Urter til heste

Urter til heste

1859visninger 0 svar | 4. dec 2019
Det har altid faniseret mig, at man via kosten kan tilføje kroppen det den mangler. Det gælder sig både dyr og mennesker. I dette indlæg vil jeg fortælle lidt om, hvordan vi bør dosere de urter vi giver til vores heste og hvilke overvejseler vi bør gøres os, før vi går i gang.

Holistisk syn på hesten
Da jeg har arbejdet som alternativ behandler i mange år, hvor jeg både har arbejder med heste, hunde og mennesker - er min erfaring, at vi er nødt til at anskue vores arbejde med en holistisk til gang. Vi kan ikke kun nøjes med at kigge på hestens ridning, vi er nødt til at kigge på alt det der omgiver hesten. Det nytter ikke vi behandler hesten for stress, hvis vi ikke ser på, hvad der udløser den. Så kan vi tilføje nok så meget magnesium og hvad vi ellers bruger til stressede heste - det vil ikke hjælpe det helt store. Dette er kun et lille udsnit af din hestes management, derfor er du nødt til at betragte alle faktorer omkring din hest før du påbegynder at tildele tilskud. (Er din hest syg, bør du altid kontakte din dyrlæge)

Dossering 
Dosseringen afhænger som tommelfingerregel af, hvor stor din hest eller pony er. Der kan dog være afvigelser. Derfor er ud nødt til at se på din hest og holde øje med, hvordan den reagere på det tilskud til giver den. 

Jeg har set heste på 180 være utrolig sensitive overfor urterne, hvor hesten kun havde brug for en brøkdel af normal dossering. 

En gennemsnits pony på ca. 135 bør have mellem 25-30 g pr dag.
En gennemsnits hest bør have mellem 30-50 g pr. dag. 
Blander du fx 3 urter bør den kun have 7-10 g af hver urt pr dag. 

Det kan være en fordel i opstarts fasen at give dobbelt dosis dvs. i ca 5 dage, dette afhænger dog af, hvor akut manglen er. 

Min personlige holdning er, at vi ikke bør give urter længeren den af 3 uger ad gangen. Derefter bør der holdes en pause, for at se om de har gjort deres virkning. 

Lad din heste teste, hvad den har brug for
Det forholder sig sådan, at hesten fra naturens side vil vælge netop de urter/planter den har behov for. Det ses ofte at heste begynder at spise brændenælder på folden eller er vilde med hyben. 

Har du urten eller planten frisk, kan du med fordel hakke den lidt i stykker når du giver den til hesten. Dette sætter nedbrydningen af cellevæggene i planten i gang og den optages derved lettere i fordøjesen på hesten.  Vil din hest ikke spise urten eller planten - har den højst sandsynligt ikke brug for den eller du bør finde et alternativ, som den bedre kan lide. 

Jeg plejer at give mine heste urter sammen med deres krybbefoder. 

Før du går igang 
Når jeg giver urter gør jeg mig altid nogle overvejleser før jeg går i gang. 

  • Hvad vil jeg opnå med min tildeling
  • Har jeg mulighed for at give urterne hver dag
  • Er det bedre at få en form for behandling af min hest -  fx. dyrlæge, kiropraktor, massør, akupunktur eller anden alternativ behandling 
  • Er der noget i hestens omgivelser som jeg bør ændre på istedet for. 
  • Er det udstyrs relateret

Naturen er fyldt med dejlige planter - et besøg i en medicinsk have kan klart anbefales, det er sjovt, spændende og lærerigt. 

Vidste du at fx. Burre-snerre er svagt afførende, vanddrivende og blodrensende 






Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg




  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
Urter til heste
Annonce