1.307 visninger
|
Oprettet:
tilkørsel af min pony {{forumTopicSubject}}
hej, jeg vil gerne tilkøre min pony og jeg har fundet en vogn til den osv, men nu vil jeg til og i gang med at tilkøre hende. Nogle der har nogle ideer eller videoer til hvordan man gør det?:-) Jeg har en 10 års hoppe og hun er sød og rolig.
nov 2007
Følger: 7 Følgere: 33 Heste: 6 Emner: 114 Svar: 7.151
Man sætter jo heller ikke nybegyndere til at tilride deres egne heste, det ville simpelthen være for farligt.
Når man spænder en vogn efter hesten, så piller man voldsomt ved dens flugtinstinkt, så det er SÅ vigtigt at man ved hvad man laver og gør tingene rigtigt.
Dertil kommer at kørsel ikke bare er at lade sig fragte fra A til B -ligesom man først skal lære at ride for at kunne gøre det rigtigt, skal man osse først lære at køre -så det er ikke kun ponyen der skal tilkøres, DU skal osse have lært hvordan man kører... og spænder for/fra, tilpasser selen osv.
Der er køreselskaber rundt omkring i landet, som kan hjælpe dig med kontakt til erfarne kuske. Du kan finde en oversigt over dem på www.koereforbund.dk
Tag kontakt til det selskab der er nærmest og hør om ikke de kan hjælpe.
nov 2014
Følger: 1 Emner: 1 Svar: 6
nov 2014
Følger: 1 Emner: 1 Svar: 6
nov 2007
Følger: 7 Følgere: 33 Heste: 6 Emner: 114 Svar: 7.151
Hvis ikke der er råd til at få hjælp, så var det en bedre ide at nyde ponyen som ridepony og droppe kørslen.
Kørsel er potentielt temmeligt farligt. Hvis noget går galt kan det gå rigtig galt, fordi vognen jo er spændt fast og "forfølger" ponyen hvis den bliver bange.
Samtidig gør en pony med vogn en del mere skade end en pony uden.
OG vælter man ved vogn, risikerer man at få vognen over sig og selv komme rigtig galt afsted.
Derfor er det SÅ vigtigt at man faktisk ved hvad det er man laver.
Kørefolk er oftest et meget hjælpsomt folkefærd. Vi ved godt sporten er meget lille, og derfor gøres der en del for at hjælpe folk igang.
En mulighed kunne f.eks. være at tage ud til nogen af de junior-arrangementer der afholdes af køreselskaberne. Det er normalt ganske gratis at komme, og ved at nogen af køreselskaberne har afholdt nogen dage hvor man har kunnet komme og prøve at køre (de har stillet ponyer, hjælpere mm til rådighed)
Der er osse masser af kuske der gerne tager en hjælper ind, og tilgengæld for hjælpen, deler ud af deres viden og og erfaringer.
Så det behøver altså ikke være dyrt at få hjælp -men at kaste sig ud i det alene uden at have hverken viden eller erfaring vil jeg kraftigt fraråde
nov 2014
Følger: 1 Emner: 1 Svar: 6
jul 2012
Følger: 27 Følgere: 17 Heste: 6 Emner: 34 Svar: 708
Er selv så småt igang med selv at lære min shetter med at trække forskellige ting (min far hjælper også en gang imellem), og har tilkørt mine fjordheste med hjælp fra familie og smed.
(Og min familie har MEGET at gøre med kørsel!)
nov 2014
Følger: 1 Emner: 1 Svar: 6
nov 2014
Følger: 1 Emner: 1 Svar: 6
nov 2014
Følger: 1 Emner: 1 Svar: 6
nov 2007
Følger: 7 Følgere: 33 Heste: 6 Emner: 114 Svar: 7.151
Og det var en sød pony, så det gik rigtig fint i lang tid. Indtil pony en dag blev forskrækket og løb. Havde jeg siddet ovenpå hende var der næppe sket noget særligt, hun var jo ikke panisk, bare forskrækket og normalt ville jeg fint have kunnet stoppe hende igen.
Men fordi hun jo, udover at være forskrækket, osse blev "forfulgt" af en hestevogn (som hun ellers indtil da, havde været helt tryg ved i både skridt og trav), blev hun endnu mere bange, rendte med hele lortet, vognen væltede og jeg fik den henover mig. Den trak ponyen med i faldet, så hun røg ned at ligge. Heldigvis fik hun på den ene eller anden vis trukket seletøjet i stykker så hun var fri og rendte hjem til stalden.
Hun kom heldigvis ikke noget alvorligt til, men var resten af sine dage bagsky -forsøgte man så meget som at gå med lange i liner, blev hun panisk.
Og det er faktisk normen -at hvis de først for alvor bliver bange for vognen, så bliver de IKKE køreheste igen.
Så er det bare at håbe at de ikke i den forbindelse skader sig selv, kusken eller tilfældige forbipasserende.
Min historie er på ingen måde enestående -der findes adskillige tilfælde hvor urutinerede kuske giver sig i kast med selv at tilkøre og ender med en i bedste fald dårlig oplevelse... i værste fald alvorlige skader.
Havde min pony været tilkørt af nogen der vidste hvad de lavede, så havde bl.a. sådan noget som at lære hende at vognen ikke er farlig selv i højere tempo og ujævnt terræn været med på planen.
Jeg havde samtidig via køreundervisning lært hvad jeg stiller op når pony render ad helvede til.
Og vi begge havde sikkert været den kedelige oplevelse foruden.
Jeg forstår simpelthen ikke at praktisk talt ALLE er enige i at man ikke skal tilride heste, hvis man aldrig har redet før.
Men stort set alle der ikke selv er kuske, mener sig fuldt ud i stand til at tilkøre heste... jeg kommer aldrig til at forstå det...
nov 2007
Følger: 7 Følgere: 33 Heste: 6 Emner: 114 Svar: 7.151
nov 2007
Følger: 7 Følgere: 33 Heste: 6 Emner: 114 Svar: 7.151
Naturligvis er det en hjælp, hvis man trods alt kan læse hesten og har en ide om hvordan de lærer, ingen tvivl om det... men du kan ikke f.eks. læse dig til en blød hånd, til en god opstilling osv... det er ting man skal lære ved at øve sig... Det gavner hvis man ved hvordan man BØR sidde, hvordan man BØR indvirke osv... men at man ved hvordan det bør se ud, betyder ikke at man ikke skal øve for at få det til det...
Og igen -13 år gammel, ingen viden om kørsel... det er bare for farligt...
nov 2007
Følger: 7 Følgere: 33 Heste: 6 Emner: 114 Svar: 7.151
Skrider hesten med vognen efter sig, så ser det altså noget anderledes ud.
Fejlindlæring af et trick -ok, hesten bukker ikke helt som ønsket, eller man kan måske ikke få kommandoen helt til at virke... det er næppe noget der går helt galt, og man kan jo prøve igen.
Fejlindlæring under tilkørslen, kan betyde at hesten aldrig igen kommer for vogn, enten fordi den ganske enkelt er for bange, eller fordi den bliver for farlig at køre med.
Det ER ikke det samme...
Og så er der altså forskel på at tilride/tilkøre som uerfaren men med rutineret hjælper, og på at gøre det uden en eneste der ved hvad de foretager sig...
dertil kommer "småting" som at man jo altså osse skal sikre sig at selen sidder som den skal (men du går måske osse ind for at man selv forsøger sig med sadeltilpasning og bare håber på det bedste?), og at hesten spændes korrekt for... begge dele noget man godt nok kan få en god ide om udfra bøger -men finjusteringen kræver at man ved næjagtigt hvordan det skal være.
det er lige så skadeligt for hesten at gå med et forkert træk, som at gå med en sadel der ikke passer...
nov 2007
Følger: 7 Følgere: 33 Heste: 6 Emner: 114 Svar: 7.151
-et kig i albummer herinde, viser masser af hesten der bærer tohjulede vogne i ryggen fremfor at trække dem, heste der er spændt aaaalt for langt for, heste der trækker i stængerne istedet for i skaglerne, seler der sidder så langt nede på bringen at de forhindrer fri bevægelse af skulderen, seler der sidder så højt på bringen at de trykker på luftrøret, skæve træk, træk med "knæk" osv...
Og folk opdager ikke selv den er gal, fordi de ikke ved nok om det og ikke vil søge hjælp, for ponyen går jo, altså må det de gør være rigtigt...
okt 2006
Følger: 10 Følgere: 11 Heste: 2 Emner: 111 Svar: 1.748
Har fået fortalt af en der kører at bringeseler er skidt, da de er svære at tilpasse ordentligt og de er meget generende for hesten, hvis de ik sidder rigtigt.
Til sidst, en sulky er udmærket, men brug den ik på en ridebane eller lav for snævre sving, for den vælter nemt. En væltede ved dyrskuet odense i år. I sulky. Snæver bane, for meget fart på og wupti, så væltede de.pony blev bange og løb af sted lige midt mellem ryttere til hest.
Så det er altså ik bare lige at smække vogn bsgefter og sige hyp
( piger var uskadte, pony fik en lille flænge der blev syet)
nov 2007
Følger: 7 Følgere: 33 Heste: 6 Emner: 114 Svar: 7.151
Ligesom når en sadel skal tilpasses, så skal selen være helt nøjagtigt indstillet til netop DEN hest. Og det er ikke altid at alle dele af en sele skal have samme størrelse, ligesom der er variationer af udformingen af enkelt-dele indenfor samme størrelse (altså f.eks. hvordan rygstykket er udformet og dermed hvordan det passer på en bred/smal hest osv)
bruger man kumte/fransk kumte kan man komme ud for at en omstopning er nødvendig -begge er osse ret sværere at tilpasse/se om de passer for en ukyndig.
Der findes en masse tommelfingerregler for tilpasningen. Ligesom man ved sadler har guidelines som at sadlen ikke må komme bagved bagerste ribben, skal ligge fri af rygsøjlen osv.
Men det er helt overordnede guidelines, det er ikke en præcis tilpasning/finjustering -sådan en kræver en sadelmager eller i det mindste meget kyndig person.
Og sådan er det altså osse med selen (omend sadelmageren kan springes over hvis man da ikke står med en kumte der skal have ændret på stopningen e.l.). Den skal passe HELT præcist, og det kan man altså ikke læse sig til.
Jeg foreslår jo ikke at man skal modtage 10 års undervisning før man overhovedet sætter sig på en vogn uden hjælp -men at få lært de basale ting, mener jeg altså er et must før man kaster sig ud i en tilkørsel... Om ikke andet, så af hensyn til det stakkels kræ der skal slæbe rundt på vognen.
nov 2007
Følger: 7 Følgere: 33 Heste: 6 Emner: 114 Svar: 7.151
Det har ikke så meget at gøre med vogntype, men skyldes simpelthen dårlig kørsel
nov 2007
Følger: 7 Følgere: 33 Heste: 6 Emner: 114 Svar: 7.151
nov 2007
Følger: 7 Følgere: 33 Heste: 6 Emner: 114 Svar: 7.151
hvis alle eksperter er enige om at himlen er blå, så ville jeg jo nok umiddelbart ikke vælge at lytte til de 2 der påstår den er grøn på trods af de aldrig har været udenfor og set den...
Det giver mening for mig, at lytte til de folk der ved noget om emnet... og når de eneste der synes det er en super ide, er folk uden viden om emnet, så viser det da for mig netop at ja... de ved ikke hvad de snakker om...
Hvad du gør, kan jeg jo ikke bestemme... og at tage en risiko på egne vejne, er du jo i din gode ret til.. men jeg synes det er grænsende til tåbeligt at sidde og opfordre et BARN til at løbe en reel risiko, fordi du er villig til at gøre det selv..
Og så har jeg bare uendeligt svært ved at forstå hvorfor folk er så meget imod at trække på andres erfaringer... der er kørefolk nok, det behøver ikke koste en formue (faktisk hjælper mange gerne ganske gratis) -hvorfor ikke benytte sig af det og komme godt fra start?
tilkørsel af min pony