{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.391 visninger | Oprettet:

Hest der snubler + ligger sig - røntgen? {{forumTopicSubject}}

Hej!

Jeg vil gerne starte med at sige, at dyrelægen er ind over forløbet og har været det siden februar. Jeg opretter altså bare for at høre om andres oplevelser, og måske hvad i ville vælge at gøre i situationen.

---
Kort version:

Hesten snubler meget på højre forben. Nogengange falder på knæ men rejser sig hurtigt igen. På højre volte vil hun ikke longeres og ligger sig når man prøver at drive frem.

Dyrelægen har haft hende undersøgt for mavesår, men er også enig med min dressurunderviser i at hun snubler når hun ikke drives nok frem.

Hun har været 200kg overvægtig for to år siden.

--

Længere version:

Jeg står med den skønneste islænder/haflingerhoppe på 11 år. Da jeg købte hende for to år siden vejede hun cirka 550kg, og var så dårlig tilstand at dyrelægen tilbød at aflive hende på stedet. Men nu to år efter er hun blevet en rigtig fin lille ridepony, der har så godt som nået sin idealvægt på 350kg (Ja, hun var 200kg overvægtig!).

I efteråret begyndte jeg at kunne ride hende mere seriøst, stille flere krav og fokusere mere på korrekt ridning. De sidste tre måneder har jeg så kunnet ride hende seriøst og "hårdt" 4-5 gange om ugen. Og hun tager det i stiv arm.

Dog har der det sidste halve år været mærkelige episoder, som jeg ikke kan finde svar på.

I februar begyndte hun at ligge sig ned hver gang man longerede på den ene volte. Så snart man bad hende andet end skridte, så lagde hun sig ned i stedet. Rullede ikke, viste ikke tegn på kolik eller andet - lå bare. Det fortsatte i to uger (havde dyrelæge indover hver dag), og da hun en dag pludselig ikke rigtig kunne fås op besluttede dyrelægen og jeg, at selvom det nok som alle de andre dage ville gå over efter en time, så skulle hun indlægges til undersøgelse. Hun blev tjekket for mavesår, hvilket hun havde i mild 1. grad. Altså så godt som ingenting, men for en sikkerhedsskyld fik hun mavesårsmedicin i 14 dage.

Hun holdt ikke op, men da jeg så stoppede med medicinen gik der cirka en uges tid og hun stoppede af sig selv.

Siden har det været en kamp at longere hende på højre volte - men ikke umuligt. Der skal bare et meget bestemt tonefald til og nogen tydelige signaler.

Tilgengæld har jeg bemærket at hun er begyndt de sidste 4-5 måneder at snuble enormt meget på højre forben. Jeg har fået dyrelæge + dressurunderviser til at se på det, og de siger begge at det opstår når jeg ikke driver hende nok frem. Hun har nemlig tendens til at gå og sløve ret meget.

Nogengange snubler hun bare lige hurtigt, mister balancen og går videre. Men andre gange falder hun helt ned på knæ, rejser sig og går dog så videre som om intet var hændt.

Grunden til dette lange indlæg i dag er, at hun i dag igen lagde sig under longering!

Jeg startede med skridt på højre volte - uden problemer. Men da jeg så bad hende gå i trav skiftede hun straks til venstre volte. Da jeg så forsøgte at få hende tilbage i trav på højre volte skulle hun mases, viste tydelige tegn på at det ville hun bare ikke og da jeg så endelig fik hende derud og bad hende trave lagde hun sig i stedet bare ned.

Jeg har drøftet det med dyrelægen, som siger at det må være op til mig hvad jeg ønsker undersøgt. Umiddelbart virker det usandsynligt at en hest ligger sig ned fordi den har ondt i benet - det er aldrig set før sagde dyrelægen. Men man ved jo aldrig?

Slidgigt pga overvægt måske?

Er der nogen der har erfaring med ovenstående, og ved om man burde få hende i røntgen - og i såfald tjekke alle fire ben eller bare det ene?


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Hest der snubler + ligger sig - røntgen?
  • #2   27. aug 2012 Har i evt haft kiropraktor til den? Kendte en hest som også snublede meget og det viste sig at den både var skæv og låst i skulderen

  • #3   27. aug 2012 Yes, dyrelægen hun var indlagt ved i februar er også uddannet kiropraktor - drøftede det også med hende, som siger at det er en dejlig smidig hest.

  • #4   27. aug 2012 Jeg har virkelig overvejet røntgen - men indtil videre har alles vurdring været at det er overflødigt - da det jo kun forekommer når jeg ikke driver hende nok frem. Men at det nu er vendt tilbage i longeringen bekymrer mig lidt.

    Derfor ønsker jeg at høre, om andre har haft lignende oplevelser?

    Og om det måske kan være noget tegn på slidgigt pga overvægten?


  • #5   27. aug 2012 Er det også under rytter el. kun longering?

    Longerer du med sadel el. andet?

    Hvordan er benstillingen?

    Tænker umiddelbart om hun har et el. andet i klemme, har i prøvet en kiropraktor?
    Nogle heste snubler hvis de ikke beskæres ofte nok.
    Kan sadlen evt. have en indvirkning på det? Hvis den trykker på skuldren så bevægelsesfriheden er nedsat.

    Bare nogle tanker.


  • #6   27. aug 2012 Kun under longering - hun er blevet enormt dygtig under rytter. Har dog virkelig virkelig svært ved at gå i korrekt galop på højre volte - det er sjældent det lykkedes.

    Jeg longere i en round pen - så uden udstyr.

    Benstillingen har min smed og jeg kæmpet med de sidste to år. Hendes forben er fine, men hendes bagben har været ekstremt skæve. De er blevet rettet ret godt ind efterhånden med specialbeslag på skoene (som hun SKAL have), men hun laver stadig "vrid" hver gang hun tager et skridt.

    Kiropraktoren siger hun er rigtig fin og smidig.

    Hun får smed en gang om måneden pga specialbeslag og den dårlige benstilling - så det er næppe problemet med for sjælden beskæring..

    Har to sadler, og begge passer hende rigtig godt. Dressursadlen giver masser af skulderfrihed, og springsadlen giver også det den skal..


  • #7   27. aug 2012 Ville da nok prøve med røntgen så - både af hesyn til overvægt, og også når hendes benstilling har været uhensigtsmæssig. Så kan det jo godt tænkes hun har noget forandring i benene pga. slid.

  • #9   27. aug 2012 Tak for det smiley Har i hvertfald kontaktet min dyrelæge med henblik på en aftale om røntgen.

    Men ville lige høre lidt herinde :o)


  • #11   27. aug 2012 Nej, men det er jo lidt frustrerende når der umiddelbart intet er under rytter. Og hun halter ikke eller noget - lægger sig bare så snart med beder hende trave. Og hun er en dame med sine egne meninger, og har været vant til at slippe for meget, så umiddelbart mistænkes hun også for at have fundet ud af hun slipper for arbejde sådan..

  • #12   27. aug 2012 kan evt. anbefale dig at prøve med Equine Touch smiley det er et forsøg værd og det kan hjælpe på mange mærkelige ting ^^ tænker at hun evt kan være stram i skulderen eller lign

  • #13   27. aug 2012 Har du prøvet longere i ridehuset på stor bane? Altså hvor du går ridehuset "rundt" så hesten derved går hovslaget rundt.

  • #14   27. aug 2012 Det var planen at jeg ville prøve det igen på onsdag. Hvis bare volten er stor nok har hun kunnet uden problemer indtil nu i hvertfald.

  • #15   27. aug 2012 Få hende røntgenfotograferet i halsen. Vi havde samme problem med vores belgiervallak. Han havde fået en skade i nakken som gjorde at en nerve var klemt og derfor kunne han ikke vurdere underlaget han gik på.
    Han havde smerter, som gav sig udtryk i at han stoppede på køreturene med hestevogn, når han havde gået lidt, og nægtede at gå.

    Havde problemer med longering på venstre volte, samt snublede og gik helt ned på knæ under både kørsel og ridning.

    Ansager fortalte det var slidtage eller en skade han havde pådraget sig.

    Behandling blev forsøgt, dog endte det med en aflivning.

    Håber det bedste for din hest.


  • #17   28. aug 2012 Puha Connie..

    Jeg venter på svar fra min dyrelæge. Sendte hende en mail i går, og så må vi se hvad hun mener..


  • #18   28. aug 2012 Nej hvor en inkompetent dyrlæge. Undskyld. Det lyder bestemt som noget med nerverne. Det kan klart også være noget andet, alt efter hvor længe det har varet, kan det være noget midlertidigt.

    Jeg har selv haft en lammelse, og ja, det kan godt komme og gå, når man er på vej ind i eller ud af en - præcis efter hvordan man "går"! Altså også i longe, hvor man netop belaster kroppen, hvis man ikke passer meget på.
    Når man mister fornemmelsen for benet (nerver) så snubler man, eller falder.

    Om det kommer fra ryggen eller benene, eller det er noget let, som en kiropraktisk låsning, ved jeg selvfølgelig ikke.

    Men synes det er vildt, at når det præcis er højre forben, og de symptomer, at dyrlælgen ikke har overvejet nerve-påvirkning? Selvfølgelig kan det være alt muligt, men udfra mine egne erfaringer ville jeg jo synes, det var meget logisk, hvis det var det. smiley
    Heste har ofte nerveinflammation i lænden.


  • #19   28. aug 2012 Jeg har en meget dygtig dyrelæge, så det at hun ikke er blevet undersøgt endnu skyldes udelukkende at det ikke har været konstant. Det kom i februar - jeg fik hende strakst først undersøgt og efterfølgende indlagt til dybere undersøgelser. Men det gik helt væk i marts, og er så først komme igen nu indenfor den seneste tid.

    Jeg har netop fået svar fra min dyrelæge, som anbefaler hesten kommer ind til en undersøgelse og beder mig ringe så vi kan tale nærmere om hvad præcist der skal undersøges :o)


  • #20   28. aug 2012 Så er der bestilt tid til røntgen den 7. august.. Der skal bare krydes fingre! :o)

  • #22   28. aug 2012 Hun starter med at se hendes gang, måske få kiroraktoren til at se på hende og så vurderes der hvad der skal tages røntgen af smiley De er heldigvis det hele derude på klinikken - rygspecialt, benspecialist, mavesår m.m. og kiropraktor ;o

  • #24   28. aug 2012 Jeg ville virkelig få tjekket hende ben med røngen for lyder ikk normalt og nu hun har været så overvægtig kan det godt være det har gjort skade i benen..

    Og du skriver den 7 aug. mener du ikk sep?


  • #25   28. aug 2012 Krydser fingre for jer smiley Men der et helt år til - du mener nok september.

  • #26   28. aug 2012 Jo jeg mener selvfølgelig september ! smiley

  • #27   28. aug 2012 Hehe okey så jeg med igen.. Men krydser fingre for jer

  • #28   28. aug 2012 "Umiddelbart virker det usandsynligt at en hest ligger sig ned fordi den har ondt i benet - det er aldrig set før sagde dyrelægen."

    Det er bestemt IKKE usandsynligt. Det er meget normalt at man kommer ud til en hest der ligger ned når den er forfangen. Når de lægger sig ned forsvinder alt overbelastning på benene.

    Jeg ville skyde på gigt - men for mig virker det bare underligt at hun så kun viser det på højre volte.

    Jeg ville for en sikkerhedsskyld få en MASSØR ud og se om nogle muskler, nerver, m.m. er ømme og låste. En kiropraktor arbejder oftest kun med led og knogler og jeg har før oplevet at kiropraktoren sagde der intet låst var - og massøren kom ud og hesten var låst i skulder og nakken... Efter massering og træning nogle uger var den smidig og let endnu engang.

    Jasmin er stiv på den ene side, hun reagerer ikke lige så tydeligt på højre ben som venstre ben. Med longering er det dog blevet meget bedre og en masse SPIRAL øvelser.

    Hvis LL har mærkelige buer formet på hendes hov - så få få gud skyld tjekket for forfangenhed.


  • #29   28. aug 2012 Nu siger du også at hun ingen problemer har når volten er stor nok - så tænker jeg altså låst, skæv, øm...

  • #30   28. aug 2012 Ang. Lones - kunne det jo også være - men jeg har godt nok ALDRIG hørt det ved dyr.. Min mor er delvist lammet i venstre ben og når hun presser for meget i ridningen bliver den lam og så kan hun ikke mærke den og kan først gå på den efter et par minutter, det er efter operationer i ryggen.. Men det kan vel også ske hos dyr... smiley

  • #31   28. aug 2012 Hej. Jeg havde også en episode med min ismule for godt og vel en månede
    Hvor hun snuplede/ faldt og jeg fik self. Fat i dyrelægen
    Og det skal lige siges hun er tidliger forfangen
    Men hun sagde at det var fordi hun havde haft for lange hove og nu er de korte.
    Så når jeg red "hårdt" ridning så snuplede/faldt hun og det var derfor?
    Så jeg skulle i ALLE hjører tage farten at ind i hjørnet og fart på igen ud af hjørnet
    Og ligge ting ind på banen for hun skulle se sig for og ikke sove...
    smiley


Kommentér på:
Hest der snubler + ligger sig - røntgen?

Annonce