Som kender og hesteekspert kan man som regel tydeligt se, når en hest er i smerter eller er ramt af en sygdom. Men faktisk er det ikke altid, at hesten rent fysisk giver udtryk for, at den er syg eller har smerter et sted på kroppen. Og derfor kan det være en god idé at vide, hvad man skal kigge efter, hvis man har en fornemmelse af, at der er et eller andet galt, selvom man ikke kan se det fysisk på hesten. Derfor har vi i denne artikel skrevet lidt om tre skjulte hestesygdomme og hvad du skal være opmærksom på for at opdage dem hurtigst muligt.
Sur stråle
Sur stråle er en meget almindelig sygdom hos heste. Men ikke desto mindre er det ikke en sygdom, som er nem at få øje på med det blotte øje. For det er nemlig en lidelse, der sidder i hoven, hvorfor man ikke kan se, at hesten lider af sur stråle medmindre man tager fat og kigger grundigt på hestens hove. Sur stråle er en infektion i hoven, der kan opstå, hvis hesten står i en fugtig eller uhygiejnisk stald. For at opdage sygdommen, skal du holde øje med om hestens hove bliver smallerede, da der kan opstå en forsnævring i hoven på grund af sur stråle. Det kan medføre belastning af sener, knogler og led, hvilket kan føre til halthed, som du også bør holde øje med hos din hest.
Kværke
Kværke er ligeledes en forholdsvist almindelig sygdom hos heste. Denne er dog smitsom og kan ramme alle dyr, der er beslægtet med heste. Den har en inkubationstid på mellem seks og 12 dage, hvorfor du bør være opmærksom på denne sygdom over en længere periode. Kværke opstår på grund af betændelse i lymfekirtlerne, hvilket kan udvikle sig til bylder i halsen. I værste tilfælde kan kværke føre til vejrtrækningsbesvær og kvælning hos hesten, og du bør derfor være opmærksom på, om din hest har besvær ved at synke eller laver anderledes åndedrætslyde end den plejer.
Vira
Udover de “almindelige” sygdomme hos heste, findes der også en lang række forskellige slags virus, bakterier og svampeinfektioner, som kan opstå hos heste. Disse former for sygdomme er smitsomme, og hesten kan derfor risikere at blive smittet, når den er tæt på andre heste - for eksempel ved konkurrencer, stævner og træninger. Vær derfor opmærksom efter, at du har været til et arrangement med din hest, så I ikke bringer unødvendig smitte med hjem i stalden og smitter andre heste.