{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.101 visninger | Oprettet:

At straffe hesten ved stop {{forumTopicSubject}}

Efter at have overværet en springlektion igår og været meget alene med mine betragtninger, er jeg nødt til at høre jeres input.

En hest begynder at stoppe. Det er ret tydeligt det er fordi rytteren bliver usikker på afstanden, mister modet og holder op med at ride. Underviseren mener så at rytteren skal skælde hesten ud når den stopper så den ved at selvom det måske ikke passer helt, så skal den altså bare springe. Gerne med et klap bagi.

I min verden er en pisk et fremadsignal der forstærker schenklen. Og den kan fint bruges hvis hesten tøver så den fortsætter alligevel.
Men hvis hesten først er stoppet er der vel ingen grund til at bede om mere frem for man ønsker jo ikke at den skal gå frem og braldre ind i springet. Derimod bliver pisken i stedet brugt som straf, hvilket jeg slet ikke ser noget formål i.

Men alle der var i hallen lod til at være enig med underviseren, så der må jo være en mening med at give hesten en i røven når den er stoppet. Jeg kan bare ikke finde meningen, så hjælp mig. Hvorfor beder man om frem når hesten har parkeret foran springet og ikke kan sætte af?




Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  At straffe hesten ved stop
  • #1   11. okt 2016 Nej, det er ikke vejen frem, og jeg har derfor ikke en underviser der går ind for den slags...

  • #2   11. okt 2016 pas det heller ikk lige min metode at ride på. jeg ser pisken som et hjælpe middel ikk til at straffe hesten med.

    mine vil da 8gså håber amok hvis de fik et ordentlig lap med en pisk. man skal jo altid være sikker når man rider en hest mærker mange ting og kan godt forstå at den ikk vil springe hvis rytteren er usikker så det jo bare rundt og på igen og være sikker i sin sag og tro på hesten hopper. min gamle hest hoppede heller ikk hvis jeg tvivlede det mindste


  • #3   11. okt 2016 Jeg har før fået undervisning af en der også gik ind for denne metode, forklaringen var at hesten skulle have en "straf" når den stoppede så den vidste det var forkert. Heldigvis havde jeg en hest der aldrig stoppede, ikke fordi jeg ville slå den alligevel. Og vi skiftede hurtigt underviser smiley

  • #4   11. okt 2016 Nej. Ville bare ride videre, uden at gøre noget, og hvis jeg så endelig skulle gøre noget, så ville det være at klappe (Altså en form for beroligende med HÅNDEN) hesten på skulderen.
    Syntes virkeligt ikke det ser rart ud, når ryttere giver hesten en i bagen, for man kan jo se, at så føler hesten sig først usikker!

    Ikke fordi jeg selv springer, men det er hvad jeg læser ud fra hestenes kropssprog. ikke at jeg har ret, men sådan jeg ser på det smiley


  • #5   11. okt 2016 Jeg vil aldrig slå en hest med en pisk eller noget andet for den sags skyld i tilridningszonen, da det er her hesten virkelig skal koncentrere og arbejde under dig. Det er ligepræcis hér, hvor hesten skal føle sig tryg, for hverken at løbe over springet eller stoppe op.
    Heldigvis (7-9-13) har jeg aldrig haft en hest, som stoppede flere gange, min den gamle kunne stoppe, men red du hen og viste ham springet, stoppede han ikke igen.

    Jeg ville forsøge at berolige hesten bedst muligt, tage den med ro, er det en okser, måske tage bagbommen af, er det en lodret, så tage den øverste bom ud af den ene kop, og hænge den ned på jorden, for at få hesten over på en god måde. Virker dette heller ikke, ville jeg gå tilbage i træningen. Jeg ville aldrig slå den i tilridningszonen (eller overhovedet bruge pisken som decideret straf), kun til hjælpemiddel hvis hesten skulle tøve, skyder skulder eller andet. smiley


  • #6   11. okt 2016 Det er aldrig iorden at slå hesten ved et stop! Som regel stopper hesten pga. Rytterfejl og det skal den ikke straffes for!
    Jeg er ikke springrytter, men kan godt se når rytter laver fejl, en forvirret hest mv. Og jeg har endnu ikke set en hest stoppe bare fordi.


  • #7   11. okt 2016 Pas kan ikke se pointen i at straffe hesten pisken bruges kun som hjælp. Men jeg er også meget imod at ride med pisk og spore. Nogen gange med pisk kan jeg godt men bruger den sjældent når det så er

  • #8   11. okt 2016 Jeg har selv været den type rytter. Jeg vidste ikke bedre og gjorde som min ridelærer sagde jeg skulle.
    Nu straffer jeg ikke hesten for at stoppe overhovedet, jeg rider bare på igen og beroliger hvis hesten er utryg.


  • #9   11. okt 2016 I min verden er pisken aldrig en straf - aldrig.

  • #10   11. okt 2016 Min gamle halvpart skulle man overhovedet ikke gøre noget ved for så stoppede han. Så jeg fik hurtigt pillet af mig det med at klemme ekstra foran springet smiley han stoppede til gengæld hvis han mente springet var for højt for mig, for så gav det ham ubehag.. Egentlig en meget klog hest smiley
    Så man burde lytte til hesten, den forsøger nok at sige noget.. smiley

    Mvh TT


  • #11   11. okt 2016 Jeanette; Hvorfor og hvordan kan du mene, at pisken aldrig er en straf?

  • #12   11. okt 2016 Hun mener nok at hun aldrig bruger den som en straf på sine heste, så de aldrig oplever den som en straf. smiley sådan tolket jeg det hun skrev ihvertfald smiley

    Mvh TT


  • #13   11. okt 2016 TT. det var også sådan jeg læste det smiley

  • #14   11. okt 2016 TT: selvfølgelig fortæller hesten noget - nemlig at rytteren ikke var med.

    Tak for jeres input - selvom jeg desværre ikke er blevet så meget klogere på hvorfor en uddannet underviser mener løsningen er straf.


  • #15   11. okt 2016 Mette, jeg tror, og det er MIT GÆT, at underviser ikke forstår at læse hest/situation og mener at hesten skal arte sig efter os og gør den ikke som vi vil, straffes den, også selv om det er os der laver fejl. Det er desværre sådan det er mange steder.
    Igen det er et gæt fra min side, men det kommer ikke ud af ingen ting.

    Så sent som i søndags var jeg tilskuer til et stævne, hvor en deltagers hest var tydeligt halt, vi var flere der observerede haltheden, det var tydeligst i travprogrammet men også til at se i både skridt og galop programmet, deltager var selv dressurdommer.
    Jeg gik ned i sekreteriatet og sagde, undskyld, men var den sidste hest ikke noget halt?
    Dommer svarer, fornærmet, det så jeg ikke.
    Hvortil jeg siger at der ellers var flere der havde kommenteret på det, men hun holdte fast i sit udsagn og equipagen fik 67%
    Hvis jeg mærkede at min hest var uren, så ville jeg stoppe promte, hoppe af og trække mig fra klassen, hvis man ikke selv opdager det, skal dommer stoppe equipagen.
    Det er hovederystende hvor langt man kan "få lov" at gå.
    Nå, det var et sidespring, undskyld! :-\


  • #16   11. okt 2016 Jeg tror muligvis at man har kopieret lidt af den tanke, som man rider på ved galopløb -

    Her er teorien at man rider på hestens instinkter - hestene lukkes først ind i små bokse, hvor de ophidses, og flugtinstinktet derved aktiveres. Når lågerne åbnes løber alle heste = flokinstinktet aktiveres. Disse to ting aktiverer derved på skift hinanden.
    Altså - alle hestene tænker "hvis de andre løber, må der være fare på færde" = alle hestene løber = hestene løber på flokinstinkt + flugtinstinkt (faren findes ikke i virkeligheden, men det TROR de den gør, da alle hestene følger hinandens adfærd)

    I den sidste strækning når hestene bliver trække får de nogle rap med pisken. Piskeslagene skal symbolisere rovdyrets kløer der får fat i røven på hesten. Dette udskiller en masse ekstra adrenalin, som får hesten til at løbe endnu hurtigere, da de nu løber for at overleve.

    En rigtig smart måde de har fundet på, da de jo rider på instinkter og adrenalin, som jo er noget stærkere end træning.

    Inde i hestens hoved bliver den jagtet af et rovdyr - sætter den farten ned, vil rovdyret indhente den = den løber hurtigere (flugtinstinkt)
    Når den bliver træt og sætter farten ned får rovdyret fat i den (piskeslag=kløer) = den får ekstra energi og fart (adrenalin kick)


    Nå lidt lang smøre - beklager smiley

    Ville bare frem til at det muligvis kan være overført til springningen, og man derfor ser samme piskeadfærd her (evt. via darby)
    Altså hesten stopper foran springet =rovdyret får fat i den (piskeslag)

    Hvis dette er tilfældet er det dog ikke det klogeste jeg har hørt, eftersom hesten ikke tror (og ikke skal tro!) at den jagtes rundt af et rovdyr. Derfor vil hesten ikke opfatte pisken som et rovdyrs kløer, men blot som en smerte forårsaget af dens rytter = meningen er gået tabt.

    Om ikke andet så udskiller smerte adrenalin, og adrenalin gør hesten hurtigere, stærkere og modigere. Det kan også være dét der er teorien bag pisk på springbanen?

    Allermest hælder jeg dog selv til d. 3. mulighed = uvidenhed og selviskhed.
    "det er hestens skyld". Vi har krav til vores levende væsner, som vi forventer de skal udføre som robotter. Vi vil have rosetter, og vi vil ihvertfald ikke have at hesten stopper eller river ned. Derfor skal den straffes på samme måde man straffede mennesker i gamle dage, for så kan det jo være den ikke gør det igen?
    Vi straffer og pisker i afmagt og frustration (og forhåbentlig også uvidenhed), over at det ikke går som vi vil have det, og får på den måde afløb for de tanker og følelser der går gennem os.

    Frygteligt, men det er desværre hvad jeg tror.

    Når det er sagt, så tror jeg bestemt også at mange ryttere stadig mener at hesten er "fræk", "dum" og "prøver af". Hvis de vidste at fejlen lå hos dem, ville de nok tælle til 3 inden de lod deres frustrationer gå ud over hesten.


  • #17   11. okt 2016 Der er desværre mange ryttere og undervisere som gør dette ude i den danske land. Men nej finder det også dybt forkert.

  • #18   11. okt 2016 Malene - Godt eksempel smiley


  • #19   11. okt 2016 Maria - Ja, det tænker jeg også. De underviser med deres viden, uden egentligt at læse hesten, som om at alle heste er ens, og reagerer ens på det hele. (Ikke alle undervisere, selvfølgelig, men nogle!!)

  • #20   11. okt 2016 Man bør under ingen omstændigheder give den en bagi fordi den stopper. Springet skal være dens comfortzone på banen, og ikke noget den bør frygte.
    Har engang haft en springunderviser som også mente at hesten skulle straffes hvis den stoppede. Men eftersom jeg hverken ville slå eller sparke til min hest fordi den stoppede, endte han med at sparke sand efter den. Det skulle han gøre to gange, så kunne jeg slet ikke få min hest hen i nærheden af springet igen. Han småstejlede, gik sidelænds og gjorde alt hvad han kunne for at bryde igennem mine signaler og komme væk fra springet. Han havde altså lært at når man er foran et spring, sker der noget ubehageligt. Yderst hensigtsmæssigt smiley :) (ironi kan forekomme).
    Så nej, jeg kan bestemt ikke se det rigtige i at slå hesten hvis den stopper, og da slet ikke når den sætter af, som man ser nogle gøre. Lige give den et klask på skulderen fordi den skal "løfte benene højere" eller hvilken undskyldning der nu bliver brugt...


  • #21   11. okt 2016 Frida; det var vel også den sidste gang han underviste dig?? Sikke en amatør smiley

  • #22   11. okt 2016 Det kan du tro! Ikke nok med det gad han heller ikke bruge tid på at sætte sig ind i hvordan min hest havde det med spring smiley Hvis jeg fik noget ud af det, var det en hest som blev endnu mere bange for spring end da jeg startede. Amatør, må du nok sige!

  • #23   11. okt 2016 Det kan da godt være at manden syntes man skulle straffe den, men at kaste eller sparke noget EFTER hesten, det er da ikke noget at gøre i nærheden af et dyr! Og så da slet ikke mod et dyr på 1 ton, med rytter på smiley godt du stoppede med ham... !

  • #24   11. okt 2016
    Hop ind på en facebook gruppe og spørg, helst en facebook gruppe med primært børn ( folk under 18 ). Så får du nok svar på hvorfor og ser hvem der bruger det :o).

    Den primære årsag er egentligt nok " hesten ved godt den skal over " så hvis den ikke gør det, så er det trods eller stædighed og derfor lappes den til for at lære at det slipper den ikke afsted med.


  • #25   11. okt 2016 Personligt synes jeg det kommer rigtig meget an på hvilken pony man sidder på:)

    Min tidligere pony har jeg ALDRIG straffet for at stoppe - han gjorde det sjældent, men når han gjorde red jeg altid på igen som om "intet var sket". Hvis man begyndte at piske eller noget blev han tværtimod meget "fornærmet" og kunne finde på at stoppe på alle spring i protest.

    En anden pony jeg en gang red var det dog lidt anderledes mht til straf. Hvis han stoppede på en god afstand hvor intet var ivejen fik han altid et lille klap med pisken. Ikke noget hårdt eller voldsomt - blot for at markere, da han ellers ville rende om hjørner med en.

    Det skal lige siges at jeg ALDRIG kunne finde på at piske en pony hvis det var min fejl!


  • #26   11. okt 2016 Og så især ikke med sådan en hest smiley Havde jeg haft en mere "kold" og ligeglad hest var det en ting, men ikke en hest som i forvejen er oppe på dupperne på en springbane! Det vil kun gøre den mere bange.
    Så nej, det pjat er jeg færdig med! smiley Det giver så meget mere hvis man tager sig tiden og lærer dem hvordan de skal agere på en springbane - både for hest og for rytter.


Kommentér på:
At straffe hesten ved stop

Annonce