{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.465 visninger | Oprettet:

Ugens artikkel.. {{forumTopicSubject}}

Jeg har med vilje ventet en dag med ugens artikkel, sådan så vi kunne komme os over messen i Herning, og for at jeg kunne "give" jer noget fra Herning..

Først kommer en uhyggelig historie fra Australien som jeg fandt inde på heste-nettet:

Ulovlige kastrationer udbredt

I Northland i New Zealand er amatørkastrationer så udbredt, at dyrevænsmyndighederne råber vagt i gevær. Størstedelen af områdets plage og unghingste kastreres nemlig ulovligt, af såkaldte "gør det selv"-folk uden bedøvelse, veterinærfaglig viden og udstyr.

Dyreværnsinspektør, James Boyd, vurderer at ca. 80 % af statens unghingste har været igennem en såkaldt amatørbehandling, ifølge de lokale dyrlæger.Det betyder at hingstene har været udsat for helt unødig og voldsom smerte, ifølge ekspertudsagn, siger James Boyd.

Han fortæller om en dyreværnssag fra 2006, hvor en 45 årig mand, havde bundet sin plage op, så de overhovedet ikke kunne flytte sig det mindste, hvorefter han steriliserede området på testiklerne og skar hul i pungen med en Stanley-kniv, tog stenene ud med et kirurgisk instrument (emasculator), og skar blodkarrene over uden nogen form for bedøvelse.

Alle plage og hingste, som kastreres ulovligt, og som opdages, resulterer i idømmelse af hårde straffe til ejer eller udøver. Indtil videre har der været tale om samfundstjeneste eller høje bøder.

James Boyd håber at bøderne kan tjene som skræk og advarsel til folk, som prøver at spare dollars ved "gør det selv"-metoden.

"Dette er ikke noget 3. verdensland; vi er ikke ramt af fattigdom. Der er ingen undskyldning for at påføre dyr så megen smerte", siger James Boyd.
Kilde og fotos: Horsetalk

og næste:
Treårs hingst for 1,2 mill.kroner

Katalog nr. 60, "Skovens Rafael" efter hingsten Blue Hors Romanov og hoppen Tazorba gik for den rekord høje pris af hele 1,2 mill. kroner til hingstekåringen iforgårs.

Hingsten er opdrættet af Jens Lund Petersen og Kirsten B. Hansen, og ejes nu af berider Per Skærbæk og en kompagnon fra Jegind på Nykøbing Mors.
I 2004 blev hesten solgt for en budsum på 75.000 kroner til Dansk Varmblods følauktion.
Berider Per Skærbæk oplyser at hingsten kommer til at stå på Mors.

Billeder af hesten kan ses her:
http://www.heste-nettet.dk/nyheder/2472/

her noget om andreas helgstrand og blue hors matiné:
Andreas Helgstrand og Blue Hors Matiné


Den afsluttende clinic med Andreas Helgstrand er med hoppen Blue Hors Matiné.

Som han sagde lige inden han red den næstsidste hest ud:
"Nåh, jeg henter lige det hvide spektakel"

Det er tydeligt at mærke på det forventningsfulde publikum, at her er noget man har glædet sig meget til. Efter sidste års pragtpræstationer lægger Andreas Helgstrand imidlertid ud med at gøre opmærksom på, at både hesten og han selv, har været lidt ude af funktion det seneste stykke tid med henholdsvis skader og sygdom. Men uagtet om ekvipagen er 100% tilbage i form igen, så er det en meget veloplagt Matiné, som danser frem foran publikum med ørerne fremme, og en skulderfrihed og bevægelse, man sjældent ser.

Imens Matiné danser frem i passage, uden at Andreas Helgstrand egentlig har forberedt den, fortæller han, at Matiné behøver man ikke ride så meget frem og ned som mange andre heste.

"Matiné er i balance, jeg behøver ikke at ride hende med hovedet mellem forbenene", siger han, og rider hesten ind i en meget flot og udtryksfuld piaffe, hvor den virkelig sætter sig. Publikum klapper i takt til piaffen, hvor hesten er helt uovertruffen i takt og bevægelse.

"Nå jeg stopper nu, jeg vil jo gerne passe på hende", siger en tydeligvis tilfreds Andreas Helgstrand efter fremvisningen.
Hesten til topniveau
"Det vi kigger efter er, om de har tre gangarter i hver gangart", siger Andreas Helgstrand inden han er helt færdig med den sidste clinic, og forklarer nærmere. For eksempel skal de kunne gå en god arbejdsskridt, samlet skridt og middel skridt og ligesådan i trav og galop, siger han.

"Til grandprix-niveau er det vigtigt at hesten kan samle sig, måske er det faktisk knap så vigtigt om de kan gå fri trav. Nogle heste kan næsten blive for store i bevægelsesmønstret til grandprix, og til at de rigtig kan være inde på banen", siger Andreas Helgstrand, og siger også i den sammenhæng, at det faktisk sjældent er de helt store championats-kometer med kæmpe bevægelser, som også viser sig egnede til grandprix.

Hingstekåring 2007, Herning

Billeder kan ses her:
http://www.heste-nettet.dk/nyheder/2465/

og så også lidt af det mere særiøse læsestof, da vi jo går forårsgræsset imøde nu:


Forfangenhed



Forfangenhed er en hyppig forekommende hovsygdom hos heste. Sygdommen angriber hyppigst forlemmerne, men sygdommen kan forekomme på forlemmer og baglemmer. Årsagen til sygdommen er ikke kendt, men man ved, der sker en væskeudtrædning imellem lædderhudsvæggen og hovkapslen. Denne væskeudtrædning, som giver hesten smerte, og som viser sig ved halthed, er årsagen til forfangenhed; men selvom årsagen ikke med sikkerhed er kendt, har man erfaringsmæssigt kunnet konstatere, at sygdommen udvikles p.g.a.:

1. Pludseligt foderskift:
Hvis hesten har forædt sig i kraftfoder.

Bliver lukket ud på en frisk, grøn græsmark, hvor hesten ikke har været vant til at græsse tidligere.

Endvidere kan visse sygdomme være disponerende for, at hesten udvikler forfangenhed.

Især må man fremhæve:

2. Tilbageholdt efterbyrd hos hoppen efter foling.

3. Kværke og andre infektionssygdomme.

Ligeledes har man erfaringsmæssigt kunnet konstatere, at overfodring med fordærvet, muggent foder også kan være disponerende for, at forfangenhed opstår.

Sygdommen kan deles i to kategorier:

1. Akut forfangenhed.

2. Kronisk forfangenhed.

Hvis hesten er akut forfangen på forbenene, vil den stå med forbenene strakt frem og bagbenene ind under sig. Dette symptom er karakteristisk, når hesten er akut forfangen på forbenene.

Hvis hesten er akut forfangen på alle fire hove, vil hesten stå med forben og bagben ført ind under sig.

Under bevægelse vil hesten sætte forbenene langt frem og bagbenene ind under sig.

Ved den kroniske forfangenhed vil hesten sætte ballen mod underlaget først og dernæst vippe frem på tåen. Dette kalder man "dobbelt hovslag". Hesten sætter først ballen i, fordi smertereaktionen er i den forreste del af hoven (tåen). Årsagen til dette kan være, at hovbenet drejer, således at afstanden fra den forreste del af hovbenet til sålens overflade er mindre end normalt. Dette kan man se på et røntgenbillede.

Hvad kan jeg gøre?
Når man har mistanke om, at en hest udviser halthed, vil det være nødvendigt at tilkalde dyrlæge.

Hvis den akutte forfangne hest behandles i tide, er der en god mulighed for helbredelse. Hvis den akutte forfangenhed, trods behandling, udvikler sig til en kronisk forfangenhed, vil det være nødvendigt at få hesten behandlet med et sygebeslag (forfangenhedsbeslag).

Forfangenhedsbeslaget udføres, som en ringsko evt. med lædersål og pakning. Skoen må ikke trykke på hoven foran. Der må gerne foran i tåen være et par millimeter fri - mellem skoen og tåvæggen -.

I øvrigt bør hesten under den akutte fase have afkølet hovene, det vil sige f.eks. lade en vandslange med koldt vand løbe ned over hovene. Endvidere bør hesten opstaldes på blødt underlag. Ligeledes vil det, for at forbedre hestens almen befindende, være nødvendigt at få den medicinsk behandlet (smertestillende medicin).

Udsigten til helbredelse er størst hos de mindre hesteracer, hvorimod helbredelse af større hesteracer er mindre sandsynlig


DO ENJOY
Pernille//Admin

Spar penge på din forsikring



  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
Ugens artikkel..

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce