{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
876 visninger | Oprettet:

ugens artikkel {{forumTopicSubject}}

Har din hoppe mistet sit føl...

Det er forår og det er føltid. Desværre går det ikke altid efter planen.

Ammeordning: Har din føl mistet sin mor eller omvendt kan der være råd at få hos Hestens Værns ammeordning måske hjælpe dig. Her er der en døgnvagtsordning på henholdsvis Hospital for Store Husdyr, Det Biovidenskabelige Fakultet. (KVL) tlf.nr. 3528 2860 eller Nørlund Hestehospital tlf.nr. 8684 7811

Dør din hoppe:

Hvis din hoppe skulle dø, er der imidlertid en række ting, man bør være opmærksom på. Det er meget vigtigt at føllet får råmælk hurtigt. Så hvis der overhovedet er mulighed for det, bør man tappe så meget råmælk fra hoppen som muligt. Det aftappede råmælk gives til føllet i en flaske. Nægter føllet at drikke fra flasken, kan man evt. få dyrlægen til at hjælpe med at lægge en sonde ned i maven på føllet.


Man kan evt. forberede sig og malke råmælk ud af en hoppe ved en normal foling eller en hoppe som har kraftig mælkeløb. Råmælken kan opbevares ved i fryseren i en rengjort og skoldet beholder. Apotekerne forhandler en såkaldt omvendt "malkesprøjte" til kvinder, som udmærket kan anvendes til heste.


Hvis man har været så heldig, at kunne give føllet en god portion råmælk, kan den faktisk videre klare sig på mælkeerstatning alene. Problemet kan være at få føllet til at sutte hos en evt. amme, hvis den har været vant til at få sutteflaske. Men man bør overveje om man har den fornødne tid til at opflaske et moderløst føl, hvis ikke det lykkes at finde en amme eller at få ammen til acceptere føllet. Det er nemlig et krævende arbejde med op til 8-10 gange fodring i døgnet de første uger. Siden kan man med stor tålmodighed faktisk lære føllet at drikke mælk fra en spand. Igen kan et moderløst føl temperamentsmæssigt udvikle sig anderledes end føl med mødre.

Inden man iværksætter en storstilet eftersøgning efter en amme til sit føl, skal man altid huske at ammen skal flyttes hen til føllet og ikke omvendt. Desuden kan man gnide føllet med resterne af efterbyrden, for at få ammen til lettere at acceptere føllet.

Hvis føllet dør

Kontakt evt. ovenstående 2 institutioner med ammeordning, og husk endelig at gemme efterbyrden et køligt sted. Man kan evt. malke hoppen, hvis man gerne vil finde et moderløst føl til den, men ellers skal man endelig ikke malke hende, medmindre hoppen udvikler yverbetændelse. Her kontaktes dyrlægen straks.



Kilde: Foreningen af Traveropdrætter i Danmark

Spar penge på din forsikring



  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
ugens artikkel

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce