{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
2.027 visninger | Oprettet:

Softness: Foklaret {{forumTopicSubject}}

Der er en del der har spurgt mig omkring softness - og hvordan man egentligt skal forstå softness, fordi rigtig mange er interesseret i hvordan softness - og blød kontakt med sin hest virker.

I al simpelhed handler det om, at hesten i naturen leder hinanden ved hjælp af det gode eksempel.
I naturen leder hesten faktisk hinanden hjælp af det gode eksempel. Det er de hopper, der er roligst, klogest og ved bedst, der er eksemplet for de andre - og dermed lederen af flokken. Det er dem, der har livserfaringen. De er i flokken hele deres liv, hvorimod hingste kommer og går.
De lever deres eget meget mere omstrejfende liv, hvor deres mål er at udbrede deres gener så meget som muligt i løbet af deres liv - derfor er det faktisk ikke hingstene, der er de mest dominerende, der er lederen af flokken - men derimod hoppen.

Der er flere trænere, der har softness og en ''blød'' heste tankegang som deres udgangspunkt.
En af dem er Mark Rashid - en anden er faktisk Klaus Ferdinand Hempfling, som også bare kan noget med heste. Hvorimod trænere som Nezorov har en en helt anden tankegang til hesten. Jeg bryder mig i hvert fald personligt ikke om hans indstilling til hesten - men nu går jeg heller ikke ind for nogen form for fanatisme generelt.
Nezorovs arbejde ser ligesom Hoza Blacha meget imponerende ud, men jeg ved, at en af deres kæpheste er "no iron on horses" - det vil sige, at hesten aldrig nogensinde må gå med bid eller sko. Det er der i og for sig heller ikke noget galt i - problemet er bare, at vi har avlet heste med en dårlig hornkvalitet og dermed gør det brugen af sko nødvendigt. Ligesom vi udsætter hesten for påvirkninger, som asfalt, grusveje og andet hårdt underlag, der slider langt mere på hornlaget end for eksempel græs og andet ''naturligt'' underlag gør. Dermed er det os, der selv har skabt betingelserne for nødvendigheden af jernsko - og dermed må man tage konsekvensen heraf, hvis man har en hest med behov for sko.
Jeg har selv en hest, der er indfodet, hvilket er en skævhed, der starter fra hovaksen og op til knæet, hvor hele piben, koden og hoven med alle dets komponenter er roteret betydeligt indad. Hvilket medfører et større slid på hovens inderside end ydersiden, hvilket medfører et behov for sko - da han simpelhen grundlæggene roterer indad - dette kan ses hvis man står lige bagved ham når han traver, da hele forbenet ligesom roterer ''udad'' når han traver, hvilket jo på sigt giver en øget slidtage på knæ og kodeled.
Derfor har jeg valgt jernsko til min hest.

Men hele tankegangen bag Mark Rashid - og faktisk også Hempfling et langt stykke hen ad vejen er at man skal være det gode eksempel for sin hest - og så handler det faktisk ikke om, at den skal domineres mest muligt, men at du skal være et så godt eksempel for din hest, at den spejler sig i dig.

Og så handler det også om at du skal være sammen med din hest. Ikke alt skal have et formål - hesten skal også synes, at det er rart at være sammen med dig - og det er derfor nødvendigt, at du gør det rart for din hest.
Det vil sige, at hesten skal vælge dig som sin leder. Personligt bruger jeg mange timer på ''bare'' at være sammen med min hest.
Strigle ham og udstråle den ro, jeg ønsker at han skal afspejle fra mig, hvis han bliver stresset. Det vil sige, at hvis han bliver stresset over et eller andet, skal jeg være endnu mere bevidst om, hvad jeg gør - og hvordan jeg bruger min vejrtrækning.

Så sørger jeg for, at hvile endnu mere i mig selv, og sende endnu tydeligere signaler til hesten om, at der ikke sker noget - og at når vi er sammen sker der ikke noget.

Det handler også om at være bevidst om, at du hele tiden træner din hest - du skal se hvert minut du tilbringer sammen med din hest som træning af den - og det er det uanset om det er bevidst elle ej.

Her er eksempel på, hvordan man bruger softness frem for lightness i sin træning - i det træneren er meget opmærksom på, at responsen skal være blød, lækker og behagelig

http://www.youtube.com/watch?v=vZ_4U5oDqu8&feature=related

Og nu får jeg sikkert hug - men her er faktisk et førsteklasses eksempel på hvordan man IKKE skal træne sin hest, hvis man ønsker at opnå softness.
http://www.youtube.com/watch?v=ytgR3aUtJPY

Det er Parelli der læsser en hest - og jeg synes det er meget voldsomt - jeg synes, der bliver brugt mængder af pres, som jeg personligt kun bruger, hvis jeg befinder mig i en situation, hvor der ikke er ''andre veje ud'' end at eskalere presset kraftigt overfor hesten.
Og selv her forsøger jeg i øjeblikket at lære mig selv at være rolig, blød og blot være endnu mere bevidst om, at det er det bløde svar du gerne vil have - og at jeg accepterer hesten synes at situationen er ubehagelig.
Og jeg får faktisk et langt bedre resultat end når jeg ''gennemtrumfer'' noget - så det forsøger jeg faktisk at bestræbe mig på ikke at gøre.
Det er faktisk kun i direkte farlige situationer, hvor jeg ikke ser andre veje ud end det, at jeg vælger at gøre det - faktisk at hesten er til fare for sig selv eller andre i situationen - det er faktisk den eneste situation, der i mine øjne retfærdiggør store mængder af pres.

Men for at vende tilbage til det med at få hesten til at synes det er rart at være sammen med mennesker, så gør jeg faktisk det, at jeg bruger rigtig mange timer på at strigle, hygge og bare være til stede sammen med hesten - for det er kun gennem det - man opnår ægte tillid. Du kan ikke opnå tillid gennem øvelser, det opnås kun gennem, at man viser hesten, at man er behagelig at være sammen med

Her er klikkertræningen også et rigtig rart redskab fordi man gør hesten interesseret i det du laver, fordi hesten rigtig gerne vil opnå godbiderne - og fordi hesten selv tilbyder adfærd den finder behagelig at udføre - og dermed kan indlæringen foregå gnidningsfrit mellem hest og menneske.

Men for at afrunde, så vil jeg blot nævne nogle af de mennesker, der har inspireret mig gennem mit hesteliv - og som har gjort et enormt indtryk på mig på hver deres måde.
Jeg finder Mark Rashid en stor inspirationskilde men det gør ham ikke til en ''gud''. Det er næsten mit vigtigste budskab, at man kun skal gøre det man finder behageligt - for man skal jo have en god oplevelse sammen med hesten.

Det er ikke alle mennesker jeg vil bruge i dag, men mennesker der har gjort et dybt indtryk på mig (ikke alle er kendte som sådan, men jeg har respekt for alle) :

- Tina MJ - fra www.hesteforstand.DK -
hun er fænomenal til hesteadfærd. En ener på sit felt, og er i mine, og heldigvis også i andres, en af de dygtigste i Danmark, når det handler om forståelse af bestemte typer af hesteadfærd (særligt stressheste) - og hvordan man kan hjælpe hestene til et bedre liv. Hun vil ALTID få min varmeste anbefaling - uanset hvor man bor i landet, for Tina kan noget unikt.

- Mark Rashid - og Amanda Barton (især Amanda er fantastisk):
For sin formidling om budskabet om at lede hesten ved hjælp af det gode eksempel - og især Amandas formidable evne til at læse både hest og rytter er noget helt fantastisk.
Min underviser har udtalt at hun endnu ikke har mødt en, der kan læse hest og rytter så godt som Amanda - og det har hun ret i. Amanda har derudover en kæmpe forståelse for rytterangst og er ekspert i at hjælpe ryttere med dette.

- Susan Kjærgård:
For at lave et formidabelt arbejde for at fremme hestevelfærden i Danmark og for at introducere mig til at ride hesten på adskilte signaler skal hun have en kæmpe ros. Susan er fantastisk dygtig til at hjælpe rideheste med at få et bedre liv - og ikke mindst gør hun et kæmpe arbejde med at udbrede budskabet om at rideheste i Danmark behandles forfærdeligt

- Kelly Marks:
Selvom hun er elev af Monty Roberts er Kelly noget helt for sig selv. Kelly Marks har skrevet flere bøger, som jeg har læst med stor interesse - og hun har i den grad lært mig nogle ting omkring heste - og om hvordan man bør behandle dem.

- Helle Knudsen:
For at indføre mig i Mark Rashids principper, og for at lære mig at stole en smule mere på mig selv, tro på at jeg godt kan - og for at indføre mig i principperne bag centreret ridning - som jeg til stadighed bruger

- Uthe Lehmann:
For at være endnu en fantastisk formidler af bløde heste, blødt udtryk og det at træne sin hest for bløde signaler. Uthe er helt fantastisk - og jeg har læst hende bøger med stor interesse og oplevet hende live ved flere lejligheder, hvilket var en stor oplevelse.

- Rebecca Plon:
For at lære mig at tro på mig selv, mine evner - og for at indføre mig endnu dybere i Amanda Bartons principper og tankegang, og ikke mindst for at være et helt fantastisk hestemenneske med en helt formidabel tilgang til de store dyr.
Og ikke mindst for at indføre mig i den akademiske ridekunsts principper - og at man kan meget mere med en klikker end jeg troede man kunne.

Der er alt for mange der har inspireret mig til at skrive her - dette var blot nogle

Hvis I har spørgsmål så må I meget gerne skrive.


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Softness: Foklaret
  • #2   11. nov 2012 Tak for dit indlæg... smiley

  • #3   11. nov 2012 Fantastisk metode smiley har åbenbart selv brugt den uden at vide det smiley men den der trailer læsning er godt nok voldsom! Aldrig om jeg ville byde en hest det.

  • #5   11. nov 2012 Mange tusind tak for uddybningen! smiley

  • #6   11. nov 2012 Fint indslag, men jeg synes det er noget rodet og jeg kan ikke rigtig se hvor du vil hen..
    Du starter med at lægge op til at forklare begrebet "softness", men det du skriver er snarere hvilke trænere der "er skyld i" at du træne som du gør.. Jeg er ikke kommet nærmere en forklaring på begrebet.. Og pludselig smider du begrebet "lightness" ind også, uden at forklare hvad det er, eller hvad forskellen er.. Jeg er altså lidt forvirret og ville INGEN mening finde i det hvis ikke jeg kendte lidt til det i forvejen..


  • #8   11. nov 2012 Nu er der jo flere der har skrevet til mig privat og bedt om en uddybning, om hvilke træningsmetoder jeg bruger hvorfor og hvor jeg henter min inspiration henne - især en del af de adfærdsindlæg jeg kommenterer på med baggrund i noget af det, jeg har lært af Tina.

    Og jeg forsøger sådan set bare at henvise til trænere, der bruger begrebet softness i praksis, fordi der rent faktisk er mange trænere i Danmark der bruger det i praksis.
    Jeg tror i hvert fald de færreste er klar over hvor meget Uthe Lehmann har ændret sig siden hun forlod Parelli. Jeg var i hvert fald ikke klar over at det var så radikalt som jeg faktisk oplever det.

    Og så synes jeg bare ligesom jeg skyldte alle de mennesker der konstant spørger til hvor softness kommer fra, hvad det egentligt dækker over.
    Og jeg skal gerne skrive en forklaring af Lightness - men jeg er faktisk overbevist om at Mark Rashid i dokumentaren forklarer begge begreber forholdsvis indgående. Det var i hvert fald det jeg oplevede.


  • #11   11. nov 2012 synes virkelig det er voldsomt det ham Paralli gør med den hest i videoen ..

  • #12   11. nov 2012 Ja tak..
    Det er sådan lidt ''skræmmeeksemplet'' på hvordan Parelli nogle gange opfører sig
    Og episoden er desværre ikke enestestående...



  • #13   11. nov 2012 RIGTIG flot indlæg. dejligt at du bruger tid på at lære os andre. Tak smiley

    Så softness er i stikord : blød omgang med hesten. brug mindre signaler som er fysiske, og mere kropsprog. få hesten til at udføre handlinger uden fysisk kontakt med hesten. og så handler det om at vi mennesker skal være det gode eksempel og ikke lederen. vi skal fremstå lige som i en vild flok, hvor hopperne er de smarteste og de klogeste. smiley har jeg fået rigtigt fat i det?

    og så det der L ting? det fik jeg ikke fat i. smiley

    Men tak for nyttig viden smiley


  • #14   12. nov 2012 Jeg er uenig i det første du skriver. Hestene leder ikke ved hjælp af det gode eksempel, de slåes om fører position. Og det er ikke altid den ældste og klogeste der vinder. Jeg har da ofte været udsat for at det var en yngre hest der tog magten i flokken, og de er ikke altid rolige og retfærdige som du starter med at skrive. Nogengange kan de godt være stride og fx. holde de andre heste ude af læskuret eller væk fra høet.

    Jeg synes heller ikke du rigtig har forklaret begrebet. Jeg blev i hvert fald ikke meget klogere på det, og det hjalp slet ikke at du så smider endnu et nyt begreb ind.
    Jeg er interresset i at vide om du rent faktisk kender noget til Nevorovs træning eller du bare går ud fra det du har hørt fra andre på hestegalleri. Jeg har personligt aldrig set bevis for at han er hård imod hestene.

    Angående klippet med Parelli der trailerlæsser, så kan du jo ikke stille det op imod det andet klip. Det er to vidt forskellige situationer. Trailerlæsning er en ting der for mange heste betyder angst og stres i forvejen. Hvis i lægger mærke til det, så bliver hesten faktisk mere rolig i løbet af videoen, og ender da også med at gå roligt op selv.
    Det er klart at det er bedre bare at vende hesten stille og roligt til traileren, uden for meget press. Men hvis hesten én gang har haft en ubehagelig oplevelse med den, kan det være nødvendigt at ty til andre metoder for at hesten nogensinde skal kunne lære at acceptere traileren.
    Og så synes jeg faktisk Parellis metoder er noget bedre end fx. bare et lægge et tov om røven på hesten og løfte den op, som man ofte ser folk gøre. Parellis metode behøver kun bruges et par gange og så er det det.

    Jeg er enig i at vi skal stræbe efter at få en blid og rolig omgang med hestene. Men for at undgå at komme til at stå i farlige situationer er det vigtigt at man er lederen over hesten. Nogle heste giver en lederskabet, og det er dejligt, men andre gør ikke, og så kan det blive farligt hvis man ikke selv tager det.


  • #16   12. nov 2012 Enormt interessant! Parelli ligner en der er træt af sit arbejde...
    Jeg læste om det i Hempflings bog. Han bruger vist ikke begrebet softness, men han skriver om det.

    Det du skrev om hesten med skævt ben - kan du skrive lidt mere om det? Min tidl. halvpart havde også skævt ben. Det svingede udad, det venstre bagben.


  • #18   12. nov 2012 Tranums: det skulle være flyt forpart ........

  • #20   12. nov 2012 Ja jeg tænker det samme. Der bliver proppet alt for meget ind i hestens hoved, og ikke særligt meget tid til at tænke.

  • #21   12. nov 2012 fatter ingen ting xD hvorfor er man nu begyndt at bruge et ord som "softness" om reel, basis indlæring med negativ forstærkning ????? xD hvorfor gør man altid alting sååå meget mere kompliceret smiley

  • #22   12. nov 2012 Nu har Mark Rashid altid brugt begreberne softness og Lightness om sin træning - jeg finder dem i hvert fald i meget af den litteratur han har skrevet - både direkte og inddirekte...

    Han er en vis mand den gode Mark Rashid.

    Og det med Parelli er altså en gang fis. Hesten bliver ikke livsfarlig hvis man ikke tager lederskabet blot fordi den ikke automatisk giver dig det.
    Hvis man iagttager flokke af heste, hvor der går en ældre hoppe, så vil man ofte se hende trække sig i kampene og finde sig i en hel del, men det er altid hende der styrer hvor flokken er.

    Min egen er ikke særlig selsvstændig - den er ikke særlig tryg ved at gå forrest i situationer hvor han føler sig en smule beklemt - men hvis han har en med som støtte så er han meget rolig - tilgengæld er han temmelig aggresiv ved fodring, og mad er meget vigtigt for ham, så der har han en høj position.
    Men hvis han bliver utryg vil mange regne ham for livsfarlig - fordi han reagerer meget indadvent - han reagerer ikke ved at gå i panik og løbe, men ved at bakke - omend nødvendigt - flere hundrede meter for at komme ud af en situation.

    Jeg har selv Parelli trænere tackle dette - og jeg bliver aldrig mere uenig med nogen end hvordan man tackler det at hesten panik bakker. Parelli mener, at hvis hesten bakker, så skal man bakke den til den nærmest overgiver sig - og følger med frem - uagtet om man bakker hesten MEGET langt.
    Det er min bog at udøve flooding mod hesten idet du udsætter den for en påvirkning indtil den holder op med at reagere på den. Det er ikke en metode jeg vil foretrække, og jeg vil altid søge andre alternativer før jeg vælger flooding.

    Lightness vil jeg gerne forsøge at forklare:
    Det er i og for sig det modsatte af softness og så dog alligevel ikke helt.
    Det bliver i øvrigt også beskrevet ret godt i den dokumentar synes jeg - og derfor gør jeg det måske på samme måde som Mark Rashid - men jeg synes rigtig godt om hans grundindstilling til heste
    Lightness kan beskrives som at du har en hest der er rigtig rigtig god til at paiffere hjemme, men så snart du flytter den ud af lige præcis det miljø, du lærte hesten at piaffere i, så virker det ikke længer,e fordi hesten kun gør det når den er fuldstændig tryg.
    En soft hest lytter til sin rytter i alle situationer med helt fine, bløde signaler - og reagerer for samme lette pres som der skal til for at flytte en papirbåd gennemvandet (som Uthe beskriver det)

    Desuden virker heste, der er light ofte meget bange, i det de mentalt er et HELT andet sted end der hvor de egentligt burde være. Det er som mange professionelle dressurheste - de er slet ikke tilstede mentalt - men reagerer let - men ikke blødt.

    Det er den bedste forklaring jeg kan komme på af softness.
    Og Fleur - jeg ved at Mark Rashid har brugt de her begreber i næsten 20 år - men det er først indenfor de senere år, at han ligefrem er blevet verdenskendt for det. Mener de ældste bøger han har skrevet går tilbage til 80'erne.


  • #23   12. nov 2012 Og nu kender jeg en hel del trænere, der har sit udgangspunkt i Parelli når de læsser, men jeg ser virkelig virkelig ingen gør det der overfor sin hest - og det håber jeg da heller aldrig jeg ser.

    Og jeg har set en del blive læsset af en hest - og jeg synes faktisk det er mere heste venligt at bruge en longe end det man ser der, for det behøver jo absolut ikke være barskt - men simpel negativ forstærkning, at presset forsvinder så snart hesten går fremad.


  • #24   12. nov 2012 ja, parelli bruger jo også udtrykket - "softness vs lightness", men hvorfor i al verden skal man gøre det hele så mystisk-fystisk at man skal bruge så mange evner på at forklare hestens opmærksomhed i en øvelse skal være let tilgængelig og hesten derfor er bedre omstillingsparat til nye opgaver eller større engagement ? for mig lyder det kun som en ting : marketing. Det oser af "reklame-ridning" og showmanship.

    Man må jo altså indse bare fordi man træner med softness derhjemme, betyder det jo altså ikke at hesten reagere engleblødt i ALLE ANDRE situationer og skemaer. Træning er hvad træning er, og hesten er altid i forandring hvad end vi gør ved dem - bare fordi vi træner hestene til at være opmærksomme på os, vil man altid møde situationer hvori man skal overskygge nye indtryk, og træne med hårdere press end hvad man gør derhjemme. Ellers ville vi alle jo ku ride jagt i cordeo. Træning er noget der altid foregår, fremad eller tilbage, vi kan ikke bare "opnå softness" også slutte med at træne fra det punkt af - selvom det er en rar tanke smiley

    softness er lightness i sin forstand, idet lightness er en hest i udvikling om jeg forstår det rigtigt mellem alt det super indviklede du beskriver.

    Når nu en hest er let ( light), kan man træne den til i en given situation til at bløve blød ( soft), så snart den kommer ud af den situation, vil den være let igen. - dette er jo blot min mening om dette sejlende emne.

    For er der da nogen der herinde, der har en hest de kan styre i en lillefinger til jagt, military, springbanen, grandprix dressur, når der er køer, når der er spøgelser, når andre heste forand din jorde - så kan i udnævne jer til superhelte næsten smiley for det findes desværre ikke...



    vil du lige prøve at forklare denne sætning igen ?

    "Det er min bog at udøve flooding mod hesten idet du udsætter den for en påvirkning indtil den holder op med at reagere på den. Det er ikke en metode jeg vil foretrække, og jeg vil altid søge andre alternativer før jeg vælger flooding."

    du vælger flooding eller hva ?


  • #25   12. nov 2012 og btw, NEJ hvor er den parelli video forfærdelig at se på.

  • #27   12. nov 2012 tranum - fuldstændig gennemsvedt, og hvad fanden er det for en måde at "lege" ( den såkaldte cirkel leg AKA grim longering) på der involvere et så knaldende højt piskesmæld ????



  • #29   12. nov 2012 eish... smiley

  • #30   12. nov 2012 Fleur:
    Du har jo nok ret, men jeg kender virkelig virkelig ikke ret meget til Parelli
    For jeg bryder mig simpelthen ikke om den tankegang de har - og særligt den der indstilling de har til hesten.

    Og for lige at gøre det ''bedre'' så tror er her et par yderligere eksempler:
    http://www.youtube.com/watch?v=5gf7w_1ifus

    Og jeg ved der også har været et par andre, men det kan jo godt være at nogle af dem er blevet slettet, men det er jo en smagssag hvad man synes.
    Men jeg er og bliver aldrig nogensinde fan af Parelli - og deres måde at gribe tingene an på.


  • #32   12. nov 2012 du svarede mig sådan set ikke men ok smiley

    forstod bare slet ikke hvad du mente med flooding.

    ja, vi kan sagtens side at rakke trænere ned, men det var softness vi havde gang i. Parelli er en underlig størrelse, fordi der, som med næsten alle andre hms'ere, er så meget mystisk fystisk mellem linierne, og bag lukkede døre. det er aldrig til at få en direkte træningsplan af dem synes man.. derfor forstår jeg netop ikke mark rashid er ok med parelli benytter termen. og at han ikke sørger bedre for dens mening blandt elever.


  • #33   13. nov 2012 De fleste af de kendte trænere er virkelig røvdygtige, men når der stilles krav og forventninger til dem om at de skal kunne fremvise resultater på rekordtid, så sker der det samme som der er sket i dressurverdenen. De springer over hvor gærdet er lavest.. Og det tror jeg gælder lige meget om man hedder Monty, Pat eller Mark..

  • #34   13. nov 2012 Du kan selv være en gang fis Kia. Det er min holdning og sådan er det.
    Nu har jeg haft mine heste hjemme hele mit liv. Lige udenfor vinduet. Og kan på ingen måde genkende det du skriver om floklederen. Vi har haft mange forskellige flik sammensætninger, mend er har som regel været kamp om magten. De heste der ikke prøver at få lederskabet, de får det heller ikke. Det kommer ikke altid ned til direkte kamp, men man kan se at de går og truer af hinanden og prøver at få hinanden til at vige indtil en af dem giver op.

    Jeg er ikke fan af alt hvad Parelli og Monty laver, men jeg synes ikke man skal hade dem på den måde, i åbent forum og skrive en masse skidt om dem. Især ikke når man selv erkender at man ikke kender så meget til dem.... Jeg er af den overbevisning at man kan tage det med sig man kan lide og lade resten ligge. Jeg har lært en del gode ting af Monty og Parelli, og jeg ser ingen grund til ikke at bruge det, bare fordi der er andre ting de gør som ikke er så godt.
    Man behøver jo ikke nødvendigvis træne efter kun én bestemt træner.


  • #36   13. nov 2012 Det jeg kender til Parelli i forvejen er slet heller ikke i overensstemmelse med det jeg ser i de videoer. Jeg var på kursus med min favorit træner Eyjolfur Isolfsson og han vidste klips fra en af Parellis videoer, og det var jo noget helt andet.
    Jeg ved ikke hvad der er nyest, men man kunne måske forestille sig at han har ændret sin stil med tiden. Om det er til det bedre eller til det værre skal jeg ikke kunne sige.


  • #37   13. nov 2012 Jeg kender så meget til Parelli, at jeg aldrig nogensinde vil bruge systemet.
    Og nej jeg kritiserer ikke Parelli for de har sikkert lavet mange gode hestemennesker, men jeg har bare set FÅ Parelli heste, der rent faktisk arbejde med træneren - deraf min skepsis.

    Men det eneste jeg kan sige med sikkerhed, at jeg går fuldstændig ind for er faktisk klikkertræning - jeg er ikke enig i hvad nogen trænere laver 100% selvom Mark Rashid pt. er den jeg har kunne forene mig med mest med.
    Og jeg ved da at Parelli ind i mellem laver gode ting, men jeg ved også, at deres temprement ind imelem koger over.. desværre.

    Jeg startede som Parelli i sin tid, og har lært, hvad der svarer til level 1 af Parelli - og hvis vi skal blive i termen, så er vi faktisk et godt stykke inde i level 2 i vores træning... så at sige jeg ikke kender så meget til systemet er måske overdrevet. Jeg har aldrig været på kursus i Parelli.

    Og det hestemenneske, der til dato har inspireret mig mest er en, der har en adfærdsuddannelse i England som koster en kvart bondegård - men den har jeg et mål om at tage en dag
    For mit arbejde brænder faktisk allermest for at hjælpe adfærdsvanskelige heste, som af en eller anden årsag er blevet misforstået af deres trænere - og jeg har en evne til at forelske mig i et eller andet håbløst projekt.

    Pt. har jeg forelsket mig i en oldenborg vi har gående i stalden som er så skamredet, at jeg aldrig nogensinde har set noget lignende (hende, der har lånt den har jo ikke kunne lave så meget på 14 dage) - og jeg vil bare så gerne hjælpe den.

    Men lige præcis den sidste video er faktisk ikke sat ind for at kritisere Parelli - men for at vise forskellen på softness og lightness
    Jeg kunne ligeså godt have valgt Monty Roberts, for ham er jeg om nogen uenig med. Eller Nezorov - for ham er jeg også meget uenig med.

    Jeg er sådan set ikke enig med ret mange trænere.
    For jeg synes - og det her er min personlige holdning - at al form for trænere ''fanatisme'' er noget man skal passe meget på med. Ingen har nogensinde 100% ret - og jeg lærer af både moderne dressurryttere, akademiske, klikketrænere - og mange andre.
    Men jeg har lært, at jeg tager det jeg kan bruge - og putter ned i min værktøjskasse - og smider jeg resten væk.

    Men den der med at hesten skal domineres til lederskab, den får du mig ikke til at tro på. Jeg er meget enig med både Hempfling og Mark Rashid - og flere af de andre mere ukendte i videoen i, at man skal være partnere med sin hest - og det er det jeg stræber efter.

    Jeg stræber efter de små, magiske, fantastiske øjeblikke man oplever med sin hest.

    Og der hvor jeg faktisk er temmelig uenig med Parelli er faktisk når det kommer til løsarbejdet - jeg oplevede en Parelli insipireret på en træningslejr i sommers forsøge at hjælpe mig med at lave løsarbejde, hvilket hun ikke kun få hesten til, da hesten reagerer meget negativt på at man forsøger at få den til at gå væk fra en.
    Hun mente min hest var meget ulydig.
    Nu har jeg så i samarbejde med min nye underviser fået installeret nogle ''komme'' signaler i hesten (eller det jeg har primært selv gjort), så når han føler sig presset, så vælger han at gå - og så inviterer jeg hesten tilbage til at være med.
    Jeg accepterer han går - og gør faktisk i det han går overhovedet ingenting, men inviterer ham blot til at være med igen.

    Dette er selvfølgelig en noget mere langsommelig måde at lære hesten at arbejde løs på, men jeg tror på, at det bliver langt mere ærligt, når han er motiveret for at være hos mig - og han føler, at han opnår noget positivt ved at vælge at blive sammen med mig i stedet for at følge trang til at gå fra alting.


Kommentér på:
Softness: Foklaret

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce