{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
3.940 visninger | Oprettet:

En guide til dit spejlrefleks {{forumTopicSubject}}

Hej alle

Jeg har prøvet at beskrive, hvordan et spejlreflekskamera fungerer og tænkte at det nok var noget I kunne bruge. Måske er det en hjælp til at forstå hvad det hele går ud på. (",)

<b>ISO'en</b> afgør hvor lysfølsom chippen skal være.
<b>Lukkertiden</b> afgør hvor længe lyset bliver lukket ind. (feks: 30" = 30 sek = meget lang lukkertid, 4000 = 1/4000 sek = meget hurtig lukkertid)
<b>Blænden</b> afgør hvor meget lys der bliver lukket ind. (lavt blændetal feks f/1,4 =meget lys og højt blændetal feks f/36 = lidt lys. Det er forskelligt fra objektiv til objektiv, hvor lavt eller højt et blændetal, det kan indstillles til)
<b>Lysmåleren</b> finder en middel belysning af billedet.

Hvis kameraet står på P, vælger man selv ISO og kameraet finder en blænde og lukkertid, der passer til hvor meget lys der er. Ulempen med denne indstilling er, at kameraet ofte vælger en forholdsvis langsom lukkertid i forhold til bevægelsesbilleder. Her ville det kunne hjælpe på bevægelsesbilleder at skrue op for ISO'en. Men hvis man synes at en del af billedet er blevet for mørkt vil det ikke hjælpe, da lysmåleren stadig finder en middel belysning af billedet.

Hvis kameraet står på Tv (eller S hvis det er et Nikon) indstiller man selv lukkertid og ISO og kameraet finder selv en blænde, der passer til hvor meget lys, der er.
Bliver billederne for slørede i dette tilfælde, er det fordi man har valgt en for langsom lukkertid (lukkertiden skal helst være hurtigere end 1/500 sek hvis det er en hest, der løber).
Bliver billederne for mørke er det fordi man har valgt en for lav ISO eller at det slet ikke kan lade sig gøre at belyse billedet ordentligt med det lys man har til rådighed og den lukkertid man har valgt.

Hvis kameraet står på Av (eller A, hvis det er et Nikon) indstiller man selv blænden og ISO'en og kameraet finder selv en lukkertid, der passer til hvor meget lys der er.
Bliver billederene bevægelsesslørede skal man skrue op for ISO'en og/eller finde et lavere blændetal. Er billederne for lyse/mørke skal man ændre på eksponeringskompensationen.

Hvis kameraet står på M, skal man selv - hele tiden - indstille blænde, lukkertid og/eller ISO og man kan få hjælp af lysmåleren, der ser ud som en linial i søgeren - lysmåleren skal helst stå ud for 0.
Bliver billederne for mørke er det fordi at: blændetallet er sat for højt, lukkertiden er for hurtig eller ISO'en er for lav eller en kombination.
Bliver billederne for slørede skyldes det at lukkertiden er for langsom,
Bliver billederne for lyse, skyldes det at blændetallet er sat for lavt, luketidten er for langsom eller ISO'en er for høj eller en kombination.

For at et billede er velbelyst skal forholdet mellem blænde, ISO og lukkertid passe sammen. Det er forskelligt fra sted til sted, hvor meget lys, der er så forholdet er ikke altid det samme.

Tager man feks og fordobler ISO'en kan man bruge en dobbelt så hurtig lukkertid
(eksempel: f/5,6, 1/200 sek, ISO 100 giver den sammen belysning af billedet som f/5,6 , 1/400 sek, ISO 200)
og fordobler man ISO'en igen kan man igen bruge en dobbelt så hurtig lukkertid.
(eksemel: f/5,6 , 1/200 sek, ISO 100 giver den samme belysning af billedet som f/5,6, 1/800 sek, ISO 400).

På samme måde halverer man ISO'en skal man bruge en halv så hurtig lukertid, for at billedet ikke bliver for mørkt.

Blændetallene er lidt mere indviklede. de opdeles i trin, hvor hver gang man går et trin op, skal man frodoble ISO'en eller halvere lukkertiden. Og hver gang man går et trin ned, skal man halvere ISO'en eller fordoble lukkertiden.

Blændetrinnene er: f/1, f/1,4, f/2, f/2,8, f/4, f/5,6, f/8, f/11, f/16, f/22

Dvs køber man et objektiv med f/2,8, kan man bruge en lukkertid, der er 4 gange så hurtig som et objektiv med f/5,6. De fleste billige zoomobjektiver har et varierende blændetal feks f/3,5-5,6. det betyder at laveste mulige blændetal objektivet kan klare, når man ikke "zoomer", er f/3,5 og når man har "zoomet" helt ind er laveste mulige blændetal f/5,6

Blændetallet afgør også hvor meget af baggrunden der bliver sløret. Bruger man et lavt blændetal bliver baggrunden nemt sløret og bruger man et højt blændetal bliver baggrunden skarp.

Håber I kan bruge det til noget ;o)

(",)


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  En guide til dit spejlrefleks
Kommentér på:
En guide til dit spejlrefleks

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce