Undgå at dyrke flugtinstinktet i din træning af hesten

Undgå at dyrke flugtinstinktet i din træning af hesten

5423visninger 13 svar | 2. jan 2017

Når hesten flygter handler den i en reaktion med anspændte muskler pga. stresshormonerne, der derved udløses. Kan vi arbejde mere kontrolleret med hesten, så vi får den til at agere på baggrund af tillid og tankevirksomhed, og på den måde kan vi bedre arbejde positivt på målrettet træning med hesten.

Træningen bør derfor opbygges, således flugtinstinktet ikke trigges ved f.eks. at ”krudte hesten af” i longe inden ridning. Udover at trigge flugtinstinktet løber hesten ofte uopvarmet, totalt ude af balance og med kraftige og skæve belastninger af leddene på en volte eller frit, hvor den ofte vil lave voldsomme vendinger, der ligeledes belaster dens led voldsomt. Dette er ikke særligt sundt for hesten, især ikke hvis det sker som et led i opvarmning. De skader, som hesten herved kan pådrage sig, er voldsomme. Er hesten oppe at køre, så lav noget i et roligt tempo med mange temposkift og øvelsesskift skift.

Hvis man, hver gang hesten kommer op at køre, reagerer med at sætte den i et roligt tempo, måske med øvelsesskift, vil flugtinstinktet mere og mere sættes ud af spil. Bevægelse kan hjælpe med at afstresse hesten, dog ikke ved enten at jage eller lade den flygte sig træt. Træn hellere dens opmærksomhed og hjerneaktivitet helt fra starten af træningspasset, og stop hesten så snart den laver noget, der er uhensigtsmæssigt for dens krop eller sind.

Har hesten brug for mere afløb inden træning, bør hesten om muligt tildeles mere foldtid. Alternativ kan der gås en tur med hesten udover selve træningen, hvor hesten bør bruge sin krop fornuftigt og sin hjerne til koncentration og til at forstå opgaverne. Skulle hesten ved længere tids islag eller lignende forhold have brug for at bevæge sig lidt vild, bør det ske, efter hesten er skridtet godt varm og måske har lavet lidt i longe. Slip den fri og se, om den stadig har behov for ilter bevægelse, eller om den normalt i disse situationer farer rundt, fordi den har en indestængt energi, som nu ved målrettet opvarmning allerede har taget behovet væk?

Hvis der er noget, din hest ikke forstår, og den stopper op og kigger forvirret og spørgende på dig, så stop øvelsen, læg en hånd på hesten, fortæl den, at verdenen er ok, og prøv at forklare dig bedre ved næste forsøg. Sørg for at holde stresshormonniveauet nede under træningen.  Hellere skabe ro og tillid under træningen end at hesten forvildet forsøger at løbe sig ud af de udfordringer, vi stiller den. Det vil blot gøre hesten mere stresset med de følger, som dette giver i form af, at den skal have mere foder, får tendens til mavesår og bliver ”varm”. Med ”varm” mener jeg ikke aktiv og opmærksom, men stresset og forvirret. Først når hesten har forstået og er tryg ved en opgave i et roligt tempo, sættes tempoet op. Højt tempo trigger nemt flugtinstinktet, og sker det, at man mærker, at hesten bliver lidt nervøs, så gå ned i tempo igen, få ro på og prøv igen. Hesten skal lære, at den kan arbejde i højt tempo, uden vi flygter for noget. 

Hestesundhedstræner Heike Wilde


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Undgå at dyrke flugtinstinktet i din træning af hesten
  •   2. jan 2017 Super godt indlæg. Noget at tænke nærmere over smiley

  •   2. jan 2017 Et rigtig godt indlæg som mange kan lære noget af smiley Jeg har den udfordring at min hest stresser nemt da han er meget nervøs. Jeg har arbejdet sådan i skoven, at når han pludselig i en kontrolleret galop, bliver bange for noget og begynder at løbe, så tages han helt ned, bliver vendt om og så skridter vi tilbage og forsøger en rolig galop igen. Dette gentager vi til han tager det stille og roligt. Nu har jeg endelig en hest der oftest kan slappe af og arbejde godt i skoven. Men ja det har taget mig tid.. Min tidligere underviser lærte mig at når han blev bange for noget (hvis der var noget der gjorde ham nervøs) så var det bedste at lade ham stå rolig for man har større kontrol over en hest der står stille, plus at man holder flugtinstinktet nede.. Hvad tænker du om det? smiley

    Mvh TT


  •   3. jan 2017 Hej TT. Dejligt at du får noget ud af min blog.
    Det er altid vigtigt at få hesten til at falde til ro, hvis den stesser unødigt. Om det er at gå i roligt tempo måske i skridt eller om det er at stå stille, komme an på flere ting. Det at stå helt stille med hesten kan udfordre dens angst, da hesten kan mistolke det som om du holder øje med det farlige, det kan omvendt i visse situationer være det helt rigtige at gøre, så jeg vil helst ikke svare med et klart ja eller nej. Det vigtigste er dog at du som rytter tager alting med ro og klare retningslinjer.
    Jeg har en bog på vej som også omhandler dette emne.


  •   4. jan 2017 Super fedt indlæg, som er meget tankevækkende.

  •   5. jan 2017 Hej Heike. Vil du ikke fortælle/forklare lidt om coverbilledet? smiley

  •   6. jan 2017 Hej Michelle.
    På det første billede, hvor hesten går uden korrektur, ser du at den belaster sine bens led meget skrådt, samtidig har den hovedet ret højt hævet og den ser ud af volten, hvilket ofte ses i sammenhæng ved den frie hest. Det betyder at den holder sin rygmuskler anspændt eller man kan sige, den holder sin overlinje kort. Du kan endvidere se at den hiver i linen, da den har svært ved selv at finde sin balance. Dette er ikke fordrende for hestens fysiske sundhed.

    På næste billede belaster hesten sine ben mere lige og strækker sin overlinje bedre. Tovet er løst, hvilket er et tegn på at hesten selv holder sin balance.
    Håber svaret giver dig et klare billede af hvad der sker smiley


  •   6. jan 2017 arh ja, tusinde tak. Det kan jeg godt se smiley
    Troede først det var noget med hvordan longen sad, men synes det sad på samme måde smiley Så når man longere i kapsun, har man longen siddende der i den midterste ring eller hvad? smiley


  •   7. jan 2017 Hej Michelle. Ja, det er bedst i forhold til det træk man kan risikerer at give hestens nakke hvis den pludselig forskrækkes, og så er du også mere fri til at varierer øvelserne i bevægelse. smiley

  •   10. jan 2017 Hej.
    Super fedt indlæg.

    Jeg har en skøn pony, der stresser og virkelig får aktiveret flugtindstinket i lonce.
    Han løber og kan næsten ikke holde ham.

    Arbejder virkelig på at få ham til at falde til ro, og det går også så super godt i skridt, men alt andet fungere er, signal om en temo øgning betyder LØØØØØØB

    Hvordan ville du gribe dette an?


  •   10. jan 2017 Ved det ikke var mig du spurgte men lige det problem har jeg været i før. Få hesten til at skridte afslappet, når den gør dette, bed om trav kun et par trin og ned i skridt igen, når hesten går afslappet i skridt så ros den i skyerne. Bed om trav igen, kun et par trin før den tages ned i skridt. Gentag rosen ved afslappenhed. Efterhånden så bliver den lidt usikker på hvornår den skal ned i skridt og drøner ikke afgårde samtidig med at den fanger at den får ros for afslappenhed. Når den begynder at slappe af i trav, (kun nogle få skridt) så ros masse og bed om skridt igen og gentag. Når din hest kan slappe af i trav, forsøg på samme måde i galop. smiley

    Mvh TT


  •   10. jan 2017 Hej Mich.
    Den største årsag til at en hest løber på en volte, er at den ikke har lært at gå volter uden at falde på forparten. Netop dette beskrives også i min bog der udkommer her til februar.
    Hesten vil naturligt vælge at kigge ud af volten i mere eller mindre grad, og samtidig lægge sig på indvendig skulder, hvorved den belaster sine led skævt. Dette er en fordel når hesten i flugt skal lave hurtige vendinger, men i fangenskab og med rytter på ryggen er det ikke længere en fordel for hesten. Hesten kan lære at gå volter på en anden måde, men vælger det ikke, da det koster den mere energi, og det vil steppedyret i hesten helst undgå.
    Det handler om at lære hesten at flytte sine skuldre og bringe sig i balance ved at bede den bruge sin halsansats muskler, thoraxslynge og mavemuskler til fordel for dens balance, først derefter sætte den i trav og senere i galop.
    Jeg kan anbefale dig et kursus hos os eller at du bestiller noget undervisning, da dette ikke er helt let, og noget man bare lige gør.
    Ovenstående betyder også at mange generelt taler om volter som skadelige for hesten. Hvilket det også er når hesten ikke har lært at gå volter i en god balance.
    Vælger man "bare" at lære at få hesten til at gå i langsomt tempo, så vil resultatet for det meste blive en tøffe trav eller en fastholdt galop ofte i 4-takt og ikke i hestens 3 takt.
    Dette er en blog og er dermed beregnet til at inviterer til nye indgangsvinkler og til forskellige synspunkter, det er ikke noget man kan læse og så lige udføre. Det kræver meget mere at udføre noget end at forstå det.
    Se evt. en træningslongeringsvideo af en ældre vallak med spat i haserne og nakkeforandringer på http://heikewilde.dk/foer-og-efter-billeder/referencer/traeningsvideoer
    Håber du kan bruge svaret smiley


  •   5. feb 2017 Min hest vil med glæde gå, stoppe, bakke og skridte på volten. Jeg har bare på det sidste oplevet når vi så skal trave i en longe går han i galop og stikker hovedet ned mellem benene, og har en leg med sig selv - før han tager sig sammen. Hvad gør man i sådan en situtation, for det er ved at gå mig en smule på, og han er svær for lille mig at holde.

    -Det skal siges han aldrig har haft problemer i longen, det er blot efter hans lille pause.

    Og han går på mark, fra 7-15/16 hver dag. smiley


  •   5. feb 2017 Hej Lene. Det ville være forkert af mig at drage en hurtig konklusion og lige at skrive en hurtig løsning her, uden at kende din hest og dig. At longere sin hest så den træner på en sund måde og samtidig bevare motivationen kræver en del af den der longerer. Derfor vil jeg hellere råde dig til at komme til mit kommende kursus i longering d. 25. februar kl. 9-30 – ca. kl. 17.
    Dejligt at du har din hest længe på fold smiley


Kommentér på:
Undgå at dyrke flugtinstinktet i din træning af hesten
Annonce