Fødselsår



StævneRytterne

StævneRytterne

Medlemmer: 43
Forside Forum Medlemmer Annoncer Heste

Knabstrupper - Information om hesten

Hvordan træner og passer du en knabstrupper? Vil du bruge din knabstrupper til spring eller dressur? Vil du købe eller sælge en knabstrupper? På HesteGalleri kan du læse gode råd og erfaringer om knabstruppere fra bruger til bruger. Du kan se billeder, finde part, bedækning eller pasning, se knabstruppere til salg, diskutere træningsmetoder og meget andet.

Historie
Den danske knabstruppers historie tager udgangspunkt i en sjov fortælling om forkærligheden for det plettede og særegne udseende. Christian Ditlev Lunn fra stutteriet Knapstrup Gods begyndte i starten af 1800-tallet at interessere sig for avl af mere spraglede heste og købte omkring 1808 ”Flæbehoppen”, som blev stammoder til hele knabstrupperracen. Han krydsede denne hoppe med gule hingste og opnåede i 1813 at fremavle den spættede ”Flæbehingst”, om hvem det siges, at den havde over 20 forskellige farver. Fra Flæbehingsten kunne egnens opdrættere avle en mangfoldighed af spraglet afkom.

Den officielle Knabstrupperforening for Holbæk Amt blev stiftet i 1947, og først i 1971 oprettedes Knabstrupperforeningen for hele Danmark. Der havde været problemer med at skaffe hingste nok til renavlen, men i dag er avlen struktureret efter internationale standarder. Racen er således blevet organiseret og eftertragtet i store dele af verden.

Udseende
Knabstruppere er mest kendt for deres særlige plettede udseende med unikke farvekombinationer. Nogle er næsten ensfarvede, andre er spættede på hele kroppen eller bagparten, mens andre igen er kraftigt plettede i flere farver.

Den grundlæggende eksteriørbeskrivelse for knabstrupperen ser sådan ud: en tæt bygget hest med megen styrke, mange muskler og en sparsom man. Hovedet skal være lille og fint, mens halsen er lang og overlinjen god, således at bevægelserne bliver lette, men kraftfulde.

Knabstrupperen avles i fire typer og findes på den måde både som hest og pony:

- Knabstruppersportsridehesten (over 148,1 cm i stang)
- Klassisk knabstruppertype (148,1 – 165 cm i stang)
- Knabstrupperpony (105 – 148,0 cm i stang)
- Miniatureknabstrupperpony (under 104 cm i stang)

For hver af disse typer hører yderligere nogle særlige krav til bl.a. ridelighed og eksteriør alt efter brug.

Temperament
Det vigtigste krav til knabstrupperens temperament er dens udholdenhed, hvilket stammer fra Christian Ditlev Lunns (jf. ovenfor) ønske om en stærk ridehest. Generelt ønskes en rolig, samarbejdsvillig og omgængelig hest eller pony, og for sportsridehestens vedkommende lægges også megen vægt på hestens livlighed og intelligens.

Knabstrupper i sporten
Knabstrupperen er en meget alsidig race, som både kan bruges til dressur, spring, vognkørsel og jagt. Racens særlige udholdenhed og styrke er med til at gøre den velegnet til jagt, men også på dressur- og springbanen kan man drage fordel af dens gode natur og samarbejdsvillighed. Mange knabstruppere har fået fine resultater på internationalt konkurrenceplan. Især knabstrupperponyerne, men også hestene, bruger deres styrke og udholdenhed i vognkørsel, hvilket også er ét af racens store talenter. Der afholdes desuden mange stævner i dressur, spring og vognkørsel inden for foreningens fællesskab. Racen er derudover meget velegnet til børn, da den er rolig, samarbejdsvillig og tilmed kan avles som ”miniatureridehest” og altså fås i nærmest alle størrelser.

Kåring af knabstrupper
Knabstrupperforeningen gør en stor indsats for at arrangere kåringer, der også findes i mange forskellige lande. Her kan man se de mest eftertragtede hingste, ponyer og miniaturer samt årets mest lovende føl. I den forbindelse gøres der også opmærksom på, hvilke knabstruppere der sælges til enten avl eller sport. Der kåres både knabstrupperhingste, -hopper og -føl, og derefter optages de i stambogen. Før en hest eller pony kan kåres, er der opsat nogle afstamningskrav, som må opfyldes. Hvis disse ikke er opfyldt, men hesten eller ponyen lever op til eksteriørkravene, kan den kåres i en anden klasse.

Avl og stutterier
Der findes mange stutterier, som avler knabstrupperheste. Disse stutterier ønsker at fremavle særprægede knabstruppere i alle størrelser. Herfra sælges knabstruppere ofte, men der købes også knabstruppere fra bl.a. kåringer til at fremme avlen.

Afstamningskravene i avlen har til hensigt at bibeholde racens særprægethed og bevare de gamle blodlinjer. Det såkaldte renavlsprogram går ud på at opnå en blodrenhed på mindst 93,75 % i 4. led hos knabstrupperen. Det vil sige, at 15 ud af 16 heste eller ponyer på en knabstruppers stamtavle er registreret racerene. Dette betyder, at nogle hingste kan få begrænset bedækningstilladelse, mens de, der er optaget i renavlsprogrammet, bliver avlet mere på.

Gode råd, hvis du skal købe en knabstrupper
En knabstrupper er både ideel som ambitiøs sportshest til spring, dressur, jagt eller vognkørsel, men også som hyggehest eller børnehest. Dens gode sind, varierende størrelse og udholdenhed gør den velegnet til alle slags ryttere – også de, der ikke er så øvede.

Hvis du som ny hesteejer ønsker at købe en knabstrupper som ridehest, der opfylder avlskravene, har stamtavlen i orden, allerede er tilredet og har en fin alder, skal du regne med en pris på omkring 25-35.000 kr. Prisen for en knabstrupper er dog meget afhængig af faktorer som træningsgrad, stamtavle og alder, men også rytterens ambitionsniveau spiller en vigtig rolle. Af denne grund er det umuligt at sætte en fast pris på knabstruppere. Du kan undersøge markedet for køb og salg af knabstruppere på HesteGalleri.

Har du allerede en knabstrupper?
Hvis du allerede har en knabstrupper og søger part, foder, bedækning, pasning, arrangementer eller bare erfaringer, så er HesteGalleri det rette sted. Her kan du for eksempel høre om andre brugeres fodring af knabstruppere, deres valg af udstyr, f.eks. hvad angår valg af sadel, hovedtøj, bentøj, eller deres træningsmetoder.
Læs mere

Indlæser...
Sortering
Knabstrupper Sasja [Prinsesse], 1994 D.1 september var den dag jeg fik part på hende Jeg var ude og prøve hende og det regnede helt vil...
Oprettet:
12. sep 2013
Visninger:
1.936
16 stemmer
71.42857142857143%
Knabstrupper Kolumbus af Hallundbæk, 2006 Jeg søgte en rolig og ukompliceret hest og det har jeg absolut fået mig nu! Jeg faldte straks for h...
Oprettet:
9. dec 2012
Visninger:
1.488
13 stemmer
75.82417899999999%
Knabstrupper COMETT, 2000 Den 1. juli 2010 købte jeg Comett, efter at ha haft part på ham i 1½ år, hvor vi både havde op- og ...
Oprettet:
3. jan 2009
Visninger:
47.447
773 stemmer
72.62982857142858%
Knabstrupper Nymands Zidney, 2002 Super dejlig pige, som elsker atblive nusset og snakket med. Købte hende d. 3/3-08 fra Brændte Ege ...
Oprettet:
19. maj 2008
Visninger:
1.041
13 stemmer
73.62637514285714%

Annonce