4.320 visninger
|
Oprettet:
Grundregler for dækken {{forumTopicSubject}}
Jeg ville høre folk herinde, om I kan stille en form for "grundregler" op, ved brug af dækken på en almindelig hest der rides...
Fx. Hvornår der bruges regndækken/100g, 200g, 300g osv, ved de forskellige vejrforhold, og ved hvilke temperaturer
Gerne både til klippet og ikke-klippet hest
jan 2014
Følger: 19 Følgere: 14 Emner: 17 Svar: 254
ikke klippet:
under 10 grader eller under 15 og dårligt vejr=regndækken
under 10 grader og dårligt vejr eller under 5 grader=100/150 gram
under 5 grader og dårligt vejr= 200 gram
0 grader og deromkring = 300 gram
hård frost og dårligt vejr = 400 gram
klippet hest:
under 10 grader uanset hvad=100/150 gram
under 5 grader= 200 gram
frysepunktet og deromkring =3/400 gram
hård frost og minus grader= 4/500 gram
men det kommer jo meget an på den enkelte hest, jeg tror man skal føle sig frem:)
apr 2009
Følger: 20 Følgere: 22 Heste: 3 Emner: 113 Svar: 1.086
Dvs. noget at spise som kan holde forbrændingen i gang og læ fx. i form af læskur, halvtag, trærække el. lign. En hest har allerede en frakke på i form af den pels og tilmed en smart frakke som skærmer for vand og vind og er åndbar.
Hvis ikke hesten har stråfoder og læ er det først nødvendigt at give den dækken på, når den begynder at fryse. Er den varm på bringen eller på den nederste del af ørene? Læg din egen "lidt kolde" hånd på området og lad den ligge i 10 sek. Hvis du kan mærke at din hånd bliver varmere, har hesten det fint.
Hvis ikke begynder det at blive dækkentid:
I perioder med ustadigt vejr (hele tide i Danmark) er det vigtigt at vælge et dækken som er vind og vandtæt og åndbar. Har du mulighed for at skifte dækken, hvis vejret skifter eller er det ikke muligt? Hvis ikke, så tænk på dig selv og hvordan du ville kunne holden varmen. At lægge et dækken på hesten "frakke" (pels) er det samme som at sætte hårene og deres smarte funktion ud af spil. De kan ikke rejse sig og derved ikke skabe et opvarmet luftlag mellem hud og det øverste af håret. Det skal dæknet nu gøre. Så hvis du har valgt et dækken der ikke er vandtæt og det bliver regnvejr vil din hest komme til at fryse fordi dens yderste lag bliver gennemblødt. Hvis solen står højt på himlen og der ikke er taget tilstrækkelig hensyn til åndbarheden vil hesten stå og koge (det ser man ofte, når hesten bare står og står og forsøger at lave så lidt som muligt). Hvis ikke dæknet er vindtæt, vil det føles som om den slet ikke har noget dækken på fordi hårene ikke kan rejse sig på kroppen. Det er det der ellers ville ske, hvis ikke hesten havde haft dækken på lige som vi får kuldegysning og hårene rejser sig, hvis der smutter en kold vind forbi vores arm.
At hesten ryster (uden dækken) er jo, det vi nøgne og påklædte mennesker ville kalde at fryse, men for hesten er det blot en mekanisme. Den får hele sit øverste hudlag til at sitre, så den kan fremkalde bodcirkulation i det øverste hudlag og dermed få varmt blod ud til overflade og varme luftlaget mellem huden og det øverste hår og og få det til at virke som en våddragt, med luft i stedet for vand. Når vi nøgle mennesker ryster af kulde, kommer det varme blod ud til overflade husen, men fordi vi ikke længere har pels, forsvinder varmen fra os og vi siger derfor at når vi ryster fryser vi. Når hesten ryster er den ved at få varmen. Ryster den over længere tid er det fordi dens mekanisme ikke virker og ja, så fryser den, men et lille ryst nu og da er en fin mekanisme.
Hvor mange gram er en individuel sag for hest til hest. I virkeligheden burde du have et termometer fastspændt under dæknet for at vide om lige præcis din hest frøs eller svedte.
Hvis du har en hest der skal bruge dækken, fx fordi du vælger at din viden om vind og vejr er større end hestens egen frakke, så start med 100 og gå langsomt op i gram alt efter vejret. I 2006 var 400 g absolut det højeste man skulle give sin hest på. Nu er det 700 g og med global opvarmning er det jo ikke fordi det er blevet koldere...
Vælger du, som jeg anbefaler, et dækken der både er vind- og vandtæt og åndbart, så gå ikke for langt op i gram og husk at hvis du lukker hesten på stald og natten kan det blive meget varmt at stå med det samme dækken på. Vi andre tager jo også jakken af når vi kommer ind for ellers bliver det koldt når vi kommer ud.
Hestens egen frakke er bedst ml. +10 og -30
jan 2007
Følger: 51 Følgere: 151 Heste: 9 Emner: 48 Svar: 6.181
Ingen heste er ens, og hvilket dækken hesten skal gå med kan afhænge af mange forskellige faktorer.
Grundregler for dækken
Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside