{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.069 visninger | Oprettet:

Fravænning {{forumTopicSubject}}

Er fuldstændig nybegynder i føl og al det der, fik ligepludselig et føl her i foråret (fandt ud af det 1½ mrd. inden vi fik hende) så derfor vil vi gerne vide hvordan fravænning forgår og hvordan det kommer til at gå bedst, regner med at vi beholder føllet ihvertifal til næste år som en start og så ser vi.
Indtil nu har hun ikke været så mor syg, går gerne alene i den ene ende af folden hvis hun har opdaget noget spændende eller er sammen med nogle af de andre ponyer. Hendes mor og hende går sammen med vores 2 vallaker hvor den ældste gerne går ind og opdrager på hende, da drengene så skulle bruges her for leden dag vrinskede hun og løb frem og tilbage og kunne ikke forstå hvor de skulle hen, så hvordan forgår sådan en fravænning og hvornår starter man ligeså stille, tænker på når nu hoppen må bruges igen til alm. ridning


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Fravænning
  • #1   17. jul 2011 der er mange meninger om hvordan en fravændning skal forgå. Men jeg menere at man skal skille dem af i små bidder, så de vender sig til det. Først måske 5min, og jo længere man kommer, så natten over i en boks ved siden af hinanden.. Og til sidst så er de fra hinanden smiley Held og lykke med det.

  • #2   17. jul 2011 Det skal være en "kold tyrker".
    6 måneder og væk fra mor.
    Hvis man skiller og sætter sammen hele tiden, så tror føllet, at det hjælper at kalde på mor og så er det først synd og meget stressende for føllet.
    Hvis man i stedet sætter både føl og hoppe sammen med andre heste(i hver sin gruppe), så vil de hurtigt finde nye at knytte sig til.


  • #3   17. jul 2011 jeg er helt enig med Henrik H

  • #4   17. jul 2011 Henrik H: skal det bare være lige på og hårdt, hvordan gør man så fjerner dem helt fra hinanden og sætter den 2 forskellige steder eller hvordan, vi har nok ikk mulighed for at finde at andet sted til en af dem da vores stald og jord er lille, vi har "kun" en lille flok på 4 ponyer som går sammen hele tiden og ved ikke lige om vi kan finde opstaldning her omkring til hoppen for det vil vel være hende som skal "flytte" hvis de skal skilles helt fra hinanden.

    Walentin the lighning: Det med små bider har jeg også tænkt på men mest til når hoppen må bruges igen så føllet finder ud af at mutti (og de andre) forsvinder, men kommer tilbage igen.
    Vores ridebane er lige ved siden af folden så jeg ved self. heller ikk om det ville være en god ide at den så kan se de andre og mutti og ikke komme hen til dem....det er egentlig slet ikke så nem, som jeg havde troet


  • #5   17. jul 2011 Henrik H : I din verden kan man så ikke ride hoppen før føllet er fravænnet??

  • #6   17. jul 2011 Nej. det kan man ikke, da hoppen først er klar 6-8 måneder efter foling.
    Når en hoppe har folet, så er bagkroppen ekstrem slap og det tager den lange periode før den igen er klar til rytter.
    Mån må derfor vælge om man har en følhoppe eller en ride hest - man kan ikke begge dele samtidig.


  • #7   17. jul 2011 Jeg mener jeg har læst at når der er gået 4 mrd. må man påbegynde ridningen igen og vi har/havde ikke valgt at få et føl, men hoppen var med ifol der vi fik hende og som jeg skrev fandt vi først ud af det 1½ mrd. inden vores føl kom til verden.
    Hvis nu de skal hel væk fra hinanden hvor langt skal de så fra hinanden, måske kan vores hoppe stå ved en nabo knap en km. fra os vil det være for tæt på eller hva


  • #8   17. jul 2011 Nala min eneste ene: Det vil sige at jeg kan begynde at ride hende igen når føllet er 4 mrd. vil det blive et problem at føllet kan se hoppen over hegnet da ridebane og fold ligger op af hinanden... Er det normalt at føllet også vrinsker og løber rundt når de andre ponyer forlader folden ?
    Når føllet så er 6 mrd. så er det en kold tyrker som Henrik siger eller hva


  • #9   17. jul 2011 Nala: Du kan sagtens skrive, at den kan holde til det, for det er jo ikke dig der skal lide.
    Jeg har nogle ganske grimme ord, der passer på din behandling af hesten. Når man har hest, så bør man sætte sig ind i det og især omkring foling er der nogle meget vigtige ting, man bør vide.
    Og fordi en hest ikke viser smerte eller ubehage er IKKE ensbetydende med, at de har det godt.
    At udsætte en ridehest for 5 føl i rap er ikke kun ufattelig dumt med også i min verden dyrplageri.
    En hoppe kan enten være ridehest eller følhoppe. Den kan ikke være begge dele samtidig. Man skal prøve at tænker lidt på ehsten og ikke kun på penge og sig selv. Hvorfor mon en sportskvinde stopper med sport, når de opdager de er gravide???
    En heste fødsel er en af naturens kraftigste fødsler og det er derfor at hoppen bliver så slap i bagparten, da fødslen ellers ikke kan gennemføres. At gøre en krop klar til det og efterfølgende få det hele sat på plads igen - det kræver tid, masser af tid.


  • #10   17. jul 2011 Henrik: synes det du skriver giver god mening (selvom jeg er helt grøn på dette område) hvad er din baggrund for dit argument? Er du udd i hestepleje el lign? Avler du selv?

    Nala: samme spørgsmål til dig, baggrund for argument.

    Jeg mener bestemt ikke dette provokerende, men skal selv have føl til sommer, og er som sagt helt grøn. Men jeg synes det er svært at "tro" på hvad der er rigtigt og forkert uden baggrund for viden ..


  • #11   17. jul 2011 Det er ikke naturligt for en hest at vise smerte. Hvis man viser svaghed/smerte, så fortæller man rovdyr at man er sårbar. Så når en hest viser smerte, så har den virkelig ondt.
    Derfor tror I, at hoppen er klar til ridning, men prøv at tænk logisk og forstille jer hvad den har været igennem. Prøv evt. at læse lidt om emnet og I vil blive meget overrasket. Der sker så utrolig mange ting i hoppens krop og skal man så samtidig være ridehest, så er det meget egoistisk af ejeren.
    Hvorfor mon de store stutterier har specielle avls/følhopper?? Det er fordi de ved, hvad der kræves af en hoppe for at levere et godt føl. Det er ikke nok med det rigtige foder, der skal også være de rigtige forhold, pauser og miljø. Det giver et bedre resultat og det er vist ikke særlig naturligt for en drægtig hoppe at slæbe rundt på en person. Jeg har ikke set det hos nogle vildheste..... Jeg har derimod set en hoppe, der forsøger at lave så lidt som muligt for at spare energi. En drægtig hoppe(de sidste måneder) står ofte og hviler og overlader vagttjenesten til andre hopper. Drægtige hopper undgår ofte også slagmål med andre hopper. En hopper er faktisk rigtig god til at forberede sig på det kommende føl.
    Så hvorfor skal vi blande os?


  • #12   17. jul 2011 Charlotte B:
    jeg forstår godt, du vil vide lide omkring baggrund. Der er altid personer, der er alt vidende.

    Min familie og jeg har det største Mustang stutteri udenfor Nordamerika. Mustangs er jo en vildhest, så vi har hele tiden forsøgt at efterligne naturen, så træning og avl bliver så naturligt som muligt.
    Jeg har bruge meget tid på at studere Mustangs, som er en af de mest hårdføre hesteracer overhovedet, men derfor vil jeg stadig ikke udsætte dem for noget, der ikke er nødvendigt, korrekt eller som kan skade eller give ubehag/smerte.
    Hvis man sætter sig ind i hestens anatomi og ser hvordan en hoppe er "opbygget" samt sammenholder det med hvordan det ændres for at kunne levere et føl på måske 15 minutter, så forstår man hvilken kraft det sker med. Der er eksempler på hopper, der har trukket tarme med ud eller nærmest er rykket fuldstændig i stykker og føl der knækker halsen fordi de ikke ligger korrekt. Man skal virkelig har respekt for en foling.
    Derfor er det så vigtigt at vælge. Ridehest eller avlshoppe.
    Hvis man bedækker en hoppe, så kan den rides indtil ca. 3-4 måneder før termin. Føllet er på det tidspunkt på størrelse med en kat, men de sidste 3 måneder er væksten meget stor og der kræves derfor rigtig meget af hoppen. Så hvorfor skal man så stresse hende yderligere og misbruge hendes energi til ridning, når hun har rigeligt at bruge det til?
    Efter foling er hendes krop bestemt ikke til ridning pga. af de ændringer, der sker inden foling. Kroppen er først normal igen efter 6-8 måneder - nogle dyrlæger mener endog 8-10 måneder. Samtidig så har hoppen en lille energikrævende tappe maskine, hun skal holde øje med og opdrage på, så hun behøver bestemt ikke ridetimer.
    Ridning af en hoppe med føl kan kun skyldes ejerens trang til ridning - altså egoisme - og ikke noget der er nødvendigt for hoppen.
    Desværre har mange heste, som et redskab, der bruges, når man vil ride. Et redskab man bare skifter ud eller behandler, som man har lyst til. Hvad der er naturligt for en hest er ikke interessant. Det er et spørgsmål om, hvad man kan presse ud af sin hest.


  • #13   17. jul 2011 Jeg er da godt nok noget fejlinformeret så og er i god tro begyndt at skridte min hoppe nu hvor føllet er 3 mrd gammel , har endda fået af vide af min dyrlæge at dette er der intet galt i og det kan hun sagtens klare.....Mht føllet rendte hun lidt frem og tilbage de første to gange men står nu roligt sammen med de andre og spiser mens mor er på tur.

  • #14   17. jul 2011 Henrik: det lyder enormt fornuftigt! Og passer meget godt overens med hvad jeg har læst mig til. Min hoppe opfylder desværre ikke mine behov rent udd. Mæssigt, og da hun lige er blevet 16 har jeg valgt at lave mit eget føl, for at tilpasse og forme min drømme hest. Min hoppe er i perfekt stand, og rent fysisk mener min dyrlæge ikke at hun vil lide på nogen måder under drægtigheden eller foling (ellers havde jeg aldrig gjort det!! Det vigtigste for mig er min tøs' velfærd! Selvf er jeg rytter samtidig, men da hun ikke har kompetencen vil jeg hellere bare ha hende som skovturshest, end at presse hende til noget hun ikke kan)

  • #15   17. jul 2011 Nu skirver I: "rides uden problemer"
    Det er jo stadig sådan, at en hoppe ikke viser smerte, hvis det kan undgås, så hvordan ved I, at det er uden problemer.
    Og hvad er grunden til at ride en hoppe med føl?? Det kan kun være en - egoisme, for der er mange andre måder at træne en hest på, hvis den skal i form.
    Så giv lige en god grund ridning af en hoppe med føl, som ikke fortæller at I er egoister, men gør det for at glæde jeres hoppe.....
    Den grund findes nok ikke, så grunden er jo nok, at I ikke har heste nok - altså en til ridning og en til avlshoppe - så det er jo nok igen ejeren i centrum og hoppen, der betaler prisen.


  • #16   17. jul 2011 Altså rent anatomisk er jeg enig med Henrik (kun på belæst baggrund, absolut ingen erfaring)
    Jeg tror du kan spørge 5 forskellige dyrlæger med 5 forskellige svar. Det handler vel i bund og grund om at lytte til hoppens signaler, om hun er klar eller ej, i stedet for ens egen ivrighed? Det vigtigste er vel at hoppen kommer sig så godt han hun kan bruges som ridehest uden fysiske gener? Så kan man vel godt vente en el 2 mdr ekstra for at være på den sikre side?
    Jeg er også bare rigtig pylret og pakker min tøs ind u vat, i know, men en ting er sikkert, hun har det fantastisk ;D


  • #17   17. jul 2011 Okey prøver så lige igen :o) er det normal at føllet vrinsker og løber forvirret rundt når de 2 andre på folden (vallakerne) bliver taget væk fra folden og når nu det er en kold tyrker mor og føl skal ha´ så er det vel moderen som skal et andet sted hen så føllet kan være i sine vante omgivelser og er 1 km. for tæt på.
    Hvis nu man ikke har mulighed for at finde et andet sted kan man så godt bare ha mor og føl til at gå i hver sin boks om natten men er sammen om dagen sammen med de 2 andre.
    Tak for de forskellige svar er bleven lidt kloger på fravænning og begyndelse på ridning af hoppen


  • #18   17. jul 2011 Vi plejer bare at sætte dem, i bokse eller folde, hvor de ikke kan se hinanden. Så bliver savnet af den anden hurtigt overtaget af trangen til nye venner. Det drejer sig normalt om meget kort tid.

  • #19   17. jul 2011 Kan de så komme på samme fold igen når savnet er væk? Og er det bare når de stopper med at kalde eller?

  • #20   17. jul 2011 De vil i mange måneder/år kunne kende hinanden og hurtigt knytte bånd igen. Man skal bare være sikker på, at føllet ikke begynder at patte igen, så vent nogle uger som minimum.

  • #21   17. jul 2011 Nala.:
    Det er jo igen hvad du har lyst til og ikke hvad hesten foretrækker.


  • #22   17. jul 2011 Nu bliver jeg sikkert bomberderet med argumenter for og imod..:-(
    Men jeg ikke forstå hva folk har så travlt over, hvor ikke lade heste nyde sit føj i de sølle 6 måneder den nu har det i.. Man får jo rig mulighed for at ride derefter.. Nu venter jeg forhåbelig føl til næste år og jeg er da ikke i tvivl at Kimberly skal bare gå og nyde sit føl og jeg får da nok tid med at lege og div med følbølle.. Kimberly har nok at bruge hendes kræfter på.. Kan kun sætte mig selv som mor det er sku ikke altid lutter lagkage at få små.. Men der er vi alle jo så forskellige og nogen sætte jo andre ting først..:-)


  • #23   17. jul 2011 Henriette P: Godt skrevet.

  • #24   17. jul 2011 Hvis nu som nogle af de forskellige muligheder vi har hørt (og ikk kun her på HG) feks. siger at de skal minimum være væk fra hinanden i et ½ år for at få det bedste ud af det både med føl og hoppe sener og man ikke har mulighed for at dele folden op og kun har en lille stald til dem alle så skal man vel lede efter et andet sted til den ene, kan vi nu ikke finde det, vil de begge 2 være hjemme ved os og så vil mor og føl jo kun være adskilt om natten, vil føllet så blive fravænnet ordentlig

  • #25   17. jul 2011 Emma: Det er langtfra sikkert, at du får stoppet patteriet, og bliver det ikke stoppet, så vil hoppen få det hårdt, da patterne vil være sprængfyldte hele natten, da der ikke pattes regelmæssigt.

  • #26   17. jul 2011 Vores fik en kold tyrker som vi blev anbefalet, de gik på døgn fold så vi spærret bare føllet og hans kammerat inde i deres læskur 24 timer ca. og kørte hoppen helt væk så de ikke kunne høre hinanden kalde ..
    Jeg har også hørt at det skulle være mindre riciko for yver betændelse ved en kold tyrker i stedet for hoppen står uden der nogle der patter i tov timer ca. (natten), så bliver der pattet igen hver 4 time ca. og så igen uden hele natten, det skulle vist give ret stor riciko for yverbetændelse fordi man starter og stopper mælke produktionen hele tiden.


  • #27   17. jul 2011 jeg er fulstandig enige i hvad Henrik H skiver ved i hvor lang tid det tra for en kvinde at hele op efter en fødelse ???? det tar op til et helt år for nogle mere.
    og tro mig en hest viser smerte når det er ved at være for sent, har en hest som jeg købte af en meget forskuret kvinde der bare ville at han skulle kunne alt selv om han ikke var klar, han blev flytte rundt til forskeldige unge piger, men fordi de ikke kom ret langt med han, blev han flytte et nyt sted, denne hest var blevet redet forkert, han var låst i krysset og i nakken, han viste smerte ja han var ondskabfuld over for menssker samt ander heste, så hvis ikke at han var kommet ned til Gitte Nandal var han blevet aflivet..... men heldivis for hesten har han det rigtig godt nu, jeg har brugt en masse penge på ham og det har været det værd. Jeg vil lade mine hoppe have fred op til 6 månder uden at ride på henne, men nu har jeg nu også selv fået børn så jeg ved hvad det tar af krafter og styrke på ens krop.....


  • #29   18. jul 2011 Henrik: Tak det var bare det jeg vil vide, men vil de kunne høre hinanden hvis der kun er 1 km. i mellem dem eller skal de længer væk fra hinanden og hvor lang tid er sådan en kold tyrker

  • pernille L
    pernille L Tilmeldt:
    mar 2011

    Følger: 1 Emner: 1 Svar: 135
    #30   18. jul 2011 Er ikke enig!!!!

    1. Vi har heste fordi vi vil ha heste og bruge dem og det skal vi så gøre når hesten kan bruges til det.
    At sige at det er egoistisk af ejer at ride den er jo forkert, det er lige så egoistisk af alle folk der har hest så, for de har jo ikke hest for hestens skyld og at træne i et støvet ridehus er heller ikke for hestens skyld.
    Dvs er det en frisk hoppe ser jeg ikke noget galt i at ride den når den er frisk, stærk og ikke slap efter folingen. Her snakker jeg ikke om ud og træne men om skridt ture med trav og måske en lille rolig galopp i det fri, gerne med føllet med. Hun står jo heller ikke helt stille på folden, og skal heller ikke stå stille da motion er noget af det der sal til for at samle det hele sammen igen og give styrke tilbage til muskler, ligamenter og knogler.

    2. hvordan vil i selv se ud hvis en mor når hun får børn så sætter sig ned og ikke rør en finger de næste 6 måneder. Nej hun kommer sig ikke særligt godt, og får det meget hårdere når alle muskler og sener er helt ude at balance.

    Men er enig i at det tager tid for hoppen at komme sig over en foling så ville ikke træne hende før efter afvænning men det er noget andet.

    Har ladet de hopper jeg har haft gå med sit føl om dagen men ikke om natten inden fravænning for dels at sænke hoppens mælkeproduktion og dels at vænne føllet til ikke at gå med hoppen. for så at fjerne dem helt fra hinanden til der ingen mælk og noget tid efter det. synes ikke om en kold tyrker selvom føl og mor kommer over det.
    Og det er da om noget ikke naturligt.


  • #32   18. jul 2011 Er det ikke sjov med heste, de kan faktisk selv motionere på fold, så mon ikke hoppe får motion, når føllet løber rundt????

    Så hvem er dem mon, der skal afgøre om hoppen er klar? Det er sjovt nok ejeren, der vil ride på hesten og når en hoppe så samtidig skjuler smerte, ja, så er taberen igen hoppen. Det er det jeg kalder egoisme.
    Hvad betyder det at lade hoppen vente i de sølle 6-8 måneder? Det er jo ikke hoppen, der har bestemt, at den skulle ifoles, så gør det dog fuldt ud, hvor hoppen får det den skal bruge incl. restitutionstid.
    Jeres hopper vil blive både glade og nok også overrasket. Det kunne jo også være, at man undgik nogle af de mange skader, som beskrive bla. på HG.


  • #33   18. jul 2011 Altså jeg har nu fundet ud af at hoppen først må rides efter fravænning som sker ved 6 mrd. alderen og det vil være bedst med en kold tyrker, hoppen må så kun få halm i et par dage til mælken sætter ud, hvordan med føllet, nu har hun vil spise hendes mor´s foder siden hun var 2 dage gammel, har nu fået sit eget følfoder som hun får lidt af hverdag da vi ingen græs har, hvornår skal jeg så begynde at gi hende noget mere andet end den lille håndfuld hun får 2 gange dagligt.
    Kan hoppen og føllet høre hinanden kalde på 1 km. afstand for hvis vi kan få hoppen opstaldet ved vores nabo bliver det den afstand der bliver i mellem dem


Kommentér på:
Fravænning

Annonce