943 visninger
|
Oprettet:
Sår + Hævet bagben {{forumTopicSubject}}
Ja, Mondi har været så uheldig at få et sår på sit ene bagben, på stykket over koden. (Jeg gætter på et spark fra en af de andre)
Såret er en smule dybt, men størknet og virker ikke til at genere hende meget. Dog var hendes bagben meget hævet i går, og hun trak en lille smule på benet i trav. Hævelsen var heldigvis faldet lidt i dag.
Jeg har vasket såret grundigt + sprayet noget rensende og desinficerende (staves?) på, og skyllet hende ben med koldt vand så hævelsen forhåbentlig falder. Og så sørger jeg for at holde det rent hver dag.
Er der andet jeg skal/kan gøre? (:
På forhånd tak.
jul 2008
Følger: 297 Følgere: 299 Heste: 16 Emner: 211 Svar: 4.056
nov 2006
Følger: 102 Følgere: 98 Heste: 2 Emner: 185 Svar: 1.506
apr 2006
Følger: 58 Følgere: 55 Heste: 4 Emner: 7 Svar: 1.153
dec 2004
Følger: 25 Følgere: 38 Heste: 6 Emner: 87 Svar: 556
når såret er forholdvis healet helt skal du vaske med blå biotex, det bedbryder vævet og forminsker chancen for et udgroende ar
apr 2006
Følger: 4 Følgere: 3 Heste: 2 Emner: 2 Svar: 22
Det er mit bedste råd mod sår. Er hævelse væk? Hvis den fortsat står hævet, ville jeg nok få dyrlægen til at kigge.
nov 2006
Følger: 102 Følgere: 98 Heste: 2 Emner: 185 Svar: 1.506
hvis det ikke er faldet i morgen ringer vi også til dyrlægen.
apr 2006
Følger: 4 Følgere: 3 Heste: 2 Emner: 2 Svar: 22
Blå Biotex uegnet til sårrensning
De fleste hesteejere kan nikke genkendende til brugen af blå Biotex i sår. Den årelange myte om at blå Biotex er særdeles effektivt til sårrensning lever stadig i bedste velgående og det er en stor skam. Ifølge dyrlæge, Phd. Stine Jakobsen fra Hesteafsnittet i Taastrup kan det i værste fald modvirke sårhelingen.
"Sårbehandling hos heste kan være ganske vanskelig at udføre korrekt, og effekten af Biotex til rensning af sår hos heste har været diskuteret af danske dyrlæger i ganske mange år. Lad mig allerførst slå fast, at Biotex og andre vaskepulvere intet har at gøre i hestesår! De har i bedste fald ingen effekt, men kan i nogle tilfælde ligefrem modvirke sårhelingen," siger hun.
"Jeg hører ofte argumentet, at enzymerne i vaskepulveret har en gavnlig effekt, men her skal man tænke på, at disse enzymer er udviklet til at opløse vanskelige pletter og ikke har noget som helst tilfælles med de enzymsystemer, der medvirker til sårheling hos heste."
Sår hos hest heler langsomt
Stine Jakobsen forklarer at sårheling forløber langsomt hos heste i forhold til hos andre dyrearter. Og der kan relativt nemt opstå komplikationer, især hvis såret er placeret på lemmerne. En af de hyppigste komplikationer er opståen af blomkålsdannelser. Det er en tilstand, hvor granulationsvævet, som er det lyserøde, nubrede væv, der dannes i sårhulen som et forstadium til det egentlige arvæv, vokser ukontrollabelt og ender med at hvælve op over sårranden, forklarer hun og fortsætter: "Blomkålsdannelser modvirkes ved at lade såret stå åbent. Det betyder at man ikke skal vikle bandage på men lade såret selv danne en sårskorpe. Men for at dette kan lade sig gøre er det vigtigt ikke at vaske for tit." Men selv med denne behandling vil såret hele langsomt og efterlade et ret grimt ar. Er der dannet en blomkålsdannelse i såret, skal den fjernes af en dyrlæge. Den forsvinder nemlig ikke af sig selv. Nogle sår skal dog bandageres alt afhængig af placering, og disse vil næsten uvægerligt udvikle blomkålsdannelser, som skal fjernes af en dyrlæge med jævne mellemrum, siger hun.
Brug saltvand
Hvis man har et sår, som man ønsker at vaske, skal man til de friske sår, det vil sige sår, hvor der endnu ikke er dannet granulationsvæv i sårhulen, anvende saltvand, helst af den sterile slags, som kan købes på apoteket eller hos dyrlægen, forklarer Stine Jakobsen. Alternativt kan man anvende vandhanevand tilsat almindeligt køkkensalt, cirka en håndfuld salt til 10 liter vand. "Når der er dannet granulationsvæv, kan såret uden problemer bare skylles med vand fra en vandslange. Alt skyllevand bør være lunkent. Man kan tilsætte desinfektionsmidler til skyllevandet."
Ifølge Stine Jakobsen har ny forskning vist, at jod og brintoverilte hæmmer sårhelingen og kun har begrænset desinficerende effekt, så man bør udelukkende anvende klorhexidin-holdige desinfektionsmidler til rensning af sår.
Små sår kan være farlige
Men det er vigtigt at man konsulterer en dyrlæge, hvis ens hest har pådraget sig et sår, især hvis såret er placeret på lemmerne af hesten, forklarer hun. Selv små, uskyldigt udseende sår kan nemlig have en lang stikkanal og inddrage såkaldte vitale strukturer i led, sener, seneskeder, knogler mv. Og de kan i værste tilfælde betyde varig invalidering af hesten og skal helt fra starten behandles særdeles aggressivt med antibiotika eller betændelseshæmmende lægemidler og i nogle tilfælde operation.
Ligeledes bør man konsultere sin dyrlæge, hvis der er flåd fra såret, hvis såromgivelserne er meget ømme, eller hvis hesten får feber, går fra foderet eller på anden måde udviser ubehag, slutter hun.
Blå Biotex er stadig ganske udbredt til sårrensning, men nu punkteres myten om dets fremragende egenskaber af Phd, dyrlæge og sårekspert Stine Jakobsen fra Hesteafsnittet i Taastrup (KU/Life).
Sår + Hævet bagben