Tricks træning. Go or No Go?

Tricks træning. Go or No Go?

2489visninger 5 svar | 5. feb 2016

Tricks træning. Go or No Go?

Igennem de seneste år, er det blevet utroligt populært at tricks træne sine heste. Lærer sine heste diverse kunststykker eller lign.


Det er ingen hemmelighed at jeg selv altid har nydt at træne diverse tricks med mine egne, og derfor er jeg bestemt også den helt forkerte til, at afholde en prædiken om hvor forkert det er, at det er blevet modedille.


Og alligevel, så er det det, som mit blog indlæg skal handle om denne gang; Nemlig tricks træning, konsekvenser, tanker og viden omkring emnet, INDEN man kaster sig ud i det.


  • Tricks kan alle heste umiddelbart lærer. Der findes tricks i alle sværhedsgrader, så alle kan følge med. Er man ny, bør man i første omgang overveje HVORFOR vil jeg lærer min hest tricks? Er det fordi det er en modedille og sejt? Eller er det fordi det er der din træningsmetoder bærer din interesse hen? Uanset hvad din årsag er, bør du altid huske på de eventuelle konsekvenser som tricks kan medfører. Som ny, bør du ikke kaste dig ud med voldsomme tricks såsom stejle, ligge, sidde eller sågar spanske skridt. Disse udpluk, KAN, ved forkert indlæring og hos en hest der ikke kan omgås det, ende grueligt galt.

    Start derfor ud med mindre og mere 'sikre' tricks, såsom smile, gabe, kysse, løfte ben eller ryste. Skulle det vise sig at du som træner er kommet til at indlærer signalerne forkert, eller at hesten er den type, der kan finde på at misbruge sine tricks, så er det heldigvis meget begrænset hvor skadeligt det er for både dig og andre, hvis din hest står og smiler eller gaber af jer. Hvorimod det kan ende direkte dødeligt hvis det skulle være stejletricket der gik galt.

  • Er du ikke længere ny, og tør kaste dig ud i nogle mere avancerede tricks, skal du stadig huske at have hovedet med. I første omgang skal du forholde dig realistisk og stille dig spørgsmålene:

    1. Kan min hest håndtere den slags?

    2. Har jeg tålmodigheden til at færdigøre tricket?

    3. Er jeg bevist omkring den eventuelle konsekvens og misbrug?

    4. Misbruger min hest de mindre tricks den kan?

    5. Kan jeg indlærer tricket korrekt og forståligt for min hest?


Kan du svarer ja til 1, 2, 3 og 5, samt svare nej til 4, så kan du fører skridtet videre. Kan du IKKE dette, såvil jeg kraftigt anbefalde at undlade at kaste dig ud i nogle større tricks.

Igen vil jeg pointere, at misbruger en hest smile tricket, sker der ingen skader. Men taler vi først om stejle, ligge, spanske skridt osv, kan det meget hurtigt ende i voldsomt farlige situationer. Både for dig selv, dine omgivelser OG din hest.


  • Din hest skal forstå dine signaler. Du skal derfor være afklaret på forhånd, hvordan du har i sinde med at præsentere tricksne for din hest. Det duer ikke at du undervejs skifter mening, affinder dig med halve ting eller mister tålmodigheden. Er du først gået i gang, skal det færdiggøres, for at sikre dig at din hest ikke misforstår, når i når længere.


  • Husk ALTID at være bevist om de tegn du ønsker indlærer. Er det et tegn, du bruger i hverdagen, så bør du undgå at benytte dette, da det kan fører til misforståelser for din hest, og dermed ende galt. Benyt altid kun tegn som ikke er til at tage fejl af. Personligt er mit stejletegn fra ryggen, at hæve armene og ligge benene FREM på samme tid. Dette er intet jeg sidder og gør i den normale ridning, og kan derfor ikke forveksles med hverken bakke, passager eller andet. Det er nemt at skælne for min hest og jeg selv.

    Fra jorden er det endnu vigtigere at tegnet ikke er for forvirrende, i det andre mennesker så kan komme til at vise tegnet. F.eks er mit eget stejle tegn fra jorden at hæve armene højt og sige OP. Den slags gør (forhåbeligt) ingen ellers.

    Et sikkert og præcist tegn er utroligt vigtigt at have, for at sikrer sig at intet går galt, heller ikke efter tricket er indlært.


  • Det er ligeledes vigtigt at du kan rose og ignorere på de helt præcise tidspunkter. Dette sørger for at din hest hurtigere og meget nemmere forstår hvad du egentlig ønsker. Præcis som under ridning. ALDRIG ros for noget din hest gør, uden det er dig der har bedt om det, i så fald lærer hesten hurtigt at den kan misbruge, for at få ros. Det er så vigtigt at din hest KUN udfører et trick, når DU beder den om det. Ikke fordi den tror den opnår positiv respons på det. Ignorer uønsket trick. Det nytter intet at begynde give din hest opmærksomhed, hverken negativ eller positiv, da opmærksomhed altid vil være bedre end ingen, for din hest.


  • Sidst, men ikke mindst, så overvej hellere 5 gange for meget, end for lidt, om du virkelig har den rette hest til at lærer diverse tricks og om du virkelig ønsker dette. Er det først indlært, glemmer hesten det ikke igen, og bærer rundt på tricket resten af sit liv. Også selvom du evt en dag vælger at sælge, glemmer hesten ikke det den har lært hos dig.

    Husk derfor altid at oplyse eventuelle nye ejere om din hest's kunnen, så der ikke opstår misforståelser. 

    - Og for guds skyld husk altid at lytte til din hest. Tricks kan hurtigt føles som et overgreb for din hest, hvis den ikke forstår dig eller du griber det forkert an. Det er derfor så frygteligt vigtigt at du husker at lægge godt mærke til din hest kropssprog, igennem hele indlæringen og bestemt også derefter. Tricks skal være sjovt for begge parter :)


Jeg selv elsker tricks og mener det er en sund afveksling for alle heste. Men jeg mener også at det er langt fra alle der kan håndtere diverse tricks, samt at alt for mange unge, kaster sig ud i dette, uden at have overvejet hvad det hele betyder. Jeg håber at jeg med denne tekst, gør folk sig måske lidt flere overvejelser, inden de starter, så det er 100% sikrer på, at det er noget for dem :)


Stay awesome// DD 

(Fotos fra Jimmy Friis & LH Foto)


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Tricks træning. Go or No Go?
  •   5. feb 2016 Thumbs up smiley

    Jeg har for ikke så længe siden bestilt undervisning af Charmaine herinde fordi jeg selv er jubel-idiot når det kommer til tricks, klikkertræning og den slags. Jeg har shettere som jeg gerne vil udvide mulighederne for at variere træningen med, og en islænder som jeg godt kunne bruge et bedre opbygget forhold til, hvor jeg tror at det kunne hjælpe smiley

    Men jeg kunne ikke drømme om at forsøge uden en underviser, fordi at jeg ved, at mine evner ligger ikke på det område smiley


  •   6. feb 2016 Altså jeg har en unghest der både kan stejle, neje, ryste og løfte ben, han misbruger kun tricket at ryste når han tigger for mad og det samme gør min Bette knabstrupper, han ryster ogs tit på hovedet hvis jeg har godbidder eller løfter ben men han ved godt at han ikk ska gøre det når der står et menneske lige foran ham, så jeg har nogle dejlige heste som er perfekte til at lære tricks☺❤

  •   6. feb 2016 jeg har lært min lille pony og ryste smile og vil leger meget sammen sætter den tit løs inde på ridebanen og sætter et lille kryds op og så hopper jeg over det og min pony følger med jeg vil gerne have den selv må bestemme om den vil være med eller lade vær smiley

  •   11. feb 2016 Jeg bliver glad den dag, folk lærer at almindelige rideheste IKKE skal lære at stejle. Overlad den slags til cirkusheste! Jeg har mødt alt for mange heste der har lært at stejle fordi det var "sødt" eller "sjovt" eller "sejt" og det ender altid med en hest der bruger det uhensigtsmæssigt. smiley

  •   11. feb 2016 Berwald

    Jeg har ganske almindelige stævne heste. 2 af dem kan stejle.
    Det ender ikke 'altid' med en hest der bruger det uhensigtsmæssigt, så er det netop indlært af an papkegle, der ikke forstod at gøre det korrekt.

    Ingen af mine hat nogensinde brugt det, og den ene har kunne tricket i 8 år, og været aktiv stævne hest på M niveau ved siden af smiley


Kommentér på:
Tricks træning. Go or No Go?
Annonce