bedre at tage heste her til når der er ikke er mange mitter så de "vænner" sig til det.

  • #53   27. dec 2011 Mette- forbuddet er jo ikke kun begrund sygdom, men også pga risikoen for at racen ikke forbliver ren.

  • #54   27. dec 2011 Mette- nemlig, som jeg også skrev i mit første indlæg. En undersøgelse fra 2009 viste at 51 af inpotere heste fra island får sommereksem inden for de første 2 år.

  • #55   27. dec 2011 Jeg må indrømme at jeg opfatter at mange avlere går efter de store islandske heste. Man er jo ved at se nu, at mange af de islandske heste ikke kan tølte eller gå pas mere. De islandske heste ligner mere og mere sports ponyer. Hvilket er et uheldig træk da det tager dem væk fra hvad de var. Jeg tror på de har ændret sind pga. Man avler så meget efter ydre i dag. Sindet bliver ganske enkelt glemt. Det er sådan på island at de heste som sparker eller bider bliver brugt til slagt. I danmark er sindet uden betydning, bare hesten har en god stamtavle bliver der avlet på den. Dette også selv om den har adfærds vanskeligheder. Det klart at alle ikke gør det. Men meget tit set og det er ikke godt for avlen

  • #56   27. dec 2011 De vaccinerer ikke i Island - derfor er de så stjernestrikse med hvad der må komme ind af dyr og udstyr. Et inficeret dyr eller stykke udstyr kan koste dem hele deres hestebestand.

  • #57   27. dec 2011 Ane

    Vil det sige at det er nemt at sælge islændere med dårligt sind, bare de er store? Hvem er alle de mennesker der køber på den måde? Det er i sidste ende køberne der skaber markedet jo.

    Jeg kommer ikke så vidt omkring, men jeg synes alligevel ikke at jeg har mødt så frygteligt mange islændere med decideret adfærdsvanskeligheder.


  • #58   27. dec 2011 Nej det islandske folk tager ikke andre racer ind. Men det er for at beholde de ekstra gangarter samt holde sygdomme ude af landet. En regl de lavede for 1000 år siden. Den islandske hest er derfor en af de reneste og ældste racer i verden. På island ser man ikke linje avl eller ind avl som man gør i danmark. Derover er udvalget af avls hingste større. Og det alm. At bruge en ikke kåret hingst til avl. I danmark er hingste listen lille i forhold til hvor mange is heste der er i dk

  • #59   27. dec 2011 Det bestemt nemmere at sælge en stor islænder, end en lille. Helt ærligt så bliver sindet glemt. Jeg kan se den islandske hest har ændret sig meget i de år jeg har kommet i heste verdenen. Spørger du de islænder der er i dk siger de det samme som mig.

  • #60   27. dec 2011 Jeg er enig med dig i at det er lettere at sælge en stor islænder end en tilsvarende lille (de kan jo netop bære de føromtalte store bagdele), men at det ligefrem skulle være nemt på trods af decideret dårligt sind har jeg svært ved at give dig ret i.

  • #61   28. dec 2011 Smil. Jeg har bare set en tendens til det desværre. F.eks. ser jeg tit større islændere gå hurtigere end en lille selv om den store er mere nervøs af sind eller har lidt unoder. Folk ser gennem fingre med det. De små er bare ikke så populære. Men det jo bare min opfattelse og derfor ikke sikker den er rigtig. Synes bare det er det man har set på markedet de sidste år

  • #62   28. dec 2011 Ned af bakke for islænderen?????? ikke hos mig. Alle mine er danskfødte. de 3 med solide kåret mødre i 1 kl og 2 kl. impoteret fra island og nøje udvalgte islandskfødte 1 kl hingste hvor sind og rideegenskaber er vægtet højst. Jeg er sikker på at den dårlige omtale der er for en stor del skyldes rigtig dårlig avl. Der har jo nærmest været guldregn over islænderen. Dette gjorde at der blev avlet på alt blot de havde papir.
    Mine islændere er sunde, raske, smukke, glade, samarbejdsvillige dyr som er håndterbare for selv ikke hestemennesker. der er fra hhv. 07-08-09 og 10. Det eneste man kan sige om dem er at de alle er ret store alle over 138. Selvfølgelig avles der efter størrelsen, det er jo det vi vil have.


Kommentér på:
Ned af bakke for islænderen

Annonce