Så er vi nået til sidste blogindlæg i forbindelse med changement træning.
I sidste indlæg gav jeg jer fif til at lære jeres heste at changere. Nu er vi nået til, at skulle finpudse changementerne.
Hvordan finpudser vi changementerne, gør dem gennemsprungne og mere samlet? Hvordan indlære vi serier?
Hvordan finpudser vi changementerne?
I starten, ved indlæring af changementerne, vil de fleste heste løbe lidt væk fra hjælperne. Det gør de tit fordi de bliver en anelse stresset i indlærings processen. Det er altså noget man i starten skal tillade hesten at gøre. Vi lægger hjælpen til changementet og hesten laver det (måske ikke rent, men den prøver at gøre hvad vi ønsker) Hesten løber derfor videre efter changementet. Hesten løber som regel efter hvis vi kommer til at ligge for hårde hjælpere i changementet eller vi bliver nødt til at hjælpe den med vægtdelingen og "kaste" den lidt ind i changementet i starten. Det stresser hesten at dens krop er "ude af balance" og derfor vil den løbe i changementet/efter - evt. også bukke.
Nogle heste vælger faktisk at bukke i changementet og det er helt okay. Lad vær med at skælde hesten ud over det. De fleste heste vil bukke/løbe eller blive en smule vilde når vi ligger changement hjælpen de første mange-mange gange. Når vi vælger at bringe vores hest i ubalance er det også vores opgave at få den korrekt tilbage i balance, men også at rose den for at have reageret positivt over for hjælperne. Også selvom det betyder at hesten bukker ind i changementet eller løber.
Vi vil blot gerne opnå at få en reaktion for hesten. Den bytter måske ikke helt rent bagtil, men den laver jo changementet. Hvis hesten bukker eller løber og vi skælder den ud når den laver changementet i mens, vil hesten de næste par gange ikke changere for vores hjælpere, men ignorer os - for den fik jo skæld ud sidst.
Når nu hesten har lært at changere nogenlunde rent og komme i changementet for vores hjælpere kan vi begynde at finpudse det. Hvad betyder det egentlig at vi finpudser changementerne? Jo - det betyder at vi nu skal ind og prøve at samle dem, få dem til at springe korrekt bagfra og frem i changementet, men også gøre at hesten forbliver i rammen imens den changere. Dvs at den stopper med at bukke eller løbe i/efter changementet.
Der er forskellige måder at få hesten til at nu at forblive samlet imens den changere. Det er vigtigt man først arbejder med samlingen i changementet og finpudsning når hesten er klar til det mentalt, men også fysisk. Dvs den nu har lært at changere nogenlunde rent (også selvom den løber eller bukker).
Nu begynder vi at ride mere samlet ind inden changementet. Rid en mere samlet galop fra start og changere gerne der hvor du normalt plejer at øve changementet så hesten ved hvad der skal ske og hvad den skal. Bevar nu kontrollen bedre ind i changementet, læg hjælperne mindre tydelige, men stadig husk din vægtfordeling. Nu skal hesten begynde at reagerer for mindre hjælpere og det er vigtigt den ikke laver changementet uden for hjælpen. Dvs changere den og løber uden at du har givet hjælpen stopper du den øjeblikkelig op.
Vi lægger nu hjælpen i den samlet galop (fx henover midten) og changere. Hesten vil allerede nu begynde at løbe op mod changementet. Første mål er derfor at den ikke må løbe EFTER changementet. Hesten har måske stadig behov for at bevare balancen i changementet og dette kan hjælpe hesten at den løber lidt ind i det. Hesten changere nu og lægger an til at løbe. Bevar kontrollen og få nu hesten standset helt ned i en parade eller ned i skridt. (an på hestens temperament og hvordan dens arbejdesvjile og styrke er) Når vi har gjort dette giver vi hesten løse tøjler og skridter en runde.
Gentag det samme. Rid en samlet galop et par volter, changere hesten over midten - hesten løber, du stopper den op lige efter i en parade eller i skridt overgang. Skridter en runde igen med løse tøjler. Dette skal gentages og gentages og gentages til hesten begynder at forvente skridtovergangen/paraden efter changementet. Derfor vil hesten begynde at løbe mindre og mindre ind i selve changementet og derfor også komme mere afslappet EFTER changementet. Så altså - træner vi begge ting på en gang. Vil man skrue ekstra op for træningen kan man give en godbid når man har standset hesten efter changementet. Så skal i bare se løjer ;)
Jeg valgte at smide kandaren på min hest rimelig tidligt da vi startede med changement træningn. Hun var nemlig en af de heste der bare LØB afsted efter changementet og hun var faktisk svær at stoppe igen. Kandaren hjalp mig derfor til at kunne bevare roen i hende og få hende stoppet hurtigere op efter changementet.
Når hesten er begyndt at slappe af på denne måde og begyndt at lytte mere - kan vi igen forbedre det endnu mere. Nu kan vi - i stedet for paraden/skridtovergangen efter changementet få hesten samlet tilbage igen efter changementet et par runder inden skridtovergangen :)
Hvordan starter man på serier?
Serier changementer er ikke noget man begynder på før hesten går samlet, changere helt rent til begge sider og er i en afslappet form. Både før og efter changementet.
Serierne kræver derfor også at hesten kommer på hjælpen og ikke er bag hjælpen. Nogle heste har det bestemt med at starte træning af serier på lige spor hvor andre er bedre på buet spor. Jeg startede selv på buet spor.
Illustration som viser øvelsen
På buet spor - tegningen viser højre volte: Rid en 20 m volte og start i kontra galop. Changere hesten til den rigtige galop. Lige inden man når ud af 20 m volten på den modsatte kortside stilles hesten lidt ind i volten (hvor vi naturligt i kontra har haft den stillet lidt ud af), bagparten skydes lidt ud af i volten og så lægger man changement hjælpen. Brug gerne lige pisken hvis hesten ikke reagerer. Når hesten reagere roser vi. Vi kan nemlig udnytte at vi rider ud af det hjørne lige inden vi starter 20 min volten til at changere hesten tilbage til "kontra" galop. Dette kan man gøre i cirklen hele tiden. Start i kontra, changere ved ene kortside. Changere igen hesten når vi skal ud af volten. Rid volten videre i kontra og forfra.
Det er en super øvelse til heste som har brug for at svinge lidt i changementet i starten, hvor behovet er at man kan "kaste" vægten lidt. Fx godt til KS heste hvor de er lidt stivere over ryggen.
På lige spor - tegningen viser højre volte : Her kan man blot ride skråt igennem eller ned af langsiderne. Det er præcist samme metode. Start hesten i kontra galop og rid skråt igennem og start med at changere hesten lige ud af hjørnet så du kommer i højre galop. Dvs det er første changement som hesten er vant til at lave. Rid et par meter mere hen og lige inden du rammer hjørnet i modsatte ende. Changere nu hesten igen til venstre galop. Reagerer hesten ikke på hjælperne brug da pisken til at tappe med så du får en reaktion. Ros hesten.
I starten ved indlæring af serier er det vigtigt at løsne lidt op på hesten, lade hesten gå mere frisk fremad og knap så samlet så man får en masse energi bagfra og en masse afskub så hesten har muligheden for at skifte vægtfordelingen i starten.
Tak fordi i læste med.
Træning af changementer - del 2
2478visninger 0 svar | 2. jun 2016
Der er endnu ikke skrevet kommentarer
Træning af changementer - del 2