Trin 4: Træningsskalaen i dressur - Spændstighed

Trin 4: Træningsskalaen i dressur - Spændstighed

5076visninger 12 svar | 17. mar 2016
Så er vi nået til spændstighed. Et af de større emner at tage fat på.


Træningsskalaen ^

Nu er vi nået til at hesten skal skubbe af mere af. Samtidig er hesten nu korrekt til biddet, den er taktfast og den er løsgjort i hele kroppen. Nu kan vi derfor begynde at arbejde med at hesten skal begynde at bære sig selv bedre, skubbe mere af med begge bagben og blive mere rummelig i sine bevægelser.

Hvad er afskub, rummelighed og bæring? Hvorfor er det vigtigt at vise alt dette til dressurstævner? Hvad er kadanceret trav? Kan hesten bære sig i skridt? Vil hesten tabe sin bæring hvis man rider for hurtigt?

Vi starter fra starten.


Piaffe. Her bære hesten sig. Den sætter sig bagtil og bære vægten på bagparten.

Hvad er afskub, rummelighed og bæring?
Det kan være svært at adskille alle disse begreber. Så lad os starte med en begrabsafklaring.

Lad os starte med afskub. Afskub er det hesten begynde med allerførst. Afskub betyder blot at hesten begynder at skubbe mere af fra bagpart og frem til hånden med begge sine bagben. Dvs den sætter dem indunder sig selv og kommer energisk fremad. Ej at sammenligne bæring, afskub og rummelighed med fart for det er forkert. At opnå spændstighed er altså ikke noget med fart at gøre.
Vi har fra starten af trin 1 til nu formodet at hesten nu går taktfast, over ryggen i alm. energisk tempo, er fremme og nede korrekt til biddet og løsgjort igennem hele kroppen. Nu kan vi bede hesten om at skubbe mere af med sine bagben. Det er vigtigt, at man aldrig forlanger mere afskub bagfra end hesten kan bære. Hvad vil der ske hvis hesten ikke kan bære at man rider mere afskub i hesten: Det betyder blot, at hesten så vil miste sin bæring og evt blot sætte tempoet op og falde på forparten.

Når vi beder hesten om at skubbe mere af bagfra er det derfor vigtigt vi ikke beder den om for meget på en gang. Dvs vi starter altid i det små. Vi beder derfor kun hesten i starten om at skubbe få skridt af og så tager den tilbage igen så vi ikke ender med hesten bliver ubalanceret.


På dette billede ser vi at jeg beder hesten om mere afskub, energi og fremadsøgning bagfra. Hesten sætter større af bagfra med sine bagben, mere energisk, løfter dem korrekt indunder sig.  Var hesten ikke klar til det større afskub vile hesten her fx falde på forparten og evt. blive utaktet. I stedet ser vi hesten lige løfter sig en tand mere fortil, frem og ud til hånden og hesten derfor "går op af bakke"

Vi har jo disse - især - tre begreber. Alle sammen hænger derfor også stadig sammen. Vi kan ikke have afskub uden, at hesten også skal bære sig selv.

Hvad betyder det så at hesten skal vise bæring: At hesten bære sig selv korrekt betyder blot, at hesten nu kan skubbe af og bevare sin ligevægt. Hesten er nu begyndt at løfte sine skulder korrekt, løfte sin ryg og derved også kunne skubbe af bagfra og frem til hånden. Dette vil gøre at hesten nu kan udvikle sin evne til at bære sig selv. At bære sig selv betyder derfor at hesten skal løfte sig mere af jorden og bære mere på sin bagpart. Hestens bagben skal derfor sættes mere indunder hesten og den skal begynde at aflaste sin forpart når vi rider. Nemmere sagt end gjort. Nu højere sværhedsgrad vi rider, nu mere forlanger vi hesten bære sig selv. Det gør vi fordi hesten gerne skal blive stærkere og stærkere til at bære mere og mere vægt på bagparten når vi træner dem.


I piaffe skal hesten sætte sine bagben indunder sin krop. Altså indunder sit bækken. Den skal sænke bagparten og løfte forparten op og ud til hånden. På billedet kan man se hesten bære sig på sine bagben fordi koden er "sunket" ned i jorden på det bagben der er i jorden og hesten bære sin vægt "under bagparten og ikke bag bagparten" som man også ser nogle gange. Forkoden der er i jorden er aflastet og står "lige".


Vi kender nok alle denne hest. Men for i kan se momentet i forhold til overstående billede er denne hest faktisk et godt eksempel. Man kan se på billedet her at hesten vender "ned af bakke". Den bære vægten på forparten. Forkoderne er sunket ned i koderne og bagkoderne står lige (det bør være omvendt) Hesten bære have "sænket bagparten" for at gå op og frem til biddet og derved ville nakken også være sat højere som højeste punkt i piaffen.

Altså kan vi konkludere at hesten skal løfte sig korrekt af jorden fortil, aflaste forparten, have en fremadsøgning ud til biddet som stammer fra at hesten bære sig bagtil. Hesten skal sætte bagbenene korrekt under sig og bære mere vægt på bagparten så vi begynder at aflaste hestens forpart. Hesten er født med 60 procent vægt på forparten og kun 40 på bagparten fra naturens side. Dette ændrer vi ved at træne dem.

Så er vi nået til rummelighed: Rummelighed betyder at hesten begynder at forlænge sine skridt. Hesten skal træde op i/eller over forhovenes spor med bagbenene. Rummelighed må igen, ikke forveksles med et højere tempo. Men hesten skal forlænge sine trin så det bliver mere rummelige.

Når nu hesten bære sig og skubber rigtigt af vil vi derfor - som regel - også se hesten bliver mere rummelig. Vi ser også indimellem en fri trav med et okay afskub og en god bæring og hesten løfter foparten flot og korrekt, men hesten "hænger bagtil". Her mangler vi at hesten bliver mere rummelig.


Dette billede er meget godt illusteret i, at hestens bagben i denne frie trav ikke rigtigt kommer korrekt indunder hesten. Bagbenene "hænger" bagud. Hesten her mangler både afskub og rummelighed bagfra. Man kan fornemme at bagbenet på dette billede ikke griber rigtigt indunder hestens tyngdepunkt og bagbenet her vil have svært ved at nå op til forhovenes spor inden hesten afvikler sine trin/takt videre.


Hvor imod på dette billede kan vi se hesten bære sig korrekt fortil (hesten har løftet sin forparten og viser op af bakke tendens) Bagbenet viser her et flot afskub og kommer godt indunder hesten. Vi kan fornemme at det løftede bagben bestemt vil nå/og nå over forhovenes spor.

Så i alle dressurøvelser vi viser skal hesten altså både vise forbedret bæring (an på sværhedsgraden) aflastning af forparten, fremadsøgning ud til hånden, korrekt afskub med begge bagben og rummelighed i sine bevægelser.



Hvorfor er det vigtigt at vise til stævner?
At vise til stævner, at hesten er på bagparten, skubber korrekt af, er i balance, sætter sig bagtil og er rummelig skal man vise til stævner. Det skal man fordi det viser, at hesten er korrekt uddannet og er det på niveau hesten skal være på. (når vi fx snakker LA eller MB er der forskel på hvor meget man forlanger i forhold til sværhedsgraden)

Hesten skal som skrevet - samtidig være løsgjort, taktfast og være korrekt til biddet.

Dressur er ikke nemt - der er rigtig mange ting man skal kunne og vise.

Er hesten ikke helt klar til hvad vi forlanger vil det resultater i det går udover hestens takt. Eller hesten slår fra. Eller hesten stiver sig. Derfor går det udover de første trin i træningsskalaen. Gør det det, skal man træde et skridt tilbage og forlange mindre af hesten. Det kan også være hesten ikke er løsgjort nok i forhold til bæringen og afskubbet man forlanger. Så må vi igen, et skridt tilbage og få den mere løsgjort før vi kan arbejde mere med bæring.

Hvad er kadanceret trav?
Kadanceret trav - ej at sammenligne med at hesten bære sig selv korrekt - er noget nogle mennesker øver. Jeg slår fast med det samme, at kadanceret trav er uønskværdigt i dressur og ikke noget der vil blive belønnet til stævner. Kadanceret trav er, at hesten "hopper" opaf i sin trav i stedet for at forlænge sine skridt. At samligne lidt med passage kan man godt. I passage skal hesten dog stadig bære bagtil og sætte bagbenene indunder sig. I en kadanceret trav vil hesten altså blot "poppe" op i sine trin, men ikke forlænge dem og sætte bagbenet indunder sig.

Kan hesten bære sig i skridt?
Nej, der findes ingen bæring i skridt. Det gør der simpelthen ikke fordi hesten er 4 taktet i skridt. Udover det har hesten ikke en fremadgående bevægelse i ryggen i skridt og hestens ben vil hele tiden være i jorden. Altså, vi har intet svævningsmoment i skridt. Derfor snakker vi ikke om bæring i skridt. Vi snakker primært om rummelighed og takt når vi snakker om skridt.

Håber i fik noget ud af indlægget. Det er rigtig svært at forklare begreberne - netop fordi alle tingene hænger sammen. Vi kan altså derfor godt have en hest som bære sig fint, men mangler både afskub og rummelighed. Vi kan også have en hest som bære sig dårligt og derfor går det udover takten. Vi kan også have en løsgjort hest som blot mangler rummelighed i dens bevægelse. Vi kan også godt have en hest som både mangler afskub og bæring, men har ganske fin rummelighed i sine bevægelser og sine øvelser.

Hvis man rider for hurtigt vil hesten så tabe sin bæring?
Kort og godt ja det vil den. Hvis rytteren vælger at ride for hurtigt i sit program i forhold til hvad hesten er klar til og i forhold til hvad den kan bære sig selv - så vil hesten blive jappende og tabe hele dens sving og bæring. Derfor, rid et passende energisk tempo, men aldrig så hurtigt, at hestens forpart ikke kan nå at løfte sig korrekt og følge med. Dette kan også resultatere at hesten falder på næsen/forparten.

I må have en god dag :)

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Trin 4: Træningsskalaen i dressur - Spændstighed
  •   17. mar 2016 Hej!
    Jeg kan godt lide dine blogindlæg, det er dejligt at du skriver om korrekt træning, og svarer på mange af de spørgsmål, jeg tidligere har læst tonsvis af bøger for at få besvaret.

    Dog har jeg en kommentar til dit afsnit om kadence... For det er vel det du mener, og ikke kadance?
    I så fald at du mener kadence, så betyder det jo egentlig blot antal skridt pr. minut, og man kan ride i en højere eller lavere kadence. Rider man med for lav kadence går hesten i stå, denne fejl ses ofte i halvpirouetterne i skridt, og samlet skridt.
    Såfremt du ikke mener kadence, så undskylder jeg, jeg har blot aldrig hørt udtrykket kadance før smiley


  •   17. mar 2016 Det er virkelig interessant at følge dine blog indlæg

  •   18. mar 2016 Jeg skriver udelukkende om konkuurenceridningen og intet andet. Så nej, når vi rider konkurrencer kan man ikke bedømme hestens bæring i skridt for hesten bære sig ikke i skridt. Vi kan snakke om hesten er samlet, men det er noget helt andet.

    Mht kandance/kadence om man vil. Når man hører nogle ryttere snakker om, at deres heste er rigtige gode til at kadenceret så bliver jeg altid lidt stram i betrækket. Primært fordi en over kadenceret hest ikke er korrekt og sundt for hesten, men også fordi det ikke er ønskværdigt i dressur at hesten blot laver hoppende trin, fx i trav, uden at den forlænger afskub og bliver mere rummelig. Kadabceret trav kan beskrives som en trav hvor rytteren som regel holder fast fortil og bruger pisken til at få bagbenene til at hoppe op og ned. Altså ikke ønskværdigt og ikke noget der bliver bedømt højt til stævner.

    Bæring er jo også andet end bagbenet, altså hvor meget dens bagben bære. Man kan også tale om at hesten skal bevare sit sving og selvbæring og det gælder i hele hesten. At den bære hele sin krop korrekt, med mere og mere vægt på sine bagben.

    I starten af uddannelsen kan man ikke forvente hesten med det samme bære sig fuldt ud med en masse vægt bagtil og en korrekt aflastet forpart - for det tager tid og styrke.


  •   18. mar 2016 Jeg kan desværre ikke vise jer en kadenceret trav da jeg ikke vil udstille nogle ryttere der træner dette.

    Altså aldrig sammenligne en korrekt bærende hest med en over kadenceret hest. Eller en rytter der træner korrekt samling og bæring og en rytter der ønsker hesten mere kadenceret og påstår at hestens bagpart hopper op og ned så betyder det bæring og samling.

    Men nærmere forklaring kan i få via en PB hvis i ønsker det.


  •   19. mar 2016 Jeg forstår også det du mener mht. en hoppende trav, men det har bare ikke noget med kadencen at gøre smiley Og jeg er også enig i at en hest der ikke forlænger, men blot løfter sine ben uden egentlig indundergriben ikke er ønskværdigt.

    Tænker om du mener, at en hest med en meget høj kadence i trav (mange skridt pr. minut) kommer til at gå for hurtigt, og derfor ikke har høj nok bæring? smiley


  •   20. mar 2016 Det er hvad det moderne dressur kalder det hvis traven bliver hoppende. Så kalder man det for at traven bliver over kadenceret.

    Jeg mener præcist hvad jeg skriver længere oppe. Det har isom sagt intet med korrekt bæring at gøre. Kandanceret trav er en hoppende trav hvor bagparten blot hopper op uden forlængelse af trin og uden korrekt bæring og evt samling. Det kan også være overdrevet af en rytter der rider trav og prøver at stoppe traven i luften og lader hesten blive for meget i luften. Som sSgt uden forlængelse af trin. Det kaldes over kandanceret trav i moderne dressur og konkurrence ridning og er som sagt ikke ønsk værdigt.


  •   20. mar 2016 Hvis hesten går mange trin og taber sin bæring taler vi om hesten meter sin bæring. Hesten kan slet ikke kandanceret hvis den blot løber adsted da det som skrevet betyder overdrevet fokus på at traven hopper op og hesten bliver der.

    Det er altså hvad det er i heste verden og har ikke noget med det du beskriver som sådan. At hesten kadencere.


  •   21. mar 2016 Jeg lukker diskussionen nu. Jeg har forklaret på bedste vis hvad jeg mener når jeg skriver det jeg gør.

    Tak for jeres spørgsmål.


Kommentér på:
Trin 4: Træningsskalaen i dressur - Spændstighed
Annonce