Tilmeldt:
12. maj 2007 Følger: 125 Følgere: 204 Heste: 8 Emner: 220 Svar: 1.122
Race Hunde {{forumTopicSubject}}
Racehunde
Racerne er inddelt efter deres arbejdsmæssige baggrund
Racernes særpræg og behov
Der er mere end 200 hunderacer at vælge imellem i Danmark og ca. 400 racer globalt. Hundene er ikke bare forskellige af udseende, de er også meget forskellige af mentalitet. Hundene er oprindeligt fremavlet til at udfylde en bestemt funktion for mennesket – f.eks. som jagthunde, hyrdehunde, vagthunde eller slædehunde. De fleste hunde holdes i dag primært som familiehunde, men de har stadigvæk behov for at anvende deres naturlige og nedarvede egenskaber fra deres tid som arbejdende hunde. Det er vigtigt, at du vælger en race, som har de egenskaber, der svarer til familiens forventninger og livsmønster.
Du kan bl.a. tilegne dig mere viden om racernes baggrund, mentalitet og særlige egenskaber fra forskellige hundebøger, via racens specialklub, på internettet samt på hundeudstillinger. Desuden kan du kontakte Dansk Kennel Klub.
Vælg en race, der passer til dig
Nogle hunderacer er, i kraft af de arbejdsopgaver de er tiltænkt, fremavlet til at have et meget højt aktivitetsniveau, være meget udholdende og ekstremt fokuserede på deres arbejdsopgave, mens andre hunderacer er fremavlet til et meget lavere aktivitetsniveau.
Racerne af udprægede arbejdshunde stiller store krav til træning, beskæftigelse og aktivering og trives bedst, når de får lov at udfolde sig med deres
”speciale”. De egner sig derfor ikke til et liv, hvor de primært er ”familiehunde”. Bliver deres behov ikke tilgodeset i tilstrækkelig grad, er der risiko for, at hundene vil give problemer – f.eks. i form af alene hjemme-problemer, hvor hunden ødelægger ting, når den lades alene, strejfen, aggressivitet m.m.
Hyrde- og kvæghunde. Eksempelvis: Schæferhund, Tervueren, Border collie, Welsh corgi, Kelpie, Shetland sheepdog, Islandsk fårehund.
Baggrund: Denne type hunde blev oprindeligt udviklet til at samle, drive og bevogte hyrdens flok.
Kendetegn og krav til ejer: Selvom der kan være stor forskel mellem de forskellige hyrdehunderacer, er hyrdehunde generelt meget ”arbejdsglade”, samarbejdsvillige og lærenemme, hvilket betyder, at de har et stort aktiveringsbehov. Endvidere knytter de sig let til deres ejer, hvilket bl.a. er med til at gøre dem til populære familiehunde. De kan være noget følsomme over for bevægelser og lyde, og de kan have tilbøjelighed til overdreven afhængighed af deres ejer, hvis de bliver behandlet forkert. Hyrdehundene er generelt vagtsomme og noget gøende.
Hyrde- og vagthunde. Eksempelvis: Australsk cattledog, Hovawart, Old english sheepdog, Rottweiler, Kleinspitz, Kuvasz, Maremma, Komondor.
Baggrund: Disse hunde er fremavlet til at hyrde, bevogte og til dels forsvare husdyr og ejendom mod rovdyr og tyve.
Kendetegn og krav til ejer: Hundene er generelt vagtsomme, selvsikre og nogle af dem noget gøende. Hundene har generelt en udpræget beskyttertrang, hvorfor de tidligt skal socialiseres blandt venlige mennesker. De deltager gerne i familiens aktiviteter og kræver derudover motion og aktivering for at trives.
Drivende jagthunde. Eksempelvis: Beagle, Basset hound, Blodhund, Gravhund (kort-, lang- og ruhåret), Strelluf støver.
Baggrund: De drivende jagthunde opsporer byttet og driver det foran sig under højlydt gøen. Jægeren skyder vildtet, når koblet jager byttet inden for rækkevidde.
Kendetegn og krav til ejer: Hundene i denne gruppe er meget selvstændige og har stor interesse for vildt, hvorfor de kan have tendens til at strejfe. De er som oftest venlige og sociale over for andre dyr og mennesker. De har let til gøen.
Apporterende jagthunde. Eksempelvis: Labrador retriever, Golden retriever, Cocker spaniel, Springer spaniel, Flat coated retriever, Kooikerhondje, Irish water spaniel.
Baggrund: Hundene i denne gruppe er robuste hunde, fremavlet til at lokalisere nedlagt bytte (oftest fuglevildt) på land og i vand og bringe det tilbage til hundeføreren. De apporterende hunde arbejder i en relativt kort afstand fra føreren (inden for bøssens rækkevidde).
Kendetegn og krav til ejer: Både retrievere og spaniels er foruden at være populære jagthunde også meget populære familiehunde. De egner sig godt hertil, fordi de generelt er venlige og omgængelige, samarbejdsvillige og lærenemme. Man skal dog respektere hundenes store behov for dagligt at bruge deres næser, finde og bære ting. Blandt retrieverne og Springer spaniels findes linjer, som er fremavlet til at være lettere af bygning og meget aktive. Disse typer benævnes ”Formel 1” og ”Field trial”. Ønsker man primært at anvende hunden som familiehund, frarådes det, at man vælger hund af disse linjer.
Stående jagthunde. Eksempelvis: Ruhåret, langhåret og korthåret hønsehund, Vizla, Pointer, Engelsk setter, Breton, Weimaraner.
Baggrund: Disse hunde er fremavlet til at opsøge og tage stand ved fuglevildt samt jage vildtet op på kommando, når jægeren er på skudhold. Hundene er meget udholdende og arbejder meget hurtigt, på stor afstand af føreren.
Kendetegn og krav til ejer: Disse hunde bør kun anskaffes af folk, der agter at anvende dem på jagt, eller folk, der har indsigt i og kan tilgodese hundenes særlige, store behov for motion, træning og aktivering. Hundene er generelt venlige og omgængelige.
Stillende jagthunde. Eksempelvis: Akita, Karelsk bjørnehund, Norsk elghund, Rhodesian ridgeback, Jämthund, Finsk lapphund, Irsk ulvehund.
Baggrund: Hundene er fremavlet til jagt på storvildt. Hunden skal opsøge vildtet og fastholde det med sin gøen, indtil jægeren når frem.
Kendetegn og krav til ejer: Hundene i denne gruppe er generelt stærke og selvstændige hunde med en stor handleradius. De løber gerne langt omkring, hvis de får mulighed for det. Af denne grund er det vigtigt, at man tidligt lærer hunden at samarbejde, herunder at komme, når man kalder. Disse hunde har et relativt stort behov for fysisk udfoldelse.
Mynder. Eksempelvis: Borzoi, Greyhound, Whippet, Saluki, Afghansk mynde, Pharaoh hound, Podenco ibicenco.
Baggrund: Mynder er hurtigtdrivende jagthunde, der er fremavlet til at jage ved hjælp af synet. Sammenlignet med andre racer lægger mynder derfor mindre vægt på deres lugtesans og mere vægt på synet, når de skal opspore vildt. Det er forbudt at jage med mynder i Danmark, men jagtlysten ligger stadig ”lige under pelsen”.
Kendetegn og krav til ejer: Generelt kan man sige, at mynderne har behov for at strække ud og løbe frit med stor fart nogle gange om ugen, men derudover er de ikke så motionskrævende, som man måske skulle tro. De vil imidlertid gerne deltage i familiens aktiviteter og er almindeligvis venlige over for andre hunde og mennesker. Når hundene løber frit, skal man være meget påpasselig omkring små hunderacer, da mynderne fejlagtigt kan opfatte dem som et potentielt bytte. Hundene kan være egenrådige. De gør ikke meget og er heller ikke særlig territoriale.
Træk- og slædehunde. Eksempelvis: Alaskan malamute, Samojede, Chow chow, Grønlandshund, Siberian husky.
Baggrund: Disse hunde har haft flere opgaver, men de er primært blevet brugt til slædekørsel, hvor de har transporteret mennesker og udstyr over store afstande i sne og kulde.
Kendetegn og krav til ejer: Disse hunde er meget selvstændige, stærke og udholdende. Generelt har hundene stor interesse for vildt. De er generelt venlige og accepterende over for mennesker, men ikke altid venlige over for fremmede hunde. Hundene skal socialiseres tidligt og bør ligeledes tidligt lære glæden ved at samarbejde med mennesker, da de ellers kan være svære at træne. Disse hunde har et relativt stort behov for motion.
Kamp- og stridshunde. Eksempelvis: Bull terrier, Bull mastiff, Mastino napoletano, Engelsk bulldog, Amerikansk staffordshire terrier, Great japanese dog (Akita).
Baggrund: Disse hunde har været anvendt til hunde- og tyrekampe samt som krigs- og stridshunde.
Kendetegn og krav til ejer: Hundene er alle fysisk stærke, de besidder et stort mod og er meget selvstændige. De kan være svære at stoppe, hvis de kommer i slagsmål med andre hunde. Aggressivitet mod andre hunde forekommer ofte blandt voksne individer. Det er vigtigt, at man tidligt socialiserer disse hunde blandt andre mennesker og venlige hunde. De skal tidligt lære glæden ved at samarbejde, og det er meget vigtigt, at ejeren har et godt og velfunderet lederskab over for hunden. Selvom hundene i denne gruppe ofte er meget venlige over for deres egne familier, kan de være svære at håndtere offentligt og bør derfor ikke anskaffes af førstegangshundeejere.
Gårdhunde. Eksempelvis: Dansk/svensk gårdhund, Østrigsk pinscher, Keeshound, Eurasier, Schnauzer, Mellempinscher, Grosser schweizer sennenhund, Berner sennen.
Baggrund: Pinschere og schnauzere var oprindelig staldhunde, hvis vigtigste opgave var at holde muse- og rottebestanden nede. Det gav dem også betegnelsen ”rottehunde”. De vogtede desuden bl.a. hestene i stalden, hvorfor de den dag i dag har let til gøen, når fremmede nærmer sig.
Kendetegn og krav til ejer: Pinschere og schnauzere er nysgerrige, opmærksomme og selvsikre. Pinschere er generelt vagtsomme og går ligesom mange terriere ikke af vejen for et rask slagsmål med andre hunde.
Sennenhunde og de øvrige gårdhunde er generelt omgængelige og venlige hunde, men de kan optræde vagtsomt og kræver derfor en kærlig, men konsekvent opdragelse, som bør påbegyndes tidligst muligt. Alle hundene i denne gruppe holder af at deltage i familiens gøremål.
Terriere: Eksempelvis: West highland white terrier, Cairn terrier, Australsk terrier, Border terrier, Fox terrier, Irsk terrier, Bedlington terrier, Yorkshire terrier, Lakeland terrier.
Baggrund: Alle terriere er oprindeligt jagthunde, og denne egenskab ses stadig hos hundene i dag. Enkelte bliver stadig brugt på praktisk jagt. Terrierne blev primært brugt til jagt på dyr såsom mus, rotter, vildkatte, grævlinger og ræve.
Kendetegn og krav til ejer: Terrierens jagtinstinkt er bevaret hos de mange terrierracer, vi kender i dag, og selv om de fleste terriere holdes som familiehunde, må man være klar over, at jagthunden ligger skjult ”lige under pelsen”. Terrierne er generelt modige, nysgerrige og noget gøende. De fleste terriere er selvsikre og selvstændige, grænsende til det stædige. De er intelligente, charmerende, livlige og aktive. De har behov for motion og træning samt opgaver – ellers finder de selv på nogle! Vær opmærksom på, at de fleste terriere kræver regelmæssig pelspleje.
Hof-, tempel- og selskabshunde. Eksempelvis: Bichon frisé, Malteser, Mops, Cavalier king charles spaniel, Coton de tulear, Lhasa apso, Chihuahua, Pekingeser, Papillon, Puddel.
Baggrund: En stor gruppe hunde, der har til fælles, at de er fremavlet med henblik på at være mennesket til glæde og holde os med selskab. De fleste af disse racer er små af statur, ofte så små, at de kunne bruges som levende ”varmedunke” under tøjet. Andre var ofringsgaver i templet, og andre igen blev anvendt som ”handelsvarer” eller en slags ”alarmklokker”, som gav lyd fra sig ved uventet besøg. De fleste har stadig let til gøen. Flere af hundene i denne gruppe er miniatureudgaver af større racer.
Kendetegn og krav til ejer: Vælger man en af selskabshundene som familiehund, bør man – som navnet antyder – prioritere selskab højt. De vil gerne deltage i familiens aktiviteter og er grundet størrelsen nemme at have med. Hundene er som oftest meget samarbejdsvillige og nemme at træne. De skal have tryghed og få tillid gennem mange gode oplevelser – også med fremmede hunde i forskellige størrelser, og de skal ikke overbeskyttes! Hunden behøver ikke at sidde på armen af os. Selv de mindste hunde har fire ben og bruger dem gerne!
Der er endnu ikke skrevet kommentarer
Race Hunde
Du skal være medlem af gruppen for at kunne kommentere.
Gå til gruppens forside