Frem i næsen og undgå taktfejl? {{forumTopicSubject}}
Jeg søger lidt råd angående min dejlige fuldblodshoppe på 11 år. Jeg har haft hende i 5 år, og vi har lært alt vi kan sammen, da jeg kun havde redet et år da jeg købte hende.
Hun fik føl i 2007, og før det red vi LC klasser til lave procenter. Efter føllet tog seriøsiteten til og med lidt hjælp fra en dygtig rytter og diverse undervisere kom vi i 2008 gennem klasserne og sluttede året med at debutere i LA1 til 62%. Kort inden det havde hun fået ny sadel, som selvfølgelig var godkendt og prøvet på af sadelmager (Michael Brodie).
Herefter begyndte det at gå ned af bakke. Alt var galt, og ingen kunne løse problemet. Tandlæge gav hende en ordentlig omgang og der kom en kiropraktor ud. Ingenting hjalp og til sidst kunne jeg kun ride bidløs hvis jeg ikke ønskede at hun rendte rundt med sænket ryg og kunne finde på at stejle.
Så fik jeg en anden kiropraktor ud i september 2009. (Rikke Andersen) og min stakkels hest var skæv i ryggen pga sadlen som var for smal til hende. Det var gået i nakken og i bagparten, hele kroppen var altså skæv.
Så stod den på genoptræning fra jorden. Hun fik 2 måneder fri, og så begyndte longering, bomtræning og trækketure. Sidst i februar fik jeg endelig fundet en sadel som kiropraktoren kunne godkende. Så begyndte ridningen igen. Skridtede hele marts måned og begyndte at trave hen mod slutningen. Ingen problemer, og ryggen havde det fint. Vi travede kun meget lidt med løse tøjler så mærkede intet til de nuværende problemer.
Men problemet er nu, efter den lange baggrundshistorie , at når jeg tager kontakt til Artesia i tøjlen så foretager hun hvad jeg vil kalde frivillig roll-kur i traven. Jeg kan så slippe tøjlen og hun bliver der, kan måske få hende til at gå en smule frem i snuden men stadig ofte 10 cm bag lod. I galoppen går hun på højre volte over lod og på højre lige så meget bag lod som i traven. Hun har desuden fået en vane med at takte forkert og evt springe an på forbenene hvis jeg ikke rider meget fremad i traven på venstre volte især i svingene.
Jeg har aldrig døjet med det før, hun er vant til at blive redet på lod og gerne lige foran lod, så jeg fatter ikke lige hvor den ide kommer fra. Min umiddelbare tanke er at det er for at passe på sin ryg og nakke, men også fordi det er mindre hårdt for hende, så hun spare på kræfterne på den måde, men ved ikke om jeg er helt galt på den.
Hvad ville i gøre i situationen, hvordan ville i lokke hesten frem i næsen, skide være med hun går dybt, hun skal nok komme op i nakken når hun bliver stærkere, men har det ikke godt med at hun går bag lod.
Det blev lidt langt, håber der er nogen der kom igennem, og har nogle gode råd
okt 2006
Følger: 29 Følgere: 26 Heste: 3 Emner: 24 Svar: 668
dec 2006
Følger: 74 Følgere: 84 Heste: 4 Emner: 526 Svar: 5.254
dec 2006
Følger: 74 Følgere: 84 Heste: 4 Emner: 526 Svar: 5.254
det er da ligegyldigt om den har bid på eller ej.. den skal stadig lærer at gå rigtigt, også med bid, hvis man er stævnerytter
apr 2008
Følger: 19 Følgere: 21 Heste: 5 Emner: 9 Svar: 794
feb 2007
Følger: 182 Følgere: 279 Heste: 2 Emner: 196 Svar: 1.725
dette ville jo være en god måde at få hende til at sænke halsen - UDEN indspændigstøjler - og derved indlærer hende at sænke halsen giver pauser
for at opmundre til at komme frem med næsen ville jeg ride bidløst - da hesten så ikke har noget direkte smertemiddel der kunne forhindre den i at søge frem
- også selvom du, som du skriver, rider for lange tøjler
okt 2006
Følger: 56 Følgere: 55 Heste: 4 Emner: 70 Svar: 449
Og nu bliver den redet uden at den har styrke til det den plejede før. Så den prøver at opfylde de 'krav' du stiller til den, ved at bøje nakken fordi at det plejer den, men den har ikke styrke til at holde næsen oppe, og derfor går den bag lod.
Jeg ville foreslå at du rider hende hovedsageligt med lidt længere tøjler, som du selv sagde, og så lade hende gå lidt ned og slappe af og komme ordentlig op i ryggen, så den langsomt får bygget sine muskler op igen.
Og først når den er klar (tidligst efter 2-3 mdr. i regelmæssig ridning) kan du begynde at samle lidt op på hende igen og se om det ikke har hjulpet.
Jeg ville i hvertfald tro at den simpelthen ikke har styrken til det, efter hvad du fortæller har den jo været ude af træning i et stykke tid ?
Held og lykke, håber det kommer til at gå godt (:
jan 2007
Følger: 88 Følgere: 82 Heste: 5 Emner: 139 Svar: 1.445
okt 2006
Følger: 29 Følgere: 26 Heste: 3 Emner: 24 Svar: 668
Jeg spørger kun om biddet, fordi det var beskrevet som at problemet først opstod igen, da ridningen begyndte med sadel (og bid igen?).
Jeg er enig i, at problemet skal løses, men det er da utrolig relevant at vide, om det KUN opstår når den har bid i munden eller også uden (synes du ikke?). Løsningen behøver ikke at være at ride uden bid, men måske skal man droppe kontakten til det, indtil musklerne er der til at hesten kan søge frem til det.
apr 2008
Følger: 55 Følgere: 65 Heste: 3 Emner: 14 Svar: 3.182
Når det så er sagt, såville jeg ikke bekymre mig så meget over, at hesten i starten af genoptræningen "gemmer" sig lidt bag biddet, og derved kommer bag lod. Jeg ville forsøge at støtte den op og møde den der, hvor den nu engang naturligt og frivilligt placerer sig, og på en stabil kontakt.. Langsomt vil jeg så forsøge at ride den længere i halsen for sæde og schenkel, altså lige som ride halsen ud af kroppen og derved få næseryggen frem til lod. Det vil nok tage nogle måneder inden den er helt i vinkel al afhængigt af hestens form, psyke og eksteriør.
Men som først skrevet - søg noget rofessionelt hjælp og vær kritisk i dit valg.
Held og lykke.
okt 2006
Følger: 29 Følgere: 26 Heste: 3 Emner: 24 Svar: 668
okt 2006
Følger: 29 Følgere: 26 Heste: 3 Emner: 24 Svar: 668
Vi skriver modsætningsfyldte råd, og det synes jeg er meget interessant
Hvorfor møde hesten dér, hvor det netop ikke er sundt for den at gå? Man risikerer vel at den flytter sig yderligere for tøjlen (ind mod bringen), samt at forhindre den i selv at finde den "rigtige" plads.
dec 2006
Følger: 74 Følgere: 84 Heste: 4 Emner: 526 Svar: 5.254
jo det er det da.. men når hun skriver at hun rider med lange tøjler, så kan biddet ikke alene have skylden..
sep 2007
Følger: 69 Følgere: 270 Heste: 3 Emner: 1.740 Svar: 37.032
Tænker om hun er blevet kigget på af en tandlæge? Kan være en ulvetand eller andet der sidder og genere?
Men udover det, så ville jeg ride uden kontakt - så det ikke er dig der skal møde hesten med bidet men omvendt. Da det lyder til hun på et eller andet punkt har fået en "mistillid" til bidet - hvis det ikke er noget med tænderne.
okt 2006
Følger: 29 Følgere: 26 Heste: 3 Emner: 24 Svar: 668
Det kan det da sagtens, hvis det f.eks. ikke passer hesten Det er altså meget normalt, selvom det ikke er tilfældet her.
okt 2006
Følger: 29 Følgere: 26 Heste: 3 Emner: 24 Svar: 668
Den går på samme måde uden bid (og så har hun haft tandlæge ifølge det første indlæg..)
apr 2008
Følger: 55 Følgere: 65 Heste: 3 Emner: 14 Svar: 3.182
Heste er bygget meget forskelligt i forhold til halsansøtning, nakkens længde og smidighed, ganaschefrihed, naturlig hvælving osv. Derfor vil de også have forskellige naturlig foretrukne holdninger.
Dermed mener jeg ikke, at det er målet, at hesten skal gå bag lod, hvis det er dens foretrukne. Jeg mener bare, at man skal støtte den i dens eget udgansgpunkt og derfra arbejde på at styrke den til at bære sig tilstrækkeligt til at næseryggen kan komme frem til lodret og gerne en smule foran, og således hjælpe den genne ridningen til at opnå en bedre form.
Hesten skal ikke gerne "flytte sig for tøjlen ind mod bringen", så er der noget galt med den helt grundlæggende fremadridning.
maj 2009
Følger: 16 Følgere: 16 Heste: 1 Emner: 41 Svar: 232
Heste er jo forskelligt bygget. Nogle vil gerne toppe op i nakke og ind med næse mens andre det modsatte, alt efter eksteriør.
Ville gøre som K.A.
Når du får den redet ud med næsen, får du først rigtig fat i musklerne i ryg/bagpart. Det er nok lidt hårdt for hesten pt....
jan 2007
Følger: 88 Følgere: 82 Heste: 5 Emner: 139 Svar: 1.445
Jeg tror også hun har fået mistillid til bidet, da jeg tror hun forbinder bidet med de tidligere smerter i ryggen. Lige nu rider jeg på den måde at jeg starter op med kontakt og så gør jeg kontakten mindre og mindre indtil tøjlen hænger, hvilket hænger sammen med at hun krøller mere sammen jo længere tid jeg rider.
jan 2007
Følger: 88 Følgere: 82 Heste: 5 Emner: 139 Svar: 1.445
sep 2007
Følger: 69 Følgere: 270 Heste: 3 Emner: 1.740 Svar: 37.032
Jeg havde så valgt den "model" som jeg nævner med slet ingen kontakt, andet end til stop - sådan så hun får et klart billed af hvad det er tøjlen er for noget, at den kun bruges til stop og at presses slippes hvis hun stopper.
apr 2005
Følger: 40 Følgere: 41 Heste: 1 Emner: 78 Svar: 4.980
Er enig med dig der
Min ligger sig også bag lod, men det bekymre mig ikke, så længe han bærer sig selv som han skal, når muskler og det hele er ved at være på plads igen, vil hesten naturligt søge frem til lod/foran lod
Rider både støvsuger ridning og "samlet" på forskellige dage, i starten vil jeg da anbefale støvsuger ridning, altså frie tøjler, så hun kan placere sig som hun vil, der ville jeg kun fokusere på muskler og balance
jan 2007
Følger: 88 Følgere: 82 Heste: 5 Emner: 139 Svar: 1.445
apr 2008
Følger: 55 Følgere: 65 Heste: 3 Emner: 14 Svar: 3.182
Jeg havde valgt at tilbyde hende en stabil og rolig støtte, som hun altid kan være tryg ved. Jeg havde valgt at være vedholdende i mit forsøg på at skabe kontakt, så hesten får tro på min hånd og dermed biddet, så den har lyst til at strække sig med frem i takt med fremadridning og en øget styrke til at bære sig. Det kan tage lang tid...
Min hvide trakehner, der har en kort hals, stor hvælving og meget smidig nakke, var som ung meget svær at få frem foran lodlinjen, da det ikke var hans naturlige form. Det har taget lang tid at få lov at ride ham derud, hvor han fx er på billederne på stranden. Han har dog aldrig været bange for biddet omend han var meget meget let i hånden de første år.
apr 2005
Følger: 40 Følgere: 41 Heste: 1 Emner: 78 Svar: 4.980
Men bare at hun får balance i kroppen via halsen, men kan godt se,hvis kioprakteren siger det...
Hvad med bom træning så, der bliver hun nød til at aktivere bagparten, for at få balancen? Især hvis det er forskellige højder osv
dec 2005
Følger: 65 Følgere: 95 Heste: 4 Emner: 2 Svar: 1.154
aug 2006
Følger: 130 Følgere: 132 Heste: 9 Emner: 251 Svar: 2.061
jan 2007
Følger: 88 Følgere: 82 Heste: 5 Emner: 139 Svar: 1.445
aug 2006
Følger: 130 Følgere: 132 Heste: 9 Emner: 251 Svar: 2.061
jan 2007
Følger: 88 Følgere: 82 Heste: 5 Emner: 139 Svar: 1.445
aug 2006
Følger: 130 Følgere: 132 Heste: 9 Emner: 251 Svar: 2.061
Hvor vidt du skal være medlem eller ej, ved jeg ikke, men hvis du skal er det jo kun de sidste 1- 1½ måned inden sommerferien du skal betale for i første omgang og det er maks 100 kr. eller sådan noget.
jan 2007
Følger: 88 Følgere: 82 Heste: 5 Emner: 139 Svar: 1.445
aug 2006
Følger: 130 Følgere: 132 Heste: 9 Emner: 251 Svar: 2.061
- vi knokler virkelig når vi rider ved hende xb .
Hun underviser i maj om tirsdag fra kl. 18.30-21.30, mener jeg :). jeg rider fra 20.30-21.30.
Frem i næsen og undgå taktfejl?