Tilmeldt:
11. sep 2007 Følger: 69 Følgere: 270 Heste: 3 Emner: 1.740 Svar: 37.032
Må hesten sige fra? {{forumTopicSubject}}
Inspireret af en oplevelse i dag, har jeg et spørgsmål til jer HG'ere :o)
Hvor meget må en hest sige fra?
Fx. hvis du rider og hesten begynder og sparke ud efter ben, slå med hovedet, bukke, stille sig på bagben når vi fx. ligger ben til eller beder den gå frem.
Må hesten sige fra?
Med det menes; bliver der afregnet kontant med et dask med pisken også videre for at den ikke får lov til det så og sige, eller skal hesten sige fra fordi du vil vide når der er noget? - Det kan ikke rigtigt skrives, uden at komme til at lyde farvet.
Må den løfte ben fordi den ikke syntes det er behageligt og blive pillet ved yveret?
Osv. osv. - i bund og grund er spørgsmålet vel så; skal hesten altid opfører sig eksemplarisk/opdragent uanset grunden til den adfærd den evt. gerne ville vise?
feb 2011
Følger: 26 Følgere: 56 Heste: 2 Emner: 151 Svar: 902
Hesten skal have lov til at sige fra, men selvfølgelig uden at vinde og tro at den bestemmer
okt 2006
Følger: 46 Følgere: 104 Heste: 6 Emner: 236 Svar: 5.172
i ridningen siger jeg dog ikke noget til buk af og til, hvis den slår lidt med hovedet pga. af et eller andet
Hesten skal som udganspunkt opføre sig ordentligt i min selvskab, og spark/bid accepteres bare ikke hos mig! Dog er jeg noget mere large når jeg sidder oppe på den.
apr 2011
Følger: 3 Følgere: 5 Emner: 7 Svar: 105
Find grunden og så forsvinder problemet højest sandsynligt.
Derfor må mine heste ALTID sige fra! Og vi skal lytte når de gør, ellers bringer vi os selv i en farlig situation.
Vi må prøve at regne ud hvorfor vores hest gør, som den gør. "Det gør den bare" er ikke et svar.
Når vi så har fundet ud af hvad den prøver at fortælle os er det vores pligt at løse problemet for den.
jun 2006
Følger: 91 Følgere: 86 Heste: 14 Emner: 173 Svar: 1.037
man skal altid tænke sig om når en hest siger fra da der kan være flere grunde
den kan have ondt, den forstår ikke det/de singler du giver ja der kan være flere årsager. og det med yveret så synes jeg det er okay, som du selv skriver kan den jo synes det er ubehageligt og synes det okay den fortæller den har det sådan.
den fortæller med dens krops sprog hvordan den oplever en omkring den og synes det vigtig den får lov at fortælle den side af det hele. den er jo ikke en maskine
håber det kunne bruges
sep 2009
Følger: 62 Følgere: 83 Heste: 23 Emner: 63 Svar: 7.269
Som endelig siger jeg ikke så meget til en hest som bukkser eller stå lidt på bagben men sys det kommer an på situartionen og hvad grunden er..
Jeg øvede mønsting her forleden med min den ene og hun begyndte så og bukke mens jeg løb med hende men da hun gjorde det væk for mig og ellers flugte men fint uden noget så var det fint for mig hun sys vist bare der slukke lidt ekstra energi ud =)
feb 2011
Følger: 26 Følgere: 56 Heste: 2 Emner: 151 Svar: 902
Det hedder nok også mere at hun stamper med benet, end sparker.
apr 2012
Følger: 11 Følgere: 11 Heste: 2 Emner: 27 Svar: 175
En hest der bider, er et no go. No mather what altså. Min har nappet mig en gang, og har ikke gjort det siden.
En hest der sparker, når man går bag den.
Plus nogle andre ting ikke.
Selvfølgelig skal der også findes en grund, men eks. at bide. Hesten kan sagtens finde andre måder at vise utilfredshed på, end at bide. Tænk hvis den bed et barn, der gik henad staldgangen?
Nogle ting er problemer der skal løses, mens nogle altså bare er feks en dårlig vane.
Mange ungheste bukker, er der så også noget galt med rigtig mange ungheste?
-ville dog aldrig slå min hest med en pisk, hvis ikke andet. Syntes skq det er synd:(
maj 2004
Følger: 137 Følgere: 137 Heste: 10 Emner: 17 Svar: 1.374
Min hest bliver trippende på stedet når han trænger til en skridtpause, og jeg ved derfor at jeg skal lytte til ham og skridte lidt .
Det ideelle er vel at lærer sin hests signaler så godt at der aldrig bliver spark, bid og anden vold
jul 2010
Følger: 101 Følgere: 97 Emner: 124 Svar: 1.995
Havde man en hest der gang på gang bukkede og stejlede på trods af alverdens midler, der skulle få den til at stoppe, så er det en anden sag.
Jeg synes ikke, at de skal have lov at true, hvis man fx rører dem ved yveret. Min hest er lidt speciel, og har haft tildens til at sparke, så der er jeg nødt til at være konsekvent. Jeg skal ikke risikere, at hun får det som vane igen, når der lige er noget, der ikke passer damen
dec 2006
Følger: 46 Følgere: 64 Heste: 2 Emner: 499 Svar: 5.527
Min hest siger fra ved at stejle, og nu har jeg så, efter ÅR, fundet ud af at hun er så bund signalforvirret at hun ikke aner hvad hun ellers skal gøre. Hvis jeg bare havde brugt pisken eller hvad ved jeg, til at få hende til at makke ret, ville jeg stadig have en lige så frustreret - men nu også - undertrykt hest, og det ville jeg ikke ønske.
dec 2007
Følger: 96 Følgere: 89 Heste: 4 Emner: 5 Svar: 82
F.eks. når vi rider og jeg må ligge pisken på ham, hvis han ikke har forstået og eller bare mener jeg har fortalt ham det før, så smækker han bagpartiet i vejret. Det elsker jeg han gør, da jeg så har en mulighed for at stoppe mig selv
Hvis han så gør et eller andet jeg ikke vil have, f.eks. som hvis han går frem, så bakker jeg ham og roser ham for det. Vold løser ikke noget.
Selvfølgelig hvis hesten sparker eller bider ud, så siger jeg lige noget til den, men ikke voldsomt, det kan hverken jeg eller hesten bruge til noget
apr 2011
Følger: 3 Følgere: 5 Emner: 7 Svar: 105
At en unghest bukker kan skyldes mange ting - men min overbevisning er at det er noget galt, hvis den bukker. Enten er der noget fysisk eller også er det et udtryk for frustration/frygt pga. f.eks. signalforvirring.
Heste bukker ikke for sjov. De kan selvfølgeligt have et overskudslager af energi over at have stået for længe i en boks. Det jeg oftest støder på er fysiske smerter og ofte omkring lumbar-sacral leddet - altså der hvor lændehvirvlerne og korsbenet mødes på hesten. Det led bliver kun mobiliseret fuldt ud ved galop, og hvis det ikke bliver bevæget bliver det stift, ligesom ethvert andet led ville det. Det kan jo også blive stift af andre grunde og her vil jeg bestemt ikke udelukke skævheder, fastlåsninger m.m. - eller endda brunst. Hvis man først har prøvet at have kraftige menstrationssmerter, tror jeg også man kan forstå at hesten sagtens kan have lignende smerter under deres brunst - og måske har brug for en fridag når det er værst.
sep 2013
Følger: 5 Følgere: 5 Heste: 2 Emner: 6 Svar: 77
find problemet og løs det så forsvinder det
aug 2008
Følger: 81 Følgere: 101 Heste: 7 Emner: 259 Svar: 7.272
Mine heste må godt sige fra - til et vist punkt. Jeg kan tydeligt mærke på dem om de bider efter mig fordi jeg gjorde noget ubehageligt (rørte yveret hvis de ikke ville have det, rørte bagknæet, eller noget lignende), eller om de bare er "trælse". Mine heste bider og sparker ikke uden grund.
Hvis min hest derimod bukker tolker jeg det som regel som glæde - i hvert fald ved ponyen. For hun har ikke ondt nogle steder, og bukker stort set kun på tur når hun får lov til at galopere.
Hvis hun bukker på banen er det fordi jeg har lagt benene for meget til (jeg sidder uroligt med mine ben), og dette skælder jeg nu ikke ud over, for det er min egen skyld. Jeg prøver bare igen.
Som modsætning til det, så har jeg en anden hest som IKKE skal have for meget "frihed". Hun har i 4 år stejlet, bukket, bakket af og hvad ved jeg over det MINDSTE. Der er intet fra jorden, men hun er slem fra ryggen. Hun er gennemtjekket 700 gange, da jeg var sikker på der var noget, men er "godkendt" af 5 forskellige dyrlæger. Og hun har altså fået skæld ud når hun har stejlet. Det er simpelthen så farligt når de stejler, så det tolerer jeg ikke. Uanset årsag må jeg nok indrømme.
Der er jeg hård, ond, kold og kynisk - kald det hvad i vil. Jeg har oplevet det gå galt. Det har ødelagt min mulighed for at ride optimalt, og det skal simpelthen ikke ske igen i frygt for, at det bliver værre.
Men jeg lytter selvfølgelig altid til hesten. Og generelt bruger jeg egentlig ikke afstraffelse. Jeg er mere tilhænger af at ignorere de "dårlige" ting og rose de gode.
maj 2008
Følger: 44 Følgere: 38 Heste: 7 Emner: 2 Svar: 962
apr 2011
Følger: 3 Følgere: 5 Emner: 7 Svar: 105
maj 2010
Følger: 1 Emner: 4 Svar: 282
sep 2006
Følger: 210 Følgere: 202 Heste: 5 Emner: 124 Svar: 3.603
Omkring dagligdagen tillader jeg ikke pjat som en fut der ikke vil løftes eller lign.
sep 2007
Følger: 69 Følgere: 270 Heste: 3 Emner: 1.740 Svar: 37.032
Så lavede Fleur unoder i dag - hun nægtede nemlig og sætte i trav og sparkede ud efter mit ben - og ramte sådan set også min sko to gange ( smidig hest + lange ben ), samt bukkede, kastede med hovedet, slog med hovedet og en enkelt gang eller to stod det kære dyr på bagben da jeg blev ved med at presse.
Halvdelen af HG ville nok have givet mig en opsang fordi jeg ikke gjorde noget og gav kræet et klap i røven ( jo en gang blev der tjattet til, der blev så også kontant afregnet med et stejl ).
Nå; pointen var at hun fik lov til at sige fra og gjorde det også. På den måde kunne jeg prøve mig frem og se hvad hun reagerede på. Fandt ikke ud af det, men noget var der galt så nu ser jeg om det gentager sig.
For den hest, skal nok lade en vide når der er noget hun ikke bryder sig om :o).
Så forstår jeg egentligt godt at rideskolen blev lidt "træt" af hende hvis de forsøgte at få hende til at lade være med at sige fra, med pisk når hun rendte rundt med skævt bækken, dårlige hove, forkert sadel og stram overlinje ;o).
apr 2011
Følger: 3 Følgere: 5 Emner: 7 Svar: 105
Det jeg siger er ikke at man skal finde sig i alt hvad hesten gør. Man skal gøre noget ved det - men der er mange forskellige måder at gøre noget ved det.
Blogger
Tilmeldt:
jan 2006
Følger: 296 Følgere: 341 Heste: 3 Emner: 378 Svar: 1.420
nov 2010
Følger: 31 Følgere: 30 Heste: 2 Emner: 12 Svar: 375
maj 2010
Følger: 1 Emner: 4 Svar: 282
Ønsker du ikke at sætte ind overfor din hest inden det er for sent? Eller misforstår jeg hvad du skrev?
apr 2011
Følger: 73 Følgere: 83 Heste: 6 Emner: 151 Svar: 1.903
sep 2007
Følger: 69 Følgere: 270 Heste: 3 Emner: 1.740 Svar: 37.032
Du misforstår fuldstændigt.
Indsætter teksten fra min facebook.
" Jeg ved ikke rigtigt hvad jeg skal tolke ud fra i dag. Det gik super godt til at starte med. Dejligt afslappet hest i trav der travede roligt og gik super frem og ned.
Da jeg så ville sætte i galop var det som om det sagde klik oppe i hovedet på dyret. Så blev der sparket ud efter mit ben og slået med hovedet.
Hun kan godt være lidt spændt i anspring og slå med hovedet, men intet voldsomt.
Så ned i skridt og forsøge igen. Nu ville hun på ingen måde i trav overhovedet. Uanset om jeg forsøgte med klem med schenklerne eller med en verbal lyd - hun sætter super let i trav normalt, uden man skal sige særligt meget, særligt højt.
Der blev sparket gevaldigt ud med det ene bagben, rystet på hovedet, slået med hovedet og lavet alverdens krumspring.
Så hoppede jeg af, fandt en longe for at se hvordan hun var fra jorden. Lettere sur som fra ryggen da jeg ville have hende i trav og galop de første to gange, men derefter ingenting.
Da hun ikke reagerede hoppede jeg op igen, for at se hvilken reaktion der kom hvis jeg holdt presset og evt. havde en pisk med.
Så var det Fleur ret tydeligt fik sagt " NIX! ", eftersom det kære dyr kom op på bagbenene og stå - intet voldsomt, bare ret tydeligt; nej tak.
Det underlige ved det hele var at hun godt kunne komme i trav et par gange; så længe hun SELV satte i trav, så gik det fint.
Jeg prøvede også at trykke lidt på hendes ryg og læn for at se om der var noget ømt, hun reagerede med lidt halepisken og et enkelt spark men efterfølgende ingen reaktion. Heller ikke inde i boksen eller da jeg trak en tur for at skridte af.
Så jeg ved derfor ikke hvad jeg skal udlede af det hele - når det nu sådan set gik fint til at starte med uden nogen problemer.
Men en ting er sikkert, jeg kan godt se at de har haft problemer på rideskolen hvis de bare tjattede til Fleur der sagde fra. Der er kontant afregning.
Billedet er fra i sommers, Fleur har altid været lidt spændt i galop anspringet. Det er blevet bedre og på tur er der ingenting, men kan være lidt spændt på banen - som jeg har konkluderet var pga. dårlige minder med ridning og smerter.
Så har derfor ikke lagt noget i det.
Men nu må jeg se de næste par dage. I morgen får hun enten fri eller longering også ser jeg lørdag hvad jeg gør. Om jeg forsøger uden sadel, med sadel osv. Det er lige med at opklare mysteriet. "
Alt i alt tolker jeg det som en hest der tydeligt siger fra over for et eller andet og som min opgave af finde ud af hvad.
jul 2005
Følger: 35 Følgere: 98 Heste: 6 Emner: 61 Svar: 2.148
Personligt ville jeg have fejlet, hvis mine heste var nødt til at råbe mig op med stejl, spark, osv.
Mine heste siger fra med meget små signaler, som udefra stående nok sjældent vil kunne se. Men dem hører altid - de har i hvert fald aldrig været nødt til at tale højere.
jul 2007
Følger: 8 Følgere: 9 Heste: 12 Emner: 19 Svar: 819
En ting jeg ikke acceptere kunne fx være noget som vores 2 års hingst har gang i for tiden. Han har fået en dille med at han ikke gider være den sidste der lukkes op for når de skal ud, så han står og stejler i boksen. Men ikke tale om at han af den grund kommer før ud, krikken må lærer lidt "køkultur"...
Jeg acceptere naturligvis heller ikke bid, spark eller andre ulydigheder, men nu kender jeg efterhånden mine heste så godt at jeg godt kan se hvornår de gør det af smerte eller fordi det er en off-day....
Jeg kender faktisk en som har været ude at se på pony til hendes datter, og da datteren skulle op på ponyen, fik hun skæld ud af ejeren... "Har du spurgt om den har lyst til ride med dig idag?" Come on, det skulle ejeren måske ha gjort før der kom evt. købere til krikken...
okt 2006
Følger: 46 Følgere: 104 Heste: 6 Emner: 236 Svar: 5.172
Men jo, den må gerne løfte benet og sige, at det her det bryder jeg mig ikke om, men sparke efter mig, det skal den altså bare ikke, så er jeg sådanset ligeglad med hvad grunden er. Jeg vil ikke rissikerre at jeg en dag bliver sparket ned, muligvis jeg lyder en anelse hård, med det er sådan jeg har det med flyvende hesteben
apr 2011
Følger: 3 Følgere: 5 Emner: 7 Svar: 105
Selvom det så er blevet bedre vil heste ofte i stressede situationer vende tilbage til tidligere adfærdsmønstre. Måske strammede det lidt i dag, da du bad om galoppen - eller noget andet. Og så kan sådan noget adfærd blusse op igen.
Det jeg ville gøre er at træne det i longen de næste par dage. Ikke nogle særligt lange sessioner, bare kort tid og så øve et par enkelte overgange til galop på hver side, indtil de flyder bedre. Stop inden det bliver hårdt for hende. Og så, når du vil teste det fra ryggen, så start fra jorden i longen og når galopanspringene bliver gode/problemfrie, ville jeg forsøge fra ryggen eller bare trave den første dag fra ryggen og så gentage proceduren dagen efter med galop, hvis traven gik fint.
nov 2011
Følger: 22 Følgere: 144 Heste: 3 Emner: 124 Svar: 5.762
apr 2007
Følger: 33 Følgere: 32 Heste: 6 Svar: 2.452
Men det er selvfølgelig de situationer, hvor det åbenlyst er hesten, der er hys (i mangel på bedre ord). Situationer, hvor hesten bukker under træning, er jeg dog mere opmærksom. Hesten får lov i et vis omfang, at sige fra, for der er jo altid en grund til, at den gør, som den gør. Derfra prøver jeg mig så frem - stadig uden afstraffelse, det får man sjældent noget godt ud af alligevel. Man kan altid prøve forskellige indgangsvinkler til at få hesten til det, man ønsker, ingen har lovet, at det skal være nemt
Så mit overordnede svar må være: selvfølgelig skal hesten have lov til at sige fra! Det er os, der skal tilpasse os hesten og er der noget, den ikke kan lide, er det os, der skal ændre noget.
sep 2007
Følger: 69 Følgere: 270 Heste: 3 Emner: 1.740 Svar: 37.032
Hun var i longe, hvor der ikke var noget - eller jo de første to gange :o).
Jeg mistænker det for at være en ponypude jeg red på tur den anden dag, dog uden bøjler men den havde nogle puder under den, noget fleksibelt kammer. Troede desværre ikke det kunne trykke, men det kan være det har været det.
Hun har som sagt før haft ondt, så jeg er slet ikke i tvivl om hun har sagt fra på rideskolen af den grund.
Og generelt kan hun være lidt spændt i galop anspring, men det er blevet SÅ meget bedre og derfor ikke noget jeg ligger noget i. Fordi der heller ingenting er på tur.
Men som skrevet i det, jeg også skrev på facebook ser jeg det lige an. Har en tanke om også og prøve en longegjord på hende, for at se om hun bliver sur med den på - så så kunne det jo let være noget der gjorde ondt.
Får også en sadel på lørdag.
Hun kan galop uden problemer i longe, så der er ikke meget ved at øve til det er problemfrit der - og kunne også i dag, hvor der lige var en mut hest de første to gange.
Så jeg ser om det bliver ved fra ryggen, efter at have longeret. For jeg er slet ikke i tvivl om når hun fortæller at det ikke er behageligt. Det er slet ikke til at tage fejl af.
sep 2007
Følger: 69 Følgere: 270 Heste: 3 Emner: 1.740 Svar: 37.032
Hun er gået fra at se sådan her ud i galop anspring;
(link fjernet)
I sommers, hvor jeg begyndte og ride og vil mene hun forbandt det med smerte.
Til let at kunne springe an uden noget;
http://www.youtube.com/watch?v=RmuuJOc4_R4
Så når hun pludselig ændre adfærd og er som på billedet kombineret med spark, buk og stejl, så er jeg lutter øre :o). Kombineret med at have set, hvordan hun var da hun havde ondt.
sep 2009
Følger: 129 Følgere: 116 Heste: 3 Emner: 485 Svar: 2.001
Har hun ondt, viser hun mig det klart og tydeligt, og så undlader jeg selvfølgelig at arbejde med hende, og gøre hvad jeg kan,for at hun ikke skal have ondt.
Andre gange har jeg oplevet, at hun ikke har lyst til den ene ting én dag, men næste dag kan hun sagtens, det tager jeg selvfølgelig også hensyn til. Hvis jeg fx virkelig ikke har lyst til at tage den her rutsjebane en dag, så skal jeg da heller ikke det, men næste dag eller lidt tid efter vil jeg måske gerne.
Jeg går meget på kompromis med træningen af min pony. Hun skal også have et ord indført her
jul 2010
Følger: 9 Følgere: 10 Heste: 1 Emner: 71 Svar: 831
Der er flere ting at sige til det - efter min mening.
Som hovedregel vil en hest ikke udvise konfliktadfærd i forbindelse med træning, medmindre der er en temmelig god grund - og det er derfor overordentlig vigtigt, med det samme at gøre sig det klart hvorfor den agerer som den gør. I udgangspunktet er problematisk respons på trænerens signaler jo et vidne om, at noget er galt - og det er derfor af højeste vigtighed at spore sig nøje ind på, hvad den præcise problematik er.
Men i mine øjne er der væsentlig forskel på, hvordan konfliktadfærden håndteres i situationen - og hvordan man vælger at tage den til eftertanke. Hvis en af mine heste gebærder sig på en måde, der er til fare for sikkerheden - så afregnes der i første omgang kontant. Ikke fordi det nødvendigvis er hensigtsmæssigt i forhold til hestens træningsforløb, eller fordi jeg bilder mig ind at det virker på længere sigt - men fordi sikkerheden i den farlige situation trods alt skal og må være førsteprioritet.
Til gengæld vil jeg så straks efter, at situationen atter er kommet under kontrol, begynde at granske situationen i mit hoved for at finde ud af, hvad min hest mon prøvede at fortælle mig via sin uhensigtsmæssige adfærd. Jeg vil undersøge hvad der er udløsende for adfærden, og så vidt muligt fjerne elementet ud af træningen fremover, for på alle måder at forebygge, at en lignende situation opstår igen.
Så for at fatte mig i korthed: jeg mener ikke, at det er efterstræbelsesværdigt at forholde sig passiv i en sikkerhedstruende situation - heller ikke selvom hesten har grund til at reagere som den gør. Jeg mener til gengæld, at det er et kæmpe problem, hvis ikke man efterfølgende tager situationen og hestens signaler op til alvorlig overvejelse, for at finde ud af hvad den udslagsgivende faktor for konfliktadfærden var og dernæst fjerne den.
sep 2009
Følger: 129 Følgere: 116 Heste: 3 Emner: 485 Svar: 2.001
Er banen glat? Engang red jeg i et ridehus og grundet dårlig balance og glat bundmateriale, ville hun simpelthen ikke i galop! Det blev bare en dum kamp og en masse hurtig løben.. De er enormt gode til at forudse sådanne ting, hvis de kan mærke, at de kan vælte i det her, hvis de går i galop nu.
Og så kan hun have ondt. Låst bækken, øm lænd, brunst smerter, øm ryg, ømme mavemuskler, låste torntappe og mange andre muligheder.
sep 2007
Følger: 69 Følgere: 270 Heste: 3 Emner: 1.740 Svar: 37.032
Det var en ponypude - dvs. ikke en sadel og havde ikke stigbøjler i ;o)
(link fjernet)
Dagen før tog jeg en tur med den, hvor hun så i dag reagere sådan.
Så jeg ved hun kan have ondt pga. den korte tur med ponypuden, men det finder jeg ud af :o)
feb 2008
Følger: 49 Følgere: 49 Heste: 9 Emner: 187 Svar: 1.853
(nu var der mange indlæg jeg ikke lige har læst, men) jeg foreslår, at du får en telepeut ud og snakke med hesten (ja det lyder sygt) jeg var meget skeptisk, men da min træner nævnte det, tænkte jeg "hvorfor ikke?" jeg trænede en hest, der stejlede for mindste vink (faldt bagover) og opførte sig fuldstændig åndssvagt, kæmpede imod ALT jeg gjorde. Desuden nægtede den at ride ud alene.. Fik den tjekket i hoved og røv af dyrlæge og kiropraktor, og der var intet at se..
Så fik jeg Tove fra www.naturgaarden.dk (kan kun anbefale hende) og hun fortalte mig, at hesten gjorde det af psykiske grunde. Hun fjernede desuden en psykisk knude i panden på den (man kunne her se hestens tydelige reaktion, trods hun bare knap berørte den på panden).. Nu er den bare så meget sødere, stejler ikke, og går gerne ud alene!!
- Det er ikke spildte penge, og hjælper mere end man tror!
jan 2008
Følger: 13 Følgere: 19 Heste: 2 Emner: 34 Svar: 3.577
sep 2009
Følger: 129 Følgere: 116 Heste: 3 Emner: 485 Svar: 2.001
Hvis ikke der var andet, tænker jeg, at de har fordelt al vægten over kun de to "klodser". Det er jo et meget lille areal de klodser lægger trykket på og kan godt genere og give grumme ømheder.
sep 2007
Følger: 69 Følgere: 270 Heste: 3 Emner: 1.740 Svar: 37.032
.... Jeg har slet ikke brug for en telepatør - hesten har gjort det en gang og der er åbenlyse grunde til hvorfor det kan være den gør det.
Så ingen grund til at råbe panik over det og bruge alverdens penge på 117 ting, når jeg godt ved hvad pengene skal bruges på hvis det bliver ved :o)
sep 2007
Følger: 69 Følgere: 270 Heste: 3 Emner: 1.740 Svar: 37.032
Ja det er de to ting - gentager lige en til gang at der ikke var stigbøjler ( dog underlag under ) i samt at jeg godt er klar over at det kan være grunden, hvilket irritere mig fordi det så er min egen skyld :o)
sep 2009
Følger: 129 Følgere: 116 Heste: 3 Emner: 485 Svar: 2.001
jan 2008
Følger: 13 Følgere: 19 Heste: 2 Emner: 34 Svar: 3.577
Mange hesteejere/der har med hest at gøre, har bare en tendens til at sige, at ALT hvad man gør omkring hesten er ens egen fejl, og hvis hesten bare som det mindste lægger ørerne tilbage, så skal man gå femten skridt tilbage og lige tænke sig om, for så har man da godt nok gjort skade på hesten. Overdrivelse fremmer forståelsen.. men jeg synes bare jeg ser SÅ mange, der mener at hesten bare er en engel og at det er én selv, der gør at den hvad, sparker lidt i jorden Pointen med det er, at ja, vi kan fremprovokere meget i hesten, og det bliver også tit misforstået, men hesten kan nu også godt bare være hys
feb 2008
Følger: 49 Følgere: 49 Heste: 9 Emner: 187 Svar: 1.853
jan 2008
Følger: 13 Følgere: 19 Heste: 2 Emner: 34 Svar: 3.577
dec 2007
Følger: 52 Følgere: 50 Heste: 4 Emner: 4 Svar: 97
Ellers havde jeg aldrig opdaget at hun engang havde mavesår, hun begyndte nemlig at sparke når jeg striglede hende under maven.
Desuden var det også fordi hun sagde fra under ridning, at jeg opdagede at hun havde en skade i benet.
Jeg acceptere også at hun ikke alle dage synes det er fantastisk at bliver børstet alle steder
Synes kun det er rimeligt at hestene må fortælle os at der er noget galt, eller noget de ikke er helt tilfredse med.
Alt med måde selvfølgelig
aug 2013
Følger: 57 Følgere: 60 Heste: 5 Emner: 186 Svar: 2.693
aug 2013
Følger: 57 Følgere: 60 Heste: 5 Emner: 186 Svar: 2.693
aug 2013
Følger: 57 Følgere: 60 Heste: 5 Emner: 186 Svar: 2.693
efter et par mrd. bukkede, sparke, stejlede Osie fordi jeg havde presset ham alt for meget
Blogger
Tilmeldt:
feb 2013
Følger: 944 Følgere: 3038 Heste: 16 Emner: 296 Svar: 7.798
Hvis de under ridning skulle finde på at stejle/bukke eller lign gentagende gange, for jeg dem undersøgt. Andet risiko tør jeg ikke løbe.
Men sparker eller bider de mig blot fordi de er utilfredse, så er min grænse nået og så for de altså en. Det er for mig almindelig opdragelse der kommer på spil her. Advare mig må de og så har jeg at respektere det. Men ud fra den blå luft eller uden en grund som jeg bemærker, så er min grænse som sagt nået.
jul 2012
Følger: 18 Følgere: 18 Heste: 4 Emner: 54 Svar: 956
mar 2009
Følger: 40 Følgere: 831 Heste: 1 Emner: 14 Svar: 372
sep 2007
Følger: 69 Følgere: 270 Heste: 3 Emner: 1.740 Svar: 37.032
Til info var der ikke noget i dag med longegjord på, som jeg prøvede på for at se om der var noget der trykkede med noget spændt på ryggen. Longegjorden lå nemlig ca samme sted som ponypuden.
Der var ingenting, så nu ser jeg om jeg bliver smidt til månen i morgen hvor jeg ENDELIG får en sadel
nov 2008
Følger: 31 Følgere: 32 Heste: 1 Emner: 437 Svar: 3.968
Min hest har en gang sagt fra overfor mig, og det tager jeg 100 % på egen kappe, for det var mig der pressede ham ud i noget han ikke var klar til.
Jeg red en tur i skoven på ham da han kun lige var ryttervant sammen med en veninde på en ultra stabil hest. Der mødte vi nogle andre heste og min hest frøs. Og ville bare ikke gå videre. Så efter nogen tid tænkte jeg, ah kom nu da, og "rideskolesparkede"/lossede ham ind i siden. Der sagde han fra ved at begynde at stejle indtil jeg hoppede af.
Det var 100 % min skyld. Jeg pressede ham ud i noget han ikke var klar til. Og det vil jeg aldrig "straffe" ham for. For mig er det vigtigt at min hest siger fra, da det er en del af min kommunikation med ham. Det er jo deres måde at give udtryk for at der er noget der generer dem, de ikke ved hvad de skal eller at de ikke er klar i hovedet til det man beder dem om. Og det skal man da lytte til.
Og min hest har aldrig stejlet siden (det er nu 3 år siden), så det var hans klare måde at fortælle mig at det rummede ham bare ikke.
Og så kan jeg jo lære det
sep 2007
Følger: 69 Følgere: 270 Heste: 3 Emner: 1.740 Svar: 37.032
Pssst.... Hesten havde ingen sure miner i traven igår eller i dag. Og kun lidt i galop. Så hvad der lige har slået den kære hest ved jeg ikke. Men min veninde der er ved at blive massør kommer forbi og kigger i morgen og ser om der er noget :o).
jul 2005
Følger: 55 Følgere: 62 Heste: 5 Emner: 359 Svar: 4.362
MEN! Den skal kunne finde sig i dagligdags ting, som blandt andet at blive pillet ved yveret, få renset tisseren osv.
Men bid og spark er bare et no-go.
jun 2011
Følger: 41 Følgere: 39 Heste: 1 Emner: 6 Svar: 158
Ville bare lige sige det så du ikke går ud og får dyrlæge i dyre domme, men "bare" prøver at træne det væk i stedet
Hun er trods alt en lille stædig mokkedulle
sep 2007
Følger: 69 Følgere: 270 Heste: 3 Emner: 1.740 Svar: 37.032
Hun er ikke nogen stadig mokke. Hun er en hest der tydeligt siger fra hvis noget ikke , gør ondt. Også er det min opgave og lytte.
Hun er ikke blevet lyttet til tidligere i sit liv og kan godt forstå det har givet problemer tidligere hvis man har forsøgt at da hende til og lade være med en pisk.
Gud ske tak og lov for at hun siger fra, i stedet for og skjule det.
Der var jo trods alt en grund til at hun var så følsom og sur over for tryk på ryggen tidligere.
jun 2010
Følger: 2 Følgere: 8 Heste: 1 Emner: 46 Svar: 1.584
Det sidste kan være svært at gennemskue, men hvis man tænker; "der er altid en - for hesten - god grund", fremfor "den er bare dum/fræk/stædig", så tror jeg at chancen for at finde årsagen bliver større.
Mht. det første, så må hesten gerne sige fra, og de starter som regel i det små, som f.eks. at lægge ører når man kommer med sadlen, sparke ud efter gjorden, småbukke, ikke stå stille ved opsidning, skyde skulder og andre ting der signalerer "sadlen passer ikke/min ryg gør ondt". Hvis jeg ignorerer alle de tegn, så er det ok (i min verden) at begynde at sparke efter sadlen når jeg kommer med den (og så er jeg selv skyld i hvis mit hoved kommer i vejen), men det skal ikke være den første løsning hesten vælger (og jeg har endnu til gode at opleve en hest der ikke starter i det små, og derpå skruer op for signalerne når de ikke bliver forstået - lidt ligesom vi gør for at få hesten til at går fremad, hvor man f.eks. bruger et klik med tungen, et let pres med knæene, schenklerne lagt til, lagt lidt hårdere til, pisken lagt på bagpart, pisk tapper på bagpart).
At vi så engang imellem ignorerer de tegn hesten sender, betaler vi eller hesten prisen for
Gjorde det selv for nylig da jeg var afsted på første tur udenfor banen kun med cordeo. Jeg ville normalt aldrig ride kun med cordeo, men (advarsel; dårlige undskyldninger følger ) det var kun lige oppe på marken, og jeg havde min ven med der var på jorden og tog billeder, så jeg løb risikoen.
Havde jeg ikke haft fotograf med, og haft det syn på heste som jeg har, så ville jeg måske have konkluderet at hesten var fræk/ulydig, eftersom han bukkede mig af efter et par galopper....... MEN; nu havde jeg fotograf med, og kunne derfor se hvorfor han bukkede, og selvfølgelig peger pilen tilbage på mig
Find fem fejl på dette billede (eller bare een stor - gjorden var ikke spændt ):
sep 2007
Følger: 69 Følgere: 270 Heste: 3 Emner: 1.740 Svar: 37.032
Der var sådan set også spændninger efter den ponypude jeg mistænkte for at have lavet rav i den, ikke noget dybt men de var der. Så der var jo også en årsag :o)
jun 2010
Følger: 2 Følgere: 8 Heste: 1 Emner: 46 Svar: 1.584
Godt du opdagede det i tide, og fornuftigt at "lade" hende sige fra (og øv, at folk kalder hesten for stædig, og prøver at få dem til at ignorere smerte ved at bruge pisk )
sep 2007
Følger: 69 Følgere: 270 Heste: 3 Emner: 1.740 Svar: 37.032
Det var det nok desværre, selvom det kun var en lille tur og uden bøjler.
Men den bliver givet videre til en anden der kan få glæde af den :o).
Hun har gået rideskole tidligere i livet som nævnt og ja, hvis man har forsøgt at slå sig ud af problemerne så har det kære dyr bare "slået" igen så og sige. Hun er så følsom over for skæld ud og andet, så jeg ikke kan lade være med at tro at hun er blevet pandet en for mange gange, med den måde hun reagere på store/hurtige armbevægelser.
apr 2008
Følger: 16 Følgere: 25 Heste: 2 Emner: 134 Svar: 1.694
Men jeg finder mig ikke i bid/nap eller spark.
Selvfølgelig skal man lytte til sin hest, men det skal jo ikke være sådan at den så ikke tror at den skal være sød/ordenlig. Det er altså et stort dyr på 300 kg + vi har med at gøre. Det er direkte livsfarligt hvis en hest finder ud af at slippe for arbejde, ved at stejle mm.
man skal IKKE gøre sin hest til et menneske. Men man skal respektere den for værende et dyr.
mine heste er ikke mine kæledyr - de er brugsdyr - selvom at de ikke bliver brugt, så er det ikke dyr som jeg ville have i min seng. Derfor elsker jeg dem stadig. Men der er bare andre krav til dem end til mine katte
mine er trænet via "de 7 lege" og her skal man kunne rører dem over alt. det må jeg gerne - min træner måtte ikke. derfor forventer jeg så også at mine heste ikke får et panikanfald bare fordi der ligger et stykke plastik. At der sad en farlig nisse i træet, er en helt anden sag, for den plejer ikke at side der. Men så kigger vi på den, og så er den ikke farlig mere.
det skal lige siges at jeg ikke er tilhænger af pisk spore mm. fatter ikke at man behøver dem.
apr 2009
Følger: 25 Følgere: 28 Heste: 6 Emner: 65 Svar: 490
Men nogengange bliver jeg også bare meget i tvivl om hvorfor de reagere som de gør? Jeg har et eksempel! Fordi at der var jeg nemlig meget i tvivl om hvad jeg skulle gøre og hvordan jeg skulle tackle og forstå det hesten gjorder...
Sagen er den at jeg er ved at købe ny hest. Og jeg har fundet min soul mate, er jeg ret sikker på! Hun er en hoppe med stort H og er kun 4 år, så hun er generelt ret ny i ride verdenen.
Jeg havde redet hende, normalt som jeg plejer og da jeg var i gang med at skridte hende af, trak jeg rundt med hende og gik samtidig og snakkede med ejeren/avleren der gik på ydersiden, 2 meter væk fra hoppen med sin egen hest. Så lige pludselig så ligger min egen bare ørene ned og bider ud efter min hånd. Hun rammer mig ikke, da jeg når at trække den væk og jeg råber derefter højt NEJ til hende, hvor hun derefter stopper op og jeg kigger lidt forundret på hende. Da vi går frem igen, går hun lige et par meter og gør det derefter igen.
Hvorfor? Jeg har på ingen måde rørt hende, gik bare ved siden af hende, med omkring 0,5 meters mellemrum, for at respektere både min egen og hendes brug for plads.
jul 2012
Følger: 18 Følgere: 18 Heste: 4 Emner: 54 Svar: 956
Jeg har ofte redet hopper der ligger ører når andre hest kommer for tæt på, fx. hvis vi skridter og der skridter en anden hest ved siden af os. Så tænker umiddelbart den hoppe du prøvede beskyttede sit rum mod den anden hest, medmindre jeg har misforstået situationen.
jul 2012
Følger: 18 Følgere: 18 Heste: 4 Emner: 54 Svar: 956
apr 2009
Følger: 25 Følgere: 28 Heste: 6 Emner: 65 Svar: 490
jul 2012
Følger: 18 Følgere: 18 Heste: 4 Emner: 54 Svar: 956
Jeg kan godt forstå heste der bider ud hvis man fx. virker truende, kommer med en pisk som de er bange for, presser dem til noget de ikke er klar til, osv. - synes stadig ikke det er i orden, men så er der da en grund.
Men hun er jo stadig unghest, så skal nok også lige lære hvordan man opfører sig overfor mennesker, og så er det meget vigtigt man sætter helt TYDELIGE og KLARE grænser, og er konsekvent (irettesætter hesten HVER gang den gør noget uønsket) - man får en meget gladere hest der trives bedre i sidste ende, fordi den VED helt tydeligt hvilken opførsel er acceptabel og hvilken ikke er.
Der for kan jeg heller ikke ha' folk der liiige skal give en godbid på staldgangen, og liiige lader hesten vade rundt en gang imellem, og liiige lader den hive træktorvet ud af hånden på en fordi der lige var noget lækkert græs, og liiige lader den bide ud efter ens lomme fordi "den er da så sød, den tror der er en godbid i lommen".
Det er misforstået godhed, og kan kun ende med en frustreret hest der ikke aner hvordan den skal opføre sig, fordi den aldrig har fået det fortalt på en måde så den kan forstå det. Og heste forstår ikke et "Nårh lille pruh, lad lige vær med det der, så er du mors lille søde hest".
Forstår ikke at folk tror det er rart for hesten at stå og stresse på staldgangen fx., at konstant udvise dominans overfor mennesker fordi den ikke aner hvordan den skal opføre sig iblandt dem, at have unoder under ridningen fordi rytteren ikke formår at fortælle den hvad der er rigtigt og hvad der er forkert, osv osv. Og så TROR folk de er gode ved deres heste, fordi de bare lader det stå til, og de fatter slet ikke at det de gør faktisk er 10 gane mere stressende for en hest, end hvis den havde fået at vide hvor skabet skal stå, allerede første gang, på en ordenlig, men konsekvent måde.
Sorry, lidt et sidespor, men tænker det var relevant nok for emnet
apr 2009
Følger: 25 Følgere: 28 Heste: 6 Emner: 65 Svar: 490
Men ja, avleren/ejeren er en meeeeeget sød dame, så hun bliver lidt forkælet og hun er ret uopdragen, så det skal jeg stå med selv! Så det er fint at få nogle råd osv, mange tak
jul 2012
Følger: 18 Følgere: 18 Heste: 4 Emner: 54 Svar: 956
For det man skal tænke på, det er, at ALTID når man står med hesten - så er den faktisk under træning. Fra det øjeblik den bliver hentet på fold, til man sætter den tilbage igen. Så det at trække med den er træning, det at strigle er træning, osv. Den er i menneskehænder, den er igang med at blive håndteret, ergo er det alt sammen en form for træning, så alt det man lader hesten gøre når man håndterer den, lærer hesten er ok.
Men jeg er så også en af dem herinde der kan lide mine heste meget velopdragne. Fx. var jeg ude ved en af mine parter forleden, og en mand fra stalden kom gående med en gulerod, og jeg nærmest råbte "nej!" til ham, fordi jeg så han ville give den til min part.
Min part er i forvejen lidt uopdragen, og kan ikke håndtere at få godbidder på staldgangen. Og så er jeg sådan set ret ligeglad med hvad ejeren synes, det er MIG der står med hesten, og jeg gider ikke have en hest der vader rundt og står og skraber på staldgangen, fordi den gerne vil have en godbid.
nov 2008
Følger: 31 Følgere: 32 Heste: 1 Emner: 437 Svar: 3.968
Så må min hest have misforstået noget, for han er usandsynlig velopdragen og han bliver opdraget uden brug af nogen dask eller andre former for fysisk afstraffelse. Jeg kan heller ikke overskue en uopdragen hest, men der findes altså andre måder til at opdrage på end at uddele dask Og nogle af de heste jeg kender, som jeg ved bliver opdraget med kontant afregning er sgu hamrende uopdragne.
maj 2008
Følger: 7 Følgere: 8 Heste: 3 Emner: 2 Svar: 7
Jeg har med mange ungheste at gøre, og jeg er af den holdning at heste er som børn, de prøver grænser af. For at finde magt balancen. Hvor det er vigtigt at sætte sig i respekt, så hesten ikke vinder magt kampene - så du kan vise at du er bossen, jeg er dog af den tro at de fleste kampe kan tages fra jorden, men typisk vil hestene prøve lidt af når du sidder på toppen..
Hvis hesten aldrig gør noget forkert så skal man selvfølgelig tjække at der ikke er noget galt med den hvis den begynder at bukke, og hvis det er noget den bliver ved med skal den også gennem tjekkes. Der er mange ting der spiller ind. Men jeg mener at som heste ejer er det vigtigste at kunne se om det er en magt kamp eller om det er fordi den siger fra.
Du kan ende med en farlig hest hvis den for lov til at slippe når den stejler eller sparker.
Og så er jeg af den holdning at mine heste SKAL kunne løfte ALLE ben og lunne røres OVER ALT, uden at sparke, eller bide efter mig. Og ja, jeg er kold og kynisk og ondskabsfuld, men mine heste ved h or de har mig, og jeg ved hvor jeg har dem, og de vil gøre alt for mig som jeg også vil gøre alt for dem. Jeg Står ikke og slår løs på dem, men hvis de behøver et daf (hvilket de stort set aldrig gør), så får de det.
Jeg laver også meget jordarbejde med hestene for at undgå konflikter med dem, men det er ikke altid det virker.
Så det kommer and på hvordan Og hvorfor hesten siger fra.
jul 2012
Følger: 18 Følgere: 18 Heste: 4 Emner: 54 Svar: 956
I min omgang med heste, forsøger jeg at tale et sprog hesten forstår. Hvis den forsøger at trække med mig, tager jeg fat i tovet og bakker den, går den konsekvent ind i mig, så får den altså et tydeligt nej og dask på bringen.
Jeg går ind for at jeg hellere vil sætte tydelige grænser for mine heste med det samme, og afregne hårdt og kontant én gang, frem for at have de samme kampe om og om igen. Jeg tror på at det stresser hesten meget mere hvis man konstant har kampene, fordi man som rytter og hestetræner (som vi alle jo er, om vi vil det eller ej) ikke formår at tale et sprog hesten kan forstå.
Som Nanna også skriver, de bliver opdraget på en måde i naturen. Og nej vi har ikke hestehove eller muler og går ikke på 4 ben, men derfor kan vi jo stadigt lære af hvad hestene selv gør i naturen, og forsøge at tale et sprog de forstår. Og det at blive flyttet på, viftet af, bakket, og også dasket til - det forstår de er irettesættelse.
Men ja, det skal komme i de rette momenter, og jeg har da endnu ikke haft en hest i hænderne der har været bange for mig, eller som jeg ikke har kunnet røre over alt. For der er jeg igen af samme holdning som Nanna - too bad lille hest, det SKAL du simpelthen kunne håndtere! (Altså at blive rørt over alt)
Men ja, har ingen problemer med de heste jeg til dagligt håndterer, de trives, jeg trives, ja, det fungerer bare.
Jeg har egentligt også kun oplevet at det er i starten af et nyt forhold med en hest, at der kan være behov for at sætte grænserne. Når de først èn gang er sat, klart og tydeligt, har jeg ikke haft problemer efterfølgende.
jan 2005
Følger: 39 Følgere: 36 Heste: 2 Emner: 91 Svar: 2.105
For der er selvfølgelig ingen tvivl om, at enhver adfærd der potentielt kan medføre skade på hesten, omgivelserne og/eller personer omkring hesten, er fuldstændig uacceptabel. Så hvis hesten sparker ud efter én, stejler, bukker, træder på folk, brager ind i folk, bider, truer - whatever - bør hesten til enhver tid, uanset omstændighederne, have at vide, at denne adfærd er uønsket. Dermed ikke sagt, at adfæren ikke skal tages alvorligt og til efterretning. Det er vigtigt at man som ejer tager ethvert forsøg på kommunikation - hensigtsmæssigt eller ej - alvorligt. Der er jo en grund til, at hesten reagerer som den gør. Og hvis grunden bunder i fysisk eller psykisk smerter er det jo vigtigt, at der bliver taget hånd om det. Hesten kan dog udtrykke både fysisk og pykisk smerte på mange måder - også på måder, der IKKE indvolverer skadesrisiko for de involverede parter. Så det er vigtigt at være opmærksom på hestens signaler - også de små. De fleste heste vil sende mange mindre signaler forud for eventuel aggressiv eller voldsom adfærd. Voldsom adfærd forekommer som regel som resultat af afmagt: hvis hesten ikke kan nå ind til rytteren på andre måder.
Enhver reaktion fra hestens side af, bør anses som værende et forsøg på at kommunikere et eller andet. Så det er vigtigt, at vi som ejere altid er lyttende og åbne overfor det, hesten vil kommunikere. Samtidig er det vores opgave af vejlede hesten til en hensigtsmæssig kommunikationsform, så hesten ikke føler sig nødsaget til at anvende voldsomme og potentielt farlige reaktionsmønstre for at få vores opmærksomhed. Dette gøres ved, at være opmærksom på og reagere på hestens små signaler, så vi fremmer den blide og følsomme kommunikation. Voldsom og aggressiv kommunikation bør irettesættes og underkendes, men IKKE ignoreres eller undertrykkes.
... og lad mig understrege - for god ordens skyld - at irettesættelse ikke er lig med afstraffelse. Afstraffelse hører ingen steder hjemme.
jul 2012
Følger: 18 Følgere: 18 Heste: 4 Emner: 54 Svar: 956
Den diskussion gider jeg ærligt talt ikke at tage (hvis nogen skulle have lyst altså) faktum er - vi håndtere hestene, og vi kommunikere med dem om vi er klar over det eller ej. Og faktum er også, vi er klogere end hestene, ergo, er det os der sætter dagsordenen for dem (eller burde det i hvert fald være). Om man kalder det for leder, træner, eller hvad man kalder det for, er jeg ligeglad med, pointen er - JEG bestemmer.
Selvfølgelig lytter jeg til min hest, ligger mærke til når den under ridningen har brug for en skridt pause, bliver da også nogen gange inspireret til at lave øvelser fordi hesten liiige viser mig at en øgning i en skråt igennem altså kunne være sjov nu, så jo, jeg samarbejder med min hest - men det er stadigvæk mig der i bund og grund bestemmer, fordi jeg har altså den største hjerne af os to, og kan forudse ting, som hesten ikke selv kan.
Havde faktisk en sjov oplevelse i stalden i går. Første gang jeg var ude for noget lignende. Det der skete var, at pludselig BUM så var alle hestene ved at hoppe ud af deres gode skin. Jeg ANER ikke hvad de havde hørt, jeg hørte ikke noget, men hingsteplagen var ved at hoppe ud af boksen, de andre heste for rundt i deres bokse, min hest stod lodret i spiltovet på staldgangen. Det skete simpelthen så pludseligt og hurtigt, og jeg bliver selvfølgeligt forskrækket, men får i det næste øjeblik taget mig sammen og siger "Rooooooolig nu, roooolig". Og hestene STOPPER faktisk. Hingsteplaget får hoppet ned af boksdøren, min hest får sat poterne ned, de andre heste står STILLE i deres bokse. De er alle sammen stadig opmærksomme, men JEG siger "rooooo på", og de falder til ro.
Hvis hestene ikke så mig, som menneske, som en eller anden form for autoritet, havde de da været fuldstændig ligeglade med min stemmeføring. Så ja, selvom nogen folk ikke kan lide ordet "leder" og selvom mange siger at heste ikke kan se mennesker som ledere - så lytter hestene jo alligevel til os under træningen, og tydeligvis også under den daglige håndtering. Og igen er jeg sådan set ligeglad med hvad man kalder det for, pointen er jo sådan set den samme
jul 2012
Følger: 18 Følgere: 18 Heste: 4 Emner: 54 Svar: 956
Blogger
Tilmeldt:
jun 2009
Følger: 71 Følgere: 1985 Heste: 5 Emner: 71 Svar: 930
jun 2009
Følger: 80 Følgere: 73 Heste: 4 Emner: 34 Svar: 1.118
Min hest var farlig at ride, han bukkede, stejlede, var utilpas og underlig. Han havde spondylose og måtte aflives! Han havde konstant smerter! Konstant!!! Hvor skulle jeg vide det fra hvis han ikke blev ved med at sige nej tak?? Hesten aner jo ikke at den er farlig, den ved bare at rytteren gør noget ved hesten som gør ondt, og den forstår sgu da ikke "jamen det var ikke med vilje"...
Lyt til jeres heste, der er altid en grund til at de gør som de gør!
sep 2007
Følger: 69 Følgere: 270 Heste: 3 Emner: 1.740 Svar: 37.032
Kom lige til at tænke på tråden her :o)
Summasumarum så var det noget så simpelt som nogle fysiske ting. Problermene forsatte dog efter der havde været en fys forbi.
Nu er vi flyttet opstaldningssted af andre årsager og nu er der ikke nogen problemer ind til videre. Hvor fantastisk hvis det "bare" har været bunden på ridebanen der har været problemet.
Så kan man godt irritere sig over ikke at have afprøvet den idé noget tidligere ;o)
Og vigtigst af alt så understreger det hvor en følsom hest jeg har. At hun altid skal lyttes til hvis hun "skriger" :o)
nov 2010
Følger: 69 Følgere: 69 Emner: 195 Svar: 2.553
Det handler jo om at lære hestens kropssprog så godt at kende, at du ikke havner i sådan en situation.
Men JA, som udgangspunkt må hesten MEGET gerne sige fra. Jeg kan meget bedre lide når hesten siger fra, fremfor dem som lukker helt ned og bare finder sig i alt, da det for det meste er et tegn på stress. Her mener jeg f.eks. de heste man tit ser, med det der 'døde' udtryk i øjnene, som bare har givet op..
Så for mig er det kun en god ting, når hesten siger den er utilfreds. De fleste heste gør det jo faktisk meget mildt de første gange, de begynder jo først at blive voldsomme når man ikke lytter efter..
Må hesten sige fra?