Tilbagelænet islænder {{forumTopicSubject}}
Jeg går og tumler med nogle tanker og kunne godt bruge andres input.
For to år siden mistede jeg min connemara og gik i gang med at kigge på ny hest. Jeg skulle bruge en super cool pony/hest til klassisk dressur og ture. Ret hurtigt begyndte jeg at kigge på islændere pga deres sind og købte en hoppe, som jeg følte mig godt tilpas på.
Jeg elsker at hun stort set aldrig er bange for noget. At hun har en handy størrelse og er en fornøjelse at ride ud på. Til gengæld er jeg ved at blive vanvittig af hendes "energi".
Jeg rider klassisk dressur og stræber efter en afslappet taktfast hest, der strækker overlinien og bouncer rundt. På rigtig gode dage kan min islænder godt dette, men det meste af tiden skal der kun små forstyrrelser til før hun spænder op og japper afsted. Da jeg købte hende tænkte jeg at det da ville være en smal sag at lære hende at det var fedt at sætte tempoet ned og lade halsen falde, men jeg er blevet klogere. Sammen med min underviser er jeg kommet frem til at hun aldrig kommer helt af med sin løbe-adfærd, og derfor skal jeg have en anden.
Og her kommer tvivlen. Da jeg kiggede isændere var stort set alle redet rigtig meget frem, og med den viden jeg har idag er det ikke bare lige at ændre det. Jeg er virkelig vild med deres coolness og kunne faktisk godt tænke mig en islænder igen. Men findes der islændere, der er sådan mere tilbagelænet og kan finde sig i at gå langsomt og afslappet? Tænker sælgere vil kalde dem vilje under middel, men ser ikke rigtig nogle af dem til salg.
mar 2008
Følger: 18 Følgere: 32 Svar: 788
aug 2016
Følger: 20 Følgere: 28 Emner: 30 Svar: 3.500
Markedet er tømt.
Jeg tror selv på, at Corona forværre det akut.
Kan du ikke gå til fitness, kor, madlavning, porcelænmaling - så kan du stadig gå til spejder eller ride ud på din hest.
I min lokale sprjdergruppe er der dobbelt så mange som normalt - og tilsvarende tror jeg at hesteinteresserede er mere købsinteresserede - for andre hobbies kan man jo ikke dyrke lige nu.
For 5-10 år siden havde vi en økonomisk krise som kraftig reducerede antallet af bedækninger pga hestes værdi faldt. Derfor - der er færre heste nu.
Jeg er også på købers marked.
Hvis du vil købe islænder, så skal du holde øje med isfaxi jorass og lignende.
Ringe hurtigt på gode annoncer.
...
Men, du kan da sende din nuværende hyp over til mig?
Så kan du købe den næste, straks du finder den.
Men, måske du skal være forberedt på at lede lidt.
Islændere er jo avlet efter en sjov blanding af coolness og max power under rytter - så det er måske lidt svært.
..
Alternativt, hvad med en lille quarter eller paint?
De har anlæg for de bevægelser og et cool men arbejdsvilligt sind.
-jeg har ikke selv mødt de crazy paints, men det siges at nogle linier er tossede. Jeg har ikke mødt dem, men de findes. Og bør angiveligt undgås.
jun 2007
Følger: 8 Følgere: 8 Heste: 1 Emner: 116 Svar: 1.420
Jeg kender godt markedet og de forskellige salgssider samt diverse facebook grupper. Det her opslag var mere ment som input fra nogle der havde oplevet de tilbagelænede islændere, søgt og ikke fundet dem el andet i den stil.
Quarter/paint er som hovedregel overbyggede og den type hest matcher meget dårligt min skadede krop. Så den retning skal jeg ikke.
aug 2016
Følger: 20 Følgere: 28 Emner: 30 Svar: 3.500
Jeg var ude at prøve en for et par uger siden, som var væsentligt mere tilbagelænet end gennemsnittet. Men - den var solgt til anden side indenfor en uge til højere pris end jeg tilbød.
Men - hver tiende hest i DK er vistnok stambogsført islænder. Så - det du søger er sikkert derude. Simpelthen fordi der er mange islændere.
Men - jeg havde nok udvidet det jeg så på. For har jeg forstået dig rigtigt, er det jo ikke klassisk islænder bevægemønster du søger.
Men hvis western jog og lope ikke duer - så har jeg måske misforstået hvad du søger - i så fald, se bort fra mine kommentarer.
jan 2015
Følger: 3 Følgere: 26 Heste: 3 Emner: 85 Svar: 2.123
Nu er der jo altid snak om hønen eller ægget, så ridningen før hesten kommer til dig kan jo være traditionelt præget, så er det en islænderen ønsker, så ville en utilredet cool en måske være en mulighed. En som du kan starte fra jorden af, og få til at “vende rigtigt” og bruge sig rigtigt, før der kommer en rytter på ryggen. Måske kunne det være en løsning ?
Ellers tænker jeg, at du skal over connemare, welch cob e.l. igen, måske en mindre oldenborg eller Frederiksborg ?
Mvh Charlotte
jun 2011
Følger: 30 Følgere: 41 Heste: 1 Emner: 43 Svar: 1.646
Ellers er der jo de spanske tølt heste, hvis det er de gangarter du er ude efter. Stald Nordkap har lavet lækre heste. Tænker de vil kunne komme til, at gå dressur på hæderligt plan, da de er i familie med de spanske racer, godt nok langt ude, der ofte bruges til klassisk dressur.
Da jeg red, for ca 10-12 år siden, red jeg Fjordhest, da større hestes gang ikke var go for min dårlige ryg. De laves i dag som sporty rideheste til, både dressur og spring. Eneste minus er, de er steget voldsomt i pris de seneste år.
jun 2007
Følger: 8 Følgere: 8 Heste: 1 Emner: 116 Svar: 1.420
Min tvivl går lidt på om de alle har det i sig eller om det er noget de rider ind i dem. For så kunne en rå med et virkelig godt hoved være en mulighed.
En connemara med det rigtige sind er desværre svær at finde, hvis den ikke må være for bred (har kunstige hofter, gigt i bækken og lænd ). Har tidligere haft flere af dem. Det samme gør sig gældende for welsh, irish cob, fjordheste osv. En lille Oldenborg ville være en drøm, men jeg er kun 150 cm lav, så den skal være lille og stadig ikke for bred, og dem ser jeg ikke rigtig længere. Det samme gælder lidt for Frederiksborgerne.
jun 2007
Følger: 8 Følgere: 8 Heste: 1 Emner: 116 Svar: 1.420
jun 2007
Følger: 8 Følgere: 8 Heste: 1 Emner: 116 Svar: 1.420
Har været ude og prøve lidt forskelligt og irish cob er for brede/tøndeformede (og så er jeg ikke til alt det hår ). Fjordhestene fås smallere, men har prøvet nogle stykker og deres gang har ikke været god for min krop.
Sjove gangarter siger mig intet. Tølter yderst sjældent på min islænder. Det er deres mod og coolnes der tiltaler mig. Kender ikke så meget til de spanske tøltere men tænker de er en meget lille niche så at finde den rette kan blive svært.
dec 2007
Følger: 1 Følgere: 2 Emner: 5 Svar: 372
Prøv evt. at kontakte en dygtig, dressurfokuseret træner inden for islænderverdenen, som kan hjælpe dig på vej med at finde den rigtige hest. Jeg ville fx spørge Julie Christiansen (GaJu Islandsheste). Måske er du den første, der henvender sig, som ikke vil have en tölter, men nogen skal jo være den første
Og til sidst - ja, islændere rides ofte til at have masser af go. Mange af dem har det med fra starten rent genetisk, men det rides også ind i dem.
Jeg har dog arbejdet på et islænderstutteri, hvor vi specifikt skulle tilride og træne hestene, så en knapt så kyndig rytter kunne ride dem, da det var den slags heste, der var efterspørgsel efter (det var ikke i Danmark). Der havde du godt kunnet finde en hest til dit formål, vil jeg sige. Ikke at du er en knapt så kyndig rytter (!), men hestene var og blev mere rolige og afventende over for rytteren, end jeg ellers har oplevet.
Held og lykke! Jeg kan fornemme, at markedet i DK er lidt tricky for tiden for mange købere, da der ikke er vanvittigt meget at vælge imellem.
jun 2007
Følger: 8 Følgere: 8 Heste: 1 Emner: 116 Svar: 1.420
Genetisk eller fremredet er faktisk min største tvivl. Og derfor har jeg også overvejet utilredet. Det er dog lidt et sats med min krop og dens skavanker, men hvis den er super fornuftig, burde det kunne lade sig gøre med min træner på sidelinien. Heldigvis har jeg sjældent oplevet islændere hoppe eller eksplodere, de løber bare
dec 2007
Følger: 50 Følgere: 481 Heste: 6 Emner: 127 Svar: 2.172
2) min veninde Overvejer at sælge sin middelvilje hoppe, mener hun er 7 år. Har en bekendt som har en lækker vallak på 8 år, dog med sommereksem.
3) ved du skriver at du kender til de forskellige salgssider, men remser dem lige op: jorass.dk icehorze.dk isfaxi.dk dba g&g
Islænder fremvisning på FB, islænder fremvisning Sjælland på FB
Min erfaring er at de fleste professionelle stalde gør er at ride islænderen for meget frem, så hesten smider ryg og hele lortet, fordi den skal rides godt frem end den egentlig har bæring til. Dermed sagt, ikke alle islænder har den fremdrift naturligt som fremvises på video men hesten er lydig og gør som rytteren beder om. Og så der de private sælgere som skriver det ene om hesten og så svare det ikke til det, når man prøver hesten.
Med andre ord, så er mit bedste råd som for nogen år siden vi skrev sammen: tag ud og prøv hestene og dan din egen vurdering da videoer og tekstannoncen ofte ikke stemmer overens med hesten.
jun 2007
Følger: 8 Følgere: 8 Heste: 1 Emner: 116 Svar: 1.420
2) Jeg ved ikke om det er middel vilje eller under jeg skal have. Syntes det er meget svært at gennemskue det begreb. Men hoppe skal det være.
3) Jep. Tjekker dem alle nærmest dagligt, men som du skriver er det svært at gennemskue hestens fremdrift udfra annoncer. Folk lægger så meget forskelligt i det.
At se dem ved selvsyn er klart det bedste, men jeg skal have en chaffør med, da jeg ikke kan køre langt selv, så der skal helst ikke være for langt eller være flere på turen, og det er nærmest umuligt i disse tider med det marked der er lige nu. Derfor er jeg nødt til at være ret sikker på at det overhovedet er noget inden jeg starter hele maskineriet op for bare at køre efter en.
Men hvis du hører om nogle der har hoppe der er lidt for doven til salg, så sig endelig til
dec 2007
Følger: 50 Følgere: 481 Heste: 6 Emner: 127 Svar: 2.172
Du skal have en med middel vilje, for ellers får du lange patter ligesom mig af at drive på den konstant, som vi to ikke kan pga helbredet og vores temperament.
Jeg skal aldrig have en hest med vilje under middel.... men ja ikke alle er dygtige nok som rytter eller med viden om hvad deres hest. Vilje stemmer oftest ikke overens med hvad de skriver og det gør teksten tølt heller ikke, når man ser 9 ud af 10 videoer, hvor hesten går den “pæneste” grisepas og det skyldes uvidenhed. Så ja, du skal ud og prøve heste, evt efter du har set videoer af hesten med og uden rytter. Evt tag din underviser eller en anden dygtig rytter med som kan gennemskue hesten hvis du ikke kan og så kan i prøve hesten på skift. Skal nok prøve ligesom sidst at se hvad jeg falder over, smide dem videre til dig har bare meget om ørene lige nu, så tiden er småt med at sidde på nettet. Får selv min nye hest hjem på søndag...
dec 2007
Følger: 50 Følgere: 481 Heste: 6 Emner: 127 Svar: 2.172
Under middel vilje er en hest du skal drive på.
Middel vilje er en selvgående hest som ikke har det fremadgående drive som ikke kan finde på at løbe frem for én medmindre du beder om det.
Over middel vilje som min hoppe er også selvgående og meget fremadgående, hvor du hele tiden skal være på og bede om bæring.
Der er så forskel på heste hvordan de er på tur eller banen. Nogen heste finder banen ufattelig kedelig og andre ikke, så deres vilje kan variere meget.
jun 2007
Følger: 8 Følgere: 8 Heste: 1 Emner: 116 Svar: 1.420
Du har helt ret, det bedste er at komme ud og prøve, men det er mega svært i øjeblikket for de sælges inden jeg får arrangeret en chaffør. Min søde veninde plejer at være med og blive smidt op for lige at teste, men det kræver vi kan arrangere besøg nogle dage ud i fremtiden.
Måske søgeannonce er vejen frem. Middel vilje, trav-stærk og benene på jorden i alle situationer det må være kravene. Spændende om der er nogle af dem, som folk vil af med.
jul 2014
Følger: 9 Følgere: 13 Heste: 2 Emner: 16 Svar: 256
jan 2020
Følger: 1 Følgere: 2 Emner: 9 Svar: 17
jun 2007
Følger: 8 Følgere: 8 Heste: 1 Emner: 116 Svar: 1.420
mar 2008
Følger: 18 Følgere: 32 Svar: 788
jun 2007
Følger: 8 Følgere: 8 Heste: 1 Emner: 116 Svar: 1.420
okt 2012
Følger: 45 Følgere: 24 Heste: 6 Emner: 35 Svar: 687
jun 2007
Følger: 8 Følgere: 8 Heste: 1 Emner: 116 Svar: 1.420
Lisette: Jeg ved ikke hvad du ser, men jeg er overbevist om at det kan lade sig gøre, hvis man kan finde en der ikke hver gang man samler tøjlerne spænder op og forventer at nu skal vi fremad. Når min islænder er helt afspændt så jeg kan hjælpe hende til at balancere, så går hun ret fantastisk og bruger sig faktisk bedre end de mange andre ponyer jeg har haft i hænder. Desværre skal der ingenting til at forstyrre hende og så er løsningen at løbe.
Dertil kommer at jeg er tryg ved islændere. jeg prøvede rigtig mange heste sidst jeg købte hest. De fleste var jeg decideret utryg ved og turde ikke teste dem i galop. Stort set alle de islændere jeg prøvede red jeg i alle fire gangarter og de fleste også ud på tur.
Jeg er 150 cm høj med bækkenudfordringer, så alle varmblod og andre store heste er no-go. Så jeg skal finde en rolig pony race, som ikke er for bred. Og af alle dem jeg har kigget på, rammer islænderen bare bedst.
sep 2013
Følger: 16 Følgere: 23 Heste: 3 Emner: 8 Svar: 282
Da jeg overtog min fjordhest for nogle år siden havde hun intet begreb om hvad bæring var. Det tog lang tid før hun begyndte at tænke over at løfte ryggen lidt og fx lave en mere svævende trav/opadgående galop, istedet for bare at tonse derud af. Hver gang jeg mærkede den mindste forandring fik hun ros og en godbid og da hun begyndte og fatte det kunne jeg jo langsomt kræve mere af hende. Det så sku ikke så pænt ud i starten, men idag kan hun bære sig selv i alle gangarter og bevæge sig samlet og sådan 'opadgående' (mest når hun vil, men det er nok bare pga fjordhesten i hende) uden jeg egentlig gør så meget for det, så længe jeg lige minder hende om at vi ikke bare skal løbe derud af som hun elsker - og det er faktisk ofte på de dage hvor hun er mest anspændt og mest fyldt med energi at hun har lettest ved at samle sig.
Hun er også en hest der spænder meget op, men man kan godt lære en hest at bruge den energi anderledes (hun har tidligere været problem hest pga det)
dog vil jeg sige at min opfattelse og erfaring med islændere er at deres naturlige gangarter bare er meget hurtige og trippende uden de måske er særligt anspændte/nervøse/dårligt redet, i forhold til fx et fjordhest der er lidt bedere til at træde igennem og tage lidt større skridt.
jun 2007
Følger: 8 Følgere: 8 Heste: 1 Emner: 116 Svar: 1.420
Jeg skal ikke have heste der er større end mig selv. Har en new forest på 145 og hun er rigelig stor når jeg skal håndtere hende fra jorden. Små pre heste er der ikke mange af i Danmark, og jeg køber ikke fra Spanien.
Ida H: Min hest kan sagtens slippe i overlinjen og bruge ryggen, hvis hun har hovedet med. Der skal bare så lidt til at forstyrre hende, og så falder hun fra hinanden og gør det så eftertrykkeligt, at det er dårligt for min krop. Hun er ekstrem som to forskellige heste. Min underviser med mange års erfaring har ikke set andre som hende.
Jeg har redet mange heste som ikke havde styrke til at bære hele tiden, men det har aldrig været i nærheden af at være så modbydeligt at ride på, som hende jeg har nu. Og selvom hun har forbedret sig, så gider jeg ikke mere og skal have noget andet.
jan 2015
Følger: 3 Følgere: 26 Heste: 3 Emner: 85 Svar: 2.123
Min store DV har jeg kunnet ride nedsidning på fra dag 1 OG smile samtidig
På min olleblanding tog det vel ca 9 år, før man kunne ride en nedsidning uden helt at dø
Og det er ikke fordi ollen er “dårlig”, tværtimod han er A-hest , og han er nu som 13 årig en fornøjelse at ride nedsidning på - men det er skabt og ikke foræret. Min berider red mine heste da hun var gravid i 7 måned - dv i alle gangarter, ollen kun i skridt og galop, trav var udelukket.
Problemet er at skabe tager laaaaannnnggggg tid, og du har nogle udfordringer som gør, at det jo reelt ikke er en mulighed for dig at skabe uden ulidelig smerter i den periode. Så du er jo død afhængig af en hest, som af natur er mere designet end skal skabes fra minus 100. Og her er jeg altså meget enig med Lisette S at islænderen ikke er designet til en lækker trav, men designet til at vise gangarter frem som tolt og pas.
Findes der islændere som er lækre travere og gode til bæring - måske, men det er som at købe en ex-travhest og regne med at det bliver nemt at ride GP. Igen det kan måske lade sig gøre, og vejen derhen er sikkert spændende uddannelsesmæssigt - men nemt nej.
Så er det ishesten du vil have, så er det måske en ide så at besøge de store turiststeder, som har masser af islændere med middel vilje, og så teste dig frem hvilke der ikke fysisk generer dig for meget.
Mvh Charlotte
jan 2020
Følger: 1 Følgere: 2 Emner: 9 Svar: 17
Jeg ville foreslå en ung hest omkring 5 år der lige er redet til, og som selvfølgelig har et godt sind. Hvis du så vil have en hest der ikke er så fremadgående, så find en der har undermiddel til middel vilje, så kan du altid ride mere vilje ind i den, hvis du gerne vil det.
jan 2020
Følger: 1 Følgere: 2 Emner: 9 Svar: 17
https://www.heste-nettet.dk/forum/26/42027/42027/
feb 2016
Følgere: 1 Svar: 1
Tilbagelænet islænder