Fødselsår



Dem med vinder ponyerne<´33

Dem med vinder ponyerne<´33

Medlemmer: 8
Forside Forum Medlemmer Annoncer Heste

Dansk Varmblod

Hvad skal du gøre, hvis du gerne vil købe en Dansk Varmblod? Hvordan skal varmblodshesten fodres og trænes? Hvordan foregår kåringer og skuer? Måske har du allerede en Dansk Varmblod? På HesteGalleri kan du læse om racen, købe eller sælge varmblodsheste, finde en part, opstaldning eller undervisning og læse om gode råd og erfaringer fra andre varmblodsinteresserede.

Generelt om Dansk Varmblod
Egentlig er Dansk Varmblod ikke en race, men et målrettet avlsprojekt, der har til formål at fremavle rideheste med højt præstationsniveau inden for dressur, spring og til dels military. Varmblodshesten er en særligt ædel konkurrencehest, som egner sig fortræffeligt til konkurrenceridning på internationalt plan. Af samme grund er den blevet vidt kendt i hesteverdenen, og den nyder respekt i udlandet som værende den fineste danske avls- og konkurrencehest.

Varmblods- kontra koldblodsheste
Det er let at forveksle disse to fuldblodsracer, men som navnene også antyder, er de direkte modsætninger. Koldblodshesten er en arbejdshest, der er kraftig af bygning og har et roligt temperament som f.eks. Belgieren eller Jyden. Varmblodshesten derimod er helt anderledes. Den er avlet som den ideelle, moderne ridehest med en elegant bygning og et mere heftigt temperament.

Avlsforbundet Dansk Varmblod
Forbundet Dansk Varmblod blev dannet i 1979, hvormed det er det yngste varmblodsforbund i verden. Rødderne går tilbage til 1960’erne, hvor grunden blev lagt af avlsmateriale fra bl.a. Oldenborgeren og Frederiksborgeren. Det store fokus på hestens præstationsegenskaber begyndte i starten af 1990’erne, og siden da er avlsmateriale fra Dansk Varmblod blevet efterspurgt i store dele af verden. I dag er organisationen Danmarks største avlsforbund med 58000 registrerede heste og 5000 medlemmer.

Forbundet er organiseret med forskellige udvalg, der varetager de mange forskellige opgaver. En central del af avlsforbundets arbejde drejer sig om aktiviteter i form af dressur- og springkonkurrencer, kåringer, skuer, kurser, prøver og talentprogrammer, der alt sammen eksisterer for at sikre en udbredelse og konstant optimering af de danske varmblodshestes kvaliteter.

Udseende og avlsmål
Fordi Dansk Varmblod netop er et avlsforbund uden en lukket stambog, søges der blot at fremavle den bedste præstation på dressur- eller springbanen, og udseendet hos hestene er derfor meget varierende. Den danske varmblodshest kan have alle farver, dog oftest brun, sort, skimmel eller rød, og aftegn af forskellig art er ikke ualmindelige. Med en idealhøjde på 165-170 cm og de strikse krav om en bygning med stor ganachefrihed, albuefrihed, optimal sadel- og schenkelplacering samt en dyb lårmuskulatur er formålet med Dansk Varmblod at være den ideelle ridehest. De officielle avlsmål kræver en sund, ædel og smidig hest med god ridelighed. Formen skal være højtstillet, og hesten skal kunne præstere i enten dressur eller spring på et internationalt niveau.

Temperament
Der avles mod en energisk, lærenem og modig hest, der gerne vil samarbejde med sin rytter, og som er nem at omgås. Af navnet ”varmblod” forstås, at hesten har et iltert og livligt temperament, som skal udnyttes til træning og konkurrencer på højt niveau.

Krav til dressurhesten
Dansk Varmblod bruges ofte til dressur, hvor der kræves en hest, som griber godt ind under sig og bæres af en god hase- og knæaktion. Skridt bedømmes med fokus på:

- Taktfasthed
- Smidighed
- Rummelighed

Traven bedømmes ud fra samme kriterier, men her lægges også vægt på den gode bæring, og i galoppen fokuseres derudover på balancen. Generelt skal hesten være ridelig, modig og gålysten.

Krav til springhesten
Danske varmblodsheste er lige så rigt repræsenteret på springbanen. Her lægges vægt på hestens:

- Kraftfuldhed
- Smidighed og rummelighed
- Teknik
- Kapacitet
- Balance
- Mod og overblik
- Forsigtighed

Det er væsentligt, at hesten besidder disse egenskaber for at kunne kategoriseres som racen Dansk Varmblod.

Avl
Udover kravene til hestens rideegenskaber, er der krav til hestens herkomst. For at et afkom kan accepteres umiddelbart i varmblodsracen, skal både faderen og moderen være registreret, kåret og bedømt i henhold til Dansk Varmblods avlsmål, og hingsten skal være på Dansk Varmblods hingsteliste for året. Grundlaget i Avlsforbundet Dansk Varmblod er, at hestenes brugsegenskaber standardiseres, og der er derfor behov for en særlig udvælgelse. Kåringer er altså nødvendige, hvis hesten skal bruges i avlen, og er til stede for at sikre, at avlen bevæger sig den rigtige retning. Stutterierne gør især meget ud af at udvælge talentfulde og kårede hopper og hingste til at avle på.

Skuer og kåringer
Avlsforbundet lægger stor vægt på vigtigheden af fremvisninger af føl og unge, potentielle avlshingste eller –hopper ved skuer og kåringer. Særligt kendt er Dansk Varmblods Hingstekåring, som er et kæmpe show, der løber af stablen én gang om året. Her vises og kåres de unge hingste med det største fremtidige talent og potentiale samtidig med, at de aktuelt bedste avlshingste fremviser deres talent inden for enten spring eller dressur. Hestene skal igennem nogle særlige prøver, bl.a. løsspring og longering, som bedømmes af et dommerpanel. Senere åbnes også for en særlig hingsteauktion, hvor kun de bedste hingste er at finde.

Hoppekåringer er ligesom hingstekåringerne obligatoriske, men her foregår det lidt anderledes. Der er forskellige kåringsmodeller for hopper: Eksteriørkåring med fokus på udseende og bygning. Sadelkåring med fokus på udseende og kvalitet under rytter. Stationsafprøvning, hvor hoppen trænes over en periode og bedømmes som til sadelkåring. Egnethedstest for 4-års heste med fokus på hestens talent i spring eller dressur med og uden rytter. De bedste hopper udtages herfra til det såkaldte unghestechampionat, der foregår sammen med hingstekåringen.

Desuden udtages der fra alle discipliner til et eliteskue. Kåringerne sikrer, at avlsmålene for Dansk Varmblod følges. Derudover skal føl fremstilles i følskuer, der afholdes regionalt. Fra følskuet udvælges nogle få med særlige talenter til eliteskuet.

Dansk Varmblod registre
For at holde styr på avlshoppernes kvalitet findes nogle særlige registre eller kåringsgrader, der afhænger af hoppens afstamning.

FOR er et forregister, som er delt ind i tre:
- F1 er for hopper af ikke-anerkendt afstamning, men som er godkendt af Dansk Varmblod.
- F2 er for hopper, hvis far er anerkendt Dansk Varmblod, og hvis mor er optaget i F1.
- F3 er for hopper, hvis far er anerkendt Dansk Varmblod, og hvis mor er optaget i F2.

Forregisteret er den laveste kåringsklasse. De følgende klasser kræver hopper med kåring i tre led, hvor altså de tre generationer før den har været kåret i Dansk Varmblod:
- DR er Dansk Registerstambog, hvor der kræves en karakter på 5 i helhed.
- DS er en Dansk Stambog, hvor der kræves en karakter på 6-7 i helhed.
- DH er en Dansk Hovedstambog, hvor der kræves en karakter på 8 eller derover i helhed.
- EDH og EDS er hopper, som har fået betegnelsen elitehopper.

Udstyr til varmblodsheste
Der er intet særligt udstyr til en varmblodshest – racen er avlet til at være så velegnet til ridning, at det meste udstyr passer til hestens bygning.

Fodring af varmblodshesten
Især på føl- eller unghestestadiet er det vigtigt at være opmærksom på fodersammensætningen. Her skal være fokus på, at for meget korn gør knoglerne dårligere, at kobber, zink og mangan indgår i kosten, at der er et rigtigt forhold mellem kalcium og fosfor, samt at overfodring kan føre til knogledefekter. Fodermærket Equisana er officiel leverandør til Avlsforbundet Dansk Varmblod, og mange ejere benytter sig af denne fodertype til voksne heste.

Vil du købe en Dansk Varmblodshest?
Varmblodshesten er til den seriøse og ambitiøse rytter eller avler, der ønsker mange events og fremvisninger i form af konkurrencer, skuer eller kåringer. En varmblodshest er altså som udgangspunkt ikke egnet til ”hyggehest” eller begynderhest, da hestens temperament kræver en rimelig fast rytter.

På HesteGalleri kan du se varmblodsheste til salg og finde købere, halvparter eller bedækning. Hvis du skal finde en Dansk Varmblod med papirerne i orden, talent og grundlag for kåringer, er prisen omkring 25.000 kr.
Læs mere

Indlæser...
Sortering
Dansk Varmblod Bakkens Chiquita (Baby), 2008 Chiquita(Baby) er min onkels og min nye hest. Vi håber hun bliver en god allround hest. Håber jeg ...
Oprettet:
8. nov 2011
Visninger:
1.444
14 stemmer
72.44898571428571%
Dansk Varmblod Stillebæklunds Landroneur, 2011 Lille Landroneur er født den 13. juli 2011 og han er ikke mange dage gammel. Desværre har hans mor...
Oprettet:
26. jul 2011
Visninger:
1.314
16 stemmer
75%
Dansk Varmblod Gabriella Nexen, 1992 "Gabys" profil vil ikke blive redigeret mere da hun her d. 24/11-2007 lige er blevet hentet af sine...
Oprettet:
19. okt 2007
Visninger:
1.309
13 stemmer
69.23076771428572%
Dansk Varmblod Skovlunds Felicity, 2002 Felicity er en rigtig dejlig hoppe, som man ikke kan andet end at holde af! Hver dag glæder jeg mig...
Oprettet:
28. jun 2007
Visninger:
10.450
305 stemmer
72.36533842857142%
Dansk Varmblod † Sorina Frydendahl †, 1990 Brun hopppe med næsten hjerte formet stjerne. Totalt god ridlig hest, god på stald. Super sød MEGA ...
Oprettet:
17. okt 2006
Visninger:
2.003
32 stemmer
70.98214285714286%
Dansk Varmblod Schubert Ray, 2000 Schubert ejes af Mie Bredahl. jeg har redet ham i ca. 5 år, hvilket jeg er rigtig glad for. Han har...
Oprettet:
4. sep 2006
Visninger:
16.117
486 stemmer
72.36919400000001%

Annonce