{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
1.171 visninger | Oprettet:

Det nye sportsreglement - kort fortalt {{forumTopicSubject}}


Nu er der kommet nyt sportsreglementer fra Dansk Ride Forbund, og det træder i kraft 1. april 2010.



Dansk Ride Forbund udtaler om det nye reglement: "Dansk Ride Forbunds Sportsreglement har gennemgået den mest omfattende gennemskrivning nogensinde. Det betyder blandt andet, at reglementet nu sætter øget fokus på hestevelfærd. Regler omkring deltagelse i og afholdelse af klubstævner er også en integreret del af Sportsreglement 2010, ligesom OUT (udelukkelseskriterier i forhold til klubstævner) genindføres med det ny reglement. Den omfattende gennemarbejdning har også betydet, at reglementet nu er mere tilgængeligt, sammenhængende og forståeligt."



Vi gennemgår her nogle af de væsentligste ændringer der er kommet i det nye reglement.



Fælles Bestemmelser



Etik og velfærd

Efter introduktionen i Fælles Bestemmelser (tidl. Alm. Bestemmelser), indledes bestemmelserne med afsnittet "Etik og velfærd". Her gøres det klart at der skal gribes ind over for haltheder, sygdom og tegn på misrøgt. Desuden er der skærpet opmærksomhed på blødninger og mærker (f.eks. fra sporer) på hesten. Noget af det helt nye i reglementet, er forbuddet mod brug af straf. I Fælles Bestemmelser står der:

"10.3. Straf. Straf må ikke benyttes, og defineres således: Hesten/ponyen tilføres unødig smerte med pisk, sporer eller tøjle efter at have udført en uønsket handling."

Brud på reglen medfører diskvalifikation og påtale eller tildelelse af gult eller rødt kort.

Brugen af negativ forstærkning er tilladt: "10.4. Forstærkning.
Definition: Hesten/ponyen tilføres impuls til den udfører den ønskede
handling eller roses for en ønsket handling. Forstærkning benyttes under
forudsætning af, at hesten/ponyen ikke udsættes for unødig smerte."



Altså kort fortalt: En straf er et ubehag der påføres hesten når den har udført en uønsket adfærd, for at mindske forekomsten af denne adfærd. En forstærkning er noget der påføres hesten for at øge forekomsten af en adfærd. Negativ forstærkning er et ubehag, der opfordrer hesten til en adfærd, og fjernes når hesten reagerer, således at hesten opmuntres til at udføre denne adfærd igen. Positiv forstærkning er en ros der tilføres hesten når den har gjort det man ønsker, og dermed opmuntre hesten til at udføre denne adfærd igen.



Om brugen af pisk og sporer står der:

10.5. Pisk - benyttelse
Pisken må aldrig benyttes som straf for en hændelse, men kun som forstærkning af rytterens schenkler.
- En pisk må aldrig benyttes til at give afløb for rytterens eller hjælperes temperament.
- Rytteren må maksimalt benytte pisken tre gange pr. hændelse.
- Pisken må aldrig benyttes i hestens/ponyens hoved.
- Rytteren må aldrig benytte pisken med overhånd.
§ Gult kort + diskvalifikation: Gives ved overtrædelse af dette punkt
§ Rødt kort + bortvisning: Grove, enkeltstående tilfælde af ovenstående

10.6. Sporer - benyttelse
Sporer må aldrig benyttes som straf for en hændelse men som forstærkning af rytterens schenkler. Sporer må aldrig benyttes til at give afløb for rytterens temperament.
§ Gult kort + diskvalifikation: Gives ved overtrædelse af dette punkt
§ Rødt kort + bortvisning: Grove, enkeltstående tilfælde af ovenstående



Nye regler for ydeevne og ryttervægt

I Fælles Bestemmelser, er indført begrænsninger for hestens stævnestarter og rytterens vægt:

Bl.a. må hesten/ponyen kun starte 7 gange pr uge (12.3) og ved C-stævner og højere, må hesten kun startes af én rytter pr. disciplin pr. stævne (12.4). Dommeren og/eller TD kan desuden som noget helt nyt nægte en rytter start, såfremt rytterens kraftige overvægt tydeligt generer hesten/ponyen (24.2).



Dressur



Regler for de unge heste

4-års heste, må nu fra. 1. maj starte til udv. D-stævner eller højere, i gangartsklasser og LD1, LD2, LC1, LC2 og LC3.



Optømning og sporer/pisk

Bomløs sadel er tilladt, såfremt den ligner en standard dressursadel. Trykfordelende pads er tilladte i alle former, men bør være diskrete (218.3).

I klasserne LD1-LC3 kan der frit vælges mellem at ride med sporer, pisk eller ingen af delende (225.4).



OUT-regler

OUT-regler benyttes ved D-stævner og D-klasser. Som udgangspunkt er man udelukket fra en klasse hvis man har vundet klassen eller højere 3 gange med min. 65%, eller hvis man har været placeret i højere sværhedsgrader 3 gange med min. 65%. For de helt lave klasser gælder dog skærpede regler - se "243.1. OUT-regler"



Springning



Optømning

Rides hesten bidløst (kun tilladt for heste), kan der vælges mellem hackamore (soft eller mekanisk) og sidepull (318.2).



Rytterkategori og stjerneklasser

Der er indført rytterkategorier der sætter begrænsninger for i hvilken sværhedsgrad rytteren kan starte stævner, og et helt nyt stjernesystem giver flere springklasser at vælge imellem. Læs om det HER

Det kan tilføjes at reglerne for rytterkategori gælder både på D-niveau og C-niveau. Da resultater på D-niveau ikke registreres på infosport.dk, er det op til rytteren selv at holde styr på sin kategori. En kategoristatus opnået på D-niveau gælder IKKE til C-stævner, kategorier opnået til C-stævner gælder derimod også til D-stævner. Dvs. har man f.eks. opnået kategori 3 til D-stævner, er man altså stadig kategori 1 når man starter sit første C-stævne (342.1).



OUT-regler

Gælder ved D-stævner. Heste-ekvipager udelukkes fra en sværhedsgrad hvis de har vundet en klasse i den pågældende eller højere sværhedsgrad 3 gange med 0 fejl og/eller har været placeret 3 gange med 0 fejl i højere sværhedsgrad. Det samme gælder ponyer, dog er grænsen 5 gange. Stævnearrangøren kan angive at OUT-regler ikke gælder til mesterskaber (343.2). U-klasser er dog uden udelukkelser, og er dermed åbne for alle heste/ponyer (351.2)



Fordringer

Som noget nyt er der indført fordringer for D-klasser. Dvs. at også klasserne LD, LE og LF er beskrevet i det nye reglement.

Andre forumemner med "Det nye sportsreglement"

Spar penge på din forsikring



  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
Det nye sportsreglement - kort fortalt

Annonce