{{ getTotalHits() | thousandNumberSeperatorFilter }} resultater Filter
{{group.groupName}}

{{ group.groupName }}

Medlemmer: {{group.memberCount}}
Forside Forum Medlemmer Annoncer {{ group.itemMoreItems }}
4.414 visninger | Oprettet:

Kåring, stævne og showtips {{forumTopicSubject}}

[Første udkast, der vil nok blive tilføjet mere med tiden]

Kåring, stævne og showtips
Nu har jeg været ejer af en del langhårsheste, startet en masse stævner og deltaget i temmelig mange kåringer, og det kræver jo virkelig forberedelse – For det er den korrekte forberedelse og de små, ekstra fif, der udløser de sidste få, vigtige points hvad enten det er kåring, show eller stævne.
Det nytter virkelig intet at stille en hest op, der har halvsnavset hale, glansløs pels eller udstyr, der ikke matcher. I sidste ende er det dét, en hest vil tabe på – Så meget har jeg da lært. Så gå alt efter i sømmene og ja, du må gerne være perfektionist! Det er jeg, og det giver altså resultater!
Jeg har hér samlet nogle af mine bedste tips, som jeg glædeligt deler ud af, dels for at hjælpe gud og hvermand, men også fordi at jeg gerne vil dele min viden, så folk måske kan forstå det og gør et endnu hårdere arbejde næste gang de skal stille til kåring, show eller stævne!

Trin ét - Klargøring
Den ultimative regel er, at uanset hvad man skal deltage i, så skal hesten altså ikke vaskes dagen forinden. Det bliver en hest ikke ren af! Den vil evt. stadig have gule hår, lidt fedt og støv i pelsen, som kan kræve en vask mere. Start altid i god tid, det er vigtigt!

Flet aldrig en hest med våd man – Med mindre at krøller/bølger er ønskeligt for racen. Indenfor Irish Cob er det absolut ikke ønskeligt, og derfor skal manen være helt tør, før den flettes – Med mindre man er så striks, at man har et glattejern med til at glatte manen, når den er tør. Er det livsnødvendigt, så flet så store, løse fletninger som muligt.

Bind hesten ind – Når du har vasket, er det utrolig surt at dukke op næste morgen og se, at hesten har snavset sig til. Anskaf dig evt. et tyndt dækken/sveddækken til at putte på hesten, evt. en maske, der dækker hals og hoved. Og bind halen ind i en halepose eller i en løs bandage. Dog behøves en mørk hest ikke at blive bundet så meget ind som en lys hest.

Brug varmt vand – For det første er det en bedre oplevelse for hesten, og for dig, og samtidig, så løsner vand, der er en smule over den temperatur, man kan holde ud at holde hånden nede i (dog ikke så man bliver brændt) særdeles effektivt til at løsne snavs, specielt i halen.

Brug forskellige shampooer – Det er meget forskelligt, hvordan shampooer virker på forskellige heste. Vi har efterhånden fundet en del, der virker på vores heste, men det kommer meget an på farve og pelsstruktur. Har du en skimmel er skimmelshampooen fra Höoks særdeles effektiv, og har du en lys hest, der er godt beskidt og skal skinne hvidt, er Whitening Shampoo fra Mustang effektiv. Prøv dig frem.

Brug aldrig showshine eller CowboyMagic før det går løs – Det er vigtigt ikke at spraye løs på din hest med showshine, dels fordi at pelsen bliver glat, men også fordi at det suger ind temmelig hurtigt og bliver nytteløst. Og så kan det give uheldige resultater, hvis du mangler at fjerne en plet, som du så vasker – Og så har hesten en plet, der ikke skinner. Og CowboyMagic gør manen så glat, at du kun skal bruge det, lige når hesten er vasket, og så kan du evt. smøre det på fletningerne når de er flettede.

Brun sæbe og opvaskemidler – Vi har meget gode resultater med flydende, brun sæbe og et mildt opvaskemiddel, specielt hvis hesten er meget beskidt. Er rigtig godt at bruge til fedtfjerner, når hesten vaskes første gang. Brun sæbe er i øvrigt meget effektivt imod afføring i halen.

Vask dine strigler – Når hesten er vasket ren, nytter det ingenting at bruge strigler, du har brugt resten af året. Så skyl og evt. vask striglerne med sæbe og put dem endelig i en ren striglekasse bagefter.
Afblegning – Da vi er meget hysteriske med, at vores hingst skal være så hvid som mulig, og den samtidig har for vane at skide på sin tunge hale, ja, så er vores skrappeste våben at afblege. Dette bliver dog først gjort, når man har vasket halen utallige gange i forskellige shampooer. Men hvis der alligevel er genstridige, bæbrune eller gule totter, kan man købe den skrappeste brintoverilte, med den højeste procent, som man bruger til elfenben/fjer/knogler. Obs: Man skal være flere om det, og det er ikke helt risikofrit!
Man skal endelig huske at bruge plastichandsker og huske en del plasticposer, for man tager den mørke tot fra, og dypper forsigtigt i en skål med brintoverilten. Der er ikke bare så meget som én dråbe, der må ramme hesten eller dig selv, da det ætser. Så hold totten godt ud fra hesten, hav endelig en hjælper til at holde skålen og holde totten fra hesten. Når totten er vædet, rulles den sammen og proppes i en plasticpose der fastgøres med en elastik. Den skal sidde i 10 minutter, ikke mere, og så skal den skylles utallige gange. Brintoverilte-afblegningen må kun udføres få gange.

Husk intime områder – Når du vasker, er det ikke kun pelsen, manen og halen der skal være ren. Det nytter ikke at dukke op med en hest, der er pletfri på kroppen, men som har skidt i enden, beskidte ører, snavs i næsen eller omkring kønsdelene. Husk at vaske hovedet, men pas på øjnene og vær forsigtige ved ørerne. Når du vasker halen, kan du ligeså godt vaske rumpen, dette må gerne gøres med hesteshampooen, så længe det ikke trænger ind og så længe det bliver skyllet forholdsvist hurtigt ud igen.

Husk hovene – Når du vasker er det en meget god idé, specielt med heste der har lyse hove, at have en stiv hovbørste til at børste hoven godt og grundigt i vand, så også de bliver rene og pæne.

Klip, trim og ryk! – Når hesten er gennemredt og velvasket, kan du gøre den sidste, men meget, meget vigtige finish – Nemlig at klippe overskydne hår. Her taler jeg om skægget under hovedet, hårtotterne i ørerne, evt. de lange hår på bringen, under maven eller langs krydset. Det klæder ikke noget hestehoved at have et tykt skæg under hovedet, og det skal klippes meget forsigtigt og med omhu, så det ikke bliver takket. Og det er heller ikke pænt, at nogle heste har lange totter ud af ørerne, så man klemmer forsigtigt øret sammen og klipper dét, der stikker udenfor. Husk evt. også at klippe manen, dér hvor grimen/trensen skal ligge. Samtidig pynter det også gevaldigt at klippe varmblodshestes hovskæg, samt trimme det øverste af halen, så bagpartens rundinger bliver tydeligere. Klip aldrig en man, for det bliver for lige og perfekt, der er det bedre enten at skære med en mankniv eller rykke. Vil du have perfekte rosenknopper er det lidt over en håndsbredde fra mankekammen, at manen skal gå til. Red også halen helt igennem og klip den yderste, spaltede spids. Det er en vigtig finish, og den må ikke glemmes!

Fletninger – Det kan være stressende, hvis man skal starte tidligt, at flette hesten dér, men det giver klart det bedste resultat at flette kort før hesten skal af sted frem for aftenen før, da en masse hår går løse og nogle fletninger kan gå op. Hårlak kan bruges imod genstridige hår, der stritter. Og sy evt. dine fletninger, så holder de godt. Fransk fletning kan bruges med godt resultat, på heste med lang man. Husk at bruge samme farve elastikker, og brug gerne guld/sølv eller sløjfer, det giver et godt udtryk. Brug evt. farvede snore i manen, det er superflot. Og lav endelig ikke for store rosenknopper, så hellere mange og små. Hvis din hest har en kort hals kan det i særdeleshed betale sig at lave en masse, små rosenknopper, det gør halsen længere.

Pas på hesten i traileren – I en trailer er der ikke meget plads, og hesten kan meget nemt komme til at svine sig til og blive helt grøn. Derfor så skal du undgå transportgamascher så meget, som du kan, da afføringen kan ryge ned i og svine hele bagbenet til. Bind halen helt ind i en selvklæbende bandage, så den ikke bliver ulækker.



Trin to – Udstyr
Det gyldne nøgleord hér er MATCH. Det er virkelig vigtigt at have udstyr der matcher, da det beroliger øjet og gør hesten både ordentlig, overskuelig og flot at kigge på, hvorimod hvis man har alt muligt forskelligt på, så bliver man forvirret, det kan tage fokus fra hesten, og kan virke kaotisk.
Vær derfor meget opmærksom på, om metallet på din hest er messing eller sølv. Det nytter ikke noget at have en trense med messing, og så have et bid i sølv, tøjlespænder i messing og bøjler i sølv. Det forvirrer øjet, forsøg så vidt muligt at hold messing til messing og sølv til sølv. Og har hesten sølvudstyr, så brug sølvglimmer, og har den messing, så brug messing. Farverne skal være en blid, rød tråd igennem hele hesten, og det gælder også for rytteren – Sporene og slipsenålen, fx

Vælg en farve eller to - Og hold dig til den. Vi kører meget i sort/hvid, og som kontrastfarve kan vi godt finde på at bruge lyseblå. Derfor holder vi gerne vores tøj, vores underlag og vores øvrige ting i sort eller hvidt, da en ekvipage med ro på farverne er godt for øjet. Man får langt mere ud af en gennemsort/hvid ekvipage end man gør af en ekvipage med fire forskellige farver.

Brug samme nuancer – Det er vigtigt, at hvis du fx vælger at bruge grønt udstyr på din hest, så forsøg så vidt muligt at holde den samme, grønne nuance, da det ellers ligeså godt kunne være to forskellige farver!

Dit udstyr er ligeså vigtigt som hesten – Nok er det hesten, der primært bliver kigget på, men man kigger også ofte på helhed, og derfor er det virkelig ærgerligt at man ser en hest med perfekt matchet, flot udstyr og så en rytter, der lige har hevet det første og det bedste på.

Brug udstyret til optisk snyd – Hvis du har en hest, der har nogle små fejl, kan man godt lovligt skjule det ved at iklæde hesten det helt rigtige udstyr. Det klæder heste med store, lange hoveder at gå med krydsnæsebånd, hvorimod det er godt for heste med for korte hoveder at gå med hannoveransk. Har du en hest med et bredt, maskulint hoved, så brug brede næse- og pandebånd, hvorimod hvis du har en hest med et fint hoved, så brug smalt. Det er en stor fordel at bruge hvide hovedtøjer på sorte heste, det giver et rigtig godt udtryk.

Puds dit udstyr – Det er logisk at det bestemt ikke klæder hesten og dig selv at hive hverdagsudstyret på, eller måske udstyr, der har ligget lidt for længe i skabet. Sørg for at have vasket dine underlag, dine bandager, ridebukser, handsker, alt! Også ridehjelm. Puds alt læder, så det skinner, det giver godt i sidste ende!

Mønstrer – Når man mønstrer til kåring er der rigtig, rigtig mange der glemmer at man skal optræde så neutralt som overhovedet muligt. Til min hingsts kåring stillede jeg helt i hvidt og en smule, sort tryk på ryggen. Det er bedst at stille op i foreningsfarver (fx rød/hvid for DV, sort/hvid for Tinker), da det giver et godt udtryk. Og for guds skyld, køb hvide sportsbukser, og brug ikke hvide ridebukser – Der er ingen der er pæne i hvide ridebukser, og det får det til at se meget kikset ud. Og husk endelig løbesko. Ridestøvler eller træsko duer altså ikke! Som mønstrer skal du optræde så neutralt, så fokus ikke bliver taget fra hesten, og samtidig også professionelt. Hold dig helst til hvid, og det er altså ikke godt nok at stille op i en forvasket, hvid t-shirt med ét eller andet gammelt tryk. Helhedsindtrykket er vigtigt – Det er ikke kun hesten, der skal tage sig godt ud, det er også dig!

Fremhæv dét, du ikke kan skjule – Hvis du har en hest, der måske mangler en tot hår, så brug endelig extensions i farver, der passer til hesten og til udstyret. Det giver en rigtig god effekt, og får folk til at spærre øjnene op!

Hav skiftetøj/ting med – Hvis du skal starte stævne i flere dage, eller være flere dage til kåring, så er det bare frygtelig kikset, hvis man allerede på andendagen er blevet frygtelig beskidt. Bare til vores hingsts kåring havde jeg 10 t-shirts med – Og de blev alle brugt – På to dage. For er man hvid mønstrer, så er man hvid mønstrer, så nytter det ikke at have grønne eller brune pletter. Og hvis det er muligt, så hav flere forskellige underlag med – Hvis nu det ene bliver snavset.

Trin tre – På pladsen
Når man først er af sted, så er det nu det virkelig er effektivt med de små, nyttige tips som lige kan redde dagen eller hestens udseende i sidste øjeblik.

Pas på hvilke strigler du bruger – Når hesten er på pladsen, skal du endelig ikke begynde at bruge en kardæsk/gnubber eller andet, da dette vil få rodet op i noget af det skidt, der altid vil sidde tilbage i pelsen. Brug kun en stiv børste til at børste det lag skidt/halm/mm af pelsen.

Hav alle dine vaskegrejer med – Specielt hvis du kommer dagen før, kan hesten have lagt sig ned i skidtet i løbet af natten, og så kræver det gerne en vask dagen efter. Men så længe hesten er ren, så er det heldigvis nemt at fjerne igen.

Husk håndklæder – Det er virkelig vigtigt at have utallige, rene håndklæder med, dels fordi at man måske skal vaske hesten flere gange, men også til fx tørshampoo eller til at vaske øjne/næse.

Tørshampoo/Greenspot Remover – For os er de to ting noget, vi overhovedet ikke kan leve uden. Tørshampoo kan købes i Höoks (Sprayon Shampoo) og Greenspot Remover er fra samme firma som CowboyMagic. Begge dele sprayes på en – bemærk – overfladisk plet, skal sidde i nogle minutter og kan så tørres af med et rent håndklæde. Det virker dog kun, hvis hesten er helt ren, og skidtet ikke er ”fastgroet”

Foderkalk/Kartoffelmel - Har du en hvid hest, evt. med et stort hovskæg er kalk eller kartoffelmel særdeles effektivt til lige at gøre hesten kridhvid. Husk at medbringe en stor mængde – Man bliver hurtig afhængig af det. Melet eller kalken tilføres let – ikke for meget, det er svært at fjerne igen – når hesten er meget let fugtig. Det er også effektivt til at give hovskæg mere fylde. Må ikke proppes på en våd hest, og når hesten er færdig med show/kåring/stævne, så skal den skylles. Pas på de mørke pletter.

Red, red og red lidt mere – Specielt, hvis du har en hest med meget behåring er det meget vigtigt at blive ved med at rede i det, så det er luftigt og fint, når hesten kommer på banen, og at der ikke sidder halm eller andet godt i halen.

Glimmer – For at give et sidste finish er det altid godt at bruge noget glimmer, enten gele eller på spray. Jeg kan varmt anbefale guldsprayen fra Ponnyprakt. Glimmeren giver et sidste, godt twist og er meget velegnet til at smøre eller spraye let på de steder af hesten, der skal understreges. Det kan være hals, bagpart eller hoved. Også gerne i man og hale. Og hvis du er rigtig perpleks, så prop også noget i håret! Overgør aldrig glimmeret – For meget bliver kvalmt.

Hovlak – Er en anden af mine favoritter. Dette kan dog ikke bruges på heste, der har forskellige farvede hove. Når hestens hove er vaskede rene, kan man let tilføje et lag eller to, enten af klart eller helt sort lak. Det giver et super resultat.

Babyolie – Babyolien er et kendt fænomen, især iblandt araberhestene, for at understrege de smukke konturer i ansigt og omkring mulen. Babyolien proppes på en engangsvaskeklud og påføres i et meget tyndt lag lige inden hesten skal på banen.

Zinksalve – Hvis din hest har et uheldigt sår et sted, og den er hvid, er et godt lag zinksalve ret effektivt, da det farver hesten helt hvid. Det er ikke så kønt at komme ind med en hest, der har en hårløs plet midt i panden.


Spar penge på din forsikring

Kommentarer på:  Kåring, stævne og showtips
Kommentér på:
Kåring, stævne og showtips

Annonce