{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
843 visninger | Oprettet:

Forædelning = uddøen af racer?? {{forumTopicSubject}}

Synes, det er svært at finde en sigende overskrift til denne debat, men jeg er blevet inspireret af noget, som jeg læste i en anden tråd, og kunne nu godt tænke mig at starte en debat omkring forædelning og "ændring" af de forskellige hesteracer... her tænker jeg naturligvis især på de lidt "tungere" racer som Oldenborger, Frieser, Fjordhest, Islænder osv.

Som jeg oplever avlen af disse racer, stræber man til stadighed indenfor mange racer efter

- større heste
- "slankere"/mere ædle heste
- mere "temperamentsfulde" heste

Samtidig synes der at være meget lidt interesse i at bibeholde racernes originale særpræg... hvorfor? Er det virkelig meningen, at alle hesteracer skal avles i samme retning, indtil alle heste i verden er ens og har de samme egenskaber?

Personligt finder jeg udviklingen meget trist... Jeg kan såmænd godt forstå de, der gerne vil avle top konkurrenceheste osv., og for at en hest kan nå langt, skal den også gerne have et vist "tænd" samt en vis bygning og benlængde... Det, jeg blot finder særdeles ærgerligt i denne sammenhæng, er, at man pludselig ønsker at avle alle racer i denne retning, fordi alle racer skal "kunne det samme", så at sige...

Hvorfor er der så få, der er interesserede i at bibeholde racernes særpræg? smiley

Glæder mig til at få nogle holdninger " og erfaringer på bordet"... smiley


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Forædelning = uddøen af racer??
  • #1   19. mar 2009 Synes det er ekstremt synd den retning Frieserne går i.

    Jeg var nede og se Frieserkåring på Vilhelmsborg sidste år og ad for nogle spinkle edderkoppe heste :S
    De lignede slet ikke Friesere, men nærmere et forsøg på at gøre Frieseren til en Araber med ekstra hårvækst ..

    Var meget skuffet smiley


  • #2   19. mar 2009 Sipo, jeg er meget enig med dig... Det er en skam, at Frieserne forædles så voldsomt... personligt synes jeg, at mange af dem er ved at miste deres racepræg. smiley Og de skal pludselig også være kæmpestore. smiley

    Jeg er mere til de lidt mindre og mere "barokke" Friesere med lidt "gods" i og masser af lækkert hår. smiley


  • #3   19. mar 2009 UPS, den tråd havde undsluppet mit vagtsomme øje! *GG* Var ikke klar over, at emnet var "rejst" før... skal jeg slette denne her igen, så, eller? smiley

  • #4   19. mar 2009 Åh... okay. smiley

    Angående fjordheste, friesere islændere, så må jeg indrømme, at forædelningen efter min mening er synd, også selv om de er renavlede... Det er ikke blandingsavl som sådan, jeg er modstander af, men at man ændrer så markant på racerne, at de nærmest ender med at være "ukendelige". smiley

    Nu tillader jeg mig lige at hive Frieserne frem igen, fordi det er "min" race så at sige... smiley Jeg synes, det efterhånden er næsten umuligt at finde en ung Frieser med det udseende og sind, som ellers igennem så mange år har været så karakteristisk for racen. Dels bliver de avlet større og større, og dels bliver de også mere og mere spinkle, mange mister en del af Frieserens ellers så karakteristiske hårpragt, og værst af alt; deres ellers så rolige, blide og sindige temperament bliver afløst af mere og mere "tænd", hvilket jeg især synes er synd. smiley

    Og det samme gælder for så vidt islændere... De skal helst være så store og have så meget "arbejdsvilje", som overhovedet muligt. smiley

    Disse udviklinger indenfor racerne skaber - efter min mening - grundlag for et stigende antal "problemheste" indenfor racerne (i sammenligning med tidligere), og jeg synes også, den ensartede retning i avlen ekskluderer rigtig mange ryttere... Det er jo ikke alle ryttere, der ønsker en tændt konkurrencehest, og det er faktisk som oftest denne type ryttere, der vælger de ovennævnte racer (pga. det gode temperament, som så er ved at forsvinde nu) pga. det gode sind, de hidtil har været kendte for.


  • #5   19. mar 2009 Dertil kommer - bliver jeg nødt til lige at tilføje - at pga. de nævnte racers gode ry, er der mange "hyggeryttere", der måske ender med en hest, de ikke kan tumle, fordi de tror, de køber en hest med et godt temperament, som er egnet til deres formål, men i virkeligheden ender ud med en hest med langt mere "tænd", end de kan magte.

  • #6   19. mar 2009 Jeg arbejder på et hestested for islandske heste, hvor vi avler, træner og uddanner heste til stævner på højere niveau

    Lige pt. så vil alle nærmest være beridere og de vil alle sammen ud og ride S-springninger og GP-dressur. Så for at få solgt din hest, skal den have talentet til det. Prøv at kigge herinde hvor mange der har ekstremt mange ambitioner og så tænk så på at ude på den lokale rideskole rider der nogle ponypiger på rideskoleheste som drømmer om det samme!

    Samtidig er der kommer flere og flere hyggeryttere, vi har råd til at købe hest nu. Og mange der kigger efter ridehest heroppe, vil gerne have en god allroundhest. Den perfekte hest skal være

    * Køn (helst SMUK!!!)
    * Høj og stærk (da vi bliver federe og federe)
    * Sød og rar
    * Enorm flot gang (men må helst ikke være umulig at sidde på!!)
    * Godt temperament så børnene kan ride den
    * Showgen så den kan vinde
    * Kvik og livlig
    * Meget, meget velskolet
    * FOrnuftig, trafiksikker

    OG HELST IKKE FOR DYR :o)




  • #7   19. mar 2009 kanont godt emne.. hvis man kigger på disse racer for hvad 10-15 år siden og sammenligner med en "top-tunet" så at sige så kan man jo næsten ikke kende dem. man kan nok godt se at her er tale om samme race, men mange bliver faktisk overrasket over den udvikling der er sket og hvor markant de faktisk er ændret.
    bla. islænderen hvor man jo for hvad 25 år siden ikke gik op i om gangarterne var med højt løft bare man kom frem til der hvor man sku hen eller fik en god, STILLE og HYGGELIG tur i skoven til nu at man måske skal sidde og holde hesten tilbage fordi den har så meget vilje, det tager lidt toppen af glæden for en lille skovtursrytter ;0)
    personligt ville jeg hellere gå efter en gammeldags type, hvis jeg skulle vælge avlsmateriale og så mere fokusere på hestens sande kvaliteter og de racepræg som de rigtig er kendt for.


  • #8   19. mar 2009 Så kan jeg regne ud, at jeg er en yderst beskeden hyggerytter... *GG*

    For udover racen, som jeg er 100% specifik omkring, "kræver" jeg faktisk kun:

    - et godt, roligt, nervefast og fornuftigt temperament
    - en hest, der ikke er alt for kæmpestor (jeg er selv lille)

    Og så må hesten naturligvis også gerne være køn at se på, men temperament og størrelse er absolut det vigtigste for mig. Men jeg er heller ikke på nogen måder ambitiøs som rytter. Det, jeg ønsker mig, er en ven for livet, jeg kan arbejde med fra jorden og ride nogle pragtfulde ture i terrænnet samt lidt grundlæggende dressur for at styrke balance osv.

    Nå ja, prisen spiller selvfølgelig også en rolle... Men min pointe er egentlig bare, at allerede nu synes jeg, det er SUPER svært at finde netop sådan en hest, som jeg leder efter, fordi avlsmålene for alle racer er så ensartede! Og det er - efter min mening - trist.


  • #9   19. mar 2009 VBT og Sif, vi er HELT enige, ser det ud til. smiley

  • #10   19. mar 2009 ja det lader det til ;0)
    men jeg synes folks krav til deres kæledyr ikke rigtig svarer til noget dyret egentlig har mulighed for at opfylde.
    nu gider jeg ikke skrive den med hesten, men hvis man så tager udgangspunkt i f.eks hunde når folk får en ny hundehvalp:
    Den skal holde indbrudstyve væk - men den må ikke gø eller blive vild når der kommer gæster.
    Den skal ikke hoppe op af fremmede - men den skal beskytte os hvis vi bliver overfaldet.
    allerede ved disse 2 punkter kan man jo godt se at hunden er i dilemma. for hvordan ved den hvem der er gæster og hvem der er indbrudstyve?
    det samme gælder for vores heste, folk kan ikke finde ud af hvad de vil ha.. eller jo det kan de nu nok, men det er ikke alle krav der kan opfyldes i en hest..


  • #12   19. mar 2009 Jeg Bryder mig ikke specielt om de "moderne" fjordheste. De er bedre til ridesporten, ja, Og det er da også lækkert at kunne komme forholdvis langt med en fjordhest når den ikke er så tung.

    Men mit hjerte ligger ved de "gammeldags" fjordheste. Robuste og store i lemmerne. Nok kommer jeg nok ikke langt inden for dressur og Spring, men det er så heller ikke det jeg vil. Så det passer mig fint.

    Synes også det er synd når racepræget forsvinder pga forædling.


  • #13   19. mar 2009 synes også DSP ponyer bliver mere og mere arabere!
    min pony duchess er halv lipizzaner og halv welsh cob/newforest ..
    hun er i hvertfald lipizzaner..og hun er altså en ordentlig satan at se på i forhold til de der "race rene" dsp'er..
    synes at man avler hestene mere og mere ædle..altså tynde..og nå man er bygget som mig så ser det altså bare ikke god ud at ride på en hest er 4 cm mellem forbenene!
    jeg elsker at gå imod strømmen og ride på min dejlige dejlige brede ponse, duchess smiley


  • #14   19. mar 2009 her er et link til min ponse..så må i sige om i ikke synes at hun bare er utrolig i forhold til sådan en spinkel bette satan ! smiley

    link: http://hestegalleri.dk/html/gal_visbil.asp?ID=44214


  • #15   19. mar 2009 Forædling er okay når hestene stadig er "rene" dvs. fjordhesten der vælger man de bedste dyr at avle på og derfor holder racen sig ren..
    Hvorimod oldenborgen bliver ødelagt som race når fuldbloden kommer ind i.. Det ændre jo på temperamentet..


  • #16   19. mar 2009 Cawani, jo men selv om man holder racen ren, kan temperamentet jo ændre sig... smiley Det er i hvert fald, hvad jeg oplever ved Frieserne... og jeg synes, det er virkelig super ærgerligt. smiley

  • #17   19. mar 2009 hvis man altid vælger de dyr der har lidt mere gnist så vil hestene jo langsomt få mere og mere gnist så kan temperamentet jo også ændre sig langsomt men stødt.. ligesom det er set hos islændere og sikkert også friesere men dem kender jeg ikke så meget til =0)



  • #18   19. mar 2009 VBT og Sif, lige præcis! smiley Vi er helt enige. smiley Og jeg ved godt, at det samme sker med islænderne (dem avler min mor nemlig, men hun er meget imod denne udvikling hos dem). smiley

  • #19   19. mar 2009 Louise: Ja, det er jo også sket med fjordhesten, men oldenborgen har ry for at være en dejlig godmodig hest som alle kan håndtere.. Men når man krydser med en fuldblod der har ry for at være "fart over feltet" og ilter (forstå mig ret, ikke kritik af racen) og når man så har en race med ry for at være godmodig og rolig og så får man en ilter og fartglad hest.. Fjordhestens temperament har da også ændret sig, men når racen er holdt rent er det lettere at fokusere på både temp. og udseende...

  • #20   19. mar 2009 Cawani, at det er lettere at styre BÅDE temperament og udseende, når racen holdes ren, er jeg enig i. smiley

    Jeg synes da helt klart også - når det nu endelig SKAL være - at det er bedre, man forædler igennem renracet avl, end at man blander andre racer ind; ingen tvivl om det. smiley

    Det er også fair, at man ønsker mere gnist på eksempelvis en give linje indenfor avlen af en bestemt race... men jeg synes stadig ikke, det originale må gå tabt. Derfor overvejer jeg faktisk - når jeg skal igang med at avle Frieser engang - at specialisere mig i den barokke type med særligt fokus på et godt temperament. smiley


  • #21   19. mar 2009 cawani det er selvfølgelig rigtig at det gør meget hurtigt med disse "oldenborgere" jeg sætter " " fordi de jo ikke er rigtig oldenborgere men oldenborg blandinger.. jeg kender en som har haft 100% oldenborgere hele den tid jeg har kendt dem og de er lige til at gå til og meget reelle heste, mens man ser disse krydsninger som er næsten bimb i hovedet nu forstå mig ret de kan sagtens være dejlige heste men jeg har virkelig set nogen som man ikk ved hvor man har.
    igen hvis man tager hundende schæfer/labrador kryds utrolig populær blanding 50% bliver aflivet pga. pludselig skambidning eller lign aggresiv adfærd.. og det kan dukke op lige pludselig. det samme kan ske når man krydser 2 forskellige racer.. nogen kan se "spøgelser" overalt, men mange ender som fine eksperimenter hehe ;0)
    men altså det gør lidt langsommere med de rene racer men ja det sker skam også her og det er en skam at det hele skal ødelægges pga. konkurrencer..


  • #22   19. mar 2009 men problemet er bare at når man har sådanne drømme om at avle originale typer så får de ofte dårlige point til kåring fordi retningslinierne følger efter avlerne og ikke avlerne der følger efter retningslinierne som det burde være =0s

  • #23   19. mar 2009 Ja delvist enig.. Den oprindelige type må ikke tabt hvis der er et grundlag for den.. Men det nytter jo ikke at have en race som "bare" er selvskabsheste eller som bare står i en boks fordi man ikke kan bruge dem til noget.. Det er jo en direkte invitationen til en masse heste som ikke bliver passet optimalt..
    Men hvis der er et grundlag for at beholde den oprindelige del af racen skal den så afgjordt blive...
    Og med frieser synes jeg personligt at den barokke tybe er den flotteste.. Men ved fjordhesten har jeg selv en spinkel og en "halv-spnkel" eksemplar og dem vil jeg hellere have og ride end en gammel "mark-hest"


  • #24   19. mar 2009 jamen altså det er jo igen.. jeg synes sagtens man kan bruge den gamle type til noget og det er skam ikke nødvendigvis en "mark" hest.. den gamle type er meget bedre til f.eks kørsel end den moderne type er.. =0)

    de nye typer er jo bare mere ridekonkurrence venlige..


  • #25   19. mar 2009 kender en forædler oldenborger hingst..nando..han er go som dagen er lang!!
    han ligger ned i boksen g jeg kan gå hen ogsie med hans hoved i skødet..
    han er så dejlig og er faldet mest ud til moderens side med oldenborger..2 sek..finder lige et billede af ham..han er halv fuldblov men har alrig nogensinde virket som en fuldblod er simpelthen verdens dejligste hingst!!! han nne ikke øre en flue fortræd..har hingste sittet ham til stævner, sadlet ham op, børstet ham, vasket ham og redet lidt p ham også..han er såååå dejlig.så han er ikke en dårlig forædler oldenborger! ;D
    her er nando:
    (link fjernet)

    (link fjernet)

    de skal sges sidste år, slog han hoften under en tapning og måtte stå stille i 5 måneder..men er ovrer det..også gik han genoptræning, og den klasse han kunne LA til intermediaer..synes jeg er sindsygt godt og han har are viljen til at arbejde men er stadig super rolig og til at rbejde med smiley


  • #26   19. mar 2009 Rebecca: Ja, nogen falder jo ud til den ene side og nogen til den anden, men det kan man jo ikke vide på forhånd...

  • #27   19. mar 2009 siger heller ikke at det er alle, men der er mange som er liiidt for vågne for en oldenborger, men du siger jo også selv han er faldet mest ud efter hans mor på oldenbort siden =0)

  • #28   19. mar 2009 Jeg er da enig at det er synd at de rene racer forsvinder fordi avlsmålene går meget i samme retning i de fleste forbund.
    Dog er jeg meget uenig i alt det snak om heste der blive skøre og alt for tændte med alt det fuldblod i. Der er da ingen grund til at gøre fuldblod/arabere værde end de er, det er nogle fantatiske dyr at arbejde med, og de kan være lige så rolige og hygge heste som de store brede typer, det er hvad man gør dem til.


  • #29   19. mar 2009 Sarah E: der er ingen der mener noget ondt om arabere og fuldblod =0)
    men hvis du læser mit eks. med schæfere og labrador hunde som jo hver for sig er fantastisk dejlige dyr men sammen i blandinger bliver mange aflivet fordi de pludselig bider eller anden pludselig aggresiv adfærd uden varsel også selvom de aldrig har vist tegn på det før, det samme med blandinger, når man krydser forskellige racer af forskellige sind risikere man at nogen ikke er "helt normale" hvis du forstår.. jeg har intet imod fuldblod og arabere kender flere af begge slags som er dejlige heste, men jeg synes bare man skal passe på med at blande for meget ind i =0)


  • #30   20. mar 2009 Sarah: der er ingen der gør dem værre end de er, men en araber eller en fuldblod vil jo blive ligesom en "ren" oldenborg eller en dartmoor fx. Det er jo det der gør disse racer helt specielle og dejlige.. Hvis ikke araberen var lidt tændt ville den jo ikke have anlæg for at vise sig frem og være så genial til shows med deres frembrusende energi.. jeg ville ikke kunne forestille mig en oldenborg i galopløb..

  • #31   20. mar 2009 Jeg avler selv friesere og er også selv meget obs på hvad jeg sætter på mine damer.
    Jeg har selv en af de meget tunge og 2 mellem og to smalle, hvad vores plag bliver , må tiden vise. På den tunge dame sætter jeg som regel en lidt smallere hingst på, med god benaktion, så ender jeg som regel med en mellem type. (der findes nemlig ikke ret mange tunge drenge mere)

    Jeg syntes det er super ærgeligt den drejning , det hele har taget.
    og kan bestemt bedst lide den oprindelige race.
    Problemet ligger desværre i at mange vil have høje slanke sporty friesere , der kan det hele. Og det er jo så det man går efter at opdrætte.
    Mange af de ny avlshingste , er super smalle og sporty - høje og med meget temperament. Det er jo ikke ligefrem det frieseren er kendt for.
    Vores plag, ender et sted mellem 168 og 170 og hun har ekstremt meget temperament og bestemt sin egen mening. Hun er sød bevares, men fortrækker nu den som jeg kan stole 100% på.

    Vi er flere der rigtig godt kunne tænke os en to delt kåring (inden for friesere) , så man kan bedømme den smalle sporty frieser og den gammeldags køre/show hest hver for sig.
    For de tunge typer kan slet slet ikke konkurrere med de nye typer.
    Der er super ærgeligt, når nu man stiller sin smukke barok frieser og den bliver sendt hjem , fordi den ikke bliver taget for det den er . Den får ikke en chance.

    Når folk kommer i vores stald, er den første hest de lægger mærke til vore tunge Talli, hun har ikke de bedste papire, men de fleste foretrækker hende ,frem for vores fine smalle ster hopper.
    Så i princip ved vi godt hvad folk kan lide, men det er bare ikke dem folk køber, for de er bedst foran vogn , frem for på en dressurbane.
    Desværre.

    Det er min erfaring med frieseren og dens udvikling, tror det er nogenlunde det samme for de andre tunge racer.


  • #32   20. mar 2009 Linda T: sådan er det også nogenlunde med islændere.. de synes de lidt tunge gammeldags typer er vildt søde og "rigtige" islændere frem for de sporty, men de fleste ender alligevel med en tunet type.. ;0)

  • #33   20. mar 2009 Ja, det er bare så ærgeligt ,også derfor det kunne være rart med en opdelt kåring.

  • #34   20. mar 2009 ja lige præcis.. fordi de ændrer jo også i typebeskrivelserne så de passer til det avlerne generelt avler i stedet for avlerne der avler efter typebeskrivelserne.. =0s og det er jo mega ærgelig fordi det er en dårlig undskyldning for at lade racernes særpræg gå tabt..

  • #35   20. mar 2009 Det handler vel oftest i bund og grund om, som nogen af jer hentyder til, at det handler om afsætningen af hestene/ponyerne. Som avler laver man jo heste man kan komme af med. så mange avler prøver på at følge moden, fremfor at fremme racen. Derudover har vi måske også nogle avlsforbund rundt omkring som heller ikke er helt med på at holde på den "gamle" race.


  • #36   20. mar 2009 Lilan H: lige præcis det jeg mener =0)

  • #37   20. mar 2009 derfor kan jeg nu godt lide den hingst nando..og min pony..det ville se dumt ud hvis jeg red rundt på en tynd sporty pony end min dejlige brde lipizzaner pony duchess..tror de fleste avler fx. frieser eller oldenborger mere sporty så de bliver mere rideheste/konkurrence heste istedet for en kørehest..selv om jeg mest er til den barocke (staves??) type af frieser..men nando minder overhovedet ikke som en fuldblod..


  • #38   20. mar 2009 Nej nogn falder "heldigt" og "uheldigt" til folks smag.. Personligt kan jeg bedst lige "mellemracerne" jeg har selv en meget smal fjordpige som jeg er ved at tilride og hun er så svær at ride på for man skal hele tiden koncentrere sig om at holde balancen.. Det er ligesom at sidde på et bræt med rygsving (hvilket der er meget af) o så kommer man let til at krumme i ryggen og trække hælene op. tilgengældhar hun et fantastisk temperament og er 100% til at stole på og kunne ikke drømme om at gøre noget hun ved kan skade. Hvor imod min "mellemfjolle" er behagelig og nem at sidde på og man skal næsten ikke koncentrere sig om sin opstiling for hendes rygsving og gang samt "bredde" falder sammen så man bare sidder der. Hun er så tilgengæld lidt mere ilter og temperamentsfuld end "den lille" og så går hun når hun går..
    Jeg er meget til de racer/individer som man kan tænde og som ikke går af vejen for lidt fart over feltet, men jeg vil samtidig godt kunne vælge om jeg hellere vil op på en rolig "barock" der bare lunter derudaf så man kan tage en slappe tur.. Og sådan som udviklingen skrider frem er der nok desværre på vej imod den førstnævnte, så på det punkt er det jo godt at bevare de gamle typer, men hvis jeg kun havde råd til en hest blev det klart den temperamentsfulde "mellemtype" hvor jeg kan ride i stedet for at balancere...


  • #39   20. mar 2009 cawani: præcis =0)

  • #40   20. mar 2009 i må gerne se min duchess og så sige om hun er enmodrne type pony..all de der ponyer man ser idag..

  • #41   20. mar 2009 jamen Rebecca det er der altså ingen der siger hun er ;0)
    hun er en fin hest, med gode brede skuldre =0)


  • #42   20. mar 2009 VBT & SIF *
    der var fakttisk nogen ude på en stævne plads..(de red selv rundt på sådan nogle små "fine" ponyer) der på en nedgjore min pony også gik vi hen og fik en højere plads end dem ;D


  • #43   20. mar 2009 Rebecca: der er ingen der kommer med kritik af din pony.. Det er ikke myntet på nogen specielt, men det er den vej avlen drejer og det er der ikke noget at gøre ved så længe markedet er for dét.. Jeg vil nu kalde din en "mellemtype" for tung er hun i hvert fald ikke..

  • #44   20. mar 2009 jamen jeg har skam også prøvet at blive nedgjort pga. mit racevalg.. tilt stævne med Conni (se min profil) jeg vil mene hun er mellemfjoller da hun ikke er helt spinkel men heller ikke køretypen, og der kom skam også dumme kommentarer, og jeg har da også fået nedsættende kommentarer om Sif pga. hun ikke er en tunet islænder, men et lille pjok uden stamtavle =0)
    men der er skam ingen der har sagt et ondt ord om din hest..


  • #45   20. mar 2009 VBT: lige præcis..

  • #46   20. mar 2009 Linda T, jeg tror, vi to er helt enige om Frieseren! smiley Og en opdelt kåring kunne være SUPER! smiley For jeg vil så frygteligt gerne bevare den lidt mere "gammeldags", barokke Friesertype... Det kan godt være, den ikke er så god på en konkurrencebane, men som hygge- og turhest er den jo helt fantastisk! smiley

  • #47   21. mar 2009 Louise, ja det tror jeg også vi er =0)
    Også jeg vil rigtig gerne bevare den "gammeldags" type også derfor jeg er så glad for min meget tunge dame herhjemme.
    Ja, måske man skulle foreslå det til DFF og få nogle flere med på ideen ???
    Kunne jo også være dejligt med flere køreheste herhjemme, det er jo super hyggeligt med en køretur i sådan en hestevogn. =0)


  • #48   21. mar 2009 jep jeg ville også gerne ud at køre med min ismule på et tidspunkt, jeg synes det er så sjovt =0)
    hun skal selvfølgelig lige tilkøres først ;0)


  • #49   21. mar 2009 Vi har faktisk lige "gentilkørt" vores shetti og det er så hyggeligt.. Jeg stemmer helt klart for en opdelt kåring.. Så kan det også være der kommer flere tunge drenge igen...

  • #50   21. mar 2009 jeg synes også det lyder som en god idé.. måske ikke bare for friesere men for flere at de tungere typer, som langsomt blir lettere..

  • #51   21. mar 2009 Hmm.. Ja.. Men man skal jo også passe på ikke at få så mange kåringer at det bliver for besværligt.. Jeg har selv en dartmoor hingst og ingen erfaring og det er rigeligt besværligt i forvejen..

  • #52   21. mar 2009 det er selvfølgelig rigtig.. men det var jo heller ikke alle racer =0) det var bare de mere barokke typer

  • #53   21. mar 2009 Josefine: nu har jeg set i flere tråde at du bare skriver . er der en særlig grund til dette? hvis det er for at følge med kan du jo bruge abonner knappen da det er ret træls at gå ind på et emne for ingenting =0)

  • #54   22. mar 2009 Der er jo også temmelig mange barokke heste og så skal man også ind og vurdere om heste hører til en "tung model" i den slanke kåring eller en "slank model" i en let kåring..

  • #55   22. mar 2009 *tung kåring

  • #56   22. mar 2009 det er selvfølgelig rigtigt.. men jeg tænker mest på frieser og så de to forskellige nordbakke typer, fordi jeg synes mere eller mindre den gamle model er ved at uddø =0s

  • #57   22. mar 2009 Jeg er meget enig med VBT og Sif... det må simpelthen kunne lade sig gøre at opstille standarder for den ene og den anden type, så disse kan kåres særskilt og begge typer bevares. Både indenfor Friesere, islændere og fjordheste. smiley

  • #58   22. mar 2009 Hvad så med haflingere og oldenborgere?? For ikke at tale om shetlændere eller jyder?? Det bliver jo hurtigt mange.. Og som tidl. nævnt hvor går grænsen? Jeg er selv vild med ideen, men kan ikke se hvordan det uden fordomme kan komme til at fungere.. Hvad med "melemhestene"

  • #59   22. mar 2009 shetlændere så vidt jeg ved holder jo stadig i deres racestandard med en lille kompakt type. som modstykke har man jo miniature så det er jo på en måde delt op selv de fleste siger at det er 2 forskellige racer det er det somend også men så vidt jeg husker så er miniature udvundet af shetlændere og lidt welsh mountain og vist også lidt kaspian? (jeg ved det ikke helt så ret endelig hvis i ved bedre) men i hvert fald er det er jo på en måde forædling af shetlænderen. jeg synes heller ikke så er så slemt med haflingere, men du har ret i hvor går grænsen..

  • #60   22. mar 2009 Shetlænderen bliver også mere og mere "luftig"..

  • #61   22. mar 2009 narh det synes jeg ikke.. ikke rigtige shetlændere.. mange blander dem med miniature pga. uvidenhed men de er altså blandinger og ikke rigtige shetlændere..

  • #62   22. mar 2009 Nej, blander dem ikke med miniaturen, men har selv en shetlænder på 29 og synes at dem der er til kåring i dag er meget mere smalle og med luft under..

  • #63   22. mar 2009 hmm okay.. men det er altså stadig nogen der blander dem.. =0)
    sådan et lille hyggeføl bare naboens ligner så er det godt nok ;0)
    størestedelen af de shettere uden papirer har miniature i sig eller welsh mountain og andre racer der minder lidt om shetlænderen..


  • #64   22. mar 2009 Sandt nok, men jeg synes godt man kan se forskel på "rene" og blandinger..

  • #65   22. mar 2009 Jeg har 2 små fnullermænd uden papirer... de er begge købt for at være shetlænderen, men ER faktisk i virkeligheden miniature. De er meget lette og spinkle i det begge to og holder også begge miniaturemålet. Så ja, mange af dem uden papirer er i virkeligheden blandinger. smiley

  • #66   23. mar 2009 ja.. Honni på min profil er også lidt for let..
    men kan ikk huske hvad er miniature målet?


  • #67   23. mar 2009 Jeg mener, en miniature må være maks 90 cm. smiley

  • #68   23. mar 2009 så holder Honni også miniature mål =0P

Kommentér på:
Forædelning = uddøen af racer??

Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside




Annonce