Ems 101 Ems 101
Heej,
Jeg står i den trælse situation at min pony har fået konstanteret Ems.
Jeg har googlet alt hvad jeg kan de sidste mange dage, og jeg suger til mig af ny viden, men jeg har ikke rigtig kunne finde et indlæg som dette hvor os med ems-heste kan dele ud af alt slags erfaring med at fra foder, godbider, motion, fremskridt og tilbagefald. Derfor er jeg ret interesseret i at høre fra jer der har heste som har haft det længe.
Baggrundsviden om min hest med Ems:
Det er sådan at jeg fik svar på blodprøverne i fredags.
Første gang jeg fik mistanke om det er faktisk et par år tilbage, da jeg opdagede at min hest urinere væsentligt mere end andre heste, men jeg skød det ud af hovedet fordi han altid har gjort det mere end andre. Da han så samme år, som tanken opstod, blev forfangen googlede jeg på livet løs og fandt en sammenhæng til ems. Jeg spirgte dyrlægen, men han mente ikke det var nødvendigt at tjekke. To år efter stod jeg igen med en forfangen hest. Her havde jeg en anden dyrlæge ude, som heller ikke mente det var nødvendigt...Nu et år efter beslutede jeg mig for at nu skulle det altså tjekkes. efter han kom på ny stald og boksen efter en måned var søbet til i tis. Min mistanke var rigtig og han har Ems og har muligvis haft det længe uden jeg har taget den hensyn som jeg burde til det.
Han har i et år gået på foder til næmsome heste og er i tvivl om hvilket andet foder han skal over på for at gavne ham bedst.
Hvilke symptomer havde jeres og hvad gør i for at holde det nede?
sep 2007
Følger: 69 Følgere: 270 Heste: 3 Emner: 1.740 Svar: 36.972
Der findes grupper om det på facebook
Som udgangspunkt, så er det væk med stivelse og især også sukker.
Der udover vær opmærksom på hvad dit grovfoder indeholder - en analyse kan være en god ting så du ved om det er fyldt med sukker.
De fleste der har EMS heste holder også deres heste væk fra græs, da de bare ikke tåler det - en EMS hest ligger i stor risiko for at blive forfangen, samt huldmæssigt duer de tit ikke med græsset da græs meget let kan ha' en del sukker i.
aug 2004
Følger: 20 Følgere: 34 Heste: 6 Emner: 11 Svar: 221
Jeg benyttede en særdeles dygtig hømopat (Maibritt Eicke) her på sjælland, som sendte min hest på en 3 måneders kur med hømopatiske midler. Samt han får kun foder rettet mod denne gruppe. Det hjalp i den grad! Alt fra vægt (670 kg på en ko-vægt), samt hans pels og energi er forbedret. I dag vejer han omkring 600 kg, pelsen er blevet fin og blød, og han er blevet meget mere energifyldt og energisk.
I dag får han hø/wrap afmålt. Ikke ad libitum. Han får fodder fra Sct. hippolyt (glucogard og equigard), samt hele sommeren urtehavens "blood sugar regulator". Jeg vil også altid være efter ham ang. græsfolde. Det vil være jord eller afgnavet græs. Ikke noget med ud på en fuldfed Morten Korch fold. (Det har ingen heste faktisk godt af...)
Der er lavet en gratis E-bog om emnet, hvis du vil gå den hømopatiske vej:
https://www.alma-info.com/sites/default/files/uploads/Boeger/E-bog%20-%20Foreningen%20Alma%20-%20Forfangenhed%20-%20Sidste%20stop%20p%C3%A5%20vejen.pdf
Skrevet af Charlotte Eicke, som holder til i Jylland. Ja, det er hendes søster jeg benyttede mig af på Sjælland.
Held og lykke med din pony.
jan 2007
Følger: 127 Følgere: 108 Heste: 10 Emner: 150 Svar: 1.456
hun er på en striks foderplan lavet af vores dyrlæge.
Hun må stadig godt gå på græsmark sammen med andre men det skal være med gammel græs som der ikke er så meget fut i og marken må ikke være nedbidt da græsset så er stresset og meget sukker i . Hendes foderplan består af:
1 kg. godt hø blandet med vårbyg halm i slowfeeder
1 æble og 1 gulerod når hun kommer ind til natten som hun gør hele året
Hun får ingen foder kun vitaminer/mineraler lige pt. 1 x om dagen .
Hun ser rigtig godt ud og er kommet sig godt efter forfangenheden , men foderplanen følger hende resten af hendes leve tid , hoppen er 10 år.
mar 2007
Følger: 10 Følgere: 72 Heste: 8 Emner: 70 Svar: 1.143
- hold den slank og ikke tyk
- motion er super vigtigt
- hø er bedre for den end wrap
- foder med lavt sukker og stivelse
- græs modereret og først efter sankt hans, da der her ikke er så meget kraft i som tidligere på sommeren, græsset må gerne se kedeligt ud i spidserne
Af foderprodukter bruger jeg:
- hø ad lib i slowfeeders både ude og inde
- icelandic fiber
- equigard
- grass oil
- super slim tilskud som min dyrlæge og smed griner af XD
- han får disse foderprodukter så han er dækket ind vit. mæssigt og det er store portioner grundet icelandic fiber.
- hvis din hest bliver for tynd, så anbefaler horsedoc olie for at fede den op, når den har EMS.
OBS: Min dyrlæge anbefaler ikke det medicin man kan få til regulering af EMS, da hendes kunders erfaringer er at deres heste bliver deprimerede af medicinen, så de stopper ofte behandlingen med det. Som hun og kunderne siger, hvor godt et liv er det, hvis man skal gå igennem det hele deprimeret?
Min hyp har været forfangen 2 gange. Den første gang var af wrap med for højt sukkerindhold (vi havde ikke analyse). 2. gang var der kommet flere græsspirrer op på jordfolden end vi havde regnet med - hestene gnaver det jo væk så hurtigt.
Ems 101
Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside