{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.912 visninger | Oprettet:

Hvad skal jeg gøre? {{forumTopicSubject}}

Da jeg mange gang har tænkt over om jeg skal sælge mit guld, men er de fleste gang kommet frem til, at det skulle jeg ikke, men nogen vil jeg gerne.
Da vi har meget svært ved at finde hinanden, og hun bare er ligeglad, så er jeg meget tvivl om jeg skal lade være eller gøre det.
Jeg fik hende til min konfi i maj 2016. Jeg begyndte at tilride hende, da jeg har kendt hende siden gun var føl. Hun var ligeglad til at starte med, men så.
Jeg begyndte at tilride hende i skridt var hun ligeglad, men så kom vi til traven, hun løb bare med mig, hun bukkede og stejlede.
Så vi måtte starte forfra igen efter det! Vi begyndte igen, nu kunne vi næsten trave uden problemer, så skulle hun lærer at galopper, hun bukkede og løb med mig hel tiden. Jeg blev bange for hende, så jeg stoppede med at ride hende i 1-2 måneder, så startede vi op igen skridt er og var ingen problem. Traver kan hun stadig finde på at løb, men slet ikke på samme måde, hun kan stadig godt fonde på at hoppe og sådan noget. Men galop kan hun ikke, og hun bukker osv. Hvis man prøver på det.(adfær i ridningen)
På marken hvis man skal hente hende, kam hun finde på at stejle hvis man skal have hende ind, hvis hun ikke er enig.
På staldgangen opfører hun sig pænt, ingen unoder. Kun med når hun skal løfte forhovene, det kan hun ikke i nu, har prøvet igen og igen, men hun kan ikke. Hun kan godt bliver lidt sur, hvis man tager baghovene men ikke slemt!

Ting der er sket(fald, og andre ting) dårlig ting!
Hun har sparket mig en gang, da hun blev bange, fordi jeg væltede ned af en stol, da jeg skulle op på hende.
Faldt af hende 2-3 gange.
Bukkede med mig, så mange gang jeg ikke kan tælle mere.
Stejlede 3-4 gang med mig på ryggen, alle gange fordi hun er blevet bange.

Gode ting, der er sket!
Vi har fået et nogenlunde bånd.
Vi har sprunget 30-40cm, da vi var tæt på at være færdig med tilridening, men måtte starte igen.
Og hun har løssprunget til i mellem 50-60cm.
Hvad skal jeg gøre? Skal jeg sælge hende eller arbejde videre med hende?


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Hvad skal jeg gøre?
  • #1   1. jan 2017 Synes ikke du skal sælge. "Unoderne" under ridning lyder meget som smerter, ubalance eller gener fra udstyr. Rigtig god idé at få den tjekker igennem af KST, massør eller andet og så få en god underviser der har styr på anatomisk korrekt ridning og træning på hestens præmisser. Hesten er ung, den har meget at lære endnu - og de ting skal du lære den. Det kan du evt også søge hjælp til hos din underviser smiley op med modet, din hest er ikke ligeglad med dig - den er uerfaren og ved måske ikke helt hvad den skal.

  • #2   1. jan 2017 Nogle af de problemer har jeg også haft med min og det viste sig at det var fordi hun var fuldstændig låst og anspændt fra nakke til hale.

  • #3   1. jan 2017 Jeg får hjælp af en der har afaringer med ungheste. Hun har også tjekket hende for smerter, men hun havde ikke nogen.
    Her den anden dag, væltede hun mig ind i hegnet, da jeg skulle til at ride hende?


  • #4   1. jan 2017 Få noget prof hjælp.. få den undersøgt for smerter der kan udløse hendes udbrud.. og her snakker jeg ikke bare om en massør, hun skal undersøges..

    Men først og fremmest, få hjælp fra en prof og ikke bare en veninde der engang har redet en shetter til.. det kan få hen og blive meget farligt, og som du beskriver det, så havde jeg som forældre allerede forbudt dig at arbejde videre med ridningen..


  • #5   1. jan 2017 Der skal en fagperson til at sige hvorvidt den har smerter eller ej. Synes du skal få en KST ud og se på hesten - vil vædde med den har hammerondt smiley

  • #6   1. jan 2017 Hun er blevet tjekket. Hun er dog lidt anspændt, men det er kun hvis jeg har får stramme tøjler, så lige hun ride jeg med, så løse tøjler, at hun bare rider

  • #7   1. jan 2017 Hvem og hvordan er hun tjekket?

  • #8   1. jan 2017 Hvis du har haft en behandler ude som sagde at hesten hverken har spændinger eller låsninger, så ville jeg finde en anden behandler smiley der findes ikke heste uden smerter/spændinger - især ikke når hesten udviser den adfærd som den gør.

  • #9   1. jan 2017 Hvis du er 100% sikker på den ikke har nogen smerter ( få evt en kiropraktor, massør ud )

    Derefter - tandlæge ? Passer sadlen? Passer bidet?

    Få en fast underviser på - evt Camilla stormont, el Linette Christensen
    Et alternativ er at sende hesten i ridning.


  • #10   1. jan 2017 Jeg synes du skal få den tjekket en dyrlæge der evt også er kiropraktor. Som de andre siger, så lyder det som en reaktion på smerter. Disse smerter kan komme fra noget, som en massør eller andre fagpersoner ikke kan finde, derfor anbefaler jeg en dyrlæge.

    Utilpassede sadler kan også skabe store problemer, og det er en mulighed at få EB sadelmager ud, få rettet sadlen til eller køb en ny efter sadelmagers anvisning.

    Jeg ved at det kan gå hen at blive dyrt, men det er dyrt at have hest, og problemerne går ikke væk med undervisning eller tid, hvis hesten har ondt.


  • #11   1. jan 2017 Jeg skal have ny sadle, da den jeg har ikke passer, hende jeg rider ved har en sadle jeg må låne, da den passer hende. Og når jeg har den på er der ingen ting, men når jeg rider i min egen(gør jeg kun når jeg ikke har den anden!)

  • AMT
    AMT Tilmeldt:
    maj 2007

    Følgere: 41 Emner: 131 Svar: 8.703
    #12   1. jan 2017 noget af det første du bør, er at få hesten tjekket for smerter af en kompetent uddannet behandler - der bæst bliver du også nødt til at se indad, og se dig selv som rytter, og hvordan du håndtere hesten.

    er dine kompetencer gode nok til at uddanne en unghest? er dine forventninger til dig selv for høje i forhold til hvad du faktisk kan?

    ved du hvad du laver? eller gør du bare noget, som du tror er rigtigt? smiley

    er sadlen tjekket, så du ved at den passer hesten?


  • #13   1. jan 2017 Og endnu et godt tip er at se om energiniveauet i maden er for højt til din hest.

  • #14   1. jan 2017 Hun får korn og det har hun altid fået.

  • #15   1. jan 2017 Så ligger problemer måske i sadlen. Jeg synes stadig du skal have en sadelmager ud, både for din og hestens skyld.

    Måske er hende du rider hos dygtig, men en sadelmager arbejder med at tilpasse sadler hver dag og ved hvordan sadlen skal ligge.


  • #17   1. jan 2017 Hvis hun får korn er der en mulighed for, at hun kan udvikle mavesår, hvilket også kan give de symptomer du beskriver. Min egen gjorde fuldstændig som din, og det var grundet mavesår. Efter medicinsk behandling og skift til foder med lavt indhold af stivelse stoppede hun med "ballade"

  • #18   1. jan 2017 Så synes jeg du skal læse denne artikel og genoverveje om din hest skal have korn fremadrettet.

    http://www.foderinfo.com/diverse-ang-fodring/diverse-om-korn/

    Hvis den udelukkende får korn mangler hesten en masse vitaminer og mineraler + den vil få alt for meget overskudende energi...

    Få en foderekspert ind over, som har styr på foder og mængden til lige præcis din hest.


  • #19   1. jan 2017 Men min farfar har ALTID givet sine heste korn, og der har ikke været noget i vejen med dem(de har alle sammen været travheste og kørt travløb)

  • #20   1. jan 2017 Korn er ikke godt til heste og det er en typisk gammeldags fodringsmetode, men det gør den ikke rigtig smiley din hest skal have en ordentligt foder.

  • #21   1. jan 2017 Korn er bare ikke et foretrukken foder for heste mere fordi man har opdaget det ikke er særlig godt for dem.

    Jeg synes du skal begynde og sætte dig lidt mere ind i heste, foder og træning, ellers vil jeg anbefale at sælge hesten til en mere erfaren - det holder jo ikke i sidste ende smiley


  • #22   1. jan 2017 Hvis problemet kun er der når du rider i din egen sadel, som du selv siger ikke passer - så har du jo selv svaret på hvorfor den reagerer som den gør.

    STOP for guds skyld med at ride med en sadel der ikke passer! Og så få en behandler ud der kan fjerne de skader som en dårligt tilpasset sadel har forårsaget.

    Og få byttet foderet ud også.
    Ja, i "gamle dage" fodrede man med korn og gulerødder, men vi er heldigvis blevet kloge. Drop kornet og giv ren vit/min istedet, sammen med en ordentlig portion hø/wrap (gerne ad. lib)
    Er dette ikke nok til at den kan holde huld, så find et fuldfoder med højere energiniveau, men som ikke er propfyldt med sukker og stivelse (korn). Sukker + stivelse skal sammenlagt helst ikke udgøre mere end 15%


  • #23   1. jan 2017 Jeg ved godt, at det ikke er det du har lyst til at høre, men korn er ikke særlig sundt for heste pga. den store mængde stivelse. Forskningen har lært os meget over de seneste par år, og bare fordi at man har fodret heste med korn i lang tid betyder det ikke, at det er den bedste måde.

    http://www.heste-nettet.dk/nyheder/4426/

    Den letteste måde prøve om det måske kunne være maven, er at skifte til foder med under 15% stivelse og så give hesten min. 12 kg hø/wrap om dagen fordelt ud over flere gange smiley


  • #24   1. jan 2017 Jeg har redet siden jeg var 6, så ridening er der styr på. Jeg har en farfar der har haft hest siden han var lille og nu er han altså 66, så han har styr på hvad han laver og køre af mad osv. Jeg har en mor og far der er bange for heste og ikke kan lide dem, jeg kan ikke gøre andet end hvad jeg gør, jeg har lånt ny sadle, skal snart købe en ny. Hun rider bedre med den!

  • #25   1. jan 2017 Få en sadelmager ud for guds skyld. Det ender jo med du ødelægger den stakkels hest. Ikke kun Tarm og fordøjelses systemet, men også ryggen på den.

    Det kan ende rigtigt galt, hvis man ikke sætter sig ind i at have hest, før man får en hest.

    Hellere ride uden sadel eller lav noget jordtræning, gå en tur, istedet for at rid med en sadel man er udemærket klar over ikke passer.


  • #26   1. jan 2017 Hvor længe man har redet og holdt hest betyder ikke, jo længere = jo bedre og mere rigtigt er det man gør. Er enig i, at du er nødt til at lære, åbne øjnene og indse, at du måske har begået en fejl - og det er helt ok, alle begår fejl. Men kan du ikke der, så skal du sælge hesten til en der kan.

  • #27   1. jan 2017 Mim farfar, mor, far og farmor, vil ikke hører på hvad jeg siger, jo billigere jo bedre!
    Farfar siger at korn, hø, gulerødder og en masse rugbrød, vil være det der skal hjælpe!
    Farmor siger det er synd hun går med dækken!
    Far og mor siger bare det samme som dem, jeg kan ikke rigtig gøre noget.


  • #28   1. jan 2017 Det kan godt være at det var et godt foder da din farfar var barn, men nu er der heldigvis kommet meget andet og MEGET bedre fodermidler på markedet.

    I gamle dage brugte man også hjemmelavede bid af diverse kæder og ståltråd, havde heste i spiltove, osv osv osv, men vi er heldigvis blevet meget klogere på hesten, og hvordan den skal passes.

    Korn er IKKE hestefoder! smiley


  • #29   1. jan 2017 Så sælg hesten. smiley

  • #30   1. jan 2017 Jamen, hvis hest er det? Det er dit ansvar - så må du sgu sætte sig på tværs og tænke på hesten.

  • #31   1. jan 2017 Fie- jeg har IKKE lyst til at sælge den, som jeg har skrevet!

  • #32   1. jan 2017 Den er min. Jeg har prøvet min de holder sammen, jeg har prøvet alt, men det hjælper ikke!

  • #33   1. jan 2017 Det bliver du nødt til, for ellers ender det med at det går alvorligt galt for den stakkels hest.

  • #34   1. jan 2017 Mht. priserne, så tror jeg faktisk det er billigere at fodre med rene vit/min blandinger end at fodre med korn smiley

    Ellers er fx. regulator complete et rigtig fornuftigt foder, og det er faktisk rigtigt billigt i brug, fordi de skal have så lidt af det smiley horselux easy er fx også rigtig billigt og samtidig lav på stivelse/sukker


  • #35   1. jan 2017 Dit spørgsmål er jo om du skal sælge hende eller arbejde videre med hesten

    Hvis du ikke kan give hesten det den har brug for - jamen så tænk på hesten og sælg den. Alt andet er da synd.


  • #36   1. jan 2017 Desværre er det ofte sådan, at voksne har en indgroet ide om, hvordan ting skal være, fordi sådan har de altid gjort det .

    Du må finde en masse forskning der viser, hvad forkert foder og forkert udstyr gør ved en hest.

    Hvis ikke du selv har råd til at skifte foder og ikke selv har råd til sadelmager og ikke får støtte hjemmefra, så skal i måske genoverveje om i har råd til at have hest. Det er hårdt sagt, men det er synd for både dig og hesten med alle de frustrationer der følger med, når hesten ikke fungere.


  • #37   1. jan 2017 Du kan i hvertfald starte med at smide din sadel ad helvedes til - det koster ikke noget smiley måske kan du endda sælge den, og så er der penge til en spand vitaminer eller en gang massage/kiropraktor smiley

  • #38   1. jan 2017 Stakkels hest? Jeg mishandler den ikke. Jeg prøver og gøre det så godt for den, jeg rider uden sadle(bliver smidt af, da jeg ikke kan ride uden sadle) jeg prøver at over bevise dem, med alt, men de er ligeglade.

  • #39   1. jan 2017 Ja jeg er også sikker på du gør alt hvad du kan. Men hvis du ikke kan mere, er det mest fornuftige og ansvarlige at sælge hende så hun kan komme hen til et sted med erfarne mennesker, der kan rette op på hendes mulige skader og skavanker.

  • #40   1. jan 2017 Ingen siger du mishandler den, men der er jo noget grueligt galt og det er synd. Ved godt du prøver, men det nytter jo tydeligvis ikke noget - det er synd.

  • #41   1. jan 2017 Ingen tvivl om at du vil hesten det bedste, ellers havde du ikke skrevet indlægget her smiley

    Men hvis du ved at den har ondt (hvilket den tydeligvis har, vurderet ud fra dens adfærd og dine egne ord om at sadlen ikke passer), så skal du altså ikke ride den. Så må du spare op til massage/kiropraktor og sadelmager/sadeltilpasning så hesten kan få det godt i sin krop og få en sadel der passer smiley

    Vi er mange herinde som gerne vil hjælpe dig med at finde artikler og undersøgelser der understøtter vores viden omkring fodringen af din hest, men det kræver at du viser det til dine forældre/bedsteforældre. Virker det stadig ikke på deres holdning, så synes jeg at du skal finde et fritidsarbejde så du selv kan betale foderet til din hest smiley


  • #42   1. jan 2017 Jeg skulle have købt et godt kamera, men valgte at lade være, da jeg skal bruge dem på køb af sadle/sadlemager. Når det så er gjort, så håber jeg det hjælper. Hvis ikke, så skal jeg have en ud og kigge på hende.
    Foder kan godt vente til alt det her er over, så vil jeg kigge på det bagefter?


  • #43   1. jan 2017 Du må endelig sige til hvis du vil bruge de artikler vi finder til dig, som argumentation for, hvorfor tingene skal laves om. For så vil jeg gerne sætte lidt tid af til at finde nogle til dig. Men hvis ikke du har tænkt dig at bruge dem, så vil jeg ikke bruge til på det.

    Vi vil alle vores heste det bedste, men nogle gange er det vi gør nu ikke det bedste. Min egen hest fik i 2 år ren havre og ingen hø i boksen om natten. Jeg troede egentlig at den havde det fint. Men fordi jeg tog mig tid til virkelig at google mig frem til ny viden, fandt jeg ud af, at den ikke havde det fint.


  • #44   1. jan 2017 ang. foder er mit svar både ja og nej. Hvis hesten ikke har problemer med foder på nuværende tidspunkt, kan det gode udsættes. Men da du ikke har nogen reel mulighed for at vide hvordan maven ser ud, uden en kikkert undersøgelse, kan du forårsager mange flere skader ved ikke at skifte foder nu.

  • #45   1. jan 2017 Jeg vil gerne bruge dem 100%

    Altså Bette Nøk får korn med olie, masser af gulerødder og rugbrød, en masse hø, hun har salt sten og hun får en masse godbidder og en lakrids sliksten..


  • #46   1. jan 2017 Jeg vil mere sige sadlen kan vente
    Få rettet op på mulige skader med en massør og kiropraktor
    Så skift foder
    Og indtil da kan du ride uden sadel smiley


  • #47   1. jan 2017 Alt undtagen korn og som sådan godt nok. Korn indeholder omkring 50 % stivelse, som er rigtig dårligt for hestens mave, hvilket kan fører til mavesår som følge af mavesyren ødelægger mavesækken, og sår der hele tiden er i berøring med syre er ligesom at få citron saft i et sår konstant.

    Der findes mange gode og relativt billige alternativer til korn, hvor hesten også dækkes ind med vitaminer samt enerigen udløses langsommere så hesten ikke bliver overgearet. Derudover indeholder korn ikke meget fedt eller proteion eller andre vigtige komponenter for hestens muskelopbygning, hvilket også kan gå hen at give problemer med ridningen, fordi i ikke kommer nogle steder, da hesten ikke bliver stærkere.

    http://www.foderdata.com/ - er en super god hjemmeside til at give et overblik over, hvilket foder der findes, hvordan det er sat sammen (her skal du være særligt opmærksom på stivelse og FE).


  • #48   1. jan 2017 Det er rigtig flot at du sparer op til sadelmager! smiley
    Du bliver også nødt til at spare op til en behandler - selvom hun får en sadel der passer, så vil hun stadig havde ondt i ryggen, efter af have gået med den gamle smiley


  • #49   1. jan 2017 Men jeg vil gerne høre, hvad for noget foder kan i så tilbyde til mig? Som vil virke til hende?

  • #50   1. jan 2017 Jeg synes du skal starte med at prøve rene vitamin/mineral piller smiley det er rigtig billigt, og for de fleste heste er det også rigeligt, hvis de får masser af hø/wrap ved siden af.

    Hvis hun så går hen og taber sig, så kan jeg anbefale regulator complete, horselux easy, equiguard og andre lignende foderblandinger hvor stivelse og sukker tilsammen udgør under 15% smiley


  • #51   1. jan 2017 Har IKKE læst andre end de ca 10 første indlæg og opfanget nogle ting da jeg scrollet ned...
    Du kommer måske ikke til at lide hvad jeg kommer med..Men sådan må det så bare være.. Intet ondt ment.

    Du er desværre ikke kompetent nok til at tilride din hest! Kan godt være du har redet siden du var 6 år men når du ikke sørger for at tage alle forholds regler ifb. Med tilridningen der resulterer i at du falder ned ad skamlen så din hest sparker dig, så er du bare ikke dygtig nok! På rå, unge, føl, plag og utilredne heste skal man ALTID sørge for at have tænkt alle mulige scenarier ind og sikre sig at der ikke sker noget der gør hesten bange! Og udfra din hest sin opførsel der skyldes smerter er du samtidig med til at lære den at opfører hun sig på en hvis måde så slipper hun for ting. Det kaldes betigning. Eller tillært adfærd om du vil.
    Få din hest tjekket igennem af en fagperson som er kiropraktor/Osteopat. Og ikke rid med en anden sadel end den der passer med 100% sikkerhed. Få en sadelmager på! Og sørg for guds skyld at få en underviser på der er uddannet indenfor hestens indlæring så det ikke bare er en der mener din hest er fræk og skal sættes på plads smiley og ja..få din hest sat på et fuldfoder med stivelse og sukker under 10% smiley
    Jeg ønsker dig lykke til med det hele. Og hvis du ikke kan/vil opfylde det ovenstående for hestens skyld så sælg hende! For så er det det bedste for jer begge to smiley

    Mvh TT


  • #52   1. jan 2017 I forhold til fodring:
    Jeg vil anbefale lucerne + vitaminer og mineraler. Jeg er sikker på at der ligger en foddershop i nærheden af hvor du bor, og lucerne er både godt og billigt. Snak med ekspedienten og sig at du gerne vil have lucerne uden sukker eller melasse tilsat, for nogen gange tilsætter de det.

    jeg har selv skiftet min over på lucerne og vitaminer og han holder fint hul på det.


    I forhold til hesten:
    Er det traveren på din profil? Som bliver 4 her næste gang?
    Giv den tre måneder til et halvt års pause fra ridningen. Jeg synes også godt det kunne lugte lidt af en hest der er igang med et vækst-hop og trænger til det.

    Min egen voksede meget sent (tog en 5-10 cm mellem 4 og 7 års alderen hvor de normalt ikke tager andet end 2-3 cm højest) og han var rigtig tvær under rytter.



    Havde det været min hest havde jeg droppet ridningen helt et par måneder til fordel for at skifte fodder og give hesten en voksepause. Så kan du også sparre lidt op til en ny saddel.


    Og uanset hvor mange år man har haft med heste at gøre kan man altid lære nyt. Det er vigtigt at tænke over.
    Jeg har reddet siden jeg var 9 = 13 år og jeg lærer stadig nye ting hele tiden. smiley


  • #53   2. jan 2017 Det er en ærgerlig situation du står i. Med forældre og bedste forældre, hvor tingene går efter deres hoved. Og derfor ikke gør det rigtige for hesten pga de ikke gider smide alle de penge i hesten, selv om det er det rigtige at få tingene undersøgt og få noget professionelt hjælp.
    Jeg kan godt forstå at det er hårdt at høre den barske sandhed herinde når der ikke rigtigt er så meget du kan gøre ved det, og at det vil være hårdt for dig at sælge hesten.

    Jeg håber at du finder en løsning. På en eller anden måde kan vise dine forældre at det ikke er så sort hvidt at have hest, og at din farfar nok er lidt gammeldags med hensyn til det hele omkring heste.
    Hvis ikke, ja så er det nok bedst for alle parter at sælge smiley


  • AMT
    AMT Tilmeldt:
    maj 2007

    Følgere: 41 Emner: 131 Svar: 8.703
    #54   2. jan 2017 hvis du ikke kan ændre den måde du har hest på, så er salg det bedste.

    om hesten har ondt kan vi selvfølgelig ikke konkludere over nettet, men din beskrivelse tyder på det.

    din hest bør ikke rides før en kompetent behandler har tjekket den (og her er det ikke nok med en "tilfældig" bekendt) - og heller ikke uden sadel.

    hvis du ikke kan tilbyde hesten ordentligt foder, ordentligt udstyr, behandlinger, ordentlig ridning mm. så er salg uden tvivl at foretrække for hestens skyld.

    hvis du siger at det er din bedstefar, som styre de praktiske ting, og han er så indgroet i den gamle måde at holde hest på, og derfor ikke vil rokke sig, så vis ham dette emne. smiley


  • #55   2. jan 2017 Nu har jeg altså ikke læst alle kommentarerne, men i hvad jeg læser, så har du simpelthen haft for travlt!

    Man begynder ikke at lære en rå hest som kun nogenlunde kan trave med rytter, at galoppere, du begynder ikke at springe på en hest, hvis den ikke har de andre ting i orden - ifølge min holdning.
    Jeg tror ærligttalt du har proppet for mange ting ind, for hurtigt.
    Man siger at grundridningen, bunden for en sund og fornuftig hest, tager ca. 3 år. Hvis du virkelig gerne vil have en hest som stoler på dig, som lærere tingene med ro og rigtigt, så skal du sænke farten, og tage tingene i hendes tempo. Vent med galoppen med rytter på. Lad hende galopere i longen, så hun selv kan finde rytmen i starten uden rytter. Stop mens legen er god når det går godt, og du sidder på hende, osv osv.

    Det ville udmiddeltbart være mit råd, også få en kompentent træner ud og hjælpe, men frem for alt, ting tager tid, og det må man altså leve med, hvis man ikke kan det, så skal man ikke have en rå- eller unghest smiley


  • #56   3. jan 2017 Det er noget af et problem du står med, altså ikke kun at der er nogle udfordringer mht din pony, men også en "hestefamilie" der har en meget klar ide om hvordan man skal holde hest. Det er virkelig ikke nemt for dig som ung at skulle hamle op med forældre og især bedsteforældre, sådan som du beskriver deres holdninger og jeg synes det er flot at du prøver at finde ud af hvad du kan gøre ved disse problemer. smiley

    Nogle af kommentarerne kan være lidt hårde, men ikke desto mindre er jeg enig med dem meget hen ad vejen! Jeg håber ikke at du tager svarene ilde op, da de jo er sagt med god mening og et håb om at du vil tage rådene til dig. smiley
    Mht fordringen ville jeg skippe kornet, give vitaminer og øge mængden af hø/wrap. Det er selvfølgelig rigtig svært i din situation mht dine bedsteforældre, men jeg ville tage en snak med dem, vise dem de forskellige link om fodring, som folk har været så flinke at finde til dig og bruge dem til at bakke op omkring foderskift.
    Hø/wrap gives gerne i forholdet 2 kg pr 100 kg hest (man kan få målebånd, der kan give indikation af hvad din pony ca vejer) eller hø ad libitum (dvs fri adgang til hø), hvis pony/hest ikke er overvægtig.
    Vitamintilskud findes i mange forskellige typer, men er sjældent dyre og generelt er "hø/wrap/vitamin-fodring" ikke dyrt i forhold til krybbefoder (div. musli osv), men det er selvfølgelig dyrere end fodring med korn og halm.
    Det handler om at holde sukker og stivelse niveauet nede og korn er fyldt med begge dele og giver både høj "eksplosiv" energi og meget høj risiko for mavesår. smiley

    Det leder så hen på din ponys adfærd og kunne både skyldes energien i kornet og smerter som fx kommer fra et mavesår, sadlen, tænder osv. Det er vigtigt at du sikrer dig at den ikke har smerter og det er skal være en fagperson som en kompetent hestedyrlæge, gerne med erfaring i kiropraktik. Din alder i betragtning og fordi du nok er afhængig af dine forældre er med på den mht at skulle betale for regningen, så er det ikke helt så ligetil i forhold til hvis du er voksen. Men du må forklare dem at det er meget vigtigt at de bakker dig op omkring din pony og at de også har et ansvar for at din pony ikke har smerter og du ikke kommer til skade pga dens adfærd.

    Noget andet ud over foder, udstyr og eventuelle smerter er din erfaring på området og båndet til din pony. Et råd som jeg skriver til dig i bedste mening er, at du skal forstå at du stadig har meget at lære og at du skal kunne kigge indad på din egen adfærd. Os der har haft med heste at gøre i rigtig mange år -selv din farfar ( smiley ) bør altid være bevidst om at man lærer hele livet og at især indenfor hesteverdenen bliver man aldrig færdigudlært. Det øjeblik at man tror at man bare har styr på det og "kan det der med heste og ridning", vil være det øjeblik hvor man stopper sin udvikling og faktisk spænder ben for sig selv. smiley

    Din ponys adfærd kan være smerter eller frygt fordi den ikke forstår hvad du vil have den til eller endda en blanding af det hele. Når du i så ung en alder har fået en ung, rå pony er du kommet på en stor opgave -en opgave en masse voksne med mange års rideerfaring heller ikke altid klarer så godt. Det stiller nogle kæmpe krav til dig som rytter og også i den daglige håndtering og hvis du vælger at beholde din pony, så vil jeg kraftigt anbefale dig at få noget undervisning/hjælp fra en kompetent person der har en masse erfaring i at opbygge tillid mellem hest og rytter og som har kendskab til en masse jordarbejde i og med at der også er konfliktadfærd i den daglige håndtering (stejlen osv).

    Den nemme måde vil helt klart være at sælge. Men det vil du ikke lære noget af og lignende problemer kan opstå med en ny pony pga fx fodringen der ikke er ideel og fordi du måske skal lære en anden måde at håndtere hesten/ride på.

    Der er mange af os der har stået i samme situation som dig og da jeg var på din alder fik mine ponyer også korn og jeg synes da aldrig at de havde ondt nogle steder! smiley Men løb også ind i problemer og selvom jeg selv synes at jeg var pissegod til at ride og træne dem, så havde mine ponyer og heste gennem tiden en anden holdning! smiley Jeg måtte virkelig ændre min måde at tænke på og gøre ting på og da først jeg blev bevidst om mig selv på en anden måde, begyndte tingene altså at rykke for mig både ridemæssigt og håndteringsmæssigt! smiley

    Det blev frygteligt langt, men håber at det satte nogle tanker igang hos dig og håber og krydser fingre for dig og din pony!


  • #57   4. jan 2017 Nu har jeg læst stort set alle kommentarerne, og kommer nok til at gentage en hel masse, men så bliver det i hvert fald fremhævet.

    Nej, DU skal ikke arbejde videre med hende.

    Du skal have hjælp til hende smiley En 14-årig, der selv begynder at tilride hesten, starter på galoppen selvom der stadig er problemer i traven, selvfølgelig bukker og løber hesten også her. Har haft utallige problemer, og selvom der stadig er problemer med trav og galop starter man alligevel på at springe.... det lyder altså bare ikke godt.

    Jeg siger det samme som Siw: du har haft alt, alt for travlt!
    Jeg tror muligvis du har haft en romantisk forestilling om, hvordan det må være at kende en hest fra føl og tilride den selv, og du er nok begyndt alt for hurtigt på tingene fordi du gerne vil i gang. Det skulle nok bare ikke have været dit konfi-gave projekt.

    Måden, du skriver på og lister tingene op i "gode ting der er sket" og "dårlige ting der er sket", for at være helt ærlig: så virker du bare for umoden til at tage den her opgave på dig.

    Det lyder ikke til at du har haft dyrlæge/kiropraktor/lignende ude? Du får hjælp af en der har "erfaringer med ungheste" og hun har også lige tjekket hesten for smerter? Det er fint til husbehov men med mindre man er uddannet, så kan man ikke tjekke hesten for smerter/spændinger/låsninger mere dybdegående.

    Du er nødt til at være mere åben over for egne fejl hvis du gerne vil have løst det her problem, for hvis man bare bliver ved med at stikke fingrene i ørerne og sige "jeg har redet siden jeg var 6 år og der er ingen problemer, min farfar ved alt så der er ikke noget galt", jamen så sker der jo ikke noget.

    Vi laver alle fejl, men i dit tilfælde kan det gå hen og blive pænt farligt, og du har brug for yderligere hjælp end blot én der har "erfaring med ungheste" som så ikke har formået at stoppe det før det er gået helt galt... smiley


  • Riley  T
    Riley T Tilmeldt:
    dec 2016

    Følger: 2 Svar: 10
    #58   4. jan 2017 Jeg ville nok sælge unghesten og køb en færdig tilredet hest og måske få undervisning ved en som er hestekyndig smiley

  • #59   5. jan 2017 Men hun bukker kun når jeg rider på marken, men ikke når vi er andre steder... glemte jeg at skrive

  • #60   5. jan 2017 jeg har ikke læst alle kommentare kun de først så bebrejd mig ikke hvis det jeg har læst er blevet rettet op på, men der nogen punkter jeg ser igen og igen du skriver.

    Du vil ikke ændre dine metoder og din holdning til hvordan du ser tingene på. Hvordan hulen skal vi så kunne hjælpe dig? Hvad hvis dine metoder og det du har lært er hovedsagen til din hest gør alt det som du beskriver? så kører du jo i en ond cirkel med en ked af det equipage!

    du siger sadlen du selv har ikke passer men den rider du nogengange med. det holder altså bare ikke! jeg var ligesom dig som sagde "en gang skader ikke" det blev så ikke bare 1 gang men nok mere 1 gang i ugen jeg udsatte min hest for en dårlig sadel. En dårlig sadel laver skader i ryggen, lad os lige tænke over ryggen er det punkt hesten bliver udsat for allermest tryk for når du rider den, og når det sted hesten bliver udsat for allermest tryk er en kæmpe smerte for hest vil den da gøre alt for at lette trykket og når du har med en unghest at gøre så er det da intet at sige til den vil bukke dig af og stejler. Få en sadelmager ud som evt kan anbefale dig mærker og str at sadler du skal gå efter, på den måde finder du også en god sadel fra start af.

    Foderet. Ja korn er blevet brugt i mange år. men korn har også sine grunde til at blive glemt som daglig foderbrug. havre er en energibombe for mange heste, så derfor kan man opleve en mere intens hest under ridtet. kan har også den egenskab at den er høj på stivelse, og stivelse i kæmpe mængder er slet ikke godt for en heste-mave.

    Når alt dette er sagt må jeg sgu indrømme at så ung en hest til en uerfaren rytter har brug for noget proffesionel hjælp, så få fat på en som har kæmpe erfaring i at træne og tilride unge heste, og ikke en veninde som bare rådgiver dig engang imellem.

    Jeg kan også anbefale dig at få en kiropraktor ud nu hvor hesten har gået med en ikke tilpasset sadel. min egen hest havde fek.s problemer med lænd g korsled og hun sagde det godt kunne skyldes tidl sadler som ikke ha lagt optimal.

    Og hvis du syntes denne omgang er dyr så skulle du nok ikke have skaffet dig en unghest, for en unghest i sig selv er en rigtig dyr omgang (jeg taler af erfaring) Men når dette er sagt så kan alle heste være en dyr omgang, pludselig uforventede situationer kan jo komme, ligesom at din unghest og din træning ikke går som smurt. sådan er det jo at have hest og så må man jo bare punge ud.

    Og til sidst men ikke mindst, held og lykke og håber du åbner op for folks rådgivning smiley


  • #62   9. jan 2017 Mit bid passer? Efter jeg rider med en ny sadle, så laver hun faktisk ikke nummer mere, så den sadle passer...

  • #63   9. jan 2017 Er ked af at sige det min ven, men når det er din hest, så har du ansvaret for, at den passes ordenligt. Din hest kan tydeligvis ikke tåle korn, og den har tydeligvis ondt et eller andet sted.

    Derudover vil jeg gerne spørge: Hvordan ved du, at bidet passer? Har du målt hestens mund? Har du har en bidspecialist ude og kigge? Har du spurgt nogen til råd, som ved (og virkelgi ved) noget om bid?


  • #64   9. jan 2017 Jeg har målt hendes mund, ellers vil jeg ikke skrive at det passer.
    Efter jeg har haft ny sadle laver hun INGEN unoder overhovedet.
    Men hun har ALTID fået korn, og har aldrig være påvirket af det.


  • #65   9. jan 2017 Er mavesår en mulighed?

  • #66   9. jan 2017 det gør ondt at se man ikke er åben for hjælp så snart det handler om penge...

  • #67   10. jan 2017 Jeg er åben for hjælpen, ellers vil jeg ikke spørger...
    Og jeg er åben selvom det er penge, jeg lyder bare sådan altid.
    Jeg vil gøre det bedste for min hest.
    Nu har jeg en sadle der passer(passet til hende!)selvom i nok ikke vil tro det. Men hvordan i, så se på et billede, at bidet ikke passer?


  • #68   10. jan 2017 Bidet ser bare lidt langt ud. Rider du med tredelt-, todelt- eller udelt bid? smiley

  • #70   10. jan 2017 Jeg tænker også, at mavesår helt sikkert kunne være en mulighed. Måske du skulle høre din dyrlæge ad omkring det? smiley

  • #71   10. jan 2017 jamen har du så fundet en kiropraktor? Ved grund af ridning med forkert sadel har du skabt mange traumer på hendes rygmuskler og hun kan derfor stadig ha ondt trods den nye sadel behager hende.

    Min egen har lige haft kiropraktor og det var galt med hans korsled. han er en hest der aldrig nogensinde har vrikket et øre når jeg puttede sadel på ham (også dem der lagde forkert) og han aldrig aldrig prøvet at bukke mig af grundet smerte. han er nok en af de sværeste heste at se m har ondt fordi han vil gøre alt for mig, også selvom det kræver hans helbred.

    Så jeg får simplethen fnidder af at en hest som viser så store og tydelige tegn på smerte at du ikke er åben for de bud folk kommer med. Beklager men jeg har set dig flere gange undvig ordet kiropraktor men fokusere på at svare på andre ting og det for i mit syn det til at ligne du ikke er åben for denne slags hjælp.


  • #72   13. jan 2017 i håb om du ikke prøver at ignorere mit svar om din hest mangler kiropraktisk hjælp men at du er ved at finde en kiropraktor så kan jeg klart anbefale du kontakter min kiropraktor lotte bøgedal. hun er fra Vejen dyrlæge men hun køre nogengange rundt i perioder over hele landet. du kan evt spørge hende om hun på et tidspunkt kommer til nordjylland

    Hun udøver kiropraktik og akupunktur, og så er hun dyrlæge oveni så hun laver bøjeprøve gratis hvis nu der skulle være noget med benene eller knoglestrukturen. hun har rimelige priser, er god ved hestene og så er hun bare fantastisk dygtig!


  • #73   14. feb 2017 Hej alle sammen.
    Der er en grund til jeg ikke har svaret her på det sidste, og ikke rigtig har været aktiv her inde.
    Da jeg havde det svært i den periode.
    Jeg gik ned med stresse og fik konstateret ANGST!(hvis man kan sige det sådan)
    Har gået til psykolog det meste af tiden nu, så er det ved at blive bedre med stressen. Min forældre blev også skilt for omkring 4 måneder siden, som først begyndte at tage på mig der.
    Jeg lød kun sådan pga. Alt det her.
    Jeg synes i skulle vide hvorfor jeg var sådan.

    Bette Nøk skal have smed snart. Vi skal snart kigge efter en massør til hende, da hun er begyndt at opfører dig underligt igen.


  • #74   15. feb 2017 Det fedt du åbner op, og stadig kæmper selvom alt måske ikke kører på skinner. håber det bliver bedre med angsten. har selv lidt baggrund med angst og diverse så hvis du måske har nogle spørgsmål er du velkommen til at smide en pb.

    Og jeg beklager hvis jeg selv lyder lidt hård, men (og nu kan det godt lyde lidt hårdt igen) en massør er altså bare ikke nok. en massør er fint til at løsne op og sådan men en massør (udover hvis det er en videreuddannet massør) ville aldrig kunne finde frem til mulige låsninger, skævheder og komplikationer som en kiropraktor ville kunne. det er penge ud af vinduet at få en massør ud hvis det alligevel er noget en kiro skal kigge på.

    Men det er altså ikke for at lyde tør eller hård men det lyder bare ikke til at være et problem som kræver så lidt som en massør smiley


  • #75   15. feb 2017 Har læst, ja stortset alle kommentarerne igennem.
    Med hensyn til korn problemet, kan det godt være du skriver den altid har fået korn og aldrig vist nogle tegn! Min gamle lyder meget som der du beskriver.. Det var kornet! Der var ingenting fra jorden eller når jeg skulle tulle lidt rundt, men så snart vi begyndte at arbejde lavede hun "unoder". Jeg fjernede kornet og ja den blev en helt anden hest under ridningen. Så det kan godt være den ikke gør noget når i tuller rundt, men der "skulper" maven samt indholdet heller ikke rundt! (:
    Min reagerede på, ja det mindste korn, jeg kunne mærke det straks på den om nogle havde giver den korn!(:
    Så virkelig overvej at skifte kornet ud! Både for din og mest af alt din hestes skyld!
    Arbejder som groom og har set mange tilfælde med dette korn. Nogle hestene kan virkelig ikke tåle det! (:


  • #76   15. feb 2017 Hov havde ikke set opslaget var så gammelt(:
    Håber da du har fundet ud af mere samt fået overtalt dine forældre til andet foder (;


  • #77   15. feb 2017 Mason - og en kiropraktor er heller ikke nok til at stå alene smiley de arbejder kun i knogler og ikke i muskler - som jo er ligeså vigtige smiley

    Det smarteste er en massør først, så musklerne er løsgjorte og smidige, og klar til de ryk kiropraktoren skal lave - så kiropraktoren, og så massør igen til at trække musklerne med, samt berolige dem og fjerne de affaldstoffer som kiropraktoren og frigjort.

    Selv ville jeg vælge en massør med ledmobilisering inde over, eller en fysiurgisk hesteterapeut (fysiurgen arbejder både i muskler, knogler, led, kst samt mere) smiley


  • #78   15. feb 2017 Sikke et show.. Jeg er overlykkelig for at min behandler er både Osteopat og fysioterapeut smiley

    Mvh TT


  • #79   15. feb 2017 Enig, men derfor skal man stadig ikke udelukke en kiropraktor eller anden form for større behandling er nødvendig i dette tilfælde smiley

Kommentér på:
Hvad skal jeg gøre?

Annonce