Trin 5 - Træningsskalaen i dressur - Ligeudretning

Trin 5 - Træningsskalaen i dressur - Ligeudretning

2807visninger 0 svar | 21. mar 2016
Så er vi nået til næste blogindlæg - ligeudretning.

Jeg er sikker på nogle af jer allerede nu tænker "hvordan kan ligeudretning ligge så langt oppe på vores træningsskala".


Vores træningsskala.

Vi er nu nået til vores emne til, at hesten både skal være løsgjort, korrekt til biddet, taktfast i alle gangarter, begynde at blive mere spændstig med et større afskub og mere rummelighed i dens bevægelser. Nu skal hesten også begynde at kunne gå bedre ligeudrettet igennem kroppen og øvelserne samt også begynde at bære sig selv mere. Dette er trinet lige inden samlingsgrad så det er nu vi skal begynde at bede hesten om varieret former for samling. Dvs vi skal forberede hesten og gøre den stærkere og stærkere. Alle formerne hører sammen.

Hvad menes der med ligeudretning? Hvorfor ligger ligeudretning så højt på træningsskalaen og hvorfor er ligeudretning så vigtigt?  Hvordan kan man træne ligeudretning?



Hvad menes der med ligeudretning?
At hesten kan gå ligeudrettet er enorm vigtigt. Nu skal vi lære hesten at arbejde igennem begge sider - helt lige og ens. Det er rigtig svært. Hesten er, fra naturens side, bygget til at have en god og svagere side. Præcist lige som os mennesker. En unghest kan man ikke forvente kan gå helt ligeudrettet da den mangler styrken og smidigheden til det. Når vi tilrider den helt unge hest starter vi også med at lære denne at gå i longe først. At kunne gå rundt i longen med rytter på og hernæst at rytteren selv kan styre hesten rundt langs hovslaget og lave store 20 m volter. Når hesten bliver ældre og mere rutineret kan vi så småt begynde at kræve at hesten er mere ligeudrettet i nogle øvelserne. Men når vi kommer til det punkt hvor vi beder hesten om at skubbe mere af og bære sig mere samt være mere rummelig kan det være enormt svært for hesten at gøre dette i begge sider på en gang. Dvs samtidig være lige stærk i den ene, som den anden side. Dette er netop - som nævnt - fordi hesten har en svagere og en bedre side. 

Ligeudretningen kan betyde mange ting. Det kan være ligeudretningen lige før eller lige efter en øvelse. Det kan fx være en skridt overgang fra galop til skridt og omvendt. Dvs ud og ind af en overgang. Her skal hesten være helt lige på begge tøjler i overgangen fra galop til skridt. Hesten skal bære sig på sine bagben og stå korrekt og smidigt fortil. Når vi ligger vores halve parade skal hesten reagere ned i skridt. Her skal hesten - igen - også være ligeudrettet. Vi ser rigtig mange heste smide bagparten til siden i overgangen ned i skridt. Og hvorfor så det. Dvs hesten vælger at gå på to spor. Dette gør den som regel fordi rytterne måske har anholdt hesten eller har lagt for meget pres på hesten. Det kan også være rytteren har lagt vægten lidt skævt. Det kan også være hesten er stærkere i den ene side end den anden side og derfor smider bagparten ud i det moment hvor den netop skal ind og sætte sig ind i skridtovergangen.

Hvorfor ligger ligeudretning så højt på træningsskalaen?
At hesten går ligeudrettet er som sagt ret svært fordi hesten er uens fra naturens side. Hesten siges at være ligeudrettet når bagparten er på linie med forparten. Derudover at hesten er korrekt og ligeligt bøjet og rettet ud til højre og venstre i øvelserne. 

Hesten skal derfor kunne skubbe af og bære sig korrekt på begge bagben. Dvs ligeligt fordelt så den holder længe og derved ikke belaster eller aflaster den ene side. (heller ikke den svage) Hvis hesten har en svagere side må man ind og arbejde mere med den så de bliver ligeligt fordelt. Det er rigtig svært og nogle gange får man aldrig en helt lige hest lige meget for meget man arbejder for det. Det er også derfor ligeudretning ligger så højt på skalaen.

Hvis hesten ikke kan gå ligeudrettet og ligeligt fordelt på begge bagben med bæring og afskub - kan vi heller ikke forlange samling (som er næste trin) Hesten skal - i samlingen - nemlig kunne sætte sig lige meget og samle sig lige meget på begge bagben. Hvis vi har en skæv hest og ligeudretningen ikke er på plads vil den den fx ligge mere vægt på venstre bagben og mere bæring på venstre side end i højre side. Dette kan resultaterer senere i en skæv hest og en hest som derfor går i stykker - eller den simpelthen ikke får lavet de samlede øvelserne korrekt. (fx to spor ind i en galop piruette, to spor i overgange, vælter ud over skulderen i travers, løfter højre bagben mere end venstre i passage osv)

Hesten skal altså ikke kun bære og skubbe korrekt af med begge bagben. Hesten skal - via dette afskub og bæring over ryggen og lige korrekt ligeligt med sug på begge tøjler. Dette gælder, igen, i alle øvelser. 


Lige meget skal hesten skubbe af med begge bagben

Hvordan kan man træne ligeudretning?
Ligeudretning skal derfor først begyndes og trænes mest muligt når hesten er klar til, at blive mere spændstig. Dvs når hesten er klar til at skubbe noget mere af bagfra og den er klar til at forbedre sin bæring, bære mere vægt på bagparten. Den er løsgjort over ryggen med korrekt sug fortil i rytterens hånd.

Træning af ligeudretning kan ske ved øget afskub. Sørg for at hesten lærer at skubbe lige meget af med begge bagben. Man ser tit en hest som er lidt sløvere i den ene side end den anden side. Fx hesten løfter venstre bagben højere og mere indunder sig end højre bagben.

Vi ser tit rytteren tappe rytteren på indvendige side af bagparten. Husk udvendige side er lige så vigtigt. Det er fint man aktiverer indvendige bagben, men det udvendige bagben er også nødvendigt at aktivere i en trav og galop. Senere skal vi jo ind og bruge netop udvendige bagben i fx travers. Har hesten lært at bruge begge bagben lige meget, skubbe lige meget af med begge bagben - er det også nemmere for os når vi lærer hesten piaffe og passage. At den løfter ligeligt på begge bagben.

For at træne ligeudretning kan man træne en masse overgange. Hesten skal - i overgangene - både op og ned i tempo og gangartsskift - være ligeudrettet igennem kroppen. Søge udvendige tøjle i overgangen, men være lige på begge tøjler. Den skal bruge begge bagben ind og ud af overgangene. Gør hesten på to spor så sørg for at rettet op på den med det samme. Fx hvis hesten smider venstre bagpart ud i overgangen til skridt. Så kan man til fordel bruge pisken på den side af bagparten og rette lidt op på tøjlen imens. 

Rigtig god påske :)

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg




  • Der er endnu ikke skrevet kommentarer

Kommentér på:
Trin 5 - Træningsskalaen i dressur - Ligeudretning
Annonce