Trace vs. non-trace

Trace vs. non-trace

4288visninger 4 svar | 11. apr 2016

Dette blogindlæg henvender sig til digital tegning (Program: Paint Tool SAI).

Hvad vil det sige at trace?
Når man tracer en tegning, betyder det, at man tegner ovenpå, og det er der ikke noget forkert i. Det er faktisk en rigtig god måde at lære hestens anatomi på, ved at tegne ovenpå og følge ”hestens outline”. Det har i hvert fald hjulpet mig rigtig meget, til at jeg i dag kan tegne en hest, som rent faktisk også ligner en hest, anatomisk.
 Nogen vil nok mene at det er snyd, men jeg er af den overbevisning, at når det kommer til at tegne, er der kun én ting der er snyd; billedmanipulation. Resten KAN ikke være snyd, du tegner det selv, med hjælp fra et billede. Det er det samme som at bruge et referencebillede.

Jeg tracer stadig og gør det tit. Men jeg tegner også ud fra fri fantasi, eller med billedet ved min side. Det er ikke en skam at trace, det kan vitterligt ikke pointeres nok. Jeg vil gerne have at folk forstår det, fordi der er nogen der ser det nærmest som en skændsel at tegne ovenpå - men det er det ikke! Tracing er noget både nybegyndere og øvede gør i. Så bliver du skældt ud af en anden tegner for at tegne ovenpå et billede, så ignorér det, vi lærer alle sammen forskelligt og måske er det den bedste måde for DIG at lære på - det har det i hvert fald været for mig.


Jeg vil her give eksempler på tracing af en tegning, brugen af grid, samt uden tracing. Billedet jeg bruger som referencebillede, er af søde Erik.



Tracing

Her har jeg tegnet direkte ovenpå billedet. Selvom tegningen er traced, er det tydeligt at se, at jeg har min egen stil og outlinen bliver faktisk alligevel lidt cartoony at se på. Man finder hurtigt sin ”streg” og falder ind i en rytme, så man præcis ved hvor man skal tegne, selvom det måske ikke er så tydeligt på selve billedet.


Grid
Grid er engelsk for gitter, og det er præcis hvad man bruger i denne metode. Kan I huske malebøgerne fra da man var lille, hvor der var forskellige opgaver og en af dem kunne være at gentegne en tegning ovenover - det er faktisk det samme vi gør hér.
Det vil altså sige, at vi starter med at putte et gitter over billedet, og et blankt gitter ved siden af. Hvis ikke du selv vil lave et gitter, kan man sikkert finde dem online.


Sådan her kan det opstilles. Vær opmærksom på at der ikke må være forskel på de to gitters størrelse. Der skal være lige mange felter i hver.


Så er det bare om at gå i gang. Hvis det kan hjælpe, kan man sætte numre på, så man bedre kan holde styr på hvor man er. Som vist hér, er jeg startet med ørerne. Prøv at se om du kan placere det så præcist som overhovedet muligt, i feltet. Specielt ved denne metode er, at man koncentrerer sig om ét felt ad gangen og ikke kigger på hele billedet. En god idé er at skitse op først. Fortsæt som vist!


Skitsen er færdig og skal bare tegnes op med en ren outline.


Det færdige resultat lavet med grid!


Non-tracing
Det siger sig selv. Non-tracing er uden at tegne ovenpå, altså fx referencebillede ved siden af og tegne i frihånd. Det er sjovt og udfordrende og også hér finder man hurtigt sin egen stil. Det gælder om at have overblik over både tegning og billede som helhed. Det hjælper ikke at starte med at tegne hovedet op og gå videre til forparten og slutte af med bagparten. Start med at skitse hele hesten, så proportionerne bliver rigtige. Når du er tilfreds, kan du fortsætte med detaljerne.



Her er første skitse (tv) og næste skitse ovenpå (th). Jeg kan godt lide at skitse to eller tre gange, når det er i frihånd. Så er der plads til at rette i den nye version, inden man skal rentegne det.



Og det færdige resultat, med non-tracing. Mine heste bliver altid ekstremt tegneserie-agtige, når jeg tegner i frihånd, og specielt når der er tale om tegninger med outline ;)

Tre stk Erik-heste lavet på tre forskellige måder! 

Husk altid at udfordre dig selv. Aldrig kør rundt i den samme metode i lang tid ad gangen, men prøv nogle forskellige ting af - hvem ved, måske finder du en ny metode der gør det hele meget sjovere.


God fornøjelse! :)


Følg og få notifikationer ved næste blogindlæg


Kommentarer på:  Trace vs. non-trace
  •   11. apr 2016 Ej, et fedt indlæg smiley

  •   11. apr 2016 Kan du ikke på et tidspunkt lave et blogindlæg om dit "udstyr", altså både hvad du bruger i hånden og på computer, hvilke programmer og blyanter? smiley

  •   11. apr 2016 Jeg har lavet et indlæg med fem metoder at tegne på - der står lidt om hvad jeg bruger af blyanter og sådan smiley

  • TaS~
    TaS~ Tilmeldt:
    apr 2016

    Emner: 1
      14. apr 2016 Når du skriver sådan et indlæg, tænker jeg at det er vigtigt at nævne, at folk skal sætte sig ind i reglerne for copyright - at trace andre folks billeder er ulovligt, og man kan være uheldig at ejeren af fotoet anmelder det, eller sender en regning.

    Der er ingen skam i at trace billeder - rigtigt, men der er skam i at trace/kopiere andres billeder, og det er en meget vigtig detalje at nævne.

    Personligt vil jeg dog ikke ligestille en tracet tegning med en tegning i frihånd - kunstneren, der kan gøre det uden at trace, er åbenlyst den dygtigste, og selv tracer jeg kun når jeg øver mig (for ja, det er en rigtig god og vigtig del i at øve sig/lære at tegne) - men ikke når jeg laver tegninger som arbejde. smiley Jeg ville aldrig bestille en tegning hos en, der bare ville trace det billede, jeg sender ind til reference - det er simpelthen ikke arbejde nok til, at jeg vil betale for det. Så hvis det gøre ved bestillingsopgaver, vil jeg også kalde det "snyd". Som fotograf tager man jo heller ikke bare et billede af en andens billede, eller som maler maler over en andens maleri. smiley


Kommentér på:
Trace vs. non-trace
Annonce