{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.180 visninger | Oprettet:

At ride bidløst - hvordan? {{forumTopicSubject}}

Kære hestevelfaerd folk smiley

Jeg vil gerne smide biddet helt - men hvad skal jeg vælge at ride med? Jeg synes ikke rigtig jeg kan få et overblik over fordele/ulemper ved de forskellige alternativer.

Så hvad ville I vælge? Rebgrime, ridekapsun, hacamore, sidepull, cordeo... jeg kan jo regne ud at cordeo er det mildeste, men min logik siger mig også at det kræver den mest træning - så det er nok det upperste, men hvordan kommer jeg lige i gang? Jeg har idag redet med kapsun, det gik super fint, men nu vil jeg jo genre finde en permanent løsning vi kan træne på.

Hvad gør jeg?

KH. Sofie (og Romanys Ryan smiley


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  At ride bidløst - hvordan?
  • #1   16. okt 2011 Altså, jeg lavede en sidepull ud af min trense.
    det er ret nemt smiley


  • #2   16. okt 2011 Rebgrime fungere rigtig godt for mig :o) Man kan nemt lige klikke tøjler på efter træning og ride en lang tur smiley

  • #4   16. okt 2011 Hej Sofie.. Jeg har både sudepull og rebgrime, og begge fungere fint for mig, men også alt efter træning..

  • #5   17. okt 2011 Hej Sofie.

    Jeg har rebgrime, kapsun og sidepull. Jeg foretrækker rebgrimen til jordtræning, kapsunen til longering og nogle gange jordtræning og sidepullen til ridning. Sidepullen fungerer rigtig godt på El Macho og jeg har nemmere ved at give præcise signaler i den end i rebgrimen.

    Kapsunen er også ok til ridning, den er El Macho bare ikke så glad for. Han er derimod rigtig glad for sidepullen, som er af den bløde, polstrede slags og ikke den med reb over næseryggen.

    Jeg købte min brugt her på HG for 200 kr. plus forsendelse, så det behøver ikke være nogen stor investering.


  • #6   17. okt 2011 Ah hvor dejligt med alle de svar - tusind tak! Jeg tror jeg vil kigge efter en sidepull til ridningen - nogen specielle mærker jeg skal gå efter?

    Charlotte, som du siger er det selvfølgelig væsentligt at vi finder ud af hvad der passer til os... men det er bare et kæmpe marked at gennempløje så gode mærker og erfaringer kan indskrænke min søgning.





  • #7   17. okt 2011 Min er af denne type, men ved ikke om det er samme mærke. Du skal dog regne med at sætte andre tøjler på, for dem der følger med, er ikke særlig lange.

    (link fjernet)

    I øvrigt kan jeg også anbefale at handle hos Teigar :o)


  • #8   17. okt 2011 Hej Mie.

    Super, tak for det smiley


  • #9   17. okt 2011 Glemte lige at sige, at du selvfølgelig gerne må låne min, hvis du gerne vil se og prøve den, men du bor jo selvfølgelig et stykke væk. Jeg mener også at den kan passe både cob og full - jeg lavede en enkelt ekstra hul i den til min lille araber.

    Jeg skal alligevel ikke bruge den de næste 14 dage.


  • #10   18. okt 2011 Hej Mie,

    Det er rigtig sødt af dig! Jeg ser lige om jeg kommer på de veje - er det ikke omkring Kolding/vejen eller hvordan?


  • #11   18. okt 2011 Hej Sofie,
    Rent læringsmæssigt, er det fløjtende lige meget hvad du vælger, når bare du er konsekvent.
    Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvorfor du vil af med biddet?
    Jeg hælder mest til rebgrimen som 'ride-værktøj', men det er fordi jeg er super glad for at arbejde med den fra jorden og tænker, at det, rent læringsmæssigt, er lettest for hesten at forholde sig til de samme signaler.
    Dit valg af 'udstyr' kommer igen også helt an på, hvad du vil opnå med din ridning, for der er bestemt en hel del, temmeligt hensigsmæssige, øvelser, som er svære at udføre fra ryggen i en rebgrime. Omvendt, så har jeg det også lidt skidt med alt hvad der skal spændes om hestens mule. En kapsun, for eksempel, skal være relativt stram, for ikke at 'glide rundt'. Det bryder jeg mig ikke om - selvfølgelig kommer det an på, hvor man sætter den.
    Sidepull oplever jeg ofte at der er problemer med hos racer der er avlet til at korte nakken op og heste der 'vender forkert' eller let spænder op, fordi der, på en sidepull der ikke er stram, kan kommer meget lang vandring på selve næsebåndet og dermed træk op og tilbage. Så der er bare en hel masse parametre at tage højde for, når der skal vælges udstyr.
    Mie har en hest, der har tendens til at 'korte nakken op', men hun rider El Macho på en måde, så det ikke bliver et problem. Han er meget følsom og følger ikke trækket op. Samtidig sidder side-pull'en godt på ham, så det er slet ikke et 'issue'. Der imod undervoser jeg to andre, der har heste der gør det samme, og trensen vandrer i begge tilfælde så meget, at det bliver så upræcist og hårdt at give signal.
    Så, det korte svar er, fra min side:
    Hvad vil du med din ridning?
    Hvad virker?
    Hvad virker ikke?
    Hvad har du behov for?
    smiley


  • #12   18. okt 2011 El Macho står i Vejen og jeg bor i Gesten og arbejder i Agerbæk. Så sig endelig til, hvis du kommer på disse kanter. Er det i nærheden af Vejle du bor?



  • #14   18. okt 2011 Uha, jeg blander mig lige her. Jeg ville jo også rigtig gerne af med bidet i fht Jack og købte derfor en sidepull. Det gik også fint...men så "kom Pauline ind i vores liv":o) Og så kunne jeg ski godt mærke at det virkede ikke rigtigt for os...det der sidepull noget. For hun fik mig til at smide næsebåndet (på trensen) som det første (som iøvrigt ellers var løst spændt). Og da jeg så hvordan det påvirkede Jack at få den frihed omkring sin mund og kæber kunne jeg slet ikke se mig selv "spænde" ham ind i en sidepull igen.....kort efter dette, fik jeg et nyt bid (Snaffel S bit, det som Mark Rashid anbefaler) og så har jeg været i ro siden, om man kan sige det sådan. Jack trives rigtig godt på dette bid, og jeg nyder at jeg "varsler" først på dette bid inden jeg behøver at tage fat, hvis han vælger at "overhøre" mit signal. via mit bid give samme præcise signal hvergang, dette kan jeg ikke på min sidepull, da den flytter sig alt efter hvordan jeg har haft fat i den..og derfor ligger trykket sig så forskelligt pga dette...er det til at forstå?
    Så suma-sumarum på denne skrivelse. Jeg var mere end klar til at ville ride bidløst, men kan mærke nu, at det er mere vigtigt for mig at kunne give de samme præcise signaler hver gang så han ikke bliver unødigt forvirret. Samtidig vil jeg gerne have det sidste ord når Jack stiller spørgsmål i fht det jeg beder ham om, hvilket han gør ind imellem;o) Det har jeg ikke i en sidepull da han er utrolig stærk... (Dette gør han dog langt mindre nu)...
    Så MIN holdning til at ride bidløst har rykket sig meget over de sidste måneder..Det er ikke længere et "must" for mig, men jeg vil rigtig gerne ride "let"...og det arbejder vi henimod;o)


  • #15   18. okt 2011 Præcis Mette, den ønskede rideform og enkelte hest sætter dagsordenen for optmningen. Jeg er glad for at undervise begge dele, men må indrømme, at jeg, i forhold til bløde præcise signaler, kommer biddet altså ind på en favorabel plads. Det er jo hånden der holder, det kommer an på. Og præcist Jack var jo simpelthen så tydelig. Han flexede og smaskede og udløste spændinger, så snart vi byttede ud, det var næsten som om spændingerne slap i hele hans krop.
    Min mening er, at bid/bidløs er en død sild. Hvad passer til ambition, hænder og hest er 1000 gange vigtigere i mine øjne. Ambition, fordi den træningsform vi ønsker stiller forskellige krav, både niveau og teknisk. Hænder, fordi det, lige meget hvad vi bruger, er vores hænder, der har tøjlerne. Hest, fordi de er så forskellige, at det er helt skørt at generalisere. Jack trivedes bestemt ikke med sidepull. Er det så mere eller mindre synd at give ham et bid i munden. Hvis en hest har meget brug for at flexe i kæbe-regionen, er det så ikke synd at hæmme den? Hvis en hest er forstyrret af urolige hænder, er et bid så den rigtige løsning? Og aller vigtigst, hvis hesten er signal-forvirret, hvilken optømning fungerer så bedst... Ingen... Så ja, kig på hesten, piger, se om den trives med optømningen, se om der er tegn på spændinger. Find ud af hvad de skyldes og find frem til det rigtige.


  • #16   19. okt 2011 Altså, jeg er så ved at bevæge mig i den modsatte retning af dig, Sofie - nemlig at gå fra bidløs til bid!

    Da vi begyndte tilridningen af Camino var han langt fra glad for at få et bid i munden, så Tina (min part) og jeg besluttede at prøve det bidløse af, hvilket jeg aldrig har prøvet tidligere, så det var lidt et eksperiment for os.

    Jeg prøvede en ridekapsun med cykelkæde - den brød han sig slet ikke om, det sarte væsen smiley tror at cykelkæden var for hård for ham. Derefter købte jeg en sidepull fra Riders Company, som er meget blød i næsestykket, hvilket fungerede meget bedre, og den rider vi med pt. MEN... jeg må indrømme, at jeg nogle gange sidder og føler, at signalerne ikke går helt klart igennem til Camino, især drejesignalerne. Specielt når vi er på tur har jeg flere gange haft ret godt fat i tøjlerne, for at trænge igennem, hvilket har medført at sidepullen er blevet trukket skæv. Og hvis Camino beslutter sig for at græsse, så er der efter min mening ikke meget hjælp at hente i en sidepull mht. et "op-med-hovedet" signal. Nu er jeg dog ingen ekspert i sidepull'en, så det kan også være at jeg ikke forstår at bruge den rigtigt smiley

    Så nu er jeg ved at undersøge junglen af bid, for at finde et mildt og behageligt bid (hvis sådan et findes!) til Camino. Måske kommer det til at fungere bedre end sidepull'en, måske ikke, men det er noget tiden må vise.

    Jeg mener ikke med dette indlæg at sidepull'en er decideret dårlig, jeg synes faktisk det er et okay bidløst hovedtøj, og jeg er sikker på at der findes heste som kan fungere ganske fint på det. Så synes da du skal give det et forsøg, du vil formentlig hurtigt finde ud af om det er noget for jer, og din hest skal nok fortælle dig, hvis han ikke synes om det smiley

    Og hvis du beslutter dig for at prøve det af, vil jeg rigtig gerne høre dine erfaringer med det smiley


  • #17   19. okt 2011 Ja Mie, nord for Vejle...

    Oh no, nu bliver det svært...

    Pauline, svar på dine spørgsmål..

    Jeg vil gerne ride så ukompliceret som muligt, jeg er primær turrytter og jeg nyder en fælles oplevelse med Ryan -hvad enten det er jordarbejde eller turridning. Jeg er gået fra en meget sensibel hest (bertus) til en mere tryg hest - og jeg vil gerne fra starten anvende minimum udstyr så det er lederskab og ikke diverse udstyr der er det afgørende. Så langt så godt... Sagt på en anden måde vil jeg gerne gøre "det rigtige" fra starten af fordi jeg oplever at Ryan er meget skarp på indlæring af signalerne - fx. kan jeg trække ham til og fra fold med et træktov om halsen - uden problemer. Jeg oplever det faktisk for meget indgribende at proppe et bid i munden på ham, som om det er "overkill". Han virker bedre tilpas uden. Så derfor. Og vi har ingen planer om at skulle udføre meget svære øvelser, der er ejeren ikke endnu smiley Jeg træner som sådan ikke målrettet, men det vil jeg gerne til. Og her kommer ønsket om et alternativ til et normalt hovedtøj så i spil.

    Jeg tænker ovenstående drøftelser viser hvor forskellige vi og vores heste er, - og godt for det. Men hold da op en interessant tråd efterhånden, så tak for alle jeres indspark.

    Jeg tror lige umiddelbart jeg vil prøve sidepull - evt. rebgrime (den har jeg liggende i forvejen). Så må jeg se hvad han siger, alternativt har Mark Rashid biddet floreret i men bevidsthed.

    Jeg smider lige en opdatering på, når der altså er en sådan.


  • #19   20. okt 2011 Charlotte C:
    Den bitless du har med kryds rundt om kæben - er det den fra Hôôks? Sådan en har jeg nemlig også, og jeg er blevet mega glad for den efter jeg fik den "skrællet" (pillet de der krydsremme af) og så bruger den som en sidepull.
    Dog skal den sidde ret højt på næseryggen for at sidde hensigtsmæssigt på mine dyr smiley Så jeg lavede ekstra huller i kindstykkerne... Nu sidder den perfekt og giver de rigtige signaler smiley

    Min holdning til bid eller ej er at whatever works for you er det rette smiley
    Dog vil jeg sige at man har en bedre "feeling" med hesten med et bid i munden. Det giver altså rytteren et mere nuanceret billede af hvad der sker i hesten mht spændinger eller andet.
    Men hvis man installerer signalerne korrekt i en bidløs optømning, så er min erfaring at man næsten kan opnå samme fornemmelse og næsten kan ride hesten for lige så fine signaler smiley
    Så hvis man er mest til bidløs og det fungerer for ens hest, så er der intet i vejen for at vælge dette (med mindre man skal starte dressusstævner i DRF-regi selvfølgelig).

    Dog vil jeg sige at rebgrimen er lidt svær at bruge fornuftigt hvis man vil træne dressur eller baneridning generelt. Grunden til dette er at begge tøjler typisk er monteret samme sted - derfor kan det være rigtigt svært for hesten at skelne signalerne. Der ud over vil det være vanskeligt at benytte sig af den direkte tøjleføring (men det er jo heller ikke alle der bruger denne).
    Men som andre har været inde på så er der masser af for og imod alt efter hvad man rider og hvilken optømning man bruger smiley Men uanset, så skal man vælge noget der passer godt på hesten, så det ikke risikerer at glide rundt, generer hestens øjne og giver for upræcise signaler.


  • #21   21. okt 2011 Ok smiley

  • #22   14. nov 2011 Her en lille update. Jeg valgt at købe denne sidepull:

    http://www.google.dk/imgres?imgurl=http://www.optimalsadel.dk/images/sidepull%2520-%2520Copy.jpg&imgrefurl=http://www.optimalsadel.dk/product_info.php%3Fproducts_id%3D208&h=565&w=565&sz=73&tbnid=RoGhCa08cT06iM:&tbnh=90&tbnw=90&prev=/search%3Fq%3Dsidepull%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=sidepull&docid=LlMr--gw8DQcrM&hl=da&sa=X&ei=SWnBTsS-A8_bsgbcn8S8Aw&sqi=2&ved=0CCoQ9QEwBA&dur=790

    Den fungerer super fin og Ryan reagerer fornuftigt på de grundlæggende signaler, som er dem vi øver nu. Jeg oplever at han er nem at styre og han virker meget tilfreds med sidepullen. Godt nok har vi endnu ikke været på tur men det kræver en ordentlig sadel, inden jeg vover mig ud på offentlig vej smiley Eneste minus er pandebåndet, det er noget skrammel, og jeg skal have fundet en løsning... nolge ideer? Jeg tænker på at få Kit (min sadelmager) til at sy et der passer bedre..


Kommentér på:
At ride bidløst - hvordan?

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce