Trin 1: Træningsskalaen i dressur - takt

Trin 1: Træningsskalaen i dressur - takt

8331visninger 5 svar | 23. feb 2016
I mit tidligere blog indlæg kom jeg ind på træningsskalaen i dressur og hvorfor vi bruger pisk og spore. Træningsskalaen er en enorm vigtig rettesnor når vi snakker uddannelse af heste, men også stævnestarter og bedømmelser til dressurstævner.

I dette og i de næste blog indlæg vil jeg komme ind på træningsskalaen og hver deres "trin". Alle trin er jo "bundet sammen" i det større billede. Jeg vil dog gå ind og forklare hver enkelt af trinene og ligge vægt på forståelsen af hvert trin.

Vi starter derfor lige med et billede af træningsskalaen igen:



Det første trin er derfor Takt. Hvis i kigger på pilene og boksene ude i siderne giver jeg en forklaring på disse først:

Hver en boks er jo sat op for sig selv. Dog kan man derfor se at takt også hænger sammen med løsgjorthed og accept af biddet. Denne fase kaldes "Tilvænningsfasen". Denne fase kan man derfor godt kalde "ungheste fasen" altså til de unge heste (3-4 års) Har man dog en hest man har re-startet i dressur pga. tidligere "forkert ridning" eller pres er det også her man starter alligevel. Som jeg skrev i mit tidligere indlæg: Det er aldrig for sent at re-dresserer en hest og lære dressur, hverken for hest eller rytter.

Lad os lige tage det fra begyndelsen af.

Skridt: Skridten er en 4 taktet gangart. Dette betyder blot hvordan benene flyttes i skridt. Hestens hoved gynger frit op og ned i takten i skridt og ryggen svinger frit og løst. Hesten træder ind bagfra med aktive bagben og der skal dannes et V når forben/bagben er ved at mødes på "midten" af hesten. Hesten længde af skridtene skal gerne være store og bagbenene skal træde over forbenenes spor.

Trav: Traven er en 2 taktet gangart. Dette betyder at hestens modsatte for- og bagben flyttes diagonalt. En god trav viser en god ren takt, at hesten er frigjort igennem sin skulder og hesten har gode aktive bagben med en god haseaktion. Dette betyder blot at man kan se hesten traver bagfra og frem. Hesten skal ikke slæbe sine bagben og begge bagben skal sættes lige under hesten (op ved forhovenes spor)

Galop: Galoppen er 3 taktet. En god galop kendetegnes ved en god frigjort skulder hvor hesten løfter sig korrekt "op af bakke". Når vi taler op af bakke tendens betyder det at hesten skal sætte af bagben med gode løftende bagben hvor den træder korrekt indunder sig og derved bliver den energi sendt op mod forparten og hesten løfter sig fri af jorden. Ergo op af bakke.


Her hingsten De L'or. Jeg har nok lidt en svaghed for ham, er lidt vild med den hingst. Men i hvert fald kan vi se en flot, rummelig og opad bakke galop.

Hvorfor er takten så vigtig når vi taler dressur og hvorfor er takt det første trin på skalaen?
Når vi snakker dressur og dressurstævner er det enormt vigtigt at hesten er taktren. Dvs takten, i både skridt, trav og galop, er rentaktet og gangarterne er frigjorde og regelmæssige. Det er vigtigt fordi det betyder, at hesten er afslappet i kroppen, at hesten er i ligevægt under rytter og den arbejder korrekt og løsgjort i sin overline.

Igen kommer vi ind på, at takt ikke kan stå alene. Takten skal derfor kædes sammen med løsgjorthed og accept af biddet. Hvis hesten er smidiggjort korrekt, løsgjort i hele kroppen og derved lader hovedet falde ned på plads og hesten accepterer biddet vil takten som regel også være i orden. Især løsgjorthed hænger meget sammen med takt. Har vi en unghest som ikke takter helt rent på et forben fx kan det være hesten er spændt fortil (i hånden/på biddet) Det kan være hesten ikke er korrekt løsgjort over ryggen og derfor går og spænder i ryggen når den skal bære rytteren. Derved får vi en spænding i hele hesten og derfor går det ud over takten. Det kan som regel ses med det samme, at hvis hesten spænder (især de unge heste pga. manglende balance) En hest som ikke er i ligevægt - og det er en hest ikke hvis den spænder, går i mod hånden, ikke lægger korrekt ryg til - vil derfor falde på forparten. Hvis hesten falder på forparten kan det også gøre, at takten bliver uregelmæssig.


Fundet via Google ^

Hvad betyder det så at hesten falder på forparten og hvorfor går det ud over takten?
At hesten falder på forparten betyder at hesten ikke længere er i balance. Når vi tilrider hesten vil hesten starte med at være i ubalance og på forparten. Hesten har 60 procent af deres vægt på forbenene fra naturens side og dette kan vi ikke ændre uden at ride hesten/styrke hesten og lære hesten at den skal arbejde i kroppen og balancere sig bedre. Derfor lærer vi den unge hest, når denne er tilredet og den er begyndt at balancere sig selv bedre i dressur, at den skal gå i ligevægt. At gå i ligevægt betyder blot at hesten hverken er på forparten eller på bagparten (samling). Den går i balance, skubber korrekt af bagfra med en let energi igennem hele kroppen. Denne energi kører igennem hele hesten, hesten løfter ryggen korrekt og søger ned til rytteren hånd (biddet) hvorpå hesten er afslappet. Dette opnås netop ved at smidiggøre hesten korrekt og lære den fra start at den skal søge biddet og bruge sin ryg.

Når hesten falder på forparten går det som regel ud over hestens takt. Det gør det fordi hesten falder "frem" i sin skulder og det meste vægt lægges ude på hestens forpart/i hånden. Det sker som regel pga. en ubalance i hesten og dette kan fx være at man rider for stærkt/for hurtigt. Det kan være hesten dykker lidt bag lod og derfor mister den simpelthen balancen et øjeblik og falder frem (udover skulderen) og ligger alt vægten der. Så kan det forekomme at hesten stiver sig/spænder op og derfor kan vi se en enkelt eller to taktfejl indtil hesten kommer op i ligevægt/balance igen.

Hvem skal så sørge for hesten kommer tilbage i ligevægt/balance igen? Jo, det er rytterens opgave. Rytteren skal hjælpe hesten tilbage i balance og dette kan som regel gøres gennem en halv parade og bremse lidt i tempoet for at hjælpe hesten tilbage igen. Det kan også være man er nødt til at lave en overgang til skridt for, at få hesten tilbage i ligevægt eller det kan være man blot lige skal løfte hånden lidt, slippe den lidt og give lidt plads. Det er igen - forskelligt for hest til hest hvordan sådan en opgave løses.


For at vise jer på et billede: Denne hest er på forparten (billedet er fundet på Google) Der kan være rigtig mange grunde til denne hest falder på forparten her i denne øvelse på billedet og derfor går ind og laver en taktfejl. Takten kan vi se på billedet her fordi hestens venstre forben stadig er i jorden. Venstre forben bør altså have været sluppet af jorden og være mere parallelt med højre bagben) Hesten på billedet dykker også fortil imens og det kan igen betyde at hesten falder på forparten og derfor taber sin balance.


Hvad sker der hvis hesten fejltakter indimellem i et dressurprogram?
At hesten fejltakter igennem hele et travprogram eller hele et galopprogram vil gøre, at den vil blive trukket for point i hver øvelse, men også i den sidste karakter som hedder "gangarter". Når man vurderer gangarter kigger man både på om hesten traver/skridter og galoppere regelmæssigt, rentaktet og at gangarterne er frigjorte. Er vi oppe i LB og over har vi også spændstighed som de sidste karakterer. Hesten kan også lave en taktfejl i forbindelse med, at den taber sin bæring fx rundt i en slangegang eller en volte. Som skrevet kan taktfejlen ikke stå alene og har en forbindelse med resten af hestens krop at gøre. Men også rytterens indvirkning. Ligger rytteren for meget vægt eller indvirkning på hesten i en halv parade fx kan det påvirke, at hesten bremser for meget op eller bliver snæver et øjeblik fortil. Dette kan også gøre, at vi får en taktfejl.

Hvis hesten blot fejltakter indimellem nogle af sine øvelser vil dette indimellem have indflydelse på gangarters karaktererne i sidste ende. Det er igen, an på hvorfor kommer fejltakten og hvordan den ses. Er den enorm tydelig og markant eller er det blot en lille en. Er det fordi hesten spænder/stiver sig eller er det fordi den et moment lige falder på forparten. Det bliver stadig trukket i øvelsen hvis hesten laver en taktfejl, det samme hvis hesten stiver sig eller går på to spor.

Hvad hvis hesten er afslappet, løsgjort og fremme til biddet, men stadig laver taktfejl?
Dressurdommere er jo ikke dyrlæger og skal heller ikke agere som dyrlæger på stævnepladserne. Det samme gælder TD'erne (Teknisk delegeret) som vi har til større stævner (C stævner og opefter) Er hesten utaktet i fx trav, men afslappet, ligger korrekt på biddet - kan det altså sagtens være hesten har skadet sig selv og faktisk er urent gående. Det kan den rutineret rytter som regel mærke. Jeg har som dommer aldrig oplevet en hest så utaktet, at jeg endnu har påstået den er uren og sendt den ud af banen. Altså fordi rytteren selv mærker det/opdager det under opvarmningen og trækker sig fra konkurrencen. Hvis hesten der imod er utaktet indimellem, men stadig går afslappet i kroppen og til biddet så vil der stadig være en spænding i hesten som gør taktfejlen kommer. Det kan være hesten putter sig lidt bag biddet? Det kan være hesten mangler en anelse mere løsgjorthed igennem overlinen eller igennem sin skulder? Det kan være hesten skal rides mere energisk fremad eller stoppes mere op i et roligere travtempo. Altså: Det kan man ikke vurdere uden at have set den pågældende hest. Dette er blot nogle af de ting jeg ser på stævnepladsen og det som oftes kan forekomme.


Skridt med aktive bagben og en svingende ryg - Fundet på Google.

Hvorfor er skridt så svært og hvad har det med takt at gøre?
Skridt er svært og det vil det altid være. Det er også en af grundene til, at der først forlanges at der vises samlet skridt når vi når M programmerne. Inden da ser vi middelskridt for opsamlede og lange tøjler. Der er altså forskel på middelskridt, fri skridt og samlet skridt. Samler man hesten for meget sammen i skridt kan man risikere at hesten spænder i ryggen og det går ud over takten. Dette kan betyde at hesten bliver uklar og at den begynder at gå mere og mere pas-agtigt. Dette er også en af grundene til, at det eneste tidspunkt jeg træner samlet skridt er inden skridt piruetter og til stævner. Jeg forlanger sjældent den helt samlet skridt af min hest når jeg blot træner. Det går nemlig lidt ud over hestens skridt takt.Har hesten en rigtig-rigtig god skridt takt fra naturens side og er afslappet i ryggen, har god rummelighed i sin skridt og træder med tydeligt V kan man sagtens se at hesten holder den flotte og gode takt i den samlet skridt. Og détte belønnes til stævnerne fordi det er så hulens svært at bevare og have i en hest. Den frie skridt er heller ikke nem. Hesten skal her vise den kan svinge korrekt over ryggen og dette gør at hesten "gynger op og ned" i takten med sit hoved. Hesten skal tydeligt forlænge sine skridt, smidigt og løsgjort og danne det fine V samt overtræde større med bagbenene over forhovenes spor.

Konklusionen på denne tekst må være: Sørg for at træne efter en god takt i alle tre gangarter. Har man en god takt på hesten har man en god begyndelse og anlæg for, at få højere point i sine dressurprogrammer. Men dette betyder også blot at hesten arbejder sundt og korrekt igennem sin krop. Når man køber en dressurhest er det også vigtigt, at købe en hest med en god takt både i skridt, trav og galop.

Vi har flere ting der er kædet sammen når vi snakker takt. Takt kan ikke stå "alene" i træningsskalaen, men er kædet sammen med, at hesten er løsgjort, arbejder korrekt i ryggen med en naturlig, energisk energi. Samt at hovedet er "faldet korrekt på plads ned" til biddet og hesten suger let frem til rytterens hånd.

Tak fordi i læste med. Næste gang kan i læse om Løsgjorthed :)


Lara har en ganske god travtakt og har altid haft det fra naturens side.

Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Trin 1: Træningsskalaen i dressur - takt
  •   24. feb 2016 Spændende og lærerigt - tak Sandra

  •   24. feb 2016 Er det muligt at træne hesten, så den får en bedre takt i skridten?

  •   24. feb 2016 Rigtig gode blogindlæg du har lavet!
    Du har været dommer til nogen af de stævner, jeg har været med til, og nu har jeg lige siddet og kigget på de kritiker fra dig af. Jeg ved godt, at du lige nu er inde på træningsskalaen, men jeg kunne virkelig godt tænke mig, hvis du engang kunne lave et indlæg omkring de to bedømmelser, der bliver givet for rytteren under det samlede indtryk..
    For jeg har fra de to klasser modtaget 7 begge gange for opstilling, og 7 og 7,5 for indvirkning. Hvilket jeg er meget tilfreds med! smiley Jeg modtager oftest 6,5 for dem, hvilket jeg altid synes, er frusterende, fordi det er noget, som oftest modtager ros for af undervisere. Og så synes jeg også, at det er ærgerligt, at modtage samme point for opstilling, som dem der har meget svært ved at balancere deroppe, og derved sidder uroligt med hænder, ben osv., og det får mig jo så til at undre hvad dressurdommere egentlig lægger vægt på.
    Håber det er noget, du vil overveje! smiley


  •   24. feb 2016 Tak. Jeg vil tage med i mine overvejelser overlade mine næste blog indlæg hvor jeg vil komme ind på indvirkning fra rytteren.

    Når vi snakker de sidste karakterer som gives under rytteren i et dressurprogram gælder det både om at kunne sidde pænt, lige på hesten. Sidde stille med sine hjælpere og indvirke let, følsomt og effektivt. Især effektivitet bliver der lagt vægt på, at rytteren hjælper hesten rundt i programmet. Hesten flyder ler og ubesværet samt smidigt ind og ud af de forskellige øvelser og rytteren hjælper hesten med lette og rolige hjælpere smiley


  •   24. feb 2016 Mht bedre takt i skridt. Det bedste man kan gøre er selvfølgelig at kæbe en hest med en god skridt takt da det er den gangart vi som ryttere kan ændre mindst på i vores træning. Har man en hest med en dårlig takt i skridt så lad endelig vær med at samle den for meget sammen i hånden i skridten.

    Man kan prøve at ride over nogle let løftede bomme i hver sin side hvor hesten går for let løse, lange tøjler med strækt hals, fremme og nede for at aktivere ryggen og få hesten til at skridte bedre over ryggen.

    Men desværre er der ikke meget man kan gøre ved en uklar takt i skeidt udover at, lade være med at tage for meget fat fortil og sørge for hesten er afslappet og skridter over ryggen. Pas på ikke at skridte for hurtigt.


Kommentér på:
Trin 1: Træningsskalaen i dressur - takt
Annonce