2.891 visninger
|
Oprettet:
Min hest bukker og stejler når jeg rider {{forumTopicSubject}}
Hejsa alle sammen
Jeg håber virkelig i kan hjælpe mig lidt, jeg har en helt fantastisk DV vallak på 7.
Jeg har haft ham i omkring et halvt år nu.
Jeg får undervisning en gang om ugen, og vi var ved at begynde på nogle schenkelvigninger, men nu er han begyndt at stejle, bukke, bakke, sparke ud med benene og bare gøre alt andet end hvad han skal. Det skal lige siges at det kun er når jeg rider på bane, ikke når jeg bare tager en galop over marken.
Har fået tjekket ham af dyrlægen og der var ikke noget.
Håber virkelig der er nogle der har ideer til hvad man kan gøre for at få ham til at stoppe, eller hvorfor han gør det
jul 2010
Følger: 30 Følgere: 23 Heste: 11 Emner: 18 Svar: 212
hvad er det store spørgsmål, det kan være fysisk, psykisk eller udstyret
sep 2007
Følger: 69 Følgere: 270 Heste: 3 Emner: 1.740 Svar: 37.023
I skoven stiller du ikke nogen krav til samling, at hesten skal stille sig, træde over mm. tænker jeg :o)
Det kunne sagtens være en hest der er låst og skæv - det kan dyrlægen ikke se, medmindre denne er kiropraktor og har undersøgt det kiropraktisk.
jul 2015
Følger: 10 Følgere: 124 Heste: 2 Emner: 76 Svar: 1.764
Dyrlæger kan kun sige hvis der er noget decideret galt i skelettet, eller store scener eller andet.
De små skævheder og skavanker kan dyrlægen ikke se.
Min egen begyndte en dag at nægte at dreje rundt om sig selv (en øvelse vi laver fra jorden) først forstod jeg det ikke og pressede hende mere men da hun fortsat nægtede fik jeg hende behandlet med kraniosekral terapi. Efter 2 behandlinger drejer min hest rundt som en skøjteprinsesse
Men en dyrlæge havde helt sikkert sagt at der ikke var noget galt. Det eneste problem var at hun var svag i højre side, hvilket gjorde hende skæv og derved rigtig øm når hun skulle vende rundt
Når din viser alle tegn på smerte. Var det kun stejl, eller kun buk ville jeg undersøge muligheden for indlært adfærd, men chancen for at hesten pludselig får indlært så mange unoder på en gang og det kun sker når du begynder at forlange noget af hesten. Det fortæller mig at der er noget andet galt
jun 2014
Følger: 6 Følgere: 3 Heste: 2 Emner: 6 Svar: 16
mar 2011
Følger: 57 Følgere: 199 Heste: 9 Svar: 2.043
mar 2009
Følger: 119 Følgere: 179 Heste: 10 Emner: 152 Svar: 2.887
Vi har netop fundet ud af at min har 3 gamle låsninger i ryggen, som nok skuldes at han har smidt mig af 2 gange og også smidt rytter af hos tidl. Ejer.
De fik foretaget røntgen af ham dengang. Og der var heller ikke noget og se, men kiropraktoren har altså kunne finde noget
mar 2011
Følger: 146 Følgere: 1642 Heste: 4 Emner: 1.745 Svar: 18.540
Som Line siger og som der kommer frem er jo at dyrlæger ikke er specialister i kroppen ift. Muskler, skællet og væv. Ligesom en Idræts lærer ikke kan undervise i fysik hvis denne ikke er uddannet i dette..
Lines eksempel er fantastisk ift. At ikke stole blindt på vores dyrlæger og røntgen. Men at vi måske skal sørge for at få undersøgt det nemme og bruge de rette fagpersoner før vi går hen med røntgen og den helt store tur..
Mvh TT
aug 2015
Følger: 8 Følgere: 3 Heste: 1 Emner: 3 Svar: 346
apr 2009
Følger: 51 Følgere: 56 Heste: 3 Emner: 91 Svar: 1.073
No offense, men du hænger godt nok fast i 90'ernes hestehold.
Hesten gør som den gør, af en grund. Den skal ikke "have en i røven" - er det sådan du irettesætter dine børn, når de ikke gør som du ønsker?
Nææ TS - jeg synes du skal lytte til de første kommentarer du fik. Find ud af HVORFOR hesten reagerer ved at bukke og stejle. Først når du kender grundlaget til adfærden, kan du finde en løsning på dit konkrete problem
jul 2015
Følger: 10 Følgere: 124 Heste: 2 Emner: 76 Svar: 1.764
Hvis det kun gør ondt når hesten bliver samlet. Så vil den jo ikke reagere når den ikke bliver bedt om samling.
Og den der med "en i røven" er så gammeldags som det overhovedet kan være.
Jeg kan anbefale dig bogen "indlæringspsykologi for hest og rytter" der bliver man klogere på hvorfor heste reagere som de gør.
Lad os sige hesten her er "dårlig opdraget" som du skriver. I så fald handler det om at hesten har lært at den adfærd den tilbyder er okay.
Afstraffelse er aldrig vejen frem.
Det man har brug for er at lære hesten at pågældende adfærd ikke er okay. Altså skal vi straffe hesten (læs, straffe, ikke afstraffe)
Der findes 2 måder at straffe en hest på.
1. Positiv straf
2. Negativ straf.
Positiv straf - du tilføjer noget ubehagelig til hesten, som mindsker en adfærd. Dette kan være at "give den en i røven" altså det jeg hellere vil kalde afstraffelse. Hesten bliver i stedet for lydig så bliver den utryg og frustreret.
Negativ straf - vi fjerner noget eller noget udebliver hvilket mindsker en adfærd. Dvs hvis vi ligger ben til og ber hesten gå frem, og den så stejler, så skal vi holde presset. På den måde udebliver rosen "frihed fra pres" og det vil mindske adfærden. Når hesten så går pænt frem, så slipper vi presset, og hesten belønnes derved.
Har man svært ved at holde et pres i en situation kan man bruge godbidder. Når hesten går frem belønnes den med en godbid. Går den ikke frem men stejler i stedet så udebliver godbidden. Så selvom du skulle komme til at slippe presset, så belønnes hesten stadigvæk ikke som den ønsker da motivationen som før var "frihed fra pres" nu er flyttet til motivationen "foder"
De 5 motivationer (bare lige for en god ordens skyld hvis ikke du har styr på dem
Foder
Flok
Formering
Flugt
Frihed fra pres
En hest arbejder udfra instinkter. Den kan ikke være dum bare for at irretere nogen. Den kan have lært at en adfærd er okay. Den kender ikke forskel på rigtig og forkert. Den kender kun til konsekvens for den pågældende handling. Og pludselig at modtage smerte fra et slag når den troede det var noget den godt måtte. Det er hårdt og skaber splid i stedet for samarbejde ved en ekvipage.
Forstil dig det er et barn i stedet for. Barnet har altid fået lov at spise slik om fredagen. En fredag tager barnet så et stykke slik og så rapper du det sådan en over fingrene.
Hvordan tror du barnet har det nu?
Præcis det samme gælder for hesten. Forskellen er bare at hesten ikke kan tænke "hvorfor gjorde han det, hvad gjorde jeg forkert" hesten vil blot tænke. Okay den ting der gør virkelig ondt. Den vil jeg undgå. Så næste gang du så viser hesten en pisk så tripper den og vil helst ikke have dig op.
I stedet kan vi lære hesten over tid at en adfærd ikke er okay ved at lade en belønning udeblive.
Det svare en smule til at når barnet forsøger at tage et stykke slik så fjerner vi skålen. Først når barnet sidder stille og ikke viser interesse for slikskålen. Så rækker vi barnet et stykke slik. På den måde lære vi barnet at vente på at vente på det bliver budt i stedet for selv at tage. Men via kropssprog som vi bliver nød til med vores hest. Men på denne måde bliver hesten ikke bange, men måske lidt forvirret fordi noget skifter. Det er derfor det er vigtigt at man altid har samme konsekvens. Det er fint nok at "omskole" en hest. Altså lære den at det ikke er okay at bide, eller ikke okay at stejle. Det er nødvendig forvirring over at konsekvensen ikke er som den plejer at være for den pågældende handling.
Men så er det også vigtigt at holde fast i konsekvensen.
Du kan f.eks ikke syntes det er okay at hesten klør sig op af dig den ene dag og den næste dag så må den ikke. Det gør hesten forvirret og over tid utryg fordi den ikke kan regne med at spillereglerne er som de var sidst
mar 2009
Følger: 119 Følgere: 179 Heste: 10 Emner: 152 Svar: 2.887
Men er det egenligt ikke ret sjovt, at kommer der et gammel klip frem med noget dressur på højere plan. Så kommer folk så hurtigt med den der "dengang vidste man hvordan man red" "uden alle de overdrevne benløft " osv osv...
Men kommer der så en "gammeldags holdning til ridning" som overnævnte? Ja så det er ikke så fantastisk alligevel.
(Dette var blot en tanke. Syntes det var lidt sjovt da det er noget modsigende af sig selv)
jul 2015
Følger: 10 Følgere: 124 Heste: 2 Emner: 76 Svar: 1.764
Det kommer jo ant på om tingene har udviklet sig i positiv eller negativ retning. Dressuren er gået i negativ retning hvor viden om indlæring er gået i positiv
dec 2015
Følger: 21 Følgere: 2 Heste: 1 Emner: 1 Svar: 10
aug 2015
Følger: 8 Følgere: 3 Heste: 1 Emner: 3 Svar: 346
Den har fået meget kærlighed og konsekvens hvis den gjorde noget dumt, det har virket, den er nu meget tillidsfuld med alting.
Jeg er da enig med at tingene ændrer sig, før i tiden kunne man kurere det meste med et slag i røven, jeg har haft en lang pause i ridningen og kan godt se tingene ændrer sig, det har jeg også taget til mig.
Men almindelig sund fornuft kan stadig bruges, heste får også nogle ideer som skal rettes til og en gang imellem kan man godt give den en i røven, jeg skrev jo også at den skulle ind på banen og startes op forfra og være lang og ned.
jul 2015
Følger: 10 Følgere: 124 Heste: 2 Emner: 76 Svar: 1.764
Dejligt at høre du tager det nye ind. Men holder nu fast ved min mening. Man slår ikke en hest.
aug 2015
Følger: 8 Følgere: 3 Heste: 1 Emner: 3 Svar: 346
jul 2015
Følger: 10 Følgere: 124 Heste: 2 Emner: 76 Svar: 1.764
Derfor syntes jeg stadigvæk det er forkert at slå eller sparke en hest.
Om du laver en sammenligning eller ej. Sammenligningen var bare for at du forstod kropssproget. Ikke for at sige heste og mennesker er ens.
Men uanset hvad burde man ikke slå et dyr. Vold er tegn på afmagt. Og afmagt kan afhjælpes med viden om hvad man kan gøre i stedet.
Og her har jeg præsenteret et væld af andre muligheder
aug 2015
Følger: 8 Følgere: 3 Heste: 1 Emner: 3 Svar: 346
jul 2015
Følger: 10 Følgere: 124 Heste: 2 Emner: 76 Svar: 1.764
Jeg var en i stald i praktik på et tidspunkt hvor vi havde en hingst inde. Jeg var den der fik æreren af at hente ham i boksen. give ham tæppe på osv. For når de andre gjorde det bed han dem, hver gang han gjorde de slog de ham over mulen. Når han bed mig så irettesatte jeg ham blot ved at sige "Nej" og så fjerne ham fra mit personlige rum. Det gjorde jeg 2 gange. og så bed han ikke mig længere. Han bed fordi han var utryg at slå hesten vil blot gøre ham mere utryg.
Lige nu har jeg fået part på en hest der napper. Allerede efter 1 times træning er han blevet meget bedre
Så holder stadigvæk fast i at man ikke skal slå en hest. Om det så virker eller ej, syntes jeg det er den forkerte måde at løse det på
aug 2015
Følger: 8 Følgere: 3 Heste: 1 Emner: 3 Svar: 346
jul 2015
Følger: 10 Følgere: 124 Heste: 2 Emner: 76 Svar: 1.764
Selvfølgelig har man ikke hesten for at være ond ved den. Da jeg købte min var jeg ikke sød ved hende. Men jeg blev klogere. Jeg holdt op med at slå hende, flå i hendes mund og generalt at være led ved hende. Det var aldrig med vilje men vidste ikke bedre.
Det gør jeg heldigvis idag. og kunne ikke drømme om at slå en hest. Heller ikke selvom den bider eller sparker mig. Jeg vil i stedet finde grunden til hvorfor den gør det, og så fjerne grunden.
Hingsten bed fordi han var utryg så han forsøgte at jage folk væk.
Min egen bed da jeg fik hende pga utryghed. Hun bider stadigvæk efter børn hvis de vil trække med hende. For hun stoler ikke på de vil behandle hende pænt. Så er det nemmere at jage dem væk.
Og min egen sparker hvis du jagter hende. F.eks. i løsspring hvis du så løber efter hende med en pisk, så sparker hun. - Løsning: Lad være med at jagte hende med en pisk. I stedet lære jeg hende selv at have lysten til at springe så alt jeg skal gøre er at give hende kommandoen til det.
Shetteren jeg træner nu bider pga kedsomhed. Han ved ikke hvad han skal gøre af alt sin energi, så kan man da lige bide lidt. Han gør det kun i leg uden ond mening. Jeg vil i stedet lære ham at bruge sin energi fornuftigt, og på den måde undgå at han bider.
Der er absolut ingen grund til at slå en hest efter min mening.
At du gør det og føler at det er det rigtige er helt okay, det vil jeg ikke blande mig i. Men jeg ville altid finde en anden måde
Min hest bukker og stejler når jeg rider