2.478 visninger
|
Oprettet:
(¯`v´¯)YeshuaHamashiach(¯`v´¯)
Tilmeldt:
8. sep 2009 Følger: 64 Følgere: 61 Heste: 1 Emner: 64 Svar: 253
Tilmeldt:
8. sep 2009 Følger: 64 Følgere: 61 Heste: 1 Emner: 64 Svar: 253
Hvor mange timer uden foder? {{forumTopicSubject}}
Forleden dag havde jeg en samtale med et andet hestemenneske, da vi begge er lidt bekymrede for en hesteflok (6 islændere) der kun har adgang til mad, få timer i døgnet.
Hestene går på græs 2 timer om formiddagen, og får så wrap når de lukkes ind.
Wrappen bliver spist i løbet af nogle timer, og hestene står så uden mad til næste morgen.
Hvor mange timer mener i herinde at en hest må stå uden foder?
jul 2008
Følger: 65 Følgere: 67 Heste: 6 Emner: 99 Svar: 2.556
Jeg ville absolut ikke synes, det var nok Min har adgang til hø hele dagen - også på græsfolden, hvor der pt. ikke er så meget græs
Blogger
Tilmeldt:
aug 2010
Følger: 98 Følgere: 710 Heste: 3 Emner: 86 Svar: 1.846
jan 2004
Følger: 50 Følgere: 39 Heste: 5 Emner: 134 Svar: 2.290
Heste har et behov for at have noget at beskæftige sig med, noget rodemateriale, lidt ligesom svin. Det kan være nogle halmstrå i bunden af boksen eller på folden, en saltsten eller nogle grene. Men det behøver ikke være hø og wrap ad libitum. Det er i hvert fald for fjollet og fpr ikke at sige spild af ressourcer og synd for hesten, hvis det er det der gør, at den skal kæmpe med overvægt og andre livsstilssygdomme/stofskiftesygdomme, f.eks. forfangenhed.
Hvis de omtalte ponyer ser trivelige og tilpas ud, så lad være med at bekymre dig om deres fodring. For mig at læse, er der intet i vejen. Mine heste står heller ikke og æder hø og wrap med højt energiindhold døgnet rundt, så går de eddermanme til! De fodres restriktivt med grovfoder, to gange dagligt (om vinteren, nu går de på døgnfold) og ellers kan de æde af deres strøelse og deres saltsten. Eller drikke vand.
sep 2009
Følger: 50 Følgere: 52 Heste: 1 Emner: 2 Svar: 168
De heste jeg har haft, har altid haft hø/wrap/græs at spise 24/7 og de har aldrig været for tykke eller forfangen!
Jeg forstår godt i er bekymret. Hvordan er deres huld?
sep 2009
Følger: 50 Følgere: 52 Heste: 1 Emner: 2 Svar: 168
sep 2009
Følger: 64 Følgere: 61 Heste: 1 Emner: 64 Svar: 253
Det ligger til racen at tage hurtigt på, da de stammer fra områder med meget lidt føde.
Min bekymring ligger mere i at de jo æder wrappen i løbet af relativt kort tid, og at de så står på tom mave i rigtig mange timer.
Hestene går i løsdrift, men på jordfold de resterende 22 timer i døgnet, når de ikke er på græsfolden.
jul 2008
Følger: 65 Følgere: 67 Heste: 6 Emner: 99 Svar: 2.556
Men naturligvis skal man ikke propfodre en hest, der er overvægtig. Så ville jeg give små portioner mange gange om dagen og fjerne kraftfoderet. Evt. overveje hø frem for wrap.
Det er jo ikke kun beskæftigelse, men også for at holde maven igang på en naturlig måde Synes det er helt forkert at kalde et tyggebehov for "fuldstændigt misforstået" Risikoen er høj for kolik, mavesår og stress, hvis hestene står på tom mave så længe! Selvom nogle racer er mere nøjsomme end andre
aug 2016
Følger: 20 Følgere: 28 Emner: 30 Svar: 3.500
Jeg kan levende forestille mig mange gode grunde til at holde igen på mængden af foder.
Det kan være valget mellem pest eller kolera - og kedsomhed.
Hvis du har indflydelse på stedet, så foreslå at de blander hø/wrap med halm ved servering.
Målet er egentlig ikke at der skal ædes halm og dermed strække på høet.
Målet er, at dyrene skal få meget mere beskæftigelse pr kilo hø, da det tager tid at pille det lækre wrap fra kedeligt halm.
Og ellers - spørg ejer med venlighed og nysgerrighed om fordelene og ulemperne ved dem metode, de har valgt.
...
Jeg ville nok selv foretrække ad libitum.
Men, nok via grovfoder blandet med halm, hvis de åd den mængde de skulle have for hurtigt.
dec 2012
Følger: 28 Følgere: 288 Heste: 5 Emner: 2 Svar: 2.723
jan 2004
Følger: 50 Følgere: 39 Heste: 5 Emner: 134 Svar: 2.290
Den var møntet på mig - jeg vil bare lige tilføje, at jeg ikke kalder et tyggebehov for misforstået. Men jeg mener så til gengæld, at man har misforstået, hvis man forveksler et behov for at tygge med et behov for at æde.
Når man så selv nævner naturen i den sammenhæng, så sig mig, hvad æder de vilde heste om vinteren, når jorden er dækket med sne? Så står de i hvert fald ikke og fylder sækken med hø og wrap i 15-20 timer. Har de så mavesår? Og er det så ikke naturligt nok?
mar 2020
Følger: 6 Følgere: 5 Svar: 35
Giver man islændere ad libitum - vil de fleste blive fede. De får flere kcal ud af føden (det er der studier på) + at deres genetik er baseret på at de går og skal søge efter føden i en noget andet terræn end en bunke hø. De bevæger sig jo ikke på foldene når de “blot” har en bunke hø (min drøm er vandrefold, men det kræver en gang lotto-kroner)
Så man kan håbe at jordfolden bidrager med så tilpas mange spirer at hestene får nok til maven.
Rent medicinsk læste jeg en tråd et eller andet sted, at mavesår er at foretrække frem for overvægt, hvis det er “sådan det skal være”
Mine egne går ikke i løsdrift, men fodres med hø morgen aften og lidt senere, samt græs på fold (er opstaldet ude) - men de rides også en del for at de ikke skal blive overvægtige - den ene er, da hun har været skadet. Så jeg ved snart ikke hvad jeg ville “vælge” hvis jeg stod og skulle vælge.
Blogger
Tilmeldt:
aug 2010
Følger: 98 Følgere: 710 Heste: 3 Emner: 86 Svar: 1.846
Men det bør jo aldrig handle om at vælge, begge bør undgåes!
I naturen spiser heste jo en enormt stor del af døgnet men det er lidt af gangen, vi har igennem tiden haft tendens til at fodre vores heste efter vores egen tanke om portioner, men sådan er de jo ikke bygget. Jeg er overbevist om at det ofte er noget af det der går galt (i hvert fald når man overvejer foder-aspektet af mavesår).
Min personlige erfaring er også at når heste har konstant adgang så kan stråfoderet godt være ekstra godt ved refill, men når de ved at foderet er der så går de sagtens rundt og laver meget andet og spiser deres foder langsommere og løbende
jan 2020
Følger: 1 Svar: 17
Kan alle heste administrere fri adgang til wrap/hø/græs? NEJ, NEJ, NEJ og atter NEJ!
Og ikke alle er enige i teorien om at de 4-5 timer uden stråfoder er den sikre vej til mavesår. https://ecir.groups.io/g/main/topic/30300206#232955 og https://ecir.groups.io/g/main/topic/how_can_i_balance_the_need_to/34060177?p=Created,,,20,1,0,0::recentpostdate%2Fsticky,,,20,2,640,34060177&jump=1. Hvis i ikke gider læse det hele, så læs blot det dyrlægen E. Kellon skriver.
nov 2007
Følger: 151 Følgere: 391 Heste: 5 Emner: 140 Svar: 1.625
Ja det lyder meget hårdt mit svar - men det er ikke meningen - nogle hesteejere måler nøje op hvor meget deres heste må få at spise i så og så lang tid.
At de går på jordfold kan skyldes at de nemt bliver forfangen og ikke hverken kan eller må komme på græs.
Jeg ville nok pænt banke på og spørge ind til deres måde at håndtere deres heste på - som reglt er der en forklaring på alt
sep 2009
Følger: 64 Følgere: 61 Heste: 1 Emner: 64 Svar: 253
Jeg passer hestene til dagligt, så jeg bestemmer ikke over hvor meget og hvor ofte de skal have mad.
Hestene tilhører en skole, og jeg gør bare som min chef beder mig om.
Jeg er ikke ekspert på området, derfor spørger jeg til råds, for at finde ud af om jeg skal tage en snak med min chef for at finde en bedre ordning for hestene.
Min chef er ikke selv hestemenneske, så han ved heller ikke det helt store, men er altid åben for at ændre tingene, for at hestene trives bedst muligt.
Som sagt er jeg ikke ekpert, og derfor ville jeg bare forhøre mig, inden jeg ville tage den op med min chef.
okt 2004
Følger: 99 Følgere: 160 Heste: 5 Emner: 156 Svar: 9.698
maj 2009
Følger: 54 Følgere: 602 Heste: 2 Emner: 278 Svar: 5.753
Bare lige for at sige, at ubegrænset mængde grovfoder godt kan betyde at hesten taber sig. Det bakker Mettes kommentar op - netop at min meget trivelige hoppe bedre håndterer at der er mad tilgængeligt hele tiden.
Blogger
Tilmeldt:
aug 2010
Følger: 98 Følgere: 710 Heste: 3 Emner: 86 Svar: 1.846
Det er længe siden jeg har læst det, men af egen interesse er det ikke utænkeligt at jeg giver mig til at søge efter kilden igen en af dagene.
jul 2008
Følger: 65 Følgere: 67 Heste: 6 Emner: 99 Svar: 2.556
Jeg synes i hvert fald ikke, at "fnuller/strå" i bunden af boksen er nok - ja min spiser faktisk slet ikke hø, han ikke synes dufter godt eller som er for fuld af bundmateriale. Jeg tror i øvrigt heller ikke, træpillesmuld blandet med enkelte strå i bunden er særligt godt for dem at gå og spise og nulrer i Har de mere hø, så kan de bedre selv bestemme, hvilket af det, de vil spise/om noget af det er dårligt, og så kan de sortere lidt. Nogle heste spiser dog alt indenfor rækkevidde - der nytter det selvfølgelig ikke bare at lade dem æde alt... men i stedet små portioner mange gange dagligt eller noget slowfeeder
Og jeg synes IKKE, deres tyggebehov kan stilles med eks. at spise grene/saltsten. Min har begge dele, og det er tydeligt, at har han ikke haft nok hø på folden, så er han skide ligelgad med træstammer eller salt - han er voldsomt sur, utilfreds og kaster sig over foderet indenfor (dette skete til tider i starten af perioden, hvor han flyttede opstaldningssted, inden vi fik en høordning stablet på benene af samme årsag). Han er ellers IKKE en forslugen eller madglad type. De har kæmpe træstammer på folden og græs - og adgang hertil altid.
Det positive ved ikke at bestemme i meget begrænsede mængder, hvad hesten skal have er faktisk også at se, hvor gode de er til selv at regulere. Vi kan jo ikke spørge dem, hvad de har brug for hele tiden. Min har altid en periode eller to på året, hvor han spiser enoormt meget af sin træstamme - tidligere spiste han hegnspæle - men på nyt sted spiser han heldigvis træstammen i stedet. Så har han perioder, hvor han bruger sin saltsten meget - og igen perioder hvor han intet af det berører, men alene spiser græs og hø Selvom jeg regulerer hans kraftfoder med vitaminer, elektrolytter, tilskud til musklerne, lucerne, fiberpiller og alt muligt hejs. Jeg tror selv, de er gode til at mærke, hvad deres mave har brug for... men det er op til os at lytte
nov 2007
Følger: 151 Følgere: 391 Heste: 5 Emner: 140 Svar: 1.625
apr 2011
Følger: 7 Følgere: 6 Heste: 3 Svar: 12
Høet var den til den rigtige grove side.
Dyrlægen fortalte de så rigtig fine ud, sunde hove og de lidt til den tykke side, men ikke meget, de blev brugt til hyggeture.
Har altid ment heste skal fodres så vidt muligt med grovfoder, for ungå maveproblemer.
Og mine har aldrig har syge.
jul 2007
Følger: 40 Følgere: 36 Heste: 4 Emner: 3 Svar: 24
Jeg har lavet automatiske led åbnere - så mine heste får tildelt hø.
Kl 06.00 Hø
Kl 08.30 Hø
Kl 10.- 10.30 ca krybbe foder og lidt hø.
Kl 13.00 Hø
Kl 15.30 hø
Kl 18. Krybbe foder og hø
Kl 20.30 hø
23.30 hø
03.00 hø
Og så igen kl 06. ??????
Hvor mange timer uden foder?