Avl - uddannelse? {{forumTopicSubject}}
Ja, jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg skal kalde denne tråd... så derfor den lidt kryptiske overskrift...
Sagen er, at efter jeg har fået Stuntman og har forelsket mig totalt i Tinkerens pragtfulde sind har en lille spirende tanke om lidt hobbyavl oftere og oftere sneget sig ind i mit hoved. Det er ikke noget, jeg skal lige nu... p.t. har jeg hverken tiden eller økonomien til det, men nu går jeg også ind for at forberede mig grundigt, før jeg begynder på den slags, og det er egentlig det, jeg gerne vil spørge om.
Findes der i DTF eller IC regi deciderede kurser i avl, racestandard osv., man kan deltage i, hvis man har interesse i engang med tiden at avle selv?
aug 2008
Følger: 43 Følgere: 46 Heste: 5 Emner: 37 Svar: 1.158
Ikke fordi jeg har planer om at avle - men bare fordi jeg gerne vil blive klogere
apr 2004
Følger: 49 Følgere: 53 Heste: 26 Emner: 31 Svar: 316
DTF har i sin tid holdt eksteriørkurser hvor hoveddommer Niels Peter Riis kom ud og fortalte og forklarede.
Det var meget lærerigt, men dicideret avls-relateret var det jo ikke, men man fik et super godt indblik i hvilke fejl/mangler de forskellige heste havde, plus at der blev set på føl, hvor han viste at allerede som ganske ung føl, kunne man se/få et meget stærkt indblik i om benstilling osv. var noget man skulle satse på som avlsdyr.
Men spørgsmålet er at finde en avler/lign. som vil lægger så mange dyr til, og gerne ungdyr/føl også. For jo flere heste, jo mere får man ud af det.
aug 2007
Følger: 110 Følgere: 97 Heste: 3 Emner: 352 Svar: 7.756
Da jeg i sin tid besluttede mig for at ville opdrætte Hellig Birma katte, brugte jeg 3 år på at "uddanne" mig og finde min første avlshun, før jeg gik igang. Jeg tog kurser i farvegenetik, arvelige sygdomme, killingesygdomme, fødselshjælp, kattens racestandard osv. for at forberede mig bedst muligt. Og jeg havde egentlig forestillet mig en lignende tilgangsvinkel til hestene.
Men hvad gør man så? Tager ud og snakker med de erfarne avlere, eller...?
aug 2007
Følger: 110 Følgere: 97 Heste: 3 Emner: 352 Svar: 7.756
Jeg er også enig i, at man forud for start på avl bør sætte sig nogle mål for sin avl. Her har jeg sådan set allerede gjort mig nogle tanker, men vil som sagt gerne have mere viden.
Men jeg kan da spørge jer, der har erfaring med avl; hvad vil I anbefale mht. anskaffelse af første avlshoppe? Vil I anbefale, at man starter med at købe en kåret avlshoppe, eller ville I "satse" og købe et føl eller en plag med potentiale og en god følkåring?
Ikke, at jeg skal ud at købe nu eller i nær fremtid... jeg er bare nysgerrig.
aug 2008
Følger: 43 Følgere: 46 Heste: 5 Emner: 37 Svar: 1.158
Jeg mangler også helt vildt det der med at "sætte mig ind i tingene"... Jeg spørger meget, og gætter lidt... Men føler ikke det er nok
Hvis du vælger at satse på et føl, så går der jo laaaang tid før du kan få afkom - Og hvad hvis føllet så ikke udvikler sig som håbet? Så er det måske forfra igen?
Måske en ung hoppe med en god 3-års kåring? Så kan du dælme nå at lave mange føl på hende
Jeg ville måske ikke købe nogle vildt dyre hopper - Men nogle fornuftige nogle, der ligger godt over gennemsnittet. Så hellere købe to til mellempris end én dyr (altså hvis man skulle avle). Så kan man finde nogle fantastiske hingste, som kan "udfylde" der hvor hoppen eventuelt har lidt mangler eller kunne forbedres.
Så kan man altid senere sælge og købe nyt, eller bytte en hoppe + føl med en bedre hoppe? .... Bare en idé - som sagt ved jeg ikke ret meget om det!
sep 2006
Følger: 224 Følgere: 213 Heste: 27 Emner: 129 Svar: 801
Vi tog til Wales i år for at kigge hvad det egentlig er de avler der. De forskellige avlere i England er heller ikke enige om hvad man skal gå efter og ja de følger også deres hjerte.
Så følg hjertet og find det avlsmål man har det bedst med uanset om det er Shiretyper eller små fikse ponyer :o)
Du kan se en skitse her i mit fotoalbum, hvordan sigøjnerne mener en cob skal se ud.
http://www.hestegalleri.dk/alb_vis.aspx?albumid=263898
sep 2006
Følger: 224 Følgere: 213 Heste: 27 Emner: 129 Svar: 801
apr 2004
Følger: 49 Følgere: 53 Heste: 26 Emner: 31 Svar: 316
Du ved at vi, ligesom Jer, sværmer for de lavere typer og det var også grunden til at vi købte Casey dengang. Og grunden til at han kom på Funny i år. For vi tænker at hvis vi laver noget som VI kan stå inde for og som VI finder som den type vi bedst kan lide, så kan det vel ikke gå helt galt. At gå efter udbud/efterspørgsel er selvfølgelig også en måde at avle på, og det har bl.a. indenfor varmblod i en laaaang årrække været the only way! Men det er ikke vores way.
Selvfølgelig er der MEGET andet ind over end højden (eller i Casey's tilfælde: lav'den hihi), og det er jo ikke "bare" at købe eller bruge en lille hingst/hoppe.
Men tilgengæld synes jeg ofte (selvfølgelig langt fra altid) at det er de der holder ponymålet, som har den stærkeste type. Dermed ikke sagt at de ikke også sagtens kan have det over ponymål!! Min yndlingshingst (næstefter Casey, selvfølgelig ) i DK er da også over ponymål men til gengæld HOLDER han typen hele vejen igennem, uden slinger i valsen!
Og for så lige at skære det ud i pap, så ér der altså også hingste med ponymål, som bestemt ikke lever op til de mål VI har!
Men ja, hvor kunne det bare være GENIALT hvis der fra foreningens-side bliver planlagt en round-tour ovre på den anden side af det store vand, hvor medlemmer kunne kommer med og bare suge til sig ved forskellige avlere. Sådan en forlænget weekend eller sådan.
aug 2007
Følger: 110 Følgere: 97 Heste: 3 Emner: 352 Svar: 7.756
Der ud over er jeg selv ikke verdens største menneske, så jeg skal helst have en størrelse hest, jeg kan "overskue" at håndtere. Så ingen shires til mig.
Der ud over vil jeg selvfølgelig gerne "have det hele"... Jeg vil gerne have en godt bygget hest med et godt sind og gode gangarter, samt nogle fine og specielle farver.
Der er en avler i England, som har liiiiige den IC hoppe, jeg gerne ville have mig. Hun er godt nok kun 2 år, men gudesmuk, godt sat sammen og så er hun oven i købet også palominobroget. Tror, jeg har været forbi deres hjemmeside og sukket efter hende en million gange, men ak... prisen er 76.000 kr. + transporten til Danmark, og den slags penge har jeg bare ikke p.t. eller bare i overskuelig fremtid. Så jeg nøjes med at se og sukke.
aug 2007
Følger: 110 Følgere: 97 Heste: 3 Emner: 352 Svar: 7.756
Det er heller ikke, fordi jeg ikke kan lide store heste som sådan... Men jeg vil til enhver tid fastholde, at jeg synes, det er synd, at så mange avlere - uanset race/hestetype - går efter netop at avle større og større heste. Jeg mener stadig også, de små heste, som er lidt større end ponyer men ikke kæmpestore, har sin berettigelse.
Til gengæld er jeg enig med dig i, at det er en god idé at sætte sig ind i Tinkerens/Irish Cob'ens historie, før man begynder at tænke i avl. Når man beslutter sig for at avl på en hesterace eller -type, så er det vigtigt, at man kender til dennes oprindelse. Og som sagt mener jeg også, det er vigtigt at sætte sig nogle mål i forhold til racestandard m.m., inden man går igang.
sep 2006
Følger: 224 Følgere: 213 Heste: 27 Emner: 129 Svar: 801
Prøver lige om det kan lade sig gøre at forklare :o))
Ifølge den sigøjner vi besøgte i England, så var de gamle sigøjnerheste store og smalle og havde ingen hovskæg. De var ikke holdbare nok fordi der blev krydset med Shirehest og de kunne ikke holde i deres ben.
Iflg ovennævnte ejer begyndte man så at krydse Clydesdale ind gor at få styrke og holdbarhed. For at få cob størrelse..altså under 150 så blev der (for ca 150 år siden) krydset connemara og welsh pony ind. Deraf disse vældige farver som er idag.
Denne avler har valgt IKKE at have Shireblod i sin avl da han ikke vil have disse dårlige benstammer og heller ikke højden. Han har idag avlet sig frem til flere gode blodlinier og fået højden til at passe til en cob-størrelse 140-150. Under 140 hedder gypsy-pony.
Det er den størrelse som passer til det JEG vil avle og det jeg er faldet for...derfor avler jeg med MIT hjerte for at bevare det gode i avlen.
Store typer kan være lige så gode. Helt sikkert men det er bare ikke det jeg vil. Skønt at andre vælger store for så er der flere valgmuligheder!!
Avler i England sagde at vi skulle gøre vores her i DK for at bevare cobben i cob-størrelse.
Så når folk kommer til mig og siger : vi vil have en tinker/cob hingst på 165-170 fordi den passer til personen som rytter, så siger jeg : køb en Shire :o)
Ps : JEG vil avle for holdbarhed og temperament. Det er trods alt heste som skal bruges til noget...ihvertfald her på farmen :o)))
sep 2006
Følger: 224 Følgere: 213 Heste: 27 Emner: 129 Svar: 801
Og lad nu være med at læse det som om andre ikke avler godt materiale!!
Jeg har snakket lidt med en shire-avler som faktisk giver sigøjnerne ret i at Shiren ikke er så holdbar og bliver heller ikke så gammel.
Men godt sind kan alle heste jo ha :o)) osse Shiren.
sep 2006
Følger: 224 Følgere: 213 Heste: 27 Emner: 129 Svar: 801
sep 2006
Følger: 224 Følgere: 213 Heste: 27 Emner: 129 Svar: 801
sep 2006
Følger: 224 Følgere: 213 Heste: 27 Emner: 129 Svar: 801
aug 2007
Følger: 110 Følgere: 97 Heste: 3 Emner: 352 Svar: 7.756
Noget af det, som netop appellerer til mig i forhold til Irish Cob'en/Tinkeren, er, at det er MULIGT indenfor racen at avle forskellige typer. Selvfølgelig er der en standard, som skal overholdes, hvis man vil have sine heste kåret indenfor et af forbundene, forstå mig ret, men der er alligevel, som jeg opfatter det, en vis frihed til at vælge, om man vil avle ponymål og de små "kompakte" typer, eller man er til de større og lidt mere sporty typer.
mar 2006
Følger: 43 Følgere: 46 Heste: 2 Emner: 11 Svar: 420
Det er ikke et valg mellem lille og kompakt eller stor og sporty.
De store skulle også gerne vare kompakte, som f.eks. Lolas Zidane.
(Håber der er ok jeg bruger ham som eksempel Lola?)
aug 2007
Følger: 110 Følgere: 97 Heste: 3 Emner: 352 Svar: 7.756
mar 2006
Følger: 43 Følgere: 46 Heste: 2 Emner: 11 Svar: 420
Det var nok bare i lyset af et af dine første indlæg om, hvor trist det er at alt skal forstørres og forædles, at jeg lige ville porientere, at det ikke behøves være enten eller
jan 2009
Følger: 136 Følgere: 145 Heste: 7 Emner: 470 Svar: 2.517
aug 2007
Følger: 43 Følgere: 42 Heste: 5 Emner: 3 Svar: 309
Avl - uddannelse?
Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside