Giftige planter for heste - Guide {{forumTopicSubject}}
<b>Giftige planter for heste</b>
Nogle planter er utrolig giftige for heste og kun nogle få gram er en dødelig dosis for hesten. Mange heste undgår de giftige planter, hvis der er græs nok på folden, men der findes nogle giftige planter som er velsmagende. Det er blandt andet tilfældet for taks, som er en giftig plante for heste, men den er faktisk velsmagende, hvilket gør at hesten ikke undgår planten som foder. Bare 100 – 200 gram taks er en dødelig dosis for heste. Det er derfor vigtigt, at man jævnligt gennemgår græsmarken for giftige planter.
En nedbidt græsfold øger også risikoen for forgiftning af disse planter, fordi hesten ikke har andet at gnave i.
Der findes nogle plakater med billeder af giftige planter som man kan købe, den kan man med fordel bruge, når græsmarken skal efterses for giftige planter.
<b>Eksempler på giftige planter:</b>
Vårbrandbæger: Forgiftning med vårbrandbæger kan resultere i akutte forgiftningssymptomer som chok og slingerhed. Forgiftningen kan også komme snigende som kroniske leverproblemer. Det er ikke muligt at behandle selve forgiftningen, og når symptomerne først opstår, er det oftest for sent at gøre noget.
Hvis brandbægere tørres til hø eller wrap, er hesten ikke i stand til at selektere i det og derfor øges risikoen for forgiftning i græsmarker til slæt.
Taks: Taks er en meget giftig plante - og især frø og nåle er giftige. 100 – 200 gram kan føre til død inden for få minutter. Symptomer på forgiftning er: kolik, kramper, øget hjertefrekvens, koma og død. Taksplanter findes oftest i skov, park og have.
Skarntyde: Skarntyde er meget giftig – og det gælder også i hø og wrap. Symptomer på forgiftning er: manglende appetit, savlen, kramper, hyppig vandladning, åndedrætsbesvær og akut død. Skarntyde findes oftest i vejkanter, haver, på marker, enge, og langs søer og vandløb.
Tigger – Ranunkel, også kaldet smørblomst: Smørblomst er giftig, det gælder også i wrap pga. den lave PH–værdi. Alle ranunkler er giftige i frisk tilstand. De indeholder giftstoffet anemonol, et glykosid der nedbrydes let ved bl.a. tørring, hvorfor hø med mange ranunkler ikke er giftig for hesten. Symptomer på forgiftning er: savlen, diarré og mørk eller blodig urin, hævelser i munden. De findes oftest i haver, brakmarker, sandet og kalkfattig jord.
Eg: Eg er stærk giftig. Heste reagerer på blade, agern og bark, der indeholder garvesyre. Symptomer på forgiftning er: apati, kolik, først forstoppelse og senere diarré, gule slimhinder og død som følge af nyresvigt. Eg findes i løvskov, hegn og haver.
Almindelig bjørneklo: Bjørneklo er giftig. De findes i vejkanter, haver på marker, enge, og langs søer og vandløb. Symptomer på forgiftning er: vabler og eksem, der forværres ved sollys.
Liljekonval: En stærkt giftig plante – særligt liljekonvallens blomster. Liljekonval findes i skovbunden, parker, bede og haver. Symptomer på forgiftning er: svimmelhed, diarré, besværet åndedræt, forstyrrelser i hjerterytmen, kramper og død som følge af hjertestop.
Kær – padderok: Meget stærk giftig i større mængder. Det gælder også i hø og wrap. Planten findes i sumpede områder, søer og vandløb, på enge, langs veje og i skovkanter. Symptomer på forgiftning er: nervøse forstyrrelser, nedsat appetit, depression, diarré, lammelser og død som følge af udmattelse.
Sort natskygge: Sort natskygge er giftig også i hø og wrap. Sort natskygge findes overalt på frugtbar jord. Symptomer kan være: sløvhed, savlen, besværet vejrtrækning, diarré, slingeren, lammelse og bevidstløshed.
Tuja: Tuja er meget stærk giftig, særligt for drægtige hopper. De findes i haver, hække og som dekoration ved stævner. Symptomer er: savlen, kolik, diarré, kramper og død som følge af respirationslammelse.
Bregne: Giftig også i hø og wrap. De findes i løv – og nåleskove, skovkanter, på heder og åbne marker. Symptomer på forgiftning er: blodig diarré og motoriske forstyrrelser, blindhed, svækkelse og eventuelt død.
Skærm – vortemælk: Stærk giftig også i hø. De findes i vejkanter, marker, haver og enge. Symptomer er: kolik, blodig diarré, blodig urin, svimmelhed, kramper, forstyrrelser i hjerterytmen, kredsløbskollaps, stærk horn – og bindehindebetændelse i øjne.
Skrevet af Cecilia Lindahl for HesteGalleri
jul 2012
Følger: 93 Følgere: 85 Heste: 2 Emner: 99 Svar: 1.111
aug 2008
Følger: 65 Følgere: 57 Heste: 6 Emner: 583 Svar: 3.975
Blogger
Tilmeldt:
maj 2010
Følger: 88 Følgere: 1924 Heste: 4 Emner: 3 Svar: 1.517
dec 2009
Følger: 31 Følgere: 174 Heste: 1 Svar: 3.214
feb 2012
Følger: 2 Følgere: 1 Emner: 14 Svar: 20
http://horseconsult.com/articles/showarticle.asp?MainCatID=71&ArtSubCatID=41&ArtID=1855
jun 2013
Følger: 1 Svar: 6
Giftige planter for heste - Guide