Aflivning eller videresalg? Skaderelateret emne {{forumTopicSubject}}
Hej.
Pt. står jeg men min pony, som nu har været halt i over et år. Hans halthed startede med at være en halthed i 4 grad, og nu er den mellem 1 og 2, og han har rykke tsig til at være omkring 70% rengående. Vi har haft smed, dyrlæge og massør på ham i godt og vel 1år nu, og fys har vi haft ude 2 gange her for nyligt. Efterhånden føler jeg ikke rigtig det rykker sig så meget med hans tilstand, og derfor bliver jeg tvivl om, hvad der er det rigtige at gøre. Han er ikke generet af hans halthed, og skridter og galloperede fint rundt, men i trav er der lidt at se. Når han traver kan man se han nogle gange træder lidt ekstra ned i benet, men ellers er han ikke generet, og han løber frisk frem uden andre anmærkninger. Han har haft boksro i godt og vel en hel månede i træk, og udover det ca. 14 dages tid nogle få gange. Pt går han på fold med en anden hest, hvor de har massere af plads til at gå rundt på sammen. Han har haft eget frimærke (lille fold ca.4x4m), hvor han gik rundt selv i lang tid, uden at være generet af hans levevilkår.
Da jeg lige er blevet 16 sidste år, og ikke længere må ride pony, så er jeg i tvivl over, hvad der pt. er det rigtige at gøre. Jeg har i lang tid vidst, at jeg ville beholde Haffer (min pony), men eftersom han har været halt i over et år nu, og jeg også gerne vil videre, så ved jeg ikke, hvilken beslutning der er den rigtige pt... Synes i det vil være fair overfor ham, at sælge ham videre som selvskabshest, eller evt. aflivning? Jeg er bange for, hvis han bliver solgt videre, og måske på et tidspunkt bliver haltfri, at han så bliver sat igang igen, og at hans skade så springer frem igen grundet mangel på forståelse af hans skade. På den anden side føler jeg heller ikke, at det er fair overfor en så livsglad hest som ham, at aflive ham grundet en skade, som han som sådan ikke er generet af. Jeg vil kun ham det bedste, og derfor er jeg så i tvivl om, hvad der vil være det rigtige pt.
Hvad angår hans skade, så kan dyrelægen ikke finde ud af, hvad det er selvom hun har kigget på ham i godt og vel et helt år nu, med ca. 14 dages mellemrum eller 1 måneds mellemrum. I starten startede det ud som en hovbyld efterfulgt af en hovknusning samt hovblødning, men nu efter begge dele er et overstået kapitel, og han går med såle og en hestesko der dækker hele hoven, så er han dsv stadig halt, og vi ved ikke hvorfor. På Mandag kommer dyrlægen igen, for at tjekke hans tilstand.
Hvad synes i er det rette at gøre i sådan et tilfælde? Og vil i få en ny dyrlæge til evt. at kigge på ham?
aug 2016
Følger: 20 Følgere: 28 Emner: 30 Svar: 3.500
Hvis en hest er syg eller på anden måde har specielle behov, ville jeg derfor ikke selv sælge den videre.
Hvis du låner den ud, så står du stadig som ejer = har stadig mulighed for at styre forløbet.
Jeg indrømmer blankt, at jeg ville ikke betale for en hest, der havde været halt i et år.
Haltheder, der kan gå væk, går ofte over indenfor et år - herefter er tommelfingerreglen at haltheden er permanent.
Ejede jeg en hest, som jeg ikke kunne beholde og ikke egnede sig til salg - ville jeg slagte
jun 2011
Følger: 30 Følgere: 41 Heste: 1 Emner: 43 Svar: 1.646
En død hest lider ikke, måske hårdt skrevet, men fakta. Vil du ikke selv beholde ham, så afliv ham, da han kan ende i de forkerte hænder.
Jeg har selv været vidne til en hestehandel af en hest til 45000 kr for ca 10 år siden, en hest der var vind og skæv og der var hævet uanvendeligheds forsikrings på den. handlen gik selvf tilbage da det blev opdaget, men der er stadig en risiko for, at den hest blev solgt igen til, måske samme pris igen, tråds skævheden.
Så for hestens skyld....
okt 2014
Følger: 9 Følgere: 9 Heste: 1 Emner: 8 Svar: 10
jun 2008
Følger: 278 Følgere: 887 Heste: 7 Emner: 292 Svar: 2.114
Jeg havde som udgangspunkt i hvad du havde skrevet, nok valgt en aflivning.... for at undgå hesten ender med at blive redet, kastebold etc... men uden at vide hestens alder eller øvrige tilstand
okt 2014
Følger: 9 Følgere: 9 Heste: 1 Emner: 8 Svar: 10
Han er kun 8 år, og det er tydeligt, at han elsker livet. Han er altid glad, og elsker kontakt med mennesker, og derfor vil det være synd at aflive ham i en så tidlig alder, men hvis det er det eneste rigtige, så er det selvfølelig den beslutning der skal træffes.
aug 2016
Følger: 20 Følgere: 28 Emner: 30 Svar: 3.500
Jeg tror, at du skal passe på med, at have som mål, at lave en god plan. For - medmindre du kan beholde ham og passe ham til perfektion de næste 20 år - så kommer vi mennesker til at gøre valg, der forkorter hans levelængde.
Salg og forkert brug kan også forkorte hans liv - men han risikerer at have en dårlig tid til sidst, hvis folk beder ham om at gøre ting, som hans helbred ikke holder til.
Du kan finde en låner.
Eller beholde.
Er det ikke muligt - så er aflivning nok en mindre elendig skæbne end salg til ukendt skæbne.
Køber kan være meget sød, klog og velmenende - men vi ved aldrig hvad der sker for os mennesker. Ved fx skilsmisse kan man være nødt til at skaffe sig af med heste meget hurtigt for at dele boet... Og hvor havner hesten så?
jun 2007
Følger: 138 Følgere: 274 Heste: 17 Emner: 46 Svar: 287
nov 2011
Følger: 22 Følgere: 144 Heste: 3 Emner: 124 Svar: 5.762
maj 2007
Følgere: 41 Emner: 131 Svar: 8.703
feb 2012
Følger: 14 Følgere: 14 Heste: 1 Emner: 22 Svar: 111
dec 2008
Følger: 15 Følgere: 22 Heste: 1 Emner: 54 Svar: 1.777
Du skriver at du altid har ville beholde ham, så jeg går ud fra at det kun er pga. skaden at du nu ikke vil, hvad ville planen være hvis han ikke var skadet?
Der ud over.... du er 16 år, Hvad siger dine forældre?
Jeg havde valgt at aflive, trods den unge alder, en hest der halter har ondt, så jo, den er mærket af det.
Jeg har selv stået i samme situation, min hest fik som 8 årig en knæskade som efter et år ikke var i orden, jeg valgte at aflive da fremtiden ikke så lys ud for ham. under hans skade smuttede han fra mig og tonsede rundt i fuld galop og buk på folden med de andre heste, hvor man tænkte at han da ikke fejlede noget, hvor efter han knap kunne gå.
Så de kan altså godt løbe rundt i kådhed, trods en slem skade.
Trods hestens gode humør, fortjener den bedre end at have ondt, så giv den fred eller behold den og giv den de undersøgelser og behandlinger den har behov for.
dec 2005
Følger: 60 Følgere: 84 Heste: 5 Emner: 17 Svar: 2.735
Sån en hest beholder man selv, hvis man vil ha den ska forblive i live.
Den ville være en stor udgift for en foldbums, man ville sku overtage, uden at ku bruge den til andet end klapning.
Så aflivning, ville da være det bedste for hesten - og dig, så ved du hvad der sker.
jan 2004
Følger: 50 Følgere: 39 Heste: 5 Emner: 134 Svar: 2.290
Hvis den halter som bivirkning af rygproblemer, så halter den ikke kun på ét ben. Så vil den halte på to ben, diagonalt.
Når det kommer til at omsætte dyr, så som udgangspunkt, så sælger man ikke noget, der ikke er i orden.
Jeg er tilhænger af, at alle dyr skal have en chance for at leve, og langt hen af vejen skal vi som deres mennesker hjælpe dem alt det vi kan ($$$). Men man skal også vide, hvornår man skal komme videre.
Og der er ingen skam i at aflive en hest på 8 år. Den har allerede levet længere end gennemsnittet for en dansk hest.
apr 2011
Følger: 8 Følgere: 5 Emner: 10 Svar: 368
Jeg kan ikke svare på hvad der føles rigtig for dig.
Et godt udgangspunkt er at spørge sig selv, hvis jeg ikke vil/gider/kan, hvad får mig til at tro at andre vil/gider/kan?
Hvis du sælger/forærer din hest væk, giver du også ansvaret og din indflydelse omkring hestens fremtid væk.
Hvis du vælger aflivning, kender du det sidste kapitel.
Din bekymring omkring at han vil blive prøvet til som ridehest igen er ganske plausibel og efter nogle forsøg ender han måske alligevel i en transport sydpå fordi den sidste krone skulle vrides ud af håbefuld køber/aftager nr 10...
Eller måske ender han hos det søde milde menneske der bare gerne vil have en ny rar ven at gå i skoven med og måske lave tricks og som vil knuseelske ham til han udånder som en gråhåret herre på en smuk forårsdag.
Jeg ved ikke hvilken af de skæbner der er mest sandsynlig for en skadet hest?
Det er et stort og betydningsfuld at have ansvar over for et andet levende væsen. Ment i respekt, du er selv kun et barn (hvis alder er korrekt), så jeg håber du har dine forældre til at hjælpe dig med beslutningerne.
God vind til jer!
nov 2004
Følger: 19 Følgere: 6 Heste: 7 Emner: 4 Svar: 22
nov 2011
Følger: 22 Følgere: 144 Heste: 3 Emner: 124 Svar: 5.762
mar 2008
Følger: 2 Følgere: 1 Heste: 1 Svar: 4
Kan blive en længere forklaring..
Tisser han godt?
Findes risiko for han har nyresten(kristaller)
Jeg har en med det problem. Ingen kunne finde ud af hvad der var galt, haltheden bevægede sig også.
Han fik en kur med Resium. 1 liter. Kan købes i Matas)
Fik desuden en tisse the, så han blev tvunget at tisse.
Han modtog dog også healing af denne magiske mand, men Resium hjælper. Hvis du googler det, ser du det bruges mod galdesten hos mennesker.
Værd et forsøg efter
min mening.
dec 2008
Følger: 15 Følgere: 22 Heste: 1 Emner: 54 Svar: 1.777
maj 2019
Følger: 1 Emner: 6 Svar: 14
Det er altid godt at prøve med en anden dyrlæge for det kan være de kan se noget andet end den dyrlæge du “plejer” at bruge
Sådan som du beskriver det lyder det til at ponyen er fuldt ud tilfreds med sit liv uden smerter og uden ridning, med en masse foldtid så benet kan få lov at bevæge sig
Hvis jeg var dig vil jeg ikke aflive den da den er så meget mere vær! Du kunne sælge den til en lille pris som hyggepony (uden ridning) hvor det er en der gerne vil lære den lidt tricks og ellers lade den gå som foldbums.
Hvis det kun er en meget lille smule halthed i traven og den er glad for at gå frem og løbe et par runder så lad den være rigtig hygge pony
Jeg er sikker på den er nem at få ud til en familie der ville gøre alt for dens bedste hvis du bare siger at den ikke må rides, det er ivhertfald ikke det du skal bekymre dig for
Personlig mening, så lad den leve og hvis haltheden bliver værre, så kan man snakke om en aflivning men det lyder på dig som om det står stille og den ikke har ondt, så bare lad den være foldbums og hyggepony på fuld plan, så kan du være sikker på den får de bedste sidste år af dens liv og det er jo det alle ønsker for deres heste
mar 2016
Følger: 22 Svar: 1
dec 2008
Følger: 15 Følgere: 22 Heste: 1 Emner: 54 Svar: 1.777
nov 2004
Følger: 19 Følgere: 6 Heste: 7 Emner: 4 Svar: 22
Hvis nu du har et hold i nakken i højre side, så kan du jo sagtens gå rundt og se dig fint både lige ud og til venstre uden at du er påvirket af din smerte i højre side eller hvad? Så kan man vel også være smertepåvirket uden at vise tegn på smerte..
Så hvis ponyen går på fold og ikke viser tegn på smerter, så er det måske fordi den naturligt indretter sig efter sine begrænsninger.. men det kan naturligvis bare være mig og mit vås...
Jeg har haft et par skrotheste, der har nydt et godt og langt liv som foldkammerat, håndhest og hygge.
jul 2009
Følger: 2 Svar: 135
nov 2011
Følger: 22 Følgere: 144 Heste: 3 Emner: 124 Svar: 5.762
Og ja, hvis jeg har hold i nakken, så har jeg nødvendigvis ikke ondt i de stillinger, men på et eller andet tidspunkt er jeg altså NØDT TIL at kigge til højre. Hvordan vil du fortælle en hest, og få den til at forstå, at den ikke skal kigge til højre måske?
nov 2004
Følger: 19 Følgere: 6 Heste: 7 Emner: 4 Svar: 22
Ved du hvad... Det tror jeg faktisk ikke jeg gad at gå og bruge min energi på, at fortælle hesten, hvad den ikke måtte...
Jeg tror bare, jeg ville lade den gå på folden og bevæge sig i sit eget tempo, og så ellers holde øje med om den fulgte flokken og om den så ud til at trives fint med at gå som foldkammerat. De fleste væsner i denne verden affinder sig med at bevæge sig inden for egne fysiske afgrænsninger.
Og så ville jeg klart lytte til, hvad dyrlægen anbefalede som et niveau, hvor hesten kunne opretholde holdbarhed og livskvalitet. Hvis en hest er købt som selskabshest, så er det jo anvendelsesgraden, det kan man indskrive i hestens papirer, som en del af kontrakten, så køber og sælger er afklarede med, at hesten har det anvendelsesniveau, som der er angivet.
Min erfaring er, at mine heste traver ud til høet om morgenen, hvis de gider... og så er det faktisk det hurtigste der foregår den dag.. Så jeg ville ikke være nervøs ved at have en hest med skånehensyn gående i min flok...
Og så ville jeg ALTID tage min hest omkring en dyrlæge med uddannelse indenfor kiropraktik.
Men jeg ville bestemt ikke bruge tid på at stå og forklare hesten, at den fik ondt, når den travede.... Det finder den sikkert selv ud af og slår over i galop for at kompensere. Præcis, som jeg ville forvente, at du drejede din krop kompenserende mod højre for at se, hvad der skete i den retning, hvis du havde hold i nakken. Har man en hest med skånehensyn, så indretter man sin hverdag efter det, ellers skal man jo ikke have en hest med skånehensyn.
nov 2011
Følger: 22 Følgere: 144 Heste: 3 Emner: 124 Svar: 5.762
nov 2004
Følger: 19 Følgere: 6 Heste: 7 Emner: 4 Svar: 22
...
Og piger på 16 skal leve RIGTIG længe med deres valg, derfor skal de hverken skræmmes eller skændes ud i et valg, men træffe det valg, der giver bedst mening for dem, og ikke det valg der giver bedst mening for de rådspurgte.
jun 2011
Følger: 30 Følgere: 41 Heste: 1 Emner: 43 Svar: 1.646
Det er en smuk tanke du har om, at hvis TS sælger hesten kan den blive en hyggehest for andre. Men hvad hvis de nye ejere ikke kan beholde hesten? Der kan ske så meget i en hesteejers liv, der gør, at salg bliver en nødvendighed. Manglende økonomi, helbred eller skilsmisse, eller alle 3 ting. Selvom TS tager forbehold i en salgs kontrakt, så er det ikke sikkert en ny ejer får disse forbehold med i en ny handle og vupti, hesten fejler intet. Så det er utopi, at tro, at en skadet hest kan blive en udmærket foldbums.
Jeg har selv stået på sidelinjen i en sådan handel. ( se min kommentar længere oppe )
Om man er 16 år eller 100 år så er, der ubehagelige beslutninger der SKAL tages. Ikke at jeg vil bestemme, at TS SKAL aflive. Men mere at den slags beslutninger er nødvendige engang i mellem. Jeg har selv prøvet at skulle træffe valget om aflivning og jeg valgt den rigtige beslutning om aflivning af et føl på 1,5 mrd. Alternativt ville jeg ha stået med et skravl af en hest, der ikke ville kunnet ha klaret livet som løsdrifthest. Det var dyrlægen, der anbefalede aflivningen, da det er deres opgave, at fortælle os dyre ejere hvornår det er dyrplageri IKKE, at aflive. Min kat måtte jeg også lade aflive, da hendes nyre var stået af. Hun kunne redes ved at komme ind og få lagt drop med væske ofte, men hun var tæt på 16 år så det var skruen uden ende, at lade leve. Og for hvis skyld? Kattens? Hun gemte sig under sengen og kom ikke ret gerne ud. En kat der gemmer sig lider. For min skyld? Ja tak til livet for katten hvis hun havde en go fremtid. Men det havde hun ikke og med alderen i betragtning, så var aflivning det bedste valg. Ubehageligt? Ja jeg tudbrølede i 14 dage begge gange. Men jeg har det godt med begge valg. Det er vores forbandede pligt, at træffe de ubehagelige beslutninger, når det er tid og når dyrlægen siger det. Uanset vi kan li det eller ej. Anskaffer vi dyr, så må vi også tage ubehagelighederne med. Vi kan ikke kun nøjes med de gode oplevelser. Desv.
nov 2004
Følger: 19 Følgere: 6 Heste: 7 Emner: 4 Svar: 22
Det er et tilfælde jeg ser din besked, jeg følger ikke tråden videre, da jeg har givet mit besyv til trådens starter.
Det er naturligvis ærgerligt, at der findes mennesker, der ikke overholder aftaler i forbindelse med køb og salg. Jeg er ikke ét af dem.
I alle mine handler, der har jeg fået det skrevet ind i kontrakten, at hvis jeg som køber ikke kan varetage hestens opretholdelse af eksempelvis økonomiske eller helbredsmæssige årsager, så er jeg/ min familie forpligtet til at kontakte sælger mhp. at lade handelen gå tilbage alternativt forestår jeg afvikling af hesten. Det har de sælgere som har solgt mig heste selv været indforstået med.
Det er vores naturlige pligt at aflive og afvikle i rette tid. Hvornår dét er, det ved vi som ejere kun bedst. Men inden vi når dertil, der skal det være gennemtænkt. Det er lettere at leve videre med sorgen og smerten, hvis vi ved, at tiden var rigtig, end at leve videre med at have taget er liv i utide.
Dette er min sidste kommentar i tråden. Da den i oprindelse handler om et andet menneskes afklaring i forbindelse med et eget valg. Så medmindre trådstarteren har yderligere afklarende spørgsmål, så må I andre have en fortsat god dag.
okt 2014
Følger: 9 Følgere: 9 Heste: 1 Emner: 8 Svar: 10
Aflivning eller videresalg? Skaderelateret emne