{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.244 visninger | Oprettet:

Ridning og holdbarhed.. {{forumTopicSubject}}

Hej Hg.
Jeg kom til at tænke på dengang jeg ikke havde viden om biomekanik og korrekt ridning, og hvordan man red..
Dengang sadlet man hesten op (den havde måske ikke været redet i et par uger) også tog man en tur på 2,5 timer med en masse tempo.. Ja det var meget normalt.. Man fokusered ikke på om hesten brugte ryggen og om bagparten var med.. Man red bare.. Og sjovt nok stod ikke disse heste med skader og de er blevet over 20 år.. Man skridtet selvfølgelig de 20 minutter varm og af. Men ellers intet specielt..

Så tænker jeg.. Tror I at den første kropslige hukommelse med rytter på, altså den måde hesten bliver tilredet og lærer at bruge sin krop under rytter, sætter sig og bliver en slags "regel/vane/indprentet mønster"?

For tænk på hvor mange ryttere der ikke rider dressur, og tror I at disse har fokus på om hesten bruger sig korrekt? Nej vel? Men deres heste (ligesom jeg taler om ovenfor) overlever jo og har det fint.. Så måske hestene automatisk bruger sig tilnærmelsesvis korrekt??!!
Hvilke tanker gør I Jer rundt om dette?

Vi hører jo,( og jeg selv var nødt til at tage mig sammen og ride mere dressur med fokus på korrekt brug af kroppen da vi havde sprunget og redet i skoven for meget hvor Tindur smed ryggen) om heste der rides i stykker.. Men skyldes dette en blanding af forkert "dressur"(snøret sammen bag lod osv) og at folk ikke har fokus på korrekt ridning eller tror I det er genetisk og fejl avl samt sind der spiller ind?
Bare tænk på alle de Islændere der rides rund med hovedet i vejret konstant.. Og de går med ryttere som over 25 årige og ældre..

Ja jeg gør mig mange tanker ift hvad der gør at en hest holder eller ikke..

Hvad er jeres tanker?

Mvh TT


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Ridning og holdbarhed..
  • #1   28. dec 2017
    Der er ingen undersøgelser der påviser at bag lod eller bare en hest der går i " tur " holdning mindsker levealderen eller øger risikoen for skader.

    Jeg har absolut ingen tanker om hvad der gør en hest holder og hvad der ikke gør - som med mennesker, så er vi ikke rigtigt selv herre over det. Man kan gøre alt korrekt og alligevel må hesten akut aflives. Det samme med mennesker, vi kan gøre alt rigtigt og alligevel få et hjertestop pludselig i en ung alder.


  • #2   28. dec 2017 Jeg tænker tit på at få min hest til at gå “korrekt”. Især det med at have ryggen oppe, da hun har et par torntappe der sidder lidt tæt, så vil gerne gøre at hun kommer op og bygger muskler i ryggen og holder dem lidt fra hinanden.
    Derudover tænker jeg også på ikke at bygge underhals på hende, men overhals. Jeg rider i bakker så hun får bagpartsmuskler.

    Jeg skridter også altid godt af og for, da jeg engang fik en skræmmehistorie om en der ikke gjorde og så endte hesten med benskader (jeg ved ikke om det rigtig skyldes det, men jeg tager ingen chancer) smiley


  • #3   28. dec 2017 Jeg tror at der var skader dengang også, uden tvivl.

    Men som jeg huske min barndom, så var der lange skridtture i naturen, trav og galop for løse tøjler osv og intet der mindede om samling eller lignende. Og her tror jeg hele “hunden ligger begravet”

    Ved at ride lange skridtture og for lange tøjler, tror jeg hesten langt hen ad vejen bærer sig hensigtsmæssigt og korrekt, det er først når man forsøger at lege top-dressur hest og vil hive hovedet ind det går galt (hvis man ikke ved hvad man laver altså) Jeg tror rideture i naturen uden samling, er sundere end baneridning uden samling, uden selvfølgelig at have andet belæg end min egen fantasi smiley

    De heste der så var meget uhensigtsmæssigt redet eller bygget, jamen der tror jeg også der var skader.

    Nu har jeg feks lige for 14 dage siden købt mig en islænder på knap 5, jeg er en elendig rytter men på tur kan jeg tydelig mærke han selv søger ned og bruger ryggen, hvor jeg tydeligvis forstyrrer ham på banen/i hallen med min begynder ridning. Så jeg tænker det er noget af det samme?

    Han er selvfølgelig også redet korrekt til, hun er meget obs på at de skal bruge ryggen og så går de på relativt kurerede folde som teenagere, så musklerne er jo sat. Jeg synes bare det er så skægt at se, hvis vi rider “tulletur” altså bare skridter, ja så søger han ned og op med ryggen, men prøver jeg så at lege lidt med volter osv (hvor min stive krop og knap så gode balance forstyrrer) ja så smider han ryggen i momenter, så for mig er det en stor øjenåbner at se så stor forskel. Det er netop nok ekstra tydeligt fordi vi har ham direkte fra meget dygtig rytter smiley

    Og bare så vi slår det fast, så får vi undervisning, og jeg forsøger at belaste så lidt som muligt indtil balancen er helt på plads hos os begge smiley


  • #4   28. dec 2017 Det med ryggen oppe eller nede har jo også lige så meget at gøre med hvordan det føles på hesten. Prøv selv at stil jer på 4 “ben” og så smid ryggen og læg derefter vægt på - det føles ikke rart. Løft så ryggen og du har pludselig modstandskraft og ingen problemer med at bære noget på ryggen smiley

  • #5   28. dec 2017 Jeg tænker meget over det...
    Både jeg selv og flere veninder passer hesten efter alle kunstens regler med alt fra korrekt, sukker/stivelse fattig foder, fri adgang til hø/wrap, fornuftig ridning, Smed, dyrlæge og behandler efter behov og så går hestene i stykker på stribe...
    Så står man og kigger på dem som fodrer deres heste på korn og halm, aldrig har Smed og dyrlæge, udstyr passer ikke, når der rides er den trykket bag lod, ingen ryg og bagpart og hesten fejler aldrig noget.. .

    Hvordan går det til???
    Jeg er dybt frustreret over, at os som bruger formuer på at gøre det så godt for hesten som muligt, har de hest som kommer til skade og bliver syge, hvor de der er ligeglade har raske heste... ??


  • #6   28. dec 2017 Maria
    Heste er jo ikke ens, det kan være du har fået en mere skrøbelig/sart en af slagsen. Men ja der er på en måde “unfair” smiley og nogle gange er man jo også bare uheldig smiley


  • #7   28. dec 2017 Jeg synes altid at det er godt at overveje hvad der gør en ridehest sund.

    Jeg tænker at bare fordi at heste tidligere har gået til det var oppe i alderen og muligvis ikke blev brugt særlig meget betyder ikke at de var sunde heste. Jeg kender godt de heste. Men ofte så havde de svært ved at dreje til den ene side, kunne kun gå højre galop osv. Jeg tror man idag er blevet meget mere opmærksom på det dag.og reelt gør noget ved det.med behandlere osv. Og bare fordi at hestene er blevet gamle betyder det ikke at kroppen har fungeret.

    Det er mine tanker om emnet.

    Men der er meget med den tidligere træning også. Min gamle hest kunne holde rygmuskulaturen ved bare at bevæge sig på fold, have korrekt beskæring, korrekt foder og foldkammerater. Han kunne stå to måneder uden muskulaturen svandt. Men hvis det er en hest der måske har spændinger, får forkert foder, dårlig beskæribg og kun er på fold 2-3 timer dagligt, kan muskulaturen svinde i løbet af halvanden uge, hvis den ikke bliver trænet.

    Så det er ikke kun træningen der betyder noget, men hele holdet af hesten.

    Derudover så synes jeg at det er ærgerligt at de skriver at du blev nødt til at ride dressur på banen fordi det ikke gik så godt biomekanisk på springbanen og i skoven.
    Jeg ville have taget dressur elementerne ind i både springningen og på tur. For det er jo det du gerne vil, så det er der han skal lære at bruge sig selv korrekt oh ikke på dressur banen.
    smiley


  • #8   28. dec 2017 Karen - men de heste jeg taler om blev redet med konstant korte tøjler, kun på vej hjem i af skridtning fik de lange tøjler og lov at søge frem og ned.. smiley

    Mvh TT


  • #9   28. dec 2017 Sanne - Tindur er så nervøs at han ikke formår at slappe af og bruge sig korrekt medmindre han er på et sted hvor han er tryg. Og det tager måneder før han er tryg et sted. Så derfor er det ikke alle steder jeg kan ride ham korrekt smiley men hvis vi rider samme sted i måneder så begynder han at slappe af og så kan vi arbejde. I den lille skov her hjemme kan han bruge sig korrekt, men det tog måneder før han kunne..

    Mvh TT


  • AMT
    AMT Tilmeldt:
    maj 2007

    Følgere: 41 Emner: 131 Svar: 8.703
    #10   28. dec 2017 Jeg tror ikke er heste mere/mindre skadede end før. Jeg tror bare at man pga. internettet, dvs. hestegalleri, Facebook, rideheste mm. hører mere end før.


    også tror jeg at folk simpelthen er blevet for sarte, og faktisk tror at deres hest er lavet af porcelæn. De rider hesten i den samme ligegyldige holdning, samme ting hver dag, uden at presse hesten - fordi hesten skulle jo nødig anstrenge sig.

    også går det galt.


  • #11   28. dec 2017 TT: Ok, så kommer vi nok fra forskellige baggrunde, jeg så sjældent nogle der var “trukket ind” på samme måde, som jeg har set det i dag.

    Jeg er heller ikke af den opfattelse at korte tøjler er et problem, hvis hesten går korrekt, jeg tænker kun korte tøjler er et problem, hvis der ikke er ryg og bagpart med.

    Og så er der en pointe med at vi måske ikke var så påpasselige dengang, vi så måske ikke skaderne på samme måde (gør man nogle steder stadig ikke).

    Nu kommer så en lidt kontroversiel teori, men kan man måske også forestille sig at vi i dag i højere grad køber os til problemer? Altså at ambitionerne er steget også for os middelmådige ryttere, og vi har pengene til at købe heste, der er avlet mere konkurrenceprægede og derfor med mere nerve og sværere at styre? Jeg synes hvertfald der er lang flere “farligt fine” heste i selv lave klasser af dressur og som “førstegangs-heste”, og de er mange gange en stor mundfuld, for en knap så dygtig rytter og måske sværere at ride korrekt (og holde rolig)?

    Bare gætterier, men sjovt at tænke over smiley


  • #12   28. dec 2017 Karen
    Tror helt sikkert du har fat i noget der, men det kommer jo også af at vi avler mere og mere skrøbelige og fine heste. En stor del af DV’s heste har jo tætsiddende torntappe, og nogle uden man ved det. Dermed har man jo avlet sig til et af problemerne (hvis det altså er et problem, for mange tætsiddende torntappe er uden problem). Men ja vi avler os mange af gangene til det vil jeg også mene smiley

    Selv fjordhestene er blevet meget mere fine end de var engang, og der ses også til tider flere skader og sygdomme smiley


  • #13   28. dec 2017 Jeg begyndte at ride i 80’erne på et oldenborg stutteri. Set i bakspejlet så red vi på heste som havde skader, og/eller gener af utilpasset udstyr.
    Der røg nogle heste over årene til kolik/tarmslyng, men ellers blev de tudsegamle - til gengæld kunne de da godt gå selvom de ikke var helt haltfri.

    De meget meget få heste som stod på ridecenter og blev redet seriøst, ja det var nok lige så hårdt et liv som hyggehestenes liv.

    Til gengæld blev mange flere heste brugt alsidigt, end min oplevelse er at de gør i dag.
    Og typemæssigt var en dv den gang, jo en blanding af en oldenborg hoppe og en lille lavstammet holstenerhingstetype - en hest på 160-165 cm i stang, god krop og absolut ikke super ædel.
    Til gengæld have de super balance - jeg har personligt “fyret den af” i galop på oldenborgere, som jeg tog år om at turde bede min langlemmede lettere ubalanceret men stort gående dv’er om smiley

    Så hestene var skam også syge og skadede “den gang”, det betød bare ikke så meget, som det gør nu. Og ofte kunne man jo hverken undersøge dem eller behandle dem alligevel - nu til dags forventer de fleste at en alm ridehest har været igennem både Rgt og scanning mindst en gang i deres liv.

    Ryttere/ejere har også ændret sig - i 80’erne var det ikke normalt at have hest/pony byerne. På landet kunne man altid stoppe en fjordhest/Frederiksborg/oldenborg ind ved siden af primært bedstefars køer - han ville nemlig gerne have en enkelt hest gående af nostalgiske årsager smiley
    Min lokale rideskole bestod af en tidligere gardehusar, som havde heste som stod ret når “far talte” - kan stadig huske “ indddd på midttttt....parer....tøjler i venstre hånnnnddd....og klap hesten !” smiley

    Nu til dags kan alle have en/flere heste - og deraf er der flere måder på at hold heste. Nogle går i den ene grøft, andre i den modsatte, og en del tuller rundt midt i og prøver det bedste de kan.
    Generelt er vi også blevet meget mere konkurrenceorienteret - så folk specialiserer sig oftere, og deraf går alsidig ridning af mode.
    Mange dressurheste rides aldrig i skoven, mange skovtursheste kan ikke gå på et svagt buet spor i en ridehal. Mange springheste løber for livet, mens westernhestene slæber sig rundt i støvet.

    Så alle parametre harændret sig - avlen/hestetyperne, rytterne/ejerne og mulighed for at få info om at gøre tingene anderledes via nettet, kurser ect.

    Mvh Charlotte



  • #14   28. dec 2017 Nu har jeg ikke lige læst de andre kommentar.
    Men vil tro at en stor del af det også har betydning med hensyn til avlen, da avlen har udviklet sig super meget gennem årene.
    Folk vil nu om dage gerne have heste som kan stritte lidt med benene og springe højt.
    Derfor er der også kommet en del flere skader og sygedomme oven i købet. smiley

    Da jeg selv var ude og kigge på hest, blev jeg faktisk ret overrasket over hvor mange der både havde ben problem stillinger og skader. smiley


  • #15   28. dec 2017 Charlotte - Det kan være du er inde på noget der. Jeg begyndte også at ride i 80' erne. Og dengang var der anderledes. Man undersøgte ikke ting, og har langt fra den viden vi har i dag. Der blev serveret primært halm, havre og samme vit/min som køerne også får. Der var primært spiltov. Og sadel var sadel.. Låsninger eksisteret ikke..

    AMT - Sarte.. Jeg ved ikke rigtig om jeg er helt enig.. Bevidste ja, opmærksomme og lyttende ja, men sarte.. Måske nogle enkelte.. Men jeg tror stadig væk at den gense rytter ikke er sart..

    Mvh TT


  • AMT
    AMT Tilmeldt:
    maj 2007

    Følgere: 41 Emner: 131 Svar: 8.703
    #17   28. dec 2017 Team Tindur: du ville jo heller ikke beskrive dig selv som sart over for din hest vel?

    rigtigt mange ryttere piver - for mig, unødvendigt om deres heste. også i så høj grad at det er mere skadeligt end til gavn.


  • #18   28. dec 2017 Du har helt ret smiley

    MEN jeg vil så også sige, at jeg tror, der er stor forskel på heste. De heste, man vælger til at ride tur på, ride hygge og sådan, det er en anden type. De tager ikke så store skridt, de har en mindre sart krop, ofte lidt mere robuste. Tror også tit disse heste har et andet temperament, der måske ikke bringer dem i så mange problemer, hvor de kan få skader.

    Og så tror jeg altså også bare de heste har nogle skavanker, som rytterne ikke opdager. Ja, den bliver måske 20-30, men til gengæld så opdager de måske ikke, at lænden egentligt er låst og gør ondt, at der er en del væske i benene, at nakkehvirvlen låser, eller hvad ved jeg smiley


  • AMT
    AMT Tilmeldt:
    maj 2007

    Følgere: 41 Emner: 131 Svar: 8.703
    #19   28. dec 2017 Anna: Men de heste som man bruger til hygge og tur, er oftes også mere muskelfattige, og nogle (en del), lægger til den overvægtige side.

  • #20   28. dec 2017 Hm.
    Jeg sidder og tænker på WHOs definition af sundhed.
    Frit citeret er sundhed det komplette fravær af fysisk, psykisk og social sygdom /lidelse.
    Men - hvis man undersøger grundigt nok har alle noget.
    Tænk på jeres bedstemødre, som passer oldebørn, bager kager og ikke har en klage I livet.
    Men ryggen knager af slidgigt, man taber sig langsomt, enden på alt nærmer sig.

    Men lige nu har man det godt, og måske vi skulle lære af de kloge gamle. Vi skal leve, og gå noget ud af det.
    Nogle folk bekymrer sig i stedet over ting der ikke kan ændres, men man kan leve ok med.

    Jeg ved ikke om der af og til undersøges for meget - for nogle gange har vi ikke ondt af hvad vi ikke ved


  • #21   28. dec 2017 Jeg så lige en konkurrence på FB, hvor man kunne vinde en Rgt-undersøgelse af sin hest - og folk skrev som gale, at de gerne vil have deres hest tjekket smiley

    Min den sorte har fået taget Rgt af sin haser som 5 års pga lidt galle - dejligt at få at få at vide, at han var ren i Rgt.
    Men ellers aner jeg ikke om han har KS, forbenet dragtbrusk, mus pest eller kolera - kræet går høj dressur og trives, så er resten “ligegyldigt”.

    Nu er jeg selv nået “alderen hvor skavanker kan mærkes”, og jep jeg er ikke lige så smidig, som da jeg var 15 år. Jeg lærer langsommere nye motoriske ting, end da jeg var 10 år. Jeg får mere ondt ved fysisk overanstrengelse end da jeg var 25 år. MEN jeg harerfaring og en større ro, bedre konsentrationsevne, og nemmere ved at relaterer nye ting op til gamle erfaringer, så tager ( forhåbentlig) klogere valg - ogmon ikke det også er det man oplever hos heste der bliver ældre - mere ro, mere erfaring ? Så skidt pyt hvis det kræver 20 min opvarmning i stedet for 10 min smiley

    Mvh Charlotte


  • #22   28. dec 2017 Det kan godt være man stadig kan gøre en masse ting med diverse skavanker. Min mor kan da også sagtens motionere osv, men fordi hun i mange år har siddet dårligt i en bil (hun kører meget), så døjer hun meget med ondt i ryggen og nakken. Bare fordi man stadig godt kan forskellige ting betyder det jo ikke at det ikke nager én hver dag at man går og har ondt i ryg og nakke.
    Det vil jeg gerne undgå for min hest, for selvom den stadig gør de ting jeg beder den om og springer godt, så kan der stadig være noget der ikke er behageligt eller gør ondt, og det synes jeg ikke at den skal gå med hvis man kan forhindre det.
    Diverse slid kan næppe undgås, men ting den kommer til at døje med pga forkert ridning eller lignende, det må være vores ansvar at det ikke sker.

    Derfor går jeg op i at min hest ikke må gå på forparten og ikke må smide ryggen osv smiley

    Man skal bare huske på at der er forskel på at ældres og på at få skavanker fra forkert eller dårlig træning eller lignende.


  • #23   28. dec 2017 AMT - Det kommer an på hvad det drejer sig om. Men generelt er jeg faktisk ikke så sart som jeg tror du bilder dig ind smiley
    Men du skal da være velkommen til at spørge specifikt så får du et ærligt svar smiley

    Mvh TT


  • #24   28. dec 2017 Jeg synes oftest at der er pyldrerhoveder på (efter min mening) de “forkerte” områder.
    Uha hesten skal have det dyreste dækken og skal gå med dækken fra september til april og gamascher på fold når heste lukkes sammen. De skal endelig ikke ud i blæsevejr og regn og puha hvis de står uden stråfoder i en time stiller den nok træskoene... Og ja jeg ser en del der er sådan.

    Men faktisk at undersøge når hesten ændrer adfærd, forebygge skader, behandle når der skal behandles osv, det er aller sidste udvej - for går den så går den smiley

    Det kan godt være at mange på nettet fremstår som om de behandler osv, men i den virkelige verden når man kigger ud i staldene, så er det virkelig sjældent synes jeg desværre... Men som så ofte brugt “de dør jo nok heller ikke af det” - og nej det gør de nok ikke, for de fleste heste nu om dage har det faktisk som blommen i et æg. Men jeg synes bare ofte det er de knap så vigtige ting, som mange hestemennesker gør noget ved smiley


Kommentér på:
Ridning og holdbarhed..

Annonce