Tilmeldt:
23. sep 2007 Følger: 80 Følgere: 68 Heste: 19 Emner: 6 Svar: 1.599
da I fik hest {{forumTopicSubject}}
Jeg er simpelthen nød til at spørge..undersøgte I en en masse om heste før I gik ud og købte en..
Jeg spørg fordi en i den stald hvor jeg har mine heste lige har købt hest og jeg er simpelthen så overrasket over hvor blank hun er omkring heste.. Hun aner intet om dækner, foder og udstyr generelt.. Samt er hun bange for den.. Hun tør ikke trække med den.. Ride eller bare at rense hove på den.. Hun har sagt hun har ønsket sig hest siden hun var 5 år.. Det også fair nok men syntes bare det er underligt man ikke kan eller ved noget omkring heste overhovedet.. Self er det iorden at spørge og sådan.. Men det er virkelig alt!!
Hesten er virkelig noget af det sødeste og gør intet ondt..
jun 2008
Følger: 207 Følgere: 197 Heste: 5 Emner: 68 Svar: 238
Det er lidt ligesom at sige at man først lærer at køre bil når man har fået kortet.
Dog vil jeg mene at opstalderen i din situation lyder lidt for 'udvidende'. Det er et stort ansvar at have hest og det ansvar skal man kunne leve op til!
sep 2007
Følger: 80 Følgere: 68 Heste: 19 Emner: 6 Svar: 1.599
jan 2013
Følger: 46 Følgere: 13 Emner: 19 Svar: 218
Jeg havde en del viden og følte mig virkelig klar til, at tage det store ansvar og så er jeg også så heldig, at have et par fantastiske og ikke mindst erfarne heste-mennesker ved min side Jeg synes at hende du beskriver har taget et forkert valg ved, at købe en hest uden nogen viden om, hvad det indebære. Alt har selvfølgelig en start... Men.. Man skal også vide lidt inden da
nov 2007
Følger: 66 Følgere: 70 Heste: 7 Emner: 4 Svar: 786
Men ikke om jeg begriber at man giver sig ud i at købe hest, hvis man ikke ved en disse! En ting er jo at have haft parter osv før - så har man jo en vis viden. Men hvis man INTET ved og til og med køber en hest (som reelt er sød) som man er bange for? ej men så skulle man måske lige genoverveje situationen...
nov 2007
Følger: 151 Følgere: 391 Heste: 5 Emner: 140 Svar: 1.625
Det er først i år jeg har fået en smule forstand på dækner, da jeg har dækken-hest.
Sadler; jo jeg kender da forskel på en dressur, kombi og en springsadel - men så stopper det også her - een af grundende til jeg normalt bruger sadelmager eller min bedste veninde gennem mere end 18 år.
Jeg syntes FØRST man lære om heste når man får sin egen hest.
At være på rideskole/ridecenter giver ikke mening med hvad heste bruger - du lære ikke om hestens anatomi - VI gjorde ikke den gang.
Så HVIS du er en rigtig staldkammerat - så hjælper du hende med viden fremfor at nedgøre hende.
Og vi taler her om at jeg rent faktisk har arbejdet på 2 stutterier med min viden - eller mangel på samme.
Jeg er også BLANK på mange ting ang heste - men jeg lære - hvis jeg vil lære.
mar 2011
Følger: 146 Følgere: 1642 Heste: 4 Emner: 1.745 Svar: 18.540
Mvh TT
apr 2008
Følger: 16 Følgere: 25 Heste: 2 Emner: 134 Svar: 1.695
dog havde jeg aldrig haft med dækner at gøre. i starten brugte jeg hellere ikke dækner til min/mine. først da jeg havde haft hest nr 3 i et års tid begyndte jeg at bruge dækner. så dette måtte jeg læse mig til.
man lærer meget hen af vejen. især hvis man selv vil.
man kan sige at det er godt at hun har hesten et sted hvor hun kan spørger om hjælp til de forskellige spørgsmål. det ville være slemt hvis hun havde hesten stående hjemme hos sig selv, alene.
mar 2008
Følger: 73 Følgere: 69 Heste: 3 Emner: 1 Svar: 201
Inden jeg købte min hest sad jeg hver dag og læste om anatomi, adfærd, indlæring, træningsmetoder osv. Men jeg vidste ikke særlig meget om foder før jeg startede på landbrugsskolen lidt over 1 år efter jeg havde købt min hest.
Han havde været mishandlet det meste af hans liv, så det var en kæmpe udfordring, men jeg havde også en masse som jeg kunne spørge om råd (:
Det er det bedste jeg nogensinde har gjort, og det meste jeg ved om heste har jeg lært af Pegazus.
Nu har jeg lige købt et plag, hvilket jeg ikke har prøvet før. Jeg har arbejdet med min nabos 2 rå plag, som skulle vænnes til mennesker, så det lærte jeg en del af, men jeg er på ingen måde ekspert og jeg har masser at lære (:
Ja, hun er måske ikke helt klar til at have hest, men forhåbentlig lærer hun det med tiden og en masse hjælp og støtte. Har du snakket med hende om det? kender hendes forældre til heste?
apr 2008
Følger: 2 Følgere: 236 Heste: 1 Emner: 30 Svar: 4.094
har min søster til at styre dette så sørger jeg for at det bliver lagt på og taget af og kommer i krybben
og min hest lever i bedste velgående
jo ved hvilke størrelser hesten skal have og ved at gemasher er til beskyttelse af ben og ved at hesten ikke bare må få 7 kilo korn som snack jo jo basic har jeg styr på
men om der er stor forskel på byg og valset byg ingen ide eller om man skal fodre med sort havre frem for almindelig heller ingen ide
og er der noget udstyr jeg ikke har forstand på så sprøg jeg eller bare lader vær med at købe det
tænker ikke at jeg er dårlig hesteejer fordi jeg ikke på øjemål kan måle min hests mad og wrap af men kommer der en "opskrift" jeg kan følge så bliver det jo stadig præcis
jeg kender selv til almen heste sygdomme men kigger også meget på min hest
er hun mere sær end normalt nej godt så har hun det fint
sep 2007
Følger: 80 Følgere: 68 Heste: 19 Emner: 6 Svar: 1.599
nov 2007
Følger: 151 Følgere: 391 Heste: 5 Emner: 140 Svar: 1.625
nov 2009
Følger: 118 Følgere: 218 Heste: 9 Emner: 100 Svar: 1.832
det lærte jeg hurtigt... lige som alle andre... ponyen fik sko af, fik splinter ny sadle der var tilpasset, ny trense, underlag og almindelig 3-delt bid og så begyndte vi ellers tilridning af ham XD jep, første pony var ikke tilredet, men bare rolig jeg havde en berider som underviser der hjalp med det, samt lånte rideskolen ham, så stod ikke for beskæring og vacc
efter 2 år, flyttede jeg ham væk, i denne tid fik han flere ting, som tæpper, hutter, gamacher, spring trense og ny kombi sadle (da den gamle blev stjålet...) og så fik han sit aller første dækken hos mig stod stadig ikke for foder eller udmugning, men nu stod jeg selv for vacc og smed og det gik forsat let som en leg..
efter et halvt år der, måtte jeg sælge ham drømmeponyen var solgt før han blev sat tilsalg... for hvem ville ikke eje så nem en pony som ham, som sprang alt man stillede for ham, var ikke bange for noget og gik generelt rigtig fint, og var nem i al omgang
og han blev altså tilredet og trænet af en uviden 12 årig, med bedste forældre uden viden for heste som støtte, og en ridelære jeg måske ikke var helt enig i med tingene (samt folk i stalden havde ondt i røven, så skøn støtte der) og han havde flere interesserede køber før snakken om salg overhovedet kom på tale.. den første bil man får, ved man nok heller ikke en dyt om, samme gælder alt andet som man har for første gang, man lære med tiden, det du kan gøre er at være sød at hjælpe hvis der er brug for hjælp, være informerende men ikke blande sig for meget
sep 2007
Følger: 80 Følgere: 68 Heste: 19 Emner: 6 Svar: 1.599
apr 2008
Følger: 2 Følgere: 236 Heste: 1 Emner: 30 Svar: 4.094
kunne ikke engang ligge et hovedtøj på
mar 2011
Følger: 57 Følgere: 199 Heste: 9 Svar: 2.043
Tænker man som minimum skal have basisviden inden man køber hest.
jun 2011
Følger: 1 Følgere: 1 Emner: 5 Svar: 257
nov 2007
Følger: 7 Følgere: 33 Heste: 6 Emner: 114 Svar: 7.149
Men min mor havde hest som barn/teenager og mine bedsteforældre havde et par shetlændere. Min bror og jeg gik begge til ridning på den lokale rideskole og ponyen blev opstaldet der, da vi begyndte at ride på den. Så hjælpen var jo lige ved hånden og mine forældre har altid været meget vedholdende med, at vi skulle have ordentlig undervisning.
Er man villig til at bede om (nogen gange meget) hjælp, så ser jeg ikke et problem i at anskaffe sig hest uden den store viden om det, så længe man har økonomien til at betale sig fra al den hjælp der skal til... eller har tilstrækkelig stor omgangskreds i hesteverdenen, som kan og vil hjælpe.
Regner man med at kunne klare sig mere eller mindre på egen hånd gør man nok klogt i at investere i en god del ridetimer og en længere periode som partrytter e.l. før man selv køber hest
apr 2011
Følger: 8 Følgere: 5 Emner: 10 Svar: 368
Nogle gange tror jeg ikke man helt kan forestille sig hvad det indebærer at være ansvarlig for et andet væsen der er total afhængig af en og ens måde at agere på. Det gode er at de fleste lærer og vokser med opgaven.
Det bekymrende er ligeså meget dem som skråsikkert mener at de har erfaringen og ikke ‘ser’ nye eller andre måder og muligheder.
mar 2008
Følger: 73 Følgere: 69 Heste: 3 Emner: 1 Svar: 201
Det er et levende væsen, og det er ejerens opgave at sørge for at hesten er sund, rask, glad og generelt trives godt.
En anden ting man skal huske er at heste er store, stærke og har et meget stærkt flugtinstinkt, hvilket gør dem utrolig farlige. (man skal jo ikke gå og ryste og græde af skræk når man er i nærheden af en hest, men det er noget man skal vide inden man vælger at købe en hest.)
Hvis hendes familie ikke har forstand på heste, så synes jeg at du skal støtte og hjælpe hende. Altså, ikke på en nedladende "du ved bare ingenting"-måde, men hvis du ser at der er noget hun har svært ved, så tilbyd din hjælp. Mine forældre vidste intet om heste og min mor var super bange for dem, så jeg fik meget støtte fra andre på gården eller min søsters ridelære. De sagde ikke bare "Det må du ikke! Du gør det helt forkert!", de støttede mig, spurgte ind til hvordan det gik og gjorde det nemmere for mig at spørge om hjælp.
Det er synd for både pigen og hesten hvis ingen hjælper hende.
dec 2006
Følger: 46 Følgere: 64 Heste: 2 Emner: 499 Svar: 5.527
Jeg fik egen hest da jeg var 13, den blev opstaldet et sted hvor der sjældent var opsyn med os børn, og mine forældre vidste intet om heste. Senere blev den flyttet til en pension, her var der nogen voksne opstaldere man kunne læne sig op af, men som udgangspunkt stod jeg stadig på egne ben - og hvor lærte jeg meget af det!
Min hest har ikke lidt nogen nød, og det tænker jeg er det vigtigste. Hun brugte dækkener da jeg fik hende, og selvom jeg ikke anede noget om det, blev jeg jo rig på erfaring vinter efter vinter. Hun var undervægtig i en periode, så her var jeg nød til at læse lidt om fodring.
Det havde da været nemmere hvis jeg havde haft en til at holde mig i hånden gennem det hele, men sådan var det nu engang ikke. Hesten står stadig på marken nu her 10 år senere, og har det ganske fremragende. Vi er vidst begge vokset med opgaven
aug 2016
Følger: 20 Følgere: 28 Emner: 30 Svar: 3.500
Spørgsmålet er, om hun ved mindre end andre - eller bare har mere af følelsen "usikkerhed" end os andre.
Hvis man er usikker, så overtænker man, bliver i tvivl om det man tænker er rigtigt og om det man gør er godt nok - og hvis man er i tvivl om nok, er det ikke sjovt at ride.
Man kan godt vide meget, men have meget tvivlsfølelse...
Og nej, jeg tror ikke på, at nogen ved "nok" når man køber første hest, der er så mange ting, som man ikke vidste at man manglede at vide - eller man er bare i tvivl, når man gør noget første gang.
Hvis du vil være en god kammerat, så sig hun kan spørge hvis hun er i tvivl. Og svar på spørgsmål. Tal ikke ned.
Er hun ny, er hun også modtagelig for den kultur i møder hende med.
På godt og ondt. Så vær som du ville ønske at du blev mødt som ny
nov 2009
Følger: 1 Følgere: 33 Heste: 2 Emner: 228 Svar: 959
sep 2007
Følger: 80 Følgere: 68 Heste: 19 Emner: 6 Svar: 1.599
Vi andre i stalden hjælper hende da..
Og det er ikke fordi jeg vil snakke ondt om hende men kan vitterlig ikke forstå man ikke har sat sig mere ind i tingene.. Hun ved i virksomheden ikke hvad hun har sat sig selv i økonomisk.. Beklager men kan ikke følge det med at anskaffe sig en hest for at kunne sige man har en
aug 2009
Følger: 75 Følgere: 68 Heste: 4 Emner: 52 Svar: 349
jul 2008
Følger: 30 Følgere: 31 Heste: 5 Svar: 221
jul 2008
Følger: 65 Følgere: 67 Heste: 6 Emner: 99 Svar: 2.556
Da jeg købte min første egen hest, så stod den hos min underviser, og hun var altid rigtig god til at guide og hjælpe - men samtidigt uden at tage over. Hun gav råd og mindede mig om ting, men lod mig ofte forsøge selv. Der var HELT sikkert en masse ting, jeg ikke vidste - men er du gal, hvor jeg lærte meget af at have hende som hjælp Jeg havde ingen hjælp hjemmefra - altså mine forældre støttede og støtter altid op om min ridning og heste, men de aner intet om det, træder meget i baggrunden af det og lader mig selv - de har altid været ret usikre på mine heste.
Så jeg vil helt sikkert sige, at man lærer det hen af vejen... men ved man selv, man er uerfaren og har "huller" i sin viden - så må man sgu få sig opstaldet hos en berider eller dygtig underviser/erfaren dame, der kan hjælpe en, være støttende og komme med gode råd
Kan godt forstå din frustration. Man kan ikke gøre så meget andet end at være sød og hjælpende. De folk, der køber hest uden at vide noget er for mig egentligt relativt OK. Bare de spørger, lytter, er fair overfor hestene og undersøger tingene. Derimod kan jeg IKKE snuppe dem, der køber en hest, ikke aner en skid om det og samtidigt ikke vil indrømme det - Og ikke vil bede om hjælp, når der er behov.
jul 2008
Følger: 65 Følgere: 67 Heste: 6 Emner: 99 Svar: 2.556
Det er man nødt til at få undersøgt på forhånd Uanset om man er erfaren eller ej.
maj 2007
Følger: 77 Følgere: 78 Heste: 5 Emner: 1 Svar: 1.479
Blogger
Tilmeldt:
sep 2007
Følger: 226 Følgere: 2138 Heste: 17 Annoncer: 2 Emner: 205 Svar: 2.258
Min mening er at man skal ride på så mange forskellige heste som muligt inden man overvejer at købe sin egen, man skal have en masse modgang inden, da det bare ikke er en dans på lyserøde skyer at have egen hest.
Her skal man så også lige huske på at når man har sin egen, så hvis den bliver skadet eller lign, så har man altså ikke andet at ride på, kun hvis man er heldig, dette skal man også lige have i tankerne.
Selvom at jeg har tilredet en hel masse heste, redet adfærdsheste og redet på heste som kunne lære mig noget.
Gik jeg længe og tænkte over hvad jeg gerne ville have, en chance hest? En unghest? En lærehest?
Valget ente på en cool unghest med et varmt temperament, da jeg selv mener at det er vigtig at enten finde en hest på sit eget niveau eller under.
Hertil tænkte jeg meget over, hvilket niveau jeg endelig var på? Jeg har aldrig rigtig startet mange stævner, men har altid gerne ville.
Så jeg valgte en hest som skulle lærer alt fra bunden og som jeg selv kan ride op og se hvilket niveau jeg endelig er på selv.
Da jeg har oplevet mange købe en hest/pony som er super dygtig og lækker, men nogen måneder efter ødelagt...
Ikke fordi jeg siger at en nybegynder skal have en unghest, men her skal man bare overveje om at man skal have hest som rider på MA og opefter eller en som faktisk lærer en det grundlæggende inden
Lige et billede af min unge guldhoppe som jeg er fuld igang med at ride til
jan 2015
Følger: 3 Følgere: 26 Heste: 3 Emner: 85 Svar: 2.122
Hun ville nok have godt af at komme et sted hen, hvor der er en staldejer, som kan hjælpe/rådgive, men hvor hesten er på fuldpas.
Min erfaring er, at der er STOR forskel på fx at have redet på rideskole og så have hest på fx et selvpasser sted.
Jeg har haft partsheste fra jeg var 13 år til jeg blev 30 år, hvor jeg fik foræret min daværende partshest. Først der begyndte jeg at lærer om det at have og håndterer heste.
Før da gjorde jeg jo bare som ejeren ønskede
Og det ER altså en livslang læring man er ude i - nu har jeg mine heste hjemme i snart 11 år, har haft dem fra 1 års, og jeg lærer da heldigvis stadig nyt, får nye ideer til hvordan jeg holder dem ect.
Hvis jeg skulle anbefale noget til en kommende ny hesteejer, så er det at købe en sød, rar og velopdragen hest på minimum 8 år, og som ridemæssigt er veltrænet i det man gerne selv vil ride. Og så sørge for at opstalde den et sted, hvor man kan få hjælp, rådgivning og ikke mindst god undervisning.
Når man så har fået erfaring fra at have sådan en god og dejlig hest, så kan man udvide det til at købe en yngre hest, hvor man selv skal lærer hesten tingene.
Og når man har haft fornøjelsen af en ung hest, så kan man evt forsøge sig ud i at få føl/plag, hvor alt skal læres og trænes fra bunden af.
På den måde er chancen for gode oplevelser for både ejere og hest(ene) størst - og man undgår at at ende med ryttere som er kede af ikke at slå til, ungheste som bliver til trælse møgkrikker, og små hingsteplage som bliver nogle livsfarlige bøller.
Generelt skal man koble erfaren med uerfaren - så enten hest eller rytter skal være erfaren, for at begge får et godt liv.
Mvh Charlotte
nov 2017
Følger: 2 Følgere: 1 Heste: 1 Svar: 2
Tilliden til hesten skal nok komme men det ér jo forskelligt fra person til person når man er tryg ved hesten.
Det med foderet...
Det kan man altså ikke vide særlig meget om før man får sin egen, for hvis man fx går på en rideskole så fodre man jo ikke selv hesten.
Sadler, dækner og hovedtøj kan man heller ikke vide meget om.
Nu ved jeg ikke hvor meget hun ved om heste, udstyr osv.
Men jeg syntes bare at du skal støtte hende, hjælpe hende og så skal resten nok komme
Det kan jo være meget svært hvis det jo er ens første hest.
Selvom hun måske ikke normalt er bange for heste og ved alt det hun skal vide kan man hurtigt glemme det når man står der med sin hest
jun 2014
Følger: 14 Følgere: 12 Heste: 3 Emner: 14 Svar: 78
Red lidt når jeg kunne og vores børn fik deres første pony da de var 6 og 3 år. Senere fik jeg nogle forskellige parter rundt omkring, den sidste var jeg ret glad for, men hesten blev solgt og ærligt talt orkede jeg ikke at skulle starte ud på en ny hest. Så jeg købte min allerførste hest. En kæmpe mundfuld, min kæreste var drønbange for hende, men efter nogle år var det faktisk ham der red hende når vi skulle ud på tur og jeg solgte hende til en mand på 72 år.
Fra jeg stoppede som 18-årige og til jeg fik min første hest da jeg var først i 30´erne, var der sket meget. ALT var pludselig en videnskab ift. da jeg var barn/ung og jeg vidste ikke en skid om dækkener, foderplaner eller tilpasning af sadler. Men det kan man jo nemt lære
Men jeg kan nikke genkendende til det du beskriver. I den stald hvor min hest stod, var der en pige som havde købt en traver fordi hun "bare så gerne ville have en hest!" Et bæst som hverken kunne trækkes ind/ud på fold eller i boks uden at drøne én ned. Og hun kom nærmest ikke derud, hun var skidebange for den. Ikke et hit!
En anden ret uerfaren købte verdens lækreste sødeste hest. Og brugte ham nærmest kun til at skridte i skoven på. Han var vant til at gå dressur på LA-plan, så det varede jo ikke længe før han ikke længere var verdens sødeste hest. For sådan går det når man ikke køber en hest der passer til ens behov.
Det mindste man kan gøre er sgu at starte med at lære at håndtere en hest, lære den at kende - og det tager tid! Sætte sig ind i tingene - hurra for google og mere erfarne hestefolk og så virkelig overveje om virkeligheden passer med drømmene. Alt andet er ikke fair overfor hesten eller de mennesker man skal dele stald med
sep 2007
Følger: 80 Følgere: 68 Heste: 19 Emner: 6 Svar: 1.599
Det jo hele tiden man skal hjælpe.. Hvis den ene strop både dæknet er gået op skal vi hjælpe.. Rense hove fordi hun ikke tør.. Man skal trække den med ned i ridehuset..
Så det er jo hele tiden! må gerne spørge om alt og synes bestemt også vi er gode til at svare på hendes spørgsmål.
aug 2007
Følger: 56 Følgere: 72 Heste: 1 Emner: 80 Svar: 1.316
Jeg kendte dog hesten, samt til al almen håndtering og ridning af ham. Alt jeg ved nu har jeg lært løbende, ved at have nogen fantastiske staldkammerater der ville lære fra sig.
Har en staldejer der trimemr hove og laver foderplaner, som har haft mig med til kurser omkring hove, og haft mig under sine vinger i et par uger så jeg kunne lære en masse om hove. Hun har givet mig bøger om fodring i bytte for at passe hendes heste.
Sadlerne har jeg løbende tilegnet viden om ved min egen interesse. Det kunne være super spændende at følge en sadelmager engang, for at få noget mere viden på bundlinjen
Dækkener ved jeg stadig ikke ret meget om, det er sq en videnskab værre end sadler
Men jeg lærer da konstant mere og mere!
Indrømmer også blankt at jeg ikke var skide god til at håndtere heste da jeg købte min, men man lærer jo hele tiden - og en gang skal være den første!
Jeg har fundet løbende ud af hvordan min skal håndteres for de bedste resultater.
Hvis hun virkelig er så usikker omkring heste, så foreslå hende at hun får en hjælper i stalden - feks. betaler en ældre pige for at være der sammen med hende, eller en underviser der vil hjælpe til med det hele
aug 2017
Følger: 2 Følgere: 1 Svar: 7
feb 2008
Følger: 72 Følgere: 73 Heste: 3 Emner: 25 Svar: 61
sep 2007
Følger: 80 Følgere: 68 Heste: 19 Emner: 6 Svar: 1.599
da I fik hest