Tunge ryttere. {{forumTopicSubject}}
Hejsa
Jeg er tilbage med endnu et ømt emne. Håber på nogle gode svar.
Min veninde og jeg snakkede om en teori her den anden dag.
Får tunge rytteres heste oftere rygskader end nomal vægts?
Og ville du selv købe en hest af en tung rytter? med fare for evt. rygskade.
Jeg taler for mig selv og sir nej, det havde jeg ikke gjort. ligemeget om det så var drømmehesten.
Jeg tænker at når en tung rytter lander i sadlen gir det et større tryk/bump på hesten end hvis fx jeg selv lander.
Det er ligesom den påstand med mange fjordheste oftest har tunge ryttere. Læste noget med de er stærkere i ryggen og kan bære mere.. men er ikke sikker.
Jeg selv er 157 cm og vejer 45 kg.
Lad nu være med at starte en kæmpe diskussion i kommentaren igen ligesom sidst. Det gider jeg ikke. Og har du et problem med mit emne så lad være a svare :)))
På forhånd tak
jun 2017
Følger: 4 Emner: 1 Svar: 9
nov 2011
Følger: 354 Følgere: 412 Heste: 8 Emner: 65 Svar: 502
For mig ser jer ingen forskel på at købe en hest af en kraftig rytter end en tynd rytter - det er ligesom om du vil købe en hest af en høj eller lille rytter - ingen forskel --> rent igennem handelsundersøgelse = ingen forskel for mig.
nov 2009
Følger: 118 Følgere: 216 Heste: 9 Emner: 100 Svar: 1.832
går en hest gennem handelsundersøgelse, så ser jeg ikke en grund til at sige nej det er jo ikke at ville købe en hest, men at dømme andre for deres udsende... hvilket i mine øjne er yderst forkert..
jeg er selv en høj rytter, og ser derfor nok heller ikke harmonisk ud på min lille hest, skulle jeg sælge ham ville jeg da være ked af at folk ville vælge fra fordi jeg er høj og har redet ham men samme tidlig være glad for at min hest vil ende ved en der tænker på den end hvem der har redet den før
aug 2009
Følger: 53 Følgere: 54 Heste: 7 Emner: 9 Svar: 180
Tænker heller ikke at det har noget at sige så længe som der bliver beskrevet er ca 20 % af hestens vægt og den går igennem en handelsundersøgelse.
Tænker det har noget med evt ens egen balance og ridning at gøre ( sidder skævt, bump, stød i ryg m.m) om man er overvægtig eller undervægtig ?
jan 2015
Følger: 3 Følgere: 26 Heste: 3 Emner: 85 Svar: 2.122
Jeg har haft mine heste siden de var 1 år gamle, og de er kun redet af mig og min berider, som er et “fnug” ifht mig.
Begge er B-heste i dressur - kun den ene har været i handelsrgt som 9 års, hvor han bla fik taget af ryg, hals og nakke - hvilket han var super i.
Dyrlægen som tog billederne vendte sig om mod mig og ;”nååå den er super fin i ryggen, så du kan jo ride...hvem får du undervisning af”.
Så nej vægt betyder ikke noget - det er mere vigtig om folk kan finde ud af at træne hesten på en hensigtmæssig måde
Mvh Charlotte
mar 2011
Følger: 146 Følgere: 1642 Heste: 4 Emner: 1.745 Svar: 18.543
Anyway.. Det kommer helt an på hesten og rytteren om jeg ville købe den.
Jeg tænker også på denne ting engang imellem :
Jeg ser ofte at de heste der bærer rundt på "tunge" ryttere, også er mere muskuløse (ikke altid de rigtige muskler dog) end de der bærer rundt på små nips.. Og det er jo ej heller skidt så heller købe en hest af en tung rytter der rider korrekt og er i balance, end en muskelfattig hest der har en rytter der ikke er i balance.
Mvh TT der er ganske normal..
jun 2011
Følger: 52 Følgere: 29 Heste: 4 Emner: 72 Svar: 526
Min veninde og jeg snakkede om det. Men jah en lille rytter kan også ride dårligt.
mar 2008
Følger: 138 Følgere: 121 Heste: 11 Emner: 263 Svar: 7.601
min nuværende er en spinkel dv hoppe på 170cm, meget spinkel.. har haft hende i 2år nu og har indtil for 5måneder siden vejet 105kg nu jeg nede på 96kg.. hun er tjekket i hoved og røv der er intet på hende..
tilgengæld har jeg oplevet en hest der havde en tynd rytter men var fuldstændig ødelagt i ryggen..
handler om den rigtige sadel og ordentlig ridning/træning ikke om vægt.
aug 2017
Følger: 14 Følgere: 13 Emner: 6 Svar: 468
Det sjove er at den islandske beriderskole Holar, skulle have lavet en test på islandske heste, jeg har ikke kunnet finde den, men den er beskrevet i flere magasiner. Her tog de samme rytter og forskellige heste og lod dem ride, med mere og mere vægt på, konklusionen var at hestene performede bedst ved en belastning på 33% af deres vægt... jeg tænker det var heste i super form, og jeg synes at huske det hvertfald ikke drejede sig om 500 heste, men tankevækkende og noget jeg siden har tænkt over. Der er selvfølgelig forskel på at performe og så stå uden skader, men alligevel...
Så ja jeg synes at vores almindelige musse, der står meget inde, kommer på flad fold og kun rides 1-2 gange om ugen i skridt, den bør ikke overbelastes, mens top-atlet hesten der rides oftere og derfor er i bedre form (men måske har samme forhold) der kan man forsvare at komme flere kg på (ordet musse er ikke racebestemt, blot udtryk for en hest, der ikke rides meget)
Jeg er 15% af min islænder nu, nærmer mig 20% med udstyr og her er jeg meget obs på at ride så han kan holde til det, men overraskende nok så er han meget lidt forpustet når vi rider, en ting er at de kan skjule smerte godt, men det er meget lidt han puster og sveder, så jeg fortsætter i samme spor. Jeg skal af med lidt flere kg og han skal have bygget flere muskler på, og så vil jeg langsomt bygge mere anstrengende træning på.
Som med mennesker så tror jeg at man kan træne sig ud af mange problemer. Hvis man bygger de rigtige muskler, så beskytter man skelettet, så for mig handler det absolut ikke kun om man er tung rytter eller ej, men hvordan helheden ser ud.
Så ja jeg turde godt købe hest af en tung rytter, hvis hesten havde sat muskler de rigtige steder, men jeg ville ikke købe en heste med muskler sat de forkerte steder (feks undehals eller svajryg) af selv den tyndeste rytter
Tilføjet: vi havde i øvrigt en pony på nogenlunde samme højde som min islænder, han vaklede under mig, da jeg en gang red ham rundt, og kunne slet ikke komme i galop, og var ved at dø i trav. Han var ikke redet korrekt (nyindkøbt) og jeg var egentlig ikke for tung til ham heller, men ham ville jeg ikke have redet igen (eller han skulle trænes først, før en vurdering), hvor min islænder har bedre ryg og er anderledes bygget, trods ponyen var en robust type. Så trods jeg tror ponyen vejede mere, eller det samme og det ikke var fedt, så var han absolut ikke stærk nok i ryggen, hvor min islænder har tilbragt de første 4 år af livet på store kuperede folde, med legekammerater på samme alder, og så er bedre bygget i ryggen
mar 2007
Følger: 10 Følgere: 72 Heste: 8 Emner: 70 Svar: 1.143
aug 2016
Følger: 20 Følgere: 28 Emner: 30 Svar: 3.500
Jeg har ikke tid til at gentage søgningen, men sidst jeg søgte fandt jeg frem til en lille undersøgelse på et stutteri af varmblodsheste. Der indgik 2 beriderelever og 15 ungheste og man kiggede på hvornår hestene virkede "belastede". Intet om hestene. Intet om hvordan man vurderede om hestene var belastet. Intet om elevernes størrelse, færdigheder, eller andet!
- Jeg fandt ikke andet original forskning om sammenhængen mellem rytter og hest størrelse versus tegn til belastning.
Tilsyneladende har nogen konkluderet noget, andre har gentaget konklusionen, som så er gentaget igen og igen indtil det anses for endegyldig sandhed. Men udgangspunktet er tilsyneladende en meget lille videnskabelig undersøgelse, med dårlig beskrevet metodeafsnit!
- Ville du være tilfreds, hvis kostråd var baseret på så tyndt faglig baggrund? Eller andre råd om livsstil baseret på 15 individer? Nej, vel!
- Så måske er 15% ikke det evigt gyldige.
...
Jeg vil gerne købe en sund hest. Jeg er hamrende ligeglad med, om sælger/ rytter vejede 10 eller 25% af hestens vægt.
Men jeg er meget interesseret i at hesten er oplært korrekt, er ubesværet under rytter og ingen symptomer har.
- Og var jeg hest ville jeg hellere have en tung rytter med god balance og kropsfornemmelse, end en let men klodset rytter.
aug 2017
Følger: 14 Følgere: 13 Emner: 6 Svar: 468
Har ikke tjekket konklusionen på dem, men studierne er derude og kan findes
dec 2008
Følger: 20 Følgere: 50 Heste: 4 Emner: 28 Svar: 1.220
dec 2005
Følger: 60 Følgere: 84 Heste: 5 Emner: 17 Svar: 2.735
Men ska I ha et klare svar, ska I finde noget statistik på det, for ingen her inde ved det bare.
Men det er osse svært, for heste er forskellige og redet forskelligt.
Fjordheste er trækdyr, de er ikke fra start avlet til ridning.
Nu er de så avlet mere sporty, og vil ikke sige de ka klare mere end normalt.
mar 2011
Følger: 146 Følgere: 1642 Heste: 4 Emner: 1.745 Svar: 18.543
Og så er det også lige meget hvilken vægt rytteren har hvis hesten ikke formår at slappe af..
Mvh TT
mar 2007
Følger: 35 Følgere: 41 Heste: 2 Emner: 284 Svar: 6.338
Alle heste der bliver redet forkert har større risiko for skader uanset hvad rytteren vejer!
nov 2011
Følger: 354 Følgere: 412 Heste: 8 Emner: 65 Svar: 502
Hvordan kan i vurdere, at en hest ikke er velredet, blot pga. rytters vægt? Mener i i forhold til muskler, eller om den ikke får bagparten med eller? Er blot nysgerrig, da jeg ikke helt forstår det
mar 2009
Følger: 9 Følgere: 7 Emner: 7 Svar: 266
jeg rider pony og rider TREC og ponygames på konkuranceplan.
Jeg rider få gange om ugen, mest pga tiden. min hest har er 15 år og har aldrig været syg, halt, skadet. og er her i vinter blevet gennemgået fra A til Å af en Heste massør/fys/healer mm. mest fordi jeg vil give han lidt luksus. Men det var "lidt spild" af tid, for hun kunne ikke finde en eneste anmærkning på ham. Hun har elleres ualmindelig mange liks og positive tilbagemeldinger fra sine kunder, men intet at "rede" på min hest.
Og dyrlægen mener vi sagtens kan tage 10 år på banen endnu.
Jeg er sikker på at rytterens ridemetode, har større betydning for hestens helbred, end hvad vægten på rytteren er. Men ALT med måde, selvfølgelig.
maj 2008
Følger: 16 Følgere: 19 Heste: 2 Emner: 10 Svar: 79
Det er klart at en hest der bærer mere, har svære at præstere (og her snakker jeg ikke om rideevner!). Jeg kan tydeligt se det når min far rider på min hoppe. Hun er ikke lige så let og fjedrende, som når fx. jeg er på hende. Jeg er ikke en let rytter. Jeg er ikke hamrende tung, men jeg er da slet ikke en fjer, men min far vejer altså alligevel lige det mere. Og det kan ses (ikke MEGET, but still).
Der er jo også forskel på folk. For en vægt er ikke altid overvægt som i fedme og dårlig kondi. Det kan være at man er høj, og derfor er vægten fordelt optimalt. Muskler vejer også mere end fedt. Så det er en svær ting.
Jeg synes stadig at man skal være bekendt overfor hesten. Jeg synes ikke at ridning er for alle uanset drøjde. For det er sgu i sidste ende hesten der skal slæbe rundt med en.
Men, om jeg ikke ville købe en hest, fordi dens tidligere rytter har været tung? hmm, nej, det tror jeg ikke jeg nogensinde har gået efter eller tænkt over. Nope. Hvis hesten ser sund og stærk ud, samt går igennem en handelsundersøgelse, så ville jeg ikke være bange for at købe den
Tunge ryttere.