1.289 visninger
|
Oprettet:
Kan et føl opleve for meget? {{forumTopicSubject}}
Lidt inspireret af alle de tråde om hvad man bør træne med sit føl/plag, kunne jeg godt tænke mig at vide om i mener/ved om man også kan træne for meget med sit føl/plag?
(med træning tænker jeg generel håndtering, gå ture, oplevelser, bid/dækken/udstyr mm.)
På facebook ser jeg nogle, hvor deres omgang med føllet/plagen virker ret overdrevet, og som om at fokusset på hesten er væk, fordi at den bare "gøre hvad den bliver bedt om", og "gør det godt".
Med føl/plage tænker jeg op til 1,5 år alderen.
Lad os få en god gammeldags debat, med lidt indhold
jan 2015
Følger: 3 Følgere: 26 Heste: 3 Emner: 85 Svar: 2.122
Unghestene/plag/føl har efter min erfaring kun mentalt og fysisk overskud til kortvarig træning - og da god kvalitets træning i min verden går ud på at stoppe mens legen er god - før føl/plag/unghest bliver mental eller fysisk træt, så er det kortvarigt og ikke nødvendigvis hver dags træning man er ude i.
Der hvor jeg kan være bekymret med “for meget” træning er, at dem som gør det oftest gør det, fordi det er deres første og eneste heste - så de er ofte uerfarne, og ikke specielt gode til at stoppe/give efter/fjerne pres....og deraf risikerer at ende med et ungt dyr, som lærer at samvær med mennesket ikke er samarbejde, men både mental og fysisk hårdt arbejde. Og ofte oplever jeg også, at disse mennesker langt he af vejen mens føllet/plagen er ung kan presse den - men får problemer når den bliver unghest/voksen og siger fra.
Mvh Charlotte
aug 2008
Følger: 81 Følgere: 101 Heste: 7 Emner: 259 Svar: 7.271
dec 2008
Følger: 15 Følgere: 22 Heste: 1 Emner: 54 Svar: 1.777
Jeg synes godt man kan gå ture med den og lege på banen/folden med miljøtræning, men kortvarigt og kun så længe den synes det er sjovt og interessant.
Med min egen gik jeg ture ved vej og i skov, legede med paraplyer, bolde og presenninger i hallen, men når han ikke gad mere så stoppede vi, jeg havde en ung hest der havde det sjovt, var nem at tilride og der var ikke noget der kunne ryste hans grundvold ud over en flok køer ??
Men jo man kan helt klart sagtens over gøre det, og overstimulere og så får man enten en hest som blive sur, tvær og ikke gider mennesker eller en hest der er ked og opgivende.
mar 2011
Følger: 146 Følgere: 1642 Heste: 4 Emner: 1.745 Svar: 18.540
Et par måneder før han blev 2 år, påbegyndte jeg træning ifb med dyrskue. Hvor han blev trænet et par gange om ugen i at gå ture og blive mønstret. Efter dyrskue trænet vi lidt miljøtræning og i at blive vænnet til diverse ting på kroppen, også gik vi lidt ture, var til FHF weekend, også stod han meget stille igen i vinterperioden hvor der ikke var meget træning. Så påbegyndte vi træningen igen i foråret, og har trænet jævnt Ca tre gange ugentligt siden da. Først mønstring, longering, ture. Så sadel, rytter, ture. Han bliver trænet indtil december hvor han får pause i tre måneder før han virkelig påbegynder livet som ridehest
Mvh TT
mar 2011
Følger: 146 Følgere: 1642 Heste: 4 Emner: 1.745 Svar: 18.540
Mvh TT
apr 2011
Følger: 43 Følgere: 46 Heste: 8 Emner: 17 Svar: 510
Jeg har selv en 2 års nu og han har da været udsat for lidt af hvert.. Han har feks. været på ridelejr og til et enkelt stævne med jordarbejde. Han er aldrig blevet presset til noget han ikke kunne eller ville og alt håndtering er foregået i hans tempo.. Vi får stor ros fra folk vi møder, fordi han er så rolig og velafbalanceret
maj 2007
Følgere: 41 Emner: 131 Svar: 8.703
Hvordan har du det med f.eks. at taget føllet/plagen med til div. arrangementer, hvor den er på LÆNGE og MEGET?
Vi er helt på bølgelængde når træning gælder om kvalitet frem for kvantitet.! Og det er jo også oftes der man går samarbejdsvillige, og fokuserede dyr. Det gælder jo faktisk for alle individer, mennesker som dyr
maj 2007
Følgere: 41 Emner: 131 Svar: 8.703
Hvilke positive ting bidrager en pause med, ved hesten psyke? Eller gør man det for hesten fysisk?
Jeg har aldrig benyttet mig af pauser i forbindelse med tilridning, eller anden håndtering, med mindre at det har været påtvunget, men kan se at det er en kotume at folk gør det
dec 2007
Følger: 1 Følgere: 2 Emner: 5 Svar: 372
Min første hest fik jeg som helt rå 6 mdrs - hun havde aldrig været i hænder, og der skulle en voksen mands kræfter og et langt tov til at hive hende ud af traileren og ind i stalden. Hvordan de fik hende ind i traileren i første omgang, tør jeg næsten ikke tænke på. Mine tre andre heste var egen avl og var i hænder fra dag 1. Jeg har aldrig gjort så meget med de unge udover almindelig opdragelse og det helt lavpraktiske (stå bundet, børstes, løfte hove, blive trukket), men det har så også føltes mest naturligt at gøre det i små portioner, når det passede mig. Jeg har ligesom Charlotte oplevet personer, der kun har den ene hest, som bruger oceaner af tid på deres plag og måske også får overgjort det lidt uden helt at vide, hvordan de skal kommunikere med hesten. Kendte engang til en, der gik tur med sin 2-års hver eneste dag og havde den ude på staldgangen til striglning 1 time om dagen. Den var ikke specielt nem at håndtere alligevel ...
Når de så er blevet 2,5 år, har jeg udfordret mine heste mere med dækner, gåture alene osv. MEN jeg har så også altid haft noget andet at træne og ride på, imens jeg havde føl og plage - både andres og mine egne heste (efterhånden som de voksede til).
I dag er jeg hesteløs og har været det i nogle år. Jeg overvejer, om jeg skal købe mig et føl, fordi det er sådan jeg har været vant til at have hest - helt fra starten. Derfor tænker jeg nogle af de tanker, du nævner her, trådstarter - vil jeg komme til at overdrive træningen, fordi jeg gerne vil mere, end hvad føllet egentlig har brug for? Det er vigtigt at have i baghovedet i hvert fald.
Jeg påtænker i øvrigt at købe føl fra et stort stutteri, hvor de tjener de fleste af deres penge på at lave ridelejre for børn om sommeren. Oveni avler de på næsten alle deres hopper (det er kvalitetsavl på kårede hopper, så det er fine heste), så føllene er med til undervisning, på skovture, i søen om sommeren og omgivet af børn. Det skulle give meget afbalancerede føl/plage, og det så overhovedet ikke stresset ud, da jeg var der til åbent hus sidste år. Så det giver da også noget at tænke over.
maj 2007
Følgere: 41 Emner: 131 Svar: 8.703
mar 2011
Følger: 146 Følgere: 1642 Heste: 4 Emner: 1.745 Svar: 18.540
Og jeg kan også se en arbejdsglæde hos de heste der holder pause
Mvh TT
maj 2007
Følgere: 41 Emner: 131 Svar: 8.703
jeg ved det ikke, har aldrig brugt det
mar 2011
Følger: 146 Følgere: 1642 Heste: 4 Emner: 1.745 Svar: 18.540
Mvh TT
okt 2010
Følger: 47 Følgere: 56 Heste: 7 Emner: 223 Svar: 658
Blogger
Tilmeldt:
sep 2010
Følger: 3 Følgere: 6 Heste: 4 Emner: 8 Svar: 45
Løfte ben osv har de lært fra de var et par dage gamle, således at de ikke finder det mærkelig når det endelig skal bruges
Men jeg har rigtig dårlig erfaring i at direkte gå på banen og lave Miljøtræning med 30 forskellige ting, så bliver de som regel overfusede .
Ville dog slet ikke proppe bid i munden på nogen under 2 år uanset køn!
jan 2015
Følger: 3 Følgere: 26 Heste: 3 Emner: 85 Svar: 2.122
Principielt vil jeg nok mere tænke, at det er “ forkert” daglig træning, som gør dem overstimuleret, men end hvis man en enkelt gang vælger et længere arrangement, såsom et føl-/plagskue - her sover de nok godt i tiden efter, men det plejer ikke at være enkelt begivenheder som så , der giver problemer, mere dagligt pres.
Jeg er jo så heldig at have min egen gård, og der passede det fint ind, at den dagligetræning reelt set bestod at blive trukket til/fra fold - for at kunne det, der skal man jo kunne stå stille, gå frem, vende og stå stille.
Og på en gård står der jo en grøn trillebør på gårdspladsen den ene dag, og den næste dag en boggietrailer, lidt flagrende plastik fra en wrapballe ect, så miljøtræning blev det også meget naturligt til.
Var vejret godt, så kunne vi kigge på hestetraileren og evt gå lidt ind/ud.
Så mere almindelig håndtering end dissideret træning - og mere træning udfra om dagen var god til det/jeg havde tid/solen skinnen/plagen virkede oplagt til det.
Mvh Charlotte
aug 2009
Følger: 122 Følgere: 268 Heste: 19 Emner: 386 Svar: 7.171
Jeg tror egentlig jeg er meget enig med flertallet herinde: lidt træning og at man skal stoppe imens legen er god. Dog mener jeg det varierer fra hest til hest. Nogen kan sagtens overskue en del, imens det for andre er rigeligt at blive striglet.
dec 2008
Følger: 15 Følgere: 22 Heste: 1 Emner: 54 Svar: 1.777
Han var altid løs i hallen og ofte sammen med andre heste, så han gik til og fra tingene som det passede ham, på den måde stoppede vi når han ikke gad mere, tit gik han bare hen til mig og ville nusses eller legede med de andre heste når, det Jeg nu havde lagt frem ikke var spændende mere
Så han er aldrig blevet presset mere end han selv gjorde
aug 2009
Følger: 122 Følgere: 268 Heste: 19 Emner: 386 Svar: 7.171
apr 2008
Følger: 65 Følgere: 221 Heste: 6 Emner: 52 Svar: 667
Under træningen af hoppen, er han bare løs på ridebanen.
Sammenlagt er det alt fra 10 minutter til 1 time, er dog opmærksom på hvor meget han kan kapere i hovedet. Vi laver ikke alt for meget nyt på en dag, men mange af de samme ting.
Forleden var han ude og blive miljøtrænet i godt 10 minutter.
Jeg mener at et føl har godt af at opleve en masse, men i små doser. Jeg synes det fungere bedst ved at introducere dem stille og roligt til tingene - altså i etapper.
Et føl kan som en voksen hest, godt opleve for meget - det er op til hovedet på den enkelte hest, tænker jeg.
Kan et føl opleve for meget?